orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Andrássy Ilona

Dr. Andrássy Ilona válaszol

Dr. Andrássy Ilona

ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa

csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség

előző oldal  3 4 5  6 7  következő oldal
Csobánka  2008. június 10. 14:36   #100 

Tisztelt Dr. NŐ.
Öt hete vagyok táppénzen. Panaszaim: Ball oldali derékfájás, ami kisugárzik a bal lábszár hátsó izmaiba, mintha egy madzag feszülne benne és görcsszerűen fáj, a lábfej alsó széle pedig érzéketlen a kis ujjig.
A háziorvos ideggyógyászati szakrendelésre utalt, a kezelőlapon ez áll: Státusz: PARESIS nincs. Bo. L.V. - S. I. hypaesthesia. Bo-on Achilles areflexia. Paresis nincs. Beszükült gerincmozgás. Gyöknyujt. tünetek néhány foknál pozitívak. Vélemény: HDI L.V.
Therápia: L.gerinc CT-re
Lumbalis IV.-V. porckorong CT vizsgálat: Az L IV és L.V discus szabályos.
A neuroforamenek és gyökkilépések szabadok. A kis izületek szabályosak.
Kóros csontszerkezeti eltérés nem figyelhető meg. Vélemény: negatív lelet.
A Ct operálandó elváltozást nem jelzett. Therápia: ágy nyugalom, 2×1 Aflamin
(A háziorvos 3×1 MYDETON-t és B vitamint is felírt)
Állapotom nem változik, és egyre nehezebben esik a fekvés, egy étkezést sem tudok végig ülni. A menés csak sántítva megy. Kérdésem. Mit javasolna a gyorsabb felépülés érdekében? Nincs más vizsgálat, terápia amit fontosnak tartana? Gyógytorna csak a fájdalom megszűnése után ajánlott? Napi többszöri meleg fürdő ajánlott?Egyébként ludtalpam és bütyköm van. Most csináltatok egyedi betétet és ezt MBT cipővel felváltva hordanám.Mi az Ön tanácsa? Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel egy sport szerető 43-éves fizikai dolgozó.



Üdvözlöm. A panaszait a leletei alapján valószínűleg izom eredetű derékfájás okozza. A gyógyszeres terápia megfelelő, de a gyógytorna kezelést is meg kellett volna kezdeni. A melegfűrdő ebben az esetben nem segít, sőt ártalmas is lehet. A betét, ill. az MBT cipő nem rossz, de lassan kell hozzászokni bármelyikhez. A gyógytorna kezelés nélkül szerintem csk nagyon lassan fog változni az állapota.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Ibolya  2008. június 10. 14:31   #99 

Szia Ilike!.
Megkaptam az üzenetedet, hogy ismerősnek jelöltél, de nem tudom, hogy hol kell visszaigazolni? Igy aztán nincs eg y ismerősöm sem. Üdv. Gy. Ibolya.


Szervusz Ibolya!
Van valahol a lapodon egy olyan ablak, hogy ha rámész annak lapjára, aki ismerősnek jelőlt Téged, akkor azt lehet mondanod (jelőlnöd), hogy ismered. Remélem sikerül megtalálnod. Üdv.: Ili

Térdfájás  2008. június 8. 11:41   #98 

Tisztelt Doktornő !

53 éves vagyok, 20 kg a túlsúlyom, ülőmunkát végzek. Mind a két térdem erőtlen, nem merek gugolni. A jobb térdem 10 perces ülés után elkezd fájni és ez az elviselhetetlenségig fokozódik. Ha módom van felállni és járni , akkor szinte azonnal elmúlik. Távolsági busszal utazom naponta a munkahelyemre és ott nem állhatok fel minduntalan . Ez a fájdalom nagyon meggyötör. Miért akkor fáj a legjobban ha ülök ? Mit tegyek ? Előre köszönöm a válaszát ! Kószó Istvánné


Kedves Kószó Istvánné! A térdnek, mint minden ízületnek akkor van a legjobb dolga, ha mozog, mert akkor termelődik az ízületi folyadék, ami bevonja a porcot, illetve kitötli az ízületi üreget, kellően távol tartva egymástól az izületi felszíneket. Mivel ebben a korban az izületet borító porc lágysága, ezáltal a magassága változik, közelebb kerülnek egymáshoz az alkotóelemek, az ezekben levő ér- idegképletek nyomás alá kerülnek, fájdalmasakká válnak. Ezért jó terápia a mozgás. Mindenképpen meg kellene próbálnia ülés közben is mozgatni a lábát, ezzel egy kicsit segíteni a vérkeringésnek, biztosítva az izületi folyadék termelődését. A nem ülő időben meg kell próbálni tornázni, kerékpározni, a comb feszítő izmokat erősíteni.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

K.Éva.56  2008. június 5. 20:06   #97 

Tisztelt Doktornö. A gyors válaszát köszönöm. K.Éva.56


Kedves Éva! Mielőbbi gyógyulást kívánok. Dr. Andrássy Ilona

gerinc fájdalom  2008. június 5. 20:05   #96 

Tisztelt Doktornő!!
köszönöm elözö levelemre olyan gyorsan válaszolt! közben voltam Mr-en melynek eredménye következö lett:A nyaki lordosis kiegyenesedett,a csigolyatestek alakja és szerkezete megtartott.A C5/6 discus keskenyebb,jelmenete is csökkent, a többi discus szabályos.A gerincvelö norm.leefutásu és konturu,benne körül irt elváltozás nem látható.
A C5/6 discus körkörösen hátradomborodik,a durazsákot hátranyomja,a gerinc velöt is kissé komprimálja.A foramenek nem szükebbek ,gyökkompresszio nem látható.
vélemyény:C5/6 bulging disc.. mit jelent a lelet.??.a gyogytornát természetesen folytatom bár a tünetek nem enyhültek tul sokat pedig évek ota folyamatosan gyogytornászom.mit tegyek és mire számithatok a jövöben.(bemásoltam a ct eredményt is mellékelten )



Lumbalis gerinc:A lumbalis lordosis kissé csökkentebb.A csontos canalis spinalis sagittalis átméröje a vizsgált régióban norm.az L.IV.csigólyatest alsózárólemezén egy kb.3mm-es Schmorl hernia ábrázolodik.
az L.V.discuson a közép vonalban kb 1cm alapú ,4mm magas körülirt kiboltosulás van,mely a discus szintje alá kb 3-4 mm-re lelóg,a durazsákot eléri ,megnyomja.

Nyaki gerinc Ct:a vizsgált gerinc szakaszon a nyaki lordosis a kp.harmadban kiegyenesedett, itt jelzett kyphosis is látható. a csontos canalis spinalis sagittalis átméröje norm.a discusok megitélésére a nyaki szakaszon mr vizsgálat szükséges.

Válaszát elöre is köszönöm !Tisztelettel Nagyné Éva




Kedves Nagyné Éva!
Az MR és CT eredménye kis fokú porckorong előboltosulást mutat, de egyik sem olyan fokú, hogy műtéti kezelésre szorulna. Nagy valószínűséggel panaszai hátterében kisízületi blokkok állnak, aminek oldásában sagítséget jelentene a gyógytorna mellett egy manuálterapeuta által végzett kezelés. Nem csontkovácsról, manuiálterapeutáról beszélek. Az interneten a holisztikusmedicina cimszó alatt talál terapeutákat, gyógytornász végzettségű szakember segítségét kérje.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

K.Éva.56  2008. június 3. 20:15   #95 

Tisztelt Doktornö. 2005-ben volt egy gerincsérv műtétem. a "IV-V"amiből igazán mem gyógyúltam fel.Későbbiek során a CT vizsgálat meg állapitot egy újabb sérvet,a III-nál, az 7.4 mm és az V csigolyánál pedig egy 8.7mm hegszövetett állapitott merg. 2008 májúsában egy újabb műtét következet, melyben eltávolitották a sérvet és a hegszövetet, és a gerincemet ezen a területen nyolc csavarral stabilizálták.kérdéseim a következők,most vagyok négy hetes eddig kissebb fájdalmaim voltak, de most a fájdalmaim felerősödtek,de a "BOSZTON" fúzőben a fájdalom majdnem teljesen megszünik.Azt szeretném kérdezni, hogy ez természetes, vagy ez vissza esés,menyi ideig tart gyógyúlás,és fájdalom nélkűl tudok e még élni? A torna, úszás segitene a gyógyúlásban? Válaszát előre is köszönöm. K.Éva.56


Kedves Éva! Nem tudom, melyik intézményben operálták, de a legtöbb helyen azonnal javasolják a gyógytorna kezelést, amire Önnek mindenképpen szüksége van. Az hogy egy ilyen nagy műtét után 4 héttel még fáj a dereka, az természetes, de közben folyamatosan kellene erősíteni az izomzatát, hogy a későbbiekben ne okozzon panaszt. Mindenképpen célszerű lenne, ha háziorvosával egyeztetve egy nappali kórházi kezelés fel tudna vállalni, ahol megtanítják a helyes tartásra , és az izmai megfelelő erősítésére.
Üdvözlettel: dr.Andrássy Ilona

Gerincbántalmak  2008. június 2. 20:13   #94 

Tisztelt Andrássy Doktornő! Én egy általános problémával fordulok magához.A gerincem sok helyütt nagyon fáj,szinte semmit nem szabad megemelnem,ami nehezebb 5 kg-nál.Az ortopédus orvos azt tanácsolta,hogy járjak gyógytornára,mert súlyos gerincferdülésem van,és hogy a torna nélkül még rosszabb lehet az állapotom idővel.Bár,külsőleg nem sok elváltozást látok magamon,belül mégis érzem,hogy baj van.Felkerestem több gyógytestnevelőt,de sajnos mindegyik csak délelőtti időpontban tudott volna fogadni,ezért semmilyen körülmények között nem tudok eljárni a tornákra.A kérdésem az volna,hogy milyen problémáim lehetnek abból,hogy a gerincem nem kezeltetem?Mozgáskorlátozott lehetek később?Esetleg még nagyobb fájdalmaim lehetnek?Javasol tartásjavító segédeszközöket ebben az esetben?

Tisztelettel

Nikolett (23)


Kedves Nikolett! Először azzal kezdem, hogy a gerincferdülést serdülőkorban célszerű elkezdeni kezelni, először gyógytornával, ha súlyos akkor fűző viseltetésével is. A későbbi életkorban a gerinctorna csak állapotmegőrzésre szolgál, amit a beteg élete végéig alkalmaznia kell, mert az izmok túlfáradása miatt fellépő görcsös fájdalmat csak így tudja megelőzni, kivédeni. Nem lesz mozgáskorlátozott, csak egy nagyon fájós hátú felnőtt, akinek nyűg a munka, a családi élet, a szórakozás. Az ortopéd orvos csak javasolni tud, mindenki maga dönti el, mit fogad meg belőle, de én az ön helyében nem szeretnék nap mint nap az orvosi rendelőben ülni, mert fáj a hátam, inkább tornáznék. Gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz boltokban lehet kapni olyan videokazettákat, amik gyógytornát mutatnak be, meg kell próbálni azok alapján tornázni.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

  2008. június 1. 14:05   #93 

Tisztelt Doktornő!

A véleményét szeretném megérdeklődni a gerincsérvvel kapcsolatban. Nyaki (C5, és C4) gerincsérvem van, amely évek óta fennáll, évente 2-3 x okoz panaszokat (fájdalom, néha zsibbadás), illetve a háti szakaszon van 2 fájdalmas csigolya (MR csak a nyakról készült), amely övszerű fájdalmat okoz. 29 éves vagyok, kb. 5 éve vannak ilyen panaszaim.
Kérdésem a következő: mekkora és milyen kockázattal jár a spontán szülés ilyen esetben. tudom, fontos lenne a pontos képet is látni. ( a leletem le volt írva, hogy a ligamentum elszakadt, és van egy leszakadt kisebb fragmentum ez az C5-ből. és a kidudorodás myelonimpressziót okoz)
hallottam, hogy ilyenkor relatív elenjavallat álll fenn a hüvelyi szülés ellen a nagymértékben fokozott intraabdominalis nyomás miatt. nekem először köhögés miatt jelentkeztek panaszim... még nem aktuális a gyermek, de szeretnék felkészülni, hogy mire várhatok. mindig sponán szüléspárti voltam, de kockáztatni nem szeretném... inkább a hasam fájjon néhány hétig, mint gerincsérv több mint egy hónapig... (vagy műtét!!!)
Véleményét előre is köszönöm!
"spontán szülés" jeligére


Szerinten elsősorban mozgáshiányból, vagy statikus mozgásból adódó panaszai vannak. A nyaki gerincsérv nem kizáró oka a spontán szüésnek. A háti szakaszon lévő panaszait inkább kisízületi blokkok okozhatják, ennek oldására inkább manuálterapeutát kellene felkeresnie. Ez ugyancsak nem kizáró oka a spontán szülésnek. De a szülés módja függ a terhesség lefolyásától, a gyermek elhelyezkedésétől, egyébb elváltozásoktól, amik megléte mellett a nőgyágyásznak kell döntenie a szülés módjáról.

lábujj  2008. június 1. 13:56   #92 

Kedves Doktornő!Ma reggel mikor felébredtem ugy éreztem ,hogy zsibbad a jobb lábamon a kislábujjam azóta jo pár ora eltelt de nem szünt meg.Menjek ezzel orvoshoz?Egy kis faluba lakok ezért körülményes lenne bemennem a nagyvárosba mert 2 picivel vagyok.Csak már olyanok járnak a fejembe,hogy biztos ez a bénulás elsö jele...


A lábujj zsibbadás önmagában nem bénulás jele. Mozgassa át az ízületeit, derekát. Ha hosszabb ideig ne szűnnek meg a panaszai akkor keresse fel előbb a háziorvosát, majd ő segít a továbblépésben.

sakinom  2008. június 1. 13:54   #91 

Kedves Doktornő!
Sok minden történt az elmúlt napokban.Egy altatással megműtötték tegnap reggel mindenét.A csuklót,a könyököt,a keresztcsontot csavarozták,és azt hiszem a medencét is.Viszont a műtét előtti uh foltokat mutatott és nem tudták honnan vérzik,így a hasfalat is megnyitották.Ekkor látták,hogy a lép burka meg volt repedve,azt össze is öltötték,de a vérzés a törés miatt volt.Így,hogy a hasfalat is meg kellett nyitni,a többi szervét is látták,rendben is találták.4 1/2 órás műtét után kihozták,felébresztették,majd altatták egészem ma délutánig.De még a lélegeztető rajta volt.Amit köszöntem neki,kinyitotta a szemét és kérdeztem hogy fáradt-e nagyon és bólogatott,remélem ezek mind jó jelek,bár a szeme olyan üveges volt,de ez biztos a kábaságtól.A felfekvéssel kapcsolatosan kérdezném,hogy jelenleg ilyen légágyban (lehet nem jól tudom a nevét)fekszik hanyatt.S hogy mikor foroghat,illetve mikor segíthetünk neki ebben,bár nagyon nagyon aranyos nővérek vannak körülötte.Ez a lélegeztető készülék azért szükséges,hogy a pihenése nyugodt és zavartalan legyen?
Nagyon várom,hogy még pár nap elteljen és erősödjön,mert azt én is úgy gondolom,ha minden műtét jól sikerült,akkor napról napra egyre jobban lesz,hiszen egészségesen él,nem iszik,nem dohányzik,nincs elhízva....a csontok pedig teszik dolgukat.....Mire a medence összeforr,biztos a hasi seb is gyógyult lesz és a keze is talán.Aztán amitől viszont félek,az az amkor szembesül azzal,hogy így kell feküdnie hetekig,hónapokig....hiszen örökmozgó.A sielés a mindene,le kell-e mondania végleg erről?
Köszönöm eddigi válaszait is és jó hogy van ilyen lehetőség,hogy az ember írhat,kérdezhet,könnyíthet a lelkén és tanácsokat kaphat!
Szép hétvégét kívánok!
Mónika


Kedves Mónika! Ahogy így elmesélte, még elég hosszú gyógyulás vár a testvérére. A légágy mellett egyenlőre nem kell forgatni, mert annak az a lényege, hogy változó területeken érintkezik a test az ággyal. Azt a kórházban majd mondani fogják, hogy mikor kell odafigyelni a forgatásra. Ha jól sikerültek a műtétek, nem kell hetekig, hónapokig feküdnie. Ugyanígy a sielésről sem kell végleg lemondania, de még hosszú idő van a testvére előtt ahhoz, hogy mindez bekövetkezzen.
Mielőbbi gyógyulást kívánok. Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Csípőfájdalom,lábfeszülés stb.  2008. június 1. 13:42   #90 

Kedves Doktornő!

Elnézést,hogy újra zaklatom.Lehetséges,hogy megcsípett egy kullancs és nem vettem észre,mert a nyaralónk környékén sok a kullancs.Még csak annyit kérdeznék,hogy a háziorvostól a laborba kérjek beutalót,vagy az említett Lyme-kór-specialistákhoz?Ugyanis a háziorvosom jóindulatú,és rendes,de tanácsot nem szokott adni...
Köszönöm!
Ferenc Réka


Kedves Réka! Célszerű lenne azonnal a specialistához kérni beutalót. Egyrészt ők célottan tudják elindítani a labor vizsgálatokat, másrészt az Ön panaszait figyelembe véve tudnak tanácsot adni. Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Csípőfájdalom,lábfeszülés  2008. május 29. 06:24   #89 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm válaszát!Sajnos,épp az ORFI-ban voltam reumatológián másodjára,és,mint írtam,már vizsgálat előtt közölte velem az orvos,hogy nincs reumám(süllyedés,RF,CRP normális,nincsenek megdagadva az ízületeim),az AST-vel ne törődjek.Ja,még annyi történt,hogy immunológiai vérvizsgálat történt,melynek eredménye jó.
Esetleg megkérhetem,hogy javasoljon nekem egy másik lehetőséget?
Tisztelettel,
F. Réka


Kedves Réka! Nem csípte meg annakidején kullancs? Még ez irányban lehetne vizsgálódni a háziorvosa segítségével, hogy nincs-e Lyme kórra utaló laboreltérése, és akkor antibiotikum szedésével lehet segíteni. Dr. Lakos András foglakozik elsősorban a Lyme kórral, de a Szt, László Kh.-ban is jó szakemberek vannak. Kérjen tanácsot és segítséget háziorvosától.
Gyógyulást kívánok: dr. Andrássy Ilona

sakinom  2008. május 29. 06:19   #88 

Kedves Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm,gyors válaszát.Mi Karcagon élünk,jelenleg itt van az itteni kórház intenzív osztályán az öcsém.De ma már többet tudtunk beszélni vele,s az arca is szépült reggelre.Holnap talán a kezét megműtik,ha jó állapotban lesz,már kapott vért,a nővérek mondták délután,hogy elő van készítve a műtétre.Ma látta szemész szakorvos,mert a szemüregben is tört csont,de rendben talált a törésen kívűl mindent,valamint fül-orr gégész szakorvos is,aki szintén nem talált elváltozást.33 éves lesz augusztusban az öcsém,és eléggé súlyosnak mondták sérüléseit,Főleg a medence törést.4 helyen tört,de nem mozdult el,a keresztcsont viszont hosszában eltört és a 4. csigolyánál vált le valami,sajnos többször is visszakérdeztünk,hogy mi,de mivel nem magyar anyanyelvű orvossal beszéltünk,nem tudtuk meg,mert már kínos volt annyiszor kérdezni...Azt érzem,hogy a medence sérülést találják legsúlyosabbnak az orvosok,de sajnos túl sok mindenről nem kapunk tájékoztatást,de már esett szó a debreceni kórházról vagy klinikáról.Nekünk is van ott rokonunk aki tud majd segíteni,s a traumatológiás szakorvos is konzultált valakivel Debrecenben,s nagyon remélem minden rendben lesz.
Szövődményekre lehet-e számítani,esetleges felfekvéssel kapcsolatosan tudna-e tanácsot adni,illetve mi/mik az/azok amit mi megtehetünk érte,a gyógyulásáért?
Nagyon szépen köszönöm újbóli segítségét!
Mónika


Kedves Mónika! A medence törés is szépen összeyógyul, ha nem mozdult el, de a traumatológusok értik a dolgukat. A felfekvés ellen elsősorban az ágyban mozgatás jön szóba, amennyire lehet, ne csak a hátán, vagy egyik oldalán feküdjön, hanem mint a grillcsirke folyamatosan - 2 óránként más pozicióba kerüljön. A patikában recept nélkü lehet kapni felfekvés megelőzésére szolgáló testáplolót, aminek az a lényege, hogy pezsdíti a vérkeringést. De mindenekelőtt a folyamatos helyzetváltoztatás a nagyon fontos, mert akkor nem kerül tartós nyomás alá ugyanaz a bőrfelület.
Gyógyulást kívánok. Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

Csípőfájdalom,lábfeszülés  2008. május 28. 19:36   #87 

Tisztelt Doktornő!

Talán nem ortopédiai eset az enyém,de mégis veszem a bátorságot,és leírom röviden,ugyanis elég rég szenvedek,különösebb diagnózis és kezelés nélkül,noha találkoztam néhány orvossal.
2001-ben hirtelen kezdődött:hőemelkedés,fejfájás,ízületi merevség,melegség,erőtlenség(főként kisízületek).Laborok rendben(süllyedés,CRP,RF stb),kivéve a 800-as AST-t,ami azóta is folyamatosan magas.Mindennemű góckutatás megtörtént:egy arcüreg-cisztát találtak,amit meg is operáltak.Panaszaim továbbra is,a mai napig megvannak,a hőemelkedés,ízületi fájdalom,merevség időszakosan jelentkezik(időváltozáskor kifejezettebb).A reumatológus 5 éve azt mondta,nincs teendő,hivatkozott a negatív laborra,a magas AST-t felejtsem el.Az utóbbi félévben újra minden vizsgálatot elvégeztek,ami góckizárás miatt szóba jöhet.Eredmény:0.A reumatológián már az elbeszélgetéskor mondta a dr.-nő,hogy nincs ízületi reumám,nincs teendő,majd fibromyalgia lehetőségét írta az ambuláns lapomra és mondta,hgy egyelőre a gócot kéne megszüntetni.
Ami a mozgásszervi panaszaimhoz még hozzátartozik:3-4 éve ritkább a csukló,boka stb. ízület fájdalma,és lassan állandó a csípőfájdalom,ami lesugárzik a lábamba(,főként éjjel,néha aludni sem tudok)és a combom belső felén, ágyékban fáj és érzékeny.
Ezenkívül 2006-ban elkezdett feszülni,fájni a jobb vádlim,picit meg is volt dagadva(1 cm-es eltérés a másiktól).Doppler-vizsgálattal a trombózist,érszűkületet kizárták,majd csontszcintigráf vizsgálat is történt,aminek az eredménye jó volt.Utána gyermekem született.Azóta is feszültebb a jobb lábam.
Mit javasol a doktornő?Tudom,elég összefüggéstelenek a mondataim,de nehéz 7 év előzményt,és a jelent röviden összefoglalni.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
Ferenc Réka


Kedves Réka! A magas AST mindenképpen reumatológiai megbetegedésre utaló jel. Nem tudom hol lakik, ha Bp.-en akkor célszerű lenne az ORFI (ma Budai Irgalmas Kórház) reumatológiai szakembereihez fordulni segítségért, de mindenképpen egy másik reumatológust keresni, aki egy kicsit mélyebben is kerené a betegség okát.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

sakinom  2008. május 28. 19:29   #86 

Kedves Doktornő!
Testvérem a mai napon egy 8 m-es tetőről a betonra esett:-( Könyöke,csuklója többhelyen eltörött,jelenleg gipszben van.A medencecsont 4 helyen,a keresztcsont hosszában,valamint az arccsont,szemcsont.Talán fel is soroltam mindent.Szerencsére ebben a szerencsétlenségben a CT az agyban elválltozást nem mutatott ki.Viszont agyrázkódást is szenvedett.Beszélni tudtunk hozzá,jelez nekünk,de rettenetes ahogyan kinéz az arca,meg gondolom a többi testrésze is.Tudom,hogy sok-sok mütét vát rá és hosszadalmas gyógyulás...Kérdésem az lenne,hogy maradhat-e neki valami maradandó vagy kitartással és megfelelő terápiával mennyire élhet teljes életet?Bár gondolom,hogy leletek nélkül nem egyszerű erre válaszolni,de talán tud nekem egy picit könnyíteni a lelkemen.És esetleg abban is segíteni,hogy van-e esetleg speciális hely,ahol az ilyen betegeket,sérülteket segítik?Válaszát nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Mónika


Kedves Mónika!
Egyrészt még nagyon korai bármiről is beszélni, hiszen még csak tegnap történt az egész. Természetes, hogy most még csúnyán néz ki az arca, a vérömlenynek fel kell szívódnia. Nem tudom, milyen súlyosak a sérülései, mennyi idős a testvére, de a törések megfelelő rögzítés mellett (műtéti)rendzserint jól szoktak gyógyulni. Megfelelő terápia mellett a későbbiekben valószínűleg teljes életet élhet. A traumatológián, ahol elsődlegesen ellátják, biztosan fognak ajánlani olyan helyet, ahol rehabilitációs kezelésben részesülhet. Tekintettel arra, hogy nem tudom, Önök hol laknak, célszerű a kezelő intézetben dolgozó kollegák segítségét kérni ez irányban.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

pepike  2008. május 27. 18:33   #85 

Tisztelt főorvos nő! Másféléve a jobb karom, vállam nagyon fáj. Kimutatták ,hogy váll adhaesiv capsulitisem van.Közben már a lábamat, térdemet is megtámadta ez a csúnya kór. A cigarettáról le szoktam, minden terápián túl vagyok ami az artitissel kapcsolatos, gyógytorna kenöcsök ,gyógyszer, mégsem javúltam, sőt állapotom egyre rosszabb lett. Most a jelenlegi helyzet az, hogy meg akarnak műteni. a vállammal.Kérdésem: Meg gyógyúlok-e a műtét útán ebből a csunya nagyon fájdalmas betegségből?59 éves vagyok, laborban dolgozom, és nagyon sokféle méreggel találkozom nap mint nap. Mosogatok, és nekem ez a betegségem azóta van mióta itt dolgozom. Lehetséges-e ,hogy a mérgek okozták meglévő betegségemet? Köszönettel.Bodor Istvánné


Kedves Bodor Istvánné! A panaszai legfeljebb annyiban függnek össze, hogy elég nagy terhelésnek vannak kitéve az ízületei. A vállával történhetett valamilyen sérülés, esés, ütés, meghúzódás, ami után nem megfelelő intenzitású terápiát kapott (vagy nem is kapott, mert nem érezte szükségét), és a vállizülete túlterhelődött. Valószínüleg olyan az elváltozás, hogy a műtéttől ill. az utána következő kezeléstől elmúlhatnak a panaszai. A labor mérgekkel nincs összefüggése, mint mondtam, inkább valamilyen "banális" sérülés után kialakuló panaszokról lehet szó, amit nem gyógyítottak, és az állandó túlfeszítéstől most már kkonzervatív kezeléstől javulás nem várható.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

könyök - ideg  2008. május 26. 20:00   #84 

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az a problémám, hogy beütöttem a könyök feletti kis részt egy asztalkarfába, az ideget. Amikor ez történt, egyből fájdalmasan zsibbadt pár másodpercig a karom. majd elmúlt. Másnap reggelre fájt a vállamnál azon az oldalt, majd a nyakamnál is. Ez tompa fájdalom, ami időnként van. Ha megnyomom ahol beütödtem, akkor fáj belül, de nincs semmi lila vagy zöld folt a karomon.
El fog múlni a fájdalom? Mi a teendő?
Köszönettel:
Kovács Nóra (24 év)



Kedves Nóra! Valószínűleg amikor beütötte a könyökét, akkor a csonthártya alatt kis bevérzés keletkezett, és az nyomja az ideget. Idővel ez a bevérzés felszívódik, és az Ön panaszainak is meg kell szünnie
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

  2008. május 26. 08:52   #83 

T. doktornő

Április 2-án mütőttek porc illetve szallagszakadással a gyogytornát már abbahagytam. Megbeszéltem az orvosommal h járhatok edzésre de ovatosan és az egyik edzésen csináltam v-mit és azota állandoan megroppan a térdem és nagyon fáj szokott kattogni is , ha egy kicsit behajlitom a térdem nagyon erősen szúr és nyilal.Szeretném megkérdezni mitől lehet ez.

Üdvözlettel: N. A.


Kedves N.A.! Azt ajánlom, hogy keresse fel az orvosát, mert Ő tudja, hogy milyen műtétet végzett, és hogy a panaszai összefügghetnek-e.
Üdvözlettek: dr. Andrássy Ilona

Amarilla  2008. május 25. 10:37   #82 

Tisztelt Doktor Nő!

Szeretném, ha értelmezné a következő MR vizsgálatok eredményét:

1:/ 2005. 05.
C. V.-VII. szakaszon előrehaladott degenerativ elváltozások a VI.és VII discusok centrális
herniával.

2:/ 2008. 05.
az előzőekkel összehasonlítva a C VI discus környezetében Modic I degeneráció jelei ábrázolódnak. A porckorong konturján jelenleg körkörös protrusio látható, mely az osteophytakkal együttesen a kilépő gyököket mérs. comprimálja.

előzményként elmondható, hogy rendkivüli jobbkar fájdalmam és zsibbadásom volt több mint 1 honapig, ami fizioterrápiás kezelés után nagyon lassan, de mire sorba kerültem fenti vizsgálatra , majdcsak panaszmentessé vált, persze terhelés mellőzésével.
Kérdezném mivel javíthatnám tovább a helyzetem. 5 éves nő vagyok és dolgoznom kell, mert a 17 féle diagnózisommal munkaképesnek nyilvánitottak decemberben.
Egyéként 2 hónapja carpal tunner és pattanó ujjal műtöttek,a carpal műtét szerintem felesleges volt, mert se jobb , de inkább a műtéti szabászat miatt még 1 kilincset se tudok lenyomni, a pattnó új,meg tovább pattog, csak a kezem este fele bedagad és nagyon feszül , reggelig. éjjel is fáj a tenyerem ott ahol a pattanást megszüntették volna,ami nem sikerült mert tovább pattog, csak fájdalommal és feszülve. kérem tanácsát, tisztelettel k.k.




Kedves "Amarilla"!
A nyaki gerincen látható leírt elváltozás kopásos tüneteket mutat, egy kis meszesedéssel, kis porckorong előboltosulással, de bénulásos tünetek nélkül a gyógymód csak a fizioterápia és a gyógytorna. A műtét nem kockázatmentes, és kisebb az eredménye, mintha nem végzik el. A többi - nem szűnő panaszával vissza kellene mennie az operáló orvoshoz, mert, ha nem szerez arról tudomást, hogy tevékenysége erdménytelen volt, akkor úgy érzi, hogy minden rendben van.
Az nem szerencsés, ha valakinek ilyen korban ennyi diagnózisa van, de valószínűleg a többség csak diagnózis, és szerencsére nem súlyos betegség.
Üdvözlettel: dr. Andrássy Ilona

  2008. május 25. 10:29   #81 

Tisztelt Doktornő!
48éves nő vagyok.8hete kezdődött a derékfájdalmam,4hete azóta alig bírok lábraállni,szinte csak feküdni tudok.MRI eredményem a következő:Az L.II-III,és IV-V csigolyaközti porckorong jeladása a T" súlyozott metszeteken csökkent,mely ezen porckorongok degeneratív voltát jelzi.A porckorongok magassága érdemben nem csökkent.Az L.III-IV csigolyaközti porckorongon jobb oldalon foraminalisan kis protrusio látszik,mely az intervertebralis forament szűkíti.Az L.IV-V.csigoLyaközti porckorong a határoló csigolyatesteket meghaladja,rajta bal oldalon paramedialisan hernia látszik,mely eléri leszálló gyököt és a kilépő gyököt is.A hernia maximális sagittalis átmérője 5mm.A vizsgált gerincszakaszon kifejezett kisízületi arthrosis.Az S.I segmentumban jobb oldalon egy 6mm bal oldalon egy 9mm átmérőjű cysta.
Ennyi a lelet.Az orvosomtól kaptam még pár hét haladékot,aztán ha nem javul műtét.Ön mit javasol?Hogy lehet ezen segíteni?Illetve miket jelent ez a lelet?
Válaszát előre is köszönöm!
Éva


Kedves Éva!
Az MRI gerincsérvet mutat, amit a panaszai is alátámasztanak. Amennyiben a fekvésre, fájdalomcsillapító. izomlazító szedésére nem szűnnek a panaszai, valóban a legjobb, és a leggyorsabban gyógyuláshoz vezető út a műtét.
Üdvözlettel. dr. Andrássy Ilona

előző oldal  3 4 5  6 7  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mozgás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!