orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Fedor Roland

Dr. Fedor Roland válaszol

Dr. Fedor Roland

sebész szakorvos

általános sebészet

előző oldal  9 10 11  12 13  következő oldal
műtéti heg  2010. március 31. 11:58   #220 

Kedves Doktor Úr!
Először is köszönöm a lehetőséget, hogy lehet Öntől kérdezni, ez sokunknak nagy segítség.
Pár hete írtam Önnek. Egy anyajegyet távolítottak el a vádlimról. Szerencsére a szövettan azóta megjött, egy sima festékes anyajegy volt. Viszont a sebhellyel azóta is küszködök.
Műtét után 2 hétig benne volt a varrat, de kiszedés után pár nappal kissé szétnyílt a seb, így visszamentem a sebészetre, ahol kitisztították és egy varratot tettek bele, azt 3 hét múlva szedték ki. Összeforrt rendesen, azzal nincs is gond, de (szerintem) csúnya, olyan lilás-pirosas és fénylik az egész heg. Körömvirágkenőccsel kenem.
A műtét 2 hónapja volt, ilyenkor ez még normális? Ha nem szépül mit lehet tenni? És ami még aggaszt, ugye attól hogy így néz ki nem fog elrákosodni?
Köszönöm segítségét, Szilvia


Kedves Szilvia!
Először is: nem fog "elrákosodni", megnyugodhat. A gondjának két oka lehet. '. vagy túl nagy területet metszettek ki és így a maradék bőrt jobbal össze kellett húzni, ami így értelemszerűen feszül, vagy 2. nem a megfelelő irányban metszettek. Sajnos mindkét esetben elnyúlt sebgyógyulásra és nem túl szép kozmetikai eredményre lehet számítani. Én a körömvirág kenőcs helyett inkább a Contractubex-et javasolnám. Nekem ezzel vannak nagyon jó tapasztalataim.
Köszönöm kérdését!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Kisműtét  2010. március 30. 16:03   #219 

Üdvözlöm! Nemrégen egy atheroma-t távolítottak el a hátamról. Az első két kontrol-on semmi gond nem volt de a varratszedésnél váladékozni kezdett a varrat alatt. Azóta négyszer voltam és kötéscsere meg betadine a kezelés. Sajnos az orvosok kérdésre sem mondanak semmit ami már kezd idegesíteni. Az egyik aszisztens azt mondta valami tok-darab maradhatott bent. A kérdésem az lenne,hogy van-e valami lehetőség itthon kikezelni(kenőcs bármi)? Maga mit javasolna? Válaszát előre is köszönöm! T:Tamás


Kedves Tamás!
Az atheroma egy begyulladt faggyúmirigy, melynek ha a kivezető csöve eldugul, akkor a bennéke nem tud kiürülni, felgyülemlik és befertőződik. Ilyenkor egyetlen kezelési mód, ha az elváltozást a tokjával együtt eltávolítják. Az Ön esetében két ok okozhatta a problémát. Mivel a kisműtét fertőzött területen történt, a genny összekente a műtéti területet és az így elgennyedt. A másik ok, hogy valóban a tok egy darabja maradt benn. Mindkét esetben "nyitva kell kezelni" a sebet, ami azt jelenti, hogy naponta kell kötéscserére járni és a sebüreget tamponálva, hagyni kell azt az alapjáról feltelődni és bezáródni. Sajnos hosszadalmas folyamat és a heg sem lesz olyan szép, de ez gyakori komplikáció ilyen beavatkozások után. A második esetben meg kell próbálni eltávolítani a benntmaradt tokot és utána ugyanígy kezelni.
Sajnos nem kívánhatok mást, mint türelmet és gyógyulást!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Fagyási sérülés  2010. március 30. 15:57   #218 

Azt szeretném megkérdezni, hogy apukám tankolt egy kúton LPG-t.
Mivel a kútkezelő nem segített neki és ő meg nem tudta, hogy mit kell pontosan csinálni, ezért ő tankolt.
A tankolásnál a gáztól lefagyott a keze, belilult neki (sok színű), felhólyagosodott és nagyon fáj neki. Anyukám bekente neki panthenollal. Mivel makacs nem akar elmenni az orvoshoz.
Mivel lehetne kenni, kezelni?
Olvastam fórumokon, hogy aloe verával, körömvirág krémmel érdemes kezelni, de nem merem.
Várom válaszát!
Köszönöm,
Niki


Kedves Niki!
Ha mély a sérülés, akkor semmilyen külső kezelés nem lehet hatásos. Próbálják meg rábeszélni, hogy menjen orvoshoz!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

térd  2010. március 29. 11:45   #217 

Tisztelt Doktor ur!!

Decemberben voltam ortopédusnál,mert fájt a térdem irtak fel melox ot és gool port..1 honap mulva controll.vissza mentem panaszok nem szüntek,voltam röntgenen ami nem mutatott semmit.igazábol a térdem külsö fele fáj ami azt jelenti hogy reggel nem tudok lábra állni ha sokáig hajlitva van a lábam nem tudom kinyujtani!mintha valami becsipödne.most ct vizsgálatot kérnek hogy kizárják a porckorong sérvet!a derekam nem igazán fáj.szeretném megkérdezni mit jelent az L3-4-5 CT És a Lumboischialgia ls.Chondropathia gen.l.s vajon mire számithatok?Válaszát elöre is köszönöm üdvözlettel L.Lné Zsuzsi


Kedves L-né Zsuzsi!
Az L3-4-5 azt jelenti, hogy a deréktáji 3-as, 4-es és 5-ös csigolyákra, illetve azok esetleges elváltozásaira kíváncsiak a CT vizsgálat során. A lumboischialgia a régi "csúz", vagy "lumbágó" orvosi kifejezése, mikor a deréktáji fájdalom az alsó végtagba sugárzik és érző, vagy mozgató kieséseket okoz, zsibbadást, esetleg fájdalmat. A chondropathia gen. l.s. azt jelenti, hogy a bal térdében a csontok ízületi felszínét borító porc kopott, mely okozhat hasonló panaszokat és sajnos csak lassan gyógyul, ha reagál a kezelésre. Hogy mire számíthat, azt a vizsgálatok eredményei döntik el, de talán erről is inkább a kezelőorvosát kellene megkérdeznie.
Jobbulást kívánok!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Anett  2010. március 29. 09:36   #216 

Ön intelligens,emberies,és hatalmas az empátiás készsége.Sok sikert kivánok az önkéntes munkájához.Tisztelettel:Anett


Kedves Anett!
Köszönöm a kedves szavakat!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

aranyér  2010. március 29. 09:35   #215 

Tisztelt Doktor úr!

Van egy 46 éves barátom aki aranyér problémákkal küzd. Sajnos azt nem tudom hogy hányad fokú a betegsége, de folyton kivérzik neki a seb és látom rajta a fájdalmat. kb. 1 hét múlva rendeződik nála, de csak rövid időre és azután újból kivérzik neki.
Aggódom érte nagyon. Azt mondja, hogy fél megműtetni magát, mert fél hogy stomát fog kapni. Ha megműteti magát, akkor valóban stómát kap?
Az aranyérrel járó vérzések, okozhatnak-e valamilyen nemi úton történő fertőzést, nekem mint Nőnek. Félek hogy valamilyen betegséget elkaphatok tőle!
A válaszát előre is köszönöm!
tisztelettel O.M.


Kedves OM!
Ha a barátjának valóban aranyeressége van, akkor biztosan nem kell sztomát készíteni a műtét során. Az is lehet, hogy műtétre sincs szükség, mivel nagyon jó hatékonyságó gyógyszerek, kenőcsök és kúpok vannak ma már forgalomban. Azonban a végbélen keresztüli vérzést daganat is okozhatja. Ez esetben pedig további vizsgálatokra és egy komoly műtétre van szükség. Épp ez utóbbi kizárása céljából érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Remélhetőleg nem daganat okozza a panaszokat és az aranyerességet is kordában lehet tartani műtét nélkül.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

huhu1  2010. március 29. 09:31   #214 

Tisztelt Doktor Ur!

40 eves ferfi vagyok. Kb. 7 honapja a jobb szemem alatt egy pici lilas folt es erkidudorodas jelent meg, mara ez 1cmx1,5cm kiterjedesu lilas sok eres kituremkedesse valt /viszerhez hasonlo/. Meg tudna mondani mi a problemam? Mit tegyek, hogy elmuljon es ne novekedjen a terulet. Valaszat elore is koszonom.


Kedves Kérdező!
Leírása alapján bevérzés, vagy érgomolyag lehet. Mivel a korrekt kezeléshez látni kellene, azt javaslom keressen fel egy szemészt (vagy bőrgyógyászt) a további vizsgálatok és a kezelés megkezdése céljából.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

kárpitos  2010. március 29. 09:29   #213 

Tisztelt DR UR . Több éve hogy fájnak a kezeim bedagadnak egy napi műszak után . Kaptam rá sok féle inekciót (diprofoszt szteroid inekciót midetont )meg sok gyógyszert de semmi nem használt. Műtötték a kezemet caspaláris alagút szindrómáról januárba és azt mondták meg fog szünni a fájdalom .Nem igy lett. Naponta sok fájdalomcsillapitót kell szednem hogy dolgozni tudjak .Voltam emerin is ami nem mutatott ki semmit. A műtéttöl ugyan nem zsibbad a kezem de ugyan úgy fáj és még nem úgy fogok vele mint előtte. Másik zsibbad meg fáj. Szeretném megtudni mit csináljak még hogy jobb legyen?Létezik e ojan inekció gyógyszer ami segitene a fájdalom megszüntetésére. A körzeti orvosom mondta hogy van egy ojan inekció amit beadnak és nem fáj sokáig de ő nem irhassa fel. NAGYON SOK ORVOSNÁL JÁRTAM MÁR DE SENKI NEM SEGIT . Negyven három éves vagyok és fiatal ahhoz hogy beletörődjek és napi sok fájdalomcsillapitót szedjek. Kérem ha tud segitsen . Köszönöm Rab István


Kedves István!
Sajnálom a panaszai miatt. Valóban nehéz lehet így dolgozni. A gyógyszerek, az injectiok csak a tüneteket fedik el, vagy szüntetik meg rövid időre. Épp ezért én nem a fájdalomcsillapítók használatát javaslom (már csak az erőteljes mellékhatásaik miatt sem), hanem hogy keressen fel egy tapasztalt kézsebészt és a probléma valódi okát találják meg és kezeljék.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Lilla  2010. március 29. 09:26   #212 

Tisztelt doktor úr.Tegnap reggel virágültetés közben lehorzsoltam a kezem.kb 2 cm-es részen,nem vérzett inkább csak enyhén levedzett,felületi horzsolás.Mivel szerves trágyás földdel dolgoztam,lemostam szappannal és befujtam antibakteriális fertőtlenitő spray-vel.Mostmár elmult másfél nap,beszáradt,de bepirosodott a környéke,és fáj.Amikor megszurom,vagy elvágom a kezem,ilyenkorra már nyoma sem szokott lenni.Nem tudom,hogy,,alapból ,, fáj-e mivel horzsolás,vagy fertőzésveszélyes,itt elsősorban a tetanuszfertőzéstől tartok.Mivel a kézfejen van.elég érzékeny hely Nem ragasztottam le,mert ugy véltem,igy jobb..44 éves vagyok.és védőoltást csak gyerekkoromban kaptam.ne haragudjon,ha ostobaságot kérdezek,de szeretném megkérdezni,hogy tetanuszveszélyes-e,és hogy miről lehet azt észrevenni?Ilyen kis horzsolással nem megy orvoshoz az ember,mert kinevetik,de én azért aggódom.Tisztelettel:Lilla


Kedves Lilla!
Nem haragszom, nem kérdezett ostobaságot. Mivel a kezét, a sebet nem látom, azt javaslom minél hamarabb keressen fel egy baleseti sebészt.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

vakbel mutet utan  2010. március 27. 20:13   #211 

tisztelt doktor ur
Szeretnem megkerdezni,hogy vagbel mutet utan 5nappal szel gorcseim vannak.Edig jo volt minden szekletem is van,csak a szelek nem mindig jonnek ezert gorcsoket erzek.Mit javasolna ez ellen.Es milyen dietat javasolna.


Kedves Kérdező!
Minden hasüregi műtét után előfordulhatnak puffadásos panaszok ("szélgörcsök"). Ezt okozhatja a belek összetapadása a műtéti területen, de az is lehet, hogy a betegség és a műtét miatt megváltozott a belek motilitása (mozgékonysága) mely még nem állt helyre. Ahhoz még kevés idő telt el, hogy eldönthessük, melyik problémával állunk szemben. Azt javaslom, hogy fogyasszon sok folyadékot, olyat ami nem rostos, vagy szénsavas (leginkább szénsavmentes ásványvizet), mozogjon sokat (sétálgasson) és próbáljon rendszeres, laza székletet biztosítani. A "szélgörcsök" ellen görcsoldót, vagy Espumisant ajánlok. Kellemes gyógyulást, gondtalan felépülést kívánok!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

mütét  2010. március 27. 20:08   #210 

Kedves doktor úr!
Édesanyám(53) nem tud lábra állni olyan 2 hónapja és több mint másfél hónapja fekszik kórházban.Nem jöttek rá mi baja(Délpesti).Elvitték a csepeli kórházba 1 hónap után teljes kivizsgálásra ott a belekkel találtak valami elváltozást.Széklete volt meg minden gondolom ez kezdeti stádium lehetett.Tegnap műtötték bélcsavarodással.Azt szeretném kérdezni hogy összefüggnek a belek a lábakkal? Most már lehet h idővel lábra tud majd állni?Amikor bekerült duzzadt bedagadt lábai voltak,amik görcsöltek.Most már csak bokától lefelé van bedagadva.Lebénulva nincs sztem ,mert érzi és tudja mozgatni a lábát.Csak gyenge és nem tudja megtartani.
Köszönöm válaszát!!


Kedves Kérdező!
A belek és a lábak között, ahogy biztosan maga is tudja nincs közvetlen kapcsolat, azonban az emberi szervezetben minden mindennel összefügg. Így lehet, hogy a probléma, vagy annak szövődményei okoztak olyan panaszt, mely legyengítette a szervezetet és ez okozta az elesett állapotot. Nem tudom pontosan mi volt a gond és hogy milyen műtétet végeztek, de ahogy leírta most jobban van és lassan javul a beteg állapota. Remélem teljesen felépül és nem lesz semmi további gond.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Achilles ín szakadás  2010. március 27. 20:04   #209 

Tisztelt Doktor Úr !
Március 1-én futball közben elszakadt az achiles inam, amit másnap meg is műtöttek. Kaptam fekvőgipszet (3 hét), utána pedig márc. 23. járógipszet(3hét).
Szerettem volna Medi Walker Rom boka és lábszárrőgzítőt kérni, de a kezelő orvosom " Ő ezekben nem hisz" mondattal elutasította és még a műanyaggipszet sem engedte meg. Kikértem egy gyógytornász véleményét is, aki azt monta, hogy ez egy "hibátlan" szerkezet és levétele után gyorsabb, fájdalom mentesebb a rehabilitáció. Szeretném az Ön véleményét is kikérni evvel a témával kapcsolatban.
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves kérdező!
Megtisztel, hogy kíváncsi a véleményemre, de nem vagyok baleseti sebész, sem ortopédus, így korrekt szakvéleménnyel nem szolgálhatok. Kérem keressen meg valakit az előbb említett szakmák képviselői közül.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Vegbel  2010. március 27. 20:03   #208 

Tisztelt Doktor Ur!
Eloszor is koszonom a valaszat a kerdesemre:” vegbel " 2010. március 5. es marcius10 .
Megfogattam tanacsat es proktologushoz mentem.Diagnozis: „Aranyerbetegseg”.2 heti kezelest adott:Detralex(napi 4 tabletta),Tarosin(napi 4 tabletta),es gyogyszertarba keszitett heparinos kenocs.Tablettakat hasznaltam ,de a kenocsot nem tudtam magasan feltenni,es irritalt is.Mikor visszamentem ,kerdezte a Doktor Ur hogy megkezdheti a kezelest?En igennel valaszoltam ,nem tudtam mibol all.Gyuruzes tortent es lezert is hasznalt,nem volt fajdalmas,de nem szamitottam erre.Nagyon sokan voltak, varakozok,pedig Erdely egyik leghiresebb maganyklinikajan voltam(Hiperdia),igy hat nem kerdeztem semmit.Ontol szeretnem megtudni, ha nem tetszik rosz neven venni:
1.miert hasznalt lezert?
2.a vizsgalatkor meglehet kulonboztetni az aranyereket(belso) es esetleg a rosszindulatu daganatokat?
3.gyuruzes utan 3 napra megneztem a szekletemet es egy 2-2,5 cm –es atmeretu reszen bordo illetve sotetpiros szinu volt a szeklet de nem piros ver.En meg tapasztaltam eddig is a szekleten sotetpiros szinu dungat ami mindig felzaklatott es ezert nem figyeltem honapokig a szekletet.Ferjemre biztam,de O most is azt mondta hogy ez nem ver volt hanam hartya.Nagyon megvagyok ijjedve nehogy rak legyen.
Kerem szepen mondja meg velemenyet,csak aprilis 21 -re vagyok programalva a tovabbi kezelesre.addig is felek mi fog tortenni.Valaszat koszonve,tisztelettel KJ.



Kedves KJ!
A székletében a gyűrűt látta, amely miután ellátta feladatát, lelökődött és gond nélkül távozott. A lézerre a sebgyógyulás és a vérzéscsillapítás miatt volt szükség. A végbéldaganatot nagy biztonsággal csak szövettani mintavételt követő vizsgálat által lehet felismerni, de aki sokat látott (vagy tapintott) az felismeri anélkül is és annak egyéb tünetei is vannak és nem lehet ilyen egyszerűen kezelni.
Kérem nyugodjon meg. Ahogy leírta minden rendben történt és ráadásul a biztonság kedvéért kontrollra is visszahívták. A korábban kapott tanácsokat természetesen továbbra is tartsa be és ha bármi furcsát észlel írjon nekem, vagy keresse fel kezelőorvosát.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Kétségbeesett nő!  2010. március 25. 17:26   #207 

Kedves doktor Úr!

Fél éve szenvedek nőgyógyászati betegségben: Bakteriális hüvelyfertőzés és gomba. Használt gyógyszerek: dalacin hüvelykrém, clion, dioxyn kapszula és hüvelykrém, illeteve szájon át dermyc kapszula, semicilin. Mára a gombásodás maradt. Kenetminta alpján nem volt kóros tenyészetem. A tüneteim: hámlás, viszketés, sárga folyás. Sajnos, egy idő után a végbelem is ugyanúgy elkezdett viszketni, égni, mint mint a hüvely, és a szeméremajkak. Sokszor vízzel nem is mosakodhattam, mert csak súlyosbodott a viszketés. Volt hogy annyira, hogy aludni sem tudtam tőle. Gliceryn boraxot kellett használni. Voltam már bőrgyógyászaton is, de a gyógyszappantól csak rosszabb lett. Sajnos, a végbél most fel is repedt, reggelenként enyhén szúró fájdalmat érzek, kicsit vérzik. A székletem eleje szokott néha kicsit keményebb lenni, más elváltozás nincs benne. Rendszeresen, minden reggel van. A nőgyógyász felnyúlt újjal, azt mondta, külső repedéseim vannak, és a nőgyógyászati problémától van, daganatot nem érez.Aurobin kenőcsöt írt rá. Magánéletem hónapok óta nincs. Minthogy a gyógyszeres kezelések után mindig visszatér a folyás és viszketés, hámlás, a kérdésem az lenne, ha most elmegyek sebészhez, befolyásolni fogja- e az eredményt az, hogy jelenleg is még nőgyógyászati problémáim vannak, illeteve ha kapok kezelést, újra vissztérhet- e folyásom miatt? Ebben az esetben fáj- e vizsgálat? Egyáltalán ki lehet- e ebből gyógyulni, mert eddig betartottam minden orvosi utasítást, mégsincs eredménye. Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!
Sajnos ennek a területnek a fertőzése igen kellemetlen panaszokat tud okozni. A nedves közeg, a testmeleg kedvező környezetet biztosít a fertőzéseknek és mivel érző idegekkel bőven ellátott teróületről van szó, komoly panaszokkal jár. Sajnos lehet, hogy a fertőzést egy nagyon ellenálló kórokozó okozza, ezért lehet, hogy a sok eddig alkalmazott kezelés sikertelen maradt. Mivel a panaszok eredete nőgyógyászati, úgy gondolom, hogy ott kellene folytatni a kezelést. Mivel a tünetek alapján egyértelmű a fertőzés, mindenképpen azonosítani kellene a kórokozót, hogy azt célzottan lehessen kiirtani. Úgy gondolom ismételni kellene a tenyésztési mintavételt és annak megfelelő kezelést alkalmazni.
Kérem vegye fel ismételten a kapcsolatot a nőgyógyászával.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Apa  2010. március 25. 17:21   #206 

Kedves dr. Fedor Roland!

Édesapámnak kb. 1,5 éve kezdődött hogy a jobb oldalán a belekben fájdalmai voltak, azt mondta úgy érzi mintha valami csomó lenne ott. Nem akart orvoshoz menni, mert ha lefeküdt akkor egy kis idő múlva már elmúlt. Végre idén rászánta magát , hogy a végére járjon, mi okozza, de nem kapott választ a kérdésére, mert ahhoz kórházi bent maradás szükséges, és csak júliusra jegyezték elő. Nagyon aggódom érte mert , most már egyre sűrűbbek a fájdalmai, és akkor fáj neki a legjobban, ha nem tud wc-re menni. Van-e valami gyógyszer ennek megkönnyítésére?
Szeretném őt rábeszélni esetleg más kórházra, de nem tudom hová érdemes menni, ahol nem kel várni addig, amíg valami komolyabb baja nem lesz. Ebben szeretném kérni a segítségét.

Válaszát előre is köszönöm.

Györgyi


Kedves Györgyi!
Az elmondottak alapján nem tudom megmondani mi az édesapja problémája, de azt sem értem, hogy a kivizsgálás (UH, CT, vastagbéltükrözés...) miért igényel kórházi benntfekvést. Keressenek fel egy gasztroenterológust, vagy a közelben egy sebészeti rendelést.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

milyen betegség?  2010. március 24. 07:23   #205 

Tisztelt Doktor Úr!

Kérném a segítségét, hogy ilyen tünetek milyen betegségre utalhatnak? Tünetek: kisebb, csak székelés után jelentkező váladékozás a végbélnyílásból a fehérneműn. Kisebb vérzés székelést követően, nyoma a papíron, nem gyakori. Ritkán jelentkező égető fájdalom a végbélnyílás környékén, enyhe rossz érzést okozva üléskor. Néha viszketés. Székelésben nincs változás. Más nincs. Azért is írok, mert nem tudom , h konkrétan milyen orvoshoz menjek, gasztroenterológushoz vagy proktologushoz, v belgyógyászhoz? illetőleg magán vagy kórházi ellátást vegyek igénybe?

Várom válaszát! Evelin


Kedves Evelin!
Első körben aranyerességre gondolnék, de hogy igazoljuk a feltevésemet kérem keressen fel egy colo-proctológust. Ezt a vizsgálatot és a kezelést a TB finanszírozza, így biztosan nem kell súlyos forintokat költenie egy magánorvosra.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

tej  2010. március 24. 07:21   #204 

T. Doktor Úr!

24éves srác vagyok, és az elmúlt 3hónapban tapasztaltam, hogy a tejtermékek fogyasztása után azonnal WC-re kell futnom. Nem hasmenés, hanem inkább laza széklet a jellemző. Nincsen tudomásom semmilyen allergiáról, mit tanácsol, hova forduljak ezzel a problémámmal? Köszönettel, Ádám


Kedves Ádám!
Nem kell semmilyen súlyos problémára gondolni. A legvalószínűbb, hogy ún. laktóz intoleranciája van. Ez azt jelenti, hogy a telben lévő cukor (laktóz) bontásához kevés, vagy nincs enzime.
A biztos diagnózis kedvéért forduljon egy gasztroenterológushoz és addig nem fogyasszon tejterméket!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

bélösszenövés?  2010. március 23. 13:42   #203 

T.Doktor úr!

Lc epemütétem volt pár héttel ezelőtt. szúró fájdalmat érzek már kb. 2 hete a köldökömtől jobbra, a háziorvos szerint ez mütéti terület és bélösszenövés lehet. szerinte ezzel semmi teendő nincsen, csak tornázzal, mozgassam a hasamat, tehát hasizom gyakorlatokat végezzek. kérdésem csak az, hogy elégséges ez a gyógymód és valóban ez egy veszélytelen jelenség? elkezdtem volna sportolni amikor is jelentkezett ez a szurkáló fájdalom és mozgásra jelentkezik mindig. tud valamilyen gyógymódot javasolni? bélösszenövés esetén mit javasolna?
válaszát előre is köszönöm, nagyon félek ujabb mütéttől.
tisztelettel:
niki


Kedves Niki!
Amennyiben a panaszai mozgásra jelentkeznek, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy bélösszenövése lenne. A bélösszenövés étkezést követően jelentkezik rövidebb-hosszabb idővel (attól függően, hogy melyik bélszakaszt érinti), és inkább teltségérzéssel, puffadással, hányingerrel, hányással jár. Véleményem szerint Ön még a műtéti sérülések kisugárzó fájdalmait érzi. Ezekkel semmi teendő nincs, ahogy a sebek és a szervezete gyógyul fokozatosan meg kell, hogy szűnjenek panaszai. Nyugodtan mozogjon, tornázzon, de a terhelést csak fokozatosan növelje, amíg panaszok nem jelentkeznek. Tartsa továbbra is a diétát, igyon sok folyadékot és lehetőség szerint biztosítson rendszeres, laza székletet.
Amennyiben panaszai nem csökkennek, vagy netán fokozódnak, mindenképpen keresse fel az Önt operáló orvost.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Lehet ez törés?  2010. március 23. 09:43   #202 

Tisztelt Doktorúr!
7 éves kisfiam kb. 1 hete bevágta a falon levő csempesorba a lábfejének oldalát. (belerúgott foci közben) Akkor sirdogált kicsit, jegeltük a lábát. Azóta viszont amikor jár látom, hogy kicsit sántít, ha kérdezem mondja, hogy még mindig fáj amikor rááll. Tegnap fürdés után néztem és olyan mintha kicsit duzzadtabb lenne a lábfejének külső oldala a lábujjai felé. Elszíneződve nincs és akkor sem volt amikor bevágta. Hová fordulhatunk a problémával? LEhet ez törés?
Köszönettel: T.Zs.


Kedves T. Zs.!
Kérem forduljanak baleseti sebészhez. Lehet törés, de ezt biztosan egy Röntgen felvétel fogja eldönteni. Ettől függ a további kezelés is.
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

Bélösszenövés  2010. március 21. 11:36   #201 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjemet 6 napos korában megműtötték bélösszenövéssel.Most 50 év után kiderült hogy újra összenőtt neki csak sajnos sokkal drasztikusabban.Tulajdonképpen 50 év panaszmentesen telt el nála.
Már voltak jelek az utóbbi 2 évben elég gyakran ment a hasa,hányt.Könyörögtem neki,hogy vizsgáltassuk ki mert ez nem normális,de mindig azt mondta hogy csak biztos elrontotta valamivel a gyomrát.Nagyon sok szénsavas üdítőt ivott amiről sikerült leszoktatnom így a tünetei csökkentek.Persze ez után meg pláne nem tudtam orvoshoz elrángatni.
Most második hete lesz szombaton éjszaka hogy nagyon begörcsölt és hányt.Mentőt hívtam hozzá és másnap vasárnap meg is műtötték.Kiderült,hogy nagyon komoly bélösszenövései voltak,nem is értették,hogy tudott eddig szinte panaszmentesen így élni.
Az orrszonda még a műtét után 2 napig bent volt neki.Miután kivették már mindenki örült hogy elkezdhetett kétszersültet kekszet enni és teát inni.De sajnos nagyon felpuffadt és nem ment át rajta sem a kaja sem a folyadék.Ezért vagy 2 napig megint hányt.kapott,parafint,kúpot,beöntést stb,de nem igazán volt eredménye.
Majd levitték a rtg-be ahol gasztrografint kapott és ez megindította a székletet átért rajta a kontrasztanyag.Örültünk hogy végre jobban van aztán másnap minden kezdődött elölről.Most megint bent van neki az orrszonda és a felgyülemlett gyomor és béltartalmat stb szívatják le róla,de Ön ezt biztosan jobban tudja.Bíztatnak hogy most már majd ha kiveszik az orrszondát be kell a bélműködésnek indulnia,ha nem akkor megint meg kell műteni.Már teljesen kivagyok idegileg.
A kérdésem a következő lenne hogy másoknál is előfordul hogy ilyen nehezen indul be a bélműködés?Vagy a férjemnél valami komolyabb dolog van csak nem akarják közölni velem.
Mennyi ideig lehet a gyomor,a belek táplálék nélkül?
Most ha újra fel kell nyitni akkor mivel tudják beindítani nála a bélműködést?
Biztos nagyon sok butaságot kérdeztem,de nagyon el vagyok keseredve.
Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Mariann



Kedves Mariann!
Köszönöm kérdését és hogy hozzám fordult problémájával. A bélösszenövés egy igen kellemetlen és nagyon nehezen kezelhető ok, mely súlyos tünetekhez és gyakran több nagy műtéthez vezet. A valódi ok, hogy a belek külső rétege, a serosa (szeróza) sérül és a gyógyulása folyamán a szomszédos részek összetapadnak. Így a mozgolódó (perisztaltikázó) belek nem tudnak egymáson elcsusszanni és olykor hajtűszerű, éles megtöretések is létrejönnek. Ezek folyományaként a béltartalom továbbítása nehézkessé, vagy legrosszabb esetben lehetetlenné válik, ez vezet a puffadáshoz, hányingerhez, hányáshoz, a széklet elakadásához. A kezelése műtét, mely során szétválogatják a beleket és elválasztják az összetapadt részeket. Sajnos eközben ismét sérül a serosa és a műtét befejeztével ismét elkezdődik az összetapadás. Ez ellen kétféleképpen lehet védekezni. 1. a műtétet követően hamar elkezdik a belek mozgatását (étkezés, paraffin, kúp...stb), 2. a műtét végén a beleket egymáshoz rögzítik, úgy hogy a később kialakuló összenövések már ne okozzák a béltartalom elakadását. Sajnos egyik módszer sem tökéletes és egyik sem veszélytelen. Ahogy az összenövések sem egyik napról a másikra alakultak ki, a gyógyulás is megterhelő és hosszadalmas lesz.
Ehhez kitartást és erőt kívánok!
Tisztelettel:
Dr. Fedor Roland

előző oldal  9 10 11  12 13  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Sebészet és műtétek témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!