orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Gombos Szilárd

Dr. Gombos Szilárd válaszol

Dr. Gombos Szilárd

háziorvos, családorvos

általános-, csípő-, és dopplerUH

előző oldal  91 92 93  94 95  következő oldal
Alcsony "per" érték a vér  2009. szeptember 18. 23:29   #1860 

T. doktorúr!

24 éves ffi vagyok. Egészséges vagyok.Semmiféle eltérésem nincs.A tenziom:115/50-110/51hgmm körüli. Tehát alacsony a "per" érték.
Echocardiographiá-val kizárt minden szívbetegség. Nincs aorta bill eltérés sem. Az Ergometria is negatív. Szemfenéki ereim rendben vannak. Nincs érfalmegkeményedés/nincs meszesedés.TEhát az ereim nem rugalmatlanok elvileg.Veséim is rendben.
Kérdésem ,h az alacsony "per" értéket minek köszönhetem, ha kizárt minden eltérés?ez baj? miért lehet?


Amennyiben nem az amfetamin rendszeres használata, vagy zajártalom okozza, meg kellene méretni a vér ólom-szintjét, mert ólommérgezésben is előfordulhat, akár más tünetek nélkül is.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

nem jön el  2009. szeptember 18. 23:14   #1859 

Értem, és azt nem tudja ez mitől lehet? Elmezavar? Nem volt ő ilyen csak elkezdte böngészgetni az egészséges életmódot és ott írták, hogy a beöntés jó méregtelenítő kúra erre elkezdte csinálni és teljesen bekattant.
Köszönöm a válaszait.


Elborulhatott a tudata, mint egy virágcserép, és ki kell vizsgálni, hogy mi jött fel alóla!
Üdvözlettel,
Dr.GSz

megszépülés  2009. szeptember 18. 23:12   #1858 

Tisztelt Doktorúr! Mi a rejtélye annak, ha egy nem annyira szép ember megszépül nagyon? Beteges vagy ez amolyan relatív dolog és megeshet?
Köszönöm.


Ritkán esik meg velem, de most nem igazán értem a kérdését.
A szemlélődő esztétikai nézeteiben bekövetkező változásokra utal vele, vagy a figyelem tárgyán észleltekre céloz? Mert minden embernek joga van a széphez, ámde nem mind igaz, amit vonzónak látunk. Az igazi szépség ezért belülről formál, így senki sem tehet arról, hogy 20 évesen milyen ábrázattal tekint a világra, de mindannyian teszünk róla, hogy negyven évesen mit olvashatnak ki arcunkról.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

nem jön el  2009. szeptember 18. 23:03   #1857 

De van esély , hogy jobban lesz és befejezi ezeket a butaságokat amiket csinál? Hiába beszélek hozzá mintha a falnak beszélnék nem érdekli csak csinálja... Utána meg panaszkodik, hogy nem bírja tartani a székletét.


Ha sikerül pszihésen rendbehozni, gyógyszeres kezeléssel és/vagy műtéttel még rendbe lehet hozni, de ha azután újra nekilátna a záróizomgyűrű tönkretételének, már csak a pelus marad.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

ALEGRIA  2009. szeptember 18. 22:59   #1856 

Tisztelt Doktor ú! Ön szerint javasolt-e hideg éghajlatra utazni lányom agydaganat mütétje után, amig lábadozik? Mert mi meleg éghajlaton vagyunk,télen sincs minusz, már többféle variációt hallottunk! Másik kérésem milyen étrend javasolt, és életmód, meddig nem ajánlatos tanulni utána? Várom válaszát. Tisztelettel:Éva


Ezt a műtét után el kellett volna mondaniuk az idegsebészeknek, de a közvetlen napsütés és a nagyfokú hőingadozás (pl. 20 fokos légkondicionált környezetből kilépni a 35 fokos melegbe) az ami kifejezetten veszélyes. Ha ezt ki tudják küszöbölni, nincs miért elköltözniük.
Amennyiben jóindulatú daganatról volt szó, csak arra vigyázzanak, hogy székrekedése ne legyen. Ha rosszindulatú daganatról volt szó, akkor minden olyan élelmiszert, ami B12 vitamint tartalmaz ki kell zárni az étrendjéből. Életmódjában rendszerességet és bármilyen konfliktus-helyzet szigorú elkerülését kellene megvalósítani. Ami a tanulást illeti, ha csak néhány napja műtötték, jobb lesz ezt az évet kihagynia.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

nem jön el  2009. szeptember 18. 22:43   #1855 

Üdvözlöm. A feleségem nem jön el orvoshoz és további beöntéseket végez újabban a székletét is nehezebben tudja tartani teljesen bele őrült ebbe a méregtelenítésbe! Kamillával kezeli a végbelét minden nap nagyon aggódom érte! Mit csináljak?


Beszélje meg a háziorvosukkal, hogy utalják be a pszichiátriára. Sürgősen gyógyszeres kezelést kell kapnia.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

húgysavas kérdés  2009. szeptember 18. 22:40   #1854 

Tisztelt doktorúr!

Lenne szíves megmondani ,hogy az aludtej, a lencsfőzelék, a sajt , a sovány felvágott is emeli a húgysavat? mert ezekben is purin van elvileg...


Ha még tudná mi minden van bennük! Egyébként bozalmas ezt így látni leírva: "mert ezekben is purin van elvileg" mintha nem érezné ön is, a különbséget, hogy "ezekben is van purin".
A spenótról is azt hiszik, hogy abban annyi a vas, hogy csak ezért nem mágnesezhető mert földelve van. Valamikor a múlt század derekán közölt értékekben nyomdahiba csúszott éppen a spenótnál, egy nulával és egy tizedesvesszővel elírták, aztán a Popey rajzfilm továbbvitte ezt a tévképzetet.
Másrészt meglepő lenne a mai élelmiszerek összetételét összevetni a régebbi adatokkal.
De hogy ne beszéljek világnak ime egy sor adat, 100 g élelmiszer purintartalmáról milligrammban:

agyvelõ 40
rizs 6
borjúmirigy 400
burgonya 6
lép 105
brokkoli 14
máj 95
cékla 5
tüdõ 70
fejeskáposzta 14
fejessaláta 15
tyúkhús 40
karfiol 1
csirkehús 40
karalábé 5
kelbimbó 14
kelkáposzta 10
libahús 33
padlizsán, patisszon 3
pulykahús 55
paradicsom 4
marhahús 40
paraj 23
borjúhús 48
petrezselyem 17
sertéshús 48
retek 5
fácánhús 35
sárgarépa 8
nyúlhús 38
spárgatök 14
folyami hal 27
zöldbab 18
csuka 48
zöldborsó 80
ponty 54
cukkíni 3
szardínia 120
zöldpaprika 3
kaviár 40
vöröshagyma 1
szalámi 23
sárgaborsó 45
búzaliszt, dara 23
száraz bab 45
kenyér, péksütemény 8
lencse 70
gomba 5
dió 8
tej 1,4
gesztenye 16
tojás 1 db 0,8
mandula 9
alma, körte 1
mogyoró 10
citrom 1
málna 1
csokoládé 620
õszibarack 1
szója 35
szilva 10
õzhús 39
spárga 3

Üdvözlettel,
Dr.GSz


Eredmény  2009. szeptember 18. 22:16   #1853 

Tisztelt Doktor Úr!
Csütörtökön(2009.09.17) voltam vérvételen.
Ellenőriztettem a pajzsmirigyemet. Pénteken vagyis ma ki is vettem
az eredményt. Nagyjából szerintem rendben van azon kívül, hogy alúlműködik.
Önnek mi a véleménye az eredményről? Hétfőn délután viszem el a háziorvosomnak.
Érték: M.egys. Ref.tart.
Szenzitív C-reaktív protein 7.7 mg/l


Gratulálok! Ön bátor kérdező: elárulja, hogy több eredményt is kapott, amit ön így-vagy úgy kiértékelt magának, de azért egyet közülük elküldött nekem is a labor referenciatartománya nélkül, hámozzam ki belőle, hogy mi baja. Sebaj, megteszem, csakazért, hogy lássa kivel van dolga!
Íme a következtetésem: a többi eredményt elfelejtette ideírni (memóriazavar - nagyon alulműködik a pajzsmirigye), még a normálértéktartományhoz is lusta volt, igazából be sem fejezte a kérdését (koncentrációs képesség zavara). Rendben találta úgy is, hogy alulműködik - ha szedte volna a kapott kezelést, azt várta volna, hogy javuljanak az eredmények, tehát nem szedte a gyógyszeres kezelést! De nem hanyag annyira, hogy ne érdekelje, másként nem ment volna el kontrollra, és nem írna ide, tehát alternatív gyógymódokat kereshetett (talán homeopátiát, talán gyógynövényeket), amik persze nem jöttek be, közben még el is hízhatott, ezért siet már hétfőn a háziorvosához, hogy csináljon már valamit: a jövő heti szüreti bálra nem lesz jó az új ruhája!
Üdvözlettel,
Dr.GSz

hasmenés  2009. szeptember 18. 21:51   #1852 

Tisztelt doktor úr! én kérdeztem délelött hasmenéses ügyben,sajnos már kidobtam ezeket a gyógyszereket házilag nem lehet tenni semmit? van pantacid savcsökkentöm,meg pankleoflat gyógyszerem. ezek jók rá?


Furcsák ezek a gyógyszerek: nem jó, ha gyűjtik és nem jó ha eldobják; nem jó ha beszedik és nem jó ha nem szedik be; nem jó ha van hatása és nem jó ha nincs.
Én leÍrom mit szedjen, de ha nem akarja Így venni, akkor inkább meg se vásárolja...
A Helikobaktert most már ki kell irtani, másképp gyógyszerrezisztenciát fejleszt ki a baci enzimrendszere.
Ospamox 2x1g 10 napig
Fromilid 2x500mg 10 napig
Pantacid (ez nagyon jó lesz csak nem tudom milyenje van otthon ezért leÍrom mindkettőt) 2x20 mg vagy este 40 mg 6 hétig
Motilium 3x1 tb 6 hétig evés előtt.
De bevonókat ne szedjen vele.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

máj  2009. szeptember 18. 21:35   #1851 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon ideges vagyok a leleteim miatt, emiatt kérem a segítségét.
Hasi UH-n voltam, ahol megállapították, hogy gond van a májammal.

Nagyon megijedtem.
Leginkább azért, mert kisbabát szeretnénk a párommal, ami sajnos nem sikerül. Most szerettünk volna segítséget kérni ebben a kérdésben, és nagyon félek attól, hogy ez most megakadályozza.

Az egyik kérdésem az az, hogy lehet-e rosszindulatú elváltozás amit találtak, a másik az, hogy lehet-e hepatitis.

A leleteim a következők:

A Vélemény: diffuz zsirmáj, és a gócos elváltozások tisztázására CT-t javasoltak.

A CT eredményem a következő:

A máj lnyegesen nem nagyobb, densitasa csökkent, 30 HU, benne közvetlenül a rekeszkupola alaptt a VIII. segmentumban egy 11 mm nagyságú, ill. a ligamentum teres hepatis mellett ventralisan a III. segmentumban egy 18 mm nagyságú, a korai arterias fázisban a kontrasztanyagot halmozó képlet ábrázolódik, mely a későbbi fázisokban is inkább a környezeténél finoman magasabb densitasúank tűnik. A VI. segmentumban dorsalisan egy hasonlóan viselkedő 16 mm nagyságú képlet ábrázolódik még. Hasonló elváltozás a vena portae előtt is a kontrasztanyagot a korai arterias fázisban a környezetüknél jobban halmozzák, natívan is és a postkontrasztos fázisban is a környezetüknél magasabb densitas értéket mutatnak.

A intra-, és extrahepaticus epeutak nem tágultak. A lép lényegesen nem nagyobb. Az epehólyagban meszes képlet nem ábrázolódik. A pancreas és a mellékvesék regiója körülírt kóros eltérés nélkül. A vesékben kóros képlet, kő, üregrendszeri tágulat nem ábrázolódott. A retroperitoneumban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik.
A kismedencében közepesen telt húgyhólyag látható, az uterus nem nagyobb.

Vélemény: a májban látott elváltozások elsősorban benignomara jellemzőek, tekintettel arra, hogy natívan is és minden fázisban is magasabb densitasúak, mint a normál, egyébként csökkent densitasú májszövet elsősorban focal sparing lehetősége merül fel.

A háziorvosom ezután elküldött vérvételre. A laboreredményemben a következő értékek estek kívül a referencia tartományon:

WBC (3,71 10'3/u), HGB hemoglobin 11,7 g/dl, HCT hematokrit 35,6%, MCV átl. vvt térf 80,9 fl, MCH átl. hgb térf/RBC 26,6 pg, FE 6,9 umol/l
Transferrin 392 mg/dl.

A GOT (21 U/L), a GPT (25 U/L), GGT (21 U/L), Ö-Bilirubin (12,2 umol/l)D-bilirubin (2,2 umol/l), stb mind a referencia tartományon belül vannak.

Előre is hálásan köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:
egy aggódó, ideges 38 éves nő


Amennyiben hosszú évekig szedett antikoncepcionális készÍtményt, akkor ez okozhatja a májban leÍrt elváltozásokat. Bár a CT jóindulatú képletekként határozza meg őket, személyes véleményem az, hogy indokolt az érintett területekről biopsiát venni szövettani vizsgálatok céljára, de ezt csak invazÍv UH-ban jártas gastroenterológus-belgyógyász kolléga döntheti el. Csodálkozom, hogy (az ön szempontjából rendkÍvül fontos) alkalikus phosphatase és alfafetoprotein szinteket nem kért a háziorvosa, de ezt a tumormarkerek mellett elvégeztetheti szakorvosi beutalóval.
SzorÍtok önnek, és kérem Írja meg, hogy mit találnak a továbbiakban.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

kérdés  2009. szeptember 18. 16:24   #1850 

Tisztelt Dr Úr!
Még annyit szeretnék kérdezni ha Lambliázisom van akkor azt mivel kezelik?
Ha Normaflórt veszek a gyógyszertárban az nem segít?

Köszönettel :Ani


A normaflore nemigazán féregűző... Sőt egyáltalán nem az: hanem probiotikum. Előbb valamilyen szinten azért ezt igazolni kell előbb, mert csak halovány gyanú és spekuláció őkelme így ebben a formában.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

hasmenés  2009. szeptember 18. 14:44   #1849 

Tisztelt doktor úr! Már vagy négy napja megy a hasam és fáj is.
vagy 4 hónapja voltam gyomortükrözésen:zöldionyi hiatus hernia,reflux,meg valami baktérium a gyomorba. írtak ki rá 1000mg amoxicilin,rapydex,meg valami f.betüs gyógyszert 500mg-os. volt. akkor ezeket nem szedtem rendesen csak hibe hóba,lehet most emiatt fáj meg megy a hasam. nem ettem semmi olyat amitöl ezt kiválthatná. kérem segítsen.


Ezzel csak a normálflórát pusztította el, a Helicobakter meg él és virul, és mindeközben úgy termeli a savat, mint a kínai könnyűipar a tornacipőt. Javaslatom a következő:
1. Szedje be a teljes kezelést, ahogy felírták (az elkomolytalankodott tablettákat kipótolva) és mellé szedjen 3x1 tasak smectát a hasmenést csökkentendő.
2. az antibiotikumok befejeztével egy hétig szedjen Enterolt, Acidofilust, Normafloret vagy igyon Aktiviát a bélflóra helyreállítására.
3. hat hétig szigorú diétát tartson.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

lázmérő  2009. szeptember 18. 12:47   #1848 

Kedves Doktor Úr!


Az lenne a kérdésem Ön felé,hogy vettünk lázmérőt ami(fül,homlok,szobahőmérő) egyben.Celsiusban mér.Kell valamennyi tizedet rászámolni miután mértem a baba hőmérsékletét?Mennyire biztosak egyébként ezek a hőmérők?Higanyos mérővel nem tudok lázat mérni neki,mert ahogy beteszem a fenekébe rögtön bekakál.Válaszát köszönöm.Üdv:egy baba anyukája.


Minthogy nem ismerem a készüléket, nem tudok érdemben mást mondani, mint azt, hogy ha nem írja a használati utasításában, akkor nem kell rászámolni.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

kérdés  2009. szeptember 18. 12:45   #1847 

Tisztelt Dr Úr

Köszönöm a segitségét felkeresem a háziorvosom!!
Tisztelettel Ani


Örülök, ha segíthettem.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Baba  2009. szeptember 18. 12:44   #1846 

Kedves Dr Ur! Nekem egy kerdesem van, a kolleganom babat var, es trombozis gyanus, tenyleg nem szedhet semmilyen terhesvitamint? En kicsit furcsallom hogy nem szedhet! Varom valaszat!tiszelettel: Kalman Szilvia


Amiben K vitamin van, azt bizony kerülnie kell. De a K antivitamibt is (acenocoumarolum).
Üdvözlettel,
Dr.GSz

kérdés  2009. szeptember 18. 12:00   #1845 

Tisztelt Dr Úr

Csak egy általános vérvizsgálat volt a clexan miatt,de a háziorvosom nem mondott semmi különöset az eredményre.Egyébként szokott lenni alhasi diszkomfort éretem és a székletem is bűzös,és puffadni is szoktam,fokozott bélgázom is szokott lenni.

Köszönettel:Ani


Lambliázis lesz az! Beszélje csak meg a háziorvosával az általam javasoltakat.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

kérdés  2009. szeptember 18. 11:31   #1844 

Tisztelt Dr Úr
Véreredményemmel kapcsolatban érdeklődnék csak a jelölt értékeket irom

se magnézium meghat:0,73 mmol/1 ref:0,80-1,00
se kálcium :2,24 mmol/1 ref:2,25-2,65
se got (ASAT) megh. :47 U/1 ref:0-31
se gpt (alat) megh. :61 U/1 ref:0-31
Eosinophil % :6,10 % ref0,00-4,0

Volt egy térdműtétem szept 4.-én,clexane-t kaptam 14 napig,gyógyszert nem szedek,a dohányzásról a műtét után leszoktam,alkoholt nem fogyasztok.

Válaszát köszönöm:Ani


Parazitózisra gyanakszom, ettől lehet magas az eozinofilek száma, és megemelheti a májenzimeket is, ha pl. giardia lamlbliáról van szó. Ugyanakkor felszívódási zavarokat is okozhat, ettől alacsony a Mg, aminek hiányában a Ca sem szívódik fel. Féregpete vizsgálatot javasolok, és a máj funkcióinak is további kontrollját, hasi UH-t (ezen kitűnhetnek akár a lambliázisra utaló közvetett jelek is), de a legjobb lesz visszavinnie a leleteket ahhoz aki elküldte rájuk, mert az én spekulációimon kívül másról is lehet szó.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Virág  2009. szeptember 18. 10:01   #1843 

köszönöm...de ha pl valaki hozzáér egy idegen ember vattájához akkor sem kaphat el még semmit ?de ez már órák óta ott volt,meg is volt száradva,éppen hogy pár csepp volt de nemértem miért oda dobják,egy Supermarketbe ....


szép napot Önnek engem vár a munka.:(((Ha egy szúnyogot elcsap magán, akkor is egy folt vérrel találkozik, és nem tudhatja kiével! Sőt, ott még szúrás is van!
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Virág  2009. szeptember 18. 09:51   #1842 

Kedves Doktor úr


Tegnap munka után össze kellett szednem a szemetest de mivel csak blokkok stb vannak benne kézzel nyultam bele hogy majd átrakom a másikba.nem nagyon nyultam bele és nem értem hozzá biztosan de a kuka alján megláttam egy nagyon pici vattát amin vér volt azthiszem.rögtön kezet mostam,és nincs is a kezemen semmi.Ön szerint ilyenkor elkaphat az ember valamit ha hozzá is ér?egyébként is sajnos a szemeteseket nekem kell általában kicserélnem,jó koszos dolgokat fogdosok...


a másik ha már itt tartunk: a fogorvos akihez járok és nagyon szeretem jó orvos de érdekes mód se nem használ maszkot se nem kesztyüt,pont belegondoltam hogy amig más ember szájában is matat ugyanugy az enyémben is.....
ez nem lenne kötelezö?


Nem kapott el semmit, de használjon védőkesztyűt.
Bizony jó lenne gumikesztyűt hasznélnia mindkettejük érdekében, de hogy kötelező lenne-e Magyarországon, ezt kérem én nem tudhatom.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

?  2009. szeptember 18. 09:42   #1841 

Tisztelt Doktor Úr!

Tegnap délután óta le vagyok gyengülve. Akkor még nem éreztem, hogy lázam lenne. Nagyon legyengültem. Ma 39 fokos lázam lett. Délután le kellett feküdnöm, mert nem bírtam talpon lenni. Dolgozni is 39 fokos lázzal voltam, aztán délutánra már nem bírtam semmit sem csinálni. Nagyon szédülök, rossz a közérzetem. Gyógyszer hatására nem megy le a lázam. Voltam a családorvosnál, de csak lázcsillapítót írt fel, és azt mondta pihenjek. A délutáni pihenés jól esett, de a lázam egyáltalán nem ment le, és még úgy érzem talán emelkedik is. (hamarosan megmérem).
A torkon nem fáj, kicsit köhögök, de az azért van mert rettenetesen ver a szívem, és köhögést hoz rám. Össze-vissza ver, nagy dobbanások vannak.
Elmondtam ezeket az orvosnak, de igazából nem tudott rá mit mondani. Szeretném az Ön véleméányét is kikérni. Van okom aggodalomra, vagy majd magától elmúlik?
A szívemmel korábban is voltak problémák, tehát ez nem újdonság. De van összefügés a lázzal? 23 éves vagyok.
Köszönettel
Éva


Nagy valószÍnűséggel influenzás. Szedjen 2x1 g C vitamint, Béres Cseppet, 3x1 fervexet. Esténként egy egy forró ülőfürdőt vegyen, és valóban maradjon ágyban. A pulzusszámmegemelkedést a láz okozza, 2x25 mg Egilok segÍteni fog rajta.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

előző oldal  91 92 93  94 95  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Háziorvoslás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!