orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Szemerédi Péter

Dr. Szemerédi Péter válaszol

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

kardiológia, angiológia, belgyógyászat

előző oldal  1 2 3  4 5  következő oldal
Egy 20 éves lány  2008. március 6. 12:53   #60 

Tisztelt Doktor Úr!
Nemrég múltam 20 éves és rendszeres vérnyomásmérést végzek! Az elmúlt két hétben folyamatosan 150-/105 körül volt a vérnyomásom, a pulzusom pedig egyszer sem ment 100 alá!
Elmentem háziorvoshoz és egy kardiológushoz is. Már két laboron túl vagyok! Van két eredmény, amit ne igazán értek,és arra kérném önt hogy magyarázza nekem el, mit jelentenek ezek az adatok!Az első: 17 ketosteroid: 17,7 mg/24h a másik pedig:cortizol:660nmol/l !
Előre is köszönöm válaszát!
Egy 20 éves lány


Kedves 20 éves lány !

A fiatalon jelentkező magas vérnyomás annak gyanuját veti fel, hogy a vérnyomás emelkedés valamilyen betegség tünete. Ilyenkor elindulnak a vizsgálatok ezirányban. Szívfejlődési rendellenességet, vesebetegséget, hormon betegséget szoktak ilyenkor keresni. Ezen vizsgálatok egy csoportja az amit Ön említ. Ezen laborvizsgálatok értékelése azonban endocrinológus szakoros kezébe való, mivel a normál értékek igen széles tartományban mozognak, függenek a bete életkorától, nemétől, aktuális állapotától, a mintanyerés időpontjától, és a labor általmazott vegyszerek és metodikák megválasztásától. Mivel az értékelésben könnyen lehet tévedni jó lenne, ha a területileg illetékes szakambulancián /endocrinológiai szakambulancia/ értékelnék ki ezeket az értékeket. Igy első ránézésre a felső határ felé közelitőek az eredmények, nem kórjelzőek. De az elöbb elmondottak miatt a megfelelő értékelést szakemberre kell bízni.
Kedves kisasszony, azt is javasolom magának, hogy gondolja azért végig, hogy helyesen éli e az életét, vagyis pihen-e, sokat éjszakázik-e, dohányzik-e, szed-e és ha szed milyen fogamzásgátlót alkalmaz, mozog-e, sportol-e eleget. Általában az eszetlenül tulhajszolt életü fiataloknál is jelentkezhetnek ezek a problémák. Ilyenkor nem keresni, hanem megszüntetni kell a kiváltó okokat. Ha van még kérdése tegye fel és ne szorongjon ! 20 éves korban a legszebb az élet !






Aida  2008. március 4. 21:34   #59 

Tisztelt Doktor Úr!
Nemrég kiderült hogy MPS-em van és mivel versenyszerűen sportolok: úszok, kézilabdázok és akrobatikus rock'n'roll-t táncolok és csak 17 vagyok, rendszeresen járok sportorvoshoz de kissé aggaszt a dolog. Feltűnt hogy fáradékonyabb vagyok mint régeben, de ez nem számottevő. Naponta minimum 2x2 óra edzésem van. Lehetnek e az MPS nek valamilyen következményei nálam? Vissza kellen e kicsit vennem az edzésekből?
Előre is köszönöm válaszát!


Kedves AIda !

A MPS egy enyhe defektus, melyet ugy kell felfogni mint az ujjonan vett ágyban egy kis rugó a kelleténél jobban pattogna. Nincs ennek kardiológiai jelentősége. Ha viszont az ember el kezd szorongani tőle, előbb - utobb Pánik beteg lesz igen színes panaszokkal és igen rossz alkalmazkodó képességgel. Kérem tehát ne foglalkozzon a MPS-val. Legyen fiatal, egészséges és felszabadult !

infarctus myocardii   2008. március 4. 21:27   #58 

40 éves vagyok,egy honapja hogy volt szivrohamom.A elbocsájto papira ez volt ráirva(infarctus myocardii acutus parietis anterosept,Thrombolys cum Streptasaae.)mit jelent ez?menji idő után lehet egy kicsit tőbbet sétálni,stb?


Kedves Kérdező !

Ez a diagnozis bizony azt jelenti, hogy koszoruér elzárodás, szívizom elhalás lépett fel a szívének az elülső falának egy részében és hogy az elzárodást, elhalást okozó vérrögöt gyógyszerrel feloldották, ezzel csökkentve az elhalás kiterjedését, nagyságát. Arra, hogy mikor lehet majd ujra sétálni bizony a kezelő orvostól kellett volna tájékozodni. Ezt mindig a szívizom elhalás mérete, az okozott szívmüködési zavar mértéke, a korai szövödmények határozzák meg. Illetve az, hogy a beteg a fokozatos mobilizálást, hogyan viseli. Az a gyakorlat hogy 24 óra után lehet ülni az ágyban 48-72 óra után állás, szoba WC használat szóbajön, 3-6 nap segitséggel mosakodhat, napközben pár órát ágyon kivül tölthet, folyosóra WC-re kimehet. Aztán kezdetét veszi rehabilitáció, mely kb 2-3 hét alatt jut el odáig, hogy önállóan tevékenykedhet otthon és csak délután kell 1-2 órára lefeküdni. Kb 2-4 hónap után lehet szerencsés esetben visszatérni a munkába. Az elmondottakat szakorvosnak kell levezényelnie, ezért családorvosát hívja ki és kérdezze meg a további teendőket !

Emília  2008. március 3. 20:05   #57 

Tisztelt Doktor Úr!
25 éves lány vagyok, BMI-m 24,5. Spontán záródott musc.VSD-m van (nehéz fizikai munka, versenyszerű sport tiltva). Kb 1 éve kezdtem el néptáncolni (heti 2x3 óra intenzív mozgás), azóta egyre többször éreztem ritmuszavarokat, ©hatalmas© szívdobbanásokat, szédülést, fáradékonyságot, és a pulzusom állandó jelleggel 42-46-ra (nyugalmi állapotban) esett vissza. Úgy éreztem, soha nem tudom kipihenni magam. Kivizsgálásokon vettem részt, melynek eredményei: érdes-sejtes légzés, ritmusos, kissé bradycard szívhangok, a bal parasternalis III-IV bk.-ben 2/6-os erősségű systoles zörej. Repol.zavar nincs. A laboreredményeimből kiugró értékek: fehérvérsejt szám: 10600, se Endogen.creat.clear: 131,0 ml/perc. Holter eredménye: frekvencia 35-155 között változott. Fizikai terhelés alatt sinus tachycardia. Esetleges éjszakai vegetatív labilitásra utaló frekvencia-válasz. ECHO: kissé tágabb pitvarok (bal:37x45, jobb:38x48), tricusp.,és pulm. billentyű elégtelenség. Mitralis billentyű mellső és hátsó vitorla is vékony, aorta bill. norm., tricuspidalis bill. vékony.
Magnéziumot, sörélesztőt és Ginkgo Biloba kivonatot tartalmazó készítményeket szedek azóta, az orvos javaslatára.

Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint folytathatom-e ezt a fajta testmozgást, rosszabbodhat-e ettől az állapotom? (Amikor 10kg körüli dolgot emelek, vagy futok pár métert, megállás után már akkor is ritmuszavart és hatalmas dobbanásokat érzek.) Ön szerint mi az a határ, ami még belefér a mindennapi élet és a sportolás terén? A későbbiek folyamán szülésnél jelenthet-e ez komplikációt?

Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Emília



Kedves Emilia a következő levélben öntöm ki a szívem és szídom meg egy kicsit.

Emília  2008. március 3. 20:01   #56 

Tisztelt Doktor Úr!

Megint én lennék... Elfelejtettem leírni, hogy mostanában (főleg amióta felfüggesztettem a táncot) a bal lábamban egy pontban görcsös fájdalom jelentkezik, ami szerintem nem izom eredetű. Belülről fáj, a sípcsont alatti területen, és hiába masszírozom. Segíteni szokott, ha felteszem a lábam. Elképzelhető, hogy a vénámmal van valami gond (6éve elütöttek, és azon a helyen erőteljes zúzódás volt)? A lábam gyakran hideg. Továbbá vesetájékon szoktam kisebb fájdalmat érezni, van, hogy az egész derekam fáj tőle, van hogy csak szúr. Néha mintha ez vándorolna. (Persze tudom, hogy többet kellene innom...)
És azt szerettem volna még megkérdezni, hogy mit jelent ez: "Congenitalis vitiuma miatt infectios endocarditis prophylaxis szükséges" ? Ez nem teljesen tiszta. Érdemes lenne esetleg ezt "dögcédulára" vésetnem, és a nyakamban hordanom?

Mégegyszer köszönöm válaszát!
Emília


Kedves Emilia !

A két kérdésre egyben fogok válaszolni. Véleményem szerint, ha zörejt lehet hallani a szív felett az csak egyet jelenthet, hogy nem zárodott teljesen a kamrai septum defektus. A gyors tachycardizálodás, hamar kifáradás és a csökkent terhelhetőség is lehet ennek a következménye. Ezért javasolom, hogy jelentkezzék kardiológiai szakambulancián - akár nálunk is - hogy részletesen kivizsgálják. Ami a dögcédulát illeti erre semmi szüksége nincs. Elég nagy baj, hogy nem mondták el Önnek mit jelent az említett mondat !
A congenitális vitium veleszületett fejlődési rendellenességet jelent. Mivel ennek kapcsán, az eltérés környezetében kissé örvénylő véráramlás alakul ki, a szívbelháryára, rendellenes billentyüre könnyen kitapadhat a véráramban utazó korokozó és könnyen szívbelhártya gyulladást /endocarditis/ okozhat. Ennek elkerülése végett minden olyan esetben /pl. foghúzás, kis mütét, lázas betegség/ amikor korokozó nagy számban kerülhet a véráramba, átmenetileg, megfelelő adagban és alkalommal antibiotikumot kell kapnia. Ezt hívják szívbelhártya gyulladás megelőzésének / endocarditis profilaxis/. Ezt azért jó Önnek tudnia, mivel pl. fogorvosnál az ember nem jár kardiológiai zárójelentésekkel és aa fogorvos is többnyire mire megszólalna az ember már ki is húzta a fogát. Amikor influenzás, lázas beteg az ember a jó családorvos nem ad antibiotikumot az ajtóból. De ha valakinek billentyü betegsége, eltérése van akkor bizony az ajtóból kell adnia. Ki az aki tudja, hogy kell kapnia antibiotikumot ? Ön az, legalább is ezt szeretném ha tudná és a továbbiakban mindig figyelmeztetné az Önhöz nyuló orvost erre. Kérem ne haragudjon meg, ha egy kicsit tulzásba viszem kérdésére adott választ, de ez tényleg fontos és senki nem fogja ezt Öntől önállóan kérdezni !
Mégegyszer szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a mostani panaszait ki kell vizsgáltatnia ! Megijednie nem kell, csak lépni, határozottan, nyugodtan és kérdezve. A doktorok feladata az is, hogy elmondják mit miért kell csinálni. Kérdezzen és ne legyen nyuszi sohasem !

BETEGESKEDÉS  2008. március 2. 20:59   #55 

Tisztelt Dr.Úr!

Lenne egy két hónapja tartó problémám:
január első napján megbetegedtem,38 fokos láz,jellegzetes fejfájás.Orvoshoz nem mentem,kikúráltam magam.Másfél hét múlva újabban rosszul lettem,láz,fejfájás.Ekkor már elmentem orvoshoz is.Elszedtem egy levél antibiotikumot is.Azt hittem rendbe jöttem,de nem.Kis idő múlva újabban az a jellegzetes fejfájás,pár órára hőemelkedés.Napokig rossz volt a közérzetem,majd elmúlt.
Most újfent fejfájás,rossz közérzet.A felső testemben melegség érzet,néha hidegrázás.Ebből a valamiből nem tudok teljesen kigyógyulni.
Két hónapja ez már a sokadik alkalom,hogy fáj a fejem hátul,rosszul vagyok.37,2 a hőm.A vérnyomásom rendben.A laborleletem rendben van.
Van valami ötlete?

Köszönettel:András


Kedves András !

A visszatérő lázas állapotok nem jelentenek jót. Azt jelzik, hogy a szervezetében van valahol egy góc, amely időnként kórokozókat juttat a véráramba. Ennek megkereséseés kezelése nélkül az állapot nem gyógyítható. A László Kh. Láz Ambulanciájára kérjen beutalót a családorvosától. Ott segíteni fognak !
Arra lehet számítani, hogy át fogják nézni - természetesen képletesen - azokat a helyeket, ahol ilyen góc képződhet.

bea  2008. március 2. 12:15   #54 

30 éves Erdélyi nö vagyok.Egy teljes hete nem tudok enni csak ha eröltetem magam.
folyamatosan fáj a fejem amely nem akar elmúlni .
milyen szakvizsgálatot kellene elvégezni ahoz hogy kiderüljön mi okozza a problémát.


Kedves Bea

Sürgőssen forduljon orvoshoz, mert bizony sokféle ok lehet a háttérben. Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet meghatározni, hogy mi a baj. Emellett kell tudni az oly fontos előzményeket is. A legvalószinübb, hogy virus fertőzése van. Ettől függetlenül kérem forduljon orvoshoz, mert igy sem dolgozni, sem a mindennapokat élni nem lehet !

baba  2008. február 29. 21:31   #53 

Köszönöm a válasz. Igérem már csak egy utolsó és nem zavarom.
Ma a suliba teljesen felizgattak, mesélték pont előttem, hogy infarktust úgy is kaphat az ember, hogy nem is tud róla. Nekem amikor rámjön a hülyeség szúr, csavar, nyomja a mellkasom, hátam. Ezek nem lehetnek azok?
A dokror úr szerint nem kell még egy kivizsgálás? Szívesen felutaznék Önhöz ha úgy látja és van ideje.
Köszönöm a türelmét! Tisztelettel: H. Gabtriella


Kedves Gabriella !

Ha ugy gondolja szívesen állok rendelkezésére, ha ez megnyugtatja. De biztosan nem lesz infarctusa. Kezeskedem róla.

baba  2008. február 29. 15:30   #52 

Kedves Doktor Úr!
Olyan kedves volt velem válaszaiban és nekem szükségem van a további biztatására. Ön nem csak kardiológus de nagyon jó pszichológus is. Én vagyok az a pánikos aki babát szeretne. Vannak csekély eredmények, xanax nélkül élek egy hónapja, sikerül gyógyszer nélkül leküzdeni a rosszulléteket amik ritkábbak. Elkezdtük a babatervezést a hónap elején már tudni fogom az eredményt. Azonban nagyon félek még mindig nem lesz-e valami bajom, vagy a szívemnek ettől a sok rosszulléttől??!! Mindig estefelé, éjjel kap el és kegyetlenül ver a szívem szinte rosszul vagyok tőle./90-95 a pulzus/.
Megnyugtatna? A levele után mindig olyan jó. Sokszor el is olvasom az előzőeket.
Tisztelettel. H. Gabriella


Kedves Gabriella !

Akkor most gyorsan válaszolok. Biztosan nem lesz semmi baja. A 90-956min pulzus még a normális tartományban van ! 60-100/min között normális a frekvencia. A dobogást és az izgalmakat a pánik okozza és ebből fakadóan a szaporább szívmüködést a pánik reakció okozza ! Probálja meg ilyenkor elterelni a gondolatát. Képzelje magát egy csendes erdő közepébe, madárcsicsergés, jó levegő, naplemente stb. Meglátja megszünik a rossz érzés. Csak egyszer kell hatásosan megszakítani, utána már maga az úr ! Bátran és határottan kedves Gabi !

syncumar  2008. február 28. 22:17   #51 

Tisztelt Dr. Úr!

Nagymamám évek óta Syncumart szed és havonta jár ellenőrzésre.Vérképe normális.
Viszont lábán folyamatosan sebek vannak,amik nehezen gyógyúlnak.Lehet ez a gyógyszertől?
Van e más szer esetleg amire érdemes lenne váltani (korszerűbb) vagy Ön nem javasolja?


Tisztelt Kérdező

Igen nehéz ugy válaszoni a kérdésére, hogy nem tudom miért szedi a nagyi a Syncumart. Ha mélyvénás thrombosis miatt kapja, sajnos szedni kell élethossziglan és nincs helyette jobb. Sajnos ilyenkor a gyógyszer újabb vérrög kialakulása ellen véd és elhagyása tüdőembolia kialakulásához vezethet. Ilyenkor előfordul bőrseb is, mivel thrombosist követő vénás keringési zavar lábdagadást /oedema/ és gyulladást eredményez. Ez független a Syncumártól. Természetesen az itt leírtak arra igazak, ha a nagymama mélyvénás thrombosis miatt kapja az említett gyógyszert. Ha nem azért szedi kérem írja le részletesebben az esetet és akkor én is jobban tudok válaszolni.

  2008. február 28. 22:08   #50 

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm bíztató szavait! Ígérem, mindent megteszek annak érdekében, hogy tanácsait hasznossá és eredményessé tudjam tenni. N. Katalin


Örülök ha segítettem.

  2008. február 28. 10:17   #49 

Tisztelt Doktor Úr! 2 és fél évvel ezelőtt komoly szívműtéten estem át, amit 2 reanimatio és 3 infarktus előzött meg. A szívizmom 35 %-a elhalt. Azóta már kétszer voltam a deszki rehabilitációs intézetben is. Sajnálatos módon a műtét óta 20 kg-ot híztam. Nagyon szeretném ezt a súlyfelesleget leadni, de úgy tapasztalom, hogy orvosi segítség nélkül ez nem sikerül. Már többféle módszerrel próbálkoztam, de mindhiába. Jelenleg is diétázom már 2 hónapja - napi 1000-1100 Kcal bevitellel, de még fogyási eredményt nem értem el. Sajnos a fizikai terhelhetőségem is minimális, ezért csak az alapvető gyógytornát tudom végig csinálni, amit a rehabilitációs intézetben tanítottak meg velem, ill. szobakerékpáron minden nap biciklizek 25-30 percet. Ezen felül még Syncumar-t is szedek, ami meggátolja, hogy esetleg "mértéktelenül" fogyasszak zöldség-és gyümölcsféléket. Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy tudna-e segíteni nekem a sikeres fogyókúrában? Tisztelettel:
N. Katalin.



Kedves Katalin

Roppant nehéz kérdést tesz fel. A szívbetegsége miatt egy ördögi körben van a terhelhetőséget illetően. Ennek ellenére mégis az az egyetlen megoldás, hogy megfelelő diéta mellett rendszeresen mozognia kell. E két dolgot ugy kell beállítani, hogy a kaloria bevitel tartosan a napi szükséglet alá kerüljön. Természetesen a napi szükségletet a mozgással lehet növelni. A lényeg az, hogy negativ legyen a saldo. Ebben dietikus orvos segítségét javasolom illetve megfelelő ellenőrzés mellett a maximumig vitt rendszeres torna szükséges. Javasolom, hogy ezügyben keresse meg a Szent János Kh. Kardiológiai osztályának gyógytornászait, mivel tudomásom szerint ők foglalkoznak ilyesmivel. Ha nem, akkor pedig utba tudják igazítani.



Szükséges-e a gyógyszeres kezelés t  2008. február 27. 16:20   #48 

Tisztelt Doktor Úr!

Előző levelemben a 24 órás vérnyomásmérés eredményeim és a felírt Moxogamma gyógyszerrel kapcsolatosan kerestem meg Önt. Először is megszeretném köszönni a részletes és gyors válaszát!
A diagnózis (circulatio hyperkinetica) és amit leírt róla teljesen rám vall. Este lefekvéskor az ágyban fekve, nyugalomban is hallom ahogy zakatol a szívem, reggel mikor felébredek, úgy érzem, hogy nem is pihentem, szívem ugyanolyan gyorsan ver.
Írta az életmód változtatást, amelyek közül nem sok mindenen tudok változtatni, mert nem dohányzom, egyáltalán nem iszom alkoholt, na jó néha nagyon ritkán iszom egy pohár colát. A sportot mindig próbáljuk beilleszteni az életünkbe a párommal (fallabdázunk, síelünk, úszunk), ha másra nem jut időnk, a kertben minden hétvégén kint vagyunk.
Elég izgulós típus vagyok, akár milyen kis dologról is van szó - ezen mindig próbálok javítani, nyugtatgatom magamat, hogy minek is ez a nagy izgulás-.
A problémám alapja, amiért kardiológus orvoshoz fordultam az az volt, hogy eléggé izzad a tenyerem. A kardiológus orvosom azt mondta, hogy nem lát olyan elváltozást a szíven ami ezt okozhatná.
Talán ezért adott a központi idegrendszerre ható gyógyszert, mert ezen problémámra hatna?
Ön tudna valamit javasolni, hogy mi lehet a probléma © ami a kéz izzadást előidézi © illetve, hogy melyik orvosi területen folytassam tovább a keresgélést a probléma csökkentésére?
Az interneten olvastam, hogy a bőrgyógyászatban van lehetőség elektromos kezeléssel javítani ezen problémát. Esetleg próbálkozzak a homeopátiával?
Azt írta Ön, hogy: ©a központi idegrendszer keringést szabályozó rendszerén keresztül befolyásolja a vérnyomást és szívműködést is nem biztos, hogy erre most Önnek szüksége van©. A gyermekvállalás miatt nem javasolja ezen gyógyszert, vagy azért, hogy előbb a gyógyszer nélküli javulást próbáljam meg?
Ne értsen félre, nem szeretek feleslegesen gyógyszert szedni, csak nagyon szeretném megszüntetni a kézizzadási problémámat, mert elég kellemetlen dolog.
Minden erőmmel igyekszem a felgyorsult életben egy kis nyugalmat is belevinni az életünkbe, illetve még több sportra időt szánni.
Köszönettel várom válaszát!



Kedves Kérdező !

Továbbra sem tudok mást mondani egészséges életvitel a legfontosabb. A kéz izzadása a korosan fokozott izgalmi állapot jele. Ennek jelentős része a chronikus stress eredménye is kis részben alkati tényező. Én azt javasolom, ne keresgessen semilyen orvost, oldja fel a stresst ha kell akár ugy is, hogy állást, szakmát változtat. Kilép a mókus-ketrecből. Nem lehet ugy nekiindulni valaminek, hogy " amennyire lehet " sportot üz az ember, meg hogy kevés az idő! Ezt nem lehet 3x2 sárga meg 3x2 kék tablettával megoldani. Vegyen egy papirlapot a kézbe. Egy teljes nap írja le mit csinált. Két napra tegye a fiókba. Utána vegye elő és nézze át, mennyi felesleges dolgot csinált ! Ha abból nem jön ki egy óra sportolás megeszem a sapkámat ! Szóval ez a véleményem. Nem gyógyszer, hanem megfelelő életvitel, életforma kellene magának, meg a baba. Mert az nem fogja hagyni, hogy annyit töprengjen a dolgokon.

Kik szedhetik aLokren gyógyszert?  2008. február 26. 21:38   #47 

Tisztelt doktor úr!

A lokren gyógyszert kik szedhetik.
Ha valaki elkezdi szedni és amit a melléktájékoztató ír, hogy ha hirtelen le áll a szedésével akkor meg is hallhat.

Előrre is köszönöm válaszát.


Tisztelt Kérdező !

A Lokren egy béta blokkoló gyógyszer, ami az jelenti, hogy a szervezetet szabályozó idegrendszeri rész serkentő felét kicsit visszafogja, blokkolja. Vagyis ha valakinek tul gyors a nyugalmi pulzusa, magas a vérnyomása, fokozott a hajlama ritmuszavarra, vagy valamilyen okból a kelleténél intensivebb a szív pulzálása vagy nagy a szív oxigen fogyasztása akkor szoktuk tüneti kezelésként alkalmazni. A tüneti kezelés azt jelenti, hogy nem a betegséget gyógyítjuk, hanem az okozott tüneteket. Egy kicsit komplikált lenne minden betegséget elmondani ami fenti eltérések kialakulását okozhatja, de ezt az orvosok tudják és ezért azzal kapcsolatosan el szokták mondani a miértet, amivel kapcsolatosan a gyógyszert alkalmazzák. Természetesen az, hogy a gyógyszer elhagyása halált okozhat azért egy kicsit durva. A gyors és felelőtlen elhagyás kapcsán azok a panaszok és tünetek fokozodására lehet számítani amelyre a készítményt alkalmazzák. Bizony ez egy sulyos szívbetegnél halálhoz vezethet. Ezért kell a betegnek az orvossal együttmüködve szedni a gyógyszereket. De ha bizonyos körülmények ugy hozzák, hogy a gyógyszert el kell hagyni valami miatt, akor az orvos segítségével, fokozatosan csökkentve igenis el lehet hagyni, minden különösebb veszély nélkül. Remélem a válaszom kielégítő, de ha sokat beszéltem volna, vagy nem érthető amit írtam kérem nyugodtan kérdezzen !

Anyuka  2008. február 26. 10:46   #46 

Kedves Doktor úr!Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát.Megfogadom a tanácsát és inkább tornázok.A pocakomból kell még lefogynom ami a terhesség alatt ráment.A szívpanaszaim mindíg csak a vérzésemet megelőzően jelentkeznek.Amúgy még nem volt semmi panaszom.Sokan ijesztgetnek azzal hogy infarktust is kaphatok.Igaz ez?Ezért rendesen bepánikolok amikor elkezdődik.Bocsánat hogy ilyen sokat írok de nagyon szeretnék megszabadulni végre ettől a panaszomtól.Nagyon zavaró tud lenni.


Kedves kérdező

Ismétlem a panaszok jellege alapján azok nem szíveredetüek lehetnek ! Nem vagyok sem Pápa, sem tévedhetelen és nincs nálam a bölcsek köve sem, ezért a korábban leírt taktikát javasolom. Az biztosan kideríti a panaszok okát, ha az nem csak átmeneti jellegü - szülésével összefüggő jelenség. Ami a szívinfarctus illeti arra akkor érdemes visszatérni amikor a szép asszonyból jó asszony lesz. Addig ugyanis a női hormonok védenek és nagyon sok ostobaságot kell ahhoz elkövetni ahhoz, hogy a védőhatása megszünjőn /dohányzás, magas vérnyomás, cukorbaj, fogamzásgátló folyamatos szedése, italozás, stress /. Mivel egy kismama ilyeneket nem csinál, azt hiszem magától meglehetősen távol áll az infarctus.

Anyuka  2008. február 26. 08:29   #45 

Kedves Doktor úr!A nyáron hagytam abba a szoptatást.Innentől kezdve minden hónapban a vérzésem előtt 1,5-2 héttel erős,gyors szívverésem van,naponta többször is szerencsére egy ilyen roham nem sokáig tart.Voltam belgyógyásznál, a PQ rövidült,QT normális,szabályos repol.LGL syndroma.Ez van a papíromon.Kaptam Panangin tablettát amit szedek de nem történt semmi változás.Mitöl van ez?Mikor megjön a vérzésem akkor elmúlik.Egészen addig amíg a következő havi bajom meg nem jönn addig nem csinálja.Soha életemben a szívemnek semmi baja nem volt.Meddig lehet a Panangint folyamatosan szedni?Lenne még egy kérdésem A szűztea kapszulát szedtem napi eggyet amitől sikerült fogynom.Lehetne ezzel a gyógyszerrel együtt szedni?Vagy tudna valami mást javasolni.Szeretnék még fogyni egy pár kilót.Válaszát előre is nagyon megköszönöm.


Kedves kérdező !

Az LGL syndroma egy EKG jelenség, ami többnyire normális és lehet, nagyon ritkán egy speciális "rövidzárlat", vezetési zavar következménye. Ez utobbi okozhat ritmuszavart. Ami a fogyasztó szereket illeti, nem vagyok hive a külömböző, izgató hatásu késtítmények alkalmazásának. Amellett, hogy izgatottságot, ritmuszavart, egyéb kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak nem is mindig hatékonyak. Tudni kell, hogy kb. 2 héttel a menstruáció jelentkezése előtt durva hormonális változások jelentkeznek a nők szervezetében, ami létrehozza a a táplálékkal telődőtt méhnyálkahártya lelöködését. Ez természetes dolog, mivel terhesség nem jött létre, a táplálékkal telített nyálkahártyára nincs szükség. Van aki ezt az időszakot, a hormonok gyors változása miatt megérzi. Külömböző kellemetlenségeket lehet ilyenkor érezni.
Vagyis mint látja legalább három oka lehet a panaszainak. Én első lépcsőben biztosan elhagynám a teát, kaloriaszegény étrend mellett napi szinten egy óra intensiv mozgást végeznék (rövid bemelegítés - 30 perc mozgás, hogy pulzusszám folyamatosan 120-130/ min frekvenciáju legyen - rövid levezetés). Ha erre változatlanul a mensessel összefüggő panaszok maradnak nőgyógyászhoz fordulnék. Ha ennek eredményeként sem lenne változás, vagy a mensestől függetlenül jelentkezne gyakran a szívdobogás, akkor a kardiológiai kivizsgálás indokolt. Ami a Panangint illeti gyakorlatilag élethossziglan szedhető készítmény. Ugy lehet tekinteni mint egy vitamint, mivel csak Mg-t és kis adagu káliumot tartalmaz. Remélem mindenre válaszoltam. De ha még kérdése van kérdezzen nyugodtan !

wpw  2008. február 26. 08:04   #44 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm, válaszát :-)! Megpróbálok megnyugodni, elfelejteni a ritmuszavart.

Köszönettel:

H.Mónika


Kedves Mónika

Remélem ír majd ha megszületett a baba ! Várom a híreket !

wpw  2008. február 25. 18:25   #43 

Tisztelt Doktor Úr!

19 hetes kismama vagyok, 10 éve wpw sy. diagnosztizáltak, abláció nem volt. Volt amikor évekig nem volt roham, van amikor havonta előfordul. Amióta babát várok nem volt. Sok magne B6-ot szedek.
Szeretném megérdezni, igaz-e, hogy ha nő a baba és nyomja a rekeszt kialakulhat a roham? Szülés alatti izgalmak, erős nyomás kiválthatja?
Ha netán előfordulna a 9 hónap alatt mit csináljak? Mentő? Vagy menjek be a kardiológiára? Ott gondoznak vele, Ványi főorvos Úr. Meg tudom előzni? Pl.: relaxációval stb?
Sokat segítene válaszaival, kicsit aggódom...
Tisztelettel:
H.Mónika


Kedves Mónika !

Sajnos a WPW kicsit kiszámithatatlan ritmuszavar jelentkezéssel járhat. Ha Ványi főorvos urnál gondozzák higgye el jó kezekben van. Ő ezen betegségek jó ismerője és tudja mikor lehet veszélyes, vagy nagy valószinüséggel ismétlődő a ritmuszavar. Akkor pedig elvégezte volna már régen az ablatiot is. Természetesen, ennek ellenére előfordulhat hogy lesz ilyen ritmuszavar a terhesség alatt. Ilyenkor nem kell megijedni, mentőt kell hívni és be kell menni a GOKI-ba. Ott van lehetőség többféle módon megszüntetni a ritmuszavart anélkül, hogy a baba megsinylené. Megjegyzem a teendő egyébként akkor is ez volna, ha nem lenne kismama. A babát a ritmuszavar önmagában nem veszélyezteti. Legyen egészen nyugodt és élvezze a baba körüli készülődést. Felejtse el a ritmuszavart. Azt pedig, hogy mit kell tenni leírtam, de biztos nem lesz rá szüksége.

katika  2008. február 23. 21:05   #42 

kedves Doktor ur!Koszonom valaszaz,barmelyiket is valasztom,oep:altal finanszirozott.beutalo kell?DOEC.klinikara jarok,megis elneztek az eredmenyem,mert mar szept._ben tul mukodott a pajzsmirigy,csak elfelejtettek szolni.Ra adasul aszememem volt egy daganat amit lemutottek.az is attol volt eosofil granuloma.Senkinek nem jutott eszebe,hogy ez okozza,sajnos.Fel is vagyok haborodva,pedig nem tesz jot.Megerteset koszonom tisztelettel Kati


Kedves Katika

Az említett helyekre sajnos kell beutaló. Higgye el már nem érdemes azon mérgelődni ami elmult. Előre kell nézni és haladni. Addig kell menni amig az ember megoldást nem talál. Ha pedig elfogy az ut újra előről kell kezdeni. Ha leengedi a kezét senki sem fog azzal törödni, hogy mi van Önnel. Látszólag ne legyen sértett, aztán hogy belül mi van azt senki sem látja. Igy előbb fog célt érni. Drukkolok magának !

Szűztea kapszula  2008. február 21. 21:27   #41 

A szűztea kapszula hosszabb távon való szedése okoz-e abbahagyása után problémát az emésztésben?


Tisztel Kérdező !

Nem ismerem ezt a készítményt, ezért nem ismerem az összetételét sem. Nem tudok válaszolni a feltett kérdésére .

előző oldal  1 2 3  4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szív és érrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!