orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Baczonyi Miklós

Dr. Baczonyi Miklós válaszol

Dr. Baczonyi Miklós

fül-orr-gégész szakorvos

előző oldal  33 34 35  36 37  következő oldal
fülzúgás  2009. március 7. 18:39   #700 

Kedves Doktor Úr!
Több mint 10 éve zúg a fülem, amihez egyensúlyzavar és hallásromlás nem társul. Rengeteg vizsgálatot végeztek már (agy-MR, gerincröntgenek, nyaki erek vizsgálata), többféle gyógyszerkúrával próbálkoztam (Betaserc, Nootropil, Tebofortan, sok más is), sikertelenül. Sem depressziós, sem "feszült" nem vagyok, ilyen irányban is kezeltek, de eredménytelenül. A leleteim negatívak voltak, ám az utóbbi 2-3 évben nyaki csigolya meszesedést állapítottak meg, kopást, felrakódást. 53 éves vagyok. Mozgáskor recseg-ropog a nyakam, a fej mozgásakor gyakran megszédülök, ami pár másodpercen belül elmúlik. A szédülés miatt alig-alig merem megmozdítani a nyakam, ezért már tornáztatni sem nagyon tudom. Állítólag a meszesedés is okozhatja a fülzúgást, ami nagyon megkeseríti az életem. Az egyedüli orvosi tanács az maradt, hogy fedjem el valamilyen zajjal, ehhez készüléket is javasoltak. Leginkább csendet szeretnék, amire már nem is emlékszem, hogy milyen.
Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg nincs a fülzúgásra gyógymód? Mivel próbálkozhatnék még? Vezethet-e ez az állapot hallásromláshoz, süketséghez?
Válaszát köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

A meszesedés a szervezetünkben általános jelenség - először az érfalak meszesednek, majd a kisizületek (gerinc) környéke, stb.
Mindez a véráramlás romlásához vezethet, elsősorban az un. "végartériákban", mint amilyen a fülben is van, és itt az érzéksejtek funkciója is megváltozik (pl. fülzúgás, hallásromlás, szédülés); később a gerinc-izületi funkciók is beszűkülnek, ezáltal a koponyába menő nagyerekben az áramlás is megváltozik, mely tovább erősíti a panaszokat és végül maradandó elváltozásokhoz és visszafordíthatatlan panaszokhoz vezethet.
Azt javasolom, hogy rheumatológussal vizsgáltassa meg a nyaki gerincét és erélyes kezeléssel (pl. súlyfürdő, UH-kezelés, gyógytorna!) próbálják lassítani a degeneratív folyamatot.
Ilyen hosszan tartó fülzúgásnál már az is "eredmény" (sajnos), ha nem erősödik!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

klabax  2009. március 7. 18:24   #699 

Tisztelt Doktor Úr !

Kb. 4 napja , hogy náthával küzdők.Eldugult orr illetve majd vizes jellegű orrváladék.Sajnos a 2. naptól kezdve két napon keresztül 38 fokos lázam volt, ami a lázcsillapítóval csökkent ill megszűnt.A problémám az,ha náthám elmúlik sajnos arcüreggyulladásom lesz vagy csak érzékeny az arcüreg ,illetve fül alatti nyirokcsomómegnagyobbodás fordul elő. Orvosom Klabax 500 mg tablettát írt fel.Nem tudom a gyógyszertől lehet e:
-deréktáji fájdalom
-petefészek környékén érzékenység-ahol régen cisztám volt
-hányinger, de étvágyam van.

kb két napja szedem a gyógyszert, ezek a tünetek ilyen rövid idő után kijöhetnek?
válaszát megköszönve
üdvözlettel:
Andrea


Kedves Andrea!

Azt hiszem, a felsorolt panaszok inkább a betegségből erednek - egy vírusfertőzés mindezt símán produkálja.
Az, hogy egy nátha után gyakori az arcüreg-gyulladás - abból adódik, hogy rossz az orrmelléküregek átszellőzése (szűkületek, polip-képződés, stb.), ill. feltehetően rossz az orrlégzése is (orrsövényferdülés, orrkagylótúltengés). Mindezeket célszerű kivizsgálni (orr-endoszkópia, 3D arckoponya-CT), persze egy teljesen tünetmentes periódusban.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Mi történik?  2009. március 7. 18:18   #698 

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemnél a CT vizsgálat kimutatta, hogy a jobb és bal oldali orr melléküregek váladékkal vannak telve, és pansinutitist állapított meg. Állandó torokba való váladék visszafolyás, köhögés és allergiás reakciók( tüsszögés, orrfolyás) kísérik. Az orvos endoszkópos váladék leszívást javasolt, altatás mellett. Szeretném tudni, hogy miért az altatás, mivel úgy olvastam, hogy helyi érzéstelenítéssel végzik a műtétet, csak komolyabb műtétnél, mint például a homloküreg feltárásánál szükséges? Mi az az endoszkópos műtét?

Válaszát előrre is köszönöm:

B. Katalin


Kedves Katalin!

Pansinusitis (azaz az összes orrmelléküreg gyulladása) esetén un. ESS (endoszkópos szinusz sebészet) műtétet kell végezni - mely során a rostasejteket (ezek az un. kis-melléküregek) és az iköblöt ki kell teljesen takarítani, az arcüreg természetes kivezetőnyílását kellően fel kell tágítani és a homloküreg kivezető nyílását fel kell szabadítani (ha polip zárná el). Mindezt ma már természetesen altatásban végzik a világ minden szegletében, ahol komolyan foglalkoznak ezzel a műtéttel. (Olyan kórházban ahol kevés az altató orvos, ahol ripsz-ropsz csináljunk valamit - gyorsan szívjuk le a váladékot, a többi nem érdekes! -, ahol nem számít az ESS rutin műtétnek, ahol kezdő operatőr végzi - nos, ott helyi érzéstelenítésben operálnak.)
Endoszkópos műtétnél - endoszkópos szemellenőrzés mellett mikrotechnikai műszerekkel, mikrosebészeti műtéti technikával operálnak, úgy, hogy a lehető legkisebb szövetroncsolás során érjék el a kellő eredményt.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Ui: És a férje orrüregében minden rendben van? Nincs orrsövényferdülés, orrkagyló-túltengés? Mert ha ezek fennállnak, akkor a melléküreg-gyulladás pár hónapon belül kiújulhat..... és lehet újra operálni!

szédülés  2009. március 7. 17:59   #697 

Tisztelt Doktor úr!

Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy kb. 4 hónappal ezelőtt rájöttek, hogy a bal fülemben belsőfül betegségem van, erre kaptam Betaserc-et (48mg-ot) és ettől jelentős javulás történt (előtte nagyon szédültem, most már csak bizonytalan a járásom). Amikor a kontrollra visszamentem (3 héttel később) újból megcsinálták a vizsgálatot, és azt mondták, hogy az eltérés már nagyon kicsi így nem okozhat szédülést, ezért elküldtek pszichiáterhez és neurológushoz.
A neurológus több alkalommal is megvizsgált de nem talált semmit és elküldött otoneurológiára, ahol újból megállapították, hogy ingerléskor élénk, heves reakcióim vannak: baloldalnál nystagnus sorozatokkal, a nehezített Romberg és a vakjárásom is balra kitér. Ő is azt mondta, hogy ez nem jelentős eltérés így valószínűleg a bizonytalan járásom pszichés.
A pszichiáter jelenleg is enyhe szorongással kezel, már több fajta gyógyszert kipróbált (emellett pszichoterapeutához és pszichológushoz is járok), de a bizonytalan járásom nem szűnik.

A bal fülemben lassan fél éve folyamatos idegentest érzést érzek (olyan mintha valami nyomná a dobhártyámat) és időközönként (2-3 hetente) több napig tartó erős fájdalmat érzek. Rendszeresen melegítem sóval és infrával. A fül-orr-gégészek tölcsérrel megnézték és azt mondták, hogy a dobhártyám teljesen tiszta.

De nem értem, hogy miért van az, hogy a Betaserc szedése után 3 hét alatt szinte teljesen megszűnt a belsőfülbetegség, utána több mint 3 hónapig semmit nem változott. Lehetséges, hogy akadályozza valami a gyógyszer hatását vagy nálam ez a normális (hisz senki sem szimmetrikus teljesen)?
Ezt a kérdést már 3 orvosnak feltettem, és senkitől nem kaptam választ...
Illetve mi okozhatja a bal fülemben lévő kellemetlen érzést?

Válaszát előre is köszönöm: Tamás!


Kedves Tamás!

A szédülésérzés gyors javulására, majd egy alacsony szintű stagnálásra több magyarázat is adódhat:
- nem teljesen gyógyult az alapfolyamat ami a szédülést előidézte
- kombinált ok (perifériás és központi idegrendszeri) következtében jött létre eredetileg a szédülés, melyből az egyik terület rendeződött csak
- az alapfolyamat javult, de az agyi kompenzáció még nem teljes

A bal fülben érzett idegentest-érzés, nyomás-érzés lehet a belsőfül folyadékrendszerének nyomásváltozása, lehet vérkeringési eltérés, stb.

Mindezek pontos megválaszolása - ha egyáltalán lehetséges - akkor egyetemi szintű otoneurológiai kivizsgálás során lehetséges.

Üdvözlettel
dr Baczonyi


F-O-G  2009. március 6. 21:39   #696 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Megfogadtam tanácsát, remélem már a gyógyulás útjára lépek! Baba és párom szerencsére jobban vannak, Ők már lassan túl vannak az orvos által előírt kúrán.
( Mielőtt elfelejteném; természetesen a 6 kg C vitamin elírás, gondolom sejtette. )

Szép napot!
Sümegi Eszter


Örülök a jó hírnek.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

orrsövény09  2009. március 6. 10:43   #695 

Tisztelt Doktor Úr!
Idén januárban műtettem meg az orrsövényemet!Igaz e melett asthmás is vagyok de eltelt 2 hónap a műtét után és nem lett nagy változás sőt nagyon kismértékű változás volt!Kézilabdázom és az orvosom azt mondta,hogy felejtsem el a műtét után mert ha kapok ugymond egy ,,maflást,, meccsen az orromra akkor az elég csúnya fog maradni....El kell döntenem tehát hogy folytatom e a sportot vagy sem....A Doktor Úr véleményére lennék kíváncsi!
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

- Az orrsövény-műtét után az un. "műtéti duzzanatok" csak lassan lohadnak le; általában 3-4 hónap kell hozzá. Ha ezután is még nehéz az orrlégzés, akkor érdemes megtekinteni az orrüreget endoszkóppal, ill. 3D arckoponya-CT-t csináltatni (a CT-t az orrlégzéstől függetlenül is meg kéne ejteni, mivel asztmás betegnél felmerül az orrmelléküregi polip-képződés lehetősége is!).
- .... a meccs..... a maflás.... és az úgy fog maradni - mindez marhaság! Nyugodtan sportoljon tovább! (Több olyan válogatott és olimpikon sportoló betegem van, akit korábban operáltam orrsövénnyel - azóta volt akit többször is ért sportolás közben "orrbaleset" és semmi funkcionális és esztétikai orrproblémájuk nem lett.)

További sikeres sportolást!
Üdvözlettel
dr Baczonyi

orchidea  2009. március 6. 10:31   #694 

Tisztelt Doktor Úr!

Azt szeretném megtudni, hogy egy laikus számára honnan ismerhető fel a mandula körüli tályog. Mik a jellemző tünetei? Mindig lázas állapot kíséri - e? A mandula eltávolítása szükségessé válhat - e?

Köszönöm mielőbbi válaszát!


Tisztelt Kérdező!

Egy laikus számára sehonnan sem ismerhető fel a mandulakörüli tályog!
Még a fül-orr-gégész szakorvosok is nagyon sokszor elnézik - későn ismerik fel!!!!
Igen, ha volt már verifikált tályogja valakinek, akkor célszerű a mandulát eltávolítani, mert innen újabb gyulladás indulhat a mandula körüli szövetekbe.

Üdvözlettel
dr Baczonyi


Bakteriumok  2009. március 6. 10:25   #693 

Tisztelt Doktor Ur!

A segitseget szeretnem kerni. Vasarnap marcius 1-en lazam volt es eros torokfajasom. Hetfon vettek le torok valadekot melynek az eredmenye:
escherichia coli
proteus mirabilis.
Kaptam ra Cifran nevu antibiotikumot. A kerdesem az lenne, hogy hogyan kaphattam el belbakteriumot? Es mit keres ez a torkomban?
Ma csutortok van es sokkal jobban vagyok, nincs lazam es a torkom is csak picit faj. Mindenkeppen elkezdjem szedni azert az antibiotikumot? Vagy ha mar jobban vagyok akkor ez azt jelenti, hogy a szervezetm magatol is lekuzdi?

Koszonom elore is a valaszat.

Tisztelettel!
Eva


Kedves Éva!

Mindenképpen kezdje el szedni az antibiotikumot, mert esetleg tünetmentes baktérium-hordozóvá válhat.
Ilyen baktériumokat az ember bárhol "benyalhat", főleg, ha a higiénés szokásaiban kis lazulás áll be (kézmosás, stb.)

Üdvözlettel
dr Baczonyi

F-O-G  2009. március 6. 10:20   #692 

Tisztelt Doktor Úr!

Másfél hete múló-visszatérő panaszaim vannak. Torokfájdalom (nehezített nyelés), orrfolyás (vízszerű, majd zöld), füldugulás érzés, íz- és szagérzés vesztése, hidegrázás, "fejzúgás". Orvoshoz nem fordultam panaszommal, gyszert szedni nem szeretnék. 3 hónapos kisbabámat szoptatom. A hagyományos gyógymódokkal kúrálom magam (hársfavirág tea, kamillás gőzölés, méz, lándzsás útifű szirup, homeopathias tbl., napi 6000 gr C vit., multivit., sóoldatos orr spray.) Mivel mindhármónknak van vmi "kehélye", párommal maszkot viselünk, külön alszunk :(
Ez egy virulens fertőzésnek indult, ami bakteriálisan felülfertőződhetett?
Van-e tanácsa vmilyen jobb gyógymódra, mellyel gyorsabb ütemben kikúrálhatnám magam? Mikorra várható a gyógyulás? Mennyi a lefolyási ideje egy ilyen jellegű fertőzésnek? Napról napra azt hiszem jobb lesz, de mire egyik panasz elmúlik, jön a másik. Felülfertőzzük talán egymást? Nem látom a végét, s már NAGYON SZERETNÉK a kislányommal babázni!
Köszönöm választát!
Sümegi Eszter


Kedves Eszter!

Leveléből ítélve, úgy látom, hogy már mindent megtett egy egyszerű-banális vírusfertőzés rendbehozatalára.
Mivel ennek ellenére még mindíg jelentkeznek panaszok, célszerű volna felkeresni a háziorvosukat - a babával együtt - mert már esetleg az un. "szövődményes szakba" keveredtek. Ehhez már orvosi segítség kellene.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Rossz közérzet, izzadás, köhögés  2009. március 6. 10:15   #691 

Tisztelt Doktor Úr!

Vasárnap reggel magas lázra ébredtem 39,2, ami folyamatosan tartott egészen hétfőig, amikoris elmentem egy általános orvoshoz. Írt nekem Bipoarox sprayt, Algocalmint, Paracetamolt és Propolis C tablettát. Azóta a lázam megszűnt, viszont naponta többször is izzadok, rossz a közérzetem, mintha szédülnék és eléggé köhögök, inkább felszakadozott köhögésnek tűnik. És az sem mellékes, hogy nincs étvágyam, ami rám nem jellemező. Mit javasol? Milyen gyógyszert szedjek, hogy javuljon az állapotom?

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel, Zoltán


Kedves Zoltán!

Feltehetően a háziorvos vírusfertőzést látott - ez pedig izzadással járhat, amihez a kapott gyógyszerek is hozzájárulnak.
Egyenlőre más gyógyszert ne szedjen - a gyulladás 7-10 nap alatt lezajlik.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Staphylococcus  2009. március 5. 13:13   #690 

Tisztelt Doktor úr!

Panaszaim 2 hónapja kezdődtek. Hasi görcsökkel, hasmenésselés 37,2 hőemelkedéssel, ami csak nappal van jelen.
Széklettenyésztés negatív, vérvétel negatív, vastagbéltükrözés negatív, urológia, kardiológia, fogászat is negatív eredményt hozott.
Egyedül a torokváladék mutatott ki staphylococcus aureus-t.
A baktériumra antibiotikumot kaptam és eredménytelenség esetén mandula műtétet helyeztekkilátásba.
Kérdésem, hogy ez a baktérium okozza a panaszaimat vagy tovább kell keresni a problémát?

Előre is köszönöm a válaszát


Tisztelt Kérdező!

Nagy valószínűséggel nem ez a baktérium okozza a panaszait (ez a baci hozzátartozik a normál torokflórához!) és a mandulaműtét sem fogja megoldani a kérdést.
Esetleg érdemes volna a pajzsmirigy részletes kivizsgálását is megejteni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

lepke  2009. március 5. 13:10   #689 

Tisztelt Doktor Úr!

Február elején volt a bal mandulámon tüszős mandulagyulladás, kaptam rá antibiotikumot, attól elmúlt. Most a jobb oldali mandulám körül, a garat ívemen jelentek meg pici piros dudorok + a torkom is piros. Ez is valami bakteriális fertőzés, esetleg lehet idegi alapon is, mostanában elég stresszben élek? Vettem rá Srepsils +Plust.Ez elég rá, vagy valami gyógyszer szükséges inkább? Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Használja a Strepsils-t, ha egy hét alatt nem múlnak el a dudorok, akkor keressen fel egy gégészt.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Betegseg  2009. március 5. 13:08   #688 

Tisztelt Doktor Ur!

A panaszom az lenne amellyel fordulok Onhoz, hogy 2 honapja vettek ki a mandulamat es azota allandoan kopkodok, reggelenkent teljesen sargas szinut aztan a nap folyaman valamit tisztul nem olyan sarga. No vagyok es meg csak 21 eves nem is cigarettazok, es eleg gyakori mert altalaban minden fel oraban kopkodok.
A masik problemam is mandula vetel utan kezdodott, nagyon gyakran pucolom a fulemet , szinte minden nap. Ha nem tisztitom ki minden nap akkor mar erzem hogy valami folyadek zavarja a fulemet, nem is fulzsirnak mondanam szinte atlatszos halvanysarga folyadeknak, ami nagyon zavar. Elore is koszonom valaszat...


Tisztelt Kérdező!

Mindkét problémájára csak személyes vizsgálat után lehet korrekt választ adni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

tavirózsa  2009. március 5. 13:06   #687 

Tisztelt Doktor Úr

A problémám a kövezkező:
Kb 2 éve jelentkezett először,hogy a fülem tájékán fülzsibbadást, illetve zúgást éreztem.
Mekerestem a régi ismerősömet aki fül-orr-gégész elmondtam a panaszom,hogy van egy mandulacsonkom, ami időről-időre panaszokat okoz, illteve ilyenkor a fülemmmel is problémat tapasztalok.Azt mondta a kettőnek nincs köze egymáshoz.Elmentem MR vizsgálatra, mivel ugy gondoltam már csakis agyi jellegű problémám lehet. Természetesen ez is negativ lett. Megkerestem egy neurologust aki szerint a gondot egyfajta idegi kimerültség okozza. Gyengébb, majd erősebb nyugtató tablettákat irt fel. Ezek talán egy időre segitettek is, mire rá jöttem, nincsenek mentális problémáim.Irány a másik orvos aki segit leszokni ezekről a gyógyszerek.Természetesen sikerült is. További vizsgálatok.Fogorvos, aki szerint ezt a problémát az álkapocs egyfajta defomalitása okozza.
Álkapocs emelő stb.A probléma még most is fennáll.Most is állitom, hogy a mandulacsonkom, illetve a fülproblámám összefüggésben van, bár ezt mindenki cáfolja.Ezt én érzem, de sajnos senki nem hisz nekem.Ön szerint lehet összefüggés a két dolog között?
Köszönöm válaszát


Kedves Kérdező!

Hogy van-e összefüggés a mandulacsonk és a fülpanasz között, csak akkor derül ki ha már eltávolították a csonkot (lehet összefüggés!).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

arcüreg  2009. március 5. 12:59   #686 

Kedves Doktor Úr!

Még kb 2 hete váltottunk levelet, elhúzódó arcüreggyulladás ügyben. Javasolta a Dalacin 300 szedését 10 napig, ezt be is szedtem. Most már lényegesen jobban érzem magam, bár a hangom még nazális és enyhe nátha-szerűen azért fújom az orrom. de a fejfájás, és az orrdugulás megszűnt. Ma elmentem kontroll röntgenre, a leleten az áll: " összehasonlítva a február 17-i felvétellel: a nivó jelenleg nem látható. Mindkét oldalon a sinus maxillaris fedett."

Vagyis, ha fedett, akkor még mindig nincs rendben a dolog, hiába érzem jobban magam? Mostanában lenne célszerű a CT és az orr endoszkópia, vagy később?

Sok üdvözlettel,

Éltető Andrea


Kedves Andrea!

A "fedettség" általában a nyálkahártya megvastagodását jelenti. Érdemes volna még kb 10 napot várni; közben 2x-3x naponta lohasztó orrspray-t használni, hogy a nyálkahártya teljesen megnyugodjon - majd ezt követően megejteni a vizsgálatokat.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Ui.: Jótanácsként - ma már arcüreg röntgent, "jobb helyeken" nem csináltatnak, pláne kontroll-röntgen felvételt!!! Mindez felesleges sugárterhelés!! Ha szükséges endoszkóppal kell az orrot megtekinteni és ha indokolt, akkor CT-t kell végeztetni.

mandula gyuladás  2009. március 5. 12:50   #685 

üdvözöm milyen gyogyszert kell szedni a mandula gyuladásra köszönettel edina


üdvözlöm milyen gyulladására heveny idült bakteriális vírusos gombás tüszős nem tüszős proliferatív vagy atrofiás vagy lacunaris üdvözlettel dr baczonyi

Torokprobléma  2009. március 5. 12:47   #684 

Tisztelt doktor úr!

Egy hónappal ezelőtt migrén hatására rosszul voltam / hánytam / és azota olyan érzésem van mintha gomboc lenne a torkomba. Ugy érzem mintha a manduláim lennének nagyobbak a kelleténél. Orvosnál is voltam antibiotikumot irt ki, torok kenetet is vett az eredmény negativ. De a helyzet nem változott ugy érzem mintha a torkom két felán valami lenne mintha benne lenne 2 nagy golyó fájni nem fáj csak ez az érzés zavar. Kérdésem az lenne hogy ez nem struma. Torkom kicsit váladékos ugy érzem főleg reggelente. A torkom piros nyelvem fehér, lázam nincs. Csak ugy érzem mintha 2 nagy gomboc lenne a torkomba mandulám nem gennyes.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel

Szilvia


Kedves Szilvia!

Ami szóba jöhet, az a reflux-betegség - elsősorban ennek kéne utána járni.
Persze a pajzsmirigy morfológiai és funkcionális eltérései sem zárhatók ki.
Mindkét szóbajöhető okot ki kéne vizsgáltatnia (gasztroenterológia, endokrinológia).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

műtét vagy nem?  2009. március 5. 12:10   #683 

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni javasolna-e garatmandula műtétet az alábbi tünetek alapján. Az orvos ugyan azt mondta, már csúnya a mandulám,de a vérvételi leletek mind negatívak,streptococcus jelenleg nem tenyészett ki,így nincs szükség operációra. Már harmadik éve járok ellenőriztetni a manduláimat.Az első év (téliidőszaka)úgy telt,hogy 2 hétbetegség,2 hét tünetmentesség. A második év (tél) könnyebben telt, a jelenlegi hideg időszak beköszöntével folyamatosan fáj a torkom,izomfájdalmaim vannak,főleg a combomban,de más helyeken is megjelenő majd elmúló a fájdalom.Fülbe is szoktam érezmi fájdalmat,de az ritkább. Produkál-e ilyen tüneteket a garatmandula,ha a laboreredmények negatívak,de viszont már nem tölti be azt a szerepet amit kellene. Várom válaszát. Köszönettel: Attila


Kedves Attila!

A felsorolt tüneteket nem a garatmandula esetleges idült gyulladása idézi elő, hanem nagy valószínűséggel az orrlégzés elégtelensége ill. krónikus orrmelléküreg-gyulladás.
Ezeknek kéne utánajárni. (Orr-endoszkópia, 3D arckoponya-CT, allergia-vizsgálat, stb.)

Üdvözlettel
dr Baczonyi

somika  2009. március 5. 12:05   #682 

Kedves doktor úr! Arra szeretnék választ kapni, hogy létezik-e valamilyen felnőtteknek adható olyan védőoltás, amellyel kiküszöbölhető lenne a menetrendszerint bekövetkező fülgyulladás az uszodábajáráskor. Számtalan fülgyulladáson vagyunk már túl /felnőttről van szó/ használunk füldugót is, de ennek ellenére a baj mindig bekövetkezik, most már az otthoni fürdésnél is. Laikusként felmerült a kérdés, hogy nem lehetne-e mindezt egy esetleges védőoltással megelőzni? Köszönettel
Marián Imréné


Kedves Mariánné!

De jó volna, ha létezne egy ilyen védőoltás! Csakhát nem létezik!
Viszont e problémák hátterében leggyakrabban a hallójárat bőrének ekcémás elfajulása áll (bőrgyógyászok úgy mondják - atopias dermatitis) - ami a bőr elvékonyodásához, a benne lévő különböző mirigyek elsorvadásához vezet.
Kezelése nem egyszerű, de nem is lehetetlen - nagyon jó eredményeket lehet látni a lágy-lézer kezelések során (lásd honlapomon: www.sinolaser.hu).
Persze mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy cukorbetegség - vagy rejtett cukorbetegség - áll-e fenn!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

savós középfülgyulladás?  2009. március 5. 11:56   #681 

Tisztelt Doktor úr!

Kisfiam három éves. Egy éves volt, amikor először diagnosztizálták a középfülgyulladást nála, fel is szúrták a fülét kétszer egymás után, a harmadik alkalommal amikor szúrni akarták már nem engedtem, máshová vittem.
Ott antibiotikummal (cefzil)" rendbehozták". Azóta minden alkalommal, ha náthás, egyből a fülére megy.
Beteg gyerek közelében egyből ő is megbetegszik, és a füle is mindig érintett, amit az orvos antibiotikummal
(Sumamed,Cefzil, Dalacin) és orrcseppel (argentum prot., Nasivin) kezel.

Januárban kezdte az óvodát, három nap után beteg lett.Két hét itthon. Ismét három nap óvoda, megint betegség, megint középfülgyulladás.(Először Dalacin, utána Summamed)Újabb két hét itthon.

Ezek után a gyerekorvosunk(nem ő kezelte eddig) javaslatára elvittem timpanometria vizsgálatra, ahol azt állapították meg, hogy folyadék van mindkét fülében.(ez a savós középfülgyulladás?)

A gyereknek már egy hete nem folyik az orra,nem váladékos az orra, hőemelkedése sincs, jókedvű. Az orvos, aki a vizsgálatot végezte,Nasivint,vagy Nasopaxot 1 hétig, calciumot, mucoprontot, melegítést írt elő. Ha ez nem segít műtétet(orrmandula), és tubust javasolt, amitől én - nem is kicsit -tartok.

Doktor úr szerint is ez a megoldás?

Válaszát előre is köszöni, egy aggódó anyuka.


Kedves Aggódó Anyuka!

A legutoljára beállított gyógyszerek és kezelés - kezdetnek - megfelelőnek tűnik, folytatni kéne. Az orrmandula műtéttel még várnék (a tubus csak átmeneti tüneti kezelés).
Mindenek előtt tisztázni kéne, hogy mi okozza a felső léguti nyálkahártyák tartós duzzanatát (allergia, tehéntej-intolerancia, immunhiányos állapot, stb.); milyen a nyálkahártyák elfajulása az orrban [orr-endoszkópia], az orrmelléküregekben [3D arckoponya-CT], ill. van-e fejlődési anomália - csontszűkületek, elhajlások, kinövések - ezen üregekben; milyen mértékű a fülkűrt funkciózavara és az ebből adódó hallásprobléma [tympanometria, stapedius-reflex vizsgálat].

Üdvözlettel
dr Baczonyi

előző oldal  33 34 35  36 37  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Légzőrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!