orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Kaszó Beáta

Dr. Kaszó Beáta válaszol

Dr. Kaszó Beáta

allergológus szakorvos, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos

allergiás betegségek, gyermekkori asztma

előző oldal  84 85 86  87 88  következő oldal
asztma  2010. november 3. 05:01   #1720 

Tisztelt Doktornő!
20 éves lány vagyok. Allergiás asztmát állapítottak meg nálam bő fél éve. (gyakori nehéz légzéssel fordultam orvoshoz- sóhajtozás) Szedem is a gyógyszereim rendesen azóta is, Singulairt és Alvescot-t (este 2 puffot)
A kérdésem az lenne, hogy én fűpollenekre vagyok allergiás a papírok szerint a legjobban, de a nyáron nem igazán vettem észre olyan erős tüneteket. Semmi olyan, hogy szemfolyás sokáig tartó tüsszögés. Az orvosom azt mondta hogy ez attól lehet, hogy a Singulair hat a pollenallergia ellen is. Na és itt a kérdés: a Singulair akkor ha kivédi a pollenallergia tüneteit, akkor a keresztreakciókat is? Mert én azóta szoktam odafigyelni, hogy olyanokat ne egyek amik keresztreakciót adhatnak a pollenallergiámmal. Most akkor hogy is van ez? Eléggé aggódok, hogy olyat eszek amitől eddig nem volt bajom, és most majd lesz. Hisz régebben elméletileg a pollenekre sem voltam allergiás.
A másik, hogyha előjön mégis allergiás reakció ételtől, akkor az mennyi idő után? És nem egyből a légutak dagadnak meg, hanem van valami előjele igaz? Ajkak-nyelv duzzanat? Nagyon félek a súlyos fulladástól.
Valamint egy harmadik kérdés: szedem én rendesen a gyógyszereket, odafigyeléssel élek nem dohányzom, de csak nem múlik a sóhajtozás. Rosszabb nem lett, de szerintem jobb sem... Mi lehet ennek az oka? Az orvosom azt mondta, hogyha fulladok használjam a rohamoldót. Dehát én nem csak úgy 10-20 pecig fulladok... Nem igazán rohamszerű, csak olyan, mintha nem menne le elég levegő és ezért megy a sóhajtozás.
Elnézést a hosszú levélért, de igazán aggódok. Rossz, hogy nem merek már megenni mindent amit eddig, új dolgokat meg egyáltalán nem merek kipróbálni.
Válaszát előre is köszönöm,
szép estét
Jutka


Kedves Jutka!
A keresztallergia nem kíséri törvényszerűen a pollenallergiát, különösen nem szezonon kívül. Szigorú diétát nem kell tartani az esetleg jelentkező reakciók miatt. Mindamellett most, a pollenszezon után jelentkező tüneteket biztosan nem a fűpollen-allergia okozza. Könnyen lehet, hogy sóhajtozása nem asztmás eredetű. Leírása alapján felmerül bennem a pszichés eredet lehetősége. Azt javaslom, menjen vissza tüdőgyógyászához, s mondja el ezeket a tüneteit neki is, hisz csak személyes vizsgálattal lehet kideríteni, asztmáról van-e szó egyáltalán.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

tüdőgyulladás  2010. november 3. 04:53   #1719 

Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 4 és fél éves. Ezidáig sajnos már négy alkalommal volt tüdőgyulladása, két alkalommal kórházi kezelésre is szorult. Mind a négy esetben mandulagyulladás szövődményeképpen alakult ki a tüdőgyulladás. A kérdéseim a következők: Mi lehet az oka, hogy a mandulagyulladások nála tüdőgyulladássá válnak? Lehet ez egy hajlam? Tudunk-e tenni valamit, hogy ezt elkerüljük, hogy ellenállóbbá tegyük?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Tabi Annamária


Kedves Annamária!
Ha valóban négyszer volt tüdőgyulladása kisfiának, s különösen, ha ezek mindig ugyanazon a területen zajlottak, lehet, hogy fejlődési rendellenesség (hörgőszűkület) áll a háttérben. Ha különböző területeken alakulnak ki a gyulladások, akkor lehetséges, hogy kisfia immunrendszere éretlenebb kortársaiénál. A kérdést gyermektüdőgyógyász tudná eldönteni. Azt javaslom, forduljanak személyesen szakorvoshoz, s a vizsgálatra vigyék magukkal a tüdőgyulladásokról készült röntgenfelvételeket.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

lelet  2010. november 3. 04:48   #1718 

Tisztelt Doktornő!
4 éves lányom mellkasfelvételéről szeretnék érdeklődni.
Rekeszkontur követhető lat. sinusok szabadok. A tüdőben kp. foku légtartalom. Mk. hilusban és stiv-rekesz szögletben köteges rajzszaporulat látható. A szív harántirányban szélesebb, a mediastinum nem szélesebb.
Tünetei a következők: régóta csúnyán köhög, rekedt, mostanában többször mondja,hogy elfogyott a szobában a levegő.
A háziorvosunk szerint semmi baja, mehet óvodába.
Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a mellkas felvétel, Ön szerint sem kell aggódnom?
Köszönöm a válaszát.
Egy aggódó anyuka.


Kedves Aggódó Anyuka!
A mellkasfelvételen leírt köteges rajzolatszaporulat lehet korábbi vagy most zajló gyulladás (hörghurut) jele. Nem is a röntgen miatt, hanem kislánya tünetei miatt azonban ki kellene deríteni, mitől köhög. Javaslom, forduljanak személyesen gyermektüdőgyógyászhoz.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Merre induljak?  2010. november 3. 04:43   #1717 

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy sajnos nem tudom merre induljak el, milyen orvoshoz menjek. Azt gyanítom, hogy valamilyen ételallergiám van, ami abban jelenik meg, hogy: semmi nem esik jól, evés után felpuffadás és hányinger kerülget, rossz közérzet kínoz. Ezek a tünetek már évek óta elkísérnek, nem egy pár hetes dologról van szó.

Ön szerint milyen orvoshoz kellene fordulnom, hogy megbizonyosodhassak a gyanúm igaz-e, vagy másról van szó.

Tisztelettel:

egy lány


Kedves Kérdező!
Gasztroenterológushoz kellene fordulnia. Leírása alapján nem valószínű, hogy ételallergiája lenne.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Mariann  2010. november 2. 17:07   #1716 

Kedves Doktornő!

Kb. 6 hete elkezdtem köhögni,majd elkezdett folyni az orrom. Az orrfolyás elmult,de a köhögés megmaradt.olyan mintha a tüdöm tele lenne porral. A köhögés főleg este és reggel jön rám.Mitől lehet ez?Tüdőszürőn voltam 2 hónapja, de nem mutatott semmit.Valami allergia lehet? mit szedjek be, hogy elmúljon a köhögés?Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!
Köhögést rendkívül sok betegség okozhat. Kezelést csak a diagnózis ismeretében lehet javasolni. Először forduljon fül-orr-gégészhez, hogy kiderüljön, nem felsőlégúti betegség okozza-e tüneteit. Ha ott nem találnak eltérést, akkor kellene tüdőgyógyászhoz mennie. Ha felmerül allergia lehetősége, ott el tudják végezni az allergiavizsgálatot is. Az, hogy 2 hónapja nem volt eltérés a mellkasröntgenen, az nem jelenti azt, hogy azóta nem alakulhatott ki látható elváltozás. Emellett a köhögést okozó tüdőbetegségek sem járnak feltétlenül röntgeneltéréssel.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

köszönet  2010. november 2. 14:52   #1715 

Kedves Doktornő!
Köszönöm szépen a gyors választ. Egyelőre próbálkozom a Fluimucillal, hátha segít. Minden jót, üdvözlettel: Jutka


Szívesen. Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Hörgőgyulladás  2010. november 2. 14:30   #1714 

Tisztelt Doktornő!
16 éves lányommal kapcsolatban kérném a tanácsát. 3 hete a háziorvos bal oldali hörgőgyulladást állapított meg nála. Kapott Cefzilt, ill. Synecodot, ezek mellett még lándzsás útifű szirupot szedett. Sajnos nem változott semmi, így múlt pénteken elvittem gégészetre (oda nem kell beutaló). Ott rögtön mondták, hogy nem rájuk tartozik a dolog, a köhögés mélyebbről jön. Csináltak rtg-t, mely baloldali enyhe megvastagodást jelzett. Kapott Kliont, melyből napi 4 szemet kellett bevennie, ma ez elfogyott. Javulást sajnos továbbra sem tapasztalunk, a gyerek továbbra is köhög (nem enyhén). Mit tudok tenni, várjak türelmesen, hátha végre hat az antibiotikum? Mit szedethetnék még vele a köhögés megszüntetésére? Menjek vissza az orvoshoz (egyébként ezt szándékozom tenni, csak nem tudom, várjak-e még vele, hátha...)? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Jutka


Kedves Jutka!
Ha elhúzódik a betegség, gyermektüdőgyógyászatra kellene menni kislányával, mert személyes vizsgálat szükséges a teendők meghatározásához. A Sinecodot hagyják abba! Ha van inhalátoruk (vagy tudnak kölcsönkérni), akkor nagyon hasznos lenne a sóoldatos vagy Salvus-vizes inhalálás. Nyákoldásra emellett ACC-t vagy Fluimucilt javasolnék.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

biotron lámpa  2010. november 2. 13:09   #1713 

Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm a tanácsátát a sós vizes inhalálással kapcsolatban, nagyon hasznos volt. Nincs már száraz köhögés, szépen szakad fel.
Jelenleg napi 2*5 vagy 3*5 percet infralámpázom az arcát, napi egyszer inhalál. Az inhalálást addig kell csinálni mig köhög a gyermek vagy a téli időszakban hetente 2*3 esetleg érdemes lenne?
Doktornőnek mi a véleménye a biotron lámpáról érdemes használni az arcon azt is vagy már az sok lenne? Mert bevallom jelenleg felváltva az infralámpával szoktam kezelni az arc két oldalát napi egyszer illetőleg kétszer mikor hogy. Illetőleg a használatával kapcsolatban hogy rátehetem az arcára vagy tartsam egy kicsit távolabb tőle??

Köszönettel és tisztelettel
P. Gabriella


Kedves Gabriella!
Megoszlik a fül-orr-gégészek véleménye a Bioptron-lámpáról. Van, aki azt mondja, szintén alkalmas a melléküregek gyógyításáa, van, aki csak az infralámpát javasolja. Ezért aztán én ez utóbbival tartok: az infrát javaslom.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

antibio  2010. november 1. 17:00   #1712 

Tisztelt Dr.Nő!

Nemtudom jó helyre kérdezem-e,talán ön is tud segíteni.Azt szeretném megtudni,hogy fiam elég pattanásos,bőrgyógyásza felirt neki doxyciklin AL 100at majdnem 3 éve szedi már nincs baja arca is szép már,Dr Nő szerint amíg benemáll a hormonszintje szednie kell. Nem lesz baja a későbbiekben a gyogyszertől vagy nem annyira erős?

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!
Bizonyos bőrbetegségekben bevált az antibiotikumok tartós adása. Nem tudok róla, hogy ez a későbbiekben gondot okozna. Azért legbiztosabb, ha kezelőorvosukat kérdezi erről, hisz mindig az az orvos vállal felelősséget, aki elrendeli a gyógyszert.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

hörgőgyulladás  2010. november 1. 14:29   #1711 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném megkérdezni, hogy hörgőgyulladás esetén lehet-e levegőre mennie az 5 éves lányomnak, ha nincs láza? Az a gondom, ha kiengedem, rögtön elkezd csúnyán köhögni. Ráadásul a lányom nem egyhelyben ülős fajta, szaladgál, könnyen leizzad, aztán újból rosszabbodik az állapota. Már 4 hete nem akar meggyógyulni, pedig már nem szed antibiotikumot, csak spiropentet és fenistilt. A fül-orr-gégészetre járunk vissza. A másik kérdésem az lenne, hogy ez a betegség nem a tüdőgyógyászatra tartozik, vagy a pulmonológiára? Ezekre a helyekre kell beutaló? Köszönöm a választ.
Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
A hörgők a tüdőben vannak, ezért betegségük a tüdőgyógyászatra (más néven pulmonológiára) tartoznak. A Spiropent hörgőtágító asztmagyógyszer, a Fenistil pedig régi fajta allergiagyógyszer, melynek nincs hatása a hörgőkre.
Ha ennyire elhúzódik a betegség, s különösen, ha terhelésre köhög kislánya, érdemes lenne elmenniük gyermektüdőgyógyászatra (amely beutalóköteles).
Én nem vagyok híve a láztalan gyerek szobafogságának. Engedje szabad levegőre, de ha sokat köhög, akkor a szakvizsgálatig próbáljon olyan kinti elfoglaltságot keresni számára, mely nem jár nagyon sok szaladgálással.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

kerdes  2010. november 1. 11:45   #1710 

Tisztelt doktorno!
Tobb, mint 1 honappal ezelott csaladostol atestunk gege - illetve garatgyulladason.Kisfiam hazahozta a virust az ovibol es sorra adogattuk egymasnak. Azota kigyogyultunk, viszont tegnap este hirtelen megfajdult a torkom. Ujbol erzem azt a reszelo torokfajast, ami az estetol nem szunt meg es amitol meg aludni sem tudtam. Meg nincs kohoges, meg nem ment el a hangom sem, csak maga a fajas es a rossz kozerzet, viszont a multkor is pontosan igy kezdodott, nem kezeltem es naprol napra rosszabbodott a helyzetem, mig antibiotikumos kezelesre jutottam. Aggodom, hogy nehogy ismetlodjon es atadjam a csaladnak, fokent a 2 es fel eves kisfiamnak.Mit tehetnek megelozeskeppen, csak torokfajassal nem mennek egybol az orvoshoz. Eddig citromos mezes kamilla teaval probalkoztam. Koszonom valaszat.


Kedves Kérdező!
Azt, hogy szükséges-e antibiotikum, csak személyes vizsgálattal lehet eldönteni. Az egyéb kezelés is a diagnózistól függ. Felsőlégúti hurutos betegség esetén jó hatású a nyálkahártyalohasztó orrspray, sűrű váladék esetén nyákoldó, ill. a sóoldatos inhalálás (ha van inhalátoruk vagy tudnak kölcsönkérni). Ha orrmelléküreg-gyulladás alakul ki, célszerű infralámpázni. Szükség esetén vehet be láz-, ill. fájdalomcsillapítót.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Lehet tüdő eredetű?  2010. október 31. 17:27   #1709 

Kedves Doktornő! Problémám a következő lenne - bár nem gyermek, hanem 38 éves családanya vagyok - , kérem ha van ötlete, válaszoljon! Kb másfél éve vettem észre, hogy jobb oldalon, mintha nem menne le rendesen a levegő, előre is sugárzik a jobb oldali hátfájásom, folyamatos hőemelkedésem van, gyengeség, vállfájdalmak jelentkeznek. Folyamatos vérképellenőrzésen nincs eltérés. Mellkasrtg, ct, d-dimer, scintigráfia, légzésfunkció negatív. Góckutatás negatív. Gerinckopást diagnosztizáltak, 20 év ülőmunka után gondolom nem csoda. Legfőképp a légzési diszkomfort, és a hőemelkedés aggaszt, erre azt mondja a háziorvosom, hogy idegi alapú. Mivel dohányzom, bár nem sokat, az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ha a vérsüllyedés rendben van folyamatosan, és ha ez a fura fájdalom mozgásra is jelentkezik, lehet-e tüdő eredetű a folyamat, vagy nyugodjak meg végre?
A munkámat el tudom végezni, de úgy érzem, csak vonszolom magam a semmibe. Igazán jól nem voltam már másfél éve. A tűdőgyógyász főorvos itt Kecskeméten nagyon alapos, még CEA vizsgálatot is elvégeztetett, ami negatív lett. Mégis bennem van a kisördög..........
Elnézést a hosszú, és nem igazán Önhöz tartozó kérdését, de nagyon várom válaszát, ötletét. Tisztelettel: Krisztina


Kedves Krisztina!
Leírása alapján úgy tűnik, minden vizsgálat megtörtént, mely bizonyíthatta volna, ha tünetei tüdő eredetűek lennének. Azt javaslom, forduljon reumatológushoz, hisz ha a panaszok mozgásra jelentkeznek, nagyobb a valószínűsége a mozgásszervi betegségnek.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

ismeretlen eredetű allergia  2010. október 31. 13:46   #1708 

Kedves Dr. Kaszó Beáta!

Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, és valóban az ön területéhez tartozik-e a problémám, de azért megpróbálok segítséget kérni.

30 éves lány vagyok. Sose voltam túlzottan pattanásos, inkább csak időnként jött ki egy-egy az arcomon.
Tavaly augusztusban a fülem alatt-állkapcsom szélén megjelent néhány mélyebb, fájdalmasabb pattanás, ami sokáig nem akart elmúlni, és ráadásul szörnyen ki is pirosodtak.
Azóta rendszeresen megjelentek ezen a területen, illetve az alsó ajkam alatt, két oldalt többnyire kinyomhatatlan, hosszan tartó pattanások, amelyek eléggé fájdalmasak is voltak.

Egy hete pedig a teljes állkapcsom területén, az állam alatti, szerencsére viszonylag láthatatlan részt is beleértve szinte eltöntöttek ezek a kelések... összeszámoltam, összesen 17-18 jött ki, egyik napról a másikra, teljesen egyszerre jelentek meg. Ezek egyébként nem olyan pattanások, amelyek nekem jellemzően szoktak lenni. Kisebbek voltak, de ugyanúgy sokáig tartottak, hegesednek, stb.
Azt gondolom, hogy ezek talán valamilyen allergiás reakció részei lehetnek. Viszont nem ettem semmi újat, nem használok új fajta kozmetikumot. Az egyetlen, amire gyanakszom, a hideg gyanta (dobozban, csíkokban lehet kapni). Máskor is élénkebbek voltak a pattanások gyantázás után (pont ezeken a helyeken szoktam használni), viszont nem a gyantázás után közvetlenül jelennek meg, hanem 1-2 nappal később.
Ami még bezavarhatott, hogy orvos javaslatára elkezdtem ginseng (panax) kapszulát szedni, de hamar kiderült, hogy megzavarja a vérzésemet, közti vérzést okozott, illetve előbb is jött meg tőle a menstruációm. Ez azonban már vagy 2 hete volt, a pattanások pedig egy hete jelentek meg. A kapszula szedését abba is hagytam.

összefoglalva nem tudom mi okozhatta, de eléggé kétségbe vagyok esve emiatt, bármit megtennék, hogy ne történjen meg újra, hogy ilyen hirtelen ennyi pattanás megjelenik. Ön mit tanácsol?

Előre is köszönöm segítségét

zs. angéla


Kedves Angéla!
Leírása alapján panasza nem tűnik allergiásnak. (Leginkább acnénak gondolnám, de termlészetesen látatlanban ez csak találgatás.) Először is bőrgyógyászhoz kellene elmennie, hogy diagnózis szülessen, s csak azt követően lehet kezelést javasolni.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Lándzsás Utifű!  2010. október 29. 14:03   #1707 

kedves DR.NŐ!

Szeretném ismét a tanácsát kérni,az eddigi segítségét is nagyon köszönöm!
6,5 hónapos kislányomnak szabad adni Lándzsás Utifű szirupot?
4 napja az ACC 100-ból 2x0,5 tasakot kap és csak 1 hétig javasolta adni a gyermekorvos.-esetleg utána adhatnám-e a gyógynövényszirupot?-vagy helyette is lehetne?
A kislányom orra erősen folyt,de alig lehetett orrszívóval eltávolítani a váladékot,aztán a szeme is 5-6 napig váladékos volt,rekedtség lépett fel most viszont már intenzíven köhög,ami valószínűleg az ACC hatása lehet?
Nasivin orrcseppet használok napi 3x,amit ugye 1 hétig szabad?
Napi 8 csepp C vitamint kap(Cebion csepp),Fenistil csepp napi3x 8 csepp,mert 7,7 kg. a baba.
Ha 1 hét után is fenállnak a panaszok,akkor mit lehetne adni még?
Várom válaszát!
Köszönettel:Béres Szilvia


Kedves Szilvia!
Allergológusként ritkán szoktam gyógynövényeket javasolni, mert betegeim között - természetszerűleg - sok az allergiás, s ilyenkor előfordul, hogy a gyógynövény nem tesz jót. Az ACC-t lehet hosszabb ideig is adni, igen jó nyákoldó.
A Nasivint valóban abba kell hagyni 1 hét után, aztán marad a sóoldatos orrspray.
Jó hatású az inhalálás sóoldattal/nyákoldóval (ha van inhalátoruk vagy tud kölcsönkérni valakitől).
Ha elhúzódik a köhögés, újra meg kell mutatni a babát háziorvosnak/gyermektüdőgyógyásznak/fül-orr-gé gésznek.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

anyuka  2010. október 29. 09:43   #1706 

Kislányom 3 éves.Gyakran panaszkoik kéz és lábfájásra.Játék közben leül és majdnem sirva mondja hogy fáj a lába és ritkán a keze.De 1-2 perc és már megy is játszani.Ez naponta töbször ismétlődik.Utalhat e ez valamilyen betegségre?Kell e aggódnom vagy mire figyeljek oda jobban?Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!
Ha ez gyakran előfordul, javaslom, forduljanak gyermekreumatológushoz/ortopédushoz.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

köhögés  2010. október 29. 09:41   #1705 

Kedves Doktor Nő!

Segítségét szeretném kérni: a kisfiam 6 éves, tehát már nem most került elöszőr közösségbe. Viszont a most szeptemberi kezdés óta állandóan köhög. Szeptember elején mikor elkezdett köhögni elvittem a gyerekorvoshoz aki nem adott semmi mert láz és társai nem voltak, monta köptető. Utána szépen átment hurutosba ami 3 hétig elkisérte. Szépen felszakadt nem is volt csúnya, de aztán visszavittem mégis mert sokaltam, hogy még mindig köhög. Megvizsgálta semmi és kaptunk aerius napi 5ml-t 10 napig. A kúra végére a hurutos köhögés elmúlt viszont átváltott egy olyanfajta köhögésbe amit nem nevezném igazán köhögésnek, mert csak olyan egyet köhintős volt, de az nagyon sürün. Ez csak napközbe volt éjjel nem. Egy hét után ismételten gyerekorvoshoz fordultam, aki szintén semmit nem talált se a tüdejében sem a torkában. AZt javasolta, hogy menjünk el gégészetre hátha arcüreggyulladás illetőleg vigyem el pulmonologushoz. Ez volt kedden és szerda de inkább tegnap óta visszatért az a görcsös száraz köhögése szegénynek. Mézet kap, lándzsás utifűvet, infralámpázom és este kamillás sós gözőlés, köhögéscsillapitot kellett adnom mert nagyon kinozta.

Gégészetre a jövő héten viszem, viszont pulmora csak nov. 16-n tudunk menni leghamarább.

Doktornő mit gondol mit tudnék tenni gyermekem gyógyulásáért??

Segítségét előre is köszömöm.
Tisztelettel
P. Gabriella


Kedves Gabriella!
Vizsgálat nélkül csak találgatni lehet. Amíg eljutnak a szakrendelésekre, azt javaslom, használjanak nyálkahártyalohasztó orrspray-t, s infrázzon kisfia 3x5 percet. Tapasztalataim szerint a gőzölés sokszor nem tesz jót - azt inkább hagyják abba. Ha esetleg be tudnak szerezni/kölcsön kérni inhalátort, a sóoldatos inhalálás jót tenne.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

penicillin  2010. október 28. 21:20   #1704 

Tisztelt Doktornő!

Augmentin Duo 1g tablettát szedtem be, de 11 hónapos kisfiamat még szoptatom és nem tudom nem vált-e ki nála allergiás reakciót, most vagy a későbbiekben, mivel az apja penicillin érzékeny.

Előre is köszönöm válaszát!

Tímea


Kedves Tímea!
Most biztosan nem, később sem túl nagy eséllyel.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

elhúzódó köhögés  2010. október 28. 14:09   #1703 

Kedves Doktornő!

Én ugyan már nem tartozom a gyermek kategóriába, 24 múltam, de nem tudom kihez fordulhatnék a problémámmal.Kb. 6hete megfázásos megbetegedés tünetei jöttek ki rajtam, majd rá egy hétre nagyon csúnyán kezdtem köhögni, 3féle köptetőt is kipróbáltam (ambroxol, stodal, terpynhydrat),de egyiksem használt.Mostmár ugyan nem olyan sűrűn jönnek a rohamok,de még mindig inkább hurutos sokszor. 1 hete voltam a tüdőgyógyászaton is,ahol azt mondták hörghurutom van és felírtak antibiotikumot ( fromilid uno)+atrovent nevezetű hörgőtágítót. Már végigszedtem,de a köhögés továbbra is fennáll...És az utóbbi héten a jobb oldalon,bizonyos testhelyzetekben főleg ha feszül,v köhögésnél éles fájdalmat érzek tüdőmagasságban.Mi lehet ez?És mennyi ideig húzódhat ez még?Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:Judit


Kedves Judit!
Látatlanban nem tudom megmondani, hogy köhögésének tüdő- vagy felső légúti eredete van-e. Azt javaslom, forduljon fül-orr-gégészhez, nem alakult-e ki orrmelléküreg-gyulladás. Ha ott nem találnak eltérést, akkor vissza kell mennie a tüdőgyógyászatra, mert csak viszgálat alapján lehet eldönteni, mi a gond.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Obstruktiv bronchitis?  2010. október 27. 22:02   #1702 

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm gyors válaszát. Azt elfelejtettem előző levelemben írni, hogy kisfiamnak inkább hurutos jellegű a köhögése, nem száraz.
Illetve fulladásos problémái még sohasem voltak, Én ezért nem gondoltam arra, hogy asthmás lenne.
És az asthma ilyen formája kinőhető?
A nagyobb orrmandulával nem lehet kapcsolatban?
Olyan érdekes, hogy amikor alszik nem jelentkezik ez a sípoló kilégzés.
Tisztelettel: Molnárné Mariann


Kedves Mariann!
Az tévhit, hogy csak az lehet asztmás, aki fullad. Azonban az, hogy kisfia asztmagyógyszereket kapott, arra utal, hogy az őt vizsgáló orvosok asztmára gondoltak. Ezt a betegséget a gyerekek kinövik. A nagy orrmandula annyiban játszhat szerepet, hogy a felsőlégúti fertőzések fennmaradását, elhúzódását okozzák, s az arra hajlamos gyerekekben alsólégúti tünetek is kialakulhatnak.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Obstruktiv bronchitis?  2010. október 27. 16:37   #1701 

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 2 éves időre, érett súllyal született. 1 éves korától gyakran voltak felső légúti panaszai. Az éven ez egyre gyakoribb volt ( az évnek nem volt olyan hónapja, hogy ne szedett volna antibiotikumot). Júniustól pedig a kilégzése megnyúlt és sípolóvá vált. Augusztusban bronchoscopiát végeztek nála, mivel mogyorót evett és félrenyelte.
Leírnám mikor volt beteg és mit szedett
2010. Jan. 13. Klacid
Febr. 23. Suprax
Márc. 1. Suprax
Márc. 24. Augmentin
Ápr. 22. Klacid
Máj. 8. Zinnat
Jun. 9. Klacid, Teophylines kúp, Rectodelt kúp
Júl. 19. Sumamed, Teoph. kúp,
Aug. 15. Bronchoscopia, Zinnat
Szept. 6. Sumamed, Teoph. kúp
Okt. 4. Klacid, Teoph.kúp
Az orr-fül gégészünk előjegyezte nov. 15-ére orrmandula kivételre.
Elküldtek minket a pulmonológiára ahol Aeriust1x3ml, Spiropentet 2x5ml és Singulairet 4mg-ost 1xszer írtak fel,ill. voltunk Rtg-en és megyünk majd vérvételre. (RID,MAST )
Kérdéseim:
Ugye nem asthmás a kisfiam? Csak a kilégzése sípoló az is csak akkor a felső légúti problémái vannak. De ha felszólítom, hogy köhögjön van amikor meg is szűnik. Lehet ez összefüggésben a megnagyobbodott orrmandulával? (A családunkban férjemnek és nekem gyermekkorunkban, 5 éves lányunknak tavaly vették ki az orrmanduláját)
Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent ez a RTG lelet?
"Rekeszkontur követhető, bal oldalon a rekesz kp. harmadában csipkeszerű kihúzottság ábrázolódik. Lat. sinusok szabadok. A tüdőben kissé fokozottabb légtartalom. Mk. hilusban és szívrekesz szögletben köteges rajzolatszaporulat látható. A szív harántirányban nem nagyobb, a pulmonális ív elődomborodik, a mediastinum nem szélesebb."

Nagyon elvagyok keseredve, hogy ilyen gyakran beteg. Nagyon sok mindent kipróbáltunk már. Szedi a Béres-cseppet, kapott már Lymphomyosot cseppet, Broncho-Vaxomot, Oscillococconiumot.
Gyakran megyünk a szabadba, vitamindús étrendet kap......és mégis milyen gyakran beteg. Az orrszívó porszívót egy éve folyamatosan használjuk.

Nagyon várom válaszát és előre is köszönöm.
Tisztelettel:Molnárné MariannKedves Mariann!
Leírása alapján kisfia asztmás. Ebben az életkorban gyakori az asztmának az a változata, mely légúti fertőzések kapcsán jelentkezik. Nem attól kell megijedni, hogy mi a diagnózis, hanem attól, hogy ha nem megfelelően kezelik, súlyosabb állapotba kerülhet a gyerek. A száraz köhögés, a kilégzésben jelentkező sípolás jellemző az asztmára, ugyanakkor a teofillin nem korszerű hörgőtágító. Manapság belégzéssel juttatjuk a tüdőbe a hörgőtágítót, spray formájában, adagoló segítségével.
A beadott antibiotikum mennyisége nagyon soknak tűnik, ugyanis a légúti fertőzéseket többnyire vírusok okozzák, melyekre nem kell antibiotikumot adni. Természetesen azt, hogy szükséges-e antibiotikum, mindig csak a gyermek vizsgálatával lehet eldönteni.
Megfelelően beállított megelőző gyulladáscsökkentő kezeléssel (mint amilyen a Singulair is), el lehet érni, hogy a légúti fertőzések ne okozzanak mindig alsólégúti tüneteket, kevesebbet köhögjön kisfia, s ne fulladjon, sípoljon.
A mellkasröntgenen leírtak részben korábbi gyulladások maradványát jelentik (teendő nincs ezekkel), részben azt jelzik, hogy a felvétel készítésekor is voltak asztmás tünetei kisfiának.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

előző oldal  84 85 86  87 88  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Allergia témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!