orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Andrássy Ilona

Dr. Andrássy Ilona válaszol

Dr. Andrássy Ilona

ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa

csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség

előző oldal  60 61 62  63 64  következő oldal
Aggódom...  2009. október 11. 13:34   #1240 

Kedves Doktornő!

55 éves nő vagyok. 28 éves korom óta lumbális derékfájdalmaktól szenvedek.
Ma voltam nyaki gerinc röntgenen.
Tudom, hogy a lelet értékelése rheuma orvosom feladata.
Leírom a véleményezést, annyit szeretnék megtudni, hogy ez az eredmény a kor függvénye, vagy elváltozás.
" A lordosis megtartott. Az alsó C szakaszon osteophytosis látható.
A C. VI.-VII.-közti porcrés szűkebb. Spondylosis cervicalis."

Köszönöm válaszát.


A leírás csak annyit jelez, hogy kopásos tünetek jelentkeztek. De ennek semmi köze a lumbális fájdalmaihoz!

Csuklóprotézis  2009. október 9. 18:51   #1239 

Tisztelt Doktornő!
Rheumatoid arthritis-ben szenvedek évek óta. Az egyik csuklóm már nagyon eldeformálódott a betegség miatt és mozgása is igen beszűkült. Arthrodesist javasoltak, de ez számomra elég ijesztően hangzik ( 30 éves vagyok ). A kérdésem: létezik-e, s ha igen, ennél a betegségnél ajánlott-e csuklóprotézis. Vagy azzal is tovább deformálódhatna az izület és merevítő műtét lenne a dolog vége?
Válaszát köszönöm.


Üdvözlöm. Az általánosan alkalmazott módszer valóban a csuklóizület jó helyzetben történő elmerevítése, így az ujjak jó funkcióval tudnak mozogni. Létezik csuklóizületi protézis is, de mindenféle kezelésről inkább az ORFI (BIK) ortopéd szakembereit kellene megkérdezni, mert elsősorban ők foglalkoznak reumatoid arthritisek betegek műtéti kezelésével.

nyitott csigolya  2009. október 9. 18:46   #1238 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm gyors válaszát!
Ortopédiára e hó 20-ára van időpontunk. Kisfiam gerincproblémája nekem tünt fel és gyógyúszáson kértem segítséget ennek megállapításához. Az úszást tartó hölgy is igazolta gyanúmat és felvetette rtg. szükségességét. Ezt gyermekorvosunkkal megbeszéltem, aki a beutalót adta. A lelet birtokában már be is jelentkeztünk ortopédiára.
HRG gyógyúszásra heti 2-szer járunk az asztmája miatt (ami azóta szerencsére tökéletesen rendben van, kezelést nem igényel). Sajnos lúdtalpa és mellkasdeformitása ellenére ortopéd orvos nem látta szükségesnek beutaló adását úszásra, de végülis járunk, gerinc problémájára is kap gyakorlatokat, és ez a lényeg. Szerencsére fiam iskolájában gyógytestnevelés is van heti 1 alkalommal.
Őn válaszában írta, hogy hanyagtartása miatt feltétlenül fontos rendszeres orvosi ellenőrzés. Kérdésem lenne, hogy miért, valamint hogy a nyitott csigolya okozhatja-e a háti szakasz ferdülését, ha az nem scoliosis?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kné




A hanyagtartás későbbiekben átmehet egy rögzült rossz tartásba, aminek a hátterében csigolyanövekedési zavar is állhat (ún. Scheuermann betegség), ezt kell időben észrevenni, ezért kell a rendszeres kontroll. Másrészt a látszólagos gerincferdülés mellett esetleg kialakulhat egy valódi scoliosis, ezt is csak akkor veszik észre, ha rendszeresen ellenőrzik. A spina bifidának (nyitott csigolya) semmi köze sincs ezekhez. A fia még nagyon fiatal, és a serdülőkor csak ronthat a rossz tartáson.

evaida  2009. október 9. 18:41   #1237 

Tisztelt Doktornő!Kérdésem az lenne,hogy csontjaim fájnak és mindig ráfogják a porckorong sérv és a csípőízületek kopásával térdszalag nyúlásával és a bokatörésemre.Éjjel mikor felmelegszik elalvás után kettő órával később kelni kel,mert fölmelegszik és annyira fáj.Járkálnom kel,és hajnal felé elfáradok és elalszom.Ez a fájdalom deréktól lefelé van.De néha az időjárásra a csuklók is fájnak.De a másik fájdalom időtől független.Műteni a sérvet nem műtik majd ha a láb kiesik alólam,mert a bénulást emlegetik.Sok gyógyszert szedek meg kúpokat,hogy a gyomromat ne érintse mert az is kivan már készülve.Kérném a válaszát igazuk van,vagy én rosszra gondolok nem csontrák ez már?A csont ritkulásom még jó az eredmény azt mutatta egy éve.A terápiás kezelések nem használnak magamnak csinálgatom a gerinctornákat.Válaszát előre is köszönöm.


Üdvözlöm. A leírt panaszai arthrosisos, kopásos tüneteknek felel meg. Éjszakára kellene bevennie valamilyen fájdalomcsillapító és izomlazító készítményt, és kitapasztalnia, hogy nincs-e egy olyan ágya, amin kényelmesebb a fekvés, és nem jönnek elő a fájdalmak. A gerincsérvet valóban akkor célszerű műteni, ha reflexkiesést (bénulást) okoz. Ez nem teljes bénulás, hanem a gerincsérv nyomásának megfelelő ideggyök nyomás alá kerülése okozta reflexkiesés. Viszont ennek hiányában is lehetnek lumbagós panaszai, aminek a gyógykezelése a gyógytorna. A panaszai nem csontrák eredetűek, és sajnos a rák gyakran nem is fáj.

emília  2009. október 8. 21:18   #1236 

Tisztelt Doktornő!

Ma voltam háziorvosomnál alhasi,és keresztcsonttáji fájdalommal,elküldött hasi ultrahangra,nincs-e valamilyen kismedencei gyulladás,de amire ő gyanakszik,az a keresztcsontot a medencecsonttal összekötő izület gyulladása,mert ha ülök,akkor a legrosszabb,és mondta,ez átsugározhat az alhasba.Ha lehajolok,vagy úgy mozdulok,akkor lesugárzik végig az ülőgumókhoz.Ön szerint helyes lehet a diagnózis?Köszönettel
Emília


Nem tudok erre válaszolni. Egyrészt Ő vizsgálta, másrészt a leletek valószínűleg folyamatban vannak, de az ortopédia fizikális vizsgálat nélkül, csak a panaszok alapján nem tud diagnózist adni. Várja meg az eredményeket, aztán a háziorvosa biztosan megfelelő szakrendelésre fogja irányítani, ha nem jut eredményre.

gerinc  2009. október 8. 18:44   #1235 

Kedves Doktornő!

Gyerekkorom óta kicsi gerincferdülésem van, ma 30 éves vagyok. Tini koromban minden nap egy fél órás gerinctornát kellett végeznem amit egy speciális intézetben tanítottak és megkaptam kazettán a hangfelvételt. Jól megerősítette a gerincet és a hátizmot. Ebben az időszakban jól és sokat nőttem. Aztán mivel jobban lettem elhanyagoltam a tornát és a magnókazetta is tönkre ment mert rongyosra hallgattam. Mostanában újra fáj a hátam, rosszul tartom magam. Vettem néhány gerinctorna dvd-t, hogy újra naponta tornázzak, de egyik sem ér semmit nekem, olyan kíméletes hogy azoknak való akik alíg tudnak megmozdulni. Én olyat keresek ami kemény hátizom, gerinc és nyújtó gyakorlatokból áll. Sajnos amit csináltam már nem emlékszem pontosan az összes gyakorlatra és azok sorrendje is fontos volt. A cd borító alapján már nem merek többet venni. Tud javasolni, ismer valami hatékonyat? Amúgy probléma nincs a hátammal, nem vagyok eltíltva semmitől. köszönettel: Melinda


Kedves Melinda! Célszerű lenne, ha felkeresne egy gerincbetegségek kezelésével foglalkozó gyógytornászt, aki ismét megtanítaná a gyógytornagyakorlatokat. Nem tudom, hol lakik, Budapesten a David Trening Center (XII. Apor Vilmos tér) komplexen foglalkozik a gerincbetegségekkel, felmérés, és vizsgálat alapján tudnak Önnek tanácsot, javaslatot adni (internet-en megtalálható). De, ha vidéki, szerintem ezen a honlapon (orvostudakozó) a gyógytornászok között is taláhat olyat, aki gerincbetegségekkel foglalkozik.

ízületi gyulladás  2009. október 8. 18:39   #1234 

"Tisztelt Főorvos Asszony!

Én egy 77 éves asszony vagyok. Hosszú évek óta szenvedek az izületeim miatt. Régebben nagyon erős csípőfájdalmaim voltak és az orvos megállapította, hogy nagyfokú kopásom van. Ennek következtében 2003-ban csípőprotézis beültetést kaptam a jobb oldalon. Ezzel jelenleg sincs problémám, azonban mostanra az összes izületem begyulladt: vállaim, csuklóm, nyakam, térdem, de még az ujjaim apró forgói is nagyon fájdalmasak és erősen zsibbadnak, mivel az ízületi folyadék vagy nyák nyomja az idegeket. (Ezt a háziorvos mondta!) Ez a mozgásomat jelentősen lekorlátozza, kezeimmel erősen fogni, szorítani nem is tudok. Főleg éjszaka erősödik rám a fájdalom és hiába próbálkozom bármivel, nem javul. Háziorvosom DIPROPHOS injekciót adott a fájdalom és a gyulladás enyhítésére, ami átmenetileg csökkentette a panaszokat, de nem szűntek meg teljesen. Ezen kívül kaptam még MYDERISON és AFLAMIN tablettát is, amiket most is szedek. (Itt szeretném megjegyezni, hogy gyógyszerezés mellett a cukrom 6-7 közötti és kezelt magasvérnyomásom is van!!) Ez a kezelés kb 3 hónapja tart, azóta már túl vagyok két másik injekción is, bár az orvos megjegyezte, hogy ebből max. 5 adható egy év alatt. Önnek mi a véleménye erről? Valóban csak az injekciótól várható a panaszok enyhülése? Mert ha nem kaphatok többet, és a fájdalom visszatér, akkor mi a teendő? Ilyen kezelés mellett várhatok-e gyógyulást? Teljesen el vagyok keseredve, nem tudom, hogy ebben a helyzetben mi a megoldás, van-e segítség a problémámra, ezért fordultam Önhöz!

Köszönöm, hogy időt fordított levelem elolvasására. Szíves válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:

Zalaváriné"


Üdvözlöm. A Diprophosból valóban csak ennyi adható egy évben, ez egy szteroid készítmény, aminek a haszna mellett a mellékhatása sem elhanyagolható. De én úgy gondolom, hogy reumatológushoz kellene fordulnia, mert egy komplex fizikoterápiás kezelés, esetleg egy "Nappali Kórházi" komplex kezelés segíthetne a panaszai csökkentésében.

nyitott csigolya  2009. október 8. 18:36   #1233 

Tisztelt Doktornő!

Mai napon 8 és 3/4 éves kisfiammal rtgenen voltunk gerincferdülés gyanújával. A következő leletet kaptuk (egy felvétel készült szemből): Scoliosis nem látható. A L V csigolya hátsó íve hypoplasias, az S I szelvény hátsó íve szintén hypoplasias (lumbalizatios tendenciát mutat), kp. harmadban egy 7 mm. tágasságú ferde ívhasadás látható rajta.

Azt már tudom, hogy a fenti lelet nyitott csigolyát jelent. De szeretnék érdeklődni, hogy mit jelent pontosan, részletesen a fenti eredmény, a lumbalizatios tendenciát mutat fogalom alatt mit kell érteni, a 7 mm ívhasadás nagynak mondható-e, valamint hogy mi a teendő és mi várható a későbbiekben? A háti szakaszon lévő enyhe "ferdeség" betudható-e ennek (és a nehéz iskolatáskának), még ha valójában scoliosis nincs is?
Kisfiamnak enyhe tölcsérmelle is van, valamint jobb oldalon az alsó bordák egyikének belső széle kicsit beljebb van mint a többi (és saját meglátásom szerint "renyhe tartása is van). Ez is lehet a nyitott csigolya miatt?
Milyen betegség lehet ez, mi okozhatta?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kné


Üdvözlöm. De ugye a rtg. előtt egy szakorvos megvizsgálta a kisfiát? Az Ön által leírt kívülről látható elváltozások miatt mindenképpen célszerű lenne gyógytestnevelésre járnia, de gondolom, ezt a kollega is fogja javasolni. A rtg: a lakóság nagyobb részénél valószínűsíthető valamilyen, panaszt nem okozó csigolya fejlődési/növekedési zavar, ami csak mellékleletként bukkan elő. Ez egyrészt a lumbalizáció (ami csak annyit jelent, hogy az első keresztcsonti csigolyája olyan formában izesűl a medencecsonthoz, mintha ágyéki csigolya lenne), de ez csak fejlődési variáció. A "nyitott csigolya" nem valódi nyitott csigolya, csupán a két ívrész még nem egyesült a csontosodásban (lehet, hogy sohasem fog, de ez sohasem okoz panaszt). Javaslom, hogy menjen vissza a szakorvosához, aki a továbbiakra vonatkozó útmutatásokkal el fogja Önöket látni. A hanyagtartás miatt mindenképpen rendszeres kontroll szükséges.

Csípőprotézis?  2009. október 7. 19:37   #1232 

Kedves Doktornő!
Bal oldali csípőficammal születtem, amit - anyukám elmondása szerint - vaspántokkal kihúzva kezeltek, így egyforma lett a lábam. Annyi maradt vissza belőle, hogy a bal lábamon lazábbak lettek az ínszalagok, aminek következtében könnyen "kiment" a bokám, térdem, 20 éves koromban porcleválás miatt meg is műtötték a térdem. Ezek ellenére is aktív életet éltem, sokat kirándultam, mozgékony voltam. Most 49 éves vagyok, 3 éve komoly gondom van a csípőmmel. Állandósult a fájdalom, sántítok, alig tudok felmenni a lépcsőn, nem tudom a bal lábamra segítség nélkül felvenni a zoknit. Nagyon ritkán szedek fájdalomcsillapítót (megszoktam a fájdalmat), különböző ultrahangos kezeléseket kapok évente 1-2szer, gyógytornát írnak elő (bár azt otthon magam is szoktam csinálni) tavaly egy 3 hetes nappali kórházas kezelésen is részt vettem, sajnos 1-2 hónap múlva visszatért a fájdalom és a sántítás is. Elküldött az orvosom röntgenre és felajánlotta a csípőprotézis műtétet. Sajnos a sok beteg miatt nincs ideje elmondani nekem, hogy mire számíthatok, ezért kérem a szives válaszát, mert nagyon félek a műtéttől. A röntgen leletem tartalma: A bal femurfej kp. fokban, a jobb kismértékben lelapult. a bal csípőizület cranialis része szűkebbnek imponál, az acetabulum felső laterális pereme finoman inhomogén szerkezetű, körülette apró lágyrész meszesedések. A femurfej felső pólusa megnyúlt, az acetabulum alsó lateralis peremén széles alapon ülő exostosis. A jobb csípőizületi rés kis mértékben beszűkült. Kedves Doktornő, mit jelentenek ezek? Valóban szükség van a műtétre és ha igen, mire készüljek fel, mik a kilátások?
Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Bottyán Éva


Kedves Éva! Én nem ismerek olyan kezelést a csípőficamra, ami vaspántokkal történne (nem is tanultam ilyenről). Az lehet, hogy nem stabilizálódott a csípője, ezért átmenetileg bokamandzsettával rögzítve az ön saját súlyával ellensúlyozva egy íven felfüggesztve lógatták (ún. extensiós kezelés), és utána Pavlik kengyellel (ez bőrszíjakból áll) kezelték. De ha gyermekkorában nem kellett operálni, akkor valószínűleg reagált a kezelésre. A szalaglazaság nem ennek a következménye, mint a porcleválás sem. Az elképzelhető, hogy a csecsemőkorában viszonylag jó helyzet mellett visszamaradt egy ún. csípődysplasia, ami mellett a nem megfelelő terhelés következményeként korai izületi kopás alakult ki. Ha a fájdalmai konzervatív kezelésre (gyógytorna, extensiós készülés alkalmazása) nem csökkennek, akkor valóban a protézis beültetés ami szóba jön, mert megszűnik a kopásos porcfelszínek egymással érintkezése közben létrejött fájdalom.

őzike  2009. október 7. 19:28   #1231 

Kedves Doktornő!

Lányom, aki nyáron töltötte be a 16. életévét három éve balettozik, előtte pedig öt évig RG-zett. Mivel táncművészeti szakközépiskolába jár, ezért napi szinten több balett, valamint táncórája van. Nyáron kezdte el fájlalni bal oldalon a hátát. Az orvos írt egy beutalót a következő kéréssel a röntgen felé: 2 ir. Th-L-S. gerinc rtg. felvétel: A lelet a következő lett: A háti gerincen enyhe ívű jobbra convex, lumbalisan kis foku balra convex scoliasis van, az utóbbi torsioval. A csigolyatestek conturja megtartott, egyedül az L.V. csigolya ventralis peremszélei kissé megnyúltak. A középső háti szakaszon a korongrések normális tágasságúak. Vélemény: scoliosis thoracolumbalis.
A beutalót küldő orvos javasolta, hogy vegyük fel a kapcsolatot az Illés professzor úrral, de mivel csak decemberre kaptunk időpontot, addig is szeretnék bővebbet megtudni a leírtakról. Mind a gyógyulás esélyéről, valamint a balett és a tánc folytatásával kapcsolatban.?
Kedves Doktornő várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel: ŐZIKE


Üdvözlöm. Nem tudom a leírás alapján, hogy milyen fokú a gerincferdülése a lányának, egyrészt az Ő hátát, másrészt a rtg. felvételt kellene ahhoz látnom, hogy erről véleményt tudjak mondani. Mindenesetre egy gerinctornát el kellene kezdeni, mert sajnos az összes sport sem mentesít a gerincferdüléstől, annak a kezelése pedig a gyógytorna, szükség esetén fűző viselése. De, mint mondtam, ahhoz, hogy pontosat lehessen mondani, látni kell a fentieket.

Egy (túl?) aggódó anyuka  2009. október 6. 19:14   #1230 

Tisztelt Doktornő!

Ma voltunk a 8 hetes kislányommal csípőszűrésen, de sajnos az ambuláns lapon írt kifejezések, rövidítések egy részét nem értem.

Mit jelent az, hogy:

- mk. kif. jobb oldalon kötött csípők
- mk. I-es metatarsus brevis, előlábak nem szélesebbek

Csípőtornát, hasrafordítást ill. terpeszbetét viselését javasolták. Kérdésem az lenne, hogy a fenti diagnózisok ezekkel mennyire orvosolhatók ill. hogy hosszútávon okozhatnak-e problémát.

Voltunk csípőultrahangon is, ott mindent rendben találtak.
Ott ezt írták: Mindkét oldalon jól fejlett csontos vápa, szögletes vápasarok ábrázolódik. A porcos vápa a femurfejet hosszan átfogja. Az alfa szög 60 foknál nagyobb, a béta szög 55 foknál kisebb.
Ezek mit jelentenek?
Az, hogy a fejét kissé renyhén tartja, mekkora probléma ennyi idős korban?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Egy (túl)aggódó anyuka


Üdvözlöm. Kezdem a másodikkal: az I. ujjak, ill. lábközépcsontok kicsit rövidebbek, ez lehet örökletes, de nem valószínű, hogy a későbbiekben problémát okoz . Az első: a csípőizület mozgása nem olyan szabad, mint amit ebben az életkorban várunk, a hasaltatás, a széles/magasra pelenkázás segít. Az UH negatív, tehát várható, hogy a csípőizület megfelelő ütemben fejlődik. Mit takar az, hogy a fejét renyhén tartja? Ha felemelik, nem tartja meg? Próbálják úgy emelni, hogy a fejét nem, csak a nyaka alsó részét támasztják, és vissza fog jönni a megfelelő izomtónus.

pattanó ujj  2009. október 6. 19:08   #1229 

Tisztelt Doktornő!

Másfél éves kislányom az egyik kezén nem tudja teljesen kinyújtani a hüvelyk ujját.Voltunk már vele ortopéd orvosnál,azt mondta,hogy ezt pattanó ujjnak hívják és kisebb műtétet javasolt,amivel rendbe lehet tenni az ujját.A beavatkozástól kissé tartunk,főleg az altatás miatt.Ha a műtét elkerülhetetlen,nem lehet,hogy akkor legyen,amikor már egy kicsit idősebb a kislány?Addig romolhat ez az állapot?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:egy aggodó anyuka


Kedves Anyuka! A pattanó ujj lényege, hogy vagy az inon alakult ki egy csomó, vagy az inhüvelyen egy szűkület (az eredmény szempontjából mindegy, melyik volt előbb), ezért az ín a mozgatás során nem tud szabadon mozogni az inhüvelyben. Ez okozhat fájdalmat, mozgáselakadást. A műtét egy nagyon egyszerű és rövid beavatkozás, és megoldja a problémát.

aggodó  2009. október 6. 19:05   #1228 

Kedves Doktornő ! Köszönöm segitő válaszát,további jó munkát kívánok Tisztelettel!


Köszönöm szépen

maszi  2009. október 5. 21:25   #1227 

Üdvözlöm Dr nő!Szeretném megtudni,4 és fél éves lányomnak lüd talpa van.Nem szeretném befolyásolni természetes fejlődését betéttel!hogyan lehetne kezelni másként?Köszönettel,Paukovits Judit


Kemény kérgű cipő (a sarokcsontnak megfelelően ne lehessen összenyomni a cipő hátsó kérgét) viselésével, és lábtornával. (a korábbiakban már többször leírtam, hogyan lehet tornáztatni a lábat)

sarokfájdalom  2009. október 5. 21:23   #1226 

Tisztelt Doktor Nő!

Lassan egy hete már fájdalmat érzek a jobb sarkamban, amely kisugárzik az ujjaim felé, elég nehezen megy e menés, fájdalmas főleg mezítláb. Előtte lévő hetekben futottam, de sajnos most abban kellett hagynom. Próbáltam kezelni, vizes borogatás, gyulladáscsökkentő krém, bioptron lámpa..... de semmi javulás. Gyermekkoromban '92-ben diagnosztizáltak nálam egy olyan problémát, hogy minkét lábam sarokcsontja több fragmentumból állt, akkor is nagyon fájt a sarkam. Nem tudom, ebben az esetben valamilyen kötőszöveti probléma vagy esetleg sarokrepedés lehet a megerőltetéstől.
Köszönöm szépen a válaszát!


Üdvözlöm. A gyermekkori rtg lelet egy még nem csontosodott sarocsont növekedési magjáról szólhatott, ez természetes folyamat, mert a rtg. csak a beépült meszet mutatja, a porcos részeket nem. A mostani panaszait okozhatja egy nagyobb megterhelés következtében a már "öregedő", merevebb izmok hirtelen húzó hatása a sarokcsont csonthártyájára. Puha, laticell (szivacs), vagy szilikonos sarokemelő viselete megoldja a panaszait.

Bemer terápia  2009. október 5. 21:20   #1225 

T.Doktornő!
A közelmúltban részt vettem egy vizsgálaton a budai gerincklinikán,ahol az orvos gyógytornász segítségét ajánlotta (egy 6 órás esetleges műtét helyett).A gyógytornász említette a Bemer terápiát.Én eléggé szkeptikus vagyok,ezért kérdezem Öntől,hogy hallott-e egyáltalán erről a terápiáról, ha igen ajánlja-e nekem, a szívritmuszavar és a magasvérnyomás betegségem ellenére.Köszönettel várom a válaszát Czakó Pálné


Kedves Czakó Pálné!
A BEMER (BioElektroMágnesEnergiaReguláció) terápia sem csodaszer, de segít a szervezet immunrendszerének megerősítésében, keringésjvavító hatása révén segít az izmok (és valamennyi szerv) vérellátásának fokozásában. Ez már önmagában jó dolog. Én úgy gondolom, hogy hasznos kezelés. Mivel nem elektromos kezelés, az immunrendszer erősítésével csak mozgósítja a szervezet tartalékait, javulhat a keringés, lehet, hogy később a gyógyszerei adagját is csökkentheti. (Csak orvosi ellenőrzés mellett!!)

keresztcsonttáji fájdalom  2009. október 5. 21:09   #1224 

Tisztelt Doktornő!

Problémám az,hogy a mostani munkahelyemen kb napi 10 órában ülőmunkát végzek,nem nagyon van lehetőségem felállni.Kb 1 hónappal azután,hogy elkezdtem itt dolgozni,fájni kezdett a keresztcsontom tájékán,és az alhasam.Nőgyógyászatilag rendben vagyok,de most nem tudom,hogy hol folytassam a kivizsgáltatást,gerincprobléma lehet e,vagy esetleg bél.Akkor fáj leginkább,ha sokat állok,és olyan ,mintha valami súly nyomná,csak 54 kiló vagyok,nem hiszem,hogy a súlyom nem bírná.Ha ülök,akkor is fáj,és ilyenkor az alhasam mindkét oldalon szintén fáj,fekve nincs gondom.Ha erőlködök a wc-n,akkor szintén jobban fáj,és eddig 3 km-t futottam egy héten többször,de már az sem esik túl jól.Ön szerint lehet ez ilyen ortopédiai probléma,vagy inkább gasztroenterológushoz kell fordulnom?Kb 2 hónappal ezelőtt méh körüli kötőszövet gyulladásom volt,de az helyrejött,ez átterjedhetett más területekre?Köszönettel
Emese


Kedves Emese! Nem igazán szokott hosszas ülő munkától ilyen tipusú fájdalom jelentkezni, de semmi sem lehetetlen. Ennek ellenére inkább gasztroentorológussal kezdeném a kivizsgálását, mert lehet, hogy a táplálkozás, mozgás változása okozza a panaszait.

aggódó  2009. október 5. 21:06   #1223 

Tisztelt Doktornő ! 47 évesen egy hete biceps inszalag szakadást szenvedtem.A pontos diagnózis:Rupt.tend.dist.bicipitis l. d. A jobb könyökhajlatban haematoma látható,adist.bicepsin területén nyomásérzékenységet jelez,ugyanitt rés tapintható.Azt szeretném kérdezni,hogy elkerülhető e a műtét ! /Nem szívesen hajlok rá,félek az esetleges kockázatoktól és a hosszadalmas gyógyulástól./1 hét múlva műtenének,de napról napra jobban érzem magam,izomerőm ugy tűnik megtartott,ezért ha a későbbiekben nem maradna vissza komolyabb károsodás ill.nem adodna más probléma szeretném elkerülni a beavatkozást.Köszönettel venném véleményét!


Üdvözlöm. Az izomszakadást általában érdemes megvarrni, mert egyébként az izom ereje nem lesz teljes. De természetesen az Ön munkájától, terhelésétől is függ, mert ha nem kell folyamatosan nagy erőt kifejtenie, akkor a letapadt izommal megfelelően tud tevékenykedni. De meg kell várni a gyógyulás idejét. Szerintem érdemes a műtét előtt kezelőorvosával még egyszer beszélni az aktuális helyzetről.

Lányom  2009. október 5. 21:03   #1222 

Tisztelt Doktornő!

Lányom 6 éves..Nagyon csámpásan megy,teljesen a talpának a belső felén jár.Ortopéd orvos azt mondta,kinövi.De most már nagyon aggasztó,mások is felfigyeltek rá.Kérem adjon tanácsot,hogy nézessük meg más szakorvossal is?Köszönettel,Gólitzné Gabi.


Kedves Gabi!
Kezdjék azzal, hogy csak olyan cipőt vesznek neki, aminek a hátsó kéregrészét (annak megfelelően, ahogy a gyermek sarkát megfognák) nem lehet összenyomni, és tornáztassák a lábát (lábujjhegyen, sarkon járni, apróbb tárgyakat lábujjal megmarkolni, megtartani, majd letenni).
Ez az elsődleges. De ha megnyugtatja, mutassa meg másik szakorvosnak is.

ciszta  2009. október 5. 21:00   #1221 

Kedves Főorvos asszony?
Kérdem, hogy az s1 és s2-ben lévő gyöktasak ciszta okozhat-e terhelésre (ülés, járás) fájdalmat. Másfél éves MRI-m van a méretéről 8 és 15 mm. Érdemes újra megnézni, hogy nőtt-e?
Köszönettel: Szatmári Ilona


Kedves Ilona!
Úgy gondolom, hogy a finomodott képalkotó eljárásoknak, ill. azok eredményének sokkal nagyobb fontosságot tulajdonítunk, mint amennyit megérdemelnek. Az tünetek, panaszok az elsődlegesek, a képalkotók csak kiegészítik ezt, és biztosabb támpontot adnak a diagnózishoz. Ha nincsenek panaszai, fölösleges a kontroll, ha panaszai vannak, elsősorban a kezelőorvosához érdemes fordulnia.

előző oldal  60 61 62  63 64  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mozgás témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!