orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Andrássy Ilona

Dr. Andrássy Ilona válaszol

Dr. Andrássy Ilona

ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa

csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség

előző oldal  153 154 155  156 157  következő oldal
térd  2011. február 2. 19:26   #3100 

Kedves Doktornő!!

38 éves férfi vagyok.Munkám egész napos kinnt létre kényszerít. Munkagépben dolgozom. Sajnos fütésre nem nagyn van mód,mert az ablaknak folyton nyitva kell lenni. A térdeim rettenetesen fájnak,állandóan megy rájuk a hideg. Szinte azt érzem,hogy a csontjaim is fájnak,az izületeim mellett. Tanácsát kérném,hogy használható lenne-e bármilyen készítmény,kenőcs vagy tabletta formájában. Köszönettel: Krisz


Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, tapasz használható, de ha ilyen helyen dolgozik, célszerű lenne sportboltban térdvédőt/melegítőt venni, és azt használni munka közben.

csuklómütét  2011. február 2. 19:25   #3099 

Tisztelt doktornő!! Tavaly okt.25.-én volt egy csukló műtétem.Kaptam egy hónapig gipszet,majd a gipszlevételnél vették ki a tűződrótokat . az orvosom azt mondta majd márciusban találkozunk,de semmilyen tornát nem irt fel a kezem meg alig akar mozogni.Illetve felfelé mozog csak lefelé nem persze nagyon fájdalmas


Keresse fel kezelőorvosát, vagy reumatológust, hogy a következményes letapadás, mozgásbeszükülés miatt fizioterápiára irányítsa.

zúzódás  2011. február 2. 19:23   #3098 

Kedves Dr Nő!
Szombaton ráestem a térdemre teljes test súlyommal.Nagyon fájt alig bírtam használni.Azonnal nem,de egy óra múlva el kezdtem jegelni és borogatni.Nagyon nem dagadt meg és elszíneződést sem látok.Tegnap azért elmentem orvoshoz.Megröntgenezték és manuálisan is megvizsgálták.Azt mondták borogassam és pihentessem.Azt viszont el felejtettem megkérdezni,hogy ilyenkor nem alakulhat-e ki trombózis?Aznap ugyan elkezdtem szedni az Aspirin protectből 100 mg-osból 1 .Ma már egy kicsit jobb.Hátul a térd hajlatomban húzódik és kinyújtani nehéz.Nézzesem meg ultrahangon is vagy elég óvintézkedést tettem?Válaszát köszönöm!T


Általában az esés, zúzódás után nem szokott thrombosis kialakulni, különben egész életünkben szedhetnénk a véralvadás gátlókat. A térd feszülése a zúzódás következtében kialakult folyadékszaporulatnak tudható be. A kímélet, felpócolás mellett értorna, izomtorna végzése ezt, és a thrombosis veszélyt is csökkenti .

Kitti mami  2011. február 2. 19:20   #3097 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném megkérdezni,hogy pontosan mit jelent a következő:
3 hónapos korban:Ráncaszimmetria
diagnosis: Contractura cox. I.u.
MK. Csípőben 15 fokos abd.korl.

6 héttel később:Ráncaszimmetria
MK. csípőben 10 fokos abd.korl.

Rugi nadrágot javasolták,hordjuk.

A vizsgálat elég durva volt,az orvos behajlította a picim lábát és kifelé feszítette.Mondanom sem kell,hogy nem túl kíméletesen.Meddig kell,hogy kifeszüljön a kis lába?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Anita


A babák 90/90 fokig, azaz a vizsgáló asztal lapjáig le tudják fektetni (terpeszteni) a csípőjüket, az elmaradás ehhez mérten jelentkezik. Sohasem a terpesztés a kellemetlen, hanem amit Önök nem is észlelnek, hogy azt vizsgáljuk, a helyén marad-e a csípője, vagy pedig ficamodik. Ezt pedig meg kell vizsgálni, mert azonnal lehet kezelni, és ezzel megelőzhetők a korai /fiatal korban jelentkező/ csípőfájdalmak. Önöknek sohasem kell ezeket a mozgásokat a babával végeztetniük, de a vizsgáló orvosnak meg kell néznie. A születéskor is sirnak a babák, és a szülők nagyon örülnek ennek a hangnak, miért gondolják, hogy ez rosszabb, mint megszületni?

mesulid  2011. február 2. 19:14   #3096 

Tisztelt Doktornő!

Írtam már Önnek pár napja, hogy kb. 1 hónapja fáj a derekam alatt, megerőltethettem. Hiába kentem 1 hétig Fastum géllel, végül elmentem a háziorvoshoz. Mesulidot és Flector gélt írt fel azzal, ha 10 nap alatt nem jövök helyre, beutalót ad a reumatológiára.
Itthon olvastam, hogy a Mesulidot néhány országban betiltották, mert sok betegnél májkárosodás lett a szedése alatt - a mi családunkban nagymamám, nagynéném haltak meg májrákban, ezért erre pláne felfigyeltem.
Nem tudom, merjem-e szedni? Sokan dícsérik a Flector tapaszt, de nagyon drága. Ha tudnám, hogy az elmúlasztja a fájdalmam és újra tudnék könnyen hajolni, akkor megvenném. (Itthon kész gyógyszertár van a feleslegesen kiváltott gyógyszerek miatt)
Mit tanácsol?
Köszönettel:
Edit


A nagy mennyiségben szedett gyógyszereknek van mellékhatása, ha csak az előírt ideig és adagban szedi, nem kell félni a mellékhatás miatt. De ha csak kiváltja és nem szedi a gyógyszereket, mitől vár javulást? A felesleges gyógyszerkiváltást megelőzheti, ha mielőtt a patikába megy, előtte böngészi az internetet.

protézis  2011. február 2. 19:10   #3095 

Mélyen tisztelt Dr Nő! Mostanában voltam csípő röntgenen, csípő protézisem van,tavaly dec eleje óta.Az van a röntgenen,hogy kb 20mm-es összecsúszás megfigyelhető. Ez valami rosszat jelent,vagy ez elő fordulhat? Nagyon köszönöm a válaszát,előre is.. Tisztelettel Ibolya.


A kezelőorvosát kérdezze meg, mert a tünetei figyelembe vételével erre Ő fog tudni választ adni. (A 2 cm összecsúszás nagyon sok, és még nagyon friss a műtét!)

csípő  2011. február 2. 19:09   #3094 

Tisztelt Fő orvos Nő! Azt szeretném kérdezni,hogy elküldtek csípő röntgenre,és ez lett az eredmény:bal oldalon a vápa sekélyebb,a femurfej lat. harmada a vápán kívül látszik. Ez pontosan mit is jelent? Nagyon szépen köszönöm a válaszát.


Valószínűleg csecsemőkorában volt egy csípőficama, vagy fejletlensége, ami ilyen módon gyógyult.

Csontfájdalom  2011. február 2. 19:08   #3093 

Tisztelt Ilona Doktornő!
22 éves fiatal nő vagyok,s úgy durván 21 éve állandóan csontfájdalmaim vannak.Először csak a lábamban,majd később a karjaimban is elkezdtek fájni a csontok.Kiskoromban édesanyámék rendszeres hordtak különféle orvosokhoz,de mindig mindenhol azt a választ kaptuk,hogy azért van mert növök.Sajnos egyre sűrűbben fáj,és nagyon nehezek az éjszakák is.Egyetlen fájdalomcsillapító sem használ.Nem tudom,hogy mitől van.Pajzsmirigy túltengéssel kezeltek kiskoromban,de a kezelés abbamaradt,s sajnos a mai napig megvannak a tüneteim.Összefüggésben lehet a két betegség?

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel Laura


A gyermek és serdülőkorban valóban sokszor jelentkeznek a növekedéssel összefüggő átmeneti (nem állandó!!) fájdalmak. Ha vizsgálattal nem találtak eltérést, akkor azokat ennek kellett betudni.
Mostani fájdalmaihoz nem lenne köze. Ha csak éjszaka jelentkező fájdalma van, mindenképpen fel kellene keresnie szakorvost. Addig is meg kellene próbálni szalicilátot (pl. Kalmopyrin) bevenni, ha megszűnik a fájdalma akkor nagy valószínűséggel jóindalatú csontelváltozásról van szó, de a fájdalom miatt akkor is vizsgálatra, esetleg műtétre van szükség. És a pajzsmirigy vizsgálatot sem lenne értelmetlen megismételni.

baba  2011. február 1. 18:30   #3092 

kedves Ilona Doktornő!

Nekem olyan panaszom van , hogy nagyon fáj a térdem naprol napra egyre jobban bedagad hidegvizes ruházom és kenem ilyen izületi fájdalmakra való krémmel vajon mi lehet az oka? ha csak simán sétálok a fájdalmak enyhébbek de ha lépcsőzni kell akkor viszont nagyon intenzivek! mit tanácsolna?


Meg kellene mutassa magát szakorvosnak, mert több minden okozhatja, de vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy Önnél mi a probléma.

fájó boka  2011. február 1. 18:29   #3091 

Tisztelt Doktor NŐ!


Egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy mostanában elég sűrűn megfájdulnak a bokáim . Olyan érzés mintha becsípődne valami idegszál, és nehezen tudom ilyenkor mozgatni. Valamikor órákig is eltart az érzés.Kérdésem az volna,hogy mitől lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Csordás Orsolya


Rossz cipő, rossz terhelés, túlterhelés okozhatja. Próbáljon meg átmenetileg lapos talpú cipőt viselni, ill. vagy rugalmas pólyát, vagy gumizoknit alkalmazni.

fájó térd  2011. február 1. 18:27   #3090 

Tisztelt Doktornő!

Olyan kérdésem lenne, hogy a 16 éves hugomnak pár hónapja fáj a térde. Az előzőévekhez képest sokkal többet lépcsőzik. Csecsemő korában csípőficamja volt, járógépet hordott hónapokon át, kerülte a megerőltető sportot. A szakorvosok megállapították, hogy végleg meggyógyult.
Esetleg okozhatja valamilyen ásványi anyag hiánya (pl. kevés zöldség, gyümölcs, hús fogyasztása)?

Köszönöm szépen a segítségét.


Inkább nőhetett, és most éppen relatíven gyengébbek a combizmai. Erősítés (úszás, kerékpár, szobakerékpár, combizom erősítő torna) javasolt, és megszűnnek a panaszai.

térdfájdalom, beatke  2011. február 1. 18:25   #3089 

Tisztelt doktornő!
Barátnőmmel, körülbelül 3 hete járunk futni, az első hét után, nagyon fájtak a sípcsontjaim, lépcsőzni is hihetetlen rossz volt de tovább futottam, és elmúlt. De most illetve pár napja a fájdalom feltűnt a térdeimben, ha lépcsőznöm kell kapaszkodnom kell, hogy össze ne essek vagy nagyon lassan kell lépnem, alváskor nehezen tudtam kinyújtani vízszintbe a lábam, kb 2 napja Cataflamot szedek ez jelentősen segített, de ha elmúlik a gyógyszer hatása, ugyanott vagyok. Mit tehetek, hogy elmúljon? Ma már csak egy hosszú sétát tettem, mert félek, hogy csak rosszabb lesz, néha olyan érzés mintha a térdeim kifelé oldalirányba elmozdultak volna. Szedhetem a cataflamot tovább, vagy lehet hogy nem is gyulladás?
Nagyon szeretnék fogyni, és futni, pont most értem el azt, hogy már igénylem a mozgást, de a fájdalomtól nem megy.
Mit tanácsolna, keressek fel orvost? Nincs mód itthoni kezelésre? 26 éves vagyok.


Próbáljon meg egy kicsit pihenni, kímélni magát, a Cataflamot 2-3 hétig is szedheti, de ha nincsenek fájdalmai, fokozatosan hagyja el. Ha a panaszai megszüntek, fokozatos, óvatos terheléssel kezdje újra az edzést, mert nagy valószínűséggel túlterhelte magát, és a szervezete most tiltakozik. Lassabb léptekkel tovább fog jutni.

Status Post.Heyne Medin- Több korre  2011. február 1. 18:23   #3088 

Igen Tisztelt Főorvos Asszony!

Nagyon szépen köszönom, a kedves , értékes válaszát.
A szakorvost néztem, mikor Önnek címeztem kérdésemet, de nem tudtam, hogy nem az ORFI-ban fejti ki gyógyító tevékenységét. Az ORFI Honlapján találtam Önre.
Éppen ezért mégegyszer nagyon szépen köszönöm a valaszát.
Kiválló Tisztelettel Baka Erzsébet.


Sikeres kezelést, javulást kívánok

Ildi  2011. február 1. 18:22   #3087 

Tisztelt Doktornő!

Szeretnék kérdezni Öntől. Nekem évek óta időszakos izomgyulladásom van.Olyankor nagyon fáj a vállam,nyakam, fejem.Kenőcs egyáltalán nem használ,gyógyszer pedig csak néha.Nekem az volna a kérdésem,hallottam egy bizonyos AB Tronic X2 fitneszövről. Azt írták róla,hogy Az EMS-t eredetileg gyógytornászok számára fejlesztették ki, hogy ezzel tudják segíteni az izomsérülést szenvedett betegeik rehabilitációját. Ön hallott-e már erről a termékről és ha igen ,mi a véleménye róla? Ön szerint javítana az Én állapotomon? Már sokszor jártam reumatológiai kezelésen,gyógytornán,de nem használt semmi.

Nagyon köszönöm válaszát!


Minden rendszeres mozgás segít a panaszok csökkentésében, ha ezt ezzel a módszerrel tudja elérni nyugodtan használhatja, csak rendszeresen kell végezni.

19 éves lány  2011. január 31. 18:10   #3086 

Kedves Doktornő!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mi okozhatja a következőket: nagyon fáj a térdem alig tudom behajlítani és olyan érzés mintha meglenne dagadva de kívülről semmi nem látszik rajta! Tudna nekem valamit ajánlani?


Valószínűleg túlterhelte. Borogatás, antiflogisztikus pakolás, kímélet javíthat. Ha panaszai nem szünnek, keressen fel szakorvost.

19 éves lány  2011. január 31. 18:10   #3085 

Kedves Doktornő!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mi okozhatja a következőket: nagyon fáj a térdem alig tudom behajlítani és olyan érzés mintha meglenne dagadva de kívülről semmi nem látszik rajta! Tudna nekem valamit ajánlani?


Valószínűleg túlterhelte. Borogatás, antiflogisztikus pakolás, kímélet javíthat. Ha panaszai nem szünnek, keressen fel szakorvost.

K.-né  2011. január 31. 18:09   #3084 

Tisztelt Doktornő!

A gerincemmel MRI vizsgálaton voltam és segítséget szeretnék kérni
az eredmény mergértésében:
A lumbalis lordosis íve megtartott. Szabályos corpus magasság ábrázolódott. A peremszélek mér. megnyúltak. A III és V korong víztartalma csökkent. Az V korong lelapult, mellette a corpusok kóros jelintenzitást mutatnak , mi degneratiora utal. Medialis protrusio ábrázolódott, a durazsák mérs. deformált.
Gyöki compressio nem látható. A gerinccsatorna norm. tág. Aconus, cauda területén kóros nem észlelhető.

Előre is köszönöm!
Tisztelettel : K.-né


A panaszai és tünetei ismerete nélkül csak azt tudom mondani, hogy kopásos tünetei vannak. (Gondolom, nem tinédzser.)

K.-né  2011. január 31. 18:09   #3083 

Tisztelt Doktornő!

A gerincemmel MRI vizsgálaton voltam és segítséget szeretnék kérni
az eredmény mergértésében:
A lumbalis lordosis íve megtartott. Szabályos corpus magasság ábrázolódott. A peremszélek mér. megnyúltak. A III és V korong víztartalma csökkent. Az V korong lelapult, mellette a corpusok kóros jelintenzitást mutatnak , mi degneratiora utal. Medialis protrusio ábrázolódott, a durazsák mérs. deformált.
Gyöki compressio nem látható. A gerinccsatorna norm. tág. Aconus, cauda területén kóros nem észlelhető.

Előre is köszönöm!
Tisztelettel : K.-né


A panaszai és tünetei ismerete nélkül csak azt tudom mondani, hogy kopásos tünetei vannak. (Gondolom, nem tinédzser.)

térdfájdalom  2011. január 31. 18:08   #3082 

Kedves Doktornő!
Gimnasztika közben térdelést kellett végeznem, már ott éreztem, hogy belenyílal a fájdalom a térdembe, de végigcsináltam a gyakorlatot. Aztán erre kb. 1 órára már csak nagyon nehezen tudtam lépcsőzni, folyamatos szúrást éreztem. Mára kicsit bevizesedett a térdem és lazábbnak is érzem a térdkalácsom. Az lenne a kérdésem, hogy mi baja lehet, illetve hogyan kezeljem? Válaszát előre is köszönöm.


Kímélet, borogatás, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító kenőcs. Ha panaszai nem szűnnek, mutassa meg magát szakorvosnak.

térdfájdalom  2011. január 31. 18:08   #3081 

Kedves Doktornő!
Gimnasztika közben térdelést kellett végeznem, már ott éreztem, hogy belenyílal a fájdalom a térdembe, de végigcsináltam a gyakorlatot. Aztán erre kb. 1 órára már csak nagyon nehezen tudtam lépcsőzni, folyamatos szúrást éreztem. Mára kicsit bevizesedett a térdem és lazábbnak is érzem a térdkalácsom. Az lenne a kérdésem, hogy mi baja lehet, illetve hogyan kezeljem? Válaszát előre is köszönöm.


Kímélet, borogatás, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító kenőcs. Ha panaszai nem szűnnek, mutassa meg magát szakorvosnak.

előző oldal  153 154 155  156 157  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mozgás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!