orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Baczonyi Miklós

Dr. Baczonyi Miklós válaszol

Dr. Baczonyi Miklós

fül-orr-gégész szakorvos

előző oldal  60 61 62  63 64  következő oldal
félek  2009. szeptember 16. 09:32   #1240 

doktor ur aproblémám két honappal ezelött kezdödött nem tudom miért de ha dohányzom bedagad a gégém és kiszárad a torkom az orvos nem lát semmit kérem mielöbbi válastát


ne dohányozzon

idült mandulagyulladás  2009. szeptember 16. 09:32   #1239 

Tisztelt Doktor Úr!
A mani napon idült garatmandula-gyulladással diagnosztizáltak és november 5-én lesz az eltávolító műtétem. Az orvos azt mondta, hogy ez a folyamat 2 hetet vesz igénybe. Mivel egyetemi hallgató vagyok, 3 napot tudok "nélkülözni", különben hiányzást nem fogadnak el, ha nem jelenek meg az órán, nem mehetek viszgázni - fél évet csúsztatnom kell. Nagyon fontos lenne többet tudnom a műtét utáni időszakról. Általában meddig kell bent feküdni? Milyen esetekben szokták a beteget infúzióra kötni? Mi alapján döntik el, hogy altatnak-e?


Tisztelt Kérdező!

Általában egy éjszakát kell kórházban tölteni.
Ma már "jobb helyeken" csak altatásban végzik a műtétet!
Infúziót csak a műtét alatt - az altatás miatt - adnak.
Műtét után minimum egy hetet otthon kell (!) tölteni - részben azért, mert a nehezített, fájdalmas nyelés miatt az ember nem tud rendesen koncentrálni másra, részben meg azért is, hogy nehogy összeszedjen a friss sebbel valamilyen vírust, baktériumot.
Egyáltalán, miért oly sürgős a műtét (?), miért nem lehet várni egy vizsgaszünetig?

Üdvözlettel
dr Baczonyi

S.O. S.-re válaszolva  2009. szeptember 16. 09:18   #1238 

Igaz, tényleg van refluxom, és a gyógyszert nem is szedem, mert kapszula , na és attól tartok! (azóta nem szedem mióta félrenyeltem a kapszulát)Ez változtat valamit a helyzeten? A hörghurut miért nem múlok el semmilyen gyógyszeres kezelésre? Várom válaszát! Egy 24 éves lány


Kedves "24 éves lány"!

A hörghurut - ami valójában nem is gyulladásos hörghurut, csak hasonló tüneteket okoz (ezért nem lehet antibiotikummal meggyógyítani!!) - addig nem fog érdemben változni, amíg az azt fenntartó okot/okokat nem rendezik (lásd előző levelem).
A reflux-betegségre adható tabletta is - könnyebb bevenni.
Személyes vizsgálat után részletesebb kórismét lehet mondani!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

S.O.S.  2009. szeptember 15. 10:57   #1237 

Kétségbeesve fordulok Önhöz egy nagyon nagy problémával. Idén márciusban hörghurutgyulladásom lett,nem is volt különleges gond vele,mindaddig míg félre nem nyeltem egy kapszulát. Miután félrenyeltem 1 hétig szó szerint semmit sem tudtam enni, inni is csak kb. 5 nap múlva. Nagyon nehezen kaptam a levegőt, a nyák állandóan ellepte az egész nyelőcsövemet, sokszor csak úgy kaptam levegőt, ha büffentettem egyet és ez a mai napig is megvan. A lényeg, hogy több mint fél éve hörghurutom van, van mikor véresen jön fel, sokszor érzem a vért a torkomban. Voltam már allergia teszten(kutya,macska, por allergiát állapítottak meg), voltam tüdőgyógyáaszaton (kitalálták, hogy én asztmás vagyok),pedig csak akkor kezdődtek el a fulladások. Azt szeretném kérdezni, hogy mitől lehet az, hogy nem múlik el a hörghurut? Azóta több mint 30 kg-ot!!!! lefogytam, enni se nagyon tudok, olyan mintha össze lenne szűkülve a torkom, csak pépeset tudok enni, mert nem tudok nagyot nyelni.
Emellett pajzsmirigyes is vagyok, L-thyroxint kell szednem. Ezt csak azért írtam, hátha számít valamit. Ja még azt szeretném megemlíteni, hogy azután lett hörghurutom miután leszedtem a konyhában a penészes tapétát, azt lélegeztem be. Szóval azóta állandó hörghurutom van, a nyelőcsövem nagyon fáj, mert sokszor csak erőltetve jön fel a nyák. Nem tudom mit tegyek. Az orvosom már 2 hónapja,mikor utoljára voltam nála, azt mondta ő már nem ír fel több gyógyszert hörghurutra,mert tönkre teszi a gyomrom és emellett azt mondta, hogy nem tud mit csinálni. Magam próbálom kezelni, ACC 200-at, van mikor ACC 600-at, köptetőket, Mebucaint szoktam szedni felváltva. De egyik sem segít. Kivizsgálásra meg még nem is küldött kórházba. Van 2 kiskorú gyerekem is, és már nem mindegy,hogy mikor gyógyulok meg, sokszor nagyon rosszul vagyok, és a mellkasom is szokott szorítani. Kérem segítsen!!!


Tisztelt Kérdező!

Panaszai alapján felmerül, hogy egyrészt, kifejezett orrlégzési zavarból adódó idült (polipózus?) orrmelléküreg-gyulladása lehet (mely asztmás jellegű hörgő-folyamatot is fenntarthat!); másrészt, mindezt fűszerezheti egy reflux-betegség is.
.....és ahogy leveléből érzékelem, ez az egész elhúzódó betegség már kezdődő depressziós tüneteket is produkál.
Mielőtt teljesen "kikészül", utána kéne nézni az orr és orrmelléküregek állapotának (orrendoszkópia, 3D arckoponya-CT) és foglalkozni kéne a reflux-kérdéssel is.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Bedugult orr  2009. szeptember 14. 22:59   #1236 

Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy pár hónapja észrevettem, hogy nem érzek annyira illatokat-szagokat. Csak a nagyon erős szagokat érzem. Ez folyamatosan romlott, mára szinte semmit nem érzek. Ezenkivül eldugul az orrom, de nem vagyok náthás. Nem folyik, de néha vérzik. Nemrég megfáztam és a háziorvosom szerint arcüreggyulladásom volt, akkor kaptam Nasivin orrsprayt, de az csak rontott a helyzeten. Mégjobban bedugul az orrom(emellett kiszáradt) és napi szinten vérzik. Nem érzem, hogy sebes lenne belülről, csak ha megpróbálom kifújni alvadtvér és friss vér távozik belőle.
Nem tudom mi lehet a bajom, de egyre kellemetlenebb, hogy sem illatokat nem érzek, se levegőt nem kapok. Allergia vizsgálaton voltam, de semmire nem vagyok allergiás.
Ön szerint mi lehet a bajom?

Előre köszönöm válaszát,
Anikó


Kedves Anikó!

Hogy mi lehet a baja, azt nem tudom (mert nem láttam az orrát!).
Azonban valószínűsítem, hogy van egy orrsövényferdülése, mely miatt az orrában a légáramlás megváltozott (turbulens áramlás alakult ki) és ez az orrkagylók túltengéséhez vezetett. Ezáltal az áramlás tovább romlott, ami miatt a nyálkahártyában kóros értágulatok alakultak ki - ez az orr "felső" részében, ahol a szaglóhám is található, már "elzáródáshoz" is vezethetett. Persze, esetleges polip-képződés is szóba jöhet.
Mindez csak az orr alapos endoszkópos áttekintésével és 3D arckoponya-CT-vel (ez a szagló-régiót is ábrázolja) diagnosztizálható biztonsággal.
[Vigyázat! Azért, mert az allergia tesztek nem mutattak ki semmit, az nem azt jelenti, hogy nincs allergiája - csak azt jelenti, hogy nem tudták kimutatni!]

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Derki  2009. szeptember 14. 22:44   #1235 

Tisztelt Dr. Baczonyi Miklós!
Kb. fél évvel ezelőtt kezdődött a problémám.
Szinte minden nap - főleg délelőtt- bedugul hol egyik hol a másik fülem, de valamikor mindkettő egyszerre több órán át.
Tegnap elmentem fül-orr-gégészetre, megvizsgáltak, elküldtek audiogram vizsgálatra, de semmit nem találtak. Azt mondták esetleg vérnyomásprobléma lehet. Fülmosásra sem került sor, az orvos szerint tiszta a fülem.
Ha vérnyomásprobléma a magas vagy az alacsony vérnyomásnál alakulhat ez ki?
Tudna valami tanácsot adni?
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Ez így igaz! A magas és az alacsony vérnyomás is okozhat füldugulást, sőt bizonyos szív eredetű keringési zavarok is.
Azonban mielőtt kardiológushoz, ill. rheológushoz (az erekkel és a vérkeringéssel foglalkozó szakorvos) fordulna, tisztázni kéne, hogy az audiológiai vizsgálat panaszmentes vagy dugult állapotban történt-e (ill. végeztek-e impedancia-vizsgálatot).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

túl hosszú pörkösödés az orrban  2009. szeptember 14. 12:40   #1234 

Tisztelt Dr. Baczonyi Miklós!

Köszönöm válaszát!
Őszinte leszek, nem szeretnék még egy műtétet, bár amit írt, abból az derül ki számomra, hogy ezt valószínűleg megint nem fogom tudni elkerülni. (Összesen 3x műtöttek, 2003 dec., 2009 jan és 2009 jún).

Ahogy írta, valamiféle hámosodási zavar áll a háttérben, és erre lágylézer-kezelést illetve turbinectomiát javasolna. Amennyiben felkeresném Önt, milyen összköltséggel kellene számolnom? (csak kivizsgálásra vonatkozóan illetve abban az estben, ha meg is műttetném?)

(A műtéttől azért ódzkodom, mert a helyi érzéstelenítésből elegem lett, sajnos a torkomon lefolyó lidocainra nagyon rosszul reagálok...hiába próbálom magam nyugtatni, hogy nem fulladok meg attól, hogy nem tudok nyelni az érzéstelenítő hatását követően, a lidocain sajnos túlságosan megdobogtatja a szívem és máris indul a pánik :) A másik "csodálatos érzés" a műtét utáni tamponálásnak köszönhető, amiből szintén elegem lett. Egyébként a 3. műtétemnél ezt direkt kihagyta a doktorom szerencsére.)

Üdvözlettel!
Bodor Miklós


Kedves Miklós!

Természetesen, először meg kéne tekinteni az orrát, hogy dönteni lehessen a további teendőkről (árjegyzék a honlapomon).
[...csak zárójelben: ma már jobb helyeken az orrműtéteket altatásban végzik; másrészt, nem mindig előny, ha kihagyjuk a tamponálást - ez is közrejátszhat az elhúzódó gyógyulásban.]

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Rita  2009. szeptember 13. 20:31   #1233 

Tisztelt Doktor úr!35 éves hölgy vagyok.kb egy honapja fülldugulás miatt felkerestem a fülészetet.A vizsgálat után a doktor nö elküldött hallás vizsgálatra,kiderült hogy fülkürthurut gyuladás van mindkét fülemben,közben egy arc rögenre is elküldtek ott a jobb arcüreg gyuladást észleltek,peddig fájdalom mentes voltam azon a környéken.Egy hét antibiotikum szedés után vissza mentem a doktornöhöz,a fülleim helyre jöttek panasz mentes lettem.De mégegyszer elküldtek arc rögenre ahol kimutatta vagy ciszta esetleg polip láthato,Ezért ct vizsgálatra küldtek.Az eredmény:A jobb sinus maxillarisban jelentös légtartalom csökkenést okozó polypoid lágyrész képlet van.A csontos orrsövény alsó része minimálisan balra deviál.Ezuton kérdezném a T.doktor úrtol hogy ezek az eredmények mit jelentenek,illetve ebböl kifolyolag adothat komolyabb problémám is?Jaj,és a családom szerint retenetesen horkolok,ezek erdemények befolyásolják horkolásom?Válaszát megköszönöm!További szépnapot önnek!Üdvözlettel:Rita


Kedves Rita!

Ha nem tökéletes az ember orrlégzése (orrsövényferdülés, orrkagyló-túltengés, nyálkahártya-elfajulás), akkor az orrban és a garatban is turbulens légáramlás alakul ki.Ez megváltoztatja a légnyomás-viszonyokat az orrban, így az orrmelléküregek átszellőzése is elégtelen lesz - idült orrmelléküreg-gyulladás alakul ki (mely kezdetben semmi panaszt nem okoz, ennek ellenére visszahat az orrnyálkahártya állapotára), lassan azonban a melléküregi nyálkahártya elfajul - megvastagodik (ezt lehet látni a röntgen felvételen), majd polip képződik belőle.
Az idült orrmelléküreg-gyulladás csak műtéti úton rendezhető, az antibiotikum teljesen felesleges!
A horkolás hátterében az esetek 30-36%-ában a gátolt orrlégzés áll.
Ennek pontos megállapítása endoszkópos orrvizsgálattal lehetséges.
Amennyiben légzést akadályozó eltérés (orrsövényferdülés, orrkagyló-túltengés, stb.) látható az orrban, úgy annak műtéti rendezése indokolt. Ezt követően akár hónapok is eltelhetnek, míg a horkolás megszűnik. Ha nem szűnik, akkor neurológiai kivizsgálás jön szóba (a lágyszájpad beidegzésének vizsgálata).
Úgyhogy, azt tanácsolom, hogy az orrlégzést akadályozó elváltozásokat kéne rendbe tenni műtéti úton és ezt követően az orrmelléküregeket kéne szanálni un. ESS műtéttel.

Üdvözlettel
dr Baczonyi


móni  2009. szeptember 13. 20:23   #1232 

Kedves dr úr!Az lenne a kérdésem,hogy már lassan 1 éve szedem a diane 35 öt börgyogyász felirta,hogy zsírosodik a hajam olyanszinten hogy 2-3naponta kell mosnom,szedtem még forcapilt is mert hullik is,de semmi nem akar használni!Viszont a mandulám többmint valószinü,hogy beteg lehet esetleg ettöl,mert már semmi nem akar használni,és úgyhallottam a beteg mandula sok betegséget elö idéz!Ön szerint lehet ettöl?Köszönöm válaszát:Móni


Kedves Móni!

A mandulának ehhez semmi köze sincs.
Ez egy alkati kérdés.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Nyakászat  2009. szeptember 13. 20:22   #1231 

Üdvözletem !
Segítséget kérnék két hete kezdődött bajomra. A 59 éves fejem felén (baloldalon) a fejbőröm a nyakam és a torkom fáj rendesen. A nyakamon az arcomon kis daganatok jöttek elő. Az arcomon borotválkozás közben bele kaptam csúnya seb lett belőle. A hajam mozgatására is fáj a fejbőröm. Nyelésnél is torok fájfalmaim vannak. Aludni csak fájdalom csillapítokkal tudom normálisan. Egy hete voltam a körzeti orvosnál aki először érdeklődött nem ettem e vad húst. Az lett a diagnózis, hogy mivel Hajdúszoboszlón voltam néhány napig a víz fertőtlenítő szereitől kaptam és felírt Klacid Uno nevű antibiotikumot. Eddig semmi eredménye, sőt tovább jönnek a puklik a fejemen és a fájdalmaim sem csökkentek.
Valamilyen bogár (méh, pók?)megcsípte a hátam két hete lehet ez az oka?
Kérdésem és kérésem mi lehet ez? Köszönettel Szegő András
Jelige : Nyakászat


Kedves András!

Érdemes volna infektológust felkeresnie (pl. a fővárosi Szt. László Kórházban).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Néma maradok - meggyógyulok?  2009. szeptember 13. 10:16   #1230 

Tisztelt Doktor Úr!
Mi okozhatja az alábbi panaszokat?
2009. ápr. Erős kiáltás?
Pár nap múlva erős köhögés (kb. 5 perc) majd éles szúrófájdalom a torokban.
2009. ápr. 23 (3 óra klíma) kb. 5-20 perc beszéd vagy szájon keresztül légzés után kaparó érzés, végén éles szúrófájdalom a torkomban.
Orron keresztül légzés esetén is néha kissé fújtó légzés, ritkán száraz köhögés
Folyadék fogyasztás után kaparó érzés.
2009. jún. elején (szakorvos) gégészeti vizsgálaton nem találtak semmi rendellenességet
2009. szept... 1-2 esetben guggolásnál, hajolásnál fájdalom a torokban, vagy WC-n erőlködés esetén.
Reggel általában evés valamint beszéd előtt panaszmentes vagyok.
Néma maradok - meggyógyulok?
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

Ha az orrban a légáramlás nem egyenes vonalú, hanem - orrsövényferdülés, orrkagylótúltengés, stb. miatt - turbulens, akkor egyrészt az orr és orrmelléküregi nyálkahártya kezd elfajulni (polipképződés), másrészt a garatnyálkahártya is "kiszárad" (a benne lévő nyákmirigyek nem normális konzisztenciájú nyákot termelnek) és érzékennyé válik. Evés után, beszéd közben, vagy légkondicionáló használatakor (ez a levegőt szárítja) tovább szárad a torok/garat és kellemetlen szúró, kaparó érzés lép fel, majd erős inger-köhögés.
Mindezt csak orr-endoszkópia során lehet tisztázni és arckoponya-CT-vel.
Ezt a patológiás folyamatot "fűszerezheti", ha a gyomorból - főleg éjszaka - a gyomorsav gőzei is feláramlanak és irritálják az amúgy is károsodott torok-nyálkahártyát (reflux-betegség).
Ha a fenti vizsgálatokat megejti egy szakavatott orrgyógyásznál - akkor nem marad néma.

Üdvözlettel
dr Baczonyi


Renáta  2009. szeptember 12. 21:22   #1229 

Kedves Doktor Úr!

Szeretném kérni a segítségét a problémám megoldásában kb 1,5 éve főleg ősszel, tavasszal
beduzzadnak a nyirokcsomoim, Csomok jelennek meg a nyakamon és igen erőteljesen fájnak, majd a torkom is fájni kezd, jelenleg az egész arcom is fáj. Tehát a nyirokcsomok beduzzadás a megfázást hozza magával. Ez azóta van, amióta kivették a mandulámaimat. Voltak vérvételaim, voltam kivizsgálásokon, és semmi korosat nem találtak.
Mi a véleménye mirre lenne szükségem, esetleg milyen homeopátiás szert szedhetnék?

Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel:P.Renáta


Kedves Renáta!

Fel kéne keresnie egy immunológust - előtte, persze, még tisztázni kéne hogy az orrmelléküregek rendben vannak-e (arckoponya-CT).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

scleroderma-megfázás  2009. szeptember 12. 21:18   #1228 

Kedves Dr. Úr!

Az alábbi kérdésemmel fordulnék Önhöz!
8 éves koromban Scleroderma és JIA autoimmun betegséget diagnosztizáltak az ORFI-ban. A Methotrexat kezelésre jól reagáltam, így pár év elteltével leállították a gyógyszert. Utoljára 2002-ben szedtem 2 évig Trexant mert kiújulni látszott a betegségem, de azóta nem szedem. 25 éves vagyok a süllyedésem 12 körül alakul, tavaly és a nyáron is jártam az ORFI-ban 2 hetes fizikoterápiás kezelésen. A Scleroderma tünetek közül a bal karomon belső felén látszik a bőrtünet továbbá a Bal és jobb kezem gyűrűs és kisujját nem tudom kinyújtani, a jobb kezem mutató és középső ujján hattyú és gomblyuk deformitás látszódik, ezek mind az első Methotrexat kezelés előtt keletkeztek. A Főorvos úr nem észlelte a betegség aktivitását, de az immuneredményeim kimutatták, hogy megvan a betegségem, a gyógyszert nem kapom 2003 óta.
Már tavaly télen is és idén is sokszor voltam megfázva, gyorsan elkaptam különböző vírusos betegségeket. Míg ezelőtt nagyon ritkán voltam beteg. 2 éve kezdtem dolgozni, naponta 90 km-t utazok, mellette tanulok, így sokszor megfordulok emberek között. Tavaly szóba került a mandulám kivétele is, de a vérkép értéke nem indokolta ezt. Idén mihelyt lehült az idő fáj a torkom náthás vagyok jelenleg is. Próbálkozom az Oscilloscocium homeopátiás szerrel gyógyítani, kisebb megfázás esetén 2 doboz után elmúlik. Már tavaly is kipróbáltam a Homeovox, a Homeogene 9 tablettákat, melyektől a tünetek pár nap elteltével enyhültek. Azanban tavaly 3 szor is belázasodtam és két doboz Zinnat szedése után múlt el betegségem. Nagyon aggaszt, hogy már idén szeptemberben is újra kezdődni látszik a tavalyi betegséges időszak, ezért segítséget szeretnék kérni, hogy milyen homeopátiás szerrel tudnám megelőzni az állandó vírusos, megfázásos megbetegedéseimet? Jelenlegi megfázásomra a Grapefruit mag kivonattal próbálkozom, de másfél hetes szedés után az orrfolyásom megelőzte, de mihelyt abbahagyom újra rosszul érzem magam. Olvastam a Bíbor kasvirág kivonatáról, meg is vásároltam, azonban a tájékoztatóban azt az információt találtam, hogy autoimmun betegeknek nem ajánlják. Érdeklődnék, hogy az én állapotomra nézve szedhetem-e a kivonatot, illetve milyen mennyiségben? Esetleg ha tud ajánlana valamilyen szert nekem amivel könnyebben átvészelném az őszi, téli időszakot?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Szabina


Kedves Szabina!

A homeopathiával kapcsolatos kérdéseit homeopatának tegye fel.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

füldugulás  2009. szeptember 12. 21:14   #1227 

Kedves Doktor úr,

Ismerjük egymást, mert Ön műtött 2006-ban.Köszönöm, azóta is szelel az orrom.És szerencse, hoyg megcsináltuk, mert 3 hónapra rá a műtétra mát trehesw is lettem.
Próbáltam Önhöz bejelentkezni, mert a férjemnek van problémája, de a weboldalon megadott 70-es számon, senki nem felelt.
Férjemnek az a problémája, hogy egy erős megfázás után az egyik füle eldugult.Ha oldalra fordítja a fejét, akkor hall, ha egyenesen tartja, akkor nem. Ez már jó régen kb fél éve történt.Elment orvoshoz kb 4 hónapja és háromféle antibiotikumot- is végigszedett, de semmi. Most elment CT-re, de nem igazán tudjuk, hogy hova menjen az eredménnyel, mert abban az orvosban már nem bízik, akik teletömte antibiotikumokkal. Kérdezném, hogy Ön az orr rejtelmei mellett a fül dolgaiban is tud-e nekünk segíteni? Hova mehetne és hol kérhetünk időpontot?
köszönettel:
Mayer Krisztina


Kedves Krisztina!

Természetesen a férjét is szívesen megnézem a CT-vel együtt.
Kérem, hogy a 06 70 555 80 90-es telefonon kérjen időpontot a feleségemnél, Judit asszonynál (minden munkanapon 8-19 óra között).

Kedves Krisztina, örülök, hogy annak idején időben rendbe tettük az orrát és hogy azóta is "huzatos".
Várom jelentkezésüket.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

torokfájás  2009. szeptember 12. 08:29   #1226 

Tisztelt Doktor Ur!
Asztmás és allergiás beteg vagyok. Augusztus-szeptember honapban szokott elöjönni az allergiám, ami szemviszketés, orrfolyás... formában jelentkezik. És általában ( mikor már nagyon magas a parlagfü pollenkoncentrácioja) befulladok. Egész idö alatt folyamatos torokfájástol szenvedek, amit eddig az allergiának tudtam be. De már a fülem és a vállam is nagyon fájt, mikor felkerestem a körzeti orvosomat, aki Curam ( 375 )-ot irt fel. Strepsilt használok, teázok, szedem a C vitamint de sehogy sem akar elmulni. Ugyanugy fáj a torkom és már lassan másfél honapja igy megy ez. Ön szerint fül-orr-gégészeti lehet a problémám? És ha az, akkor lehet tudni mégis mi lehet a baj? Amugy nem köhögök, és nincs mandulám.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel


Kedves Kérdező!

Ha nem tökéletes az ember orrlégzése (orrsövényferdülés) akkor az orrban és a garatban is turbulens légáramlás alakul ki. Emiatt az alsó orrkagylók szép lassan megvastagodnak, az érhálózatuk működése is megváltozik - állandóan tágak az erek (orrspray-vel időszakosan lohasztható csak). A kialakult és fokozódó nehezített légáramlás megváltoztatja a légnyomás-viszonyokat az orrban, így az orrmelléküregek átszellőzése is elégtelen lesz - idült orrmelléküreg-gyulladás alakul ki (mely kezdetben semmi panaszt nem okoz, ennek ellenére visszahat az orrnyálkahártya állapotára), lassan azonban a melléküregi nyálkahártya elfajul - vagy megvastagodik és polip képződik belőle, vagy ciszta alakul ki.
Turbulens (örvény)-áramlás alakul ki a garatban is, ami a garat/torok nyálkahártyáját szárítja. Ez ellen a szervezet, úgy védekezik, hogy megduzzad a nyálkahártya felszíne és fokozott nyák-termelés indul el. Ebben a fellazult környezetben, azonban - a normálisan is ott lévő - baktériumok, vírusok könnyen meg tudnak tapadni és gyulladást tudnak létrehozni. [Mindehhez hozzá kell számítani, adott esetben, egy allergiás hátteret és egy esetleges reflux-betegségből adódó nyálkahártya-izgalmat.]
Tehát, az orrüreg (és melléküregek) állapotát kéne precízen megvizsgálni [orr-endoszkópia, 3D arckoponya-CT] és a legkisebb kóros eltérést is rendbehozni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Móni  2009. szeptember 12. 08:17   #1225 

Kedves dr úr!
Azt szeretném kérdezni,hogy a fül orr gégész megtudja állapítani,ha beteg a mandulám,ha belenéz?Sajna sürün nyilal hamar megfájdul akár 1 fagyitól is télen meg sürün gennyes be gyullad!Ha beteg akkor van rá lehetöség gyogyszeres kezeléssel gyogyítani vagy ki kell vetetni?
Még 1 kérdésem lenne még,hogy lézeres mandula mütét létezik Magyarországon vagy csak külföldön még?Üdvölettel Mónika


Kedves Mónika!

Csak ránézésre a gégész sem tudja megmondani, hogy áll-e fenn idült mandulagyulladás - de megfelelő vizsgálatokkal ezt meg lehet állapítani.
Ha valóban beteg a mandula, akkor azt el kell műtétileg távolítani.
Magyarországon, tudomásom szerint, lézeres mandulaműtétet nem végeznek.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Fülprobléma!  2009. szeptember 12. 08:14   #1224 

Tisztelt DR:ÚR!5 hetes terhes vagyok,kb. 1 hete el kezdtem szedni az Elevit magzatvédő vitamint,másnap a bal fülem bedugult,egész nap a halláscsökkenést tapasztaltam.A következő napokban ez a panasz megszűnt,viszont a jobb fülemben időnként sercegéshez hasonló zajt hallok.olyan érzés mintha valami váladék lenne ott.-nem fáj csak zavaró.Lehet,hogy nem az Elevit-től van ,lehet terhességi tünet ez? -és mit tehetnék,hogy ez a panasz megszűnjön?Várom válaszát! Hálás köszönettej:egy kismama.


Kedves Kismama!

Valószínű, hogy a fülkürt nem nyílik fel rendesen és ez okozza a tüneteket.
Próbáljon meg "kiegyenlíteni", azaz befogott orrba belefújni erősen - hogy levegő menjen a fülébe.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

mi lehet ez?  2009. szeptember 11. 13:27   #1223 

Tisztelt Doktor úr!

2 hete idegentest érzés van a jobb oldali mandulámon. Elkezdtem piszkálni aminek már az lett a vége hogy kicsit begyulladt. Voltam háziorvosnál ő semmit nem látott, továbbküldött gégészetre. Ott megnézték kétszer is mert már elsőre azt mondták nincs ott semmi, csak a jobb oldali mandula kicsit egyenetlen (??eddig is az volt...)és ezt érzem most, főleg hogy kicsit begyulladt. Kértem nézzük meg mégegyszer mert érzem, gégetükörrel nézték de semmit nem láttak. Javasolták corsodylt v. phlogosolt v. sós vizet gargalizáni, de ezt én már 1 hete csinálom és nem múlik. A mandulám pedig már ezelőtt is egyenetlen volt, hogyhogy csak most érzem?

Nagyon zavaró, mi lehet ez Dr. úr szerint?
köszönöm
Ditti


Kedves Ditti!

Látatlanban nem tudok semmit sem mondani.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

váladék  2009. szeptember 11. 13:19   #1222 

Üdvözletem!

Tisztelt Doktor Úr mitől lehet 3 éves kisfiamnak állandó váladék vagy nyál a torkában lefekvés után?
Este elalvás előtt folyamatosan nyel egymás után, és úgy tűnik van mit lenyelnie.
Apukájának és nagyobb testvérének orrsövényferdülése van, nála még nem állapítottak meg ilyet. Összefüggésben lehet esetleg ezzel?

Edina


Kedves Edina!

Nagyobb a valószínűsége, hogy vagy allergia, vagy idült rostasejtgyulladás áll a háttérben.
Ezt pontosan csak endoszkópos orrvizsgálattal és 3D CT-vel lehet diagnosztizálni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

túl hosszú pörkösödés az orrban  2009. szeptember 11. 13:17   #1221 

Tisztelt Dr. Baczonyi Miklós!

Idén június 15-én műtötték az orrom (nem első alkalommal), alsó orrkagyló túltengés miatt kétoldali mucotomia-t végeztek rajtam. Az orvosom elmondása szerint igen drasztikus mértékben avatkoztak be, amit azért tartok fontosnak megjegyezni, mert a pörkösödés, és ezáltal az egyik orrjáratban lévő dugulás, a pörk miatti irritáló érzés azóta sem múlt el.

Rendszeresen jártam vissza a doktorhoz kontrollra, pörk eltávolításra (fél cigarettányi nagyságú pörköket távolított el a doktor az orrjárataimból), a műtét utáni 5. héten már ő is mondta, hogy ennek el kellett volna már múlni, a nyálkahártyának ennyi idő alatt már vissza kellett volna állnia az eredeti állapotába.

Két héttel ezelőtt az (utolsó) kontrollon mondta a doktor, hogy most már nem kell többet mennem hozzá, és az ominózus orrjáratban lát vmi hámosodott felületet, de azt nem piszkálná tovább.
Korábban, kb. a műtét után egy hónappal volt, hogy ezt a "hámosodást", vagy hívhatjuk (?) nagyobb, tapadós pörknek is, eltávolította, (ha jól emlékszem vmi Vale kanalat is használt), ez elég kellemetlen volt, de hamar visszapörkösödött a felület.

Semmivel nem tudtam, tudom felpuhítani az orromban ezt a pörkösödést, pedig próbáltam langyos vízzel öblögetni, tengervizes oldattal, stb. A dugulás tehát csak az egyik orrjáratban van, nem állandó, de sajnos elég zavaró ahhoz, hogy ne tudjak elfeledkezni róla. Alvásnál nagyon zavaró tud lenni illetve napközben is.

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy ez mennyire természetes, van-e esély arra, hogy valamikor "feloldódik", felpuhul majd annyira a pörk, hogy az orrfújással eltávolítható lesz.
Vagy esetleg "zaklassam" tovább vele az orvosom?

Üdvözlettel:
Bodor Miklós


Kedves Druszám!

Ennek a pörkösödésnek, igazság szerint, már rég meg kellett volna szűnnie.
Feltehetően, valami hámosodási zavar áll a háttérben (a nyálkahártya a sebszéleken zsugorodik, ahelyett, hogy tovakúszna).
Ilyen esetben a lágylézer-kezelés segit, vagy a sebalapon a csontlemezt is el kell távolítani - azaz, turbinectomiát kell végezni.
Ha felkeres, akkor pontos képet látok és konkrétan meg tudom mondani a további teendőt.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

előző oldal  60 61 62  63 64  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Légzőrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!