orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Tomonkó Magdolna

Dr. Tomonkó Magdolna válaszol

Dr. Tomonkó Magdolna

transzfúziológus szakorvos

donorvizsg és gond, vércsopszerológia, virológia

előző oldal  10 11 12  13 14  következő oldal
hív szűrés  2010. március 14. 20:30   #240 

Tisztelt Doktornő!

Olyan kérdésem volna, hogy Ön szerint 6 évvel ezelőtti dolgot nem mutat ki a hív teszt. Álnegatív eredményt adna. A medimix honlapján olvastam hogy egyes autoimmun betegségek esetén előfordulhat az álnegatív eredmény. Sajnos nagyon sok hívre utaló tünetem van nyirokcsomók,időnként éjszakai izzadás,reggeli hasmenés és nögyógyászati problémák,limfocita csökkenés és sok egyéb amit olvastam az aids kezdeti stádiumáról. Már 4 teszten voltam mindegyik negatív és a páromé is . Nem értem mert minden jel arra utal hogy fertözött vagyok és a tesztek negativak. Voltam már kivizsgáláson is. nem nagyon tudják egyenlöre hogy mi a baj.


HIV szűrés jeligére
A negatív teszterdményeknek nyugodtan hihet, egy előrehaladott AIDS betegséget a használatban lévő tesztek teljes bizonyossággal mutatnak ki. Autoimmun betegségekben nem álnegatív, hanem álpozitív eredmény fordulhat elő. A felsorolt tünetek valószínűleg más betegséget takarnak.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

anti-M  2010. március 10. 22:16   #239 

Tisztelt Doktornő!

24 hetes terhes vagyok. 3 hónappal ezelőtti véreredményem a következő volt:
Egyéb vörösvérsejt antigének: C+ E- c+ e+ K- M- N+
Vörösvérsejt ellenes antitestek: anti-M
A régi nőgyógyászom azt mondta, hogy nem kell ezzel az eredménnyel foglalkozni, mert csak vérátömlesztés esetén lehet érdekes.
A mostani nőgyógyászom azt mondta, hogy ez nagyon veszélyes terhesség alatt, mert ha nő az ellenanyag termelés a szervezetemben akkor a magzatom vörösvérsejtjeit elpusztítja és akár meg is halhat.
Nagyon szeretném tudni, hogy most kinek higgyek, hiszen a gyermekemről van szó és nem értem, ha egy egyetemen tanulnak az orvosok akkor miért állítanak egymásnak ennyire ellentétes véleményt?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!


anti-M jeligére
Kedves Kismama!
Én a jelenlegi nőgyógyászával értek egyet abban a tekintetben, hogy az anti-M ellenanyag képződését figyelemmel kell kísérni, mivel át tud jutni a placentán. Mivel az Ön vörösvérsejt antigén leletében M- jelzés áll, ez azt jelenti, hogy Ön nem rendelkezik az M vércsoport tulajdonságot meghatározó génnel, az ellenanyag termelődés valószínű oka az, hogy a magzat viszont rendelkezik ilyen génnel, amit nyilván édesapjától örökölt. Azt, hogy az ellenanyag valóban átmegy-e a placentán, kiszámítani, előre tudni nem lehet. Ami biztosan veszélyhelyzet, az olyan beavatkozások, amik a mama és a baba vérének keveredésével járhatnak, pl, ha magzatvíz vizsgálathoz mintát kell esetleg venni.
A baba állapotát az egész terhesség alatt szigorúan ellenőrizni kell, kell és lehet keresni a magzati vérszegénység tüneteit. Magzati ultrahang vizsgálatokkal meg lehet állapítani a veszélyes helyzeteket és kellő időben be lehet avatkozni, akár méhen belül is lehet vért adni a babának, ha erre szükség van. Ez jó hír, azt jelenti, hogy olyan babák is egészségesen megszülethetnek, akiknek korábban erre nem lett volna esélyük.
De egyáltalán nem törvényszerű, hogy a lehető legkedvezőtlenebbül alakuljanak a dolgok, annak is jó esélye van, hogy csak megfigyelés lesz szükséges, beavatkozásra pedig semmi ok nem adódik.
Azt hiszem, jelenlegi nőgyógyászánál jó kezekben van, működjön szorosan együtt vele, megérdemli a bizalmat.
Az ellentétes véleményekről pedig annyit: pillanatnyilag valóban az az égetőbb probléma, ha Önnek vérre lenne szüksége, csak a megfelelőt kapja. Az ellenanyagok felfedezése, kutatása, magzatokra gyakorolt hatása pedig annyira új területe az orvostudománynak, hogy aki pl. 10 évvel ezelőtt végzett az egyetemen, még nem is tanult róla. Persze az állandó önképzés joggal várható el az orvosoktól. Mégis mérvadó véleményt a speciális problémáról az a kolléga tud kialakítani, aki napi gyakorlatban áll azzal a szakterülettel.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna


hív  2010. március 10. 21:54   #238 

Tisztelt Doktornő!
Előfordulhat e Magyarországon, hogy valaki mégiscsak Hív fertőzőtt vért ad és nem mutatja ki a teszt?


hiv jeligére
Nem gondolom, hogy ez előfordulhat, mivel a véradók szűrésére használt HIV tesztek megfelelően érzékenyek. Emellett a vizsgálatokban észlelhető legkisebb bizonytalanság esetében nagyszámú kontroll vizsgálattal tisztázzák a valódi helyzetet, az ebből a véradásból származó vért pedig nem használják fel.

Kérdés.  2010. március 10. 21:51   #237 

Kedves Doktornő!
Nagyon szeretnék magamnak tetoválást,marfarin gyógyszert szedek és nem tudom ,hogy lehetne-e csináltatnom.Kérem írjon választ kérdésemre.Előre is nagyon szépen köszönöm!Tisztelettel Zoltán.


Kérdés jeligére
Én nem tanácsolnám Önnek, hogy tetováltasson. Ennek 2 fő oka van:
az egyik az, hogy manapság a B és C tipusú májgyulladás vírusával való fertőződésnek az egyik fő oka a tetováltatás, ugyanis ezeket a vírusokat csak speciális sterilizálási eljárásokkal lehet megsemmisíteni.
A másik ok: a marfarin terápia célja a vér alvadékonyságának a csökkentése. Ha Ön jól van beállítva, betegségétől függően az INR értéke 2-3 között kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy vére 50-75%-kal lassabban alvad meg, mint azoké, akik nem szedik ezt a gyógyszert. Így a mások számára jelentéktelen vérzés, amivel a tetoválás jár vagy járhat, az ön esetében nagyobb és elhúzódóbb vérzést jelentene, aminek számos kellemetlen következménye lehet.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Ábris  2010. március 10. 21:42   #236 

Tisztelt Doktornö,

Várandós vagyok,a 25.hétben.Ez az ötödik terhességem.
Vércsoport szerológiai leletem a következö:
Vércsoport:A Rh(D) pozitiv
Egyéb vörösvérsejt antigének:E(plusz)c(plusz) e-K-
Vörösvérsejt ellenes antitestek: auto-anti-C anti-e
Ellenanyagszürés:Direkt coombs:negativ
Vörösvérsejt ellenes antitestek: aspecifikus reakció

A megjegyzéshez odairták,hogy a szerológiai képem hátterében állhat autoimmun eredetü betegség is.

Egyéb tüneteim:az egyik lábszáramon,most terhesség alatt megpattantak a hajszálerek és visszeresség

Nagyon meg vagyok ijedve,hogy Rám nézve,veszélyes dologról van szó.

Kérem, magyarázza el,hogy mit jelentenek ezek a vörösvérsejt ellenes antitestek,s a kimutatott reakció,s hogy mi veszélyt jelenthet számomra

Köszönettel:Z.Andrea


Ábris jeligére
Kedves Andrea!
leletének leírása hiányosnak tűnik, illetve kicsit ellentmondásos. Kérem, pontosítsa az adatokat. Azt azonban hadd jelezzem Önnek, hogy az állhat lehetőség nem jelenti azt, hogy biztosan arról a betegségről van szó.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

+ 1 aggódó kismama  2010. március 10. 21:30   #235 

Tisztelt doktornő!

9 hetes terhes kismama vagyok, megtörtént az első vércsoport-szerológiai vizsgálatom és elég "kacifántos" eredmény született.
Vércsoport: 0 Rh +
Ellenanyag szűrés eredménye: pozitív
Direkt Coombs vizsgálat: negatív
Egyéb vörösvérsejt antigének: C+ E- c+ e+ Cw- K-
Vörösvérsejt ellenes antitestek: Cooms- és enzim-reaktív antitest
Transzfúziós javaslat: A beteg csak E és K antigénre negatív + 37C fokra felmelegített, választott vörösvérsejt koncentrátummal transzfundálható.
Megjegyzés: +4C-on, +20C-on is reagáló magas titerü hideg antitest. 37C-ra felmelegített fenoltípusazonos, választott vérrel transzfundálható.
A transzfúziológus orvos azt mondta, hogy szeretne a 24. héten is végezni egy ilyen vizsgálatot, megnyugtatásképpen. Ettől egy kicsit megijedtem (meg amúgy is). 35 éves vagyok és ez az első terhességem. Még soha nem voltam kórházban, vért nem kaptam. December végén volt egy nagyon csúnya hátizomgyulladásom, izomlazítót és fájdalomcsillapítót is szedtem rá. A terhességem 5-6.hetében megfájdult az egyik mandulám, de elég hullámzó volt a fájdalom, pl. egy-két kanál mézre már el is múlt. Szeretném megkérdezni, hogy ezek okozhatják-e az antitest jelenlétét, esetleg , hogy lehet kideríteni az okot? Góckutatás? Ettől azért is félek, mert nem nagyon szeretnék bármiféle gyógyszert szedni a terhességem alatt, nehogy ártson a babának.
Köszönöm válaszát.


+ 1 aggódó kismama jeligére
Minden tekintetben megfelelő választ adni kérdéseire csak a kontroll vizsgálatok eredményei alapján lehet. Az viszont szokásos dolog, hogy bizonyos kórokozók okozta fertőzések után lehetnek a vérben olyan antitestek, amik a kórokozók ellen termelődtek, de viselkedésükben hasonlítanak a valódi vörösvérsejt ellenes antitestekre. Ezek bizonyos idő után maguktól eltűnnek a vérből, problémát nem okoznak.
A kontroll vizsgálatra pontosan ezért van szükség. Ezek az antitestek csak laboratóriumi vizsgálatokban reagálnak a sejtekkel, a szervezetben soha nincsenek olyan körülmények, amik ezt a mesterséges módon érzékenyített reakciót létrehoznák, ezért fölösleges aggódnia.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Ancsa  2010. február 27. 01:24   #234 

Tisztelt Doktornő!

Ez volt az első levelem Önnek:
Első gyermekemet várom, most vagyok 22. hetes terhes. 2009. júniusában volt egy abortuszom, üres volt a petezsák. A 16.héten volt vérvételem, most kaptam meg az eredményt, amit nem nagyon értek, talán tudna Nekem benne segíteni.
Vércsoport: B Rh(D) pozitív
Ellenanyagszűrés eredménye: pozitív
Direkt Coombs vizsgálat: negatív
Egyéb vörösvérsejt antigének: C+E-c+e+K-
Vörösvérsejt ellenes antitestek: anti-E
A beteg csak E és K antigénekre negatív, választott vorosvérsejt koncentrárummal transzfundálható. Kontrol a 26. héten apai vérmintával. A párom vércsoportja: B Rh pozitív

Azóta megvolt a kontroll és megvan az eredmény.Nekem az ellenanyagszűrés és a direkt combs vizsgálat eredménye is negatív, a páromnál az ellenanyagszűrés eredménye pozitív lett. A leleten szereplő adatai:
Vércsoport: B Rh(D)pozitív
Egyéb vörösvérsejt antigének: C+E+c+e+K-
Vöösvérsejt ellenes antitestek: anti-E
Ellenanyagszűrés eredménye: pozitív
Direkt Combs vizsgálat: negatív
Vörösvérsejt ellenes antitestek: enzim-reaktív pnantitest
A beteg csak K antigénre negatív, választott vörösvérsejt koncentrátummal transzfundálható.
Ha mind a kettőnk vércsoportja B Rh(D)pozitív, akkor ez mit jelent a babára nézve?

Előre is köszönöm a segítségét
Herczeg Anikó



Ancsa jeligére
Kedves Anikó!
A babára nézve nincs jelentősége a párjánál tapasztalt ellenanyag termelésnek. Az enzimes közegben kimutatható pánanitestek termelődése általában valamilyen bakteriális fertőzés következménye szokott lenni, egy idő után maguktól megszűnik a jelenség (valószínleg ez történt az Ön esetében is, hiszen a kontroll vizsgálat negatív lett). Mivel azonban a párja E antigénnel rendelkezik, a későbbiekben célszerű megismételni a vizsgálatokat, mert így van esélye annak is, hogy un. autoantitestek termelődnek, ez esetben részletesebb kivizsgálásra lehet szüksége.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Ellenanyagok  2010. február 27. 01:15   #233 

Kedves Doktornő!
Babát várunk már a 38. hetes vagyok a 34. héten a terhesség elejétől kimutatott anti-C és anti-e mellé, anti-K is kimutatható lett.
Ismétlést és Apai vérmintát is kértek, ma lett meg a lelet melynek eredménye apai részről negatív lett, nálam továbbra is mindhárom antitest továbbra is megtalálható.
Párom és én is A Rh(D) pozitív vércsoportúak vagyunk, egyéb kimutatott vörösvérsejt antigének: C,E+c+e-K-, ez szintén mindkettőnknél azonos.
Az én leletem megjegyzés: Egy órás, csöves Coombs-os anti K titer 1:1
Direkt Coombs vizsgálat: negaítív
Újabb kontroll után 1:2 lett a K titer

A legfrisebb eredményeim:
Enzimes ellenanyagszűrés: Pozitív
Enzimes ellenanyag azonosítás: Pozitív
D antigén: POZITÍV!
E antigén: Pozitív
KELL antigén: NEGATÍV!
c antigén: Pozitív

Nem tudom miért de azt kérdezték a vérellátóban, hogy ez az első közös terhességem a párommal? Együtt már a 3. egy vetélés után, 3 éve egy kisfiunk már született és régebben egy másik kapcsolatban is volt már egy vetélésem.
A 2. vetélés után 4-5 éve már vizsgáltak a Karolina úton, Papain Liss-Coombs pozitív eredménye miatt, sajnos elkavartam az eredményt, de mintha már akkor valamilyen ellenanyagot mutattak volna ki???
A kisfiammal az egész terhesség alatt csak a terheléses cukor miatt voltam vérvételen a klinikán, így akkor nem derült ki hogy esetleg gond lenne a véremmel, szerencsére probléma mentes terhesség és szülés volt.

Azt információt kaptam még , hogy valamilyen fertőzés is kiválthatta az anti-K megjelenését, ez lehet esetleg egy gyulladt foggyökér??? A kimutatás időpontjában ép gyökérkezelés alatt álltam. Ez megmagyarázná a most már negatív az eredményt?
Az utolsó leleten a D antigén megjelenése mire utalhat?

Szeretném megtudni, hogy milyen következményei lehetnek a babára nézve a fenti eredményeknek és Ön szerint mi a további teendő ilyen esetben?



..

Hiv  2010. február 21. 20:19   #232 

Kedves Doktornő.
Olyan kérdésem lenne hogy az eset ota a 3 hét után voltam hiv szürésen a László korház viruslaborjában.Csináltak egy gyors tesztet ami egy órán belül kész lett és egy érzékenyebb tesztet/elisa/ami csak másnap.Mindkettő negativ lett.5 hét elteltével ismét elmentem és megcsináltattam a teszteket.Ezek is szintén negativak lettek.
Megnyugodhatok?Vagy ezek az eredmények még nem 100%?
Elöre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel: Tomi


HIV jeligére
Ezek az eredmények megbízhatóak.
dr. Tomonkó Magdolna

egy leendő anya  2010. február 19. 00:26   #231 

Tisztelt Doktornő!

19. hetes kismama vagyok és ellenanyaggal kapcsolatos kérdésem lenne nekem is.
Az orvosom pár napja újra tüzetesen átnézte a leleteimet, a 12. heti vérvétel eredményében pedig felfedezte, hogy valami nem stimmel: a LIS II. +3, és az Indirekt combs II. értéknél szintén +3 érték szerepel. A többi érték és a direkt combs negatív, vércsoportom Rh+ B.
Soha nem kaptam vért, nem volt műtét, terhességmegszakítás etc.
Az orvos szerint nem kell vele foglalkozni, elég, ha majd a 28. heti kötelező vérvételnél újra megnézik. A védőnő viszont azt tanácsolja, hogy mindenképpen járjak minél előbb utána, mi lehet a jelen lévő ellenanyag hátterében.
Tanácstalan vagyok, kihez, milyen szakemberhez forduljak, hogy kivizsgálják. Ön mit javasol?
Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,
Egy leendő anya


Egy leendő anya jeligére
Kedves Kismama!
Véleményem szerint a szűrősejtekkel végzett teszt pozitivitása csak azt mutatja ki, hogy valamilyen ellenanyag van a vérében. Az ellenanyag azonosítására mindenképpen szükség van, talán jobb lenne valóban nem várni a 28. hétig. Kérje orvosától a vizsgálat elvégeztetését, erre a vérellátókban lehetőség van (természetesen nőgyógyásza beutalója szükséges hozzá).
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Elmulasztott anti-D  2010. február 17. 21:45   #230 

Tisztelt Doktornő!
Rh- feleségemnek Rh+ kislánya született, de a kórház elfelejtette beadni az Anti-D injekciót. 12 nappal a szülést követően észrevették mulasztásukat és egyben beadták a két adagot. Szerintünk teljesen feleslegesen, hiszen a 72 óra már többszörösen eltelt. Mit tehetünk abban az esetben, ha az injekció kiürülése után a vérben kimutathatóak lesznek az antitestek? Vállalhatunk még gyermeket felelősséggel?


Elmulasztott anti-D jeligére
Nagyon nehéz kérdést tett fel, amire elméletileg a következő választ tudom adni:
1. az antitest termelést valóban 72 órán belül fel kell függeszteni, ezt a célt szolgálja az anti-D injekció.
2. az antitest termelés mértéke egyénenként nagyon különböző lehet, 2 végletként előfordulhat, hogy valaki elenyésző mennyiségű ellenanyagot termel, és egy következő terhesség minden bonyodalom nélkül kihordható, és sajnos az is, hogy valaki sok ellenanyagot termel, és az anti-D injekció sem képes teljes mértékben megoldani a problémát. Ez a későbbi terhességben az ellenanyag szintjének, mennyiségének szoros ellenőrzésével kideríthető.
3. Rh negatív és Rh pozitív szülőknek is lehet 25% esélye arra, hogy Rh negatív magzat foganjon meg, ha az Rh pozitív szülő un. Rh fenotipusa Dd.
Ez akkor fordulhat elő, ha az ő szülei közül egyikük Rh negatív, a másik Rh pozitív volt.
4. Az anti-D ellenanyag termelődése a szülés után akkor is megszűnhet, ha nem kapott valaki injekciót, de újabb terhesség esetén, ha újra Rh pozitív a magzat, ismét megindul.
5. Ma már a magzat méhen belüli állapotát pontosan nyomon lehet követni, vannak olyan eljárások, amikkel ki lehet mutatni, ha veszélyben van a magzat és be lehet avatkozni, ha szükséges. (Magzati ultrahang vizsgálatok, a magzat vérszegénységének felismerése, akár méhen belüli transzfúzió adására is lehetőség van.)
Egy következő terhesség vállalása előtt mindenképpen teljes kivizsgálásra van szükség, és az eredmények ismeretében lehet felelős döntést hozni.
Nagyon szomorúnak tartom, hogy ilyen eset előfordul, és őszintén kívánom Önöknek ebben a helyzetben a dolgok legjobbra fordulását.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

cw antitest  2010. február 17. 21:14   #229 

Kedves Doktornő!Köszönöm a válaszát!Minden jót Önnek!Üdvözlettel Baginé Csőke Beáta


...

antitest-Cw  2010. február 16. 23:07   #228 

Tisztelt doktornő!Először is köszönöm a választ!Az vércsoportom B pozitív és a férjemé is.
Egyéb vörösvérsejt antigének az én leletemen a következők:
C+E-c+e+Cw-K-

A férjemnél:
C+E-c-e+Cw-K-

Az ellenanyag szűrés nála negatív.Szülés után nem volt vérvételem,és ezzel kapcsolatosan nem is mondtak semmit.Kérdésem hogy a gyermekemnél végeztessünk-e vizsgálatot,illetve hogy mi okozhatta ezt az ellenanyag termelődést.


antitest Cw jeligére
Gyermeküknél nem szükséges ellenanyag vizsgálatot készíteni, mert a a férje semmilyen olyan génnel nem rendelkezik, ami Önnek nincs. Sőt Önnek van c génje (c+), a férjének viszont nincs (c-), ezért nem örökölhetett a gyermek tőle olyan géneket, amik Önben ellenayag termelést okoztak volna. Sajnos a Cw antitestről elég keveset tudunk még, magyar szakirodalma szinte egyáltalán nincs angol is alig. Egy idő után azért szokott csökkenni, majd megszűnni a termelődése, később lehet hogy érdemes lenne erről Önnél meggyőződni.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

zsó  2010. február 6. 09:34   #227 

Kedves Doktornő!
Mit jelentenek az alábbi adatok a leletemen? Veszélyesek a magzatra nézve?
Ellenanyagszűrés eredménye: pozitív
Vörösvérsejt antigének: C+ E- c+ e+ K-
Vörösvérsejt ellenes antitestek: enzim-reaktív pánantitest
Válaszát köszönöm!


zsó jeligére
Kedves Zsó!
A vizsgálat megismétlése szükséges akár többször is ahhoz, hogy látható legyen a folyamat jellege. Általában a pánantitest kifejezés azt jelenti, hogy jelenleg minden vörösvérsejt antigénnel reakcióba lép egy ellenanyag, mely a vérében található, de csak olyan labor körülmények között, amilyen a szervezetben nem fordul elő. A pánantitest képződés lehet egy banális fertőzés következménye is, akkor a további vizsgálatok során azt látjuk, hogy termelődése csökken, majd megszűnik. Ha nem így történne, további vizsgálatok szükségesek.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Vércsoportok  2010. január 28. 16:32   #226 

Tisztelt Doktornő!

O Rh - a vércsoportom.
Párom A Rh +.

Az a kérdésem, hogy mi történik a magzattal? Most 10. hétben vagyok.
Mit kell csinálnom, hogy ne legyen semmi bajom, se babánknak.

Mielőbbi választ várva tisztelettel: egy friss kismama


Vércsoportok jeligére
A 0 és A vércsoportok miatt semmi problémája nem lehet a magzatnak. Az Rh különbözőség miatt azonban több esélyes a dolog. Ha a magzat is Rh negatív (amire 25% esélye van), akkor nem lehet semmi probléma. Ha Rh pozitív a baba is, akkor a szüléskor és minden olyan beavatkozáskor, aminek kapcsán keveredhet a magzati és anyai vér, Önnek un. anti-D injekciót kell kapnia, ami meggátolja az antitest termelődés beindulását. Mióta ezt az eljárást alkalmazzák, az Rh negatív nők is minden probléma nélkül tudnak szülni több gyermeket is.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna


antitest-Cw  2010. január 28. 16:23   #225 

Kedves Doktornő!Terhességem alatt derült ki,hogy antitestek vannak a véremben.Senki nem tudta megmondani mitől van ez,vérátömlesztést nem kaptam,az első terhességemnél ez nem volt.Azt mondták a babám 100% hogy be fog sárgulni ehhez képest jele sem volt a sárgaságnak,hál istennek egészséges gyermekem született.Az orvosom azt mondta harmadik babát kockázatos lenne vállalni emiatt az antitest miatt.Kérdésem:mitől kerülhetett antitest a vérembe,és miért kockázatos vállalni harmadik babát?Válaszát előre is köszönöm!!


Tisztelettel Baginé Csőke Beáta


antitest Cw jeligére
Kérdésére csak akkor tudok válaszolni, ha rendelkezésre áll mind a saját, mind a gyermek édesapjának ún. Rh fenotipus vizsgálata.
Egyébként a Cw az egyik legváltozékonyabban viselkedő antitest, van úgy, hogy valóban károsítja a magzati vörösvérsejteket, máskor semmi problémát nem okoz. Az is fontos információ lenne, hogy a terhesség után képződik-e a vérében továbbra is, vagy megszűnt a termelődése.
Ha rendelkezik további információkkal, tovább tudunk lépni.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Szifilisz szűrés  2010. január 28. 16:17   #224 

Tisztelt Doktornő.Én azt szeretném megtudni,hogy szifilisz szűrésre el küldhet-e a munkáltatóm?
Most kezdenék közellátásban a munkahelyemen.És ha igen,erre a vizsgálatra valóban csak a körzeti orvosom utalhat be??És,ha én nem Pesti vagyok,a leendő munka helyem nem küldhet el igazolással itt??És menyibe kerűlne ha pesten végezném el??Várom válaszát.

Nagy tisztelöje!!


szifilisz szűrés jeligére
Tudomásom szerint csak meghatározott munkakörökben kérhet ilyet a munkáltató. A vizsgálatot valóban a háziorvosok szokták megcsináltatni. Ha tartósan van távol az otthonától, ambuláns ellátásra be lehet jelentkezni a tartózkodási helye szerinti illetékes háziorvoshoz, aki tudja intézni az aktuális ügyeket.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

antónia10  2010. január 28. 16:04   #223 


Tisztelt Doktornő !

A köldökzsinórvér levételével kapcsolatban szeretném kérni a véleményét. Az interneten ellene és mellette szóló érveket is olvastunk, bizonytalanok vagyunk. Számunkra nem kevés az az összeg, amit fizetni kell érte, de ha ezzel tényleg adunk egy plusz lehetőséget gyermekünknek, akkor nem gondolkodunk tovább rajta.

Köszönöm, hogy idejét, energiáját, szaktudását adja az internetes válaszokhoz is !


antónia 10 jeligére
Valóban megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, több szempontból is.
Ami a szakmai szempontokat illeti:
Ha egészséges a csecsemő, valószínűleg nem lesz szükség a levett őssejtekre, melyeket 10 évnél hosszabb ideig jelenleg nem lehet tárolni. A lejárati idő előtt oda lehetne adni beteg emberek gyógyítására, de ennek sem a jogi, sem az erkölcsi szabályozása nincs még kidolgozva. Anyagi kérdések sincsenek "elrendezve", hiszen az őssejtek levétele és 10 éven át történő tárolása jelentős anyagi terhet róna az adományozó szülőkre.
Ha valami olyan betegség lépne fel a csecsemőnél, aminek gyógyítására alkalmasak az őssejtek, akkor viszont nem a legjobb megoldás az, ha a saját őssejtjeit kapja vissza, amik genetikusan hordozzák azt a betegséget, amiben szenved a gyermek. Akkor idegen, egészséges őssejtekre van inkább szüksége.
A felnőtt emberektől gyűjtött őssejtek esetében legalább van egy olyan tapasztalat, hogy addigi életük során nem jelentkezett genetikus betegség, rosszindulatú daganat, stb (hiszen az őssejtdonorok kiválogatása nagyon szigorú követelményekhez, vizsgálatokhoz kötött), míg a most született csecsemőről gyakorlatilag nem állnak rendelkezésre ilyen információk.
Nem tudom, hogy tudtam-e segíteni, vagy új szempontot adni döntésük meghozatalában.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna


szazso  2010. január 28. 15:34   #222 

Kedves Doktornő!
Mit jelent a leletemen, hogy a Papain LISS I sejt ++, a Papain LISS II sejt és III sejt +++? Ezen kívül a Coombs teszt direkt is +. Ezek veszélyt jelentenek a magzatra?
Válaszát előre is köszönöm!


szazso jeligére
Amit írt, az csak egy szűrővizsgálati eredmény, pontosan meg kell határozni, milyen ellenanyagok vannak (van) a vérében, kérdésére csak azután lehet válaszolni.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

vércsoport  2010. január 28. 15:32   #221 

Tisztelt Doktornő!

A 18. terhességi héten a következő eredmények születtek:
Vércsoport:A Rh negatív
Egyéb vörösvérsejt antigének: C+E-c+e+K-
ellenanyagszűrés eredménye:pozitiv
Direkt Coombs vizsgálat:pozitív
vörösvérsejt ellenes antigének:aspecifikus reakció
A beteg csak választott vörösvérsejt koncentrátummal transzfundálható.
28.héten kontroll jav.
A VVT-k IgG1 tipusú antitestekkel fedettek.

Nagyon féltem a kisbabámat, hogy ez rá nézve milyen következményekkel járhat.olyan régóta vártuk már őt, nem akarom, hogy bármi baja legyen.

Válaszát előre is köszönöm!

adél


Vércsoport jeligére
Kedves Adél!
Az aspecifikus reakciókat általában nem valódi vörösvérsejt ellenes antitestek okozzák, gyakran valamilyen fertőzés után tapasztalhatóak, hónapokig megmaradhatnak, majd megszűnnek sok esetben maguktól is. Az állapotát mindenképpen rendszeresen ellenőrizni kell, a babát szintén, de nem valószínű, hogy bármi baj származna ebből az eltérésből.
Tisztelettelí. dr. Tomonkó Magdolna

előző oldal  10 11 12  13 14  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!