orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Elek Ildikó

Elek Ildikó válaszol

Elek Ildikó

masszőr - gyógy

fejlesztő pedagógus-tanító, Usui-féle REIKI I-II

1  2  következő oldal
Re  2011. szeptember 17. 15:45   #20 

Kedves Elek Ildikó!

Múlt hét szerdán rá estem a jobb bokámra és mint kiderült részleges ínszalag szakadásom van, most szerdán volt 1 hete hogy le vették a fekvő gipszemet, most kaptam egy olyan fekvő gipszet amiben járni is tudok meg le is tudom venni.
Azt mondják még 4 hétig kell hordanom, 6 hétig kapok hasba szurit, a bokám alatt van egy olyan rész ahol nagyon szépen be van lilulva, és persze a bokám dagadt.Mikor várható ezek el múlása?


Köszönöm előre is a válaszát!


Kedves Kérdező!

Levelét elolvasva azt kell mondanom, nem vagyok kompetens a válaszadásban, ez nem az én szakterületem.
Javaslom, keressen meg traumatológust kérdésével-

Gyógymasszázs témakörben vagy egyéni bánásmód tekintetében (ti. fejlesztőpedagógus is vagyok) szivesen állok rendelkezésére.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

imi  2011. augusztus 17. 14:33   #19 

lehet-e maszírozni szívritmus zavar esetén?


Kedves Levélíró!
Nem írja, hogy a szívritmuszavarával kapcsolatosan járt-e már szakorvosnál, nincs-e ezzel összefüggő egyéb betegsége, illetve rendszeresen fennáll-e ez a probléma, vagy csak bizonyos helyzetek váltják ki a tünetet.
Gyógymasszőrként így mindenképp a reflexzóna masszázst javasolnám szívritmus-zavar esetén.
A reflexzóna masszázs úgy működik, hogy a reflexológia energetikai- és szabályozó rendszere által a kéz, láb, stb. reflexzónáin keresztül befolyásolni tudjuk a szervek nem megfelelő működését.
A különböző masszázstechnikákkal egy alulműködő szervet tonizálhatunk - ösztönözhetünk erőteljesebb működésre -, míg egy másik technikával pedig egy túlműködő szervet szedálhatunk – vagyis visszafoghatjuk a működését.
A reflexzóna fogalma:
A reflexzóna elnevezés a manuális terápiában már régóta használatos, többnyire különböző idegi reflexekkel kapcsolatban.

Amikor a kéz, láb, írisz, has fül, stb. reflexzónáiról beszélünk, a reflex szót nem közvetlenül az idegrendszerre vonatkoztatjuk, hanem a következő két módon értelmezzük:
1. Az összkép (fej-törzs-végtagok) reflexiója, azaz tükröződése, kivetülése egy kisebb felületre, pl. a kézre, lábra vagy fejre.
2. A kéz, láb, stb egyes részeinek megnevezése, amelyeknek empírikusan bizonyított közvetlen energetikai kapcsolatuk van a test bizonyos szerveivel.
Itt tehát sem idegi reflexkapcsolatokról, - mint pl.a Head-Mackenzie féle idegkapcsolatoknál - sem energiapályákról - mint pl. az akupunktúrában - nincs szó. Ezeknek a reflexológia által használt rendszereknek megvan a saját ellátó hálózatuk és szabályozó rendszerük, amelyeket azonban sajnos még nem kutattak és térképeztek fel.
Mikor alkalmazható a reflexzóna masszázs (talpmasszázs)?
A reflexológiai eljárásokat olyan betegségek, állapotok esetén alkalmazhatjuk, melyeknél a reflexológia fent említett sajátos szabályozó rendszere működik.
Ez azt jelenti, hogy a degeneratív betegségek utolsó stádiumának kivételével - ahol a szervezet saját szabályozó rendszere már nem működik - tulajdonképpen szinte minden esetben eredményesen alkalmazható.

Mégis van azonban ezen kívül néhány eset, amikor nem javasolt a reflexológiai kezelés:

- fertőzéssel és magas lázzal járó betegségek
- véna- és nyirokrendszer heveny gyulladásai
- csak műtéttel gyógyítható betegségek
(kiegészítésként sok esetben itt is használhatjuk)
- üszkösödés, ill. nagy felületű gombásodás a lábon
- veszélyeztetett terhesség (óvatossággal és nagy hozzáértéssel itt is alkalmazható)
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy még súlyos ill.nagyon súlyos betegségek esetén is - pl. Bechterew- kór, S.M., Parkinson kór, daganatos betegségek, ill. bénulások - sokszor számos melléktünet enyhíthető vagy teljesen megszüntethető a reflexológiai kezelésekkel. Pl. - javítható a kiválasztó- ill. emésztő szervek működése, - javítható a hólyag-,ill. a végbél záróizmának működése, - a fájdalmak még a rák végső stádiumában is enyhíthetők.
Reflexzóna masszázs menete:
Első alkalommal a reflexológus állapotfelmérést végez. Ez az összes reflexzóna végigtapogatásából, valamint egy részletes kikérdezésből áll.
A reflexzónákat végigtapogatva a reflexológus megtalálja az adott személy zónáiban található elváltozásokat, lerakódásokat, majd pedig a kikérdezés eredményeivel összevetve feljegyzi ezeket egy térképre. Ez a térkép a test összes reflexzónáját tartalmazza és a továbbiakban e bejelölések alapján folyik a kezelés. A szükséges kezelések száma és sűrűsége nagymértékben függ az adott betegség fennállásának idejétől, a beteg testi-lelki állapotától, ill. a kezelésekre való reakcióképességétől.
A konkrét gyógyításon túl a reflexológia használható még:
• kizárólag állapotfelmérésre megelőzés céljából, (mivel ezzel a módszerrel már akkor felfedezhető egy szerv, vagy szervrendszer legyengülése, amikor az orvosi vizsgálatok még nem mutatnak kóros elváltozást)
• kúra utáni folyamatos karbantartásra.
A reflexológia ugyan egyedül is hatásos de a gyógyulás hamarabb bekövetkezik ha a következő természetes gyógymódokkal kiegészítjük:
• gyógynövény terápia
• táplálkozási- és életmód tanácsadás
• mozgás- és masszázsterápiák
Ezekről a lehetőségekről a reflexológus tájékoztatja részletesen Önt.
A páciens reakciói a reflexzóna masszázs hatására
A reakciók 2 fő csoportja:
• reflexzóna masszázs közben
• kezelések közti időszakokban
A páciens állapotának kezelés közben való bármely megváltozása - akár kellemes, akár kellemetlen, rövid vagy hosszú időtartamú,- azt bizonyítja, hogy a páciens belső gyógyító erői működésbe léptek és megkezdődött a szervezetre káros anyagok kioldódása és eltávozása.

A masszázs közbeni reakciók jól tudósítanak a páciens pillanatnyi terhelhetőségéről és meghatározzák a masszázs erősségét és ritmusát. Ilyenek pl.: fájdalom, izomgörcs, nyugtalanság, feszültség, izzadás, hidegérzet, végtagok kihűlése.

A masszázst mindig a fájdalomküszöböt elérve de azt soha meg nem haladva kell végezni! Sem a túl erős masszázs, sem pedig a "simogatás" nem vezet eredményre.

A kezelések közti reakciók felvilágosítást adnak a masszázs hatásáról a különböző szervek esetében. Ha a masszázs erőssége, ritmusa, sűrűsége a beteg állapotának megfelelő akkor minden hatás kívánatos és elvárt gyógyreakciónak minősül akár kellemes, akár kellemetlen vagy átmenetileg kicsit fájdalmas.
Bízom benne, tudtam segíteni Önnek.
Jó egészséget és derűs napokat kívánok.
Üdvözlettel:
Elek Ildikó

köszönöm  2011. augusztus 15. 08:51   #18 

köszönöm szépen a válaszát: Kata


Kedves Kata!

Örülök, ha segíthettem. Bízom benne, eredményes lesz az "erőfeszítés" :).
Szeretettel várom a későbbiekben tájékoztató levelét.
Üdvözlettel:

Elek Ildikó

lógó bőr, stia  2011. augusztus 12. 21:26   #17 

Tisztelt Elek Ildikó! 22 éves 174cm magas és 124kg os lány vagyok. Szeretnék fogyni havonta kb 5 kg ot és így akkor, egy év alatt 60kg ot adnék le. már egy hónapot diétáztam napi 1500kcal és tornáztam fél órát naponta és lement 10kg. de félek hogy lógni fog a bőröm és operálni kell! Ez számomra teljesen kizárt sem anyagilag sem lelkileg nem bírnám a műtétet. Én normálisan diétával és sportal szeretnék fogyni. Ha így csinálom és havi 5 kiló megy le akkor is lógni fog a bőröm? Ön szerint valami szorító ruhát nem kéne esetleg hordanom, mind az edzés idejére, mind napközben? mert úgy hallottam, hogy akkor nem fog annyira lógni a bőr, ha vmi elszorítja.
És még hogy vmi krémmel, olajjal kéne kennem magam, hogy ne csíkosodjak ki. Tudna ajánlani esetleg vmit? Mert már így is vannak striáim, amiktől megszeretnék szabadulni, tud esetleg vmi módszert ami hatásos lehet?
vagy valami olyan tornagyakorlat kellene?
Hallottam vmi speciális masszázsról is, de úgy tudom, hogy az a fogyásban segít, de a bőr lógni fog ugyanúgy. Valaki azt írta egy fórumon, hogy masszíroztatott amitől még több stiája lett, mert tovább szakította a bőrt. Ez igaz Ön szerint nem jó akkor nekem a masszázs ha a hasamon combomon vannak striáim? Elnézést, hogy ennyi kérdést tettem fel, de ha tud kérem mondjon valami lehetőséget , hogy hogy kerüljem el a lógó bőrt, striát! Köszönöm szépen:Kata


Kedves Levélíró!

Vegyük sorba a problémákat.

Elsősorban az lenne a kérdés, hogy

1./ az említett túlsúlya esetleg valamilyen belgyógyászati eredetű betegség következménye-e.
Ha igen, mindenekelőtt szakorvos és dietetikus tanácsát kellene kérnie a fogyókúrával kapcsolatosan, aki/k nyilván megfelelő mozgásterápiát is javasolnának Önnek.

2./ akik fogyókúra előtt állnak, javasolt maximális súlycsökkenés egy hónapban 4-5 kg. Ha valaki ezt az ütemet nem tartja, nemcsak a bőre látja kárát, hanem a belső szervek is megsüllyedhetnek. Vannak különböző bőrfeszesítő krémek, amelyek használata inkább a fogyókúra idején hasznos, mint utána, ugyanis a hangsúly a bőr rugalmasságának megőrzésén van.
Fogyókúra alatt nagyon sok emberrel megesik, hogy a bőre a nagymértékű fogyás miatt nem tud visszahúzódni megfelelően, a kötőszövet megereszkedik, ami lógó bőrt eredményez.
Íme néhány tipp, amivel elkerülhetjük, hogy plasztikai sebészhez kelljen fordulnunk fogyókúra után.

- Fokozatosan fogyjunk!
Ne akarjunk heti két-három vagy még több kilótól megszabadulni! Ez a szervezetre és a bőrünkre is egyaránt káros! Heti 0,5-1 kg fogyás az ajánlott a szakemberek szerint. Ilyen mértékű súlyvesztésnél még a bőr is szépen tudja követni a bekövetkezett méretváltozást. Legyünk tehát türelmesek, megéri!

- Hideg-meleg váltózuhany
A feszes bőr egyik titka a hideg-meleg váltózuhany, mely serkenti a vér-és nyirokkeringést, emellett növeli az ellenálló képességünket. A váltózuhanyt mindig langyos vagy meleg vízzel kezdjük ( ez két-három percig tartson), és hideg vízzel fejezzük be ( ezt csak 1-2 percig csináljuk), a szív irányába haladva.
Akinek egészségi állapota és pénztárcája engedi, hetente egyszer menjen el szaunázni!

- Krémezzünk!
Remek kiegészítésként szolgálhatnak az ún. bőrfeszesítő krémek, melyek hidratálnak és olyan anyagok vannak benne, melyek növelik a bőr rugalmasságát.
A paletta rendkívül széles, válogathatunk kedvünkre. Azonban nem csak a boltokban kapható kész krémekkel tehetünk sokat a bőrünkért. A szőlőmagolaj például az egyik leghatásosabb bőrfeszesítő. Hetente kétszer 20 percig használva rövid időn belül érezni fogjuk a hatást. Léteznek különböző masszások is, melyek szintén segítenek.

- Egészséges táplálkozás= szép bőr
A vitamindús, egészséges táplálkozást a bőrünk is meghálálja. Az A-vitamin a hámszövetek épségének a megőrzésében segít, megtalálhatjuk őket a tojásban, halban, bensőségekben. Az A-vitamin beépüléséhez nélkülözhetetlen a béta-karotin fogyasztása, melyből nagyon sok van a sárgarépában és a spenótban. Az E-vitamin gátolja a bőr öregedését, megtalálható pl. a mogyoróban, mandulában. Ezen kívül fogyasszunk naponta legalább 2 liter ásványvizet, mellyel belülről hidratáljuk a bőrt!
Nagyon fontos még a rendszeres méregtelenítés és a dohányzás, valamint a túlzott koffeinfogyasztás kerülése.
- Mozogjunk!
Annyi jótékony hatása van a rendszeres testmozgásnak a bőrre, hogy azt nehéz lenne felsorolni. A sportolás késlelteti a ráncok és a narancsbőr kialakulását, az izzadságban lévő anyagok pedig puhává, selymessé varázsolják a bőrt.

Ha bőrünk túlságosan megereszkedett, csak plasztikai sebész tud segíteni ezen a problémán. A fogyást követő bőrmegereszkedés után legtöbbször a has és a comb plasztikázása a leggyakoribb, de a mellen és a karon sem ritka a műtéti beavatkozás.
Megmondom őszintén, én még nem hallottam arról, hogy a masszázzsal „tovább szakítanák” a bőrt – ahogyan Ön fogalmaz. Épp ellenkezőleg, a gyógymasszázs egyik jótékony hatása abban áll, hogy a masszázs során az irha és bőralja rétegeiben vérbőség keletkezik, ami a bőr valamennyi rétegében változást eredményez:
- hámképzés fokozódik, a hám ellenálló képessége javul.
- fokozódik az elhalt hámsejtek leválása.
- a kötőszövet élettani folyamatai felgyorsulnak, fokozódik a sejtek és rostok képződése.
Remélem, tudtam segíteni.
Jó egészséget kívánok:
Elek Ildikó

köszönet  2011. augusztus 5. 08:40   #16 

Köszönöm a segítségét.


Kedves Ismeretlen Levélíró!

Bár nem tudom biztosan, csak gondolom, hogy a csontkovács-képzéssel kapcsolatosan kaptam köszönetet, ha így van, nagyon szívesen :)

Üdvözlettel:

Elek Ildikó

cs  2011. augusztus 4. 19:42   #15 

Hogyan lehet valaki csontkovács, mit kell elvégeznie?


Tisztelt Kérdező!

Íme itt egy lehetőség:

hétvégi csontkovács tanfolyamot indítunk.
Igény esetén a gyakorlati ill. konzultációs oktatásokat hétköznap
délutáni időpontban is tarjuk.Tanfolyamunk BEVEZETŐ áron 180.000 e Ft. helyett
most 140.000 e Ft.-ért elvégezhető, és jelenlegi akciónkban két részletben is fizethető !

Az egyösszegű befizetés minden
költséget tartalmaz: elméleti-gyakorlati oktatás, konzultáció, jegyzetek, vizsgadíj.

A tanfolyam előképzettség , és érettségi nélkül is, elvégezhető. A sikeres
házi vizsga után a tanuló oklevelet kap.A gyors ,lényegretörő oktatás alatt
tanulóink elméleti, anatómiai, ill. gyakorlati képzésben vesznek részt.

Gyakorlati képzés:
Yumeiho alapokra is épülő csontkovácsolás ,kimozgatás, ezen kívül saját
kidolgozott technikák átadása. 40 órás Yumeiho alaptanfolyamunk Akciós
áron 40.000.-Ft. A honlapunkon szereplő összes masszázs technika igény szerint
elsajátítható. Tanfolyamainkat a jelentkezők számától függően folyamatosan indítunk.
Érdeklődésüket az Kedves Látogató !

2010. 11.27.-én 80 órás hétvégi csontkovács tanfolyamot indítunk.
Igény esetén a gyakorlati ill. konzultációs oktatásokat hétköznap
délutáni időpontban is tarjuk.Tanfolyamunk BEVEZETŐ áron 180.000 e Ft. helyett
most 140.000 e Ft.-ért elvégezhető, és jelenlegi akciónkban két részletben is fizethető !

Az egyösszegű befizetés minden
költséget tartalmaz: elméleti-gyakorlati oktatás, konzultáció, jegyzetek, vizsgadíj.

A tanfolyam előképzettség , és érettségi nélkül is, elvégezhető. A sikeres
házi vizsga után a tanuló oklevelet kap.A gyors ,lényegretörő oktatás alatt
tanulóink elméleti, anatómiai, ill. gyakorlati képzésben vesznek részt.

Gyakorlati képzés:
Yumeiho alapokra is épülő csontkovácsolás ,kimozgatás, ezen kívül saját
kidolgozott technikák átadása. 40 órás Yumeiho alaptanfolyamunk Akciós
áron 40.000.-Ft. A honlapunkon szereplő összes masszázs technika igény szerint
elsajátítható. Tanfolyamainkat a jelentkezők számától függően folyamatosan indítunk.
Érdeklődésüket az info@bonsaimasszazs.hu vagy a
ill. Zámbó Béla +3630/823-44-73 telefonszámon várjuk.
www.bonsaimasszazs.hu vagy a
ill. Zámbó Béla +3630/823-44-73 telefonszámon várjuk.
www.bonsaimasszazs.hu\"

Remélem, tudtam segíteni!

Üdvözlettel:

Elek Ildikó

Hát  2011. március 19. 14:45   #14 

Kedves Ildikó!

35 éves vagyok, 3 évvel ezelőttig renszeresen sportoltam. Van egy enyhe jobbra görbület a gerincoszlopomban. Idén januárban fájt az egyik lapockámnál, elmentem masszíroztatni. Olyan jól sikerült a masszázs, hogy egy gerincből kilépő ideggyök begyulladt. Majd egy hétig feküdtem, míg izomlazítóval, gyulladáscsökkentővel, háttapasszal 1,5 hét alatt nagyjából fájdalommentessé vát. Szeretném megtudni, hogy mi lehetett a baj. A farokcsontom egy évvel ezelőtt eltört, de hamar rendbejött. Más nem tudom ami történt volna a gerincemmel.
Köszönöm a segítséget.

Ibolya


Kedves Ibolya!

Mint írja, hosszú ideig sportolt, bár nem írta, milyen sportot űzött, feltételezem, azért tartotta ezt fontosnak megjegyezni, mert ez a rendszeres mozgás ma is hatással van az izomrendszerére.
(Ha esetleg úszott, akkor lényeges, hogy ebben a sportágban egy dologra kell vigyázni csak: nagyon megerősödhetnek a lapocka környéki izmok a gerinc mellett, s az aktiv mozgás befejezése után ez a tény is okozhat fájdalmakat.)
A hátunk – ezen belül a lapocka környéke is - egyike azon régióknak, amely a mindennapi életben igen nagy teherbírásnak kell, hogy megfeleljen.
A területen kialakult fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg.
A hátfájás a második leggyakoribb probléma, amivel a magyar emberek orvoshoz fordulnak. Sokféle gerincbetegség okozhat hátfájást –idetartozik a lapocka környéki fájdalom is -, de a hátizmok rándulása vagy fokozott igénybevétele szintén kiváló ok lehet.
Leveléből nem derült ki, hogy az említett gerincgörbületet (jobbra konvex scoliosis? ) mikor állapították meg Önnél, illetve mi volt az Ön által említett izomlazító, gyulladáscsökkentő, azt szakorvos írta-e fel, esetleg vény nélkül kapható készítményekkel próbálkozott.
Ha a fájdalom tartós, néhány napnál tovább tart, valamint kíséri egyéb tünet is, feltétlenül célszerű felkeresni egy gerinc- vagy ortopéd szakorvost.
A specialista mindenekelőtt megkérdezi önt az aktuális tüneteiről és az ön által már kipróbált orvosságokról, kezelésekről. Fel fog tenni néhány tipikus kérdést, mint például:
• Mikor kezdődött a hátfájása?
• Milyen tevékenységeket végzett mostanában?
• Mit próbált ki eddig a fájdalom enyhítésére?
• Kisugárzik-e a hátfájás máshova is? Például a lábába?
• Mi az, amitől csökken illetve, amitől rosszabb a fájdalom?
Mindenekelőtt fizikai vizsgálatot fog végezni. A testi vizsgálatban megfigyeli a testtartást, a mozgás terjedelmét (hogyan és mennyire tud bizonyos ízületeket mozgatni), az egészségügyi állapotát, fejlegyezve minden mozdulatot, ami fájdalmat okoz önnek.
Érezni fogja a gerincét, meg fogja jegyezni a görbületét és a csigolyák elhelyezkedését és ki fogja tapogatni – ha van - az izomgörcsöt, megkérheti, hogy hajoljon különféle irányokba és mozgassa a karjait és lábait.
A fizikai vizsgálatok elvégzése után elképzelhető, hogy elküldi Önt röntgenvizsgálatra.
A hátfájás diagnosztizálása nem mindig gyors és egyszerű eljárás. A szakorvosnak le kell szűkítenie az okokat, és esetlegesen el kell majd küldene többféle vizsgálatra is, hogy megerősítse a diagnózist.
Sok esetben olyan probléma is állhat a háttérben, ami igazából nem is mozgásszervi eredetű.
Addig, amíg nincs konkrét diagnózis, nem javaslom Önnek a masszázst, annak semmilyen formáját - szakképzett, igazán „profi” és hivatásának elkötelezett masszőr ezt nem is teszi meg, ismerve azokat a kontraindikációkat, amelyek épp erre az esetre szólnak – természetesen kivétel ez alól , ha fájdalomcsillapító krémet valamilyen hozzátartozó - nem mély fogásokkal – masszírozza finoman az érintett területre,
Tehát javaslom, mindenekelőtt keressen fel mozgásszervi szakrendelést, mielőtt manuálterapeutához fordulna.
Ennek eredményéről várom tájékoztató levelét.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Renyhe lábacskák!  2010. december 2. 16:35   #13 

Tisztelt Elek Ildikó!

Nem tudom jó helyre teszem-e fel a kérdéseimet! Ha esetleg nem, elnézést :)

Szóval, van egy 14 hónapos babám, akinek mint ma kiderült renyhék az izmok a kis lábacskájában.
Elmesélem az eleje óta gyorsan a mi kis történetünket.
38 hétre 9-10 apgarral 3450g és 54 cm született, császárral(miattam kellett a császár).
Szopizni mindig is jól tudott és még mindig szopizik.
Van neki egy combránc asszimmetriája, amit többször látott ortopéd orvos és mondta nincs semmi baja a gyereknek.
Nos a mozgásfejlődésebben mindig el volt maradva de a házi orvos mindig azt mondta ne törődjek vele, kövér baba, lusta baba.
Ezt elfogadtam 11 hónapos koráig és akkor kértem fejlődésneurológiára időpontot,(csak forgót, nem kúszott) ahol szintén azt mondta az orvos nincs semmi baja, minden tökéletes.
Ez teljesen megnyugtatott hiszen egy neurológus azt mondta egészséges.
Ezek után elkezdett kúszni, 12 hónaposan mászni és felülni, és most már kapaszkodva feláll lépeget, és szélsebesen mászik.
Lehetőségem adódott ma elvinni egy gyógytornászhoz aki megvizsgálta és azt mondta értelmileg tökéletes, de mozgásfejlődésben igen csak le van maradva, ugye a renyhe izom miatt a lábacskáiba.
Ö azt ajánlotta vigyük el baba úszásra, vagy a Korai fejlesztő központba, vagy a Dévényi tornára......stb. Megelőzés céljából!!!

Igazából a kérdésem arra irányul nincs már késő? Vagyis miben szenvedhet hiányosságot ha nem kezelik a kis lábát?
Eddig minden orvos azt mondta rendben van. Ha most nem vittem volna és nem derült volna ki?


Persze elvisszük a gyereket, bár nem nagyon van rá pénz, és az ilyen helyeken rendesen elkérik az árát, de természetesen nem kérdés, mindenek előtt a gyermek egészsége!

Ön tud valami jó helyet ajánlani?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
A kacifántos levelemért meg elnézést!

Köszönettel: H. Éva


Kedves Éva!

Most nem elsősorban mint gyógymasszőr válaszolok, hanem mint "tanítónéni" és fejlesztőpedagógus.
Kérem, adjon egy e-mail címet, amelyre elküldhetek Önnek két hivatkozást, érdemes áttanulmányozni. Remélem, kisgyermekéről mielőbb megnyugtató és autentikus választ kap a megfelelő helyen .

Üdvözlettel: Elek Ildikó

mELLKASI CSONT  2010. november 17. 23:02   #12 

megint en lennek az akinek kitolodot a melkasi csontja 25 eves vagyok no es 3 evel ezelot vetem eszre a valtozast.az egesz o kezdodot hogy megvert a volt baratom majd fuladni keztem 2 even keresztul minden fele kezeleseken voltam a tatraba is de nemtudtak megalapitani hogy mitol lehet ez a fuladas majd kesob eszre vetem a mwelkasomon a csontot hogy kivan tolodva es a jobb valam is feljebb van egy kicsit es a fejemet nemtudom teljesen jobb oldalra forditANI DE A RONTGEN NEMMUTAT KI SEMIT.tUDNA SEGITENI MITOL LEHET???


Kedves Levélíró!

Köszönöm a részleteket. A „mellkasi csonton” valószínűleg a szegycsontot érti. A leírtakból az tűnik ki tehát, hogy volt egy traumája (sérülése) nagyjából 3 évvel ezelőtt.
Sajnos elképzelhető, hogy ekkor a szegycsont alsó, porcos, sérülékenyebb részén elmozdulás, vagy repedés, akár törés jött létre. Emiatt kis bevérzés alakulhatott ki, erre utal a dudor, melynek azonban szépen fel kellett volna szívódnia néhány hét alatt. Hosszadalamasabb is lehet a gyógyulás, nyilvánvalóan gipsz, vagy műtét nem jön szóba, hiszen a mellkas a légzőmozgásokban is résztvesz, így ezt nem szabad korlátozni. fájdalomcsillapítót azonban érdemes bevennie, ha nagyon fáj, ne szenvedjen! Catalflam, vagy Diclofenac, Algoflex, valamelyik a sok közül. Borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs is enyhítheti a panaszokat.
Mielőtt azonban bármelyik gyógymódot választja, javaslom, hogy kérjen a területileg illetékes intézményben egy CT-vizsgálatot – főleg, ha a rtg. nem mutatott ki semmit -, mert a fulladás-érzés jelzésértékű. Mindenképp tisztázni szükséges, hogy valóban traumás következmény okozza-e az Ön által tapasztaltakat, vagy pszichoszomatikus eredetűek a panaszai. Ennek tükrében lehet továbblépni.
Várom levelét a vizsgálat eredményéről.
A mielőbbi gyógyulásában bízva üdvözlettel: Elek Ildikó

Melkas kitolodas  2010. november 17. 18:28   #11 

Jo napot kivanok en 3 evel ezelot eszrevetem hogy kitolodot a mellkasi csontom. Szemel lathato de a rontgen nem mutatja ki.Mitol lehet ez??? valaszat elore is koszonom


Kedves Levélíró!

Nagyon kevés az az információ, amely alapján a kérdésével kapcsolatos választ tudnék adni. Fontos lenne tudni egyebek mellett, hogy férfi vagy nő, hány éves, van-e valamilyen kezelt betegsége, családjában előfordult-e örökletes betegség, látta-e Önt orvos ezzel a problémájával kapcsolatosan, mi volt a diagnózisa, történt-e laborvizsgálat, mikor készült a rtg-felvétel. Kérem, írjon újra, hogy tudjunk pontosítani. Köszönettel várom levelét. Üdvözlettel: Elek Ildikó

kérdés  2010. november 16. 22:38   #10 

Tisztelt Ildikó!

Van egy barátnőm aki a 6-dik hópban jár. Óriási lumbális fájdalmai vannak.
Tudomásom szerint deréktáji masszázs tilos a terhesség alatt.Ugye?
Mert eléggé megoszlanak a vélemények ,akiket kérdeztem.
Tanultam erről nem keveset,de nem gyakorlom a szakmámat teljesen és még ilyen "állapottal" nem álltam még szemben.Az oktatóm így tanította, vagy mégis lehet finoman masszírozni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,Orsi


Kedves Orsi!
Ha Ön szakember, nyilván ismeri a masszázs indikációit és kontraindikációit. Sajnos, ma Magyarországon elterjedt az a nézet, hogy a várandós anyát nem szabad masszirozni, pedig ez ebben a formában nem igaz. Ami valóban nagyon lényeges, hogy különleges tudással és felkészültséggel kell rendelkeznie annak a masszőrnek, aki kismamával foglalkozik. Épp ezért megadom egy ilyen kifejezetten kismama-masszázsra szakosodott, kiváló szakember elérhetőségét, mindenképp ajánlom a figyelmükbe: Halász Katalin gyógymasszőr és doula
Budapest II. kerület – Pasarét
+36 30 2734995
Mindkettejüknek derűs napokat, a barátnőjének boldog anyaságot kívánok!
Üdvözlettel: Elek Ildikó

macska  2010. október 6. 17:28   #9 

Tisztelt doktornő köszönöm válaszát igaz csak most véletlenül találtam rá. Irtam anno junuisban édesapám 73 éves. Fáj a bal lapockája tüdöszürőig jutottunk el oda magától ment nem a házi orvos által, ott semmi baj nem vot, utána csak elmentünk házi orvoshoz elküldte vérvétel vizelet leletek tökéletesek. Jött az ortopédus utána a reumatogus röntgen reumán. Lelet kopások , azon kivül izületi izületi kopások. Ortopédus Brexint irt napi 1 et semmit nem használt reumás orvos Relifex napi 1 szem semmit nem használt nem is szedte csak 2 napi mert fájdalmat sem enyhitett, vissza háziorvoshoz az felirta az APRANAX 55mg napi 2 szem na azt 1 napig szedte fájt tőle a hasa meg remegett ki is dobra. Ha az advilt beveszi azzal el van 5 6 órán át fájdalom mentesen. Most azt hallottam, hogy az ujzélandi zöld kagyló kapszula nagyon jó az ilyen mozgás szervi betegségekre. Majd meglátjuk mi lesz a levelemet szeretném ha véleményezné a doktornő drága. És imélemre irjon mert látja most találtam csak meg előző levelemrte a választ cimem agi043@citromail.hu elöre is nagyon köszönöm. Maradok Tisztelettel Ági.


Kedves Ági!

Szeretettel üdvözlöm. Azt gondolom, mindenképp szükséges megoldást találni az édesapja problémájára. Igen, sajnos a legtöbb gyógyszernek - így a mozgásszervi betegségekre rendelt tablettáknak is - vannak mellékhatásaik. (Ezért lenne nagyon fontos inkább a prevenció, a megelőzés minden kórképnél, amennyiben csak lehetséges.) Ma már szerencsére az alternatív gyógymódok közül nagyon sok áll rendelkezésre, melyben mindenki megtalálhatja a számára elfogadhatót és eredményeset. Én magam is feltétlenül előnyben részesítem a gyógyhatású készítményeket - valamint azokat az alternatív módszereket, amelyek még évtizedek óta fennálló problémákat is orvosolni tud -, persze csak olyan terapeuták közvetítésével, akik kiválóan képzettek, s hacsak nem elengedhetetlenül szükséges a szintetikus gyógyszerek szedése.
Az egyik ilyen a zöldkagyló-kapszula is. Manapság a mozgásszervi betegségek prevenciójában és terápiájában a kagyló készítményeket az egyik legfontosabb természetes eredetű, igen hatékony és mellékhatásoktól mentes alternatívaként tartják számon a teniszkönyöktől az időskori kopáson át a gyulladásos, reumatikus panaszokig terjedő esetekben. Azt javaslom azonban, hogy mielőtt elkezdené szedni, konzultáljon orvosával, gyógyszerészével, továbbá ha esetleg halra, puhatestűekre, tengeri kagylóra érzékeny az édesapja, akkor úgy számára ellenjavalt a készítmény.
Remélhetőleg, a kúra után pozitií eredményekről tájékoztat majd. Addig is jó egészséget kívánok Önnek és Édesapjának! Üdvözlettel: Elek Ildikó

szeretet  2010. augusztus 2. 22:48   #8 

Tisztelt doktornő az lenne a kérdésem, hogy édes apám 73 éves pár hónapja a bal lapockája körül belül el kezdett fájni elmentünk tüdőszüröre Átvizsgálták átvilágitották tetoszkoppal is megvizsgálták de szerencsére semmit nem találtak annyit mondott a doktornő mivel apu idős a tüdők csucsán meszesedés van de azon nem lehet segiteni. Ha fájdalom csillapitót be vesz és nappal el van de éjszaka szokott jobban fájni. 73 éves létére soha nem szedett antibiotikumot. Étvágya széklete rendesen van jön megy csak ez a fájdalom ne lenne semmi mása nem fáj közérzete is jó. Mi lelehet a doktornő szerint házi orvoshoz nem megy mert nem akar antibiotikumot szedni mert nem javasplták neki . Doktor nő ha lehetne egy kérésem az imail cimemre irjon választ ha lenne kedves megtenni. Mert itt a fórumon mire megtalálom elég sok idő lenne. Imél cimem agi043@citromail.hu Előre is köszönöm Maradok tisztelettel. Kabók Tamásné.


Kedves Levélíró!

Levelében konkrétan nem írja, de feltételezem, hogy háziorvosnál jártak elsőként az édesapjával, s ő küldte Önöket további kivizsgálásra.
Arról nem olvastam, hogy további szakorvosi konzultáció lett volna, gondolok itt rheumatológiai vagy ortopéd vizsgálatra, pedig érdemes volna kizárni az ún. Bechterew-kórt, amely egyfajta gerincbetegség, s nem igazán könnyű kideríteni. A betegség lényege, hogy a gerinccsigolyák és a mellettük lévő izomköteg elmeszesedik. Kétféle ismertető jele van, az egyik, amikor nagyon egyenes az ember háta, és nem tudja hajlítani, a másik épp az ellenkezője, amikor erősen – bambusznád alakban - meghajlik a hát.
Ez a látszat. Az érzés pedig a rettenetes fájdalom, amit az ilyen betegek többségénél - mivel ezt sem műtéti, sem terápiás úton nem lehet gyógyítani - csak szteroidos kezeléssel lehet csökkenteni.
Az a javaslatom, mindenekelőtt kérjenek sürgősséggel további ezirányú kivizsgálást, s amíg annak nincs eredménye, addig valóban nem tartom jó gondolatnak az antibiotikum szedését. Amennyiben beigazolódik egy esetleges konkrét betegség, javaslom az őssejt kapszulával kapcsolatos tapasztalatok megismerését.
Várom további jelentkezését, addig is Önnek és édesapjának sok erőt és mindenekelőtt a betegségből való kigyógyulásban való hitet kívánok.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

Nagymama55  2010. március 25. 22:19   #7 

Kedves Ildikó!

7,5 hónapos unokámnak a gyermekorvos javasolta, hogy menjen babatornára, mert a mozgásfejlődéséből kimaradt a hátról hasra fordulás. Jelenleg hasról hátrafordul onnan négykézláb hintázik és kúszik egy hete pedig felült. A bemutatkozásában olvastam, hogy 3 gyermek édesanyja. Ezért közvetlen tapasztalata van a gyermekek fejlődési szakaszairól.
Kérdésem az, hogy ha nem fordul hátról hasra milyen problémát okozhat a későbbi fejlődése során. Nem szeretnénk ha probléma lenne vele.Őn mit tanácsol? Mi lehet ennek az oka oda kell-e ezekre figyelni, vagy ha már Ő továbblépett ezen a szakaszon szabad-e erőltetni mert nagyon ellenáll ha az anyukája csináltatja vele.

Tisztelettel várom válaszát


Kedves Nagymama!

Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, hogy a hét és fél hónapos kor még nem jelent feltétlenül késedelmet. A tisztánlátás érdekében szükség van még kiegészítő információkra:
- rendes időre és súllyal született?
- volt-e a terhesség vagy a szülés alatt probléma?
- mennyi a jelenlegi (hét és fél hónapos) súlya? (A nagy súlyú, duci babák mozgásfejlődése lassabb).

A csecsemők átlagosan 5-6 hónapos korban hasra, majd hasról hátra fordulnak. Az első helyzetváltoztató mozgásforma: hátról az oldalára, aktívabb babák hasra fordulnak. Az első átfordulást sokszor hosszabb szünet követi. 6 hónapos korára általában biztosan tud forogni hasról hátra és hátról hasra is. Fontos, hogy mindkét irányba - azaz jobbra és balra kezdve is - gyakorolja a forgást. Abban az esetben, ha csak az egyik irányba fordul, érdemes odafigyelni, nincs-e ennek valami mozgásfejlődésbeli oka. Ugyanakkor a csecsemő előnyben részesítheti az egyik oldalát, de tudnia kell a másik irányba is kiviteleznie a mozgást.
Sok gyermek a forgást csak helyzetének megváltoztatására használja, ha elunja a hason vagy a háton fekvést. De a forgásból alakul ki a gurulás, amikor folyamatosan hasról hátra és hátról hasra forog. Ez már egy helyváltoztatási forma, méghozzá a csecsemő mozgásfejlődésében az első lehetőség, hogy a tőle távol eső játékhoz eljuthasson segítség nélkül. Egyéni eltérések igen változatosak lehetnek. A legfontosabb annak az eldöntése, hogy esetleges pszichomotoros fejlődési zavar fenn áll -e.

A torna sokat szokott segíteni. Erőltetni semmiképpen nem szabad, helyette tegyük a babát mindig tágas területre, akár a leterített padlóra, rakjuk körbe kedvenc tárgyaival. Figyelni fogja mozgásunkat, előbb csak a fejével, majd a törzsével fordul utánunk. Egy két nap alatt esetleg gurulva, majd mászva közlekedik.
A mozgásfejlődés különböző fázisait nem célszerű siettetni vagy átugrani. Hagyjuk, hogy a gyermek a különböző szakaszokat kiélvezze és a saját tempójában tapasztalja meg. Nem érdemes például túlzottan korán kipárnázva ültetni, állítani, hiszen ezeknek a funkcióknak maguktól kell kialakulniuk. Lehetőleg kerüljük el a babykomp használatát, hiszen az gyermekünket helytelen tartásra és mozgásra készteti.
Célszerű csecsemőkortól fogva a kisgyermeknek elegendő és megfelelő - lehetőleg kemény felületű- mozgásteret biztosítani, hiszen a szűk helyen (például mászókában) sokat tartózkodó gyermek mozgásfejlődéséből könnyen kimaradhat a kúszás, mászás, gurulás. A szűk helyen tartózkodás a gyermeket a túlzottan korai állásra késztetheti. helytelen tartásra és mozgásra készteti.

A mozgásfejlődés során egyetlen mozgásforma sem maradhat ki. Fontos, hogy ne előzze meg egyik mozgás sem az időben előtte állót.
A mozgásfejlődés helyes sorrendje a következő:
- háton fekvés
- spontán oldalra fordulás
- hasra fordulás
- hasról-hátra fordulás
- kúszás, mászás
- hason fekvésből ülés
- felállás, járás

A mozgásfejlődésbeli lemaradások által okozott figyelem-, mozgás-, és tanulási zavarok (dislexia, disgraphia, discalculia) a későbbiekben már csak fáradságos munkával korrigálhatók - ezt mint fejlesztőpedagógus írom.

Reméletőleg nincs komolyabb ok a háttérben, de mindenképp javasolt a torna, ahol szakember ad tanácsot a továbbiakat illetően. Bízom benne, hogy néhány hónap múlva tájékoztat arról, hogy a kisunoka vígan szaladgál a lakásban!

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Gerincsérv  2010. február 14. 00:11   #6 

Kedves ildikó!

37 éves férfi vagyok,3 éve megeröltettem magam és kijött a gerincsérvem(a deréki csigolyáknál).Elötte is többször volt problémám,általában becsípődések.Nem hagytam megműteni a sérvet,pedig 4 hónapig voltam betegállományban,az első 2 hétben felkelni sem tudtam,utánna hetekig mankóval jártam.Azóta nagyon vigyázok minden mozdulatra,és heti3-4 alkalommal fél órát gerinctornázom.Mostanában megint érzékenyebb a gerincem,éjszaka fájdogál,és nappal is,ha sokat ülök.Sok jót olvastam a gravitációs padról.Sajnos nincs helyem ahol használni tudnám,ha vennék egyet.Viszont láttam bokára csatolható "gravitációs csizmát".Ön szerint az én állapotomban hasznos lenne a használata?Ha javasolja a használatát,mennyi ideig(úgy értem alkalmanként hány percig),és milyen rendszeresen kéne használnom?
Előre is köszönöm a válaszát!
H.Zs.


Kedves Levélíró!

Nyilván tisztában van a betegségével.

A gravitációs állvány ideális eszköz hátfájás, derékproblémák és gerincpanaszok esetén. Több fajtája is ismert. Közülük jónéhány például egyszerűen összecsukható és szétszedhető, ezért akár a legkisebb lakásban is könnyen tárolható. A felhasználó magasságához egyénileg szabályozható háttámla, az integrált gravitációs csizma és a dőlésszög szabályozásának lehetősége biztonságossá teszi használatát.
A gravitációs állvány egy egyszerű fitnesz eszköz, melybe becsatoljuk magunkat, majd hátradőlsz, s fejjel lefelé fordulunk. Akárcsak a fejenállás közben, a gravitációs nyomás megfordul az ízületeinkben, s ez az inverzós terápia lényege. A gerinc bántalmaira a legtöbb embernél hatékony megoldás a függeszkedő állvány használata.

Álljon itt egy ismertető, egy cikk kapcsán:

„ A kreativitás és gyógyulni akarás csodákra képes
Egy kedves betegem találmányát szeretném közreadni a történetével együtt.
Tanulság: A kreativitás és gyógyulni akarás csodákra képes.
A berendezés megtekinthető a Dr. Fit Központban (Bejelentkezés:0613025556)

Kórtörténet
2007. január 8.-án deréktáji panasszal szakorvoshoz fordultam.
Sajnos az állapotom rohamosan romlott. A fájdalom ágyhoz kötött. Április 18.-án a CT vizsgálat az L/4 csigolyánál centrálisan és a bal oldali recessust is kitöltő 7mm-es, az L/5 csigolyánál 2mm-es körkörös protrusiot mutatott ki. Fájdalmamat gyógyszer nélkül nem tudtam elviselni.
Dr. Erbszt András Főorvos Úr a műtét kilátásba helyezésekor együtt érző poénnak szánta talán, hogy: „A legjobb lenne fejjel lefelé lógnia, de hát ezt ebben az állapotában sajnos lehetetlen megoldani.” ettől a mondattól remény és elhatározás költözött belém. Két héttel később fejjel lefelé lógtam a saját „Denevér ágyamon”.
A szerkezet funkcionálisan tökéletesen működött. Fájdalmam az első napon jelentősen, míg a harmadikon teljesen megszűnt. Fájdalomcsillapító gyógyszerekre azóta nem volt szükségem.
Mivel az óvatosan végzett alapvető mozgások nem provokáltak fájdalmat, a Főorvos Úr által javasolt módon megkezdtem az együttműködést Bene Máté Zoltán gyógytornásszal. A torna és a kezelőpad együttes hatásának eredményeként régi önmagam lettem. Ismételt CT vizsgálati eredményem egy hónap alatt a protrusio egy mm-es visszahúzódását mutatta. A kezelőpadot azóta is minden nap kb. 20-25 percet használom. Panaszaim megszűntek, időjárási frontokra sem vagyok érzékeny.


A szerkezet kiválóan alkalmas: a gerinc nyújtására és az izomfeszültség csökkentésére. Jótékony hatással van a gerincsérv műtét nélküli vagy műtét utáni kezelésére (- a porckorongok degenerációjának célirányos nyújtási terápiája során az alapvetően kétféle anyagú porckorong külső szilárdabb, rostos gyűrűjében és a belső kocsonyás magban a széthúzás miatt vákuum keletkezik, ami az eredeti egészséges állapot felé mozdítja azt vissza -). Alkalmas gerinctájéki sérülések rehabilitációjára, deréktáji fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére, visszeres panaszok enyhítésére. A belső szervek keringését javítja. Rendszeres használata karbantartja az agyi ereket megelőzve stroke kialakulását.
A készülék igénybevétele előtt tanácsos orvos véleményét kérni. A használatot kizárhatja néhány betegség, pl.: csontritkulás.

A piacon fellelhető készülékek sport célokat szolgálnak, ennek megfelelően jó kondíciójú felhasználói kört céloznak. Pl.: Probust Deluxe; Kettler Apollo – gravitációs állványa.
A Swingring Kft. – aktív széke alkalmas ugyan sérült vagy idős emberek fejjel lefelé mozdítására, de csak segítő személy fizikai erejének bevonásával, ami a használat teljes időtartama alatt szükséges, ugyanakkor a kíméletes használata nem garantálható. Ez a az optimális átlagosan napi 3x10 perces alkalmazását körülményessé teszi. Az alátámasztás hiányában abszolút függőleges lógásnál a gerincoszlop ívei egyenesedni kényszerülnek, ami nem kívánatos.

Az általam konstruált „ Denevér ágy ” elsősorban gyógyászati segédeszköz.
Használata: a fordítandó személy többnyire háton a vízszintes alaphelyzetben lévő „ Denevér ágy ”- ra fekszik. Lábait rögzíti ( erre a célra a kereskedelemben kapható gravitációs csizma vagy a függeszkedő bokapánt egyaránt alkalmas ) Izmait ellazítja. Irányváltó segítségével az ágyat gépi erővel függőleges irány felé billenti. E közben a fej mindinkább lefelé, a láb pedig felfelé mozdul. A berendezés bármely a végállások közötti fordítási szögben megállítható és újra indítható le és fel irányban egyaránt. A fordított személy testének alátámasztása a hatásos nyújtás érdekében és a letapadást megakadályozóan csúszós, kemény, egyenes, sík felületen történik. Rosszullét esetén a készülék automatikusan alaphelyzetbe áll vissza és hangjelzést ad. Az áram kimaradást tartalék áramforrás hidalja át.
Bujdák Attila
Nagyréde, Kossuth út 56. „


Ettől függetlenül az Ön esetében nem biztos, hogy veszélytelen ennek a „csizmának” a használata. Először is három évvel ezelőtti problémája ki tudja, milyen stádiumban van most? Nem számol be pl. lábzsibbadásról, funkció-kiesésről, ezért remélhetőleg ezek nincsenek is.
Ezzel együtt fontos lenne tudni, hogy történt-e valamilyen képalkotó eljárás Önnél mostanában, amely alapján tudni lehet, hogy áll most a discus herniája? Konkrétan az hol helyezkedett el? Milyen konzervativ terápiát alkalmaztak Önnél? A konzervatív kezelés része a fájdalom góca közelébe adott izomlazító és érzéstelenítő injekció - lidokainblokád ultrahangos és az iontoforetikus kezelés (a gyógyszer villamos áram révén való beáramoltatása) vagy infúzió, súlyfürdő, iszap, tangentor, antiphlogistines masszázs vagy más fizikoterápia, hogy végül is a műtét elmaradt?
Azt nyilván tudja, hogy megfelelő életvitel mellett gyakorlatilag panaszmentessé tehető a gerincbeteg. Ennek azonban megvannak a szabályai, melyeket nagyon komolyan be kell tartani, ami néha már annyira banális, hogy a porszívózás műveletére is oda kell figyelni…
Azt javaslom Önnek, hogy mindenképp keressen fel egy idegsebészt vagy rheumatológust, aki elküldi azokra a vizsgálatokra, amelyek adekvát választ adnak arra kérdésre, hol tart most a folyamat Önnél. Ennek tükrében bátorítanám csak a továbbiakban bármilyen mechanikai ingerrel járó „gyógymód” alkalmazására.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

kétség  2010. február 13. 23:30   #5 

Kedves Anikó!

A tanácsát kérem abban,hogy ha valakinek műbillentyű van beültetve,és Syncumart szed,javasolt-e a masszázs,vagy nem olyan mérvű a keringésfokozódás,hogy ebből bármi gond lenne?Továbbá,mostanában elég sűrűn vannak rosszullétek az ismerősömnél,a vizsgálatok egyenlőre negatívak,most góckutatást próbálják.(szemészet,fogászat).Sajnos nem merem megmaszírozni a hátát,mert attól félek,hogy valami baj történik,mert egyenlőre nem tudni,hogy mitől vannak a rosszullétei.Ön szerint,alaptalan a félelmem,és semmi gond nem történhet a masszázstól?Vagy várjunk,amíg minden vizsgálat lezajlik.
Válaszát előre is köszönöm.
Melinda


Kedves Levélíró!

Ismeretlenül is üdvözlöm Önt, bár nem tudom, nekem szánta-e kérdését, hiszen engem nem Anikónak, hanem Elek Ildikónak hivnak.

Levelében arról érdeklődik, ajánlom-e Önnek a masszázst, annak ismeretében, hogy műbillentyű beültetése van és Syncumart szed.
A válaszom: egyértelműen nem, ugyanis a masszázsnak van jónéhány ellenjavallata – kontraindikációja – is. Ezek:
- láz
- heveny reumatikus és egyéb gyulladások
- friss traumatikus sérülések
- visszér bántalmak és mélyvénás trombózis
- fokozott vérzékenységgel járó betegségek, ill. syncumar – marcumar szedése
- fertőző bőrbetegségek
- egyéb fertőző betegségek
- rosszindulatú daganat
- menstruáció első két napja
- terhesség

A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a vezetett passzív kimozgatással együtt.
A gyógymasszázs másik elnevezése orvosi masszázs, a kezelést a gyógymasszõr az orvossal megbeszélve és ellenõrizve végezze. A masszázs élettani hatása közvetett és közvetlen.
Közvetlen hatás: a mechanikai inger helyileg javítja a vérellátást, a bõr, bõralatti kötõszövet és a harántcsíkolt izomzat O2 és tápanyagellátását, a káros anyagcseretermékek kiürítését, valamint fokozza a nedvkeringést is.
Közvetett hatás: olyan vegetatív és somatikus változásokat idéznek elõ, amelyek neurohormonális úton jönnek létre, reflexes irányítás révén. Paraszimpatikus hatás érvényesül.

A gyógymasszázs több elembõl tevõdik össze:
- svédmasszázs (általános masszázs)
- mezenchimális (kötõszövetimasszázs)
- szegmentmasszázs
- periostális masszázs (csonthártyamasszázs)

Az Ön esetében a szegmentmasszázsban gondolkodnék.
Mi is az a szegmentmasszázs?
Gaskell 1886-ban közli, hogy a szervek autonóm motoros beidegzésének szelvényezett elrendezése van (szegmentáltság).
Head 1889-1896. között felderítette, hogy a bõrtakaró és a belsõ szervek között összefüggés van. Észrevette, hogy megbetegedések esetén, meghatározott bõrfelületek fokozott érzékenységet mutatnak, nyomás-érintés hatására.

1917-ben Mackensie a szervek és az izomzat között talál funkcionális összefüggéseket.
Az egyes szervek megbetegedései az azonos segmentumhoz tartozó bõrön, izmon, izületen, idegen elváltozást mutat, pl. szívpanaszoknál bal kar, váll, lapocka, mellkas, fájdalmas.
Célja: a betegséget fenntartó reflexkör megszakítása, funkcióváltozás normalizálása.
Javallat:
1.) szív- keringési megbetegedés
2.) tüdõmegbetegedés, bronhitisek, emphysémák, asztmás megbetegedés
3.) gyomor- bél, krónikus máj- epebántalmak
4.) vesepanaszok
5.) fejfájások
6.) mozgásszervi megbetegedés, rheumás, ortopéd, traumás megbetegedés.
Egy kúra 10-15 kezelésbõl áll, idõtartam 20-30 perc, hetente háromszor-négyszer, szükség szerint naponta ismételhetõ.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy feltétlenül konzultáljon a kardiológusával, aki nyilván arról is tud Önnek felvilágosítást adni, hogy hol végeznek szegmentmasszázst.

Másik kérdésére szintén NEM-leges a válaszom, éppen a fent említett masszázs-ellenjavallatok miatt:
- ameddig az ismerősénél nem egyértelműsítették a rosszullétei okát, semmiképpen sem javaslok számára masszázst.

Üdvözlettel: Elek Ildikó
Józsi  2010. február 1. 22:59   #4 

T. Cím!

Ismét bemásolom a régebbi levelemet, hogy ne keljen teljesen az első kezdettől leírnom az eseményeket.
Most már olyan problémám is lett, hogy a (valószínű) hogy a fájdalomcsillapítóktól teljesen elment az étvágyam (nem vagyok éhes, és nem is igen tudok enni) Jelenleg az 5 éves lányunokám már többet eszik mint Én
Gyógytornára jártam illetve maszírozáson is voltam, de akkor nem igen használt mikor nem adták a fájdalomcsillpítókat.

Először a röngen eredmények ismeretében kiírák az interf. kezeléseket, amitől semmit sem javult az állapotom.
Utánna jött a gyógytorna és a maszírozás. De az is csak akkor volt jó a bevettem a gyógyszert.
Voltam csonritkulás szűrésen is aminek teljesen jó lett az eredménye.

Most konkrétan leírom milyen gyógyszereket ill. inj. kaptam és szeretném tudni, hogy ezekután mi a véleménye hová forduljak, hogy ne csak romoljon hanem már javuljon is az állapotom.
Mert jelenleg nagyon aggaszt, hogy enni sem tudok és már legalább 15 kg fogytam és állandóan fáradt vagyok. Nagyon sokat kell pihennem mert hamar elfáradok, van olyan nap hogy szinte csak pár fala ennivalóért kelek ki az ágybóél és már fekszem is vissza.

November elejétől szedtem kb. december közepéig szedtem a Xilox gran. amit a reomatólógián írtak ki. Mikor ezt szedtem nem éreztem fájdalmat.
Volt olyan nap amikor a szintén reomatológián felírt Zaldair filmt. 37,5 mg/325 mg filmt. tramadol-hidroklorid/paracetamol felm. tablettát szedtem a fentivel ill. helyette.
Mikor elkezdett a gyomrom "rendetlenkedni" elmentem a háéziorvoshoz aki kiírta a Noacid 20 mg gyomornedv ellenálló tablettát, mert mondta hogy ezt már ki kellett vollna írni a fenti két gyógyszerrel együtt.

December végén mikor nem javult a helyzet a reomatológusnő írt fel 1 doboz (5 db) Voltaren inj. Ekkor jelentősen javult az állapotom enni is bírtam. Mikor elfogyott rá 4 napra ujból ott tartottam, mint előtte. Akkor a háéziorvos kíirt még 5 db-ot, de mondta hogy többet nem írhat fel mert ebből is kerül a gyomorba.

Pár nap után ismét a háziorvosnál kötöttem ki a gyomor és gerincfájdalmam miatt akkor írt fel 3 db Movalis+Algopirin inj. amit meg is kaptam. Ez nem szüntette meg teljesen a fájdalmaimat, de valamennyire csökkentette.
Most már nem kapok semmit és nagyon fáj a gyomrom, (enni alig birok) gyógyszereket nem is merek már bevenni, de azt sem tudom hogy mit merjek enni.

Kérem az előző levelem és a most leírtakról írja meg a váleményét, mit tegyek hová forduljak, mert nem szeretnék teljesen leépülni.
Én már időben elmentem orvoshoz, de a helyzetem sajnos nem javult hanem rengeteget romlott.

Már ott tartok ha most kellene mennem gyógytornára nem is tudnám végig csinálni.

Kérem sűrgösen válaszoljon.

Köszönöm széepn: Józsi
Korábban már tanácsért fordultam Önhöz a most bemásolt kérdésemmel.
Azóta ujra vissza kellett mennem a reumatológiára. Túlvagyok 10 "interferencia" kezelésen is. A helyzet azonban szinte semmit sem változott.
Vérvételre, hogy mi okozza az emelkedett "gyulladásra utaló" értékeket nem küldtek el, pedig kértem.
Most az orvos felírt 5 amp Voltaren inj. amit 5 nap egymás után kell hogy megkapjak.
Ma kaptam meg a 2. adagot. Legközelebb kontrollra december 15-én kell visszamennem.
Nekem csak az a problémám ha nem kapom az inj. vagy nem veszem be a gyógyszereket akkor nagyon fáj a gferincem ill. nehezemre esik hosszabb ideig ülni ill. állni.
Kérdésem lenne hogy mennyire befolyásolja az 5 napig kapott Voltaren a betegséget ill. mi lenne a teendő ha lejár az 5. nap.
Köszönöm válaszát!!


/A következő sorokat bemásoltam, amit már egyszer elküldtem, hogy - hogy is kezdődött a problémám./
62 éves férfi vagyok. Kb fél éve fájt a (gerincem) hátam. Voltam kivizsgáláson és most legutoljára elküldtek a reumatológiára. Onnan elküldtek röngenre ahol a következőket állapíttta meg az orvos.
reumatológia:
Elsimult lumb lordosis. Fokozott háti kyphosis. Lumb gerinc ütögetésre érz. mozgásai felére beszükültek. Paravert izomspamsus. Nyújtási tünet neg. csípőmozg. szabadok. alsó végtagi reflexek kiválthatók.
Diagnózis: M5130 M4790 M7910

Javaslat: Rtg. 2x1 tasak xilox, 2x1 tabl zaldiar szedése.

Röngen lelet:
Iránydiagnózis: M5130 Egyéb meghatározott intervertebrális dis


Radiológiai szakorvosi lelet:
lumbalis+háti gerinc kétirányú

a KYPHOSIS, A lordosis fokozott. A rések nem szűkek. A csig. peremein a háti szakaszon elsősorban lateralisan csőr-, kapocsképződések láthatók, ventralisan szalagmeszesedés van. Lumbalisan a ventralis peremeken láthatók vaskos csőrképződések. A csig. mésztartalma diffúzan csökkent.

Kérdésem az lenne, hogy mit jelentenek a fennt leírt diagnózisok, illetve a továbbiakban mi lenne a teendő.

Közben a vizsgálatok (gastroentológia, belgy. kardiológia) nem találtak semmi különöset, de a gerincem továbbra is nagyon fáj. Viszont folyamatosan nézték a vérképet ahol a Süllyedés és a C reaktív prot folyamatosan nőt.
2009.09.08 2009.10.21. 2009.11.03.
Süllyedés 11 35
C-reaktív prot 23,6 57,3 66,2

Szeretném kérdeznmi, hogy ezek az véreredmények (melyek folyamatosan nőnek) lehetnek-e összefüggésben a röngenen illetve a reumatológián megállapítottakkal.

Kérném hogy a fent leírtakkal kapcsolatban megyarázza el nekem hogy mi a teendő. Illetve mi okozhatja a fájdalmat.
Most a fent leírt gyógyszerek hatására megszünt a fájdalom, de amikor egy adagot elfelejtettem bevenni, akkor mindjár ujra előjött.

Most két hetet várnom kell, hogy a fenti eredménnyel ujra visszatudjak menni a reumatológiára ezért is szeretném tudni hogy mi lenne a teendő.

Előre is köszönöm választ: Józsi

Kedves Józsei!

Nem tudom, hogy az előző levelére küldött válaszomat megkapta- és olvasta-e.
A biztonság kedvéért idemásolom:

"Kedves Levélíró!

Bízom benne, hogy aki elküldte Önt ezekre a vizsgálatokra, ismertette Önnel azok eredményeit is.
Akkor valószínűleg az is elmondta, hogy sajnos Ön is egyike azon sokaknak, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ezek a kopásos eredetű mozgásszervi betegségek elsősorban a mozgásszegény életmódból, esetleg korábbi nagyfokú igénybevételtől
(pl. nehéz fizikai munka) alakulnak ki, illetve kialakulásuknak - sajnos - alkati vagy örökletes okai is lehetnek.
Az, hogy a kyphosis (vagyis a gerinc homorulata) milyen mértékű, leveléből nem derül ki. Bízom benne, hogy nem hyperkyphosisa van, melynek legkifejezettebb formája a gibbus (bordapúp). A lordosis, vagyis a gerinc előre való domborulata csak a nyaki és az ágyéki szakaszon normális jelenség. Ha ez nagymértékű, és máshol is előfordul (pl. a háti szakaszon), akkor túlzottan előre hajlik a gerinc, tartászavar alakul ki, mely végül azokhoz a csontkinövésekhez vezet, amelyeket Ön is leír az eredményben: "csőr-, kapocsképződések" - ezek tulajdonképpen kis csontocskák, amelyeknek normális körülmények között semmi keresnivalójuk nincsen a gerincoszlopon. Tudom, hogy nem vigasz, hogy sajnos nagyon sok embertársunk küzd tehát ezzel a problémával. Nem igényel műtétet, de igaz, hogy nagyon fájdalmas jelenség, hiszen miattuk a gerinc mellett húzódó izmok állandó "készenléti állapotban" vannak, vagyis izom-spazmus alakul ki.
A BAZ.m-i Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Központjában dolgoztam korábban, ott egy komplex kezelésben részesültek azok a betegek, akik ilyen jellegű panaszokkal keresték fel az intézményünket.
Ez azt jelenti, hogy 10 napig - két hétig naponta többfajta therápiában részesültek, amely tangentort, gyógymasszázst (szükség szerint antiphlogistines, ill. antirheumatikus pakolással kombinálva), subaqualis tornát (víz alatti tornát), száraz tornát és egyéb fizikotherápiás kezelést kaptak.
Nem tudom, az Ön lakóhelyén milyen lehetőségek állnak rendelkezésére, amit mindenképpen javasolnék, hogy ússzon és kérje gyógymasszőr segítségét.
Ennek előtte azonban - mivel utalt arra, hogy a csigolyák mésztartalma diffúzan csökken, fontos lenne egy csontsűrűség-vizsgálat, ti. hogy nem áll-e fenn csontritkulás esete, hiszen akkor a további gyógymódokat annak alapján kell meghatározni.
A vérképből megállapított eltérések lehetnek a fentiek okai, hiszen egy vagy több ízület akut vagy krónikus gyulladása nyilván emeli a süllyedést.

Bízom benne, hogy kezelőorvosan mihamarabb megtalálja Önnek a megfelelő gyógymódot, hogy panaszai jelentősen csökkenjenek.
Üdvözlettel: Elek Ildikó"

A mostani levelében foglaltak alapján csak megerősíteni tudom Önt abban, hogy menjen vissza két hét múlva a rheumatológiára, ahol bizonyára további vizsgálatokat végeztetnek majd el, amelyek alapján remélhetőleg kiderül, mi okozhatja a fájdalmait.
Addig is minden jót kívánok: Elek Ildikókomoly  2010. január 11. 21:12   #3 

Kedves Elek Ildikó
az a kérdésem hogy Párom lábai nyugalmi állapotban remegnek és feszültek kemények a láb izmai
és olykor panaszkodik hogy fáj neki
hogy tudnám enyhíteni a lábremegést és a fájdalmat meg hogy ne legyenek kemények és feszültek a láb izmai
Üdv Kati


Kedves "Kati"!

A levelében említett nyugalmi állapotú alsóvégtagi remegések és izomfeszülések több kórképben is előfordulhatnak.
Válaszomban kettőt emelek ki.
Az egyik ilyen a PARKINSON-KÓR, amely egy lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Az agy finom mozgásokat irányító ún. bazális ganglion nevű területei károsodnak. Csökken a dopamin, egy ingerület-átvivő anyag termelődése. Rendszerint 60 éves kor után jelentkezik, százezer ember közül 100-200 betegszik meg benne.
Fontosabb tünetek: Kezdetben bizonytalan fájdalmak, fáradtság, a mindennapi aktivitás csökkenése jelentkezhet, ami könnyen összetéveszthető „reumával” vagy depresszióval. Később megváltozik a járás, apróléptű, csoszogó jellegűvé válik, a karok együttmozgása eltűnik. Nehéz lehet az indulás, fordulás, vagy a hirtelen megállás. A mozgásszegénység a mimika, és a személyiségre oly jellemző gesztikuláció elszegényedésében is megmutatkozik. Igen jellegzetes az izmok merevsége is. A kéz finomabb mozgásai is romlanak idővel, megváltozik az írás (apró betűk), amit tovább ront a betegségre szintén jellemző végtagremegés. A remegés akkor a legerősebb, amikor a végtag pihen, nyugalomban van (=nyugalmi tremor), célmozgásra csökken, vagy eltűnik. Kezelése, alkalmazott terápiák: csak tüneti kezelés lehetséges a kiváltó ok ismeretének hiányában. A dopamint gyógyszerrel pótolják, esetleg lebomlását gátolják, fokozzák a kiválasztódását. A kezelés azonban csak kevés esetben hatásos, rengeteg mellékhatással jár. Idegsebészeti módszerekkel is eredményeket lehet elérni, például a fokozottan működő idegsejteket hőkezeléssel roncsolják; pacemakerrel; neurontranszplantációval; őssejt-terápiával. A kezelésben fontos szerepet kap a fizikoterápia és a gyógytorna.
Javasolt életmódváltás: fontos a napi aktivitás fenntartása és a rendszeres testmozgás. A székrekedés megelőzhető a kiegyensúlyozott táplálkozással.

A másik a cukorbetegség.

Természetesen bármely az interneten és jelen alkalmazáson keresztül adott szakvélemény csupán az érintett páciens betegségének megítélését szolgáló kiegészítő információ.
A pontos diagnózís felállítása, és a helyes kezelés megválasztása interneten keresztül nem lehetséges, így az ilyen jellegű konzultáció nem helyettesíti a személyes orvos-beteg találkozást és betegvizsgálatot.
Mindenképp keressék fel háziorvosukat, aki minden bizonnyal elküldi a Kedves Férjét további vizsgálatokra, a pontos diagnózis felállítása érdekében.
Masszázst semmiképpen nem javaslok addig, amíg a tünet eredete nem tisztázódik.
A gyógyulásban bízva üdvözlettel: Elek Ildikó

Józsi  2009. november 30. 22:57   #2 T. Cím!

Korábban már tanácsért fordultam Önhöz a most bemásolt kérdésemmel.
Azóta ujra vissza kellett mennem a reumatológiára. Túlvagyok 10 "interferencia" kezelésen is. A helyzet azonban szinte semmit sem változott.
Vérvételre, hogy mi okozza az emelkedett "gyulladásra utaló" értékeket nem küldtek el, pedig kértem.
Most az orvos felírt 5 amp Voltaren inj. amit 5 nap egymás után kell hogy megkapjak.
Ma kaptam meg a 2. adagot. Legközelebb kontrollra december 15-én kell visszamennem.
Nekem csak az a problémám ha nem kapom az inj. vagy nem veszem be a gyógyszereket akkor nagyon fáj a gferincem ill. nehezemre esik hosszabb ideig ülni ill. állni.
Kérdésem lenne hogy mennyire befolyásolja az 5 napig kapott Voltaren a betegséget ill. mi lenne a teendő ha lejár az 5. nap.
Köszönöm válaszát!!


/A következő sorokat bemásoltam, amit már egyszer elküldtem, hogy - hogy is kezdődött a problémám./
62 éves férfi vagyok. Kb fél éve fájt a (gerincem) hátam. Voltam kivizsgáláson és most legutoljára elküldtek a reumatológiára. Onnan elküldtek röngenre ahol a következőket állapíttta meg az orvos.
reumatológia:
Elsimult lumb lordosis. Fokozott háti kyphosis. Lumb gerinc ütögetésre érz. mozgásai felére beszükültek. Paravert izomspamsus. Nyújtási tünet neg. csípőmozg. szabadok. alsó végtagi reflexek kiválthatók.
Diagnózis: M5130 M4790 M7910

Javaslat: Rtg. 2x1 tasak xilox, 2x1 tabl zaldiar szedése.

Röngen lelet:
Iránydiagnózis: M5130 Egyéb meghatározott intervertebrális dis


Radiológiai szakorvosi lelet:
lumbalis+háti gerinc kétirányú

a KYPHOSIS, A lordosis fokozott. A rések nem szűkek. A csig. peremein a háti szakaszon elsősorban lateralisan csőr-, kapocsképződések láthatók, ventralisan szalagmeszesedés van. Lumbalisan a ventralis peremeken láthatók vaskos csőrképződések. A csig. mésztartalma diffúzan csökkent.

Kérdésem az lenne, hogy mit jelentenek a fennt leírt diagnózisok, illetve a továbbiakban mi lenne a teendő.

Közben a vizsgálatok (gastroentológia, belgy. kardiológia) nem találtak semmi különöset, de a gerincem továbbra is nagyon fáj. Viszont folyamatosan nézték a vérképet ahol a Süllyedés és a C reaktív prot folyamatosan nőt.
2009.09.08 2009.10.21. 2009.11.03.
Süllyedés 11 35
C-reaktív prot 23,6 57,3 66,2

Szeretném kérdeznmi, hogy ezek az véreredmények (melyek folyamatosan nőnek) lehetnek-e összefüggésben a röngenen illetve a reumatológián megállapítottakkal.

Kérném hogy a fent leírtakkal kapcsolatban megyarázza el nekem hogy mi a teendő. Illetve mi okozhatja a fájdalmat.
Most a fent leírt gyógyszerek hatására megszünt a fájdalom, de amikor egy adagot elfelejtettem bevenni, akkor mindjár ujra előjött.

Most két hetet várnom kell, hogy a fenti eredménnyel ujra visszatudjak menni a reumatológiára ezért is szeretném tudni hogy mi lenne a teendő.

Előre is köszönöm választ: Józsi
Kedves Levélíró!

Bízom benne, hogy aki elküldte Önt ezekre a vizsgálatokra, ismertette Önnel azok eredményeit is.
Akkor valószínűleg az is elmondta, hogy sajnos Ön is egyike azon sokaknak, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ezek a kopásos eredetű mozgásszervi betegségek elsősorban a mozgásszegény életmódból, esetleg korábbi nagyfokú igénybevételtől
(pl. nehéz fizikai munka) alakulnak ki, illetve kialakulásuknak - sajnos - alkati vagy örökletes okai is lehetnek.
Az, hogy a kyphosis (vagyis a gerinc homorulata) milyen mértékű, leveléből nem derül ki. Bízom benne, hogy nem hyperkyphosisa van, melynek legkifejezettebb formája a gibbus (bordapúp). A lordosis, vagyis a gerinc előre való domborulata csak a nyaki és az ágyéki szakaszon normális jelenség. Ha ez nagymértékű, és máshol is előfordul (pl. a háti szakaszon), akkor túlzottan előre hajlik a gerinc, tartászavar alakul ki, mely végül azokhoz a csontkinövésekhez vezet, amelyeket Ön is leír az eredményben: "csőr-, kapocsképződések" - ezek tulajdonképpen kis csontocskák, amelyeknek normális körülmények között semmi keresnivalójuk nincsen a gerincoszlopon. Tudom, hogy nem vigasz, hogy sajnos nagyon sok embertársunk küzd tehát ezzel a problémával. Nem igényel műtétet, de igaz, hogy nagyon fájdalmas jelenség, hiszen miattuk a gerinc mellett húzódó izmok állandó "készenléti állapotban" vannak, vagyis izom-spazmus alakul ki.
A BAZ.m-i Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Központjában dolgoztam korábban, ott egy komplex kezelésben részesültek azok a betegek, akik ilyen jellegű panaszokkal keresték fel az intézményünket.
Ez azt jelenti, hogy 10 napig - két hétig naponta többfajta therápiában részesültek, amely tangentort, gyógymasszázst (szükség szerint antiphlogistines, ill. antirheumatikus pakolással kombinálva), subaqualis tornát (víz alatti tornát), száraz tornát és egyéb fizikotherápiás kezelést kaptak.
Nem tudom, az Ön lakóhelyén milyen lehetőségek állnak rendelkezésére, amit mindenképpen javasolnék, hogy ússzon és kérje gyógymasszőr segítségét.
Ennek előtte azonban - mivel utalt arra, hogy a csigolyák mésztartalma diffúzan csökken, fontos lenne egy csontsűrűség-vizsgálat, ti. hogy nem áll-e fenn csontritkulás esete, hiszen akkor a további gyógymódokat annak alapján kell meghatározni.
A vérképből megállapított eltérések lehetnek a fentiek okai, hiszen egy vagy több ízület akut vagy krónikus gyulladása nyilván emeli a süllyedést.

Bízom benne, hogy kezelőorvosan mihamarabb megtalálja Önnek a megfelelő gyógymódot, hogy panaszai jelentősen csökkenjenek.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

masszazs  2009. július 12. 22:43   #1 

Kedves Ildiko!
Mit gondol a masszőr magaban ha láthatoan felizgul az azonos nemü páciense? Vagy ez normális dolog e? Mert emiatt félelmeim vannak. Nem a masszőrre izgulok fel, hanem ha hozzaer bizonyos helyekhez karom stb az igy hat rám. Régen ferfi masszörhöz jártam de ott nem ereztem cikinek.Viszont nőnél annak érzem.Nem vagyok lezbikus ez csak ilyen reakcio. De vajon a masször mit gondol? Mert total melegben is látni a mellbimbomon ha felizgulok mikor a karom masszirozza. meg libabőrös lesz az egesz testem ha a nyakamat masszirozza. már nem tudom mit tegyek. kérem adjon tanacsot. köszönöm Marika


Kedves Marika!

Miután levelében arról számol be, hogy már régóta jár masszőrhöz. Sajnos, a kollégák egy része nem tájékoztatja minden részletre kitérően a hozzá fordulókat, így fordulhatott elő, hogy a masszázs hatása során jelentkező, ún. humorális reakciókat nem említették Önnek. Ez egyaránt jelenthet "libabőrösséget", vagy egyéb, a bőr felsőbb vagy alsóbb rétegéből kiinduló tünetet. Miután a masszázs egy alapvetően kellemes érzést jelent a kezelendő személy számára. Az is előfordulhat, hogy az erogén zónába eső testtájékot nem elég mély fogásokkal kezelik, ekkor fordulhat elő az, ami az Ön esetében is történt. Ilyenkor feltétlenül érdemes szólni a masszőrnek, ha ez Önnek kellemetlen, hiszen a kezelés célja a relaxáció lenne, ami után a fáradsági anyagok bekerülnek a keringésbe, így jöhet létre - rendszeres kezelés alapján - a méregtelenítés. Ha Önt zavaró gondolatok nyugtalanítják a masszázs során, akkor annak az alapvető szerepe sajnos nem valósulhat meg. Más a helyzet az ún. "szexmasszázs"-nak, amely kimondottan azokat a fogásokat alkalmazza, amely segíthet a szexuális élet harmonikusabbá tételében. Ebben a témában azonban én nem tudok Önnek bővebb felvilágosítást adni, ti. gyógymasszőr vagyok.
Csak abban tudom Önt megerősíteni, hogy feltétlen szóljon a masszőrének, hogy mélyebb és erősebb fogásokkal védje ki ezeket az Önnek kellemetlen hatásokat.


Üdvözlettel: Elek Ildikó

1  2  következő oldal
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!