orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Andrássy Ilona

Dr. Andrássy Ilona válaszol

Dr. Andrássy Ilona

ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa

csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség

előző oldal  116 117 118  119 120  következő oldal
izületi fájdalom  2010. augusztus 12. 11:23   #2360 

Kedves Doktornő!
két hónapja hagytam abba a három hónapid szedett szteroidot (Medrol). Fokozatos abbahagyása után a térd, a kéz és a lábfej izületeim nagyon fájnak. Labor eltérésedm nem volt. Már kaptam két kúrát a non-szteroid gyulladáscsökkentőkből, de semmit nem javult.
Kérdéseim:
1. Szedhetek-e tovább non-szteroid gyulladáscsökkentőt?
2. Van-e köze a szteroidnak ehhez a fájdalomhoz?
3. Elmúlik-e idővel ez is, mint a szteroid egyéb mellékhatásai?

Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel: Andrea


Az előző válaszomban írtak érvényesek. Nem tudom megitélni, mi okozza a panaszait, ami miatt egyrészt ilyen sokáig kellett szteriodot szedni, másrészt visszatérnek a fájdalmak.

Izületi fájdalom  2010. augusztus 12. 11:22   #2359 

Kedves Doktornő!
Két hónappal ezelőtt hagytam abba a 3 hónapig szedett szteroidot (fokozatos abbahagyással). Amióta abbahagytam, azóta fájnak az izületeim. A térd, kéz és a lábfej izületeimet fájlalom. M


Reumatológiai kezelés terápia javasolt, mert valószínűleg nem átmeneti, hanem tartós betegsége van.

Befelé forduló láb.  2010. augusztus 11. 21:44   #2358 

Tisztelt Doktor Nő!

Kislányom befelé forduló lábbal született,a kezelőlapján ez áll: Nyújtott térd mellett a dors. flexio 10 fokig lehetséges,előláb közép állásban, aktívan is elérhető a normál pozició. Sarok min. varus de inkább közép állásban. (Csak a bal lábról van szó.)
Ez a vizsgálati eredmény négy hónapos korban készült,azt mondták nincs vele semmi teendő,három éves korban vigyem vissza amikor kialakul a lábboltozat, mert lehet hogy excavalt láb alakulhat ki. Én azért visszavittem kilenc hónaposan is, de ugyanezt a választ kaptam.
Tíz hónapos korától megy a bútorok mellett,és egy hete egyedül is megy. Most 1 éves. Járás közben egyenesen lerakja a lábát, csak amikor emeli és rakja a másik után akkor teljesen befordítja és húzza. Most olyan problémánk van,hogy ezzel a lábbal a külső lábélen jár. Szeretném kérni a Doktornő véleményét, és hogy milyen cipőt javasol mert ami most van kettő már a külső oldala nagyon domborodik kifelé.
Cseréljem gyakran,vagy vigyem orvoshoz,van erre talpbetét? Vagy várjak majd kialakul? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Veronika.


Mivel a belső talpélet emeli (legalábbis ezt írja) a betét semmiképp sem jön szóba. De ha ez állandó tartás, meg kellene mutatnia szakorvosnak.

csomó  2010. augusztus 11. 21:42   #2357 

Kedves Doktor Nő!

Köszönöm a gyors válaszát! Teljesen bepánikoltam mi lehet, ez utalhat rosszindulatú folyamatra? Esetleg csak izomcsomó?

üdvözlettel: Réka


Lehet, hogy csak izomcsomó, de mindenképpen meg kell vizsgálni.

krekacs.marika  2010. augusztus 11. 18:08   #2356 

tisztelt Doktornő!
23 éves lány vagyok,és mostanra már állandó jellegű lett a vádlimban az izomgörcs,többnyire éjszaka,van,h mindketőben egyszerre.visszeres is a lábam,ezt részben édesanyámtol örököltem,részben tulsuly okozta.160 cm vagyok,és 80kg.szedek magne b6ot,de nemsegit,10orás,állo munkát végzek.mi legyen a követkeyő lépés? válaszát előre is köszönöm


Próbáljon meg MBT vagy Joya cipőt viselni, valamilyen keringésjavító kenőcsöt alkalmazni, esetleg esténként egy csapott kávéskanálni szódabikarbónából készített italt fogyasztani.

csomó  2010. augusztus 11. 18:06   #2355 

Kedves Doktor Nő!

A gerincoszlopom mellett kb. 2 cm-re a a bordák alatti magasságban egy kis csomót vettem észre, ami kemény, nem érzek fájdalmat, a bőrfelületből sem emelkedik ki. Teljesen véletlenül fedeztem fel, azt se tudom mióta lehet ott. Nagyon megijedtem, hogy mi lehet ez? 28 éves vagyok, 6 hónapja szültem első gyermekem.

Köszönöm a válaszát!
üdvözlettel: Réka


Mutassa meg orvosnak, mert látatlanban nem diagnosztizálható.

Lábgyengeség  2010. augusztus 11. 18:06   #2354 

Érdeklődni szeretnék, hogy mi okozhatja mindkét lábam gyengeségét térd és attól lefelé. Nem állandó jellegű, hol jelen van hol meg nincs. Ez kb 2 hónapja tart, nem rosszabbodik, nem gátol a mozgásban, csak idegesít hogy mitől lehet. Most éppen szorongásos pánikbetegségben szenvedek, nyugtatót szedek, így interneten keresztül már egy neurológus és egy pszichiáter is azt írta hogy ez a szorongás tünete. Szeretném ha ön is leírná véleményét.
Még annyit írnék hogy ludtalpam van, s időnként a csipőm és a combcsont találkozásánál előjön egy olyan fájdalom, hogy nem bírok ráálni arra a lábamra amelyik oldalon jelentkezett ez a fájdalom.Hol a bal hol a jobb oldalon jelentkezik. Ilyenkor betétes cipőt szoktam hordani, s kb két hét alatt elmúlik. Ez milyen betegség, mert már sokszor gátolt a munkavégzésemben is.
Köszönöm.


Lehet, hogy van egy kis gerinckopása, emellett jelentkezhetnek ilyen tünetek, és bizony a pánikbetegség ronthat az állapoton. Gerinctorna, úszás, mozgás segít.

Andrea  2010. augusztus 11. 18:04   #2353 

Kedves Doktornő! 28 éve dolgozom fogtechnikusként.48 éves vagyok és 5 hete gerincműtétem volt.Spondylodesis-PLIF és Spongiosa plastica,homolog beavatkozásokat végezték el rajtam, mert a ct felvétel a következőket mutatta:Az LS, valamint az L.IV.-L.V. ív rések kifejezetten beszűkültek.Az L.V. csigolya a sacrum bázisán kb 1 cm-nyit ventrális irányba csúszott.a lumbális szakaszon enyhe ívű balra konvex scoliosis van.Scoliosis lumbalis.. siscopathia L.IV.-V. ill L.V.-S.I.A zárójelentésemen még ez áll: Az L.V. -S.I. segment dorsalis fusioját és corpodesisét végezték el . ( PLIF+BTO+TLT ).Tisztelettel kérném Önt, legyen kedves elmagyarázni, mit is csináltak velem pontosan és hogyan kell élnem ezután, hogy vigyázzak magamra, mert dolgoznom kell, egyedül vagyok két főiskolás gyermekemmel.És még azt szeretném kérdezni, mennyi idő a teljes gyógyulás ilyen műtét után, mert sajnos még eléggé fájdalmas a derekamnál . Ülni mától szabad csak de nem sokat.Gyógytornász jár hozzám.Azt láttam, hogy 3 csavar és négy fém lapocska van bennem.Nagyon köszönöm ha válaszolni tetszik! Üdvözlettel: Andrea


Bocsásson meg, de ezt a kezelőorvosával kellett volna ill. kellene megbeszélnie, mert Ő tudja, hogy pontosan mikor, és hogyan terhelhet. Minden más csak általános, és nem biztos, hogy Önre szabott.

Moni37  2010. augusztus 10. 18:03   #2352 

Kedves Doktornő!

37 éves,budapesti nő vagyok.
Szeretnék tanácsot kérni: mindkét lábfejemen,a nagyujjam alatt kezd kialakulni az úgynevezett "krumpli".
Szeretném megtudni,hogy mit tudok tenni ellene,hogy ne deformálódjon tovább.
(A családomban több mindenkinek is van,anyukámnak és a keresztanyukámnak is.)
köszönettel
Móni


Jól kiképzett, széles orrú, nem túl magas sarkú cipő, lábtorna lassíthatja a folyamatot.

térd  2010. augusztus 10. 18:01   #2351 

Kedves DoktorNő!
Használhatok-e,ill.fontos-e használni gyul.csökk.készítményt abban az esetben,ha a térdem 1 hónapja duzzadt,dagadt(még a térdem alatt is kissé),olyan,mintha dobogna valami a térdemen,forró is,égő érzés,nehezített,kattogó hangú járás a tünete?Egyáltalán nem ment le a duzzanat.Reumatológus látta,condrosulfot írt.Ez már gyulladás?Ha igen,akkor a porckopás idézi elő a gyulladást???Már írtam Doktornőnek,hogy az uh-án a térdizületi rés medialisan szűkebb,az ízfelszínek finoman egyenetlenek,15x3mm-es lágyrészjellegű árnyék,folyadék nincs a térdiz.és patella régiójában.Köszönöm! M.


A kopás lényege, hogy az ízfelszínek egyenletes volta megszűnik, emiatt "dörzsölődés", "akadás" jelentkezik, olyan, mint amikor a csapágy megkopik, az is "csikorog". Ennek következtében egy állandó irritáció jelentkezik, ez steril gyulladást gerjeszt, felszaporodik a folyadék, feszíti az izületet, fokozza a fájdalmat, és kezdődik előlről. Igen, célszerű fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő kezelést alkalmazni, hogy ezt a kört meg lehessen szakítani.

Tanitónő  2010. augusztus 10. 17:57   #2350 

Kedves Doktornő!
Fascitis plantaris-talpi bőnye gyulladásával műtöttek júl. 14-én. Nem volt komplikáció, de még most is fájdalmaim vannak. Nem tudok rálépni a sarkamra. Normális dolog ez?? Normális, hogy bizsereg a sarkam?? Menyi a gyógyulási idő?? Félek, hogy szeptember elsején nem tudok dolgozni menni.
Válaszát előre is köszönöm!!!


Tisztelettel:Erika


Normális dolog. Minden vágás, még a műtéti is, a szövetek keringésének fokzódásával, fokozott anyagcserefolyamattal jár. Amig a szövetek teljesen át nem épülnek, nem stabilzálódnak, addig okozhat fájdalmat.

Nyaki gerinc  2010. augusztus 10. 14:08   #2349 

Tisztelt Doktornő!

Mit jelent az,hogy: Csontos nyaki borda nincs.A CIV-VI ventr.peremszélek megnyúltak.Discusok megtartottak.Mit jelent az,hogy megnyúltak?Ez nem előboltosulás,ugye? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Móni


Azt jelenti, hogy nem serdülőkorú, a természetes terhelés, kopás tünetei.

Diprophos  2010. augusztus 10. 14:07   #2348 

Tisztelt Főorvos Asszony!
Édesanyám ( 61 éves ) mindkét bokaizülete bedagadt és hetek óta fáj, pihentetésre sem javul, az orvosa Diprophos nevű injekciót írt fel neki, ebből egyet már be is adott, még kettőt fog kapni ebből két héten belül.
A kérdésem az, hogy nem sok-e ez ennyi időn belül ebből az erős szteroidból? Illetve hogy Ön javasolná-e ezt az injekciót az alábbi gyógyszerek szedése mellett?
Colitis ulcerosa nevű betegsége van anyukámnak, erre Salazopyrin nevű gyógyszert szed évtizedek óta folyamatosan, Neforal 1000-t szed vércukorszint csökkentésére, a cukra nem túl magas, de a határon van ( kb. 6,2 ) évek óta, Lescol XL-t koleszterincsökkentésre és Isoptin 120 mg-t szed pulzusszámcsökkentésre, a vérnyomása normális.
Köszönettel!
L. Melinda


Az izületi gyulladás kezelése a fent leírt (javasolt) módon a megfelelő.

vállfájdalom  2010. augusztus 10. 14:06   #2347 

Tisztelt Doktornő!

50 éves férfi vagyok éa több mint fél éve fáj a jobb vállam. Nem minden irányban érzek fájdalmat, de öltözködésnél ing, zakó, kabát felhúzása fájdalommal jár. Éjjel nem tudok a jobb vállamon feküdni.
Kenőcsök, injekció, pakolás nem segítettek.
MR vizsgálatom eredménye a következő:
"A biceps, az infraspinatus izom, subscapularis izom ina megtartott. A supraspinatus izom tapadás fölötti rövid szakasza kissé szélesebb, egyenetlen és inhomogén, mely degenerativ elváltozásra utal.
A subscapularis izom ina körül kevés folyadék látszik.
A humerusfej elülső konturja egyenetlen és oedemas, benne apró cystosus képletek látszanak. (az elváltozás Hill-Sachs laesiora utal:habitualis ficam?)"
Sérülésre, ficamra nem emlékszem.
Mit javasol?
Tisztelettel várom válaszát.
Máté


Olyan szakrendelést kellene felkeresnie, ahol vállsebészettel foglalkoznak. Ők tudnak további javaslatot, terápiás tanácsot adni Önnek.

s.agi  2010. augusztus 10. 14:04   #2346 

Tisztelt Doktornő!
Bal kézfejemen mogyorónyi nagyságú ganglion van. Panaszom csak akkor van ,ha cipekedem.Műtetni nem szeretném!!
Mivel csak másfél hónapja jött abban reménykedem,hogy elmúlik.
Milyen krém,vagy gyógyszer segíthet???
Köszönöm válaszát.


Semmilyen. Nyugalomba helyezés, kímélet, fokozatos izomerősítés segíthet.

boka  2010. augusztus 10. 14:04   #2345 

Kedves Doktornő,

köszönöm 2323-as számú kérdésemre adott válaszát. Jobban megnézve a gyerek lábát, az is látszik, hogy az egyik lábán már most bütyök van (vagy olyasmi): a nagyujja befelé áll, és az ízület nagyobb (fölfelé erősen, oldalra kicsit púposabb, mint a másik). Mivel ez korábban nem volt így, úgy gondolom, hogy ezt a supináló szandálok okozták (Salus, Supi+), mivel olyan kemény a szandál bőre, hogy szanaszét töri a gyerek lábát, ha meghúzom, hogy ne csúszkáljon a lába, akkor azért, ha lazán hagyom, akkor azért, ráadásul nem tart egyik típus se semmit a jobb bokáján, három nap alatt kitapossa. 3 évesen nekem kicsit meredeknek tűnik, hogy bütyök van a gyerek lábán. Semmit nem lehet tenni ez ügyben még? Az úgynevezett méretre készült szandál ugyanúgy a sablontalpra készül, abszolút nem passzol a lábára elöl egyik sem.
Minden nap legalább 1-1,5 órát mászókázik mezítláb, és felszereljük a bordásfalat, de a meglévő bütyköt ez már szerintem nem mulasztja el.
Sajnos a gyerekorvosunk szabadságon van, de szeptemberben megcsináltatom a tesztet, hogy kell-e D vitamin pótlás. (Vagy esetleg adjak addig is? Szeptembertől elvileg úgyis kellene adni napi 1 cseppet, gondolom.)
Ne haragudjon, hogy zavarom, de sajnos az ortopédiára itt a bejutás 2 hónap.
Üdvözlettel: Anna


3 évesen még nem gondolnám, hogy igazi bütyke van, de ebben a korban még nagyon sokat alakulhat a lába, boltozata. Nyáron legyen minél többet mezitláb a természetes talajokon. Általában nyári hónapokban, amikor lehetőség van napfényen tartózkodni nem szükséges a D vitamin pótlás, de a tej, tejtermékek fogyasztása igen, meg sok friss zöldség, gyümölcs. Ősszel kell a D vitamin, de nem 1 csepp, hanem nagyobb mennyiségben, de ezt célszerű labor vizsgálat után.

jennybaba  2010. augusztus 9. 18:22   #2344 

Tisztelt Doktornö!! Kislányom 2010 Május 25 én ,de tudni kel 2010 március 9 én születet,kötelezö ortopédián megjelentünk ahol ezt irták:Csipö L-abd90/80,stabil,Gerincen ,AV-FN-n koros nincs.UH:1b-2bpavlik kengyel,na ezt hordtuk is éjel napal,aztán eljöt a várva várt nap,2010 07 15 én levetél rola ,ahol ezt irtákCsipö Labd90/90,stabil,ortolani neg,gerincenAV-FN-n koros nincs.UH:1a-1b,még négy hét betétes rugi. RTG:A-P csipö:lekerekitet vápaszélek,centrális csontmagok. Na most ezált a röngenben leirom önnek:A vápák nehezen értélkelhetök,valoszinü a felvétel,elörebillent,helyzetben készült.Az Y-PORCVETÜLETE,CSONTOK EGYMÁSRA vetülése miaateltünt.Laterális peremsarkok kielégitöen képzetek.Kopits féle négyszögek,nem deformáltak,benük centrálisanhelyezkedik el a combfelyekben,lévö borsonyi,meszes mag.Mko a Beta szögnagysága 59 fok.normálértéket meghaladja.dysplasia csipökre utal. A kérdésem doktornö ,szerinte ha még nem gyogyult meg a lába mért vete le a doktornö a kengyelt,mert én montam neki inkáb még 1 honapot horgyuk csak ne legyen baj.ö azt monta hogy ezz már minimális,elég a betétes rugi,de én csak terpeszpelust kaptam,és most 5 hos lesz 9 én.szerinte jol a lába,mit mond doktornö? mert kiicsit ideges vok.most 17 én megyünk kontrolra visza,visza rakhatják a kengyelt? ,most amiota lent rola kengyel hasonra megy,kicsit a feje néha lesik,ha megfogom a kezét,nincs ülö huzása,tudja hogy felszeretne ülni ezis idegesit!! de már kinyomja magát,hason.Köszönöm a válaszát,kérem irja le maga mit gondol.Köszönöm.


A leírás alapján megfelelően fejlődik a csípője. Az UH mindig kb. 3 héttel előrébb jár, mint a rtg, mivel a porcos részeket is mutatja. Csak azt csinálja a baba, amit önállóan megtud tenni, nem kell ülésbe húzni, állítani, emelni, hagyni kell, hogy saját fejlődési ütemében növekedjen.

Tisztelt Dr. Andrássy Ilona  2010. augusztus 9. 18:18   #2343 

A következő lenne a kérdésem: már írtam önnek a könyököm problémájával kapcsolatosan,hogy mindig kattog,elmentem orvoshoz,és az izületi folyadék elfogyott,injekciót ajánlja amiben sajnos szüleim nem egyeznek bele,énsem nagyon akarom.Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen (szemes)gyógyszerrel lehetne megoldani,hogy újratermelődjön az izületi folyadék? 16 éves vagyok,testépítéssel foglalkozok,és azóta mióta kattog a könyököm nemedzek azaz 2 hete lassan.

Válaszát előre is köszönöm

Attila


Ebben a korban még nem valószínű, hogy ne termelődne izületi folyadék. Fokozatos izomerősítés (esetleg az izület rugalmas rögzítése mellett a túlmozgások elkerülése érdekében) megszüntetheti a tüneteket.

mm15  2010. augusztus 9. 18:16   #2342 

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy a 15 éves lányomnál csigolya elcsúszás miatt műtétet javasoltak. Panasza nincsen. Eredetileg gerincferdülés miatt műtötték volna, de a vizsgálat folyamán derült ki a fenti probléma. A diagnózis: 7 mm-es elcsúszás L V csigolyán mko, pars ia lysis mellett. A ferdülés sem okoz panaszt, esztétikailag sem zavaró, alig látszik neki, annak ellenére, hogy 51 jobbra, 54 fokos balra. Kérem szíveskedjen mielőbb válaszolni, mert szeptemberben lenne a műtét és ha nem szükséges, akkor nem vállalnánk. Az orvos a röntgen után egyből sajnos javasolta. Nagyon aggódom, de ha nincs más választás, akkor természetesen a műtétet elfogadjuk. Kb. fél éve jár a gyermekem egyéni gyógytornára ugynevezett schrot módszer. Külsőleg úgy néz ki, javult a háta. Mi a javaslata?

Köszönettel: Ö. Szilvia


Szerintem erre a kérdésre már válaszoltam

plaboy  2010. augusztus 9. 18:15   #2341 

az a kérésem a bal lábamon a nagy uj nál csont kinövés van azt mütik ugye


Attól függ. Meg kellene mutatnia szakorvosnak.

előző oldal  116 117 118  119 120  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mozgás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!