orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Szemerédi Péter

Dr. Szemerédi Péter válaszol

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

kardiológia, angiológia, belgyógyászat

előző oldal  1 2  3 4 5  következő oldal
baba  2008. február 21. 21:24   #40 

Kedves Doktor Úr!

Pár hete már írtam Önnek és most ismét a tanácsát kérném. Én vagyok aki babát szeretne de sajnos a pánikbetegség eddig ezt nem tette lehetővé. Azóta járok pszichológushoz, stressz masszázsoldásra. Jobban is vagyok azok a félelmetes rohamok enyhültek. Ami még mindig gond amikor rosszul vagyok 100-as a pulzusom és szerintem ettől leszek rosszul . A bataloc-ot Ön sem ajánlotta a baba miatt és már a babatervezés folyamatban van. Azonban ettől a magas pulzusszámtól eléggé rosszul tudok lenni, ami persze nem egy állandó dolog de naponta-kétnaponta 1x, 2x elkap. Nincs-e valami praktika amivel ilyenkor a pulzus szaporasága csökkenthető lenne? /gyógyszer nélkül/
Bonyolult eset vagyok tudom, de elkeseredésemben sokszor teljesen el tudok veszni. Tisztelettel:H. Gabriella


Kedves Gabriella !

Az az igazság, hogy ez a tachycardia következmény, az ijedtségtől van ! A félelemtől, hogy megint rosszul lesz és akkor mi lesz ! A másik dolog amire jó ha előre felkészül, az lesz, hogy amikor terhes lesz, az első időszakban bizony néha nagyon fog kalimpálni a szív. Ez ilyenkor a hormonális változások miatt lép fel, természetes. Harmadrészt, főleg a terhesség középső harmadától a megemelkedett keringési követelmény /ön fog enni adni a babának a méhlepényen keresztül !/ miatt is szaporább lesz a szívmüködés. Ez is természetes lesz. Higgye el nincs baja, a pánikot le kell és le lehet győzni !
Lazítson és gondoljon ilyenkor arra milyen szép baba lesz a magáé és inkább tervezzen ilyenkor, ki és mit fog csinálni, milyen lesz az életük ezután.

katika  2008. február 20. 21:03   #39 

Tisztelt doktor ur!Regota betegeskedem,es egyre rosszabb.Tanacsot kernek.48 eves vagyok ,Sok fele betegsegem van,egyik hozta a masikat.Nagyjabol:Trombofilias homozigota Leidin 5 faktorezt sok rosszullet es stork elozot meg.(melyvenastrombozis)Basedow koros,hiperhieosis,Autoim beteg,Astmas,Alergias nagyonfoleg gyogyszerekre.4szer volt hasnyal mirigygyulladasom,agyikeringesi zavarSTB,Nagyjabol.Most megint kiujult a pajzsmirigy tul mukodesem,ami azt jelenti,hogy a tirokszin szint:91,8ft3,ft341.1 Kb 1 honapja rosszul lettem3het mulva ki is derult.Most alig birok menni nagyon hamar elfaradok,alig elek.Szo szerint.Ha javulnak az eredmenyeim jobb lesz vagy csak mondjak.Azota jobb oldali remegesem van ami borzaszto.Kerem segitsen,Kerem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Kedves Katika

Kérem ne keseredjen el ennyire ! Kétségtelen nem jó, ha az embernek ennyi baja van és az is biztos, hogy a szervezetünkön belül egy probléma is sok kellemetlenséget tud okozni, hát még a több baj ! Az Ön betegsége kissé összetett és megfelelő komplex belgyógyászati ismeretek és gyakorlat hiányában összekuszálodhatnak a szálak. Önnek elsősorban olyan belgyógyászra van szüksége aki jártas az autoimmun betegségek és a véralvadási zavarok kezelésében. Ilyen orvosokat azonban elég nehéz találni, igy valamelyik egyetemi klinika immunológiai - haematológiai osztályát lenne érdemes megkeresni /SOTE II. Belgy. Klinika , Kútvölgyi Tömb Haematologiai - Immunológiai Osztály/. Azt tenném, hogy az említett osztályok valamelyikének ambulanciájára elmennék, elvinném az eddigi összes vizsgálati eredményeimet, vennék egy nagy levegőt és bekopognék. Veszteni való nincs. Az elkeseredett, szorongó, beteg embereket nem küldik el, biztos segíteni fognak. Fel a fejjel, elő a bátorságot és irány az egyenes !

Ferenc 36  2008. február 20. 20:47   #38 

Tisztelt Doktor ÚR!
Alkalmassági vizsgálat során ekg eltérést mutatott. 24 órás Holter vizsgálatot végeztek el concor gyógyszer szedése mellet melyen eltérést nem tapasztaltak. a pulzusszámom 85-90 normál vérnyomásnál 120/80.A concor szedését már fél éve abbahagytam. Őn szerint folytassam a gyógyszer szedését vagy a 85-90 es pulzusszám nem veszélyes?


Kedves Ferenc

A Concor elhagyása saját elhatározásból nem helyes. A gyógyszer szedésének számtalan indoka lehet és elhagyása pedig veszélyeket rejthet magában. Mivel a gyógyszert már fél éve elhagyta ezeken a veszélyeken már tul van. Amit nem értek milyen célból kapta ön a gyógyszert ? 85-90 nyugalmi frekvencia az sok kb 50-70 ütés/min között tekinthető normálisnak . De ezért önmagában gyógyszert nem adunk. Az egészségtelen dolgokat / dohányzást, alkoholt, kávét, Coca Cola fogyasztást, állandó stresst, kevés mozgást, reggeli éhezést-vacsora idejü erős étkezést/ kell először mérsékelni. Sokat kell mozogni - sportolni. Ha ezeket követően sem változna a helyzet akkor is előbb kardiológiai kivizsgálás és annak eredményétől függő kezelést javasolnék, ha én lennék az orvosa. Ettől függetlenül mindig a gyógyszert felíró doktortól célszerü kérdezni egy döntést illetően. Nem vagyunk egyformák és egy hegycsucshoz is több uton el lehet érni !

Kata  2008. február 19. 09:13   #37 

Kedves Doktor ur!
Kérésem a következő: 3 éve angina pectorissal kinlódom, s ehhez 4 hónapja társult egy pitvari extrasystole.Előzmények,magasvérnyomás, magas koleszterinszint kezelve.Nagyon fegyelmezett gyógyszerszedő vagyok, ennek ellenére igencsak zavaró tüneteket viselek el.Kérem szives válaszát arra vonatkozóan, hogy létezik-e olyan therápia amely kizárja a kellemetlen tüneteket, ugyanis ez erősen rontja az életminőségemet.Korábban szivesen utaztam akár külföldre is, a ritmuszavarom óta azt hiszem erre már nem vállalkoznék.Vannak időszakok, amikor azt hiszem már soha nem jelentkezik,de a ritmuszavar szinte állandóan kisért.A gyermekeim tanácsolják, s magam is szeretnék egy intézeti kivizsgáládt,nem szeretném még itthon ölbetett kézzel várni az incfartust!!! Kérdezem, hogy az Ön által képviselt intézet magán klinika-e,ha igen mik a tarifák?Ha az OEP által finanszírozott, akkor hogyan lehet bejutni ide, s főleg az Ön kezelését igénybevenni?Kérdezem ezt azért, mert Önnek a virtuális jelenléte is olyan nyugalmat áraszt.Ön "AZ ORVOS"csupa nagybetüvel,valahogy igy képzeljük el mi betegek azokat akik esküjüket betartva a betegekért mindent megtesznek.Bőven nagymama korban vagyok,demég ha lehet nem adnám fel,hiszen szerető családban élni olyan nagyszerü.Üdvözlöm és várom a válaszát:Kata


Kedves Kata

Először is köszönöm megtisztelő, kedves szavait. A Pulzus Eü. Központ mindenkinek a rendelkezésére áll. OEP által finanszírozott II. ker. Kardiológiai szakambulancia. Tehát telefonon kért időpontra bárhonnan lehet jönni rendelésünkre. Egyetlen dolog amit hozni kell a családorvosi beutaló intézetünknek címezve. Tehát ha ugy érzi sok szeretettel várjuk.
Ami a panaszait illeti azt tudnia kell, hogy a ritmuszavar az amiről a legtöbbet tudunk, de a legkevesebet lehet tenni kezelésében. Általában egészségesekben is előfordul, azoknál ritkán okoz panaszt. Ha valamilyen betegséggel, eltéréssel társul akkor valószinübb a panasz. Ilyenkor az eltérések felderítésével, annak kezelésével illetve a ritmuszavar ritkitásával probálkozunk. Ennél többet a rendelkezésemre adatokból mondani nem tudok. Az mindnesetre helytelen hogy belebetegszik ebbe az állapotba. Tenni kell a dolgunkat, igenis utazni kell és nem szabad foglalkozni a kellemetlenséggel. Tul kell ezen lépni ! Vérnyomása be van állitva, koleszterinje norm. tartományban lehet - ha jól értem . Akkor pedig előre ! Természetesen a kardiológiai ellenőrzéssel azért egyetértek, mert lehet, hogy mégsem minden ugy van, mint azt Ön gondolja! De ha ugy van akkor semmi oka ennek a beszükült életnek !


Hajnalka  2008. február 19. 08:56   #36 

T. Doktor Úr!

Nálam az első gyermekem születési után kiderült, hogy mitrális prolaszusom van. (nem tudom hogy kell jól írni) Apukámnak van még ilyen a családban.
Azt aszeretném megtudni, hogy az Én gyerekeim is örökölhetik ezt a betegséget? Ha igen hány éves korukban érdemes megnézni Őket. Nálam ezt szív ultrahanggal mutatták ki.
Mire kell odafigyelnem hogy ez később ne okozonn problémát.
Csak annyit mondtak ha klázas vagyok azonnal vegyek be klázcsillapítót illetve műtétek előtt kérjek antibiotikumot.
Azt szeretném megkérdezni Öntől hogy tulajdonképpen milyen betegség ez, és miért mondták Nekem a fenti dolgozkat.

Köszönöm válaszát:

2008.02.18

Hajnalka


Kedves Hajnalka !

A mitralis prolapsus egy olyan rendellenesség mely a kéthegyü billentyü /ami a bal pitvar és a bal kamra között van/ tartószerkezetét érinti. Ezek a húrok, mint egy ejtőernyő zsinorjai tartják a billentyü vitorláit. Ha ezek lazák, a billentyü vitorlak nyílás és zárás kapcsán intensiven mozognak. Ez pedig kellemetlen szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat, torokszorítást, terhelhetőség csökkenést okozhat. A kellemetlen érzésen kivül egyéb bajt önmagában nem okozhat. Tehát félni tőle nem kell. Az igaz, hogy lázas betegség és kis mütéti beavatkozás esetén antibiotikumot kell szedni, hogy az intensiven mozgó bilentyüzeten ne tudjon kitapadni a véráramból kórokozók. Ez azonban megelőzés és nem kezelésnek számít. Ami az eltérés / nem betegség !!!!/ örökölhetőségét illeti, igen örökölhető. Mégegyszer mondom a mitralis prolapsus nem kezelendő ! Esetleges szövödmény jelentkezése esetén kell kezelni, vagyis ha panaszt okoz. Nagyon sok mitralis prolapsussal élő ember nem is tudja, hogy ilyen eltérése van ! Ezért ha a gyermeknek nincs panasza ne vizsgáltassa ! Csak olyan szorongást fog értelmetlenül kialakitani a gyermekben mint amilyen Önben most van. Probáljon meg egészségesen élni és tudomásul venni, hogy ez nem betegség !

Szükséges-e a gyógyszeres kezelés?  2008. február 18. 21:25   #35 

Tisztelt Doktor Úr!

30 éves nő vagyok. 24 órás vérnyomásmérés során az alábbi adatok keletkeztek:
Átlag syst. RR: 114Hgmm / átlag diast. RR: 70 Hgmm, átlag pulzus: 78/min
Max syst RR: 140 Hgmm, max. diast. RR: 87 Hgmm, Max. pulzus: 96/min
Min. syst. RR: 94 Hgmm, min. diast. RR: 54 Hgmm, min.pulzus: 64/min.
Az orvos véleménye: circ. hyperkinetica.
kezelési javaslat: napi 1X0,2 mg Physiotens
Melyre a Moxogamma 0,2mg filmtablettát írta fel.

Szeretném kérdezni, hogy mit jelent a "circ. hyperkinetica", illetve a "physiotens" kifejezések.
Szükséges-e ilyen eredmények mellett a gyógyszeres kezelés alkalmazása?
Mivel a Moxogamma gyógyszer leírását elolvasva elég sok mellékhatás lehetőségét találtam.
Amennyiben gyermeket szeretnék, mennyivel előbb kell abbahagyni ezen gyógyszert?
Köszönettel várom válaszát!



Kedves Kérdező !

Az előbbi válaszom küldéskor ismét eltünt, de mégegyszer nekifogok. Szóval az Ön által megadott vérnyomás paraméterek és pulzusértékek teljesen normálisok. A circulatio hyperkinetica egy latin kifejezés. Szó szerint azt jelenti felgyorsult keringés. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy szervezetünk két féle "üzemmód"-ban lehet. Ha dolgozunk, olvasunk, sportolunk stb. az szervezetünk aktivan és összehangoltan tevékenykedik. Mikor pihenünk, alszunk egy un. készenléti üzemmódban vagyunk. Az idegrendszer hangolja össze és kapcsolja be vagy ki szervezetünk üzemmódjait. Ha keveset pihenünk, sokat idegeskedünk, sokat szorongunk a ki és bekapcsolás nem idejében történik, indokolatlanul hosszan tart az aktiv üzemmód és rövid, nem elégséges a készenléti üzemmód. A keringésre vonatkoztatva a circ. hyperkin. ez a szabályozási zavar manifesztációja. Ennek kezelésében első és legfontosabb teendő a megfelelő életmódi változtatások, kávé, dohányzás, alkohol és cola kerülése, stress mérséklése és rendszeres aktiv és passziv kikapcsolódás. Ha ez nem elég gyógyszeresen is probálunk rendet tenni a szabályozásban. Ennek egyik formája az Önnek előírt Physiotens vagy Moxogamma /mkét gyógyszer azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény/. Mivel ez a hatóanyag a központi idegrendszer keringést szabályozó rendszerénkeresztül befolyásolja a vérnyomást és szívmüködést is nem biztos, hogy erre most Önnek szüksége van. Én első lépcsőben az életmódon változtatnék a leírtak szerint. A babagyártáshoz pedig sürgössen hozzáfognék, mert egy kicsit késében van ! Ez persze egy kicsit össze fogja kuszálja az ember életét, de ki fogja bírni!

Éva  2008. február 17. 09:26   #34 

Tisztelt Doktor Úr! Az előzményeket nem írtam meg Önnek.Lett egy hirtelen kiugró vérnyomásom 189/107, bevérzett a szemem, fájt a fejem. A háziorvos elküldött ekg-ra és av blokkra utaló jeleket talált. Ezért kellett a 2*24 órás vizelet gyűjtés. A vérnyomásom azóta rendben van, semmiféle rosszullétem azóta nem volt. Nagyon -nagyon szépen köszönöm a válaszát!


Kedves Éva !

Önmagában egy emelkedett vérnyomás érték semmit sem mond. Ha valakinek hírtelen, minden előzmény nélkül megemelkedi a vérnyomása természetes velejárója a fejfájás, szembevérés, orrvérzés. Ilyenkor jöhet létre az agyvérzés is, ezért nem szeretjük az ingadozó vérnyomást. A plusz teher pedig a szivet károsítja valamint a nyomásemelkedés pedig a vesét.
Természetesen ezek egy folyamat végállomásai, amit meg lehet, meg kell előzni. De nem eszetlenül ! Először ellenőrizni kell, hogy valóban gyakori-e a vérnyomásingadozás, vagy csak egy komoly figyelmeztetés volt az egészségtelen életvitel miatt ! Ha utobbi volt, akkor az életvitel változtatásával, megfelelő étkezéssel és rendszeres sporttal önmagában rendezni lehet. Ha előbbi volt megfelelő kezelést kell kezdeni az említett életmodi változtatások mellett. A továbbiakban pedig időnként ellenőrizni, hogy minden rendben megy-e az említett ténykedések mellett. Ha ezt betartja egészséges marad és nem kell félnie semmitől sem ! A továbbiakban jó egészséget és sok síkert az említettek megvalósításához. Ha még kérdése van nyugodtan tegye fel.
tiszteletel dr. Szemerédi Péter

Tabletta .............  2008. február 16. 12:04   #33 

Tisztelt Doktor Úr!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz.
9 hetes terhes vagyok, (UH vizsgálaton már voltam) Sinus tachikardia miatt rendszeresen kell szednem a nebilet tablettát és a ( reggel1/2 tbl, este 1 tbl.) Xanaxot ( 2X0,25 mg) Veszélyes a babára? Terhesség alatt is folytathatom a szedésüket ?

Válaszát nagyon szépen köszönöm.

Tisztelettel:
Gabriella



Kedves Gabriella !

A Nebilet egy hatásmechanizmusában bizony szív és érrendszeri funkciókat gátló szer. Ezért zavarhatja a fejlödő baba kerinngési rendszerét. Amennyiben nem szükséges és Ön azt jól türi el szokták hagyni a terhesség első szakaszában. Ha kell, lehet helyettesíteni egy calcium antagonista /verapamil/ nevü gyógyszerrel, mely eltérő hatásmechanizmusa révén nem okoz problémát a babának viszont részben megoldhatja azokat a problémákat /szapora szívmüködés, ingadozó vérnyomás/ ami miatt a Nebiletet adni szoktuk. A terhesség utolsó heteiben, ha nagyon muszáj és a verapamil nem válik be, a gyógyszer vissza adható, de akkor is meglassíthatja a baba fejlődését.

krónikus pankreatitis  2008. február 16. 11:53   #32 

Kedves Doktor Úr!
47 éves Nyíregyházi lakos vagyok, volt már 13 hasi műtétem, és többek között van egy anus spay-m.
Volt nkem egy hasi ultrahangom és krónikus pankreatitist diagnosztizáltak.A székltem olajos, zsíros és felszívódási zavarim vannak. (39 kg vagyok).
Naponta többször eszek keveset és zsírszegényet, emellett Legalont (140 mg, 3*1) és a hányingeremre Cerucal-t és Quamatel-t.
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy ezzel a pankreatitist-sel kihez fordulhatnék, mert a belgyógyászom nem mond semmit, és gógyszert sem ír fel rá!!
Válaszát előre is köszönöm!!!!
Tisztelettel egy elkeseredett beteg!


Tisztelt kérdező

A hasnyálmirigy gyulladás egy olyan betegség mely a hasnyálmirigy pusztulásával és következményes müködési zavarával jár. Ez azt jelenti, hogy csökkent mértékü azon emésztő nedvek képződése, amelyek a normális emésztésben fontos szerepet játszanak. Hiányukban a táplálék nem tud felszívodó elemekre bomlani igy a táplálékkal bevitt anyagok nagy része épen csak emésztet formában, csaknem változatlanul ürül ki a szervezetből. Ennek eredménye az hogy a betegek fogynak, különböző hiány állapotoktól szenvednek, fáradékonyak, gyengék, könnyen kapnak fertőzéseket. A rossz emésztés miatt gázok képződnek a belekben és görcsök - fájdalmak lépnek fel az étkezést követően hosszabb-rövidebb idővel. Tehát ilyenkor a teendő az, hogy egyrészt olyan táplálékot, étrendet vezetünk be, mely könnyen emészthető. Egyszerre sokat nem szabad enni és az étkezést össze kell kapcsolni olyan gyógyszerek adásával, melyek részben az emésztést segítik elő, részben megfelelő mennyiségben tartalmaznak kivülről bevitt emésztő nedveket és a szervezet által pótolhatatlan, felszivodó anyagokat / pl. vitaminokat/. Ezzel többé-kevésbé rendezhető az ön által említett állapot. Ezért célszerü volna az ön lakhelyén müködő un. gastroenterológiai szakambulancia orvosát felkeresni és a kezelés részleteit megbeszélni. Sokat segíthet a családorvosa is ebben a nem kis munkában. Drukkolok Önnek, hogy mielőbb meglássa a fényt az alagut végén, mert higgye el ott van !

Éva  2008. február 16. 09:15   #31 

Tisztelt Doktor Úr! 2-szer 24 órás vizelet gyűjtésem volt, magas vérnyomás kiugrása után. Most a labor szerint a vanililmandulasav eredményeim nem jók. 1120és 950 ml volt a vizelet és az érték mind a 2 napon 9,7. Azt szeretném megtudni , hogy ez mit jelent? Erről még egyáltalán nem hallottam semmit. Válaszát előre is köszönöm! Éva


Kedves Éva

Először is tudnia kell, hogy a normál érték 2-7 mg/24 h. Vagyis az Ön által említett érték éppen csak a határérték felett van. Másodszor is tudnia kell, hogy ez a vizsgálat igencsak megbízhatatlan, mivel nagyon sokféle gyógyszer, tápanyag, állapot befolyásolja ezt az értéket. Vagyis sokszor ad lpozitiv eredményt. Harmadszor pedig ismételten kiemelném, hogy bármiféle laborértéket kórosnak tekinteni csak akkor szabad, ha megfelelő tünetek és kiegészítő vizsgálatok együttesével egybevágóan utal egy betegségre. Ha nem így teszünk nagyon nagy bajokat lehet okozni.
Mostpedig válaszolva a feltett kérdésére a VMA ürítés fokozodása arra utalhat, hogy a mellékvese kéregben vagy valamilyen szervezetünkben lévő katekolamint termelő sejtcsoportban a kelleténél több katekolamin képződik.
Ez rohamszerün jelentkező elsápadás, szívdobogás, magas vérnyomás, halálfélelem, igen rossz közérzet formájában fellépő tünetegyüttest okozhat, vagy csak egyszerüen befolyásolhatatlan magasvérnyomást, gyorsan kialakuló keringési elégtelenséget hoz létre. Általában emellett olyan kiegészítő vizsgálatok szükségesek amelyekkel megtaláljuk a kórosan müködő sejteket /hasi UH, CT vizsgálat és speciális izotop vizsgálat/. Ezek elvégzéséhez azonban kellően megalapozott klinikai gyanu, biztosan kóros laborvizsgálati eredmények /megfelelő diéta és gyógyszermentes időszakban végzett vizelet gyűjtés, se katekolamin meghatározás/ nélkül értelmet és bizonytalan. Tehát félrevezető. Kérem, ha bármi gondja van keresse fel a kezelő orvosát és vele együtt értékeljék ki a vizsgálati eredményeket. Bizonytalanságban élni nagyon rossz lehet és ezt csak a tények megfelelő kibeszélésével lehet elkerülni. Szerintem Őnnek nincs komoly baja !

szívbajok  2008. február 13. 15:22   #30 

Kedves Doktor úr!

Szeretném megkérdezni Öntöl, hogy mostanában előfordulnak olyan szívpanaszaim, melyek aggasztanak. Mell alsó vonalában néha szorító érzést érzek a szívembe ill. éles szúrást. Rövid ideig tart, de szokott ismétlődni. Néha elég szaporán ver a szívem, ilyenkor van úgy mintha kihagyna a szívverés, és a pulzusom mikor figyelem. Ez mögött állhat szívbetegség vagy csak stressz? /39 éves vagyok/
Tisztelettel K. Edina












Kedves Edina

Vizsgálat nélkül nem lehet megválaszoni a kérdését. Azt tudom javasolni, hogy vizsgáltassa ki magát /kérjen a családorvosától beutalót a kardiológiai szakambulanciára/. Természetesen egy 39 éves nőnek, ha arra komolyan hajlamosító tényezője nincs /cukorbaj, magas vérnyomás, magas vérzsírok, koszoruér betegség családi halmozodása/ valószinübb, hogy nem szívbetegség áll a háttérben. Ez azonban csak a vizsgálattal zárható ki. Megijedni nem kell, csak lépni !

Tisztelettel dr Szemerédi péter

szívdobogás  2008. február 13. 15:15   #29 

T. Doktor Úr!

27 éves kétgyermekes családanya vagyok. Az elmúlt 2 hónapban kétszer volt hirtelen kezdődő (nyugalmi állapotban) erős szívdobogásom. A roham alatt megmértem a vérnyomásom, ami eredetileg nekem 110/60 körüli, akor 145/95 volt, a pulzusom 199 ( ez a max érték amit a vérnyomásmérő mérni tud). ez a roham mindaddig tartott, míg vízszintes helyzetbe nem kerültem, akkor amilyen hirtelen kezdődött, most olyan hirtelen múlt el. Nem éreztem fájdalmat, bár a roham után egy kis nyomásérzést éreztem a szív tájékán.
Ön szerint mi lehet ez? várom mielőbbi válaszát.


Ez a tünetek alapján ugy tünik ritmuszavar lehetett, ezért keresse meg családorvosát, kérjen beutalót a kardiológiai szakambulanciára.
Ne ijedjen meg ez fiatal embereken gyakran előforduló, többnyire veszélytelen, de igen kellemetlen jelenség. Jól kezelhető és megelőzhető, de ki kell mutatni, igazolni kell. Akkor tudjuk csak kezelni !

tisztelettel dr. Szemerédi Péter

  2008. február 10. 12:33   #28 

Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Marcsi


Szívesen, további kérdések esetén is állok rendelkezésére.

Reflux  2008. február 9. 21:51   #27 

Köszönöm szépen válaszát!
Voltam tükrözésen gyomorgyulladásom, nyelőcsőgyulladásom van, helikobaktériumot az urea teszt nem mutatott ki. Ezért írták a parietet csak néha amikor a torkomban érzem a savat gondoltam szednék még valami vény nélküli savcsökkentőt régebben a Quamatelt szedtem. De nem merem nehogy a két gyógyszer ne férjen össze. A javulást csak azért kérdeztem hogy ha mondjuk 1 hónap után sem érzek változást keressem fel ismételten a gastroenterológust? Köszönettel!
Marcsi


Kedves Marcsi

Ha a panaszai egy hónap után is fennállnak ismét keresse fel az orvosát ! Ennek fokozatosan pár hét alatt meg kell szünnie. Enélkül semilyen kiegészítő gyógyszert nem alkalmaznék.

Tisztelettel dr Szemerédi Péter

Reflux  2008. február 9. 14:36   #26 

Tisztelt Dr úr! Reflux betegségem van, nyelőcső, gége,garat, mandula gyulladás. Pariet 20 mg filmtablettát kaptam rá. 2 hete szedem de nem érzek változást. Mikorra várható javulás? Egyébb savkötőt szedhetek-e a gyogyszerrel együtt? Például a Quamatel minit vagy ön mit javasolna? Előre is köszönöm válaszát!
Marcsi


Kedves Marcsi !

A reflux betegség egy olyan eltérés következménye, mely a nyelőcső gyomorba történő átmenetének kisfoku gyengesége miatt jön létre. Ez a rész mintegy szelep a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását képes megakadályozni. Ha nem zár jól a gyomor savas, aktív emésztő enzimben gazdag tartalma visszakerülhet a nyelőcsőbe, onnan a garatba, sőt még légcsövekbe is. Itt pedig ezen szervek károsodása - idült gyulladása mellett különböző panaszokat okozhat. A kezelés több lépésből áll, melynek része a nyelőcső szelep javítása, gyomor savkiválasztásának mérséklése, savmegkötő alkalmazása és egy igen fontos nem gyógyszeres teendő, az hogy étkezés után legalább 2 órán át nem szabad lefeküdni ! Ez azért fontos, mert fekvő helyzetben könnyen visszaáramlik a gyomor tartalom a nyelőcsőbe.
Ha a panaszok többször kiújulnak,nehezen gyógyulnak felmerül a lehetősége annak is, hogy a fennálló idült gyulladást egy Helicobakter pylori nevü kórokozó tartja fenn. Ezt ki lehet mutatni és jelenléte esetén antibiotikumot is kell adni. Ezért minden nehezen kezelhető reflux betegséget helyes megfelelő szakértelemmel rendelkező gastroenterologus szakorvos kezébe tenni. Minden kerületben van gastroenterológiai szakrendelés, ide érdemes fordulni és a gyógyszeres kezelést egyénileg kell beálítani.


  2008. február 8. 17:23   #25 

Köszönöm szépen a gyors választ!

Tisztelettel:P. Júlia


Kedves Júlia

Nagyon szívesen ! Remélem tudtam segíteni !

Anna  2008. február 7. 21:21   #24 

Tisztelt Doktor Úr!

Még egy kérdésem lenne.Köthető a WPW-hez az állandó fáradtság,vagy ez inkább a 3 gyereknek köszönhető?:-)))
Köszönettel

Anna


Kedves Anna !

A WPW nem okoz fáradságot, tehát inkább a 3 gyerek az ok !

dr Szemerédi Péter

vérkép  2008. február 7. 21:19   #23 

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

22 éves vagyok, a napokban a következő eredményeket kaptam a vétvizsgálaton:
Vérsüllyedés 28mm/óra
Triglicerid 2.67 mmol/l
Teljes vaskötő kapacitás 71.4umol/l
Transzferrin 3.32 g/l (ez normális a lap szerint)
Transzferrin szaturáció 13%
Vas meghat. 9.1 umol/l (ez is normális)

Ezen kívül mind a hemoglobin, mind a VVs és FVs is normális, de a vizeletemben gennysejt van 25 db/ltr. Továbbá talán fontos lehet, hogy fogamzásgátlót szedek, mást nem.
Mivel az orvosomhoz csak később tudok visszamenni, ezért kérem az Ön segítségét. Lehet ez vérszegénység? Mire utalnak ezek az eltérő értékek? A triglicerid valószínűleg a súlyfeleslegemtől magas.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Pergel Júlia


Kedves Julia !

Ez a lelet eléggé semmitmondó, mondhatni negativ. Egyébként is nem a labor leletet, hanem a beteget kell gyógyítani. Először mindig az a kérdés, hogy mi a panasz ? Ha nincs panasza teendő nincs. Ha valamilyen panasza van akkor kell a laborleletet elővenni és megnézni, hogy a panaszok és a laboreltérések milyen betegségre utalnak. Kezelni pedig csak ezután kell. Nem vérszegény, a vérzsirok eltérései pedig egy fiatal nőnél nem tekinthető kórosnak. A vizelet eltérés pedig a nem sterilen történő mintavétel miatt nem tekintehető kórosnak. Vagyis nyugodjon meg, ha nincs panasza elég ha megbeszélt időben keresi meg az orvosát.

Anna  2008. február 6. 15:40   #22 

Nagyon szépen köszönöm ismételt válaszát,a tanácsai szerint fogok eljárni.
További jó és sikeres munkát kívánok Önnek!

Anna


Kedves Anna

Szurkolok Önnek. Feltétlenül jelezzen vissza !


dr Szemerédi Péter

Anna  2008. február 5. 21:39   #21 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm kimerítő és gyors válaszát.Gondolom kérnem kell beutalót a háziorvostól.EKG vizsgálaton kívül kell még valamilyen vizsgálat a katéterezés előtt?Ez általában hány nap kórházi tartózkodást jelent?
Előre is megköszönve
Üdvözlettel

Anna


Kedves Anna

EKG-t már nem kell kérnie, hiszen a diagnozis a korábban elkészült görbéken látható eltérések alapján született. Csak családorvosi beutalót kell kérnie. A GOKI Kardiológiai Amb. kell azzal jelentkezni, időpontot kérni. Ott a fogadó orvos fogja meghatározni milyen kiegészítő vizsgálatokat kér és azok alapján fogják a katéterezést javasolni. Kórházi felvételre csak akkor kerül sor, ha egyértelmü a WPW és a panaszok közötti összefüggés, vagyis indokolt a katéterezés. Ez egyébként maximum 2-4 nap lehet.

Tisztelettel dr Szemerédi Péter

előző oldal  1 2  3 4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!