orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Szemerédi Péter

Dr. Szemerédi Péter válaszol

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

kardiológia, angiológia, belgyógyászat

előző oldal  147 148 149  150 151  következő oldal
gyógyszer-összeférhetetlenség  2009. április 1. 17:33   #2980 

Kedves Doktor Úr!

Sok éve szedek magasvérnyomás-elleni gyógyszereket, melyek a következők: Betaloc Zok 50 mg (30 éve: napi 2x1), Cynt 0,2 mg (15 éve: napi 2x1) és Lavestra 50 mg (1 éve: reggel 1x) - ez utóbbit csak 1 éve.
Doktor Úr, mi a véleménye, nincs "összeférhetetlenség" a fenti gyógyszerek között? Azaz jó párosítás ez így együtt?
Köszönöm válaszát előre is, üdvözlettel: Ágnes


Kedves Ágnes

Ezek a gyógyszerek szedhetőek együtt, nem kell félni az interakcioktól. A párosításokat a jól beállított vérnyomás és panaszmentesség jelzi. Hogyan áll ön ezekkel ? Ez a válaszom a párosítás jóságát illetően.

LAZ mitralis prolapsus  2009. április 1. 17:30   #2979 

Tisztelt doktor úr!
II-III fokú mitr. pr-t állapítottak meg, kilátásba helyezett billentyűplasztikával, féléves kontrollokkal.
Néhány kérdést elfelejtettem feltenni a kardiológusank (mellesleg nem volt túl közlékeny).
1. Miért jobb a plasztika a billentyű cserénél, ha a cserét vénásan is meg lehet oldani, a plasztikához szét kell szedni a fél mellkast?
2. miért kell várni a plasztikával? egy kisebb hibát könnyebb korrigálni, mint egy nagyobbat!
3. vegyesen írnak az alkoholfogyasztásról, miért olyan veszélyes? mennyire nem ajánlott? mértékkel való (tehát nem napi) fogyasztás semfér bele: vagy abszolút 0 a cél?
várom válaszát,
(élvezettel olvasom meleg reagálásait a betegtársak felvetéseire...)
üdvüzlettel
lz


Kedves Kérdező

ad 1/ olyan billentyücsere nincs amit vénán keresztül végeznének. Vannak probálkozások, transfemoralisan felhelyezett billentyü implantok behelyezésére, de sem hosszutávu eredményességről, sem a sikerességről nincs korrekt adat. Gondolom nem szeretne próba-baba lenni ! Billentyücsere és plasztika csak mütéti beavatkozás, mellkasi kaszabolás utján lehetséges. Erre vonatkozóan vannak megbizható adatok és megfelelő a gyakorlat is .

ad 2/mind a plasztika, mind a billentyücsere kellemetlenségekkel, rizikóval jár. Tudni kell mikor jár jobban a gyógyszeres kezeléssel és a mütéttel egy beteg. Ehhez pedig egy kis megfigyelés és a vizsgálat ismétlése is hozzá tartozik.

ad 3/ napi 2-3 dl, jó minőségü bort bárki nyugodtan fogyaszthat. Igy ön is elfogyaszthatja. Kedves egészségére !

Ernő  2009. április 1. 17:18   #2978 

Édesapám 82 éves. Szívelégtelenségben szenved. Évek óta oxigénpalackra szorul. Két féle vízhajtót szed. Az utóbbi hetekben rendkívüli módon megdagadt a lábfeje és alsó lábszára, papucsot sem tud húzni. Mit tehetnénk érte.


Ki kellene hívni a gondozó orvost, hogy vizsgálja meg és szükség szerint módosítsa a kezelést.

antidepresszáns  2009. április 1. 17:17   #2977 

Kedves Doktor úr!
Köszönöm válaszát antidepresszáns jeligére. Még azt szeretném kérdezni, mire gondol, amikor azt írja, hogy az antidepressans megóv egy csomó problémától.
Köszönöm
Ildikó


Kedves Ildikó

Az antidepressens az ember rossz hangulatát, szorongását, kedvtelenségét és az ezt követő szervi panaszokat képes oldani ez a gyógyszertipus. Ezért sok ember esetén - ha ilyen eredetüek a szervi panaszok - gyakorlatilag önmagában megoldhatja a panaszokat. Sok ember van aki a környezet és a belső összhang szétesés miatt betegszik meg. Erre gondoltam.

krisztta  2009. április 1. 17:13   #2976 

Drága doktor Úr,

Laura már hála istennek jobban van,én is jól voltam teljesen mostanáig, ma kemény napom volt, pesten voltam, szegeden élek, stressz, autópálya és most 100 a pulzusom, minden nap mértem többször is 75 felett sosem volt,kérdésem merjem a Nebiletet szedni kétszer 1/4et, vagy elég 1/4 is?megteszem amit javasol, csak igy meg pánikolok egyből.szeretettel üdv, a maga krisztája:(


Kedves Krisztám

Amikor ugy érzi, hogy húzosabb napja van, meindul a pulzus, akkor nyugodtan megfejelheti a napi 1/4 tbl Nebiletjét még 1/4 Nebilettel. Semmi baj nem lesz tőle. Aztán nem kell folytatni. Ha viszont tul gyakorilesz a "kiegészítés" akkor lehet folyamatosan is igy szedni. Semmitől sem kell pánikolni, csak csődtől, no meg a munkahely elvesztésétől. Azon nem tudok segíteni ! A többin lehet !

MP  2009. április 1. 17:06   #2975 

Tiszteletem Doktor Úr!

2 éve mitralis prolapsussal diagnosztizáltak. Insuff nélkül. Kivizsgálásra azért került sor, mert a katonai szűrővizsgálaton vettem részt, és ott magas vérnyomást mértek(160/90). Ahányszor csak orvoshoz megyek, s vérnyomást akarnak nekem mérni, mindig érzem, hogy a szívem úgy elkezd verni, hogy majd kiugrik a helyéből, félek a vérnyomásméréstől, persze nem a fájdalom miatt. Ilyenkor aztán fel is megy a vérnyomásom. Na erre felírtak betalokot egy negyed szem 50mg-set, de attól meg olyan fáradt lettem, hogy alig bírtam vonszolni magam. Gondoltam ez így nem élet... Elmentem egy kardiológushoz, aki kivizsgálás után(hoolter EKG, holter vérnyomás, terheléses EKG(itt volt néhány VES)) azt mondta, hagyjam el a gyógyszert és inkább sportoljak. Na így is tettem, ezután el is múlt az állandó fáradtság, a nehézlégzés... Most is magas a vérnyomásom, de csak ha az orvos méri, ha én mérem itthon magamnak, nincs gond. Egyetemista léttemre nem tudom miért vagyok ilyen nyomi idegeskedő...
Na meg persze ott vannak az extrák szinte mind érzem. Ha elkezdek korcsolyázni magamban semmi, hajthatom magam 200 as frekiig, de ha vki lát korizás közben, és emiatt kicsit idegesebb vagyok el kezdek extrázni. Így nem is merem hajtani magam tovább, meg már bizonyos elkerülő magatartást is kialakítottam, pedig az életem része volt a sport még 4-5 éve. Nem kellett még elbújnom az emberek elől, sportcsarnokokban fociztam kiskoromtól kezdve, most meg itt tartok ahol tartok, magamban kell koriznom, mert különben extrák jönnek. Rühellem őket.


Kedves Kérdező

Nincs semmi baj, ha egy kis Betalocot szed. Mellette tud majd korizni és nem zavarja a stress sem. Ezek az extrák másként nem küzdhetőek le, mert az izgalmak kapcsán jelentkeznek. A Betaloc pedig az izgalmak hatásait csöndesíti le. Nehogy már amiatt egy depressios embert faragjanak magából, mert a Betaloc kis mellékhatást okoz. Egyébként meg lehet probálni a Nebilettet, Bisoprololt is. Hátha attól nem lesz annyira fáradékony. Nehogy nekem abbahagyja a sportolást, versenyzést !

Reggo - Mitralis septalis prolapsu  2009. április 1. 16:59   #2974 

Kedves Dr. Szemerédi Péter Úr!

22 éves nő vagyok és nagyon megrémített a következő:

2 nappal ezelőtt voltam szívultrahangon és ezt az eredményt kaptam:

Aorta gyök: 27 mm LAD: 32 mm
AVCS: 18 mm E: 92 cm/sec
IVSd: 7 mm A: 73cm/sec
LVIDd: 42 mm LVPWd: 8 mm
DT: 175 msec IVSs: 11 mm
LVIDs: 25 mm LVPWs: 11 mm
EF: 70% FS: 39%

Norm.nagyságú üregi dimenziók, norm. bal kamra szisztoles és diasztoles funkció. Hyperkinetikus falmozgás. - Mitralis septalis prolapsus. -

Évente kontroll.


Szeretném megtudni, hogy mit is jelent valójában ez a rendellenesség, kezelhető-e, mit tudok tenni javitása érdekében, meddig élhetek ezzel, vállalhatok majd gyereket?

Válaszát előre is köszönöm!

reggo :-)



Kedves Kérdező

Ez kutya füle ! Gyereket meg vállalhat, amennyit csak akar. Saját tapasztalatom szerint kettőnél többet nem érdemes ! Azok is kellően szét tudják az emberet szedni, ha rendesen fel akarjuk nevelni őket.
No de visszatérve a kérdésére az amit leírtak, az egy pici billentyü vitorla deformitás. Igy született. Ezt örökölte ! Nincs ebben semmi rossz csak egy kicsit csálé a vitorla és emiatt kicsit intezivebb mozgást végez. Ez pedig a pulzusszám emelkedése, normálisan is előforduló, izgalmak-stress kapcsán halmozodó extrasystolék /soron kivüli beütés/ esetén kellemetlen szívdobbanásokat okozhat. Ennél nagyobb baja pedig az életben ne legyen ! Tiszta szívemből kívánom.

Tisztelt Doktor úr  2009. április 1. 16:51   #2973 

Tisztelt Doktor úr,

az lenne a kérdésem, hogy enyhe mitralis propolus-al (remélem jól írtam..) lehet-e testépíteni. Lassan két hete szedek Betalok-zok 50 mg tablettát napi egyszer pánikbetegség miatt kialakuló gyors szívritmusra.
Még olyan kérdésem lenne, hogy a Betalok szedését mennyi idő múlva lehet abbahagyni és utána lehetnek-e mellékhatások?

Köszönöm szépen előre is a választ!


A Betalocot nem szabad elhagyni, mert a panaszai azonnal visszatérnek, a pulzus meg gyorssá válik. Ezt bizony élethossziglan kell szedni
Testépiteni - sulytemelni tilos, mert az meg a prolapsus fokozódásához vezet.
Focizni, uszni, futni azt lehet, amennyit csak akar.

Szívügy!  2009. április 1. 16:47   #2972 

Kedves Péter!
Örülök a visszaigazolásáért az iwiwen!
Annyit szeretnék kérdezni,hogy ma szeretném elkezdenia magne b6 extrát,ezt lehet a verapamillal együtt szedni?És mit javasol mennyit lehet belőle?
köszönöm
Krisztina 28


Lehet együtt szedni a Verapamillal és 1x1 tbl-t dozisban kezdje. Aztán majd meglátjuk. Puszi !

Újra itt - Krisztike :)  2009. április 1. 16:46   #2971 

Üdvözlöm Drága Doktor Úr! :)
Megjöttem, mint a tavaszi szellő. Nem felejtettem ám el, azt sohasem tenném, csak zsibong körülöttem az élet, a nyakamon a sok vizsga, de kikapcsolódásként itt olvasgatok és iszom a szavait. Nos a Mamácska helyzetéről most csak rövid beszámolót tartanék, mert a leletei egyenlőre még nincsenek a kezemben - volt újra ellenőrzésen Szolnokon, újra felírták neki a Milurit-ot, de a megcsillagozott vérképeredményeire különösebbet nem mondtak, ja - és a vérnyomására is kapott 2 új gyógyszert. Ez is több mint a semmi. Egyébként én flúgos a múltkori levélben elfelejtettem említeni, hogy tavaly Szolnokon feküdt 10 napig a kórházban - kivizsgáláson / gyógyszerbeállításon. Nagy reménnyel vártam, hogy a szívét is megvizsgálják, de az EKG-val és a mellkasrnt-el kimerült a tár ... (duzzogtam, miszerint egy "rutin EKG-val el van intézve" a több mint 20 éve hypertoniás Mamám, mindegy fiatal vagyok és forrófejű - még Mama helyett is haragudtam!)
Most jön fel Pestre (hétfőn), mert keddre szereztünk neki időpontot orthopédsebészhez, mert a térdeiben a kopás már elég nagy mértékű és rengeteg kellemetlenséget okoz neki (nekem is, mert 8 éve könyörgök, hogy itt Pesten menjen el orvoshoz, de nem szokása rám hallgatni!!!). Nos - egyenlőre ennyi - majd jelentkezem! :)
NAGYON NAGYON SOK PUSZIT KÜLDÖK Önnek! :)
Maradok - Köszönettel és TISZTELETTEL: Kriszti (20)


Már azt hittem hírt se kapok magáról. Örülök, hogy sinen vannak a dolgok. A vizsga pedig fontos. Igy is kell. Mamának üdvözletem, a talpraesett leányzónak pedig egy nagy ügyesvagy puszi !

füldobogás  2009. március 31. 23:42   #2970 

Üdv Doktor!

én vagyok a füldobogásosAlkoholistaZöldhályogosNŐ! még annyit szeretnék megkérdezni, hogy most kaptam egy vérnyomásmértő és egy pár napig mérem a vérem-nyomását, hogy mennyi a normális érték. Bár ezt megnézhetném a neten is.

Köszönettel
Floe


Kedves Floe

A normális vérnyomás nyugalmi viszonyok között 140/90 hgmm alatt van.

füldobogás  2009. március 31. 23:41   #2969 

Tisztelt Doktor,

3 napja füldobogást hallok a balfülembe. Gondoltam a Karinthy által megírtakra, tán agydagantom is van, a glaukomám mellett. 32 éves nő vagyok, dohányzok, iszok. Szerintem alkoholista is vagyok, de 1 hete nem iszok, abbéli elhatározásból, hogy nem szeretnék májcirozist. Szóval alkoholmentes életem hozta a füldobogást, tán ez az ajándék én nem tudom. Kérdezem hogy mi ez vajon?

Tisztelettel köszönet a válaszért
Üdv
Floe


Kedves Floe !

Az jó jel, ha már tudja mi a hiba maga körül ! A következő lépcső a hibák megszüntetése. Azért sem fogom bántani és szidni ! Ami a panaszokat illeti nyilván meg kellene vizsgálni, fül-orr--gégészetre, ideggondozóba kellene menni. Ezek után lehet válaszolni a feltett kérdéseire. Induljon neki.

Lujzi!  2009. március 31. 23:36   #2968 

Kedves Doktor Úr!

Látom megint itt tölti az éjszakáját. Én nem tudok aludni, mert reggel túlaludtam magam.. holna meg majd fáradt leszek.. Holnap megnéz anyu kedvenc kardiológusa, kíváncsi leszek, ő mit mond, kell-e Concor, vagy sem.. (már nem tudom eldönteni, mert a nagyon gyors szívdobogásos panaszok rég nem jöttek elö, most lett helyette egy nagy sereg extra, meg mellkasi fájdalom, és hangos szívdobogás) Majd jelentkezem, ha hazajöttem tőle. Nagyon szép éjszakát, sok puszi: Lujzija


Várom a jelentkezést ! Azért tényleg pihenjen is, mert egy kicsit felfordult a világ maga körül. Haza kellene menni néhány napra az anyuhoz !

Szívbaj?  2009. március 31. 23:34   #2967 

Kedves Doktor Úr!

Gyerekkorom óta fordul elő velem (most 23 éves vagyok), hogy időnként dobban egy nagyot a szívem, majd egy kimarad utána. Ez régebben olyan ritkán volt, hogy nem tulajdonítottam neki nagy lehetőséget, viszont az utóbbi években már gyakrabban fordul elő. Van, hogy hetente is. Ezen kívül mostanában azt is észrevettem, hogy hirtelen minden előzmény nélkül nagyon gyorsan kezd dobogni, ilyenkor a levegőt is nehezebben kapom, szorítást érzek a mellkasomban. Mire utalhatnak ezek a panaszok?
Köszönöm előre is: Bernadett


Kedves Bernadett

Ezeknek utána kell nézni. Vagyis el kell menni a kardiológiára, ahol vizsgálatokat követően megmondják, hogy merre van az előre. Anélkül csak filozófiálunk azon, hogy mi lehet és mit kellene tenni !

szívszúrás  2009. március 31. 23:32   #2966 

Kedves Doktor Úr!

34 éves nő vagyok. Négy-öt hónappal ezelőtt azért fordultam orvoshoz, mert szúró, szorító, nyilaló mellkasi fájdalmat éreztem, amely gyakran a hátamba, esetenként a karomba is kisugárzott. (Korábban semmilyen betegségem nem volt.) Palpitáció érzése is jelentkezett - akkor még nem tudtam, hogy ezt így nevezik. A belgyógyászom szívzörejt észlelt, ezért kardiológushoz fordultam. Diagnózis: a mellsp mitrális vitorla prolapsusa, jelzett mitrális insuff. Terheléses EKG is készült, kardiológusom szerint az eredmény jó, csak kicsit edzettebbnek kellene lennem. Az orvosom endocarditis profilaxist javasolt, illetve Concor 5 mg és Magne B6 szedését.
A palpitacio érzése kb. két héttel azután, hogy a gyógyszert elkezdtem szedni, nagyrészt elmúlt (bár mostanában ismét érzem minden nap, de nem olyan megszámlálhatatlanul sokszor, mint amikor orvoshoz fordultam). A szúró, szorító érzés viszont nem múlt el, sőt, az utóbbi két hétben felerősödött: néha olyan erősen belém nyilal, hogy szinte belegörnyedek (mindig a bal oldalon, a szív tájékán, és a hátam bal oldalán is érzem).
A neten tájékozódva tudom, hogy sok orvos azt mondja, hogy a szív nem is "szúrhat", nem fájhat, vagyis, hogy nem szívbetegség áll az ilyen tünetek mögött. Nekem viszont nagyon megkeserítik az életemet, hiszen szinte folyamatosan érzem a "nyomást" a mellkasomban, de a legijesztőbbek mégis a váratlanul előjövő erős nyilalások (naponta többször). Ilyenkor nem segít az, hogy az orvosom azt mondta, ne legyen betegségtudatom - egyszerűen ezek miatt az érzések miatt romlott az életminőségem, és sokszor félelemmel töltenek el.
Ön szerint a szívultrahangon és a terheléses EKG-n kívül szükséges-e még valamilyen vizsgálatot elvégeztetnem (az orvosom egyébként évente egyszer szívultrahangot javasolt), vagy valamilyen más gyógyszerrel próbálkoznom? Esetleg pszichológushoz kellene fordulnom? (Mivel korábban még csak nem is hallottam a mitralis prolapsusról, erről is az interneten próbáltam informálódni, így jutott tudomásomra a pánikbetegség és az MPS közötti összefüggés. A pánikbetegség tüneteit olvasva viszont rájöttem, hogy a mellkasi érzéseken kívül, rám egyik sem jellemző.) Vagy egyszerűen csak éljek együtt ezekkel a "szúrásokkal", mert úgysem tehetek mást, és a következő szívultrahangig nincs is más teendőm (november végén állapították meg nálam a mitrális prolapsust, a Concort is azóta szedem)?

Még annyi jutott eszembe, hogy mielőtt kardiológushoz fordultam, a refluxot vagy más emésztőszervi problémát kizárták nálam.

Köszönettel,
Valéria


Kedves Vali

A panaszok a jelleg alapján nem igazán szíveredetre jellemző. Az elvégzett vizsgálatok nem is találtak olyan eltérést ami ezeket magyarázná. Refluxot kizárták. Akkor már csak két dolog jöhet szóba. A tüdőeredetü fájdalmak /mellhártya izgalom !/ és a mozgásszervi - idegi eredetü eltérések okozta fájdalom. Tüdőgondozó és Rheumatológiai vizsgálja ki. Ha ezek is negativok akkor ez bizony biztos, hogy nem szervi eredetü.

palpitatio  2009. március 31. 23:25   #2965 

Tisztelt Doktor Úr!
26 éves vagyok többször van palpitatio érzésem nyugalomban is ezért Holter vizsgálaton is voltam ami igazolta a tachycardiát. Egyébként a vérnyomásom alacsony. A kérdésem az hogy ha azokat a gyógyszereket amiket felirtak (amik mégjobban leviszik a vérnyomást) nem szedem akkor ez hosszú távon okozhat e valamit?
Köszönettel: Eszter


Igen. Okozhat. Gyakoribbá és egyre kellemetlenebbé válnak a ritmuszavarok.

rozália  2009. március 31. 23:24   #2964 

Jo estét aszt szeretném meg kérdezni hogy mit jelent echocardiographia megtartott bkf-t jelett. köszönöm a válaszát.


Azt hogy jó a bal kamra müködése. Nincs károsodás a müködésben.

viszgálat  2009. március 31. 23:23   #2963 

Kedves Doktor Úr!

Tanácsára voltam ma orvosnál, elvégeztek pár vizsgálatot: labor D-dimer, mellkas >röntgen-a labor negatív lett, a doktornő véleménye szerint a röntgen is jó, de még holnap egy radiológus is megnézi.Választ nem kaptam a fájdalmakra, szedjek fájdalomcsillapítót, és a Clexane is tovább mehet..

Még egyszer köszönöm kedvességét!

Üdvözlettel:
Kata13


Köszönöm, hogy visszajelzett. Igy már megnyugodhat. Biztosan nincs nagyobb tüdőemboliája. Valószinüleg mellhártya izgalom lehet az amit érez, de hogy az mitől lehetett azt nem tudom. Továbbra is pici microembolizációra gondolok, mert azt ezek a vizsgálatok nem zárják ki. Pihenjen és egyenlőre ne dolgozzon. Gyógyszert ugy is kapja, most már baja nem lehet.

Problémás Viki  2009. március 31. 23:17   #2962 


Drága Doktor úr!

Úgylátszik, nem bírom Maga nélkül! :) Most csak egy kérdéssel tartom fel!
Mennyi a normális pulzusszám?
Nekem Concor 5mg napi 0,5 tabletta mellett sem megy 70 alá!
Talán 2x 0,5 ideálisabb lenne?

Puszilom: Viki


Kedves Viki !

Látja milyen jó nekem. Ilyet még a feleségem sem mondott soha ! Erre büszke vagyok. Még mielőtt elbíznám magam, kedves Viki higyje el nem rossz a 70-es pulzus sem. Ha az ember ideges, feszült, fáradt, fizikai terhelés után van akkor átmenetileg lehet egy kicsit magasabb a pulzus. Este lámpaoltás előtt és reggel ébredés után számolja meg a pulzusát: ha nem 60/min alatti, akkor este is bevehet 0.5 tbl Concort. Egyébként ne !

Én is puszilom, főleg azért mert ennyire hiányoztam !

S.O.S.  2009. március 31. 23:12   #2961 

Dr Úr!

Pár hónapja rosszul lettem bementem ügyeletre:zsibbadt a nyelvem ,rám jött egy ájulás érzet,furcsa volt,kicsit bevörösödött a szemem,kiszáradt a torkom,azt mondták valószínű idegi kaptam 3x0.25 fromtint,de csak vér és vizelet !Aztán a napokban ismét volt ilyen párszor volt egy nap többször egy furcsa rosszul lét,a fejem mögül indul és átfut a testemen majd elmúlik beveszek egy frontint,van hogy napi 4-5-öt!elég stresszes az életem,vállalkozó vagyok építőipar és a munkák se úgy jönnek,ideges,robbanékony vagyok,családos,30 éves férfi,semmit nem mozgok és sokat vagyok 4 fal közt.Ön szerint lehet szervi gond?Vagy pánik?A feleségem pánik beteg,de neki más tünetei vannak,tanulható,át veheti az ember?
Köszönöm:PÉTER


Kedves Péter

El kellene menni az ideggondozóba, mert ez igy nem jó dolog. lehet, hogy más gyógyszereket kellene kapni, vizsgálatokat is kellene végezni. Kérem forduljon oda mielőbb !

előző oldal  147 148 149  150 151  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!