orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Gombos Szilárd

Dr. Gombos Szilárd válaszol

Dr. Gombos Szilárd

háziorvos, családorvos

általános-, csípő-, és dopplerUH

előző oldal  154 155 156  157 158  következő oldal
kérdés  2010. április 28. 15:19   #3120 

Tisztelt Dr. Úr!

Voltam katonai alkalmassági vizsgán és mivel távol volt a lakhelyemtől így egy nappal előbb kellett utaznom a vizsgálatokra. Sajnos nem volt sok időm, ezért nem is ettem sokat és sok folyadékot sem ittam kb 1 litert egésznap(az utazás napján) tudom, hogy legalább a duplája kell, de sajnos így jött őssze. Enni szintén nagyon nem volt módómban. Csináltak labort is a vizeletem ez lett:

Vizelet ph: 5
fajsúlya: 1,026
vizelet leukocyta: 25 uL(gépen az u métrékegységet nemtudom pontosan leirni) egy keresztet kapott ez nem jelent nagy veszélyt esetleg?
vizelet nitrit negatív
vizelet fehérje: negatív g/L
vizelet cukor: normál
vizelet keton: 5 mmoI/L
vizelet urobilinogén: normál umoI/L
vizelet bilirubin: negativ
vizelet erytrocyta negativ
vizelet üledék: 2-3fvs, Ca-ox-kr.


Szerintem prosztatagyulladása lesz. Mutassa meg magát egy urológus kollégának.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

bélpanaszok  2010. április 28. 15:16   #3119 

Tisztelt Doktor úr!
Válaszai alapján azt látom, Ön az IBS kezelését illetően kivételesen optimista, így az én évek óta húzódó problémámra is kérnék szépen tanácsot. Huszonéves nő vagyok. A gond az, hogy naponta több, egyenként is többszakaszos, 30-45 percig vagy akár egy órahosszáig is eltartó, nem mindig kemény, mégis nehezen,egy alkalmon belül is több szakaszban ürülő székletem van, sokszor még ezek után is elégtelen kiürüléssel, ráadásul egész napra elhúzódva, nem csak reggel. Étkezés után általában jelentkezik, de spontán is előfordul (fokozott gáztávozás előzi meg), akár még késő este is. Majdhogynem szénhidrátmentes diéta sem segített, és meteospasmyl, dicetel, kreon, mucofalk, duspatalin, borsmenta kapszula, torparin combinatum és enterol sem. Természetgyógyászati szerek sem. IBD-t kizárták, endometriosist is, ételallergiát is. Laktózérzékeny vagyok, erre tartom a diétát, de a fenti gondokat ez önmagában nem oldja meg. A panaszok majdnem minden nap jelentkeznek (stressztől függetlenül), tönkreteszik az életemet. Előre is köszönöm a tanácsát, mit tehetnék, hogy ez javuljon? (Legalább csak a reggeli órákban lenne, már az nagyon sokat segítene...)
Köszönöm szépen!


Végeztek-e colonoscopiás vizsgálatot? Mert elképzelhető, hogy vastagbélpolypus okozza a panaszait!
Üdvözlettel,
Dr.GSz

vérnyomás és dohányzás  2010. április 28. 15:13   #3118 

Tisztelt Doktor Úr!

A férjem problémájával kapcsolatban szeretném kérni segítségét.
6 nappal ezelőtt többszöri mérés során kiderült, hogy a férjem vérnyomása 190/110 (+-10/10). Ekkor úgy döntött abbahagyja a dohányzást (napi 20-25szál). Már másnaptól, vagyis 5 napja nem dohányzik, igaz 3-4szem Nicorette rágót azért elrágcsál. Vérnyomása azonban semmit nem változott. Olvastuk az interneten, hogy a dohányzás okozhat magas vérnyomást. Igaz ez?
Szeretném megkérdezni, hogy valóban várható-e a vérnyomás csökkenése és ha igen mennyi idővel a leszokás után, vagy a rágót is teljesen el kellene hagynia előbb? Várhatunk-e még a javulásra, vagy mielőbb orvoshoz kéne fordulnia? Egyáltalán ez a vérnyomás mennyire számít magasnak?
(Egyébként férjem 36 éves, 85kiló és 178 cm, étrendje is normális)

Válaszát előre is nagyon köszönjük:
egy leszokott dohányos felesége :-)


Ilyen magas vérnyomásértékek mellett feltétlenül indokolt a kardiológiai vizsgálat és a gyógyszeres kezelés.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

warfarin  2010. április 28. 15:10   #3117 

Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyámnak szívritmus- és keringési zavarai miatt cumarin-kezelést állítanak be. Mivel lisztérzékeny és nagyon hízékony, az ezzel járó étrendi megszorítások felettébb érzékenyen érintik: alig ehet valami vitamint, amitől ne hízna. A kórházi semleges étrend mellett megevett napi egy "csipet" savanyú káposzta úgy elrontja az értékeit, hogy injekciózni kell. Betegtársai ajánlották az Astrixot, ami, ha jól sejtem, aspirin-féle és egészen máshogy hat.
Kérném, hasonlítsa össze a kétféle gyógyszerfajtát, kitérve arra is, hogy milyen betegeknek melyiket tanácsos adni, ill. van-e egy kötelező "rangsor", amit be kell tartani. Úgy sejtem, a cumarin-származékokat előnyben részesítik, mi ennek az oka?
Köszönettel: Ildikó


A káposzta K vitamint tartalmaz, a cumarinszármazékok pedig K antivitaminok, vagyis a vér megalvadásában szerept játszó döntő faktort gátolják. Szívritmuszavarban a szívizomzat összehangolt működése anarhikussá válik, ezért nagy a trombusképződés valószínűsége, aminek kivédésére vagy a már említett K antivitamint vagy a heparinszármazékokat lehet adni (ez utóbbit injekciózni kell, viszont nem kell az alvadási időket ellenőrizni vele). Az acetilszalicilsav (astriox, aspirin) 75-100 mg-os dózisban antiagregáns hatású, azaz a vörösvértestek összetapadását hárítja ki, azonaban ez kevés a trombusképződés meggátlására.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Fertőző? Javitott2  2010. április 28. 15:01   #3116 

Tisztelt Doktor Úr!
Megint csak Önhöz fordulok tanácstalanságomban. Mivel nem támaszkodhatok másra csak az Ön, és az Önhöz hasonló orvosok tudására és jóakaratára.
Itt ahol élek (ez nem Magyarország) nem találtam kellő tudással rendelkező belgyógyászt, hepatológust, infektológust e téren. Szóval nincs is kezelőorvosom!
A gasztroenterológus akihez fordultam 1 évvel ez előtti panaszaim miatt, akkor nem is gyanakodott hepatitiszre. Valami másra epeelzáródásra kezelt, bár lehet hogy ez is volt az oka. Magamtól csináltattam egy tesztet ami pozitív lett, innen visszaküldtek hozzá. Ő közölte fertőző vagyok és leendő feleségem is el fogja kapni (talán nem tudott a védőoltásról?), nincs szükség semmilyen kezelésre. Ez alatt az idő alatt 2-szer is csináltak májpróbát, ami rendben volt. Ez után az egész család csináltatott tesztet. Ekkor kiderült hogy édesanyám anti Hb-core pozitív (emlékezett is rá hogy valamikor tizenévesen volt sárgaságban).
Majd a megyei hepatológus-infektológus leleteim megtekintése után javasolta hogy 3 hónap múlva ismételjem meg a HBV vírus minőségi kimutatását. Ha negatív lesz nincs semmi probléma, nem lát aggodalomra okot. Ő már felvetette a védőoltás lehetőségét. A háziorvosom szerint nem kell vele foglalkozni, nagyon sok embernek van hasonló fertőzése, állítólag neki is.
Most megtudtam egy fontos dolgot, hogy a tesztben szereplő eredmény–érték negatívnak számit ha kisebb 1,0-nél, és pozitívnak ha egyenlő 1,0-el vagy nagyobb annál. (Akkor az Ig G Hbc Ag érték nem lehet olyan magas)
Itt közlöm egy laboratóriumi szakorvos véleményét is, akitől ugyanitt ezen az oldalon kérdeztem:
Tisztelt Doktor Úr!
Hepatitisz B pozitiv voltam 11 hónappal ez előtt, most megcsináltattam egy laboratóriumi vizsgálatot vérböl. Aminek az eredménye a következő lett:
IgM Hbc Ag (ECLIA) ---0.038 (negativ)
Összegzett Hbc Ag (ECLIA) ----1.87 (pozitiv), (9 hóval ez előtti érték 2.21 volt)
Hepatitisz B vírus minőségi kimutatása ---- nem kimutatható
Májfunkciok jók.
A fenti eredmények alapján fertőző vagyok még? És ha igen nyállal is tovább adhatom? Vagy nyugodtan kereshetek barátnőt (mivel nem szeretnék megfertőzni senkit)?
Mit jelent a Hbc Ag 1.87-es érték?
Kb. egy éve mindennap visszatérő hőemelkedésem van(36.9-37.1 celsius), de…….
Válasza:
A kérdésének első részében felvetett hepatitisz B fertőzéssel kapcsolatban az a valószínű helyzet, hogy a B típusú vírus még a szervezetében van, de inaktív. A Hepatitis B kvalitatív kimutatása valószínűleg molekuláris módszerrel történt, vérből, így a rejtőzködő állapotban levő vírust esetleg nem láthatta az amúgy igen érzékeny módszer. A továbbiakat illetően javaslom, hogy az Ön gondozását végző hepatológus - belgyógyász szakemberrel beszélje át. Véleményem szerint az egyébként is szükséges elővigyázatossággal (óvszer használata, a promiszkuitás kerülése) nem jelent fertőzési kockázatot.
A rendszeres hőemelkedésnek oka lehet a szervezetben zajló, gócként működő gyulladásos folyamat, amit például a problémás bölcsességfog is fenntarthat.
Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Az Ön válasza pedig ez volt:
A B hepatitis nyállal csak akkor terjed, ha önnek vérző seb van a szájában, ami a gennyes bölcsességfoga miatt sajnos előfordulhat. Az összegezett HBc Ag azért lesz magas, mert nem az IgM hanem az IgG titere lehet magas. Habár a vírus dns nem kimutatható, a visszatérő subfebrilitás miatt mégis aktív krónikus hepatitisre gyanakszom. A kérdést ezért összetettebbnek érzem, minthogy pontos választ adhassak. Kérem, ezt beszélje meg a kezelőorvosával.
Üdvözlettel, Dr.GSz
Egyik előző válaszában azt irta ha az IgM Hbc Ag és a HBV vírus kimutatása negatív az illető már nem fertőz.
Valamint már régen nincs gennyes foggyulladásom, csak az arcom egyik oldala pufibb, feszesebb itt ahol volt a gyulladás.
Én nem saját mint inkább mások pl. leendő feleségem egészsége miatt aggódom! Kérdésem továbbra is ugyanaz, mekkora veszélyt jelentek jövőbeli partnereimre?
Azt szeretném hogy, ezen tények áttekintése után alkotott véleményét, javaslatát leirná.
Válaszát és megértését előre is nagyon szépen köszönöm!


"(talán nem tudott a védőoltásról?), "
- Sajnos az sem tökéletes, vannak elvadult hepatitis B vírustörzsek, amelyek ellen nem véd.

"Valamint már régen nincs gennyes foggyulladásom, csak az arcom egyik oldala pufibb, feszesebb itt ahol volt a gyulladás.
Kérdésem továbbra is ugyanaz, mekkora veszélyt jelentek jövőbeli partnereimre? "
- Erre a fogásza adhatna pontos választ.

"Azt szeretném hogy, ezen tények áttekintése után alkotott véleményét, javaslatát leirná."
- Ellenőrizték-e a delta agens jelenlétét valaha? A hepatitis D vírus ugyanis kizárólag csak a B vírussal együtt szaporodhat. Leginkább erre gyanakszom, ezt kellene ellenőriztetnie. Májbiopsiát kértek-e?
Üdvözlettel,
Dr.GSz

ausztrál antigén Erika óvónő  2010. április 28. 14:45   #3115 

T.Doktor Úr!
Régebben rendszeresen véradó voltam (20 éve) és egyszer az "elő szűrésnél " azt mondták,többet nem adhatok vért,mert ausztrál antigénem van.
Én azóta sem kérdeztem rá ,hogy ez mi és hogy lett.
Előzőleg nem volt,vagy csak nem vették észre?
Ez elmúlhat?Többet tényleg nem adhatok vért?
Vajon mitől lehetett , mikor nem volt semmi ilyesmi betegségem.
Üdvözlettel.
Erika óvónő


Azért mondhattak volna még két mondatot önnek... Már csak az eddigi véradásokért is...
Valószínűleg időközben fertőződött hepatitis B vírussal. Ezt minél hamarabb ki kellene vizsgáltatni, hogy megkezdhesse a kezelést.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

viszér?  2010. április 28. 14:40   #3114 

Tisztelt Dr ÚR!
A comb első részén fut mélyvéna?Ha a combom fáj ill.izomláz szerű fájdalmam van/hozzá teszem tettem is érte,mert túráztam/,de csak az egyik lábam fáj nagyon.Főleg le és fel állásnál.Akkor gondolhatok trombózisra?Van is ott egy viszerem de se nem piros,se nem meleg.Ha laikusan megvizsgálom akkor a térd felett 2 ujjnyival és a combtőnél fáj jobban.Az is lehet hogy meghúzodott az izom?


Sajnos a mélyvénás trombózisok tünete igen-igen félrevezető, ezért ennek biztos kizárása csakis ultrahangos vizsgálattal lehetséges.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

adrian.mezo@yahoo.com  2010. április 28. 14:38   #3113 

mit jelent a kolonoszkopia dr. ur?


A végbél és a vastagbél endoscopos vizsgálatát jelenti, azaz egy parányi kamerával ellátott cső alakú vizsgálóeszközt vezetnek végig a végbélnyílástól a vastagbél-vékonybél határán levő képletekig.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

-  2010. április 28. 14:35   #3112 

Tisztelt Doktor Úr!

Tegnap este egy ütés hatására bal oldalt elment a hallásom KB fél órára, majd lassan enyhe zúgással kísérve visszatért nagyjából. Elmenjek fülészetre, vagy már jól leszek ezután? Mitől lehetett ez?

Válaszát előre is köszönöm!


Ha visszatért a hallása akkor semmi baj, de amennyiben ön kiskorú, bizony maradandó halláskárosodást is szevedhetett volna.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

kíváncsi lennék az eredményekre!!!  2010. április 28. 14:33   #3111 

Jó napot Doktorúr!
szeretném, ha elemezné a vérképemet, és kíváncsi vagyok, h a vizelet ph-t nézik a terhességgel? (terhes vagyok-vagy nem?)
leírom az eredményeket:

klinikai kémia
-nátrium:141
-kálium: 5.2
-vas:7
-glukóz:4,8
-össz.bilirubin:5.0
karbamid:5.8
kreatinin:85
húgysav:303
got:17
gpt:17
ggt:9
alkalikus foszfatáz:161
koleszterin:4.74

hematológia
süllyedés:14
fehérvérsejt:(wbc):10,84
neutrophyl granulocita:68.6 (megjegyzés: balratolt!)
lymphocita:24.9
monocyta:4.1
eosinopil granulocyta:2,1
basophly granulocyta:0,3
neutrophil (abszolút érték):7,44
lymphocyta (abszolút érték): 2,70
monocyta (abszolútérték): 0.44
eosinophil (abszolútérték): 0,23
basophil (abszolútérték): 0,03
vörösvértestszám:(rbc): 4.97
hemoglobin:147
hematokrit:41,8
vvt. átlagos térfogat:(mcv):84.1
vvt. átlagos hgb. tartalom:(mch): 29.6
vvt. átlagos hgb. konc:(mchc): 352
thrombocytaszám:(plt): 283
thr. átlagos térfogat:(mpv): 10,5

vizelet általános
vizelet fehérje: negatív
vizelet cukor: normál
vizelet urobilinióogén: norm
vizelet bilirubin: negatív
vizelet keton: negatív
vizelet ph: 7,0
vizelet fajsúly: 1,010
vizelet nitrit: negatív
vizelet üledék
fehérvérsejt: elvétve
vörösvértest:--
megjegyzés--
köszönöm szépen
várom minél előbb válaszát


Az, hogy állapotos-e vagy sem, a hcg meghatározásból derült volna ki. A vasraktárak azonban kimerülőben vannak, ezt kellene felpótolni.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

18 éves srác!  2010. április 28. 14:27   #3110 

Tisztelt Doktor Úr!

18 évesen mennyi a valószínűsége tüdőráknak?
Pár napja köhögnöm kell de visszatudnám tartani csak mintha valami irritálni a torkomat és ezért köhögök ami száraz! Ilyenkor néha a tüdőm is fáj de csak nagyon picit!18 év alatt nem szívtam el összesen 1 doboz cigit sem és az se most volt már!
Válaszát előre is köszönöm!


Ha ügyes és a következő 18 évben is beéri maximum egy doboz cigarettával, akkor minimális a valószínűsége. Légcsőhurut lesz amit most érez.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Labor  2010. április 28. 14:25   #3109 

Üdvözlöm doktor úr

Szeretném megkérdezni mit takarnak az alábbi eredmények
Normál érték
Albumin: 53.0 g/l 35-50
LDH: 193 u/l 230-460
EO: 1.2 % 2-4

Válaszát előre is köszönöm.


Ezek az eredmények most épp a kristálygömbömet takarják, én ugyan ebből meg nem mondhatom mi baja, de talán aki elküldte ezekre a vizsgálatokra többet mondhat önnek.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

vizelet ph  2010. április 28. 14:20   #3108 

Tisztelt Doktor Úr!

A minap voltam a szokásos éves vérvételemen, és a vizeletem ph-ja 5.
Jól gondolom, hogy ez nem jó, savas?
Ha igaz akkor nem értem, hiszen én nem eszem húst, sem édességet, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok.
Tudna segíteni mi lehet ennek az oka?
köszönöm. tisztelettel: enikő


Ez így jó! Savasabb vizeleti pH mellett kissebb az esélye a felszálló húgyúti fertőzéseknek is. Valószínűleg a C vitmainszedés okozhatta, amennyiben a közelmúltban szedte.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

elixirium  2010. április 28. 14:18   #3107 

Tisztelt Doktorúr!

Múlt hét kedden a tüdőgyógyászaton megállapítottak nálam por-és pollenallergiát, valamint (enyhe?!) asztmát. (FEV1 78%) Mivel tudomásom szerint nem volt még asztmás rohamom, egyébként nem is tudom annyira milyen az, szóval lehet, hogy volt. (Én jó régóta fennáló, ksiebb-nagyobb szünetekkel kisebb-nagyobb időtartamra visszatérő légszomj-jelentkezése miatt mentem el, de az enyém szerintem nem kilégzési nehézség, inkább mintha nem menne elég levegő a tüdőmbe...)
A lényeg viszont az, hogy szombaton elég durván megfáztam, orrdugulás, torokfájás, torokkaparás, miegymás. Lementem a háziorvosomhoz aki felírt nekem Elixirium thymi compositumot köptetőnek. Haza is mentem be is vettem az első kanállal és utána néztem meg az interneten a betegtájékoztatót, miszerint asztmásoknak ezt nem szabad használniuk. Az lenne a kérdésem, hogy most, hogy bevettem mire számíthatok? Nagy baj lesz? Mivel eddig nem tudtam az asztmámról (ami nem tudom mikor alakulhatott ki) Anyukám szerint régebben mindenkinek ezt írták fel és senkinek semmi baja sem volt tőle... És mivel a háziorvosom tudta, hogy ilyen asztmás diagnózist állítottak fel, ne bíráljam felül az ő döntését, biztos tudta, hogy nem lehet tőle bajom... Viszont én azért csak megijedtem.
Ön mit gondol erről? (Elnézést a hosszú levélért)
Válaszát előre is köszönöm.
T.: Fanni


Nyugodtan használhatja, csak abban az esetben nem ha épp a kakukkfűre érzékeny.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Púposka  2010. április 28. 14:15   #3106 

Kedves Doktor Úr!
Na, most megijedtem! Olvastam egy cikkben, hogy a Cushing-szindrómás betegeknek egyik jellemző tünete a zsírpúp, melyről fotót is láttam. Nos, nekem is ilyen púpom van!
Számítógép előtt dolgozom, 35 éve íróasztal mellé köt a munkám, s én ennek tudtam be e "szépséghibát".
Megnyugodhatom-e - hiszen más tünetet a fenti kórral kapcsolatban nem észleltem - hogy mástól is lehet ilyen "banyapúp"?
Köszönöm válaszát: Zsuzsa


Vizsgálat nélkül erről én sem mondhatok többet, de meg kellene méretni a serum cortisol-szintet!
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Dóri  2010. április 28. 14:13   #3105 

Tisztelt Doktor úr!
Pár nappal ezelőtt egy rossz hír miatt, ami az ismerőseim közelében történt(szívprobléma), nagyon rossz közérzetű lettem, és sokat gondolkodtam azon, hogy milyen hamar eljön a baj. Szombat óta kicsit erősebb szívdobogást érzek, és csak arra tudok gondolok, hogy biztos azért van mert valami problémám van nekem is a szívemmel. Ilyenkor csak még jobban bestresszelem magam, és érzem , hogy pillanatok alatt magasabb lesz a pulzusom is. Nincs szédülésem, mag hasonló tünetek, csak már folyamatosan a gyorsabb szívverésemen jár a fejem, amivel csak még jobban fokozom. Doktor úr szerint mi a teendő? Fiatal vagyok, szal talán tényleg nincs semmi komoly problémám? Vagy valamit jelenthet az erősebb szívdobogás, vagy a hirtelen pulzusemelkedés?Vagy csak a sterssz okozza?


Az egészség olyan kincs, amit akkor értékelünk, amikor elveszni látjuk. Az ön megnyugtatására, vizsgáltassa meg magát a háziorvosával.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

repülős kérdés  2010. április 28. 14:08   #3104 

Kedves Szilárd,

Munkámból kifolyólag többször repülök egy hónapban (átlagosan kétszer, kb. egyórás utakra) és az utóbbi 2-3 esetben, amikor a süllyedés megkezdődik, korábban sosem tapasztalt szúró-égő érzés jelentkezik a bal szememnél, ami könnyezni is kezd, illetve olykor a homlokomba is "kisugároz" ez a kellemetlen érzés. Felszálláskor nem történik ez, és a leszállás után is megszünik. 29 éves vagyok, Ön szerint mi lehet ez? Aggodnom kellene?

Nagyon köszönöm a válaszát! Vanda


Attól tartok egy régi fertőzés után kialakult dobhártyaperforáció áll a panaszai mögött. Vizsgáltassa meg magát fül-orr-gégsszel.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Szóval...  2010. április 28. 14:07   #3103 

Üdvözlöm!

A „cognacot” Ady Endre küldte, én csak kitöltöttem… Írtam, hogy közeledünk a kortársakhoz… Varró Dánielt szokott olvasgatni??
Örülhet (én is azt teszem), egész jól aludtam, kivételesen…bár csináltam egy hülyeséget, nem a megszokott időben tértem nyugovóra; ma nem így lesz!

Nagyjából így gondolta? orrpolypus→reflux→asthma→hor kolás→alvászavar

Fényesítsünk azon a kristálygömbön!
- Volt FOG vizsgálat, írásba adták: „ Panaszait reflux, allergia is okozhatja”.
- A férjem horkol (arra időnként fölébredek), én nem! (Az alvásvizsgálaton is fény derült volna rá).
KÉRDÉS?


És esetleg így átrendezve? alvászavar →reflux→asthma

Vagy esetleg túl sok levelet olvastam ma már? (A macska rúgja meg!)

A lényeget elraktároztam:
-A krétákat kidobom, s egyelőre lassan, de biztosan „elfutok”, amint gombák vagy kémiaórák közelségét érzem.
-Azt nem eszem, iszom ami nem ajánlott a refluxos egyénnek.
-Lefekszem időben, nem terhelem az agyam mindenféle hülyeséggel…

+TANÁCS?

Köszönöm, hogy időt szakított rám is...


"Varró Dánielt szokott olvasgatni?? "
- Igen, és van szerencsém személyesen is ismerni.
"Nagyjából így gondolta? orrpolypus→reflux→asthma→hor kolás→alvászavar"
- Lakonikusan: igen.
"Vagy esetleg túl sok levelet olvastam ma már? "
- Lehetséges.
"+TANÁCS? "
- Írjon (a többi emailben ment)!
"Köszönöm, hogy időt szakított rám is... "
- Szívesen szakítok, amikor van miből. Amikor meg nincs akkor abóól :)
Üdvözlettel,
Dr.GSz

emésztési zavarok  2010. április 25. 18:14   #3102 

Tisztelt doktor úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi panaszok utalhatnak-e rákos megbetegedésre:
-25 éves férfi vagyok, családomban rákos megbetegedés még nem fordult elő.
-Kb. már egy éve (vagy több ideje, de ennyire biztosan emlékszem) reggelente többször kell wc-re mennem, mintha hasmenésem lenne.
- Ez nem mindig áll fenn, olykor minden rendben működik, de nem ez a jellemző.
-A székletem után időnként véres a wc papír, de maga a széklet (láthatóan) nem (ilyenkor általában éget a végbélnyílásom egy jó ideig). Ez max. havonta 1-szer fordul elő.
-Először véres wc-papírral kb. 9 éve találkoztam (akkor úgy voltam vele, hogyha legközelebb is jelentkezik, orvoshoz fordulok, de mivel évekig nem jött elő csak nagyon ritkán, ezért nem tettem).
-Jellemző továbbá a reggeli állandó (és dús) bélgázképződés, ez is legalább 10 éve már fennáll.
-Illetve vizelési zavarok is vannak, naponta 7-8-szor kell mennem ezügyben is.
-Mindezektől függetlenül, egyátalán nem fogytam (ellenkezőleg, 5 kg-ot híztam az utóbbi időben) nincsenek hasi és egyéb fájdalmaim, indokolatlan fáradékonyság véleményem szerint nem fordul elő, egészségesnek érzem magam, azonban sok családi probléma és (sajnos) stresszdús környezet közepette élek.

Válszát várva, köszönettel!


Önnek nagy valószínűséggel un. rectocolitis ulcerohaemorrhagica nevű betegsége lesz, ami nem daganatos, hanem gyulladásos bélbetegség. Keressen fel gastroenterológus belgyógyász kollégát, a szükséges vizsgálatok elvégzésére.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Szóval...  2010. április 25. 13:43   #3101 

Köszöntöm (köszönöm) Doktor Úr!

Cserébe:
"Ha minden, minden elhagyott,
Igyál egy kis cognacot."

/Így közeledünk a kortársak felé./

Komoly rész: összerakható esetleg az alábbi negyedekből egy egész is?
-2005: vashiány (kezelt; fél hónapja jó volt az érték, az alsó határ felett icipicivel)
-2006: átalvásos zavarok (ekkor kezdtem egy új "oskolát", de nem Somogyban; egy évet vártam, hogy fogadjanak az alváscentrumban ( nem vagyok egyedül alvásgondjaimmal!??), generalizált szorongás, ezt állapították meg. Tul.képpen ez a problémám "félkezelt", az iskolát elvégeztem. Gyógyszert én nem akarok szedni, pszichológushoz a háziorvos nem javasolt, ismeri a körülményeket -kevés időt szánnak a betegre-, rakjam csak helyre magam a dolgaimat, mi fontos, mi nem, szortírozzak. 1 évet jógáztam...(ez most szegecselt lábbal nem megy)
2007 reflux (kezelt) Ja, egy kicsit még fogyhatnék!
2007 asztma (kezelt)

1 negyed+1 negyed+1 negyed +1 negyed= 4 negyed? Vagy csak összefüggéseken agyalok?

Köszönöm, hogy átgondolta!

☼ ☼ ☼







A négy negyed nem egy egész. Csak a matematikában az, ahol a nevezőt egyszerűen számként kezelik, amint a rendszer is az egyént egy tajszámmal, betegségét egy kóddal, és fizetését - nyugdíját egy iktatószámmal letudja.
A leírtak alapján Paracelsus talán többet segíthetne, de nekem csak saját fényesítésű kristálygömböm van: amit nem látok benne azt ki kell találjam, mert van olyan ami a figyelmet elkerüli, vagy eltereli.
Fül-orr-gégészeten meg kellene nézetnie, hogy nincsnek-e orrpolypusai, ez refluxot, a reflux asthmát, az asthma és az orrpolypus pedig horkolást okoz, ami alvási légzési zavaron keresztül a melatoninszint csökkenését váltja ki az a megfelelő központi idegrendszeri magvakban, és ez felelős a cirkadián ritmus (éjjel-nappali bioritmus) szabályozásáért. Én legalábbis így spekulálom ki azt az ördögi kört amiből mindeddig nem tudott kilépni.
A cognacot pedig köszönöm, csakis az ön egészségére!
Dr.GSz


előző oldal  154 155 156  157 158  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Háziorvoslás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!