orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Tarján Zsuzsa

Dr. Tarján Zsuzsa válaszol

Dr. Tarján Zsuzsa

kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos

kardiológia, belgyógyászat

előző oldal  471 472 473  474 475  következő oldal
panasz  2013. február 17. 15:21   #9460 

Jó napot kívánok Doktornő!

Panaszom a következő lenne. 20 éves nő vagyok, a bordám alatt és a medence csontom között gyakori hasi, csipkedő fájdalmat érzek! Már annyira fáj, hogy szinte semmilyen pózban nem tudok ülni, se feküdni. Doktornő szerint mit tegyek vagy milyen gyógyszer, esetleg fájdalomcsillapító szedését ajánlja?

Köszönettel,
Alexandra


Tisztelt Alexandra!

Az ok ismerete nélkül nem javasolom gyógyszer szedését, forduljon orvoshoz a panasz eredetének tisztázására.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kisbea  2013. február 17. 15:14   #9459 

Tisztelt Doktornő!
Szapora pulzussal kapcsolatos ?-re köszönöm a gyors válaszát:
\"A túlsúly maga is okozhat szaporább szívműködést, lehet vérszegénység, metabolikus szindróma (összetett anyagcserezavar), cukorbetegséggel kapcsolatos beidegzési zavar, vagy valóban az vegetatív idegrendszer funkciójának eltérése, ezeket részletesebb vizsgálatokkal lehet tisztázni

Terheléses cukor rendben, nem vagyok vérszegény sem.
Ennek ismeretében milyen vizsgálatot javasolna még?
Fogyni meg iparkodom:))

Köszönöm


Tisztelt Kérdező!

A súlyon kívül (amelynek csökkentéséhez sok sikert kívánok) ezek szerint marad a vegetatív idegrendszer túlműködése, ez alkati dolog lehet. Ne idegenkedjen a gyógyszerszedéstől, mert az ilyen eredetű szapora szívverés (kezelés nélkül) az esetek egy részében a későbbiekben magas vérnyomáshoz, következményes szívizombántalomhoz vezethet.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kat  2013. február 17. 14:21   #9458 

Tisztelt doktornő!

A kérdésem a következő lenne:vércukor szintem,6,7 diétás étrend mellett ajánlott-e fahéjat szedni és ha igen milyen mennyiséget.
Válaszát előre is köszönöm Kati


Tisztelt Kati!

A fahéjról bővebbet olvashat az alábbi linken: http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenye k/fahej-termeszetes-vernyomascsokkento/3900/.
Mindenesetre nem ártana egy terheléses vércukorvizsgálattal tisztázni, hogy ön nem szenved-e cukorbetegségben, mert akkor ennél egzaktabb kezelés szükséges.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gyógyszer felszívódás  2013. február 17. 12:19   #9457 

T. Doktornő!

A háziorvosom Aktil Duo-t írt fel (2x1), azonban bevétel után gyomorfájdalmam ill. hasmenésem van. Így fel tud szívódni a gyógyszer? Mit lehet ilyenkor csinálni?


Tisztelt Kérdező!

Ez attól függ, hogy mennyivel a bevétel után jelentkezik a hasmenés, ha több órával később, akkor felszívódhat. Mindenesetre konzultáljon háziorvosával, keressenek másik gyógyszert!



Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mellkas hátfájdalom  2013. február 17. 10:35   #9456 

Tisztelt doktornő!
17 éves lány vagyok egy hónapja járok kivizsgálásokra légszomj, magas pulzus , tenyérizzadás miatt. Sok orvos mondta már, hogy ez valószínűleg pánikbetegség miatt van. Szívultrahangom, terheléses és sima ekg-m már volt, de 2 napja úgy érzem fáj a szívem, a hátam baloldala es hónom alja is. Tegnap zuhanyzás közben minden elsötétült előttem. Azt hittem elájulok. Ez reggel szokott kezdődni. Ha levegőt veszek van, hogy duplán ver a szívem. Mitől lehet ez? Idegi alapon, van infarktus? :S.
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

4 napja arról informált, hogy pajzsmirigybetegsége (gyulladás?) van, ezek a tünetek utalhatnak túlműködésre, ez sokkal reálisabb lehetőség (pláne negatív kardiológiai vizsgálatok után, ebben az életkorban), mint a szív-eredet.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Segitsen...  2013. február 16. 22:39   #9455 

Tisztelt Doktor No!Masfel eve szedek napi ket szem 0.5 Rivotrilt szoronggasra es neha elofordulo panik zavaraimra.Reggel es delutan vettem be eddig.Mellette Betaloc Zokot szedek 25mg naponta felet reggel,felet este enyhe szivritmus zavarra.Korubelul 2 honapja mar rosszabbul ereztem magam ezert napi 3 szemet javasolt a haziorvosom a Rivotrilbol.Miota rosszabbul vagyok emelkedett az amugy mindig alacsony vernyomasom is (90/60) 135?85-re atlagosan amitol nagyon szedulok.Ezert felemeletek a betalok zokot is napi 1-1 szemre este es reggel,hogy stabilizalja a vernyomasom de en nem vettem eszre javulast ezt jeleztem is de azt mondtak majd hatni fog lassan 2 honap telt el...Hova furduljak meg?Sok orvos nincs a kornyeken sajnos se magan rendeles.33 eves No vagyok.Esetleg tudna valami jobb gyogyszert javasolni es en rakerdeznek az orvosomtol aki igazan nem kis torodik velem?!Koszonom.


Tisztelt Kérdező!

Panaszait a szorongás és pánikzavarok okozhatják, ezért azt javasolom, hogy kérdését ezen az oldalon pszichiáter szakorvosnak tegye fel.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Verapamil vs. Concor  2013. február 16. 22:35   #9454 

Kedves Doktornő!

Köszönöm gyors válaszát. A kardiológiai papíron ez áll:
Status: érdes-sejtes légzés. Tachycard szivhangok, halk syst. zörej.
EKG: Sr. fr. 86/min. PQ:114 ms. meredek tengelyállás, norm. repol, jelzett P-pulmonale.

Hiába kértem a kardiológust, hogy magyarázza el nekem, hogy ezek mit is jelentenek, letudott annyival, hogy Verapamil helyett Concor, és előjegyeztek HOLTER-re március 7-re.

Akkor Doktornő szerint holnap reggel nyugodtan kezdjem el a Concor-t? És ha napközben feszült lennék, bevehetem mellé a Seduxent?

Válaszát tisztelettel megköszönöm!
Erzsébet


Tisztelt Erzsébet!

Akkor a fő probléma megoldottnak tekinthető, ha valamiért nagyon idegenkedik a Concortól, erre a kis időre folytathatja szerintem a Verapamilt, a Seduxent beveheti.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Verapamil vs. Concor  2013. február 16. 21:37   #9453 

Kedves Doktornő!

Végső kétségbeesésemben fordulok Önhöz. 14 évvel ezelőtt sinus tachicardia miatt a háziorvosom Betalocot + Seduxent írt fel. 2 év után orvosváltásom volt, az új orvosom a Betalocot lecserélte Lokrenre, a Seduxen maradt napi 1 szemmel. A Locrent is kb. 2 évig szedtem, akkor terhes lettem és a nőgyógyászom kardiológiára küldött, mondván terhesség alatt nem szedhető a Lokren. Akkor a kardiológus 3x40mg Verapamilt rendelt el + 1 tbl. Seduxent, amit azóta is szedek.
Kb. 2 hónapja az esti órákban (nem túl sűrűn, hetente 1x-2x) viszont olyan iszonyatos szívveréses rohamok jöttek rám, amik nagyon megijesztettek. Teljesen egyenletes, ritmusos szívverés, de nagyon szapora és erőteljes, test szerte, még a nyelvemben is érzem a lüktetést. A semmiből jön, 10-20 percig tart, és ahogy jött, úgy el is múlik. Van, hogy csak 1x, de van, hogy 2-3 is egymás után. A vérnyomásom 105/70 és 130/90 között szokott ingadozni. A szapora és erőteljes szívverésérzés miatt felkerestem egy kardiológust, aki kapásból azt mondta, hogy hagyjuk a Verapamilt, és szedjek helyette 5mg Concor-t. A háziorvosom erre azt mondta, hogy az sok, ne szedjek, csak fél szemet.
De nem merem elkezdeni! Nagyon félek a váltástól. A Verapamillal eddig jól voltam, volt, hogy nyaranta csak 2x40mg-ot kellett csak szednem, mert elég volt. Soha nem problémáztam még gyógyszeren, de most valamiért nagyon félek váltani. Lehet azért, mert a Verapamilt már ismerem, a Concorról pedig sok rosszat hallottam. Át lehet úgy állni, hogy egyik este fél 10-kor beveszem az utolsó Verapamilt, és másnap reggel már a Concor-t veszem be? Milyen mellékhatásai lehetnek? És lehet mellé szedni a Seduxent? Nem tudom miért, de minden porcikám ellenzi ezt a váltást, 2 napja máson sem jár az eszem, ideges és feszült vagyok miatta.
A véleményét szeretném kérni, hogy tényleg kell ez a csere? Mert alapjában véve mindkét gyógyszer ugyan arra való.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Erzsébet


Tisztelt Erzsébet!

A sinus tachykardia esetén a Verapamil nem az optimális szer, de azt gyanítom, hogy a 10-20 perces szapora szívveréses rohamai nem sinus tachykardiák, hanem supraventricularis proxysmalis tachycardiak lehetnek. Ezt nagyon jó lenne tisztázni, mielőtt tovább lépnek. Kardiológusától kérjen Holter vizsgálatot (vagy ha mód van rá, készüljön a szapora szívverés alatt csináltasson EKG-t).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

infí  2013. február 16. 16:05   #9452 

Kedves Doktornő!! Nem akarom elkiabalni,de gyogyulok!! Ket napja nincs lazam(egyszer volt hoemelkedesem),de nagyon gyenge vagyok es a lazcsillapítok meg az,yhogy keveset ettem kicsit megviselte s gyomromat,ezert egesznap faj. Haziorvosomat kerdeztem,hogy vehetek-e be quamatelt,a lazcsillapitohoz,azt mta igen. Most az lenne a kerdesem,hogy csak a quamatelt bevehetem?? Hatha enyhiti a gyomorégest..koszonettel!


Tisztelt Kérdező!

Jobb lenne ugyan, ha gyógyszer helyett kímélő jellegű ételt fogyasztana, de természetesen beveheti.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aggódom  2013. február 16. 16:03   #9451 

Kedves Doktornő!
Tegnap reggel vettem észre először, hogy székletemen egy friss vércsík található. Ma ismét. Nem fogytam, nem változott a székelési szokásom, viszont már évek óta kisebb nagyobb kihagyással fájni szokott a gyomrom, rendszertelenül, sokszor kibírhatatlanul. Próbálok egészségesen étkezni, nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt. Körülbelül egy éve helicobakterrel kezeltek. Ön mit javasol? Szeretnék teljes életet élni, és most a vércsík miatt is aggódom. Köszönöm szépen válaszát!


Tisztelt Kérdező!

A friss vércsík a bélcsatorna alsó szakaszából való eredetre utal, lehet nyálkahártya-berepedés, aranyér, ha szükségét érzi, a gyomorfájdalmak miatt gasztroenterológushoz forduljon.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

#9447!  2013. február 16. 15:57   #9450 

Tisztelt Doktornő!

A kamra üreg értékek növekvő alakulásából következtettem a nagyobbodásra, de mivel nem vagyok orvos ezért kérdőjeleztem.

Tisztelettel.


Tisztelt Kérdező!

A korábbi értékeket nem ismerem, a jelenlegi a normalis határon belül van.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérnyomás problémàk  2013. február 16. 13:22   #9449 

Tisztelt Doktornő! Èn 23 éves fiatal nő vagyok,és Nekem a vérnyomásommal van probléma. Egyszer nagyon magas és a pulzusom alacsony,màskor pedig pont fordítva. Az orvos persze nem csinál semmit,mert amikor nála vagyok vizsgálaton akkor mindig tökéletes. De Ő azt javasolta ha magas vegyek be egy fél szem vérnyomàs csökkentőt vagy a pulzusomra fél szem Betaloc-ot. Ha meg alacsony igyak kávét. Sajnos már kimozdulni sem nagyon merek,mert borzasztó fejfájásom és szédülésem van. Mit lehet tennem ez ellen? Vagy kihez fordulhatnék ezzel a problémàmmal? Lehet ezt örökölni? A cssládban szinte mindenkinek van valamilyen problémàja a vérnyomással.
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

Nehezen tudom látatlanban értelmezni ezeket a panaszokat: váltakozó magas vérnyomás alacsony pulzussal és fordítva. Javasolom, személyes vizsgálat céljából keressen fel kardiológust, tartós vérnyomás- illetve EKG-monitorozás közelebb vihet a panaszok tisztázásához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Fúziós ütés 2.  2013. február 16. 10:26   #9448 

Tisztelt doktornő!

Köszönöm gyors válaszát. Ez a fúziós ütés mennyire veszélyes, illetve az előző kérdésemben feltett egy-két egymásutáni "libbenés" érzés lehet-e ez vagy valami más?

Köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Nem veszélyes, a másik kérdésére nem tudom a választ, majd a Holter talán megmutatja.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

#9439!  2013. február 16. 10:16   #9447 

Tisztelt Doktornő!

Ha a kardiológiai lelet alapján a cardioCT vizsgálat kardiol. szempontból nem látszik indokoltnak OEP támogatott vizsgálatként tehet a háziorvos annak megállapítására terheléses EKG-ra javaslatot "beutalóval" ?

Gondolok itt arra, hogy a terh. EKG kimutathatja a cardioCT szükségességét.

Előfordulhat, hogy a fekvő 12 elv. normál EKG nem mutatja ki azt amit esetleg a terheléses igen?

Valamint a szív UH eredmények:

2010. 01.15.

AORTA, PITVAROK, KIÁRAMLÁSI PÁLYÁK

Aortagyök: 2,9
Bal pitvar szél/hossz: 3,1 /
Aortabillentyű nyitás: 1,8

BAL ÉS JOBB KAMRA, IVC

Jobb kamraüreg: 2,0 / 0,6
Interventr.septum: 0,7/1,2
Bal kamraüreg: 4,3 / 2,9
Hátsó fal (PW, n: 0,7/1,2) : 0,8 /1,1

2013. 02.15.

AORTA, PITVAROK, KIÁRAMLÁSI PÁLYÁK

Aortagyök: 2,7
Bal pitvar szél/hossz: 3,5 /
Aortabillentyű nyitás: 1,9

BAL ÉS JOBB KAMRA, IVC

Jobb kamraüreg: 2,6 / 0,7
Interventr.septum: 0,7/0,9
Bal kamraüreg: 4,5 / 2,8
Hátsó fal (PW, n: 0,7/1,2) : 0,7 /1,2

DOPPLER MÉRÉSEK: >(2010.01.152013.02.15.)

Mitrális E/A ampl. : 0,89/0,44=2,02 > 0,92/0,44=2,07
Mitrális E dec. T. : >161121 msec.
Mirális A dur : >11189 msec.
Aorta Vmax : 1,6 m/sec.
IVRT : >5978 msec.
A.pulm.Vmax : >1,91,6 m/sec.

A fenti értékek alapján jól látom, hogy kamrai szívmegnagyobbodás mutatkozik?


Tisztelt Kérdező!

Ha a háziorvos indokoltnak látja, természetesen kérheti terheléses vizsgálat mérlegelését, de annak szükségességéről a kardiológus dönt, az általa végzett vizsgálatok alapján.
Halvány fogalmam sincs, hogy miből szűri le a "kamrai szívnagyobbodás" gyanúját.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

tőkehalmáj hatása  2013. február 16. 10:04   #9446 

Kedves doktornő!

Érdeklődnék hogy a tökehalmáj konzerv fogyasztását kiknek javasolja, illetve milyen hatása is van, sajnos sok információt nem találtam róla. Most épp megfázásos, influenzás állapotban vagyok, szabad-e, javasolt-e ilyenkor fogyasztani ilyen ételt?

Előre is köszönöm, üdvözi Erzsébet


Tisztelt Kérdező!

Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, javasolom kérdését tegye fel dietetikusnak.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Fúziós ütés  2013. február 16. 10:03   #9445 

Tisztelt Doktornő!

Újabb kérdésem lenne Önhöz. A legutóbi EKG-n, de régeben a holter leletemen is szerepelt a gyakori SVES-ek mellet, egy-egy 120 msec átvezetési idejű vs fúziós ütés. Mit jelent ez, főleg hogy mostanában a megszokot extrák mellett egyéb furcsa "ütéseket" is érzek, mintha csak libbenne egyet-kettőt (néha 3-at) a szívem, valamiféle ürességérzéssel kísérve? Lehet, hogy ez a fúziós ütés, ha nem akkor mi lehet? A már jelzett bradycardiám is fokozódik, este volt már hogy 40-et mértem, extra-mentes időszakban. Egyébként március elején megyek holterre.

Köszönöm válaszát: Sándor


Tisztelt Sándor!

A fúziós ütés azt jelenti, hogy egy normál helyről kiinduló ütés és egy extra "összetalálkozik", egybeolvad. Bradykardiáját említse meg kardiológusának.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Egy ex aki aggódik  2013. február 16. 07:39   #9444 

Jó napot doctornő!
Nem is tudom hol kezdjem el a dolgot.A volt páromnak úgy érzem komoly problémája van es engem azért meg izgat ez mert féltem.
Többször előfordult az vele ,hogy bevert a szíve és elkezdett homályosodni(ő azt mondta ,hogy sötètedni körülötte.eszmélet vesztéshez közeli állapotig mozdulni nemtud..
Ma este beszéltem vele plusszban telefonon és azt mondta ,hogy a lába is vizesedik.
Amúgy egy élet vidám fiatal 35 éves anyuka.
A tünetek alapján amik jelentkeznek hosszabb időszakonként szerintem nem olyan ,hogy csak úgy elnézzük.
Mi lehet ez érmeszesedés a szív vagy az agy tájékán ??
Hogyan lehetne ezt megtudni ?
Amúgy elég csökönyös tudja jól ,hogy van ez ,de orvoshoz menni nemakar az apja amúgy 50 éves kora körül hunyt el.
Válaszát várom.
S.andras


Tisztelt S András!

Ezt látatlanban természetesen nem lehet megítélni, de lehet ritmuszavar, szívizombántalom okozta keringési elégtelenség, mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, az állapot tisztázása és kezelés céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kapszaicin  2013. február 15. 16:28   #9443 

Kedves Doktornő!

Hegyes erős (zöld) paprikára vonatkozó kérdésemben interneten nem találtam sehol konkrét választ. Kérdésem az lenne, hogy ez a fajta is tartalmaz-e kapszaicint, vagy csak a csili? Tényleg segít a szívbetegségek megelőzésében? Olvastam, hogy hozzá lehet szokni, ez azt jelenti, hogy rendszeres fogyasztása esetén a jótékony hatása is csökken nem csak a fájdalomérzet? Mennyit lehet rendszeresen elfogyasztani belőle, ami még egészséges?

Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Sajnos, én sem tudok önnek válaszolni, a pirosra érett hegyes paprikában biztosan van. A többi kérdése inkább "városi legenda", de kérdezzen meg róla dietetikust is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Epehólyag nélkül  2013. február 15. 14:17   #9442 

Tisztelt Doktornő!

Édesanyám epehólyagját eltávolították 5 évvel ezelőtt. Azóta változó időnként, de hetente egy-két alkalommal délelőtti hasmenést tapasztal Nincs rosszul, inkább csak kellemetlen, mindig fél, nehogy mennie kelljen ilyenkor valahová.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez általános jelenség-e, ha a teljes epekövet kiveszik, vagy esetleg valamilyen étel(csoport) okozhatja?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!


Tisztelt Kérdező!

Ez lehet ún. irritabilis bél szindróma, bővebbet olvashat az alábbi linken:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/ 141/az-irritabilis-bel-szindroma-es-tunetei

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

rezgés  2013. február 15. 14:13   #9441 

Tisztelt doktornő,

Múlt héten vasárnap este észrevettem a bal lábszáram külső oldalán egy érzést, ami egy területen mondhatni ütemesen jelentkezett. Olyan érzés mint egy magas frekvenciájú remegés, ha a kezemet oda teszem nem érzem, mélyebben van. Olyan érzés mintha egy ér remegne 1-2 mpig és közben érezném hogy folyik benne a vér, bár bizonytalan vagyok ebben hogy mi lehet. Vasárnap óta pedig véletlenszerűen előjön és eltűnik, ma például egész nap érzem 6-7-10 mpenként 1-2 mpig. A mai nap éreztem néhányszor szúrogató fájdalmat is a közelében. Nagyon sokat ülök évek óta, számítógépes munkakörben dolgozom és alig sportolok. A fizikai állapotom rendben van. Aggódom amiatt hogy egy vérrög lehet vagy ilyesmi, szeretném a tanácsát kérni mit tegyek.

Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

Nem tudom megmondani, hogy mi az, amit érez, de vérrögre biztosan nem jellemző.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal  471 472 473  474 475  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!