orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Baczonyi Miklós

Dr. Baczonyi Miklós válaszol

Dr. Baczonyi Miklós

fül-orr-gégész szakorvos

előző oldal  57 58 59  60 61  következő oldal
nyaki fájdalom  2009. augusztus 26. 15:21   #1180 

Tisztelt DoktorÚr!

Már kiskoromtól kezdve allergiás vagyok, kb. 4-5 éve rosszul lettem, viszketett a szemem, feszült a mellkasom és nehézlégzésem volt. Akkor kihívtuk az ügyeletes orvost, adott egy injekciót (vmi szteroid) amitől jobban lettem, majd másnap a tüdőgondozóban megállapították az szezonális asztmám van. Kiváltottam 2 inhalátort, az egyiket minden nap kellett fújni (piros színű) a másikat csak ha rosszul lennék (kék színű). Talán pár hónap múlva teljesen elhagytam a piros inhalátort, mivel nem éreztem annak használatát, és elkezdtem nagy mennyiségű vitaminokat szedni. A tavalyi évben az allergia jelei minimálisak voltak, kb. heti 1-2-szer szedtem allergiás tablettát (régen Claritine, most Loratadin), de azt is csak azért, hogy megelőzzem az allergiás tüneteket (viszketés, orrfolyás, stb), de amúgy nem éreztem szükségét. Kb 1 hete a torkomban gombócot érzek, a felső mellem feszült állapotban van és olyan mintha valaki fújtogatna, rendkívül érzékeny a tapintásra. Ez a jelenség néha előjön, néha elmúlik. Ilyenkor mindig pánikba esek, félek, hogy megfulladok, ami szerintem még rosszabb. Ilyenkor 1-et fújni szoktam a kék színű inhalátorból, de lehet hogy nem is lenne rá szükségem. Rettentő kellemetlen és nem tudom mit tegyek. Továbbá szinte állandó jelleggel köhécselek, krákogok, köszörölöm a torkom, mert olyan mintha lenne ott valami. Régebben volt gond a pajzsmirigyemmel is, a bal oldalon lévő nagyobbnak tűnt, a TSH érték is eltérő volt, bár az egyik endokrinológus szerint lehetséges, hogy csak egy izomhúzodás, izomgyulladás. Ezért a súlyzós edzésemet felfüggesztettem, azóta nem edzek, nem futok, bár az az igazság, hogy ezek a nyaki tünetek (nyomás, fújtó érzés), főleg a bal oldalon már évekkel ezelőtt is megjelentek. Továbbá előfordul, hogy hetekig orrspray-t használok az eldugult orromra, ami biztosan nincsen jó hatással a nyálkahártyámra. Sokszor erőltetve akarok nyelni, illetve böfögni és ilyenkor előfordul, hogy savas ízt érzek a torkomban. Véleményem szerint az orrspray, illetve ez a sav is okozhatja a nyaki fájdalmamat, érzékenységét.

A fül-orr-gégész felírt egy antibiotikumot, amitől jobban lettem, de annak befejezése után ismét előjött a nyaki, mellkasi feszülés, amiből én arra következtetek, hogy valószínűleg az allergiám felelős mindezekért. Továbbá ő nem lát semmiféle gyulladást a torkomban. Ezen vizsgálat előtt pár hétten voltam nyaki ultrahang vizsgálaton, amin különösebbet nem véltek felfedezni, bár akkor ezek az új tünetek (nyaki erős fájdalom, mellkas feszülés, gombóc a torokban) abban a pillanatban nem voltak.

Kérem a bármiféle segítségét!


Tisztelt Kérdező!

Azt tanácsolnám, hogy mindenek előtt, keressen fel egy orrspecialistát, aki tisztázni tudja az orr és orrmelléküregek állapotát (endoszkópos orrvizsgálat, arckoponya-CT); majd a pajzsmirigy ismételt vizsgálatát is meg kéne ejteni és gyomor-reflux irányában gasztroenterológussal is konzultálni kéne.
A nyakszorítás, légszomj már pánikbetegségre utal - ezzel pszichológusok foglalkoznak.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Bömbi  2009. augusztus 26. 15:14   #1179 

Tisztelt Doktor Úr!

Májusban kértem Öntől tanácsot, amikor is középfülgyulladásom volt és felszúrták a fülem, majd a gyulladás elmúltával és azóta is reggel és este bedugul a fülem, a bal orrnyílásomon alig tudok levegőt venni és mindíg kicsit folyik az orrom. Azóta kezeltek allergiával, kámforos kenőccsel stb...stb. Mivel nem szűnt meg a panaszom, most elküldtek CT-re, melynek eredménye: A jobb sinus maxillaris alsó öblében, a fal mentén 10 mm max. szélességű nyálkahártya megvastagodás van. A többi orrmelléküreg légtartó. A septum nasi jobbra devial, kp. harmadában tövis van.
Vél: Sinusitis max.chr.1.d. Deviatio septi nasi.

Mit jelent ez és ettől lehetnek a tüneteim? Hogy tudnék végre megszabadulni ettől a kellemetlen érzéstől?
Nagyon szépen köszönöm válaszát, tisztelettel: Tóthné Éva


Kedves Éva!

Egy CT leírás alapján nem tudok véleményt mondani (erre csak bizonyos "SzTK-orvosok" képesek).
Nekem először is látnom kell - endoszkóppal - az orrüreget, majd meg kell, hogy nézzem a CT-filmet (v. CD lemezt). Ezután tudok érdemi választ adni a kérdésére.
[A magyarázat nagyon egyszerű: a CT vizsgálatot egy radiológus véleményezi és írja le, aki nem jártas a fül-orr-gégészetben és nem ismeri az orr és melléküregek élettanát és pathológiáját - sokszor még a finom anatómiai elváltozásokat sem ismeri fel! Ugyan azt a filmet/képet "más szemmel" nézi a radiológus és a klinikus!
A klinikus össze tudja vetni a CT-n látottakat a beteg panaszaival és az endoszkópos képpel - ezért tud korrektebb véleményt kialakítani.]
Mindezek figyelembe vételével, az Ön levelére és kérdéseire itt és most csak hablatyolni tudnék (persze ezt a "hasalást" is lehet úgy csinálni, hogy a beteg mindent valósnak lásson!) - csak az én lelkiismeretem nem lenne nyugodt. Ugye ezt Ön sem szeretné?!

Üdvözlettel
dr Baczonyi


remény  2009. augusztus 26. 14:51   #1178 

Kedves Doktor Úr ! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy a Reflux betegség oka lehet -e annak,hogy évek óta állandóan érzem , hogy van torkom , főleg éjszaka nagyon fáj, és mindig csak a jobb oldali részen.. A refluxra 3 éven keresztül szedtem gyógyszert, de a torok fájdalmam nem mulott el, ha ránéztem a gyógyszerekre már rosszul lettem a gondolattól, hogy azt bekell vennem, így egy idő után abba hagytam. Lehetséges ,hogy ujból elkéne kezdeni a reflux kezelését, de nem szeretném kitenni magam a gyomor tükrözésnek, mivel nagyon kellemetlen élményként éltem meg / Túl nyomták a szondát, és emiatt hosszabb ideig kezeltek / Azt olvastam, hogy már van olyan vizsgálati mód ami , nem ilyen drasztikus / Ha Ön tudja, hogy hol csinálják, kérem írja meg. A nyaki csigolyáimmal is gond van, egy torok fájási kivizsgálás alkalmával, egy ideggyógyász azt mondta ,hogy attól is fájhat a torok, hogy a nyaki izmok megmerevednek, és kisugárzik a fájdalom.Kérem írja meg, hogyan tudnám elérni,hogy ne érezzem ezt az állando fájdalmat. Köszönettel R. A


Kedves Kérdező!

Állandó torokfájdalom, valóban, lehetséges reflux-betegségtől - azonban az nem féloldali jellegű.
Inkább a nyaki gerinc deformitása jöhet szóba.
Persze, ezen kívül még sok minden más is fenntarthat fájdalmat - ezt azonban csak nagyon részletes kivizsgálással lehet tisztázni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

kérdés  2009. augusztus 26. 14:44   #1177 

Jó Napot!

Sokszor van nekem az hogy a tokomba folyik valami az orromból...Főként akkor van ez ha fogat mosok vagy valami mentolost eszek, de sokszor van magától is, és ha ez feljön akkor ráragad a nyelvemre is, és ezért szájszagom is van. Már több éve van ez nekem, tudom hogy el kell menni vele orvoshoz, el is fogok. De ön szerint mi lehet? Orrüreg gyulladás?
Válaszát köszönöm!


Jó Napot!

Ha nem tökéletes az ember orrlégzése (orrsövényferdülés) akkor az orrban és a garatban is turbulens légáramlás alakul ki. Emiatt az alsó orrkagylók szép lassan megvastagodnak, az érhálózatuk működése is megváltozik - állandóan tágak az erek (orrspray-vel időszakosan lohasztható csak). A kialakult és fokozódó nehezített légáramlás megváltoztatja a légnyomás-viszonyokat az orrban, így az orrmelléküregek átszellőzése is elégtelen lesz - idült orrmelléküreg-gyulladás alakul ki (mely kezdetben semmi panaszt nem okoz, ennek ellenére visszahat az orrnyálkahártya állapotára), lassan azonban a melléküregi nyálkahártya elfajul - vagy megvastagodik és polip képződik belőle, vagy ciszta alakul ki. [Mindehhez hozzá kell számítani, adott esetben, egy allergiás hátteret és egy esetleges reflux-betegségből adódó nyálkahártya-izgalmat.]
A nyálkahártya-megvastagodások (polipok) váladékot termelnek, ami csorog a garat felé.
Úgyhogy, azt tanácsolom, hogy tisztázza az orr és melléküregek pontos állapotát (endoszkópos orrvizsgálat; arckoponya-CT)

Üdvözlettel
dr Baczonyi


egyensúlyzavar  2009. augusztus 25. 09:23   #1176 

Tisztelt Doktor Úr!
A bizonytalan egyensúlynak ami csak kültéren járásnál és akkor van, ha karnyújtásnyira nincs támasz lehetőség még bottal járás esetén is? Köze van-e a fül egyensúlyt érzékelő szerepéhez vagy hová kell fordulni ennek a rendellenesség kivizsgálásához-gyógyításához?
Tisztelettel:
Kovácsné


Kedves Kovácsné!

Ennek, valószínű, semmi köze a fülben lévő egyensúlyszervhez.
Ideggyógyászatra kéne elmennie.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

orrcimpa  2009. augusztus 24. 14:05   #1175 

Tisztelt Doktor úr!

Néhány napja éreztem, mintha megsérült volna belül az orrlyukamban a bőr, gondoltam kis seb majd elmúlik. De sajnos nem múlt el és már eléggé fáj, kemény egy fél centis részen az orrcimpám és kicsit pirosas kívül az alsó részen körbe. Seb nem látszik belül, csak gyulladt lehet.
Tudna ajánlani valamit amivel kenhetem és elmúlik? Nincs ötletem ami leviszi a gyulladást. (nem vagyok allergiás, se náthás, nem fújom az orrom.)
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Mielőbb forduljon szakorvoshoz - komoly szövődményei lehetnek az említett terület gyulladásainak!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Pikkelysömör  2009. augusztus 24. 14:03   #1174 

Tisztelt Doktor Úr !

Köszönöm a válaszát, megnyugtatott. Én azon gondolkodtam, hogy előfordulhat -e az, hogy a dobhártyáján alakul ki a psoriasis, de lehet, hogy ez butaság. Na, ettől féltem egy kicsit. Gondolom, a dobhártya is bőr szerű valami. Azt hiszem, gyulladása van ilyenkor, de nem is tudom pontosan, nem túl bőbeszédű a doktornő...

Megnéztem a kezelőlapot, annyi szerepel rajta, hogy: Therápia: Váladék leszívás, alk. kitörlés, Tri-comp csík. Diagnózis: Otitis externa.

Köszönöm a segítségét !
Kati


Kedves Kati!

Próbálja ki az említett krémet.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Füldugulás  2009. augusztus 23. 16:12   #1173 

Tisztelt Doktor Úr !

A páromnak pikkelysömöre van, most eléggé kijött rajta. Az arcán is vannak foltok, amiket ha keneget, elmúlik. A gond az, hogy az egyik füle is be szokott mostanában dugulni, háromszor volt vele a fül-orr-gégészeten. Azt mondta a doktornő, hogy a pikkelysömör miatt. Nem tudom, mit lát bent, de gyógyszeres vattát dug a fülébe, amit egy-két nap múlva kell kivenni. Akkor rendbe jön, de a probléma 3-4 hetenként újra jelentkezik, és akkor megint menni kell vele. Kérdezte, hogy nem lehetne -e otthon kezelni, de valami olyasmit mondtak, hogy ők is xy helyről (kórház ?) kapják ezt a gyógyszert. Most megint nem nagyon hall, és nagyon ideges miatta. Attól fél, hogy megsüketülhet, vagy élete végéig járkálni kell havonta az orvoshoz vele. Ez nem megoldás, mert sajnos éppen munkanélküli, de ha dolgozni fog, nem tud mindig menni. Arra, hogy elveszítheti a hallását, gondolni sem akarok ! Önnek mi a véleménye erről ?

Válaszát előre is köszönöm !
Kati


Kedves Kati!

A párja nem fog megsüketülni, legalább is ettől nem!
Arra én is kíváncsi lennék, hogy mi az a gyógyszer amit a párja fülébe raknak és ennyire titkos.
Én Flucinar krémtől (nem a kenőcstől!!) is jó eredményt láttam psoriasisban (ez a krém vényre kapható).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Kati  2009. augusztus 23. 15:47   #1172 

Tisztelt doktor úr!
A bal fülem szúrás szerűen szokot fájni és az állam alatt is bal oldalon. Ez vajon mitől lehet?


Lásd, mint alább.

Bumbi  2009. augusztus 23. 15:47   #1171 

Tisztelt doktor úr!
Az lenne a kérdésem ,hogy szokot fájni a bal fülem szurás szerűen és az állam alatt szintén a bal oldalon, hogy ez vajon mitől van. A hajam egy kicsit hullik. Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

Erre a kérdésre látatlanban válaszolni lehetetlen!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

cseresznye  2009. augusztus 23. 15:45   #1170 

Kedves Doktor Úr!

Már 1-2 éve fennálló problémám, hogy időnként évente 2-3 alkalommal is több hétig, hónapig fönnálló hőemelkedésem van ami teljesen kimeríti a szervezetemet. Már teljesen kivizsgáltak de sehol nem találtak semmit, kivéve hogy több ilyen alkalommal a torokleoltásomban Haemophylus influensae tenyészett ki, mely antibiotikum szedésre megszűnt. Ebből azt gondolom, hogy ez lehet a hőemelkedéseknek az oka.
A környezetemben van olyan ember akitől úgygondolom, hogy időnként akaratom ellenére is "begyűjtöm" a bacit.

Kérdésem az, hogy mit tehetnék, van-e valamilyen módja annak, hogy ezt a továbbiakban megelőzzem valahogyan. Olvastam, hogy pici gyerekeknek van oltás Haemophylus influensae B ellen, de nem tudom hogy ez a baci ugyanaz-e és vajon lehetne-e használni nálam is? Vagy valamilyen más módszer estleg?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!


Kedves Kérdező!

Nekem az az érzésem, hogy nem ettől a bacillustól van visszatérő hőemelkedése.
Érdemes volna felkeresnie Budapesten a Szent László Kórház Lázambulanciáját, ahol nagyon részletesen ki tudják vizsgálni az infektológusok.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

hallássérült  2009. augusztus 23. 15:40   #1169 

T,Doktor ur!honapok ota fáj a jobb fülem, már a fjem is fáj tőle,ha elmegyek szakrendelésre annyit tesznek,hogy gézt tesznek a fülemben,kértem egy ct vizsgálatot,megtagadták,évekkek ezelött a klinikán voltam ahol segitettek a hallásomon,infuzios kezeléssel,elvittem a zárojelentést,hogy itt győrben csinálják meg nekem ,ne kelljen pestre mászkálnom,de ebben is elutasitottak,pedig a zárojelentésre rá van irva nagyon sokat segitett ez nekem,kérem adjon tanácsot hova fordulhatnék a panaszommal,tiszetelettel, Mária


Kedves Mária!

Egy kicsit kuszán írja le a problémáját!
Amit ki tudtam hámozni belőle - egyrészt, van valamilyen idegi eredetű halláscsökkenése, melyre infúziós kezelést kapott korábban, másrészt van egy féloldali, nem szűnő fülfájdalma, melyet - a fülész szerint - külső hallójárat-gyulladás okoz.
Én azt tudom javasolni, hogy ha Győrben nem jut előrébb, akkor ismét keresse fel Pesten a klinikát és kérjen tőlük friss szakvéleményt (esetleg itt a koponya-CT-t is el tudja intézni); ezzel a véleménnyel keresse fel otthon a Megyei Kórházat - valószínű, hogy akkor már szóba állnak önnel.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

agodás  2009. augusztus 23. 15:31   #1168 

Kedves Doktor Úr
Tavaly kaptam egy gégegyuladást amitől a sok kőhőgéstőlpiros volt a nyálam
Apám tűdö rákkba halt meg azota pánik beteg vagyok
Voltam gégészeten csináltak tavaly is és idén is nyál mintát negativ letTavaly voltam tűdő szűrésen és ct vizsgálaton negativ let
Mégis januártolelőszőr abal kezem a bal mellkasom fájt és szoritott
Majd most ajobb mellkasomfáj a mellemnél és a kezem
De ha minden negativ miért van reggelente vamikor csak barnás keserű nyál vagy mint most is
barnás véres keserű nyálat kőptem
A feleségemnek is van barnás nyála reggelente és neki isszokot vérezni a szája
Doktór úr
Pánik beteg vagyok e
Vagy valamibaja van a tűdőmnek


Kedves Kérdező!

Leveléből ítélve, valószínű, hogy pánikbeteg is.
Azonban, a barnás-véres köpet hátterében állhat idült garatgyulladás (reflux-betegségből adódó), idült orrmelléküreg-gyulladás, fogínysorvadás, stb.
Azt javasolom, hogy - a pánikolást most tegye félre és - keressen egy alapos, körültekintő fül-orr-gégészt, aki mindezeknek utána jár (nem könnyű a kivizsgálás).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

fül  2009. augusztus 23. 15:24   #1167 

Tisztelt Doktor úr!
A délelőtt folyamán villámcsapáshoz hasonlóan (rövid ideig, nagy intenzitással) megfájdult a jobb fülem (mintha elektromos kisülést éreztem volna az agyam közepétől a fül kijáratáig). Általános orvos belenézett egy műszerrel és azt mondta, hogy nem lát semmit. (A vizsgálat nem fájt.) A műszeres vizsgálat után nyomkodta/ befogta a fülemet, mire a problémás jobb elkezdett cuppogó hangot hallatni, a másik viszont nem. Kaptam beutalót orr-fül-gégészhez ha véletlenül elkezdene tartósan fájni, viszont azóta minden rendben. Orvoshoz nem csak ez miatt mentem, bokaficam volt a fő gondom :-). Ön szerint lehet valami gond a fülemmel vagy játszott velem egy kicsit a szervezetem?
Válaszát előre is köszönöm,
MelindaKedves Melinda!

Ilyen hirtelen fellépő, pár pillanatig fennálló fülfájdalom - általában - nem fül eredetű, hanem valahonnan a garatból, fülkűrtből, nyaktájékról eredhet.
Ezért nem látott semmit az orvos a fülben - de nagyon helyesen tette, hogy beutalót adott a fülészhez.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

pokember  2009. augusztus 19. 21:17   #1166 

Tisztelt doktor úr!
Kisfiam 5 éves 4 éves koráig hatszor kellet felszurni a fülét.
Sajnos nagyon sürün van középfül gyulladása.
Azt szeretném kérdezni,hogy a sok fülfelszurás nem okoz-e
hallás károsodást,és a másik kérdésem,pedig az lenne.hogy
mi lehet az oka a 2-3 havonta jelentkező középfülgyulladásnak.(volt rá példa,hogy tünetmentesen is fül gyulladása volt)
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel :BEA


Kedves BEA!

Kislányánál, feltehetően, a felső légúti nyálkahártya idült duzzanata áll fenn - melynek hátterében, általában, hiperergiás/allergiás folyamat áll. Ez, és az esetleg hozzá társuló - orrlégzést akadályozó - anatómiai rendellenességek (orrsövényferdülés, orrkagylók túltengése, stb.) következtében az orrgarat-mandula is lassan megnagyobbodott/megduzzadt (természetesen emiatt még nem kell eltávolítani!). Mindez, egyrészt, a fülkűrt működését rontja - emiatt is alakul ki gyakori középfülgyulladás. Másrészt, a fokozódó nehezített orrlégzés az orrmelléküregek átszellőzését is rontja - ez aztán a melléküregi nyálkahártya elfajulásához (polip-képződés) vezethet.
Mindez az alsó légutak - hörgők, tüdő - nyálkahártyájára is kihat.
A fellazult/duzzadt nyálkahártyában könnyen meg tud tapadni vírus, baktérium, esetleg gomba is - ez visszatérő gyulladást idéz elő.
Első lépésként tisztázni kéne az orr és orrgarat állapotát [endoszkópos vizsgálat], majd az orrmelléküregek nyálkahártya-viszonyait és kivezető nyílásainak állapotát [arckoponya-CT; ma már hazánkban is elérhető a 40 mp alatt elkészülő 3 dimenziós CT (ez a fület is ábrázolja!), ahol még lefeküdni sem kell - ez gyermekeknél lényeges szempont].
Mindezen vizsgálatokkal párhuzamosan a felső légúti nyálkahártya lohasztására kéne törekedni - antihisztamin adásával, ill. lokálisan specifikus orrspray-vel.
Az immunrendszer állapotát speciális laborvizsgálattal kéne feltérképezni, majd ezt követően, ha kell, stimulálni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi


-  2009. augusztus 18. 19:54   #1165 

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a fülben lévő bőrpanaszok (sebek vannak a fülemben, amik először viszketnek, majd fájnak, és gyakran külső hallójárat gyulladásom is van...) bőrgyógyászati vagy fül-orr-gégészeti probléma? Hova forduljak vele?
Köszönettel
Lilla


Kedves Lilla!

Célszerű fülésznek megmutatni, tudniillik ő bele tud nézni a hallójáratba.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

visszatérő garatgyulladás  2009. augusztus 18. 19:53   #1164 

Kedves Doktor Úr,
Már gyerekkoromban is sokféle felső légúti betegségem volt, de ez felnőtt koromra sem változott. Most 31 éves vagyok és még mindig (úgy tűnik vírusos eredetűen) kéthavonta előjön egy garatgyulladás. A furcsa az hogy a manduláim annyira kicsik hogy szinte semmit nem szűrnek át, gyerekkorom óta nem is volt mandulagyulladásom. A tünetek mindig ugyanazok, torokfájás, tüsszögés, nátha, vérbő garat kb egy hétig is eltart. Orvosom szerint vírus, ezért sokszor már el sem megyek hozzá hisz nem ad rá semmilyen gyógyszert. Otthon kezelem ibuprofen tartalmú szerekkel és valamilyen nyákoldóval (ACC)
Nem biztos hogy ezek a megfelelő szerek...

A kérdésem igazából az lenne, hogy hogyan tudnám elkerülni ezeket a sűrű megbetegedéseket esetleg mivel lehetne megerősíteni valahogy az immunrendszeremet?

Tisztelettel,
Katalin


Kedves Katalin!

Ha az orrban a légáramlás nem egyenes vonalú, hanem - orrsövényferdülés, orrkagylótúltengés, stb. miatt - turbulens, akkor egyrészt az orr és orrmelléküregi nyálkahártya kezd elfajulni, másrészt a garatnyálkahártya is "kiszárad" (a benne lévő nyákmirigyek nem normális konzisztenciájú nyákot termelnek) és érzékennyé válik.
Mindezt csak orr-endoszkópia során lehet tisztázni és arckoponya-CT-vel.
Ezt a patológiás folyamatot "fűszerezheti", ha a gyomorból - főleg éjszaka - a gyomorsav gőzei is feláramlanak és irritálják az amúgy is károsodott torok-nyálkahártyát (reflux-betegség).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

SÜRGÖS  2009. augusztus 18. 19:47   #1163 

TISZTELT DOKTOR UR .AZ LENNE A PROBLÉMÁM HOGY BELEREPÜLT VALAMILYEN BOGÁR A FÜLEMBEN MÁR 2 NAPJA ÉS BEVAN DUGULVA A FÜLEM PROBÁLTAM KIMOSNI SIKERTELENÜL MERT NEM JÖTT KI SEMMI .MIT CSINÁLJAK VELE?ÉS HA BEMEGYEK AZ ORVOSHOZ HOGY VESZIK KI?KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT TISZTELETTEL RENI


Kedves Reni!

Mindenképpen el kellene menni a fülészhez, aki fájdalommentesen ki tudja venni az állatot (ha még nem döglött meg az állat, akkor alkohollal feltöltik a hallójáratot és amikor a kis nyavalyás megfullad, akkor szépen kiemelik).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

fehér,lepedékes nyelv  2009. augusztus 17. 22:25   #1162 

Tisztelt Doktor Úr!
A problémám a következő lenne.24 éves vagyok és kb.másfél-két éve jártam először vele orvosnál.Elég gyakran berekedtem,így a füll-orr-gégészeten garat és orr bakt.tenyésztést csináltak,ami negatív lett és megállapították, hogy be van gyulladva a mandulám,az AST és CRP értékek elég magasak voltak,ami a második vérvételkor már normalizálódott;jasaslat a garatmandula későbbiekben történő kivétele, -bár panaszt régóta nem okoz.Kb.egy évvel ezelőtt fehér lepedék jelent meg a nyelvem közepén és hátul,viszket a szájpadlásom és nyeléskor szúr, szárad az ajkam és elég gyakran viszket a fülem.Voltam helicobacter vizsgálaton,ami negatív eredményű lett,csináltam noemaflore kúrát,sok folyadékot iszom,kaptam gombára gyógyszereket,ecsetelőket,de egy-két nap után a helyzet változatlan volt.A mai napig nem javult ,bár a nyelvemen kívül a többi tünet van úgy,hogy hetekig nem jelenkezik.Az utóbbi egy hétben az orrom is egyfolytában viszket és fújni kell.Most már eléggé zavar-főleg az,hogy a nyelvem olyan csúnya-,hogy nem tudom mitől van és nem tudom kezelni. Szeretnék végre megszabadulni tőle ugyanis a férjemmel nagyon szeretnénk már kisbabát, de mig meg nem gyógyulok nem merem vállalni.Tudom,hogy látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, de mégis szeretném tudni a véleményét, vajon a gyulladt mandula okozhat e ilyen tüneteket, vagy más fül-orr-gégészeti probléma?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:Tímea


Kedves Tímea!

Utána kéne nézni esetleges reflux-betegségnek és fel kéne keresni egy orrgyógyászt, aki megnézi az orrát és a melléküregeket CT-vel.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

rekedseg  2009. augusztus 17. 22:21   #1161 

tisztelt doktorur azal a problemaval fordulok onhoz hogy mostanaban gyakran rekedek es fuladok,26 eves vagyok,ahogy egy picit mozgok elfaradok vagy felzaklat valami azonal jon a rekedseg es a lasab levego vetel,szedtem rengeteg vitamint ezelot egy honapja es regebenis mert marcius ota kinoz ez de eszrevetem ha szedtem a minlgama n.inekciot es magnezium kalciumot akor hejrejovok egy ideig utana ujra viszajon es mintha egy gob volna a torkomba mindeg amit nemtudok lenjelni mintha szoritanak a njakam nagyon kelemetlen.on szerint mi ez?mit tegyek?vitamint mar nemszedek mert azsem megoldas hogy amig szedem jol vagyok utana 2 hetre megint viszajon ez az egesz.csinaljak egy verkepet vagy szedjek vitamint ujra mig vegleg elnem mulik?koszonom elore.tiszteletel anita.nagy.


kedves anita, ugy latom hogy komoly neurovegetativ problemaval kuzd, keressen fel egy jo psychologust
üdvözlettel dr baczonyi

előző oldal  57 58 59  60 61  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Légzőrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!