orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Tarján Zsuzsa

Dr. Tarján Zsuzsa válaszol

Dr. Tarján Zsuzsa

kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos

kardiológia, belgyógyászat

előző oldal  2 3 4  5 6  következő oldal
szívprobléma ?  2010. szeptember 28. 06:32   #80 

Tisztelt Doktornő ! 37 éves nő vagyok, 1,5 éves a kislányom, első gyermekünk. Kb. 3 hónapja kezdtem el újra sportolni, amit a teherbeesésem előtt abbahagytam. Heti 2-3x aerobic órára járok. Nincs igazából túlsúlyom, 63 kg vagyok és 171 cm. A problémám pedig az lenne, hogy egy ideje egyre többször érzek egy bizonyos fajta bugyborékoló, vagy buggyanó érzést a mellkasomban, középtájt, kb. a mellekkel egyvonalban, a szegycsontom mögött. Régebben is volt ilyen érzésem, de nagyon ritkán, mostanában viszont szinte minden nap, van hogy többször is egymás után. Nagyon kellemetlen érzés, olyan nagy szívdobbanás féléhez hasonlít. Ön szerint a szívemmel lehet ez összefüggésben ? Kérjek egy EKG vizsgálatot vagy inkább mellkasröntgent ? Vérnyomásom mindig is alacsony volt, habár egy ideje nem ellenőrizték. Kb. 1 éve volt laborvizsgálatom ahol minden rendben volt. Szintén 1 éve voltam tüdőszűrésen ahol egy "vena azygos"t találtak az egyik tüdőmben, ez valóban ártalmatlan ?
SZíves válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel:
Orsolya


Kedves Orsolya!
A kellemetlen érzés, amelyet egyebek között nagy szívdobbanáshoz hasonlít, valószínűleg ún. extrasystole, ami igen gyakori, kellemetlen, de általában ártalmatlan jelenség. Tünetileg Panangin (2x2-3 tbl) szedésével csökkenthető. A vena azygos hozzátartozik a szervezet venas rendszeréhez, lefutása egyéni variációkat mutat, tehát nem kóros.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

macska  2010. szeptember 27. 18:53   #79 

Tisztelt Doktornő!

Lehet, hogy nem itt lenne a helye a kérdésemnek, de a gyors válaszadási idő miatt választottam így.
Megkarmolt egy kiscica, kb 3 helyen van 4 cm hosszú karmolás meg egy nagyobb pötty. ( valószínű ott mélyedt belém a kis karma) nem mély, csak olyan cicakarmolás-szerű. fáj picit, megdagadt, piros. Ön szerint feltétlenül szükség van tetanusz oltásra? Az biztos, hogy nem kaptam az elmúlt 10 évben, és azt mondták ne aggódjak mert nem csúnya, de én azért gondoltam inkább megkérdezem.

Vérmérgezést kaphatok?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.


Kedves Kérdező!

Meglehetősen kicsi a valószínűsége a tetanusznak, de ha aggódik, érdemes oltást kapnia, mert a betegség 100%-ban halálos lehet. A vérmérgezés sem valószínű, a sebeket gondosan tisztítsa meg, felületileg fertőtlenítse!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

diasztolé  2010. szeptember 27. 15:48   #78 

Tisztelt doktornő!
Magas vérnyomással kezelnek évek óta, meg van egy kis diasztolés funkciózavarom is, amely látszik az EKG-n és a szív UH-n is. Ennek megfelelően van beállítva a gyógyszerezésem. Az utóbbi időben azonban többször fordul elő, hogy a diasztolés értékem magas a szisztoléshoz képest, pl. ma reggel 130/115. Többször mértem, hasonló eredménnyel. Volt már 140/120 is. Ilyenkor furcsa feszítő érzés van a mellkasomban. Gyógyszertári hitelesített mérőm van, nem is régi...
Mi a jelentősége, és meddig mehet el a diasztolés érték?
Köszönöm a válaszát.
Erzsi


Kedves Erzsi!
A magasabb diastolés értéknek nem a systoléshoz képest van jelentősége, hanem önmagában is kórosnak tekintendő. Kérem, forduljon kardiológusához, a vérnyomás kezelésének újragondolása, esetleg módosítása érdekében.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Bal kar zsibbadása  2010. szeptember 27. 11:29   #77 

Kedves Doktornő!

35 éves,sajnos,dohányzó nő vagyok.Ma éjszaka 3-kor arra ébredtem,hogy nagyon el van zsibbadva a bal karom,noha a jobb oldalamon feküdtem.Amolyan fájón zsibbadó érzés volt,és elég sok időbe telt,míg részlegesen megszűnt(félóra).Még mindig fura azóta is az a karom,most már csak az alkar,inkább fájdogál,mint zsibbadt lenne.Mozgatni tudtam.Szívtájéki rossz érzés nem volt.Bepánikoltam(hajlamos vagyok rá),hogy ez nagy baj is lehet,attól rosszul éreztem magam,majd a férjem megnyugtatására a rossz közérzet megszűnt.Mikor a zsibbadás szűnni kezdett,olyan érzés volt,mintha "csobogna"a vérem az alkarban.
Lehetséges-e szív eredetű probléma,vagy inkább máshol keresendő az ok?Ha nem tér vissza,kell-e vele törődni?
A háziorvosomhoz azt hiszem,hiába mennék beutalóért,mert tavaly "hisztinek"bélyegezte a mellkasi fájdalmaimat.
Előzmény:2000-től mai napig magas AST,normális süllyedés,visszatérő hőemelkedés,ízületi fájdalmak.Millió kivizsgálás,orvosok tömkelege,góc nincs,panasz van.2001 őszén szívtáji fájdalmak(stresszes időszak)miatt kardiológia,ahol szívritmusszabályzó gyógyszert írtak fel,a nevét elfelejtettem.UH negatív,néhány hónapi gyógyszer után panaszaim megszűntek.
2007 őszén légszomj,mellkasi nyomásérzés,kardiológia.EKG negatív,UH negatív.
2009 őszén lelki probléma,idegesség,napokig erős mellkasi nyomás-,és fájdalomérzet.
EKG negatív,UH:a mitrális billentyű vaskosabb,haemodinamikai szempontból nincs jelentősége.Évente kontroll javasolt.Mondta a dr-nő,hogy a streptococcus fertőzésnek,ami elvileg 10 éve volt,ez a következménye.
Megköszönöm a Doktornőnek a véleményét,tanácsát!
Üdvözlettel:
Gabi


Kedves Gabi!
Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi jellegűnek imponálnak, feltehetően a nyaki gerincszakasz illetve izomzat érintettségéből eredhetnek. Ha nem ismétlődik, nem kell vele foglalkozni, egyébként rheumatologiai vizsgálat ajánlott.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

fájdalom  2010. szeptember 26. 23:21   #76 

Tisztelt Doktornő!
A farkcsontom mellet,a farizom alatt állandóan fájdalmat érzek amikor leülök vagy épp felkelek,vagy ha épp úgy mozdulok.Az egész már jó régen kezdődött több mint fél éve a terhességem alatt ,de akkor nem igazán foglalkoztam vele gondoltam biztos a nagy teher miatt lehet.Most már 4 hónapja hogy szültem és a fájdalom azóta csak erősebb.Nyomásra nagyon fáj valami mondhatni a fenekemben a farcsont hegyénél,de inkább kicsit mellett.Nem tudom mitévő legyek mi lehet ez?Nagyon rossz így élni hogy minden egyes leülés és felkelésnél fáj,amikor megnyomódik.
Üdvözlettel Molnárné Mónika


Kedves Mónika!
Leírása alapján csont- vagy izületi eredetűnek tűnik a fájdalom, orthopédiai szakrendelés felkeresését javasolom, a panaszok tisztázása ill. kezelése céljából.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Visszatérő fájdalom  2010. szeptember 26. 18:29   #75 

Kedves Doktornő!

27 éves férfi vagyok, fizikai munkát végzek. Egy pár hete visszatérő mellkasi fájdalmaim vannak. Voltam orvosnál és megállapították, hogy nincs se törés, se gyulladás és nem kardiológiai a problémám. Nyomásra és mozgásra viszont érzékeny a mellkasom.
A fájdalom szúró és nyilaló, két három nap alatt elmúlik, de aztán egy hét múlva megint előjön.
Mi lehet a probléma?

Tisztelettel: József


Tisztelt József!

A fájdalom mozgásszervi eredetűnek tűnik, keressen fel rheumatologus szakrendelést.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Emese  2010. szeptember 26. 18:27   #74 

Tisztelt doktornő !

Köszönöm, számomra semmitmondó válaszát !

Üdv. Emese.


Tisztelt Emese!

No comment.



Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Emese  2010. szeptember 26. 17:10   #73 

Tisztelt doktornő !
Én,már nagyon öreg vagyok.
Rendszeresen járok cardiológisi vizsgálatokra,semmi nagy probléma nincs. Mitralis prolapszus és egy kis insuff minden billentyűmnél. A szakorvos szerint ez nem gond,mivel évek óta semmi változás nincs,valószínű örökölhettem ezen rendellenességet.
Időnként kiugró vérnyomás értékeim voltak,ezért 2,5 mg Tritacet javasolt a cardiológus.
Most az én bajom,amiért Önhöz fordulok a köv.:
Néhány nap múlva kb.4-5 napig nagyon stresszes helyzetben leszek. /Egyedül kell utaznom,amitől rerttenetesen félek,na meg bírósági tárgíalásokra megyek,melyeknél magam kell megvédenem/.
Különben bepánikolós vagyok!
Úgy elvagyok esti 1 Rudotellel. A cardiológus Xanaxot javasolt,de az alprazolamtól rosszul voltam,tehát az kilőve!
Kérem ne irányítson pszihiáterhez, vagy körzetorvoshoz ,mert nagyon szegény vagyok, /évek óta regisztrált munkanélküli/ nem tudom a TB-met sem fizetni,így csak - ha nagyon muszáj - magánrendelésekre megyek.
Minden gyógyszert betudok szerezni recept nélkül !
Azt kérném Öntől,hogy e nagyon zűrös napokon milyen és mennyi adagban vegyek be gyógyszert.
Félek ha felmegy a vérnyomásom és EGYEDÜL ÉS KÜLFÖLDÖN leszek, az esetleges érkatasztrófától !.

Emese várja megtisztelő válaszát.


Tisztelt Emese!
Feltehetően nehéz várható helyzete miatti rokonszenv ellenére egészségi állapotának részletesebb ismerete nélkül sajnos, látatlanban nem tudok konkrét gyógyszerszedéssel kapcsolatban nyilatkozni.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Lettike!  2010. szeptember 26. 17:04   #72 

Kedves Doktornő!

2010.áprilisában voltam vastagbéltükrözésen és megállapították hogy belső aranyerem van,kaptam rá gyógyszert ,székletlazítót,és kúpot kaptam és a tüneteim el is múltak szépen lassan.De most kb. 1-2 hete visszatérőek a tüneteim a székletemben vér van,de nem mindennap csak kb heti 1-2 szer.Az lenne a kérdésem a belső aranyér az végül is mi??És mitől van??És az ilyet azt mindenképpen meg kell műttetni.Ha nem műtettem meg az ugye nem rákosodhat el???Mennyire veszélyes a belső aranyér.És a műtétet hogyan végzik??Felvágnak vagy így csövön keresztül műtenek.Köszönöm válaszát előre is.Lettike!


Kedves Lettike!
Az aranyerek a végbél körül található érköteg, amely akkor keletkezik, ha az itt levő érhálózat kötőszövete megnyúlik, az érhálózat kitágul. Többféle oka lehet, pl. örökletes tényezők, fokozott hasüregi nyomás, elhízás, mozgáshiány, helytelen táplálkozás. Többféle veszélye is lehet, bár elsősorban a külső aranyereknek (vérzés, fájdalom, kifekélyesedés). Részletesebb vizsgálathoz, a kezelés optimális formájának megválasztásához javasolom, hogy keressen fel proctologiai szakrendelést.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gyomor panasz  2010. szeptember 26. 14:57   #71 

Kedves Doktornő!

20 éves fiu vagyok Megszeretném kérdezni hogy a gyomrom folyamatosan korog csak akkor amikor veszem a levegőt nem tudom hogy miért éhes nem vagyok amikor ezt csiálja nagyon kellemetlen fájni nem fáj semmi egyéb panasz nincs csak az hogy korog mi azoka? válaszát előre is kösznöm


Tisztelt Kérdező!
A gyomorkorgás lehet sok gyomorsav, esetleg akaratlan levegőnyelés (aerophagia) jele, önmagában nincs lényeges jelentősége.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Holter-vizsgálat értelmezése  2010. szeptember 26. 14:55   #70 

Kedves Doktornő!

Az alábbi holter-vizsgálatot egy magán orvosi intézményben végezték rajtam, melyről a számítógép a következő kiértékelést adta (pontosan bemásoltam a szöveget). Ennél konkrétabb tájékoztatást nem kaptam a vizsgálat után, ezért kérem, legyen szíves értelmezni az eredményt.
---------------------------------------------- ----------
HOLTER-VIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÓ:
Megfigyelés kezdete: 2010.09.22. 20:22 (1)
Megfigyelés vége: 2010.09.23. 20:13 (2)
A pácienst 23 óra 50 percen keresztül figyelték. A vizsgálat folyamán megtalálták a sinus (98.57%), a pitvari (1.41%) és a kamrai (0.01%) alapritumusokat.
Az átlag szívfrekvencia (HR) 82 bpm volt, a maximális szívfrekvencia (HR) 124 bpm volt, a minimális szívfrekvencia (HR) 59 bpm volt.
Összesen 0 ventrikuláris eseményt rögzítettek, ami 0.00%-a az összes szíveseménynek, amelyek közül 0 egyszeres, 0 bigeminia, 0 trigeminia, 0 quadrigeminia, 0 couplet, 0 triplet és 0 futam. A tripletek és futamok összesen 0 ütést tartalmaztak. Összesen 6 ventrikuláris tachycardia epizódot rögzítettek 145 bpm-es maximális szívfrekvenciával, melynek teljes időtartama 00:00:10. Összesen 277 szupraventrikuláris eseményt rögzítettek, amely az összes szívesemény 0.24%-a, amely közül 147 egyszeres, 9 bigeminia, 4 trigeminia, 6 quadrigeminia, 55 couplet, 2 triplet és 0 futam. A tripletek és futamok összesen 6 ütést tartalmaztak. 32 ventrikuláris tachycardia epizódot rögzítettek 139 bpm-es maximális szívfrekvenciával, melynek teljes időtartama 00:20:13.
-0.90 mV maximális értékű depressziót rögzítettek (2) 20:13:11 időpontban az aVF elvezetésben. A mellkasi elvezetésben az ST depresszió -0.20 mV szint alatt volt a megfigyelés idejének 0.03%-a alatt. A maximális ST eleváció 0.72 mV volt (2) 20:11:56 időpontban a II elvezetésben. A mellkasi elvezetésben az ST depresszió 0.20 mV szint alatt volt a megfigyelés idejének 0.00%-a alatt. A végtagi elvezetésekben az ST eleváció 0.10 mV szint fölött volt a megfigyelés idejének 0.30%-a alatt.
A leghosszabb QT intervallum értéke 424 ms, amit (1) 06:08:31 időpontban fedeztek fel és a leghosszabb QTc értéke 473 ms (1) 19:39:36 időpontban.
A leghosszabb PQ intervallum értéke ? ms ? időpontban, a legrövidebb PQ intervallum értéke pedig ? ms, melyet ? időpontban fedeztek fel.
---------------------------------------------- -
Elég zavarosnak és értelmezhetetlennek találom ezt a számítógépes kiértékelést. Kérdéseim: a jelzett ventrikuláris események miatt kell-e aggódnom? ill. a mért ST depresszió és eleváció mennyire tekinthető hitelesnek, mivel azokat éppen a készülék levételének időpontjában rögzítették?

Egyébként gyakori szívtáji szorító fájdalmak, éjszakai heves szívdobogásérzésekkel kísért felriadások és szorongásos problémák miatt fordultam kardiológushoz. Az eddigi EKG és laborvizsgálatok negatívak voltak, a szív UH vizsgálat jelzett tricuspidalis insuff.-t és minimális mitrális prolapsust állapított meg. Az orvos szerint ezek a problémák jelentéktelenek, nem kell velük foglalkozni, de sajnos a panaszaim változatlanul fennállnak, ezért is kértem a holter-vizsgálatot.

Előre is köszönöm a válaszát.

Edina


Kedves Edina!
A számítógépes Holter-értelmezéssel kapcsolatban gyakorló kardiológusként fenntartásaim vannak, mert tapasztalatom szerint a gép olykor műtermékeket is reális eseményként értékel, annak a híve vagyok, hogy az orvos szemmel is ellenőrízze a gép által jelzett "eseményeket". Ennek előrebocsátása után a vélemény fordítása: mind kamrai, mind kamra feletti ritmuszavar előfordul, nem is jelentéktelen formában, ezen kívül koszorúér-eredetű EKG-eltérések is láthatók. Javasolom, hogy konzultáljon kardiológussal, beszéljék meg ennek a leletnek alapján is, hogy panaszai és a lelet kapcsán milyen további teendő van.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aggódó leány  2010. szeptember 25. 20:38   #69 

T. Dr nő!
Kardiológus szakorvos az alábbi szakvéleményt adta édesanyám vizsgálatát követően:
ST.pr: részarányos mellkas, puhasejtes légzés. Rekesz kitér. Norm.szívhatárok, rhytmusos, szapora szívhangok. Halk syst.eject.zörej. Has puha, betap. cholecystect. hege. Hepar 1 hu-nyi. lien nem tap. végtagok épek.
Ekg: Sr. Fr-a100/min.bal tengely-állás. norm.átv. mellkasi elv. v-1-2-3-ban R-hullám reductio.
ECHO-CG:JK:38mm, Ao:26mm. BP:40mm. Háromtasakos ao. bill.falig nyilik.Mirt.bill.vékony,jól nyílik . Tachycard szívműködés . A csúcs és az anterior septum distalis harmada mozgásba elmarad. Üregi thrombus nem látható. Norm. tág jobb szívfél. Jó kiáramlás. Károsodott diastole.
Ergometria- vél : a célrf-t elérte 5 MET-t teljesített. hypertensív válasz jelentkezett. Anginát nem jelzett. Szign. ST-t elt. nem volt. ISZB nem igazolódott.


Édesanyám jelenleg is rosszul érzi magát, fullad , köhögési rohamok jönnek rá, mellkasa szorít és alhastájon szúró fájdalmat érez. Kérem véleményét a fenti diagnózissal kapcsolatban.

köszönettel:Szilvia


Kedves Szilvia!
A leírt leletek közül az EKG és az ECHO a szív mérsékelt eltéréseinek gyanúját veti fel, a terheléses vizsgálat alapján koszorúérbetegség nem volt igazolható, a vizsgálat során vérnyomása a várhatónál nagyobb mértékben emelkedett.
Az ön által említett panaszoknak egyéb okai is lehetnek, látatlanban részletesebben nem tudok nyilatkozni, további kivizsgálás javasolt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

51 éves férfi lelete  2010. szeptember 25. 19:12   #68 

Tisztelt Doktornő!

Jó napot!Érdeklődnék ,hogy mi okozhatja az alábbi eltérést? kardiológián a sportnak tulajdonították a szív morfológiai eltérését...Azonban azt olvastam ,hogy a vérnyomás is csinál ilyet...
52 éves férfi vagyok, 30 évig intenzíven triatlonoztam. Az elmúlt 3 évben heti 3 szor kerékpározok 40 km-t. Belgyógy. betegségem nem ismeretes.

Echo:

ao:31 Bp: 40 edd:57 esd: 34 ivs:10 pw: 9 edv:138 esv: 56 Ef:71 % E/A: 06/04

Kissé tágabb bal pitvar, valamint jobb szívfél is.
Enyhe koncentrikus bal kamra hypertrophia
Jó globális bal kamra funkcio
Szegmentális nincs
Becsült pulmonális nyomás: 33 hgmm
MI:I
TI:I


Tisztelt Kérdező!

A leírt ECHO-lelet enyhe eltéréseket mutat, amelyek tényleg lehetnek a korábbi sport következményei. Lehetnek magas vérnyomástól is, de arról nem írt, hogy önnek van-e magas vérnyomása, ha igen, akkor annak kezelése az ECHO-tól függetlenül is kezelést igényel.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

crohn, vashiány  2010. szeptember 25. 16:50   #67 

36éves nő, 12éve crohn betegségbe szenvedek. Pentasát, medrolt, immurent, controlokot, kálium tablettát szedek. Duplájára emelkedett triglicerid szintem, alacsony vas, vörösvérsejt 4,12 hemoglobin 124g/liter, heamotakrit 0,372l/l, koleszterin enyhén magas. Tanácstalan vagyok mert a crohn miatt egyébként is diétázom, mégis magas a triglicerid szint. Milyen diétát javasol, ami a crohn-nak megfelelő, emeli a vasat, és csökkenti a triglicerid szintet?


Tisztelt Kérdező!
Sajnos, a lipidszint (cholesterin ill. triglycerid) csak részben függ a bevitt tápanyag mennyiségi illetve minőségi összetéltelétől, döntően belső anyagcsere-eltérés áll a háttérben. Gastroenterologus orvosától kérjen szaktanácsot, ezt a kísérő vashiány és következményes vérszegénység (heamoglobin, hematokrit) is indokolttá teszi.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

sürgős  2010. szeptember 25. 09:10   #66 

jonapot kivánok avval a kéréssel fordulok őnhőz hogy 2 hete nehézlégzésem van voltam tüdőszürőn hálistennek semmi elváltozás nincs mitől lehet várom válaszát hogyan tovább


ld. előző válaszomat

sürgős  2010. szeptember 25. 09:10   #65 

jonapot kivánok avval a kéréssel fordulok őnhőz hogy 2 hete nehézlégzésem van voltam tüdőszürőn hálistennek semmi elváltozás nincs mitől lehet várom válaszát hogyan tovább jelige sürgős


Tisztelt Kérdező!
A nehézlégzésnek többféle oka is lehet, nem szükségszerű, hogy a tüdőszűrésen ennek jele legyen.
Amennyiben panaszai nem szűnnek vagy fokozódnak, sürgősen forduljon háziorvosához, további vizsgálatok illetve kezelés céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

anyuka  2010. szeptember 24. 16:15   #64 

Kedves Doktornő!

4 hónapja szültem, problémamentes terhességem volt azt leszámítva, hogy az utolsó hónapot korházban töltöttem, mivel kétszer megindult a pici. 26 éves vagyok.
8 éve epehólyag-eltávolításom volt. Azóta (most 2 hónapja) újra kezdődtek a panaszaim, ezért voltam szakorvosnál, tükrözés egyenlőre nem volt, de esomeprasolt szedek és domperidon-t(azt el szoktam felejteni). Ha állapotom nem javul (már lényegesen jobb), akkor lesz tükrözés 1 hónap múlva.
A problémám az, hogy szédülök. Nem forgó, inkább olyan, mintha megindulna a talaj. Viszont ez egész nap. Minden laborértékem jó, ionok is, nem tudom mitől lehet ez. Az a kérdésem, hogy ez lehet-e fáradtságtól és alváshiánytól? Egész nap egyedül vagyok a babával, csak este van itthon a férjem és az altatás sem fél órát vesz igénybe sajnos, van, amikor 11-re alszik el a baba. Még hozzátartozik a dologhoz, hogy hipohonder vagyok és kissé pánikbeteg. Nagyon furcsa, hogy akkor nem szédülök, ha fekszem vagy ülök és akkor sem, ha például elmegyek sétálni a kislánnyal. Sőt, ha egy órán át kell vele járkálnom és ringatnom akkor sem, pedig mindig azt gondolom, hogy most már biztosan összeesem a fáradtságtól. Mi lehet ez, nagyon félek, hogy valami komoly.
Köszönöettel: anyuka


Kedves anyuka!
Panaszait minden bizonnyal fáradtság és alváshiány, esetleg időnként alacsonyabb vércukorérték okozza, ha nem így lenne, akkor olyankor is jelentkezne, amikor feladatra (sétáltatás, ringatás) koncentrál. Ne aggódjon, próbáljon többet pihenni!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

micike  2010. szeptember 24. 12:32   #63 

Tisztelt Dr Nő!

36 éves nő vagyok és a labor eredményemről szeretnék kérdezni.

Se összbilirubin 24,7+
Se direkt bilirubin 3,8+
Se CRP 6,50+
Se ferritin 212+
Se transzferrin 1.90-
Se folsav 7-
A többi normális de ezek az eredmények már vagy az 5. véreredmény és mindig ezek az eredmények.
Szeretném tudni mit jelentenek és mit kell tennem.
Üdvözlöm.


Tisztelt Kérdező!
A kiragadott, nomrálistól eltérő laborleletek közül a serum bilirubin és ennek direkt frakciójának emelkedése máj-, a CRP esetleges gyulladásos folyamatra, a további három érték a vasanyagcsere zavarára utal. Nem írja, hogy milyen panaszok miatt történtek az ismételt vizsgálatok, így sajnos, látatlanban nem tudok nyilatkozni, hogy mi lehet a baja, javasolom, hogy forduljon orvosához a további teendők eldöntésére.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Máj enzimek  2010. szeptember 24. 11:51   #62 

Tisztelt doktornő!
Itt a kérdés-válaszok között olvastam egyik beteg májenzimmel kapcsolatos kérdését.
50 éves nő vagyok, vérnyomáscsökkentőket (minden tipusút), Mercformint, valamint Torvalipint szedek én is, és pont ugyanilyen májenzim értékeim vannak, mint a korábbi kérdésfeltevőnek, akit azóta többször vizsgáltak. Nekem a belgyógyász csak legyintett rá, hogy ez biztos a gyógyszerek mellékhatása, nem kell vele foglalkozni, a kardiológus pedig azt mondta, a baj ott kezdődik, amikor a GGT már 300 fölé megy, (nekem 90-130 között van) és nem is kell csak félévenként, a szokásos kardiológiai kontroll alkalmával nézni ezeket az értékeket.
Akkor most hogy is van ez, mekkora értéktől számít problémának?
Köszönöm szives válaszát.
Edit


Kedves Edit!
Az, hogy mi számít problémának, nem köthető szigorúan bizonyos számértékekhez, de kétségtelen, hogy egyes betegeknél egyes statinok (pl. a Torvalipin) májfunctio-romlást okozhatnak. Mivel többféle hasonló hatóanyagú gyógyszer áll rendelkezésre, érdemes kipróbálni egy másik, hasonló hatóanyagú, de a májat kis mértékben sem károsító készítményt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

köldök  2010. szeptember 24. 08:13   #61 

Tisztelt Doktor nő!

Egy hete alaposan megfáztam, ami a torkomra húzódott, így antibiotikumot is kaptam. Ezt követően sorra jöttek elő a panaszaim, legutóbb hüvelyi fertőzést sikerült összeszednem. A megfázásom persze még mindig megvan, és a torkom is fáj. Ami miatt írok az azonban az, hogy estére a köldököm alatt egy vonalban húzódást érzek mozgáskor. Van, hogy megmozdulni sem bírok, de néha csak bizonyos mozgásnál jelentkezik. Lehet ez a fertőzéstől? Mit kéne tennem, ameddig nem tudok orvoshoz menni?


Tisztelt Kérdező!
Lehetséges, hogy a megfázás illetve a szedett antibioticum a beleit is érinti, az okozza a panaszokat. Egyelőre kímélő étrendet, esetleg görcsoldó szedését javasolom, a panaszok fokozódása esetén forduljon kezelőorvosához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal  2 3 4  5 6  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!