orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Szemerédi Péter

Dr. Szemerédi Péter válaszol

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

kardiológia, angiológia, belgyógyászat

előző oldal  149 150 151  152 153  következő oldal
GGT2009  2009. április 2. 22:37   #3020 

Tisztelt Dr.Szemerédi Péter Úr!
Kb 10 hónappal ezelőtt egy vérvétel során emelkedett GPT és emelkedett GGT eredményeim voltak a GGT a határérték 25x-e volt. Az azt követő vérvételkor már sokat csökkent. Az elmúlt héten ismételt vérvételt csináltak és a GGT még mindig emelkedett 74 (labor szerinti referenciaértékek 9-40) illetve a GPT 33 (labor szerinti referenciaértékek 0-32), az össz.bilirubinérték jó. Nem szedek fogamzásgátlót, nem iszok alkoholt, fájdalomcsillapítót évente 1-2 alkalommal veszek be. A második vérvételkor készült hasi UH,amely semmi eltérést nem mutatott.
Milyen vizsgálatokat javasol,hogy kideríthessem mi lehet ennek az oka?
Köszönettel és tisztelettel:
Petrovics Emese


A gamma GT egy olyan enzim, ami az epeutak sejtjeiben van a legnagyobb mennyiségen. Ezért az epeutak betegségeit kell a hátterében keresni. Ilyen vizsgálatok a hasi CT, hasi UH vizsgálat, májscintigraphia - epeut scintigraphia /HIDA/ . Hepatológus specialistát kell keresni aki e vizsgálatok segítségével megállapitja a bajt és segít önnek.

...  2009. április 2. 22:21   #3019 

Tisztelt Doktor úr!

Olyan egyszerű kérdésem lenne,hogy egy szív UH megtudja állapítani,ha a koszorúerekkel valami probléma van ?Vagy egyáltalán egy ultrahanggal lehet látni a koszorúereket?

köszönöm válaszát


A mindennapi gyakorlatban nincs ilyen ultrahang, ma még nincs. Kisérleti fázisban létezik, de azt még nem használjuk.

agybaj  2009. április 2. 22:20   #3018 

tisztelt doktor úr 32éves nő vagyok kb fél éve érzem naponta a ritmuszavart a pulzusom lassú a vérnyomásom 120/75 a kardiológus szerint nincs baja a szivemnek de nagyon megilyedek amikor rám jön annyi rossz dolgot lehet erről a betegségről olvasni azt szeretném kérdezni hogy ez már nem fog elmúlni soha? szedek vérnyomáscsökkentőt tritacehct ,corylt és nem tudom miért van még mindíg bajom lehet e ettől pl szívrohamom, szívmegállásom? előre is köszönöm válaszát,egy aggódó beteg


Mindenkinél előfordul ritmuszvara, egészséges emberen is ha sokat szorong, sok alkoholt fogyaszt, cigizik, sok kávét - teát iszik. Nem lehet eszetlenül, pihenés nélkül élni és állandoan rohanni. Ettől halunk meg hírtelen és nem a ritmuszavartól !

böbe  2009. április 2. 22:15   #3017 

Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát,el sem tudja képzelni,hogy milyen sokat segített ezzel !Az utóbbi három évben nem aludtam olyan jól,mint most éjszaka,teljesen lenyugodtam,miután tegnap este elolvastam a válaszát.Olyan erő költözött belém,hogy a kicsi lányommal még este elmentem biciklizni és majdnem lebicajoztunk a térképről:-). Még valószínű,hogy fogok írni,ha Doktor Úrnak nincs terhére.Senkitől nem kaptam még ilyen bátorító szavakat,itt az ország keleti csücskében igen szófukarak a dokik.(De a háziorvosomat imádom,hasonló beállítottságú,mint Ön,ezért Önt is imádom!!!Remélem nem baj,hogy ezt írtam.)Állandóan a válaszára gondolok és ez teljesen bearanyozza ezt az amúgy is gyönyörű tavaszi napot.(Azóta nem is éreztem ritmuszavart,ennyire összefügg a test és a lélek?) Legyen Önnek is nagyon szép napja!Maradok tisztelettel:Böbe.


Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült egy kicsi örömet okozni. Jó egészséget kívánok.

andrás  2009. április 2. 22:13   #3016 

Tsiztelt doktorúr!

az lenne a kérdésem h. a sportolóknál milyen bal kamra vastagodás alakul ki és milyen hypertoniásoknál?mi a külömbség a hiőpertoniás és az élsporttal "szerzett" bal kamrai hypertrophia között?a hypertoniásoknál koncentrikus ha jól tudom és a sportolóknál?


A szívizom is izom. Ha terhejük, megvastagodik - megnő a sejtek rosttartalma. Hypertrophizál a myocardium. A külömbség csak annyi, hogy amig a sportolói hypertrophia a sport okozta átmeneti eltérés, a hypertoniás eltérés sajnos már nem szünik meg, nem mulik el és ezért károsítja annak müködését.

Reni  2009. április 2. 22:09   #3015 

Kedves Doktorúr!

Kicsit idegesített tegnapelőtt a terhelés alatt megjelenő extrák, úgyhogy itthon egyből teszteltem is magam!:) Itthon bezzeg nem volt, legalábbra is nem éreztem.
Meglepődve vettem tudomásul, hogy aznap is amikor rajtam volt a Holter volt kb. 100 extrám, pedig egyet sem éreztem. Ma például 5-6 erős, gyors ritmus követte egymást. Azon tűnödtem, hogy ez vajon a normál ritmus felgyorsulása lehet vagy extrák sorozata...?
Bármi is volt, nem pánikoltam be és nem nyúltam a Xanax után sem!:)
Megértettem, amit a Doktorúr mondott és próbálom elfogadni ezeket a "kis" kellemetlenségeket. Igyekszem tudatosítani magamban, hogy nem vagyok szívbeteg! Ez persze nem azt jelenti, hogy nem nyugtalanít a dolog, csak próbálom kezelni.:)
Tegnap lépcsőzőgépes edzést csináltam, 20 percet. Bár előtte kicsit magas volt a pulzusom (90-10), de azért szép lassan nekifogtam. És nem lett semmi gond! Ilyenkor annyira büszke vagyok magamra! De néha eluralkodik rajtam az önsajnálat... De azért nagyon igyekszem, hogy ez egyre kevesebbszer forduljon elő!

Hát csak ennyi!:)

Szép napot!

Reni



Ez nagyon jó hír Reni ! Örülök neki és csak igy tovább. Le fogunk szokni a Pánikról, biztos vagyok benne !

Szívügy!  2009. április 2. 22:06   #3014 

Drága Doktor úr!!
nagyon sokat olvasom az oldalát,mert mindig találok olyan választ ami nekem is jó,ebből adodik az is hogy folyton feltudok tenni egy kérdést,igy nem felejt el,csak egy kicsit megun:)))!!
Azt szeretném kérdezni,hogy nagyon sokan szedik és ön is javasolja a Panangint,ez milyen gyogyszer,szedhetném én is a verapamil mellett??Tegnap kezdtem a magneb6 extrát.
Köszönöm
Krisztina28


A Panangin egy nagyon jól sikerül kálium és magnezium tartalmu aminosavsó. Vagyis természetes anyag. Kitünő kiegészitő a ritmuszavarok kezelésére. Verpamil mellett szedheti . De akkor a MegneB6-t hagyja el.

Végbélgiliszta  2009. április 2. 21:58   #3013 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogyan lehet felismerni ha valaki végbélgilisztás?Viszket a végbélnél?Mi a teendő ilyenkor? Ha szeretnék székletvizsgálatot kérni, akkor mit kell tennem?El kell mennem a háziorvoshoz, hogy beutalót írjon ki a vizsgálatra?Aztán hová kell fordulni, ha a háziorvos nem veszi komolyan a gyanúmat?Hallottam már ilyenről, hogy kinevették az érdeklődőt ha erről kérdezte az orvost egy faluban.
Szeretnék érdeklődni, hogy valós lehet-e, amit egyik internetes portálon olvastam a végbélgiliszta nagyságáról, és előfordulásáról?
Kérem csak a képeket tekintse meg.Létezik-e ilyesmi emberi szervezetben, vagy átverés lehet?

Mit kell tennem ha gilisztás vagyok?Tüneteim:végbélviszketés, székrekedés, hasmenés váltakozva, nem mindig fordul elő, és sok tünet amit az alább említett honlapon olvastam.Mennyire átverés ez a dolog, sokunkat érdekelne?

http://www.drnatura.hu/kepgaleria.php

Köszönöm szépen!

Tisztelettel:Éva


Kedves Éva

MobiDick a giliszták között is előfordulhat. Nem ez a jellemző, és ettől sokkal kisebb féreg is csak nagyon elhanyagolt - mondhatni dzsungelkörülmények között - fordul elő. A vizsgálat székletmintából történik, a családorvos irja ki a székletvizsgálatot. Laborba szokták leadni a székletmintát. Ezen kivül a vérképben eosinofilia van, a qualitativ vérkép során 6-10 % körüli az eosinofil leukocyták száma.

vérnyomás  2009. április 2. 21:48   #3012 

Tisztelt Doktor úr,

Az elöbb olvastam ,hogy ön azt írta, hogy terhelés alatt 180/90!! Ez nekem mind jó, de az a fránya pulzus nem áll vissza hamar! Sportolok heti 4-5 öt, de az orvos azt mondta, hogy hamar felugrik de lassan áll be normálisra. Vagyis az a normális 5-6-7 perc lett volna. Nade én voltam tegnap is edzésen ( reggel kell szednem Nebilet tablettát, felet!) és egész nap alacsony volt a vérnyomásom és a pulzusom. A vérnyomásom 110-130 között volt a pulzusom pedig 50körül. De amikor hazajöttem edzésről fél9kor, még 10 órakor is 75-80 között volt!! Akkor ez most baj?? Vagy a test felvette a sportot és ez természetes, hogy sport után magassabb sokáig a pulzus?(kézilabdáról van szó)

És még egy kérdés: Nebilet tablettát szedet, kb 3 hete, vagy már kicsit több is! És mostanában néha olyan bambának érzem magam, csak nézek, ezt az érzést nem tudom elmondani, olyan mintha szédülnék de nem szédülök, hanem olyan fura a közérzetem (na ezt jól megmondtam) de aztán felállok, ugrok párat és semmi bajom! Ez a gyógyszer hatása lehet???? Ez baj vagy ezzel nem kell foglalkozni???

Köszönöm válaszát,23 éves Péter


Kedves Péter

Természetes, hogy egy intenziv mozgás után 70-80/min. pulzus az jó. Vérnyomása is jó. A Nebilet mellékhatás az amit érez, de ez el fog mulni.

vidéki fiatal  2009. április 2. 10:35   #3011 

Tisztelt Doktor Úr!
Vidéki család vagyunk, gyermekem (fiú) Budapesten tanul. Az utóbbi 1 hétben panaszkodik, hogy vérzik az orra. Hajnalig tanul, sok zh-t ír, általában 3-4-et egy héten. Soha nem volt ilyen problémája. Nem kávézik, néha 1 energia italt megiszik, hogy fenn tudjon maradni. Kéthetenként jár haza, és siet vissza, így nem tudom elvinni orvoshoz. Milyen tanácsot tud adni? Kérem segítsen.


Kedves Kérdező !

Fel kell utaznia és ott ahol a gyerek tanul el kellene mennie vele a fül-orr gégészetre. Legyen szigorú, hajthatatlan és szeretetteljes, mert ez másképpen nem fog sikerülni ! Vegyék komolyan ezt a jelenséget, habár banálisnak tünik !

Kérés és kérdés  2009. április 2. 10:30   #3010 

Tisztelt Főorvos Úr!
Szeretettel üdvözlöm Önt! Szeretnék kérdezni Öntöl..Vérnyomásomra szedek Tritace 5mg tabletát.naponta. illetve a refluxomra...napi.1.PROTONEXA-at.100 kg vagyok,édesanyám fiatalon nem volt kövér,és én sem. Ő már nem él, de miután nyugdijas lett, és elhagyta a cigarátát,ugy ahogy én is inmárr, 1986.óta nem dohányzom.Elkeztünk mindketten hizni, én 56 kg,ról mentem fel,igaz sok mütéten estem át, kivették a méhem is már 10 éve, előtte viszont volt egy méhenkivüli terhességem melyből adodóan egyik petesfészkem müködött addig mig elnem távolitották az egész méhem a sok rendetlen vérzések miatt. Na most a kérdésem a következő. kivizsgáltattam magam nem -e a pajzsmirigy miatt vagyok ennyi kg. mert nem eszem olyan sokat, de már nehéz akg, és fogalmam nincs hogy szabadulhatnék legalább 20 kg tól. Tudom nagyon nehéz,és sokan vagyunk hasonlo problémávval, de szerintem még ez is összefüggésben lehet a refluxommal mert egy éve jelentkezett az is. előtte nem volt ilyen .Kértem a háziorvosom , van e valamilyen gyogyszer a fogyásra, erre irt ki nekem LINDAXA nevüt..Kérdés jót teszek magammal ennyi betegség lévén. vagy szedhető-e mellékhatások nélkül. Mivel vizeres volt a lábam, 4 éve megoperálták azt is. itt Veszprémben,de sajnos nem kellett volna, talán annak tudható be,és a nyakibordák mütétjeinke,hogy a nyirokrendszert megbolygatva, pangáss alakult ki a lábaimban kb. két éve,és fáslizással megy ki a viz a lábamból, sokszor feszül olyankor kell a gumiharisnya is. Ezekkel a betegségekkel, lehet e- egyáltalán szedni a fogyos gyógyszert, Gondolom a sok mozgás is sokat segit, mert lehet kevesebbet mozgok, de a fájos derekammal, nagyon nehezen járok, sokszor elmegyek a boltba alig várom hazaérjek, ez kb .két éve van, előtte szinte futrinka voltam, akkor még a 90 kg-om volt. Köszönöm mielőbbi válaszát várva..Üdvözlöm. Ica.


Kedves Ica

Én azt javasolom, hogy keressen fel egy anyagcsere ambulanciát. Önnek orvosi segítség mellett kellene több kilót lefogynia, fogyokurázni. Ez nem egyszerü és a semmittevés meg veszélyes. Kérem forduljon az anyagcsere ambulanciához !

Barbi "37"  2009. április 2. 10:25   #3009 

Kedves DRúr! Már korábban írtam önnek extrákkal kapcsolatos dolgokkal. Probáltam figyelmen kívül hagyni a dolgot és valamelyest nagyából sikerült is. Most viszont újabb furcsa kellemetlen érzés lett jelen az életemben. Ezt kicsit nehéz elmagyarázni, de gondolom az extrákkal kapcsolatos. Nagyjából úgy érzem, mintha szivdobbanás helyett egy belső rázkodást éreznék szívtájékon és ilyenkor, mintha elakadna a levegő. Ilyenkor köhögnöm kell, illetve ezt hozza ki belőlem ez a jelenség. Nagyon kellemetlen ez és nem tudom hova tenni. Régebben is voltak extráim, de egy idő után elmúltak és utána jött a boldog tünetmentes időszak. Most is alig várom. Most arra szeretnék választ kapni, hogy ez a bizonyos valami mitől lehet és lehet e valami komolyabb bajom tőle? Az extrákra több válaszában olvastam, hogy panangint ajánlott. Maga szerint nekem is segítene vagy a pajzsmirigygyuladás miatt nem javasolt? Jelenleg csak Béres cseppeket szedek 2×25 cseppet. Előre is köszönöm a válaszát: Barbi


Kedves Kérdező

Bocsánat,hogy nem emlékszem pontosan, de ha önnek pajzsmirigy gyulladása zajlik akkor a köhögés és extrazas halmozodása annak kisérő jele lehet. Mivel ezek ujkeletü panaszok nem ártana egy ellenőrző vizsgálatra bejelentkezni. A Panangint meg lehet probálni, mert az egy természetes antiarrhythmiás készítmény 3x2 drg formájában.

Ádám  2009. április 2. 10:20   #3008 

Tisztelt Doktor Úr!

Azt szeretném kérdezni,hogy sport közben és a mindennapi teendők alatt milyen határok között mozoghat a vérnyomás,ugyanis erről semmit nem írnak,csak a nyugalmit találtam mindenhol,de feltételezem,hogy valamivel magasabb nem nyugalmi állapotban?!

Válaszát előre is köszönöm!


Igy igaz, de ha terhelés után 1-2 perc alatt nem normalizálodik akkor baj van.
Terhelés alatt, a terhelés csucsán 180/90 hgmm felett kóros .

Laura :-)  2009. április 1. 22:54   #3007 

Kedves magától. Igérem akkor is írni fogok(iwiw) ha jól érzem magam.
Sok puszi
Laura


Én is puszilom és vigyázzon magára !

magas vérnyomás  2009. április 1. 22:54   #3006 

Tisztelt Doktor Úr!

A férjem panaszaival fordulok Önhöz,aki 34 éves és magas vérnyomással,vagyis inkább ingadozó vérnyomással küzd.Problémái még emiatt nem voltak,viszont most átesett egy általános kivizsgáláson (szív ultrahang,ekg egész napos vérnyomás mérés),ahol magas és állandóan változó adatokat állapítottak meg(160/90,130/90,159/98).Vár még rá egy terheléses vizsgálat a jövő héten,de az orvos említette,hogy ebből valószínű gyógyszer lesz.Ő egy picit aggódik emiatt,mert elég fiatal még,hogy élete végéig gyógyszert szedjen a vérnyomására.Próbált már fokhagyma cseppeket is,de eddig nem segített.Az orvos szerint a baj inkább az,hogy a pulzusa magas,viszont a vérkép eredménye tökéletes.Kérdésem annyi lenne:rosszabb lenne az állapota,ha nem szedné a tablettákat?Rosszul lehet emitt,lehet szívinfarktusa?Energikus ember,viszont a munkája miatt sok a stressz,emiatt féltem nagyon.Válaszát előre köszönöm!Tisztelettel:G.E.


Kedves Kérdező

Sokkal nagyobb lesz a baj, ha ettől a kezeléstől elzárkozunk, mint attól, ha valaki fiatal korától gyógyszert szed. Ettől ő nem lesz kevesebb, legfeljebb jó lesz a vérnyomása és megelőzünk ezzel több bajt is, amit a jó kis fokhagyma és egyéb házi-csodakészítmények nem tudnak megelőzni. A gyógyszer, ha annak indikációja van kell és kész. Maga a parancsnok, minden este és reggel tessék felügyelni a végrehajtást !

krisztta  2009. április 1. 22:49   #3005 

Lujzinak üzenem, én 34 vagyok, már gyermekkel és bár mai napig vannak hipochondriás és pszichoszomatikus gondjaim, amit most épp a kedves doktor Úr próbál kezelni, de egy biztos.csak magadon tudsz segiteni azzal, hogy elfogadsz minimum egy embert, orvost, szülőt bárkit akiben megbízol és elfogadod a tanácsait.én 18 voltam amikor hasonlóan mint te mindenhol vizsgáltak mindennel, sehol semmi de én produkáltam mindent.az elme csodálatos dolgokra képes oda vissza.mai napig igaz, pénteken kijöttem a kardiólógiáról negativ eredménnyel 5 napig tökéletes volt minden, egy kis stressz meg megint beinditja a motort.de igaza van a doktor bácsinak, még az én koromban is, nemhogy a tiédben, élvezni kell az életet, nem hülyeségeken rágódni!!!!!mások kárából tanulj, ne a sajátodéból.hidd el, semmi bajod.ahogy hálistennek nekem sem, csak túlpörgetjük magunkat, mert ilyen ez a világ.és igen, én is büszke vagyok, ha a barátjának tekinthetem Önt.szép estét.


Köszönöm a kedves szavakat. Remélem Lujzi is olvasta, mert ezt nem én írtam, de nagyon bölcs gondolatoknak tartom !

radiológia  2009. április 1. 22:08   #3004 

Kedves Doktor Úr!

A tegnapi vizsgálaton mondták hogy a mellkas röntgen felvételemért ma menjek vissza.A radiológián megkaptam, szeretném Önnek megmutatni,
a következő megjegyzéssel:

"A bal szívrekesz szögletében kb. kisdiónyi halvány kötegezettség van
(bronchopneumonia?)
Éles szélű rekesz
A többi tüdők tiszták
Szívlelet negatív"

A leletet kiadták, és ennyi..

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:Kata13



Hát ilyen nincs ! Én azt mondom, hogy keressen a közelben egy tüdőosztályt /pulmonológiai osztály/ vagy ha van egyetemi klinika, annak pulmonológiai klinikájára menjen el. Ez egy pulmonális embolizációnak megfelelő eltérés is lehet. A kliikum és a kép lapján ezt tovább kellene vizsgálni !

pötyi  2009. április 1. 22:04   #3003 

Drága doktor úr ,nagyon szépen köszönöm a meg nyugtató válaszát, és kívánok önnek minden jót.


Örülök ha segítettem.

Lujzi :)  2009. április 1. 22:03   #3002 

Már megint egyszerre vagyunk itt :) Ez biztos azért van, mert folyton az oldalt nézegetem :). Örülök, hogy így látja a dolgokat, én már csak jobban akarom érezni magam, és fogom is, mert 21évesen nem ülhetek az összeomlott életem felett csak mert egy kis pánik, vagy hipochondria környékez. (hívták már ennek is annak is). Úgyhogy holnaptól indul a futás (na jó, a gyors séta, mert nagyon utálok futni), és nem érdekelnek az extrák. Veszek Panangint (ma jöttem rá,hogy abban van K is, azért nem a magne B6ot ajánlja a Doktor Úr), és folytatom az életem, ahogy januárban abbahagytam. Remélem, összejön :). Önnek meg örök hála mindenért, sokkal többet köszönhetek, mint gondolja (persze nem tűnök ám el). Sok sok puszi, annyi, hogy el se fér a szobájában :)


Drága Lujzi !

Nagyon szépen köszönöm neked ezt a pár szeretetteljes sort. Nagyon drukkolok én is neked és bárcsak még többet tudnék tenni érted. Sajnos ez a te háborud, de biztos vagyok benne, hogy belevaló csaj vagy és megoldod !
Ha nagyon kiborulsz tudod hol találsz ! Neked is sok puszi .

PM  2009. április 1. 21:58   #3001 

Tisztelt Doktor Úr!

Segítségét szeretném kérni, hogy Ön mit javasol a következő leleteket alapján

1997-ben :
Jobb lebeny alsó részében inkább dorsalisan egy kb. 28x 17 mm átmárőjű, keskeny echomentes haloval biró képlet van, melyben apró echomentes területek mellett hangárnyékot adó echodenz részek is láthatók.
A bal lebeny mediális-ventrális részén egy 5 mm nagyságú cystának megfelelő képlet van.

Szövettan 1997-ban: Vér alakos elemei és kevés colloid látható. Vörösvértestek egy része pusztuló formában jelenik meg.
Bevérzett cystabennének megfelelő.

2009.
pm job lebenye 23*27*4 mm. Középső - alsó harmadában 30*19 mm-es széli meszesedést is tartalmazó echdús, kissé inhomogén göb ábrázolódik.
Bal lebeny 18*23*50 mm-es.
Mindkét lebenyben számos 5-15 mm-es echoszegény göb figyelhető meg. Az isthmus kiszélesedett 7 mm-es.

2009. szcintigráfia
bal lebeny 5,5*1,5 alsó pólusában 1,5 cm, centrumában 1 cm-s "hideg" göbök vannak.
Jobb lebeny 5,5*2,5 cm, zömét kb 3 cm-s "hideg" göb tölti ki.
Tc-99m uptake 0,7% (morm)
Vélemény: struma multinod, "hideg" göbök

TSH: 0,414 (mindig NORMÁL tartományon belül van az érték)
Ön szerint meg kell-e ezt műteni? 1997-2009-ig a jobb lebenyben található kb.3cm göb nem nagyon változott.
Köszönettel: P Erika





Kedves Erika

Megmondom őszintén, biztos, hogy speciális ambulanciára /pajzsmirigy ambulancia/ küldeném és onnan kérnék szakvéleményt a további teendőket illetően. Kicsit hajlanék a mütét felé.

előző oldal  149 150 151  152 153  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!