orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Andrássy Ilona

Dr. Andrássy Ilona válaszol

Dr. Andrássy Ilona

ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa

csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség

1  2 3 4 5  következő oldal
Médy  2008. március 25. 16:50   #20 

Tisztelt Doktornő!

Két hónappal ezelőtt volt egy balesetem (lendületből ráestem a fenekemre, ill. derekamra), eltört a keresztcsontom. A múlt heti rtg. felvétel kimutatta, hogy a csont összeforrt. . Nekem 5 napja mégis /"újra"/ fáj a fenekem, derekam. Olyan mintha el lenne zsibbadva; szúró, égő fájdalom. Csak labdán tudok ülni, azon is kevés ideig. Olvastam már a krónikus fájdalom szindrómáról, kérem nyugtasson meg, hogy nem ezért fáj továbbra is a sérült rész, holott már a csont összeforrt? Azt szeretném megkérdezni, mikor fogok tudni rendesen ülni, miért fáj újra, mikor leszek panaszmentes?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Médy



Kedves Médy! Először is ét hónap egy csonttörés gyógyulásában még nem nagy idő, mert függetlenül attól, hogy a rtg. felvételen már jó csontosodás látható, a teljes gyógyulás még nem fejeződött be. Nem tudom, nem történt-e olyan, hogy a gyógyulás fölötti örömében több és bátrabb olyan mozgást végzett, amikt még csak óvatosan lett volna szabad megtennie. Mindenesetre a most jelentkezett fájdalomnak semmi köze a krónikus fájdalom syndromához. Még elég sokáig óvatosan, párnázott széken érdemes ülni, mert sajnos ez a terület nincs olyan jól kipárnázva saját szervezetünk által, mint testünk más részei.
Legyen türelmes, óvatos. Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

bubuka  2008. március 18. 12:48   #19 

Tisztelt Doktornő!

December óta nagyon fáj a jobb lábam lábboltozata, kifejezetten a csont, sokszor az az érzés, mintha el lenne törve, de biztos nincs, mert akkor nem tudnék járni. Ráfogtam a csizmámra, mert elől van benne egy varrás, és szorított. Januárban szabadságon voltam 4 hétig, nem is fájt, mert kényelmes cipőben jártam. azt hittem a csizma volt. de újra elkezdődött. nagyon fáj, pedig már azóta kényelmes cipőben járok. mi lehet ez?


Így látatlanban igen nehéz erre megfelelő választ adni. Elképzelhető, hogy valóban a csizma nyomása váltotta ki a panaszokat és ez a 4 hét nem volt elegendő ahhoz, hogy az irritáció megszünjön. Próbáljon meg valamilyen fájdalomcsillapító kenőcsöt (Fastum gel, Flector, stb) alkalmazni, ill. ortopéd szakorvost felkeresni.

Mozart  2008. március 17. 17:09   #18 

Tisztelt Főorvos Nő!

Létezik-e biztos módszer mellyel el lehet dönteni, hogy idei és 5 évvel ezelőtti vizsgálat is carpal-tunner pozitiv eredményt adott, u. akkor a kl.-ai (manuális vizsgálat nem egyértelműen pozitív, de 2 db nyaki porckorong sérv is MRI -vel igazolt.
Melyik fennálló diagnózis okozhatja a zsibbadást és olykor az elkarok fájdalmát.
Mi az a pont mikor nem lenne felesleges a carpal-tunner műtét, és mi igazolja az igazi okot, ami kizárja a nyakcsigolya okozta problémát?
Egyébként pattano-újj-al egybekötött műtét lenne. 50 éves nőbeteg vagyok.
Válaszát köszönöm, tisztelettel: M.M.



Tisztelt M.M.!
A "carpal tunner" magyarul alagút syndroma olyan helyeken alakul ki elsősorban, ahol az izom, vagy a köötöszövetes rostok alatt - között fut az ideg, megerőltetés, sorozatos steril gyulladások következtében ezek a lágyrészek megvastagodnak, és nyomást gyakorolnak az idegre. Ha ez áll fent, ez nem változó, hanem egyre erősődő panaszokat okozhat. A pattanó ujjat valóban műtétileg lehet megoldani. Az alkar zsibbadást a nyaki csigolyák kopása, meszesedése következtében beszükült idegkilépési pontok izgalma okozza. Nyaktorna, úszás, esetleg éjszaka szivacsgallér használata segít. A nyaki porckorongsérveket csak akkor operálják, ha bénulást okoz. Egy jó gyógytornász, reumatológiai kezelés meg hosszú ideig panaszmentességet biztosít.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Csipőszűrés  2008. március 16. 14:20   #17 

Kedves Doktornő!

Köszönöm gyors válaszát!

Üdvözlettel:
Egy már nem aggódó anyuka :)


Szívesen

Baba  2008. március 4. 20:21   #16 

Kislányom kiscsoportos ovodáds, és az ovodai vizsgálaton ludtalpat állapítottak meg neki, de az orvos azt mondta egyelőre nem kell vele foglalkozni. Önnek mi a véleménye erről ?
Valóban nem kell vele foglalkozni?


Kedves Anyuka! Ebben a korban még általában lapos a gyermekek talpa, de elég ha kemény kérgű cipőt viseltet a kislányával, főleg az óvodában, és tornáztatja a lábát = lábujjhegyen járás, sarkon járás, apróbb tárgyak lábujjal felemelése, áthelyezése. Tisztelettel dr. Andrássy Ilona

Balogh Márta  2008. március 3. 08:43   #15 

Tisztelt Doktor Nő!

Kislányom Down-syndromas 15 éves.Lovagláshoz és cselgáncshoz orvosi igazolást kértek
nyaki gerinc röntgent. A radiológus doktornő őszintén elmondta,hogy igazából nem tudja mit nézzen a felvételen,mi az ami eltérő lehet ezeknél a gyerekeknél.Konzultált egy Gyermek Klinikán dolgozó kolléganőjével,és most traumatológushoz küldenének,és felvetették a CT-lehetőségét.Úgy gondolom ez teljesen felesleges.A doktornő tudna nekem erre válaszolni?Pécsett lakom.
Úgy tudom Budapesten van Down-kórósoknak Klinikájuk.Talán ott többet tudnak erről mondani,de nem tudom az elérhetőségüket.Köszönettel :BAlogh Márta




Tisztelt Baogh Márta! Pécs nagy egyetemmel, Ortopéd Klinikával, jó szakemberekkel rendelkező város, nem értem miért nem tudnak továbblépni. Legjobb tudomásom szerint maga a Down szindóma nem okoz olyan elváltozást, ami kizárná a lovaglást, saját betegkörömben kifejezetten jó néven veszem, ha valakit el tudnak vinni lovagolni, mert erősíti a tartást, az izomzatot. Ugyanúgy, ahogy "egészséges" gyermekeknél sem készíttetünk rtg. felvételt, csak, ha valami panasz van, ugyanúgy nem tartom szükségesnek kislánya esetében sem. Tisztelettel: dr. Andrássy Ilona

Csípőszűrés  2008. február 27. 18:55   #14 

Kedves Doktornő!

5 hónapos kisfiam csípőszűrés kontroll eredménye a következő lett: Csipők Lorenz-abductiója 80/80 fok, luxátiós jel nincsen.
A gyerekorvos ezt olvasva megijesztett, mert nem érti, hogy miért nem 90/90 fokos, vagy, ha 80/80 fokos, akkor miért nem kell még továbbra is hordanunk a terpeszpelenkát vagy egyéb korrigációt alkalmazni.
Kérem írja meg véleményét, mert a gyerekorvosunk szerint ha nincs rendben teljesen a csípő és majd elkezd állni, akkor kopi fog és akkor már nem lehet rajta segíteni.

Köszönettel:
Egy aggódó anyuka


Kedves Anyuka! Újszülöttkorban valóban kezelést (torna, terpeszpelenka) kell alkalmazni, de 5 hónapos korban már természetesnek és fiziológiásnak tekintjük a 90 foknál kisebb Lorenz abdukciót is. Nem lesz a későbbiekben ebből már probléma. Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Lumbágó?  2008. február 27. 15:23   #13 

Tisztelt Doktornő!

22 éves vagyok kb fél évvel ezelött költözés közben a sok hajolgatás közben egyszer egy kattanást halottam és " beragadt " a derekam. Percekig nem tudtam felegyenesedni és nagyon erős fájdalmakkal elmendtem orvoshoz. A Röntgen ezt mutatta ki:" Csökkent ágyéki lordosis. Mérs. fokú balra konvex scoliosis. A fedőlemezeken Schmorl benyomatok láthatók. Az LS rés szükebb. Norm. mésztartalom." Az orvos izomlazítot gyógytornát és úszást írt ki nekem. Azóta is rendszeresen úszok és gyógytornára is járok de a fájdalmaim nem szüntek meg. Mostanában a jobb lapockám alatt ( mindig úgyanazon a ponton ) is elkezdett fájni. Ön mit javasol?

Zita



Kedves Zita!
Valószínüleg kisizületi blokk okozza a panaszait. Ajánlom, hogy keressen fel egy manuál terápiával (nem kiropraktör!) foglalkozó szakembert, aki egyrészt alaposan átvizsgálja, másrészt oldja a blokkot és további terápiás tanáccsal is tud szolgálni.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Mama  2008. február 26. 18:25   #12 

T Cím!

8 éves fiam vasárnap azzal állt elő, hogy fáj a derekánál a gerince. És a gerincet mutatta valóban deréknál. Azóta is többször mondta, hogy fáj. Tegnap este adtam Neki Panadolt. Egyébként az előző éjszakákat is jól aludta végig.
Nem látom rajta, hogy kék lenne vagy bármi féle elváltozás lenne a hátán.
Ha nekem fáj a derekam én Flameryllel szoktam bekenni és akkor pár nap múlva elmúlik. Szeretném Öntől kérdezni hogy ez a kenőcs 8 éves gyermeknél is alkalmazható??
És még szt is kérdezném, hogy mi válthat ki ilyen jellegű derék-gerinc fájdalmat egy ekkora gyermeknél. Szombaton még nem mondta. Akkor éjjel a nagyszüleinél aludt és reggel mondta, hogy azért fáj, mert rossz az ágy. Ezt Én így nem tudom elfogadni, mert már sokszor (minden hétvégeén) aludt ott.
Lehet ez a tornaórán végzett bordásfalonmászásnak ugrálásnak is a következménye.
Nem tudom hogy mi tévő legyek várjak majd elmúlik, vagy hová kell ilyen esetben fordulni.

köszönöm válaszát.

Mama 2008.02,26


Kedves Anyuka!
A fájdalomcsillapító kenőcs gyermekeknél is alkalmazható, kis felületen alkalmazva nem okoz problémát. Így látatlanban csak azt tudom mondani, hogy összetett problémáról van szó, mindaz együttese kiválthatta a panaszokat, amit Ön említett. Amennyiben rövid időn belül nem múlnak a panaszok, célszerű ortopéd szakorvost felkeresni, hogy tisztázza a panaszok okát.
Tisztelettel: dr. Andrássy Ilona

Csípőszűrés  2008. február 26. 06:54   #11 

Tisztelt Doktornő!
TEgnap voltunk önnék csípőszűrésen 7 hetes kislányunkkal. Csípőtornát javasolt a csípőultrahangos vizsgálatig.
Az ambuláns lapon a kövtkezőket írta: L abd 90/80. Jobb oldalt abd, bal oldalt add kötöttség.
Kérem írja meg nekünk, hogy ez mit jelent pontosan. Mennyire súlyos ez a csípőkötöttség?
A tornával ugye rendbe fog jönni?

Előre is nagyon köszönöm,
Tímea



Kedves Timea!
A vizsgálat során elmondtam és meg is mutattam, hogy a kislányuk jobb csípőjét teljesen, a balt kevésbé tudtam terpeszteni, ezt jelenti a L.abd. 90/80. A csecsemők teljesen tudják terpeszteni a csípőjüket, a 90 fokos helyzet azt jelzi, hogy hajlított térd mellett ún. "békahelyzetben" a combok leérnek az ágyig. Ez kislányuknál bal oldalon nem megy, ez az add. kötöttség. Ez, mint mondtam is, elsősorban a méhen belüli fekvés következménye, a tanított tornával nagyon szépen kilazítható. Így biztosítani tudjuk, hogy a combcsont megfelelő helyzetben legyen, hogy a csípőízület szabályosan tudjon fejlődni. Mondtam azt is, hogy az első vizsgálathoz képest a tornáztatás után jobb helyzetet találtam. Igen tornával rendbe fog jönni. A Kispesti rendelőben megjelenő babáknak megvan az az előnyük, hogy mindenki csípőjét megnézem ultrahang vizsgálattal, igy az esetleg meglévő vizsgálattal nem észlelhető elváltozást is észlelni és időben kezelni lehet. Az Önök esetében is nagy valószínűséggel nincs a háttérben más elváltozás, a torna elegendő.
Üdvözlettel dr. Andrássy Ilona
U.i.: Kispesten nincs lehetőségem korábbi időpontban ultrahangot végezni, de ha Önöket megnyugtatja, fel tudom ajánlani a magánrendelőmben elvégzett (ilyen esetben ingyenes) vizsgálatot: XII. Levendula u. 9. szerda 17-19. (Németvölgyi úttól a Strofeld Aurél úton 1 sarok felfelé) Hozzák magukkal a feni leletet.

zsibad a lábam  2008. február 22. 15:09   #10 

Tisztelt doktornö.Azt szeretném tudni hogy a ct eredményemre ez a diagnozis volt irva ...-lv-siregioban jobb oldali foramen csontosan szükitett,elég erös derék fájásom van és zsibad a jobb lábam is . Kaptam rá gyogyszert ,de nem igazán érzek változást ön szerint ez mostmár mindig igy lesz vagy van rá mod hogy ez szünjön ---Kérem szives válaszát tisztelettel. R E-NÉ


Tisztelt R. E.-né! A deréktáji fájdalom, zsibbadás mellett előfordulhat a CT-n látható elváltozás, de maga az elváltozás nem okoz panaszokat. Sajnos a gyógyszer önmagában nem elegendő, komplex reumatológiai kezelés javasolt amennyiben nincsenek idegi nyomásra utaló tünetek, ezt a szakorvos vizsgálattal ki tudja zárni. A panaszok kezeléssel nagy mértékben csökkenthetők, ill. megszüntethetők, de a későbbiekben is oda kell figyelni a gerinc kímélő életmódra.
Tisztelettel: dr. Andrássy Ilona

fájdalom  2008. február 22. 15:04   #9 

Kedves Doktornő!
Köszönöm a gyors választ, ma már kézhez is kaptam a laboreredményeket, de az orvoshoz csak jövő héten tudok vele elmenni. A vérkép állítólag elég jó lett, ami eltérést mutat:
Absz. eosinophil 0,76 G/L
Eosinophil 8,02 %
RDW 15,3 %.
Ezek utalhatnak ideggyulladásra, vagy bármi ilyesmire? Mivel tegnap óta elmúlt a lábamban a fájdalom, és máshol jelentkezett a vádlimnál. Köszönöm még egyszer a segítségét!
Tisztelettel: Kun Bernadett



Kedves Bernadett! A labor leletek is arra utalnak, hogy valamilyen allergiás- gyulladásos betegsége lehet, szerintem mindenféleképpen továb kell keresni az okát. Gyógyulást kívánok. Üdvözlettel dr. Andrássy Ilona

Tisztelt Doktornő!  2008. február 21. 21:31   #8 

Én egy 18 éves tanuló vagyok, és mostanában elég furcsa tüneteim vannak. A karomon kezdődött az égő fájdalom, azt hittem az idegszálak gyulladtak be. A fájdalom elmultával egy piros duzzanat jelent meg ugyanazon a helyen. Elmentem a háziorvosomhoz, aki azt mondta, hogy ez izomgyulladás, és B vitamint kaptam. Sajnos ez után ugyanez jelentkezett először a combomon, és most a jobb lábszáramon. Ez a duzzanat és a vele járó fájdalom mindig máshol jelentkezik a lábamon, rángatózik az idegszál, jelenleg a sípcsontom mellett, a lábam közepén érzek iszonyatos fájdalmat, alig bírok ráállni. Voltam már orvosnál, holnap megyek laborvizsgálatra, de nagyon félek, hogy valami komoly bajom lehet, ezért kérem a Doktornő segítségét! Nem tudom, hogy szerepe van-e annak ebben, hogy asztmám és allergiám is van gyerekkorom óta, és kb. 2 éve Streptococcust diagnosztizált a nőgyógyászom, amit kezeltek egy hétin antibiotikummal. Nagyon megnyugodnék, ha ezekkel lenne kapcsolatban, és nem egy súlyos betegségre utalna az egész, már gondoltam a daganattól kezdve mindenre. Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Kun Bernadett


Kedves Bernadett!
Amivel nyugtathatom, a daganat nem fáj, nincsenek bőrtünetek. Azt viszont kevésbé tudom megmondani, hogy mi okozhatja a tüneteket, panaszokat: felmerülhet kullancscsípés következtében fellépő megbetegedés, de ezt a labor vizsgálat tisztázhatja. Pókcsípés is szóba jöhet, az is tud nagy fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt okozni. REmélem a kivizsgálás során megnyugtató eredményre jutnak. Üdvözlettel dr. Andrássy Ilona

harrington   2008. február 20. 20:45   #7 

Tisztelt Foorvosno!
34 eves no vagyok. 14 eves koromban megmutottek a gerincemmel az ORFI-ban es 2 darab rudat epitettek be. A rehabilitacio Budakeszin tortent , 6 het gipszagy majd 3x3 honap jarogipsz illtve fuzo. A ferdules merteke 47 fok korul volt, tehat elegge a hataron, es az en szemelyes dontesem volt a mutet. Ma mar azonban nem vagyok abban biztos hogy helyesen dontottem. En (persze teljesen laikusan) ugy gondolom, hogy az also szakasza a gerincemnek van kiteve a legtobb igenybevetelnek es felek, hogy ez kesobb komoly problemakat fog okozni. Annak idejen Dr. Orosz Maria volt a kezeloorvosom, aki azt mondta, kesobb ki lehet majd vetetni a rudakat. Viszont ennyi ido elteltevel nem tudom hogy lehetseges-e. Tavaly elmentem csontritkulas-vizsgalatra,mert a nagymamamnak volt. Itt a reumatologus azt mondta nem javasolna a kivetelt, mert a mai tudomany szerint ez egy fejlodesi rendellenesseg ami, ha kivesszuk a rudat, csak tovabb romlik. A nogyogyaszom szerint ha gyereket szeretnek, ami mar eleg idoszeru, jobb lenne most kivetetni. Szeretnem ont megkerdezni, mik a lehetosegek es hova fordulhatnek. Valaszat elore is koszonom.
Udvozlettel : Nagy Andrea


Tisztelt Nagy Andrea!
14 éves korában a 47 fokos scoliosis valóban olyan nagy fokú volt, amit javsolt volt műtéttel rögzíteni a nagyobb fokú progresszió elkerülése miatt. Serdülőkorban nagy mértékű romlás következhetett volna be. Sajnos én nem tudok arra válaszolni, hogy ki kell-e, vagy ki lehet-e venni a fémanyagot, ezt olyan szakorvostól kellene megkérdezni, aki gerincműtéteket végez, pl. Szt. János Kh.- Ortopédiáján Soós Imre főorvos úr, vagy a pécsi Ortopéd Klinikán Illés Tamás professzor úr.
Üdvözlettel dr. Andrássy Ilona

Sarokfájdalom!  2008. február 20. 20:24   #6 

Tisztelt Dr. Nő!

Nyáron kezdödtek a jobb sarok panaszaim. Elöször reggelente voltak az elindulással gongjaim, mára annyira elhatalmasodott a fájdalom, nem birok menni, még lábujjhegyen sem. Reggelente szinte négykézlább indulok a mellékhelységbe. Sajnos a másik lábam sarka is elkezdett fájni. Szedtem már Naprosyn, Cataflam, Mydeton, és utoljára Mesulid tabl. Egyiksem használt, mintha nem is szedtem volna.
2 hete voltam az Ortphédiai szakrendelésen. A leleten ez áll. Mkét lábtő cavo varusban. Hosszú talpú szalagok húrszerüen feszülnek. Előlábak kiszélesedettek.
A szakorvos felirt 1 pár ortopéd cipőt, ami kb 2 hónap múlva készül el. Javasolta az MBT szandált, otthoni és munkahelyi viseletre. Megvettem 48 000 Ft.ért. Ebbe sem változott semmi alig tudok menni, nem csak a fájdalomtól, hanem a cipő billegése miatt is.
Beszedten 1 kúra Dalacin caps. mert a csonthártya is érintett lehet. Semmi változás.
RTG nem készült.
Dr.Nő ! Mitől fog elmúlni a panaszom, mert a napi munkában a család ellátásában akadályoztatott vagyok. 44 évesen rokkant leszek, ha igy megy tovább!

Tisztelettel: Jánosi Judit
Pécs



Tisztelt Jánosi Judit! A sarokcsont fájdalom oka, hogy a talpi szalagok kezdenek elmeszesedni, és keményebb terheléskor fájdalmat okozhatnak. Legegyszerűbb gyógymód, ha a laticell sarokmagasítót (háztartási-, illatszerboltban kapható), vagy szilikon sarokemelőt (gyógyászati segédeszközboltban kapható -, illetve szakorvos által felíratható) használni minden cipőben. Az MBT cipő nagyon jó, de meg kell szokni a viselését, és csak a panaszok megszűnése után alkalmazható. A felkeléskor jelentkező panaszok pár perces lábtornával megelőzhetők: a láb le-, fel mozgatása, lábkörzés, ujjak beszorítása, terpesztése, és csak ez után lehet felkelni.
Tisztelettel: dr. Andrássy Ilona

vállfájdalom  2008. február 14. 13:28   #5 

Tisztelt Főorvosnő!
Kb. hat hete kezdődött a vállamban és a karomban fájdalom. A vállamban és a hónaljam felé lefelé megvan duzzadva, ill. a karomban is fájdalmas "csomók" vannak. Pár napig mozditani sem tudtam, fájdalomcsillapítók hatására csökkent, de egy állandó fájdalom van benne. Kinyújtani a kezem felfelé nemtudom, csak bizonyos irányban mozog.
Ha nyomkodom olyan érzés, mintha valami hideg áramlana benne végig.
Mi okozhatja ezt?
38 éves nő vagyok.

Tisztelettel:
Burjánné M Natália



Tisztelt Burjánné M Natalia! Látatlanban erre semmiféleképpen nem tudok választ mondani. Mindenekelőtt háziorvosát kellene felkeresnie, aki a látott tünetek alapján megfelelő szakorvoshoz tudja irányítani. Vaktában nem ajánlatos találgatni.
Tisztelettel: dr. Andrássy Ilona

terdropogas  2008. február 14. 13:15   #4 

Tisztelt foorvosno, szeretnem tudni mit jelent,ha minden mozgas alkalmaval ropognak az izuletek, kulonosen a terdizuletek,koszonom szepen


Először is a kérdés az, hogy mennyi idős? Fiatal korban nem jelent semmi problámaát az izületek ropogása, csupán annak a jele, hogy kicsit lazábbak a szalagok, és izmok, erősítéssel, tornával lehet változtatni ezen. Idősebb korban az izületi kopás jele lehet a mozgás alkalmával jelentkező ropogás, ha fájdalommal együtt jár. Ebben az esetben javasolt szakorvos felkeresése.


kitty  2008. február 13. 14:50   #3 

Tisztelt Főorvosnő!1 hónapja mikor megemeltem a kisbabámat (akkor még 9kg volt) a csuklóm és a hüvelyk ujjam közötti részen valami "kipattant".Azóta ez egyre gyakrabban fordul elő,már bármilyen mozdulattol kiugrik majd vissza és ez borzasztó fájdalommal jár.Már ha nem csinálok semmit is nagyon fáj meg ha hozzá érek is.Hétfön voltam a kézsebészeten ahol ezt a diagnózist álitotta fel a Dr úr:processus styloideus radialis tenosynovitis (de Quervain). Azt monda május környékén megoperálhatjuk.Már a 8 hónapos kislányom is alig tudom megemelni annyira fáj.Ezt mondtam neki is de azt felelte elöbb nincs hely.Mit tudnék tenni addig is,hogy elviselhetöbb legyen?Ő diclofenac gélt javasolt de azt szoptatás alatt nem alkalmazhatom.Lenne esetleg valami más krém amit használhatok nyudodtan?Válaszát elöre is köszönöm.Kitty


Kedves Kitty! Valószínűleg az erőltetés miatt ún. "pattanó ujj" alakult ki, aminek az a lényege, hogy az inhüvelyen szűkület van, amin nehezen megy át az ín, megoldása valóban műtéti. Azzal tud valamennyit csökkenteni a panaszokon, hogy a műtétig egy kicsit rögziti az ujját, pl. fáslival, hogy ne ismétlődjenek ezek a pattogások. Lehet jegeléssel (jégzselé) csökkenteni a "gyulladásos" tüneteket. A Diclophenac gél ilyen kis mennyiségben nem okoz problémát.
Üdvözlettel dr. Andrássy Ilona

  2008. február 12. 16:44   #2 

Tisztelt Főorvos asszony!
Nyaki panaszaimra ultrahang kezelést kaptam tavaly.Akkor protrusiom volt, azóta hernia disci CV. A sérvem olyan kicsi, hogy műteni nem akarja az idegsebész/én sem szeretném/.Az ultrahang kezelés 10alkalom volt. Amikor letelt másnapra retenetes nyakizomfeszülést, fejfájást kaptam. Ekkor diprophos injekciót, ami semmit nem hatott.A helyi ortopéd orvos azt mondta, hogy ő sohasem javasol fizikoterápiás kezelést fiatal betegnek, mert az a tapasztalata hogy állapotromlást okoz.A nyakam az ultrahang után teljessen lemerevedett.Gyógytornász mozgatta ki /passziv kimozgatással/.A kezemmel oldalra semennyire se tudtam lehajtani.Az a kérdésem, hogy az ultrahang javulás helyett, miért fokozta a panaszaimat?Azóta is gond van a váll és nyakizmaimmal.Izomfeszülés, görcsök. A vállizomban tenyérnyi összegömbölyödött izomcsomó, ami ha beindul húzza a nyakam. Jelenleg is gyógytornára járok, a gyógytornász szerint a trapézizmom zsugorodott.Esetleg tudna valamilyen terápiát javasolni?
Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!
Magdolna


Kedves Magdolna!
A nyaki gerincsérvet valóban nem szívesen operálják, mert nagy beavatkozás, kis eredménnyel, csak akkor szabad hozzányúlni, ha bénulást okoz. A fizitorápiás kezelés független az életkortól, de nem biztos, hogy minden esetben a megfelelő kezelést kapja a beteg, mint ahogy valószínűleg ez az Ön esetében is történt. Diadinamic, iontophoresis lehet, hogy nagyobb eredményt hozott volna. De a kezeléstől nem zsugorodhatott a trapezius izma, viszont a fájdalom, mogásbeszűkülés miatt izomgöbök alakulhattak ki, ezt lazítani kell. A TENS kezelés eredményes lehet, ezt a készüléket gyógyszertárban, gyógyászai segédeszköz boltban be lehet szerezni. Ugyanakkor megkisérelhető Flector tapasz felhelyezése, Flector kenőcs, Fastum gél, Diclac kenőcs alkalmazása. Egyebekben bízzon az ortopéd szakorvos kezelésében. Tisztelettel: dr Andrássy Ilona

K.Tücsi  2008. február 12. 14:41   #1 

Tisztelt Doktornő!
GYermekkoromban csípőficam miatt műtötték mindkét lábam. Ennek következményeként ma 40 éves koromban csípőkopással küszködöm. A mozgásom jelentősen beszűkült. Keveset tudok gyalogolni, állni, nehezen húzom fel a zoknit, harisnyát. Időnként elég nagy fájdalmaim vannak, éjjel nem tudok aludni.Fájdalomcsillapításra először Condrosulfot, majd Donát szedtem. Később kaptam Diprophos injekciót. Az orvos azt mondta ez az injekció akár havonta adható, de én azt olvastam, hogy évente csak kétszer javasolt a mellékhatásai miatt. Mit tehetnék még? Javítani szeretnék az állóképességemen és a mozgásomon ha lehet, és ha lehet minél később műtteni magam. Eddig csak biciglizést javasoltak mozgásként, vagy úszást.(Az úszást nem tudom megoldani) Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel a betegséggel lehet -e használni chi gépet, természetesen alap fokozaton. Azt olvastam erről a gépről, hogy mozgásszervi betegségeknél javasolják. Szeretném tudni Ön mit jevasol!
Köszönettel: Tücsi


Tisztelt Tücsi!
A chi gép ismereteim szerint elsősorban gerincbetegségek megelőzése, panaszainak csökkentésére használandó. A keringés javításának fokozására a csípőizület környékén is meg lehet próbálni, de nem pótolja az izület mozgását. Érdemes extensiót = a végtag húzását alkalmazni pihenéskor. Keresse fel a területi ortopéd szakrendelést, ott tudják felírni a készüléket OEP támogatott, otthoni, egyszerű kezelés). Ezzel az izület körüli izmokat és szalagokat tudja lazitani, felszabadítva a porcot a nyomás alól. Átmenetileg valamilyen non szteroid gyulladáscsökkentő (pl. Cataflam) szedése javasolt. Ezen kívül a BEMER terápia, mint a szervezet öngyógyító képességének fokozása jöhet szóba.
Tisztelettel: dr. Andrássy Ilona

1  2 3 4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mozgás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!