orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Eszik János

Dr. Eszik János válaszol

Dr. Eszik János

pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa, orvosi rehabilitáció (pszichiátria) szakorvosa

Ált. elégedetlenség érzés, Depresszió, Pánik

előző oldal  25 26 27  28 29  következő oldal
kétség!  2009. július 9. 21:38   #540 

kedves Doktor Úr!
Köszönöm válaszát, sokat segített!
Ma van a 8. napom!:)

Tisztelettel: A 45 éves nem dohányzó nő!:)


Nagyon szivesen!
E.J.

fogyasztószer szedése más gyógyszer  2009. július 9. 21:37   #539 

Kedves Doktor Úr!

A következő lenne a kérdésem. Már több orvost-dietetikust és a pszichiáteremet is megkérdeztem ez ügyben, de nem tudom mit tegyek. Jól kompenzált bipoláris-schizoaffekt zavarom van, mely jelenleg szinte tünetmentes. Csak 10 mg Zyprexát szedek. Viszont volt egy pajzsmirigy-alulműködésem is, ami miatt a korábban leadott 15 kilót szépen mind visszahíztam. Mire a gyógyszert megkaptam, már késő volt. Azóta csak pár kilókat sikerült leadni, aztán ált. azok vissza is jöttek. Nemrég olvatam az orvosi felügyelet mellett történő fogyásról és a reductil tablettáról, de eltérő véleményeket olvasok annak mellékhatásairól is, többek között, hogy pszichózist okozhat. Mivel nekem már volt, talán érthető, hogy kicsit aggódom. Az orvosom említette, hogy egy hasonló betegénél alkalmazta a szert, de pár hónap után (4) leálltak vele, mert hangulati ingadozást okozott, amit aztán könnyen helyrehoztak. Viszont olyan 4-5 kilót sikerült is leadnia. Kérdezném tehát doktor urat, hogy mekkora kockázat ez, és hogy merjek e belevágni? (Szívem szerint ezt tenném, mert nem könnyű a kilókkal folytatott harc) A dietetikus egyébként nem mondott ellenvélemnyt.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Katalin


Tisztelt Katalin!
A decompenzáció kockázata jelentős és ennek tudatában Önnek kell döntenie. A Zyprexa is jelentősen hízlal, szóba jön-e annak lecserélése inkább? Ha bevállaja, érdemes a kockázatot minimalizálni, pl. ne legyen a pszichiátere éppen szabadságon, járjon gyakrabban kontrollra, legyenek bevonva a családtagok is stb.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

kétség  2009. július 7. 16:51   #538 

Kedves Doktor Úr!

2 hete szedem a Champixot, nem éreztem jól magam, elmentem pszihiáterhez. Ő Wellbutrint, és Rivotrilt írt fel mellé, és azt mondta, hogy ne hagyjam abba a Champixot!

Kérem, adjon tanácsot, nyugodtan szedhetem ezeket? Ugyanis nem tudni, hogy a Champixtól, vagy a nikotin elvonástól érzem magam rosszul!
Depressizós tünetek jöttek elő! Nincs kedvem még utcára sem menni!

Várom válaszát, köszönöm: Egy 45 éves "nem dohányzó" nő!


Tisztelt Kérdező!
Szerintem is nyugodtan szedheti együtt ezeket a gyógyszereket, a Wellbutrin hatása még később fog jelentkezni.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Kimerültség  2009. július 7. 16:46   #537 

Tisztelt Dr. Eszik János rövid kérdésel fordulok önhöz.Depreszios szorongo beteg vagyok évek ota.Reggelente fügetlenül hogy aludtam vagy sem mindig fáradtan ébredek és napközbe sokszor elkap olyan eröss fáradságérzé hogy muszáj egy orát hogy aludjak.
Ez normális az én betegségembe?? A daktorur megtiltotta a kávét és a az alkoholt tehát a pihenésen kivül nem maradt semmi ami elegé zavaro.
Várom válaszát


Tisztelt Kérdező!
Ezek depressziós tünetek, amin esetleg a gyógyszerek változtatásával lehetne megpróbálni változtatni, ennek lehetőségét a kezelőorvosa tudja megítélni. A pszichoaktív szerek tilalmával teljesen egyetértek ebben a helyzetben.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Alkohol és nyugtatók  2009. július 6. 12:40   #536 

Kedves Doktor Úr!
Szeretném a véleményét kérni,ha tud segitsen.Próbálom a lehető legrövidebben megfogalmazni a lényeget:van egy ismerősöm,aki az elmúl másfél évben rettenetesen inni kezdett.Elvált,mint vállalkozó tönkrement,pénzügyi manőverekbe kezdett h ne csúszzon le teljesen...de nagyon félrecsúsztak a dolgok...egy gazdag nőt vert át 30 millióval,amit nem tud visszadni,panziót vett,amibe teljesen belebukott...mindig imádta nőket,a jó ételeket,italokat...nagykanállal ette az életet.
Közben a gondjai miatt olyan súlyos lett az alkoholfogyasztása,hogy szinte naponta önkivületig ivott...észrevehető lett rajta higiéniás probléma..mosdatlanság,sajnos éjjel ágybavizelés is már...az anyja könyörgésére elment ideggyógyászhoz,aki Rivotrilt irt fel neki,eleinte ez hatott is,legalább aludni tudott,majd 3 4 hét után elkezdet magának emelni az adagot,össze vissza szedte,és közben súlyosan ivott,újra orvos,aki Truxalt is felirt neki,és Antaethylt is szednie kellene,de nem veszi be.....szóval ezután már a Rivotrilt és a Truxalt szedte,de úgyanúgy ivott.elkezdett már a szemfehérje is besárgulni,rettenetesen nézett ki.
Sajnos jelenleg a Kerepesi pszichiátrián van,nem soká kiengedik,most csak 10 nap kezelést kap...Felépülhet valaha ez az ember a gyógyszer és alkohol függőségből?És mindez történt a pénz imádata miatt...mert semmi nem volt elég.Kérem irja le véleményét.Köszönettel várom!!
Egy aggódó ismerős.


Tisztelt Kérdező!
Ha ismerőse le tudna állni az önpusztítással valószínűleg elfogadható állapotra fel tudna épülni, a szervezet széles határok között elég jól regenrálódik. A leírt működés viszont eléggé problémás, nagyon nehéz ezekből a körökből kilépni.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

félelem  2009. július 6. 07:03   #535 

Tisztelt Doktor Úr!
20 éves vagyok és elég sokáig azt hittem magamról, hogy AIDS-ben szenvedek, mert voltak egy éjszakás kalandjaim, addig amíg el nem mentem az OEK-ba szűrésre. Hála Istennek az ottani teszt negatív lett, melynek nagyon örültem.. kb egy napig. Csak az volt a probléma, hogy az idő alatt amíg azt hittem, hogy beteg vagyok, annyira bebeszéltem magamnak, hogy nem tudtam a gondolattól elszakadni, és olyanokat találtam ki, hogy biztos rossz volt a teszt, meg hogy a vizsgáló orvos nem járt el szakszerűen. ekkor éreztem, hogy fel kell keresnem egy pszichológust, aki hála Istennek valamennyire szerteoszlatta a félelmeimet, de néha, ha rosszabb kedvem van, vagy nagyon kilátástalannak érzem a helyzetem, még mindig azt hiszem az vagyok. Most pld. azt találtam ki, hogy szűréskor, az orvos , aki a vérmintát vette, ugye.. ott jöttek mentek az emberek a szűrésen, és attól félek, ha előttem, valaki ne adj Isten beteg lett volna, az orvos véletlenül hozzáért a véréhez, és úgy fogta meg a tűt, amivel belém szúrt és ezáltal én is megfertőződtem. A pszichológusom szerint ezek mind irreális félelmek... akiknek ezt elmeséltem közelebbi ismerőseimnek, mind kinevettek. De akkor is, néha nagyon rám jön, és nagyon félek, mi van, ha az orvos mégis megfogta a tűt fertőzött kézzel? Ön szerint erre mennyi esély van, vagy ez is csak egy kitalált dolog, mert az a vicces, hogy én ezt képes vagyok, és el is hiszem. Azért gondolom, hogy az orvos ha véletlen véres lesz a keze, lecseréli a gumikesztyűt (mert nem cserélte minden egyes embernél, azt láttam..nyilván én sem cserélnek 2 percenként) de mi van ha nem vette észre? Megcsináltassam megint a tesztet? Csak attól félek, hogy utána megint kitalálok valamit és újra el akarok menni... nem akarok egész életemben Hiv tesztre járni... Ön mit tanácsol, hogyan tudnám jobban, magamban eloszlatni ezeket a félelmeket? annyira nehéz ez... Köszönöm válaszát! Attila


Tisztelt Attila!
Ön is látja a dolog (hypochondria) irrealitását, mégsem tud tőle szabadulni és szenved tőle. Érdemes folytatnia a pszichológiai kezelést.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

bal kézzel írás  2009. július 6. 06:58   #534 

Üdvözlöm Doktor Úr!

18 éves férfi vagyok, születésemtől fogva jobb kezes vagyok, nem rég bal kézzel kezdtem tanulni írni, sokak szerint nem tanácsos. Állítólag diszlexia alakulhat ki.
Viszont sokan mondták, hogy javítja a két agyfélteke kapcsolatát.

Önnek mi a véleménye?

Üdv. Zsolt


Tisztelt Zsolt!
Nem vagyok a kérdésnek szakértője, de nem gondolnám sem azt hogy egy ilyen tréning diszlexiát okozna, sem azt hogy valami látványos eredménnyel járna.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Zsuzsa  2009. július 5. 08:13   #533 

Kedves Doktor Úr!
Elhatároztam, hogy leszokom a dohányzásról. A doktornő a tüdőgondozóban Wellbutrint írt fel. Tudom, hogy ez antidepresszáns!
Mi a véleménye? Ágyuval verébre?
Én hűségesen szedem, ám nem tudok aludni!
Ha eddig nem voltam depressiós, akkor most majd az leszek? Hogyan fogom letenni?
Tele vagyok kétségekkel!

Üdvözlettel: Zsuzsa


Tisztelt Zsuzsa!
A gysz. adagolásában a pszichiátereknek van jóval nagyobb tapasztalata, ezért javasoltam önnek a pszichiátert. Leginkább reggel érdemes szedni és sokszon 1-2 naponta 1 tbl. is elegendő, ha többet szed lehet irritált, vagy nem tud aludni. Depressziós viszont biztosan nem lesz egy hangulatjavítótól. Ezekhez a gyógyszerekhez nincs hozzászokás, de az elhagyást is fokozatosan kell majd csinálni.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

segítség  2009. július 5. 08:06   #532 

Tisztel Doktor Úr!

23 éves lány vagyok és már egy jó ideje szenvedek valamitöl, amit az orvosok, akiknél voltam, nem igazán tudtak beazonosítani. Körülbelül 2 hónapja kezdett el fájni a gyomrom, a torkomban állandó szorító érzést éreztem és a nyaki mirigyeim is kissé megduzzadtak, ami pár héttel ezelött olyan szörnyüvé vált, hogy már aludni sem tudtam. Ekkor kórházba kerültem de minden vizsgálatom (gyomor-bél tükrözés, pajzsmirgy vizsgálatok) negatív lett így végül a kórház pszichiátere írt ki nekem xanaxot (0,25-et) de az sem használ. Aludni továbbra sem tudok (fél szem Stillnoxot szedek minden este), mert bármikor lefekszem nélküle erös szívdobogás-érzés tör rám, és néha olyan, mintha kihülnének a végtagjaim. Rettenetesen félelmetes érzés, ami már napközben is egyre rosszabb. Az evéssel is problémáim vannak, már majdenm 5 kilót fogytam, mivel néha az étel is igen nehezen megy le.
Sokat olvastam már a témáról, sokan mondták, hogy túl sokat stresszelek, meg szorongok, de sajnos nem tudok ezzel mit kezdeni. A legfurcsább az a dologban, hogy nem is érzem magam túlzottan idegesnek (vagyis egész mostanáig, amíg ezek a tünetek nem jelentkeztek). Egyetemre járok, ami egész jól megy, a családi életem rendezett, ezelött igen ritkán voltam beteg (egyedül fogamzásgátlót szedek rendszeresen már egy fél éve, mert igen rendszertelen volt a ciklusom, de ezzel azóta nincs problémám). Ez a pár hónap viszont már teljesen kikészített.

A kérdésem az lenne, hogy a xanaxon kívül létezik-e még valami hatásos gyógyszer? Vagy hogy egyáltalán mi lehet ez? Sajnos pszichiáterhez egy ideig még biztos nem tudok eljutni, mert minden magánrendelés teljesen tele van, de szerettem volna minél elöbb egy orvosi véleményt.
válaszát elöre is köszönöm
Cs. Viktória


Tisztelt Viktória!
A problémáit szorongásos-depresszív állapot okozhatja, amit leginkább antidepresszanssal lehet kezelni.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Wellbutrin  2009. július 5. 08:00   #531 

Kedves Doktor Úr!
Nekem a tüdőgondozóban Wellbutrint írt fel a doktornő a dohányzás elhagyás megkönnyítésére. Itthon néztem, hogy ez egy antidepresszáns!!!
Mi a véleménye? Kicsit félek!
Köszönettel: Zsuzsa


Tisztelt Zsuzsa!
A Wellbutrin bevált gyógyszer a leszokás segítésére, de jobb ha pszichiáter irányítja a szedését.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Wellbutrin-Adipex  2009. július 5. 07:57   #530 

Tisztelt doktor úr! A Wellbutrin szedhető együtt az Adipex-el? Ha nem hány nap szünetet kell tartani amíg a Wellbutrin kiürül hogy el lehessen kezdeni az Adipex-et? Veszélyes lehet az Adipex 2 hónapos szedése? Köszönettel: Cyndi


Tisztelt Cyndi!
A Wellbutrin önmagában is hatékonyan csökkenti az étvágyat és fogyaszt, ezért indokolatlan mellé Adipexet szedni. Váltás esetén legalább egy hét kiürülést indokoltnak tartok.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

érdekes viselkedés  2009. július 3. 08:07   #529 

Tisztelet doktor úr!
Remélem ez már nem privát üzenetként megy önnek. Szóval köszönöm a válaszát.
Először is köszönöm a válaszát. Másodszor van egy érdekes viselkedésű (NŐ) családtagunk, akinek nagyon furcsa dolgai vannak. Magánéleti tanácsokat kér tőlem, férjemtől egy közös ismerősünktől és még ki tudja hány embertől. Nos ezzel így semmi gond nem is volna, ha nem naponta 2x, 3x olykor 5-6x teszi. Olyan apró dolgokkal "..nem hívott fel a barátom...szerinted?...", "...nem jött el a munkahelyemre.....szerinted..?" Sajnos ennél jóval kimerítőbben és részletesebben. Eleinte meghallgattuk próbáltunk tanácsot adni, de teljesen figyelmen kívül hagy mindent és folytatja a mondókáját. Szerintem BETEG. Mentálisan nagyon.
Nem merjük neki megmondani hogy zaklat mert attól félünk kárt tesz magában. De akkor is zavar mert ez már zaklatás. Én megértem hogy egyedül van, de mindenkinek mást mond....hazudik....sajnáltatja magát.....rengeteg "betegsége" volt már röpke 2hónap alatt.
Hogyan lehetne rávezetni hogy forduljon szakemberhez? Sajnos van úgy hogy visszahívatja magát telefonon és a számlánkon is meglátszik. Nekem is meg van a saját gondom, nincs szükségem másnak a "bajára". Három gyerekem van, 17,12,8 évesek. A 12 éves hiperaktív, a kamasz meg zűrös kamasz. A férjem a negyedik gyerekem....anyósom meg az ötödik...nem részletezem mert most nem erről lenne szó. Mit tanácsol? Szemtől szembe mondjuk meg hogy beteg? Vagy?.....?.....?
Köszönettel : Pintérné(35)


Tisztelt Pintérné!
Az embernek elsődlegesen a saját dolgait kell rendben tartania, határait megvédeni, egyensúlyát fenntartani stb. Ha ezt valaki veszélyezteti, szerintem meg kell próbálni tisztázni a határokat a lehető legkíméletesebb módon. Előfordul, hogy ebből nem értenek és akkor határozottabb fellépésre kényszerül az ember. Én így gondolom.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

szerelem  2009. július 3. 08:01   #528 

Kedves Doktorur!
Olvasom a kérdéseket válaszokat es hasonlosagokat találok magam es masok közt.Történetesenén is valami erős kötödést érzek a pszichiáterem iránt.Aki egyébként már nem sokáig lesz a korhazban. A különbség köztem és a többi kérdező közt az, hogy én nem pszichoterápiára járok hozzá.hanem gogyszert iratni.bipoláris zavarra.2 hetente kell mennem. és kb 10-15 percet beszél velem, és felirja a gyogyszert, és a táppénzpapirt.Tehát ez nem pszichoterápia. Legalábbis én igy gondolom.Jól gondolom? És én mégis kötödést érzek iránta. Itt jön képbe az ön tanácsa amit másoknak irt: hogy beszelni kell erről neki. Na most mi arról szoktunk beszelni csak hogy épp hogy vagyok hat e a gyogszer es mik történtek velem.szoval felületesen és közben ki be maszkalnak más orvosok nőverek stb. ilyen helyzetben en ugy erzem nem mondhatom el neki.ha mégis mi ennek a modja? meg vagyok lepődve hogy ez ilyen gyakori. hogy tudnám kiverni a fejemből? látja én egy más eset vagyok mert nem pszihoterápiára járok. és nem akarom nevettsegesse tenni magamat. nem vagyok már tini. csak a gondolataim olyan örültsegeket gondolok hogy meg kéne csokolni rá kéne mászni elmenni a háza előtt kifigyelni véletlenül összefutni vele meg ilyenek.lehet hogy ez valami mánia? az exem folyton azt mondta nekem hogy én mániákus vagyok mert ráállok egy dologra es akkor azt nem tudom befejezni egyszer szerelmes voltam eg sztarba e folyton el kellett mennem a haza elött es feltem hogy ez feltünikpedig a asztar nem is ismer engem. szóval voltak már fura dolgaim. és varrónő vagyok keveset keresek nem telik magánterápiára . ön szerint mit tegyek? Éva



Tisztelt Éva!
A pszichoterápiás kapcsolatra vonatkozik csak hogy minden érzést meg kell beszélni, mert ez hozzátartozik a pszichoterápiához. Egyéb helyzetekben az ember úgy kezeli a helyzetet ahogy tudja, akarja. Általában csak akkor hozzák szóba az ilyesmit, ha kölcsönösnek tűnik a vonzalom.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

segitség  2009. július 3. 07:50   #527 

T Dr Úr!
28 éves meleg fiú vagyok, aki még csak most jutott élete azon ,szakaszába hogy feldolgozza ,és elfogadja a másságát( tudom ebben a korban az emberek többsége már túl van ezen ) Néhány hete véget ért egy kapcsolatom, ami hatalmas lelki fájdalommal járt/jár. Jobb híjján kivettem néhány nap szabdságot, és ittam... Természetesen ezzel nem jutottam előrébb, max órákra sikerült felednem a bánatom, és a problémám. Nyilván nem kell elmesélnem önnek, hogy mekkora szenvedésen megy keresztül az aki még mindig érzelmekkel vonzódik a másikhoz, de annak már nem kell....
Rengeteg álmatlan éjszaka után kaptam egy ismerősömtől xanaxot. Esténként egy felet vettem be a 0.25 ös fajtából. A hatásán magam is meglepődtem, hiszen "ekkora lelki béke " már régen volt bennem. Azt szeretném megtudni, hogy meddig szedhetem "büntetlenűl" ezt a gyógyszert? Csupán pár napja szedem.Gondolom mint minden ez is függőséget okoz egy idő után.... Jelenleg szükségem van a hatására,hiszen így újra rendben érzem az életem.
Köszönöm válaszát előre is!
István


Tisztelt István!
Ha A Xanax ennyire bejön önnek, akkor ezzel arányosan veszélyes is az Ön számára, ezért jó lenne minél hamarabb leállni vele. A veszteség fájdalmas de előbb utóbb szembe kell vele nézni és el kell viselni. Ha ez nem megy pszichoterápiás, esetleg más gyógyszeres segítséget is kereshet.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

körömrágás  2009. július 1. 08:30   #526 

Kedves Doktor Úr!

Nem vagyok benne biztos, hogy Önhöz kellene-e fordulnom a kérdéssel, de remélem tud nekem hasznos tanácsot adni.
Gyermekkorom óta (amire csak vissza tudok emlékezni), rágom a körömágyamnál a bőrt. Ettől az ujjaim kis mértékben ki is sebesednek, mivel a bőr gyakran beszakad. Hát mit ne mondjak, nagyon csúnya! Nem tudom mire vezethető ez vissza, nagyon rossz gyerekkorom volt. Viszont most hiába felhőtlen, boldog az életem, nem tudom abbahagyni ezt a rossz szokást. Hiába határozom el magam, sajnos észre sem veszem, hogy már megint a bőrt tépkedem a körömágynál. Próbáltam ragtapaszozni, de nem bírtam elviselni, mivel a gyerekeimmel vagyok itthon és egész nap megy a sütés-főzés-mosogatás-takarítás, és nagyon zavart. Mit tudna tanácsolni, hogyan lehetne ettől a nagyon rossz és egészségtelen szokástól megszabadulni?
Válaszát előre is köszönöm:
K.


Tisztelt K!
A körömrágás szorongásos eredetű és általában gyermekkorban kezdődik. Megszabadulni nehéz tőle, mert erősen rögzült a mechanizmus. A személyiség fejlesztésével (pszichoterápia) lassan változhat.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

zoltán  2009. július 1. 08:26   #525 

Tisztelt Doktor Úr!

Kevert szorongásos, depreszíóban szenvedek. Kaptam rá olwexya 2×75mg-ot és rivotril napi 2.5 mg-ot. A kérdésem az lenne 2hete szedem a gyogyszereket és délután állandóan kimerült Vagyok és elalszom estig. Este viszont pár órát tudok aludni és már kora reggel (4-óra) fent vagyok és nem tudok tovább aludni. Éber és tünetmentes igazábol délelött Vagyok különösen kávé fogyasztása után. Kérdésem az lenne nem sok az olwexya 150mg és attol vagyok álmos délután???
gyogyszereim szedése:
Reggel 75mg olwexya
Délben: 75mg olwexya , 1.5mg rivotril
Este:1mg rivotril

Válaszát elöre is Köszönöm! Tisztelettel: Zoltán.


Tisztelt Zoltán!
Valószínűbbnek tartom, hogy a déli 1.5 mg Rivotriltól álmos du.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Sürgős  2009. június 30. 17:57   #524 

Tisztelt Doktor Úr!
Idős édesanyámnak volt egy 6 órás komoly szívműtétje. A kórházban kb. műtétek követő 7 nap után egyik éjjel elesett, törés és koponyasérülés nem érte, sok kék foltja lett és még most is vannak a lábán duzzanatok. 14 nappal a műtét után hazaadták, mivel szerintük „szorongása, időnkénti zavart állapota miatt nem rehabilitálható” Azóta, azaz 5 napja viszont szinte egyáltalán nem mozog az ágyban, ha arrébb akarjuk helyezni, akkor segítség helyett önkéntelenül is megfeszíti magát, felállni egyáltalán nem mer. Amikor megpróbáljuk talpra állítani, akkor nyöszörög, hogy fáj. Megkérdeztem, hogy miért nem akar felállni, azt mondta, hogy attól fél, hogy elesik. Ugyanis most lehet vele beszélgetni is, amikor kiadták, akkor még hallucinált is egy napig, ugyanúgy mint a kórházban, de ez teljesen elmúlt. Megjegyzem, hogy soha nem volt baj a szellemi képességével, illetve egy alkalommal, egy korábbi kórházi bent-létekor estére kapott valamiféle nyugtatótból 1 szemet, amitől egy kicsit bekattant, azt hitte, hogy álmodik és a betegtársait is keltegette, reggelre nem emlékezett semmire. Szerintem a nyugtatók másként hatnak rá, mint bárki másra. Engem az is zavar, hogy az esti gyógyszerbevitel után 1-2 órával nyűgös lesz, nem alszik, ugráltat minket szinte folyamatosan egész hajnalig, amikor elalszik. A 47 kilós anyukám reggel kapja a szervi bajára a szereket, esti gyógyszerei tiapridal+pipolphen. Napközben is érdekes, mintha el lenne nyomva a saját akarata, egykedvű, „ahogy lesz- úgy lesz” állapotba kerül. Így soha ne tudom arról meggyőzni arról, hogy kelljen fel az ágyból, hiszen nem mozgássérült. Szeretném, ha segítene abban, hogy a saját életét élhesse tovább, hiszen ezért is műtötték meg. Kérem, ne az legyen a válasz, hogy beszéljek a kezelőorvossal, hiszen a kardiológus azt sem mondta el, hogy az említett két gyógyszert miért adja, eddig azt hittem, hogy ezek szorongás elleni szerek, amit a műtét után kell adni, de azóta ennek utánanéztem. Most felváltva vagyunk mellette, de ez sem mehet így tovább, hiszen munkahelyünk is van. Legalább azt írja meg – tudom nehéz így látatlanban - a leírtak alapján, hogy van- e remény arra, hogy önmaga legyen újra és hogyan tudjuk meggyőzni arról, hogy merjen mozogni és felállni. Ugyanis az ágyban is azért nem mozog, hogy ne érezzen fájdalmat. Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!
Egy ilyen bonyolult helyzetet tényleg nem lehet látatlanban, részinformációk alapján megítélni és ez nem a segítő szándékon, vagy annak hiányán múlik. Ami valószínűsíthető:
1) édesanyja pszichés állapota vsz. szervi eredetű ill. szorosan összefügg a testi állapotával
2) a fenteken túl a pszichés problémák valósak és súlyosak, ezért indokolt hogy pszichiáter is vizsgálja meg és vegyen részt a gyógyszerelés beállításában.
3) az állapot lehet tartós is de valószínűbb hogy visszafordítható.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Hangulatzavar  2009. június 29. 20:25   #523 

T. DR. Úr
Kiskorom óta nagyon rossz életem van :- apum ivott,verekedett. Anyum nem foglalkozott velünk. Majd apum meghalt , és lehet csúnya dolog ,de csak nevetni bírtam ...a temetése óta nem voltam kinnt a temetőbe...anyummal sem javult igazán a kapcsolatom a sulit az utolsó évbe otthagytam mert anyum a párját választotta én elköltöztem. Tesóméknál és a pároméknál laktam nappal itt este ott, majd dolgoztam ,de a párom megcsalt és muszájból hazaköltöztem ...2 hónapig nem is igen tudtam kipakolni!
Ezzel arra szeretnék célozni ,hogy ez az egész nagyon mély nyomott hagyott bennem.
Sokszor vagyok depressziós , (gondoltam régebben arra is hogy csinálok magammal vmit)
erős hangulatingadozásaim vannak,amit én sem bírok elviselni sokszor de mégsem bírom ellene tenni...inkább bezárkózok és ülök a számítógép elött, nehezen nyílok meg társaságba ugy érzem sehova sem való vagyok ..ugysem szeret senki. Az exem óta nem bírok egyszerűen bízni emberekbe , de ha van kivétel akkor naívan mindent elmondok a parányi életemből neki ...amit sűrűn kihasználnak és megint jön a depresszió!
A kérdésem az lenne ,hogy lehetne ezen javítani , tenni ellene és hogy ?
Szeretnék boldog ,életet szerető 20 éves lány lenni , aki örül hogy él és nem mindig a rosszra gondol!
Előre is köszönöm a válaszát.
Patrícia


Tisztelt Patrícia!
Hangulatjavító gyógyszer vsz. segítene beindítani az életét, pszichiáter szakorvos tudja beállítani.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

DALMA  2009. június 29. 20:21   #522 

Tisztelt Doktor Úr!

Több éve szedek 0, 5-ös Rivotrilból este fél szemet, szeretnék róla leszokni, mivel nincs rá szükségem, de nem tudom, hogyan hagyjam el. Legyen kedves, adjon tanácsot.
Tisztelettel. M. Dalma


Tisztelt Dalma!
Ezt a minimális mennyiséget nyugodtan elhagyhatja egyik napról a másikra is.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

személyiségzavar  2009. június 29. 10:35   #521 

Tisztelt doktor úr!

A személyiségzavarokról szeretnék kérdezni. Van egy lakótársunk a kollégiumban, aki nagyon furcsán viselkedik...gondoltam, első lépésként egy orvostól kérek tanácsot. Az illető nem képes barátkozni senkivel, mindig csak kirohan a konyhába és vissza. Lenézi a körülötte lévőket...a szemükbe hazudik, de a hátuk mögött becsmérli őket. A barátnőjét pszichikailag és néha fizikailag is bántalmazza. Amikor csak teheti, megalázza, illetve örömét leli benne, ha bánthatja. A múltkor majdnem az őrületbe kergette...meggyilkolással fenyegette, de amikor a lány azt mondta neki, csak tessék, a fiú azt válaszolta, nem akarja az életét azzal elrontani, hogy meggyilkolja. Máskor, amikor a lány ott kuporgott nála a balkonon, nem engedte be, hanem lefényképezte megalázott helyzetében. Ha valami problémája van, a lányt hibáztatja, mondván, hogy minden miatta van. Veszekedés után, amikor a többiek beszélni próbáltak a fiúval, úgy viselkedett, mintha nem történt volna semmi, megjátszotta magát a többiek előtt...azt mondta nekik, amit hallani akartak. Tudom, hogy ilyen szituációkban nem csak az egyik fél a hibás, de szerintem csak az egyik félben élnek a gyermekkori traumák. A fiúnak nincsenek barátai, csak egy bátja egy másik városban. Bevallása szerint most csak azért van itt, külföldön, mert a bátyja is itt van.
Elnézést kérek a hosszú beszámolóért, de egy nagyon jó barátnőmről van szó. Remélem, nem haragszik, hogy Önhöz fordultam. Valószínűleg túl sokat néztem a Gyilkos elmék c. filmsorozatot, ill. túlságosan érdekelt a kriminál pszichológia, ezért gondoltam, hogy az illető, akiről írtam, beteg... Olvastam az. ún. sadistic personality disorder nevű zavarról...de remélem, az illető nem szenved benne.
Még egyszer elnézést és köszönöm.
Viki


Tisztelt Viki!
A leírt helyzet érthető és szerintem is problémás. Könnyen lehet, hogy a fiúnak személyiségzavara van, de ezt csak személyes vizsgálattal lehetne megállapítani/kimondani. A személyiségzavart nem tekintjük egyébként betegségnek, csak pathológiás működési zavarnak (a szó hagyományos értelmében nem gyógyítható, de ha az egyén elszánja magát egy hosszú pszichoterápiás kezelésre akkor lényegesen javítható).
Bennem az a kérdés merül fel, hogy miért tűri ezt a barátnője, vsz. ez sem "normális" működés!?
Üdvözlettel: Eszik János dr.

előző oldal  25 26 27  28 29  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mentális egészség témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!