orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Tarján Zsuzsa

Dr. Tarján Zsuzsa válaszol

Dr. Tarján Zsuzsa

kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos

kardiológia, belgyógyászat

előző oldal  37 38 39  40 41  következő oldal
Fájdalmak  2010. december 13. 13:49   #780 

Kedves Doktornő!

A barátnőm ügyében szeretnék egy-két kérdést feltenni. Már elég régóta fájlalja a bal hónalja alatt, ami a mellizmába is átsugárzik. Néha apró tűszórásnyi fájdalmakat érez, néha pedig "normál" jellegű fájdalmat. Néha pedig a szívét is fájlalja. Ezek a fájdalmak sokszor sokáig nem jelentkeznek, valamikor pedig koncentrálva. Most legutóbb azt vette észre, hogy megint elkezdett fájni neki, miután hétvégén fizikai munkát végzett vendéglátóban, és ezután az egész mellizma és a lapockája közötti rész fáj neki, ha a bal kezével valamit emel, vagy mozgat, akkor belenyilall. Tudom hogy hülyén hangzik a leírásom, de ő se nagyon tudta eldönteni sokszor hogy mi fáj és hol. Mi okozhatja ezt a problémát? Illetve milyen orvoshoz kell fordulnunk? Ha nincs TB kártyája, akkor hogyan oldható meg hogy egy orvos foglalkozzon vele?

Előre is köszönöm az összes kérdésre adott válaszát!


Tisztelt Kérdező!

Barátnője leírt panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Első körben azt javasolom, hogy forduljanak ezen az oldalon ortopéd szakorvoshoz, illetve a tüneteket recept nélküli fájadlomcsillapítók enyhíthetik.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kerdes  2010. december 13. 06:31   #779 

kb ket eve barnas nyalkas valadek volt szeklet hellyett ekkor voltam gastroenterologian es tukrozesen es vegul funkcionalis hasmenest allapitottak meg.(ezek a tunetek 2 honapig voltak)

fel evvel ezelott jobb bordaiv alatti fajdalom miatt voltam hasi ultrahangon.Ekkor egy epe polipon kivul nem talaltak semmit es azt mondtak hogy az nem is okozhat fajdalmat.A hasam azota is fajt ugyanott.

most 3 hete faj(gorcsol) az egesz hasam,olyan erzes mintha wc-re kellene mennem es ezt egesznap erezem.es gyakran napi 5-6szor szekletem is van.De ha van szekletem ez az erzes akkor se mulik el.Es az utolso egy hetbe a borda iv alatti fajdalom is fokozodott es mar neha bal oldalon is erzem (ugyanott mint a jobb oldalon)

Azt szeretnem kerdezni hogy a borda iv alatti fajdalomnak lehet e koze hasi gorcsos fajdalomhoz?Esetleg van e valami otlete Doktornonek hogy mi lehet ez?Sajnos picit hypohonder vagyok es ilyenkor mindig a legrosszabra gondolok.


Tisztelt Kérdező!

A hasfájás és gyakori széklet lehet funkcionális bélbetegség, pl. irritabilis bél syndroma jele, ennek része lehet a bordaívek alatti fájdalom is, de a panaszok egyéb lehetséges okairól (bélhurut, fertőzés. epebetegség) sajnos, látatlanban nem tudok nyilatkozni, javasolom, hogy forduljon orvosához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

derékfájás  2010. december 12. 20:54   #778 

Tisztel Doktornő!

Reumatológushoz kaptam beutalót derékfájás miatt. Ő Diclofenac duo pharmavit 75 mg kemény kapszulát ír fel. Elolvastam a betegtájékoztatót az interneten, mely szerint kis mértékben fokozza a szívinfarktus és a strok kockázatát.
Nekem másfél évvel ezelőtt volt infarktusom, azóta is gyógyszereket, többek között véralvadásgátlót szedek. Mindezt elmondtam a reumatológusnak.
A gyógyszert még nem váltottam ki, de ezek után, azt hiszem, nem is fogom. Önnek mi a véleménye?

Köszönettel:

J.Éva


Tisztelt Kérdező!

Mivel nem tartósan szedett új gyógyszerről van szó, hanem átmeneti kezelésről, fokozott ellenőrzés (véralvadásgátló hatás növekedhet) mellett a kezelés nem ellenjavallt. Aszerint döntsön, hogy mennyire kínzóak jelenlegi derékfájásos panaszai, és vegye figyelembe, hogy a mellékhatások jelentkezése nem szükségszerű.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Magasvérnyomás  2010. december 12. 16:03   #777 

33éves férfi vagyok 130-150 közt ingadozik,most irtak fel nekem reggel 1 x5mg Coviogál tabletát. Nem erzem jol magam töle és a vérnyomásom az lenteb ment ,söt a pulzusum 50-55 let ez ormális.Az egyik ismerösöm a Exforge vérnyomás csókentöt ajánlota.

Köszönöm:Zsolt


Kedves Zsolt!

Az Exforge erősebbnek tekinthető, mint a Coviogal, mindenesetre a
vérnyomás beállítását kezelőorvosával kellene megbeszélnie.



Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

koffeinfüggőség  2010. december 12. 16:00   #776 

Tisztelt Doktornő!

Életvitelszerűen fogyasztok napi 100-160 mg koffeint energiaital formájában, 2-3 adagra osztva. Ilyenkor még nem jelentkezik alvászavar és nem fáj a gyomrom. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez nem káros a szívre nézve?
Vagy mi az a mennyiség, ami még tolerálható, nagy szellemi koncentráltságú feladatokhoz elengedhetetlen számomra a koffein.


Tisztelt Kérdező!
A koffein tartós bevitele napi kb. 150 mg felett érösszehúzó, vérnyomásemelő hatású, ez nem jó a szív- érrendszernek. Ennél konkrétabb rossz hatása ezen a területen nincs, de gátolja az emésztést, felszívódási zavart (vitaminok, vas, kalcium) is okozhat. Mérlegelnie kell ezeket a tényezőket is az ön számára fontos előny mellett.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Ütés  2010. december 12. 09:27   #775 

Kedves Tarján Doktornő,

A problémám az lenne, hogy véletlenül meg lett ütve a mellkasom pont a szegycsontnál. Az lenne a kérdésem, hogy okozhat-e a szívben valami komolyabb problémát és ha igen milyen tünetei lennének, valamint, hogy milyen időn belül jelentkeznének. Ha ez két napja történt, külső sérülésnek pedig semmi nyoma, akkor megnyugodhatok?
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Nem tudom, mekkora erejű ütés érte a mellkasát, de megynugodhat, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen komoly következménnyel kellene számolnia.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

bevásárlókocsi  2010. december 12. 09:25   #774 

Tisztelt Doktornő,

A kérdésem az, hogya bevásárlókocsi "rázás"-tól lehet-e esetleg tőle komolyabb problémám ha nem rendelkezem semmilyen pacemakerrel vagy ilyesmivel?
Az egyik pulcsim extra erősen feltölt. Ilyenkor a bevásárlókocsik nagyon erősen ráznak, a víz kézmosásnál is néha "megcsap" (a ház rendesen van földelve), valamint akármi fém. Most voltam Bécsben és ott egy múzeumban a szívritmust figyelő elektróda rázott meg nem is kicsit. Ettől milyen komoly dolgok törénhetnek, lehetnek szövődményei?
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

A statikus elektroosság okozta kellemetlenségtől semmi komoly dolog nem fenyegeti, nem kell szövődményektól tartania.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mimi  2010. december 12. 08:25   #773 

T.DOKTORNŐ! AZ LENNE A KÉRDÉSEM ,HOGY MITŐL LEHET AZ,HOGY TELJESEN NYUGODT ÁLLAPOTBAN IS 120 KÖRÜL VAN A PULZUSOM.VAN SOKSZOR HOGY HIRTELEN OLYAN GYORSAN KEZD VERNI SZÍVEM HOGY LEVEGŐ UTÁN KAPKODOM.PÁR PILLANAT ALATT ELMÚLIK.MI LEHET EZ? KÖSZÖNETTEL


Tisztelt Kérdező!
A magas pulzusszámnak több oka lehet, ki kell zárni pajzsmirigy-túlműködést vagy vérveszteséget, de emellett, elvileg ritmuszavar is okozhatja. Mindenképpen személyes orvosi vizsgálat szükséges, javasolom, hogy forduljon kezelőorvosához.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

R.István  2010. december 11. 17:28   #772 

Tisztelt doktornő!

21 éves férfi vagyok.Néhány héttel ezelőtt,kb.4-5 napon keresztül,naponta legalább kétszer elszédültem.A szédülés csak pár másodpercig tartott,közben nagyon enyhe hányingerem volt,ezt pedig erős fejfájás követte, de ez is csak rövid ideig tartott.Elmentem a háziorvosomhoz,ő azt mondta,hogy ez a vérnyomásingadozás miatt van,kicsit tényleg magas volt.
Elküldött vér- és vizeletvizsgálatra, azzal minden rendben volt.Felírt DIOVAN 40 mg-os tablettát, amit több mint 2 hete szedek,minden reggel eggyet.A szédülés teljesen elmúlt,a vérnyomásom általában napközben 120/60 és 130/70,este felé 113/57 és 114/67.Reggelente mostanában elég alacsony szerintem,109/71 és 95/67 szokott lenni.A háziorvosom több hónapra felírt vérnyomáscsökkentőt.

Az tény ,hogy mostanában sokszor voltam feszült,ideges meg a téli hónapokat egyébbként is nehezen viselem el,gyakran nem tudok aludni sem.A háziorvos még azt is mondta,hogy nagyon sokáig kell szednem a gyógyszert,de szerintem ez egy kicsit túlzás.

A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy feltétlenül gyógyszert kell szednem hónapokig?Az nem lehetséges,hogy ez csak egy átmeneti időszak?A vérnyomásom gyógyszer nélkül nem lesz normális?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.:R.István!


Tisztelt Kérdező!

Csak alaposabb kivizsgálás alapján lehet eldönteni, hogy önnek átmenetileg volt kissé magasabb a vérnyomása, vagy magasvérnyomás-betegsége van. Utóbbi esetben hosszú távon, mondhatni élete végéig kell gyógyszert szednie.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vas  2010. december 11. 17:24   #771 

Tisztelt Doktor Nő!Ön melyik vastabletta hatásosabb?A neo ferro folgamma,vagy a Maltofer fol.Köszönettel :Livi


Tisztelt Livi!

Ez egyéileg változó, pontos választ nehéz lenne adni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Dandi  2010. december 11. 17:23   #770 

Tisztelt Doktor Nő!

37 éves gyesen lévő anyuka vagyok.Tegnap óta lázas vagyok,fáj a torkom, köhögök.(Du.38,6 volt a lázam,algopyrin levitte,de este 11-kor 39,4 volt megint)
A problémám,hogy úgy zakatol a szívem,még reggel ébredés után is 110-115 közötti pulzusértékeket mértem. (előző este volt 125-130 is)

Azt szeretném megtudni,hogy a magas pulzusszám a láz miatt lehet?Nagyon zavaró,iszonyúan be tudok pánikolni.

Köszönöm előre is válaszát.

Tisztelettel: Dandi


Tisztelt Dandi!

Eléggé közismert tény, hogy láz esetén minden egyes foknyi hőmérséklet-emelkedés kb. 10-zel emeli a pulzusszámot,úgyhogy ez az ön esetében természetes jelenség. Lázas betegségét pihenéssel, gyógyszerekkel kezelje, a pulzusszám nem ad okot pánikra.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

ér  2010. december 11. 09:29   #769 

Tisztelt Doktornő!
Okozhat-e tünetet, (ha igen, milyet?) ha a tüdőverőér sokkal vékonyabb a kelleténél.
Egy műtétre váró beteg.
Köszönöm válaszát.
Tisztelettel: Tímea


Tisztelt Tímea!
Kérem, hogy írja le a latin diagnózist, mert ez a megfogalmazás nem egyértelmű.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kovingat  2010. december 11. 07:15   #768 

Kedves Doktornő!
krónikus veseelégtelenséget állapítottak meg, és mivel magas vérnyomásom is van, a Coverex AS 2,5 mg-os tablettát szedem.
A veseműködés javítására Portiron 50 mg-os tablettát kell szednem. Most voltam vérvételen, és a Kreatinin szinten fél év alatt 146-ról 204-re felment, aKarbamid szint pedig8,5-ről 12,8-ra. Lehet,hogy nem kellener szednem a Portiron tablettát?
A vérnyomásom jó.
Előre is köszönöm szíves válaszát.


Tisztelt Kérdező!
Ritkán mind a Coverex, mind a Portiron vezethet vesefunkció romláshoz.
Vérnyomásának beállítása céljából konzultáljon nefrologus szakorvossal.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

uh  2010. december 10. 19:18   #767 

es a tomeg erzesrol mi valemenye?
koszonom a gyors valaszt!


Ez nagyon egyéni érzés lehet, csak személyes orvosi vizsgálat tisztázhatja az okát.

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

uh  2010. december 10. 18:47   #766 

azt szeretnem kerdezni hogy az ultrahang kitudja mutatni ha valami elvaltozas van a vastagbelben?illetve a jobb bordam alatt iylen tomeg erzes van (mintah lenne ott valami) ez mitol lehet,vagyis olvastam hogy a rak is okozhatja ezt az erzest de lehet mas oka is valami bel gyulladas?


Kedves Kérdező!

Az ultrahang csak egy a jó módszerek közül a hasüregi folyamatok diagnosztikájában, nem alkalmas minden eltérés kimutatására.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Mit tegyek?  2010. december 10. 17:26   #765 

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

43 éves férfi vagyok.

Egy nagy kéréssel fordukok Önhöz.

2010. Augusztusában bal kezemen ujjzsibbadás jelentkezett, majd karzsibbadás, továbbá lapocka és kar fájdalom.
Neurológus az alábbi vizsgálatokat kérte: Vér, Nyaki gerinc röntgen majd MR.
A vér / pajzsmirigy,cukor, koleszterin stb./ és nyaki gerinc röntgen negatív lett az MR nyaki VI.-VII. nél gerincsérvet állapított meg, amit megmutadtam idegsebésznek is, nem kell műteni volt a válasz.
Terápia masszázs, úszás / HÁTON / 10 alkalmas UH. kezelés.
Továbbá gyulladáscsökkentők,izomlazítók, krémek.

Konkrétan:
2010.Aug-Szept./ 1 hónapig / Mydeton és Aflamin.
Nem történt semmi / egy kicsit rossz volt a gyomrom a szedése alatt ami utána elmúlt /.
2010. November / 2 hétig / Apranax és Sirdalud /
Elmúltak a fájdalmaim, néha zsibbad a bal karom a mellemmel egyszerre.
Itt kértek egy EKG-t + szív enzimes vérvizsgálatot.
Eredmény negatív.

2-3 hete az alábbi tüneteim vannak:
Úszás után szédülés majd szapora szíverés / 90 Pulz /, éjszaka izzadás. Ez kétszer is előfordult.

Egy héttel később:
161/85 80 /pulz/ vérnyomás reggel / + szabálytalan szívritmust írt ki a vérnyomásmérőm- azóta egyszer sem /
Azóta ingadozik a vérnyomásom, igaz csak maximum 145-ig
Rendszeresen mérem a vérnyomásom mert 11 évig versnyeztem / kerékpáron / amit 3 éve abbahagytam, természetesen megfelelő levezetés után.
Vérnyomás problémám mostanáig nem volt, rendszeresen jártam terheléses tesztekre is Probléma soha sem volt..
2008, 2009 ben voltam egy terheléses teszten és szív ultrahangon is. / problémamentes /

Azóta az alábbi tünetek jöttek hozzá: szédülés, hideg kéz, láz érzet / láz nélkül / fáradtság, rossz alvás, rossz közérzet, sápadtság.

Vérképet / szív enzimest is / egy rosszullét után ismét csináltak EKG-val két hete / eredmény semmi /.

2 napja a Kardiológián az alábbit mondta az orvos / természetesen megint EKG után / : Szerinte a gyulladáscsökkentők miatt vannak a tünetek. A gyomrom okozhatja / REFLUX /
/ a gyulladáscsökkentőket abbahagytam a családi - rokon - orvos tanácsára a 161/85 -ös vérnyomás után. /
Ezt a tanácsot adta a kardiólógus is. Mostanában ne szedjek ilyeneket mert lehet hogy nem bírom.
Felírt egy új gyógyszert Nolpaza a neve. / gyomorra /

Kérésem:

Nagyon szépen kérem segítsen, tényleg a gyógyszerek miatt lehetnek ezek a tünetek?
Már hátráltat a sportban, és a magán életben is.
Nem szeretnék már több gyógyszert szedni.
Úgy ézem eddig mindenki csak találgatott.
Orvosról orvosra járok, pedig 20 évig nem jártam egyáltalán / a sportorvoson kívűl /, már nagyon unom az időpontos vizsgálatokat is.
Esetleg tud ajánlani valakit aki tudna segíteni.

Előre is nagyon köszönöm ha válaszol.

Tisztelettel


Tisztelt Kérdező!

Leírt jelenlegi panaszai részben a kezelt, de természetesen el nem múlt nyaki gerinc-eltéréssel kapcsolatosak (szédülés, hideg kéz), a többiben szerepet játszhatnak a fájdalomcsillapítók, és természetesen az idegrendszerét is megviselte a hosszas folyamat (rossz alvás, fáradtság stb.) A vérnyomása remélhetőleg tényleg gyógyszermellkékhatásként magasbb, de nem lehet kizárni, hogy önálló új betegség lesz majd, erről a továbbiakban is ellenőrzött vérnyomás alapján lehet majd véelményt alkotni. Mozgásszervi eltérése miatt reumatologai kontroll ajánlott.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Enci  2010. december 10. 17:13   #764 

Tisztelt Doktornő! Állandó gyomorfájással, puffadással, hátfájással, és gyomorégéssel kűzdök. Számtalan savcsökkentőt kipróbáltattak velem, de egyik sem használ. Mostmár ott tartok, hogy semmit nem eszem, akkor is puffadt , fáj, és a gyomorszájamban forog egy gombóc, amitől a hátam is fáj. A hasi ultrahangom negatív volt, és a gyomortükrözés sem mutatott semmi kórosat.Jelenleg a következő gyógyszereket szedem.Esomeprazol Sandoz 40 mg Aurorix,rivotril, concor, mert van szívritmuszavarom, amit nem tudnak soha kimutatni, csak én érzem, és depresszió, ami gyógyszerek mellett tünetmentes . Sokszo van hasmenésem, és sokat híztam, 10kg 1 éven belül. Kérem segítő válaszát . Köszönettel:Enci


Kedves Enci!

Sajnos, látatlanban nem tudok nyilatkozni, javasolom, hogy gyomor-bél panaszai miatt történjen részletesebb kivizsgálás, további vizsgálatok
céljából forduljon gastroenterologushozforduljon orvosához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Félelem.  2010. december 10. 17:02   #763 

Tisztelt Doktornő!

Lenne egy kérdésem! Édesanyámat tavasz augusztusba műtötték vastagbélrákra sikeresen, de sajnos májáttétes. Kb: 10-15 db áttét van a májába. Tavaly novemberbe kezdte a kemoterépiát, melytől fele méretűre csökkentek a gócok. Kérdésem a tumormarker lelet eredményével kapcsolatos. Az eredmények:
CEA 6,83 ng/ml
CA 125 13,9 U/ml
CA 19-9 > 700.00 U/ml
Miért ilyen magas a ca 19-9-es értéke?
Válaszát előre köszönöm, szép napot.


Tisztelt Kérdező!

A Ca 19,9 magas értéke hasnyálmirigy-érintettséget jelenthet. Javasolom, hogy konzultáljanak a kezelő onkológussal.
Javulást kívánok!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

magas crp  2010. december 10. 14:24   #762 

Kedves Doktornő!
Köszönöm a gyors válaszát. Ildi


Nagyon szívesen, kedves Ildikó!

extrasystole  2010. december 10. 14:13   #761 

Tisztelt Doktornő!

32 éves nő vagyok. Pár hete jártam kardiológusnál, mivel időnként előjövő mellkasi fájdalmaim vannak, ami néha kisugárzik a bal karomba, bal lapockámba, valamint légszomj terhelés nélkül, állandó fáradtságérzet, étvágytalanság. Van 2 alapbetegségem: nyaki borda és reflux. 3 hete készült szívultrahang a következőt mutatta:a mitralis billentyű mellső vitorlája kissé prolabál, MI nincs, Más eltérést nem mondtak Készült kb. 5 EKG, mind tökéletes volt, ebből az egyik mutatott extrasystolekat, amik az utóbbi hetekben nagyon megkeserítik az életemet, Egyszer már május környékén voltak, de akkor elmúltak maguktól, most kb. 3 hete újra jelentkeztek, volt, hogy szinte ppercenként, van hogy napokig semmi, de aztán újra..Magne b6-ot szedek.Amikor ezt az EKG kimutatta a kardiológus adott egy Concor nevű gyógyszert, ez volt 4 napja. A vérnyomásom addig is alacsony volt, de azóta átlag 85/45, a pulzusom 50 körüli,a szívem tájékán szurkálást érzek, gyakran szédülök és hányingerem is van. Jövő hét csütörtökre vagyok visszarendelve. Ön szerint várjak addig, ezek a gyógyszertől lehetnek? Mert félek, hogy valami nagy baja lesz a szívemnek, eléggé aggódós típus vagyok, folyamatosan ezen stresszelek. Előre is köszönöm a válaszát.
Ildikó


Kedves Ildikó!
Az extrasystolék nagyon kellemetlen, de ártalmatlan jelenségek, enyhítésükre szedhet Panangint (3x2) a MagneB6 helyett. A Concort nem gyógyításra, hanem a tünetek enyhítésére kapta, ha ez önnél inkább rosszabb helyzetet teremt, elhagyhatja, de csakis fokozatosan csökkentve az adagot. Nyugodjon meg, nem lesz semmi baj a szívével!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal  37 38 39  40 41  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!