orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Baczonyi Miklós

Dr. Baczonyi Miklós válaszol

Dr. Baczonyi Miklós

fül-orr-gégész szakorvos

előző oldal  83 84 85  86 87  következő oldal
Krónikus arcüreggyulladás  2010. január 5. 11:48   #1700 

Kedves Doktor Úr!

Örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra:felcsillant a remény,hátha Ön tudna segíteni nekem.
Nagyon régi keletű a panaszom,megpróbálom röviden összefoglalni:
'94-ben begyulladt(gennyes lett)a bal 1-es fogam.Persze,kezelve,és rezekálva volt,de a gyulladással
egyidőben,azonnal,minden más előzmény nélkül megduzzadt az arcom,orrdugulás,semmi orrfolyás,hőemelkedés jelentkezett.A F-O-G-en negatívnak minősítették az orrmelléküreg állapotát,de ez az állapot nem szűnt,évekig tartott,főleg reggel nagyon el volt dugulva,és az érintett oldalon feszülést éreztem.A Rtg.szerint a bal oldalon vaskos nyálkahártya,és időnként írtak fel antibiotikumot.Mondhatom,képzelt betegnek tartottak.Vírusos,náthás fertőzés esetén(gyermek-belosztályon dolgoztam sokáig)gennyes váladék folyt,máskor semmi,csak az arcduzzanat,arcfeszülés,hőemelkedés,éjjel a garat hátsó felén lecsorgó váladék.Mandulámat '99-ben eltávolították,krónikus tonsillitis miatt(2 évig évi 5-6 mandulagyulladás,addig soha).2001-ben fejfájás,rossz közérzet miatt AST-t is néztek,ami 800-1000 körül volt,és a mai napig magas,mindig 600 fölötti,ezt ízületi panaszok is követték,amik szintén megvannak azóta is.Többszöri teljes(?)góckutatás eredménye negatív.Akkor,2001-ben a 3. orr-fül-gégész,akihez mentem,cisztát diagnosztizált,és 2001 végén Lucke-Caldwell módszerrel eltávolította.Utána gyakori gennyes gyulladás jelentkezett az érintett oldalon,sok antibiotikumot kaptam,ki is ürült mindig,de az életem azzal telik,hogy mindig vigyázok,ne kapjak el vírusos fertőzést,és mérem az azóta is fennálló(nem állandó,de mikor van,napokig tartó)hőemelkedésemet.Ezt nem azért,mert érdekel,hanem,mert ilyenkor nem vagyok jól.És az arcduzzanat is,főként reggelre,orrdugulással egyetemben kb.2005 végéig megvolt.Több orvosnál jártam,megtekintés,és Rtg.után mondták,hogy semmi gond nincs.2x voltam CT-n is.Utána nem 100%-osan,de szinte tökéletesen éreztem működni az omü-geket.(2005-2008).2008 nyarán a másik oldalon gyulladt be a felső 1-es fogam,EGYIDŐBEN az érintett oldalon az arcüregben kis csomót éreztem(mai napig),és újra szépen felduzzadt,duzzad az arcom,orrcsepp ellenére is be van dugulva.A fogorvos szerint nincs összefüggés,(a fogam kezelve volt,de ki is kellett húzni),de sajnos,mással nem tudom magyarázni.2x voltam fül-orr-gégésznél,épp,hogy hülyének nem néztek,pedig sajnos,nem alaptalan a panaszom.Utolsó Rtg.szerint mindkét oldalon az arcüreg nyálkahártyája duzzadt(orrfolyás,nátha évek óta nem volt),erre kaptam antibiotikumos orrcseppet,és infralámpás kezelést ajánlottak.A tünete nem szűntek,inkább mérséklődtek.
Jelenleg több,mint 2 hete torzulásig duzzadt reggelre az arcom,nappal is látszik,hőemelkedésem folyamatos,és nem vagyok jól.Tengervizes orrsprayt használok,nagyon kevés váladék jön utána(vizes,és néha kocsonyás,véres),viszont hátul érzem lefolyni a torkomon.
Kedves Doktor Úr!Szívesen,mielőbb felkeresném a rendelőjében,mert nem szeretném így leélni az életemet,nagyon el vagyok keseredve.Csak szükségét éreztem leírni,és tanácsot kérni.
Köszönettel,
Gabriella


Kedves Gabriella!

Ne keseredjen el!
Nem kell ilyen - minőségileg megromlott - életet élnie.
A levelében leírtak alapján, azt feltételezem, hogy kezdettől fogva egy idült orrmelléküreg-gyulladás áll fenn - mely a gátolt orrlégzésből adódik.
[Zárójelben megjegyzem, hogy az arcüregi cisztát a '80-as évektől már nem Caldwell-Luck műtéttel kell eltávolítani - ez a műtéti típus (őskövület!) nagyon sok másodlagos szövődménnyel jár.]
Még egy - talán tanulságos - megjegyzés: az arcüregi ciszta és az idült orrmelléküreg-gyulladás is gócnak tekintendő.
Nos, nagyon szívesen megvizsgálom és utána meg tudjuk beszélni a "kivezető utat". [Bejelentkezéssel kapcsolatos információk: www.sinolaser.hu; ha felkeres, akkor az összes eddigi dokumentációt, CT-filmet(!) hozza magával]

Üdvözlettel
dr Baczonyi Miklósgyulladás  2010. január 5. 11:14   #1699 

Kedves Doktor Úr!

Tavasz óta, főleg most a hidegebb időben, sokszor gyulladt a torkom jobb oldalt.
1-2 napig fáj piros, 1-2 napig nem, szinte folyamatosan.
Jobb oldalt a nyelvem tővében látok gyulladt mirigyeket ha nem nyújtom ki a nyelvem.
Ha kinyújtom, akkor a nyelvem oldalán látok nagyobb piros mirigyekhez hasonlót.
Ezek vannak a másik oldalon is csak nem pirosak és kissebbek.
Ez lehet fogtól is?
Mert tavasszal kaptam a jobb 7-es alsó fogamra koronát és a tünetek is azóta vannak kb.
Ön szerint ez mitől lehet?
Hogyan lehet kezelni?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ágnes


Kedves Ágnes!

Amit leír, az a nyelv irritációja következtében alakult ki.
Emögött állhat a fogkorona "elméretezése" miatt kialakult harapási rendellenesség.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Struma  2010. január 5. 11:11   #1698 

Tisztelt Doktor Úr!
Közel egy éve operálták a pajzsmirigyemet.
Sajnos mindkét hangszalagom lebénult. A bal oldali hangszalag minimálisan mozgott, de a jobb nem, és a légrésem is szűk volt.
Most a jobbl oldali hangszalag is elkezdett mozogni, a két hangszalag összezár, de a légrés még mindig szűkebb.
Azt szeretném kérdezni, most hogy a másik hangszalag is mozog "igaz nem teljesen", várható, hogy a légrés is tágabb lesz? Akkor most további javulás is várható?
Van olyan is, hogy a két hangszalag egyáltalán nem mozog?
Egyáltalán hogy lehet az, hogy műtét közben igy megsértették a hangszalagokat mozgató ideget, lehetséges, hogy elvágták?
Válaszát előre is köszönöm.

M.-né Anna


Kedves Anna!

Igen, bizony ez hozzátartozik a pajzsmirigy-műtét normális szövődményeihez! (A műtéti beleegyezés során ezt alá is tetszett írni.)
Az viszont bíztató jel, hogy ismét elkezdtek mozogni a hangszalagok, ha kicsit is. Tudniillik, ez azt jelenti, hogy nem vágták át a mozgató idegeket, hanem csak vongálódtak/meghúzódtak az idegek és ezért szűnt meg, átmenetileg, a működésük.
Érdemes volna B1 vitamint szedni nagy dózisban (Thiamin capszula 100 mg-os; napi 3x1; csak vényre kapható).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Fura érzés  2010. január 5. 11:04   #1697 

Jó napot kívánok!Era vagyok Én írtam az előbb a fázó orral kapcsolatban.Köszönöm a választ.Akkor rászánom magam egy FOG kivizsgálásra.Már csak egy kérdésem maradt:az orr endoszkópos vizsgálata meddig tart?Fáj?
Köszönöm:Era


Kedves Era!

Ezt a kérdést általában a gyermekes szülők szokták megkérdezni, amire ezt szoktam válaszolni:

Nos, az endoszkópos orr- és orrgaratvizsgálat egyáltalán nem fájdalmas - pusztán a gyermek bizonyos mértékű "közreműködését" kell elnyerni; ehhez "el kell varázsolni" a gondolatvilágát arra a másfél-két percre. [Visszatérő gyerek-betegek már otthon kérik, hogy a "kígyó-lámpás, varázsbotos" doktorbácsihoz szeretnének menni!]
A vizsgálatnak nincs korhatára.
Semmiféle érzéstelenítésre nincs szükség.
A vizsgálat során a teljes orrüreg és orrgarat áttekinthető biztonsággal (szabad szemmel csak az orr elülső egyharmada)

Álljon itt még egy anyuka visszajelzése:

"Nagyon köszönjük a találkozásunk alkalmával ránk szánt idejét (majdnem 1 óra!!) és mindenre kiterjedő, alapos figyelmét. Végre látjuk a fényt az alagút végén. Nem hittem volna, hogy az orrendoszkópos és a hallásvizsgálat nemhogy nem fájdalmas, de egy olyan élmény, amit kisfiam azóta is szívesen mesél ("Képezeld, Mama, meghallgattuk, ahogy brummog a maci, és a kígyólámpa be tudja csukni a szemét!"). Úgyhogy várja már az újbóli találkozást a "legaranyosabb doktor bácsival"!

És meg egy megfontolandó tapasztalat (mielőtt rákérdezne):

Azért nem gondol némelyik orvos az orr-endoszkópiára, mert egyrészt nagyon drága felszerelésre van szükség, másrészt "az egy más világ" - finom manuális vizsgálati technikát igényel (a beteget le kell fektetni, csak így lehet kellően áttekinteni az orrüreget - és hát ez már egy macerás dolog, sok időt vesz igénybe; meg persze vizsgáló-ágy is szükségeltetik), jól kell tudni tájékozódni a térben, stb. A CT képeket (filmet, CD-t) is kevés fül-orr-gégész nézi meg - csak a leírást olvassák el - mivel fogalmuk nincs, hogy mit kell látni (erre nem kaptak "kiképzést"); a radiológus orvos pedig más szemmel nézi és értékeli a felvételt, mint a klinikus, akinek - adott esetben - meg is kell oldania (műtenie) a problémát!

Üdvözlettel
dr Baczonyi


Fura érzés  2010. január 4. 09:27   #1696 

Tisztelt Doktor Úr!
Először is BUÉK!
Másodszor előre elnézést a furcsa kérdésemért.Nem mertem ezzel a gonddal orvoshoz menni,mert lehet hogy hülyének nézne,de időnként olyan érzésem van mintha az orrnyálkahártyám belül fázna,vagy nem is tudom megfogalmazni,de fura érzésem van.Kicsit érzékeny,és a fázáshoz tudnám hasonlítani az érzést.Mitől lehet ez?Vagy ne foglalkozzak vele?Egyre többször előfordul,van hogy 1-2 napig tart aztán elmúlik.
Tisztelettel:Era


Kedves Era!

Az orrban a légáramlási viszonyok romlásából adódik a nevezett fenomén. Ennek hátterében orrsövényferdülés, orrkagyló-túltengés, nyálkahártya-elfajulás, stb. állhat.
Alaposan át kéne nézni az orrát endoszkóppal......
..... és Önnek is BUÉK!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

száraz köhögés  2010. január 4. 09:24   #1695 

Kedves Doktor Úr!

Boldog Új Évet kívánok Önnek!
3 hete kezdődtek a problémáim. Előre is elnézését kérem, de leírnám részleteiben, mert nem csak FOG-i. Eleinte szúró, heves bal oldali hátfájással indult, melyet megfázásnak nyilvánított az orvosom, Contramalt, movalist írt fel + algopyrint. Csak 1 napig szedtem a gyógyszereket, mert epét hánytam egész nap, jobb oldalam májam, epém fájt. Májszakértőhöz 1 hónap múlva megyek alapos kivizsgálásra. Enyhe vizes orrfolyás mellett homloküreg gyulladásra utaló fájdalom is jelentkezett (2 napig nagyon/iszonyatosan fájt a homlokom), torkom kb. 1 napig enyhén begyulladt állapotban volt (aloe vera készítménnyel kezeltem). Lázam, hőemelkedésem nem volt. Végtagjaimat, izületeimet gyengének éreztem. Háziorvosom vírusfertőzést gyanított, így gyógyszert nem kaptam. Ezzel egy időben besárgultam (bőröm, szemfehérjém), vérképem: total bilirubin 54 umol/l, konjugált bilirubin 14 umol/l, crp 7,04 mg/l. A többi érték a ref. tartomány körül mozog. Egy hete kapar a torkom (vérbő, kissé gyulladt), száraz, kínzó köhögés gyötör. Lefekvéskor rosszabbodik, köhögési rohamok jönnek rám. A légcsövem ég, csiklandozza vmi állandóan. A szegycsontomnál is fájt kissé. Nagyon ritkán szakad fel váladék, ami zöldes színű. Arc csontom, mindkét szemem alatt nyomásérzékeny, füleim tompán fájnak, nyirokmirigyek megnagyobbodva. Nyakam mozgatásra kissé fáj. Étvágytalan vagyok.
Évek óta hajlamos vagyok a légúti fertőzésekre, s mindíg arc gyulladás, fülfájás a vége. A gégém/torkom közel egy éve vérbő, időnként fáj 1-1 napot. Mandulámon van egy kisebb kráteres lyuk. Gégészeten rengetegszer jártam, az antibiotikumok teljes skáláját végigpróbáltam már. Különösebb vizsgálatot nem végeztek, megállapították a gyulladást, s gyógyszerelték. Édesapámnak polipja volt a hangszálánál, megműtötték. Korábban Ő is sokat szenvedett a torkával.
Ön hogyan látja ez az állapotot?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Zsozsó


Kedves Zsozsó!

Alapos fül-orr-gégészeti vizsgálatra volna szükség - az orrát endoszkóppal kéne átnézni, a melléküregeket 3D CT-vel kéne "láthatóvá tenni" (idült orrmelléküreg-gyulladás - polipképződés - kizárása végett).
A légcső és szegycsont feletti fájdalmak, nagy valószínűséggel, reflux-betegségből adódnak - gasztroenterológiai kivizsgálás tisztázhatja.
A besárgulás, lehet gyógyszer-eredetű is - a hepatológiai kivizsgálás majd fényt derít rá.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Arcüreg  2010. január 2. 17:36   #1694 

Kedves Doktor Úr!
Kb 3 hete kezdtem betegeskedni,köhögés,végtagfájdalmak,sárgás-zö ldes orrváladék ami kellemetlen szagú...pár nap mulva az orromból átlátszó váladék jött,jobban is éreztem magam,majd pár nap múlva ujból jöttek a rosszabb tünetek...elmentem orvoshoz és arcüreggyulladást állapitott meg,kaptam dalacint,C vitamint,rhinospray plust.Az antibiotikum hatására javulni kezdtem,már csak holnapra van gyógyszerem,de megint zöldes,kellemetlen szagú váladék ürül az orromból,a bal arcfelem az orr résznél feszül is..jópár éve volt arcüreg cisztám is,amit meg is műtöttek..lehetséges hogy ez okoz újból problémát?
Válaszát előre is köszönöm
Hajni


Kedves Hajni!

Lehetséges.
Ismét menjen vissza a szakorvoshoz, aki ez irányban is meg tudja vizsgálni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

El van dugulva a fülem...  2010. január 2. 17:34   #1693 

Kedves Dogtor Úr!
Lenne magához egy kérdésem, és remélem tud benne segíteni.
Vagy 4-5 napja hogy be van dugulva a fülem és Fül-orr cseppet is használtam, meleg vizel is mostam, és azt észleltem hogy pattog. Ezután fülpiszkálóval bele is nyúltam rengeteg fülzsír darabok voltak benne, de nem hozót eredményt. Attól tartók hogy nem rég egy olyan 1 hónapja náthás voltam és nem használtam orrcseppet, és ez véget dugult el a fülem. Kérném a tanácsát mitől lehet ez és milyen kezelést ajál, vagy mennek el azonnal a háziorvosomhoz.
Előre is nagyon köszönöm.


Kedves Kérdező!

Én azt javasolom, hogy ne a háziorvosához, hanem egyenesen a gégészeti szakrendelőbe menjen - ahol a szakorvos bele tud nézni a fülébe, majd pedig az orrába és az orrgaratjába is. Így el tudja dönteni, hogy csak fülzsír okozza-e a panaszokat, vagy fülkűrt-működési zavar.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Niki  2010. január 2. 17:30   #1692 

Tisztelt Doktorúr!
Már több mint egy hete húzódó kétségbe ejtő "pattogást" érzek a fülemben.
Most jutottam el oda, hogy már enyhe fájdalmat is érzek. Jelenleg 18 éves vagyok,és már többször volt felszúrva a fülem,ezért attól tartok,hogy megint oda jutok. Viszont az előző esetekben nem éreztem a napokig elhúzódó pattogást,csak a hirtelen jelentkező fájdalmat,és csak az egyik fülemben,most viszont mindkettőben.
Kérdésem az lenne,hogy ön szerint megúszhatom-e a dolgot fülfelszúrás nélkül,és ha nem,akkor lehetséges-e,hogy mindkettőt felszúrják?
Ha egyszer már felszúrták,akkor tényleg minden esetben fel kell,nem lehetséges ezt valahogy kikerülni?
Válaszát előre is Köszönöm!


Kedves Niki!

Biztosan megússza a felszúrást.
Tudniillik, fülkűrt-működési zavar áll a pattogás hátterében.
Ezt, műszeresen könnyen lehet vizsgálni és kimutatni ill. megfelelően kezelni. El kéne mennie egy fül-orr-gégészhez, aki ezzel foglalkozik (és persze olyanhoz, akinek nincs szúró-vágó fegyvere! - mert akinek van, az nagyon szereti használni).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

zavaró sistergés  2010. január 2. 17:26   #1691 

Tisztelt Doktor Úr!

Egy évekre visszamenő problémámra szeretném tanácsát kérni. Kb. 10 éve sistereg a jobb fülem. Akkor különböző vizsgálaton vettem részt, ahol semmilyen elváltozást nem találtak. Megpróbáltam együtt élni ezzel a tünettel, amit csak néha, csendes környezetben hallottam. Mostanában viszont nap mint nap szinte folyamatosan sistereg. Próbálok nem figyelni rá, de nagyon nehéz.
Ez a sistergés (fülzúgás?) mélyhangú, változó intenzitású, szívdobogással azonos ütemű. Lényegében ahhoz tudnám hasonlítani ezt a hangot, mintha hóban taposnék. Nagyon sokáig rézfúvós hangszeren játszottam, nem tudom, nem-e a zenekari múltam miatt alakulhatott-e ez ki.
Kérem segítsen, mi okozhatja ezt, illetve kihez tudnék fordulni. Előfordulhat, hogy nem kezelhető és ezzel kell együtt élnem? Van-e olyan készítmény, ami esetleg csillapíthatja a tüneteket?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: H.Szilvia


Kedves Szilvia!

A fúvós múltjából adódóan, lehet a sistergés eredete az un. 'nyitott fülkűrt szindróma' - ezt műszeresen lehet vizsgálni.
Szóba jöhet, éranomáliából (pl.:aneurizma) eredő vérkeringési zavar - rheológus szakorvos foglalkozik vele.
Hirtelen, ennyi jutott eszembe.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Torok kattogás..  2010. január 2. 17:19   #1690 

Üdvözlet!!

1 éve volt egy szájsebészeti műtétem, amikor a jobb oldali bölcsesség fogamat műtötték ki, ami elég "barbár" munkára sikerült, ezután 4-5 hónapig meg volt dagadva a jobb nyirok csomóm, aztán szép lassan lehúzodott a dolog a gégém felé..

A jelenlegi problémám kb. 6 hónapja kezdődött, eleinte nyelési nehézségeim, illetve torok szorító érzéseim voltak. Ezzel kb. egyidőben el kezdett kattogni a torkom, ami minden nyelésnél egy kivülről is jól tapintható (ádámcsutka bal oldali részén) kattanást okoz, ami akkor jelentkezik mikor a fejem enyhén balra fordítom és nyelek, de akkor sajnos mindig.. Folyamatosan olyan érzést okoz bennem ez a jelenség mintha egy idegen test lenne a nyelvcsontomnál,amit néha még kivülről tapintással is vélek felfedezni, mintha lenne ott vmi aminek nem kéne...
Az elöbbi tünetek nagyjából elmúltak, ám a torkom felöli kattogás sajnos nem, ami szinte már elviselhetetlen számomra..:(
Gégészeten jártam, ahol a főorvos asszony a "Reflux" nevezetű betegségre gyanakodott (ami állítólag okozhatja a torok felőli kattogást is), ezért elküldött gyomor tükrözésre, ahová félelmeim miatt nem mentem el...
Ellenben odafigyelve sav túltengési problémámra különböző savlekötő tablettával próbálkoztam.. A savas problémám szinte meg is szünt, ellenben a torok kattogással...:(
Kiváncsi lennék a Dr. Úr véleményére, illetve mire kell számítsak egy gyomor tükrözés alkalmával, ha valóban szükséges ez..
Ui: kb 6-7 éve dohányzom, utobbi pár évben erősen, napi 1-2 doboz.

Köszönettel: Gera László (1982)


Kedves László!

Ha nem látom/hallom, nem tudom megtapintani nyeléskor a nyakát, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy mi okozza a kattogást.
Lehet a gégeporcok nekiütközése a gerinc mellső falának, lehet nyelvcsont-eredetű, stb.
Úgy gondolom, hogy a reflux jön a legkevésbé szóba.
Ezért, azt javasolom, hogy egy gégespecialistát keressen fel - aki (megfelelő képalkotó eljárásokkal is) meg tudja pontosan határozni a kattogás eredetét.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

egy kis segítség kéne  2009. december 31. 16:47   #1689 

Tisztelt Dr Úr!

4-5 napja kezdődött a betegségem, épp másnap utaztunk el karácsonyi üdülésre. Az első napon csak sárgás váladék jött ki az orromból, reggeli rekedség, és olyan érzés mintha teli lenne a tokom. Az utazás 2 napján már elkezdtem köhögni, nem volt váladék. De a 3 napon hazajöttem és akkor kezdtem váladékosan köhögni, de csak néha jött fel valami. Néha szinte köhögőroham tört rám, ami nagyon kellemetlen volt. Esténként erősebb a köhögési ingerem. Sokat feküdtem gyógyteákat ittam, sztreptilszt szedtem. 4 napon Rhinathiol köptető szirupot szedek napi 3 alkalommal. Ma vettem észre h a torkom félkörben piros, de nem fáj se a nyelés se semmi, nincs a mandulámon tüsző és szerintem nincs begyulladva sem. Kicsit olyan az érzésem mintha a mellkasom nehéz lenne. Nincs lázam, nem fáj a fejem, csak állandó köhögési ingerem van és tele van a torkom és az orrom.A közérzetem nem romlott. Nem tudom mit tegyek,mi ez a betegség , mivel kezeljem?Remélem nincs komoly baj. Boldog újévet és elnézést, hogy ilyenkor zavarom.

Üdv: Anna


Kedves Anna!

Feltehetően vírusfertőzése van.
Azt javaslom, hogy használjon orrspray-t (Rhinospray plus 4x-5x 1-1 puff), vegyen be 4x1 Calcium Sandoz pezsgőtablettát és 2x1000 mg C-vitamint; valamint infralámpával melegítse az arcát naponta 2x, 3x.
Ha belázasodna, vagy a fentiek ellenére romlana az állapota, akkor keresse fel a körzeti ügyeletet.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Eggyensuly!  2009. december 31. 15:21   #1688 

Jo napot!

Nekem van egy 74 éves anyosom és a jobb fülébe a hallo ideg szálon van egy daganat amit 5 éve vettek észre nála. 1 éve lézerrel meg mütöték akkor eltávolitották de 6 honap után kiderült hogy vissza nött. Kérdésem az lenne hogy ez milyatt eleshete ugy hogy nem bir fel kelni?


Jó napot!

Nem.

Gabyca  2009. december 31. 15:19   #1687 


Kedves Dr.Úr!

Olyan problémával fordulok önhöz,hogy kedden voltam a fül-orr gégésznél,mert nagyon be van dugulva az orrom. Én több mint egy hónapig használtam a Nasivint,amit állítólag egy hétnél tovább nem lehetne:S Az orvos azt mondta hogy kétszeresére be van duzzadva az orrnyálkahártyám. :O Írt fel egy Nasonex nevű orrsprayt,de én nem váltottam ki,meg használom a Coldastop orrolajat. Az lenne a kérdésem,hogy Én inkább a Bioparox sprayt használom,hogy az jó-e a Nasonex spray helyett? Elég drága az a Nasonex azért is nem váltottam ki.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Gabriella.
Csillognak az ünnepi fények,
lelassul a rohanó élet,
melegszik a családi fészek,
Kívánok önnek sok szépet,
sikeres boldog Új Évet!
Kedves Gabriella!

Most, ha rábólintanék a Bioparox-ra, akkor.......
...... jut eszembe:
"A tapasztalat, arra készteti az embert, hogy új hibákat kövessen el a régiek helyett."
...a másik Heinének a bonmot-ja:
"A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas."
Nos, én nem kívánom önnek, hogy megtapasztalja a Bioparox hatását - tudniillik, azzal semmire sem fog jutni (mivel az egy antibiotikum).
Célszerű volna kiváltani a Nasonex-et és napi 3x2 puff a nóziba.
Ez a legolcsóbb megoldás!

Vidám szilvesztert kívánva
üdvözli
dr Baczonyi Miklós

Jó tanács/kívánság az Újérvre:
"Egészen elveszett nap az, amelyen nem nevettünk" (Chamfort)


zoltan  2009. december 31. 11:17   #1686 

Jó napot kivánok

46 éves vagyok és észrevettem ha jobban oda figyelek állando fülzugásom van, a vérnyomásom rendben van mitől lehetséges ez?


Kedves Kérdező!

Ezer és egy oka lehet a fülzúgásnak.
Részletes kivizsgálás során derülhet ki az ok (fül-orr-gégészet, audiologia, otoneurológia, CT/MR, ideggyógyászat, szemészet, rheumatológia, kardiológia).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

gábor  2009. december 30. 15:49   #1685 tisztelt doktorúr!
Problémám,már évek óta megnehezíti mindennapjaimat.Az orvosi diagnózis szerint,orrpolip,orrsövény ferdülésem van,gátolt orrlégzésem,s az orromban zöldborsó nagyságú lyuk van,ami úgy képzelhető el,hogy az orrnyilástól kb.2-3cm-rel beljebb az egyik orrnyilásból a másikba lehetne átdugni egy vattapálcikát.Az itteni orvosok még nem láttak ehhez hasonlót,megnyugtató válasz hiján a műtét nem történt meg,pedig tudom előbb utóbb az lesz a vége.Az orrdugulás már elviselhetetlen,orröblítést végzek,véres váladék jön az orromból,éjszaka nem tudok aludni,ha alszom nagyon erősen horkolok.
Éjszaka sűrűn felébredek arra,hogy nem kapok levegőt,úgy érzem fuldoklom.
Válaszát köszönöm:Gábor


Kedves Gábor!

Gondolom, arckoponya-CT alapján állították fel a diagnózist.
Ha így történt, akkor már csak a műtétek vannak hátra!
Először is, az orrsövényt kell kiegyenesíteni és az alsó orrkagylókat kell megkisebbíteni (ha túltengenek). Kétségtelen, hogy ez nem egyszerű beavatkozás - mivel ott van az a fránya luk az orrsövényen; de un. endoszkópos mikrosebészeti úton tökéletesen meg lehet oldani.
Ezután - második műtéttel (un. ESS műtét) - kell a polipokat eltávolítani, de "gyökerestől".
Ha mindezeken túlesik, akkor - remélhetőleg - tökéletesen fog az orrán levegőt kapni és nyugodt, békés éjszakái lesznek.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

[Ui.: ha érdekli az un. 'endoszkópos mikrosebészeti orrsövényműtét', akkor azt személyes megbeszélés után tudjuk intézni. (www.sinolaser.hu)]

nyirokcsomó  2009. december 30. 15:37   #1684 

Kedves Dr. Úr!
20 éves fiatal férfi vagyok. A problémám a következő lenne: Még pár hónapja roszabbul éreztem magam, így elmentem a házi orvosomhoz ahol vettek le vért. A vérvétel másnapján az állkapcsomnál fájdalmasan megnőt az jobb oldalon a nyirokcsomóm.(a Vérlépem teljesen jólett két orvos is látta) Kaptam rá egy 300mg-os antibiotikumot amit 7napig kellet szednem. Lejjebb apadt azonban még most is van mikor kitapinthatónak érzem. Általában reggelente jobban érezhető ha tapogatom az áll alatti rész és közvetlen a nyakamnál lévő jobboldali területen. Van mikor érzem van olyan mikor szinte semmit nem érzek, napközben is változó. A háziorvos elküldött szájsebészetre de nem igazán foglakozott ezzel az ottani Dr. úr jóformán vizsgálat nélkül hazaküldött. A többi nyaki nyirokcsomóm nincs megdagadva és nem is érzem, hogy kitapinthatóak lenének. Fájdalmam nincs szerencsére., csak a zavaró érzés. Ezért szeretném megkérdezni öntöl, hogy ez esetleg utalhat valami komolyabb problémára? Mert nekem egyfoyltában az jár a fejemben, hogy esetleg valamiféle gyulladás van a szervezetemben amit nem vettek észre. Vagy csak őssze szedtem egy virusos fertőzést és megmaradt ilyen állapotban? Azaz igazság, hogy szerencsére sosem voltam beteges nem igazán voltak torok bajaim sem. És amikor megdagadt fájdalmasra akkor cask ez az egy darab nyirokcsomó volt ami megdagadt, de akkor torokfájást nem éreztem. Ön szerint ezzel érdemes lenne elmenni egy kivizsgálásra? vagy amig fájdalmas panaszokat nem okoz nem kell vele foglalkoznom?
Válaszait előre is köszönöm


Kedves Kérdező!

Ehhez a nyirokcsomóhoz az orrmelléküregek felől is futnak nyirokutak.
Tehát, elképzelhető, hogy valamelyik orrmelléküregben bújik meg egy idült gyulladás és ez tartja fenn a nyirokcsomó megnagyobbodását.
Célszerű volna endoszkóppal alaposan átnézni az orrot és egy arckoponya-CT-t megejteni (vigyázat: az arcüreg-röntgen egy hajítófát sem ér!).
[www.sinolaser.hu]

Üdvözlettel
dr Baczonyi

orrcsepp  2009. december 30. 15:13   #1683 

Kedves Dr ÚR!

Terhesség alatt használható a euhorbium comp heel homeopátiás orrpray ?

Köszönettel Andi


Kedves Andi!

Homeopátiás készítményekkel nem foglalkozom, így nem tudom megmondani.
Kérdezzen homeopatát.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

.  2009. december 30. 15:11   #1682 

Kedves Dr ÚR!

A rhinocort aqua orrpray terhesség alatt is alkalmazható?
Okozhat valami gondot?

Köszönettel:Kriszta


Kedves Krisztina!

A terhesség ezen szakában már - ha nagyon szükséges - akkor alkalmazható.
A nyálkahártyán fejti ki a hatását és csak nagyon kis százalékban szívódik fel és kerül be a szervezetbe.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Füles  2009. december 29. 10:13   #1681 

Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom áprilisban fogja betölteni a 3. évet. December elején orrmandula műtéten esett át, mert az átlagnál sokat betegeskedett és szinte kivétel nélkül mindig a fülére húzódott a gyulladás, amit kénytelenek voltunk antibiotikummal kezelni. Voltunk MRI vizsgálaton ahol Ottitis media 1.u., valamint Mastoiditis 1.u. merült fel.
(Mindezek előtt már voltunk audiológián, ahol fülhallgatós vizsgálatot végeztek, bár az nem igazán volt hatásos, mert félt a készüléktől nem nagyon engedte a fejére rakni, nem sikerült értékelhető eredményt kapnunk. (ez 2 évesen történt))

Ezért kivetettük az orrmandulákat azóta minden rendben van, a nyálzása is szinte teljesen abba maradt.
Viszont előtte feltűnt, hogy a neszekre nem reagál, valamint többszöri hangos kérésre cselekszik. Még nem beszél, pár szót azért már mond, de azokat sem tisztán. A szavak kezdőbetűje, vége, szótagszáma stimmel, de a magánhangzók nem úgy jönnek, ahogy mi azt szeretnénk.

Kérdésem: elképzelhető, hogy a kislánynak a sok fülgyulladástól, halláskárosodása lehet? Vagy hogy kikerültek a mandulák, most már szépen helyre fog jönni minden és nem kell egyéb külső segítség a gyógyulásban?
Ön mit javasol, laikusként már az altatásos fülvizsgálaton is gondolkodunk. De kell-e ez egyáltalán?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel: M. Rita


Kedves Rita!

A korábbi tartós fülkűrt-működési zavar következtében kialakult idült (savós?) középfülgyulladás miatt hall rosszabbul a gyermek.
A műtét után várható, hogy - szép lassan - javul a helyzet.
Azonban, tisztázni kéne, hogy mi vezetett az orrmandula túltengéséhez!
Tudniillik, amíg ezt nem tudjuk, addig nincs megoldva a kórfolyamat és nem várható 100%-os rendeződés.
Meg kéne nézni - endoszkóppal! - a leányzó orrát, tisztázni kéne a dobüregi légnyomás-viszonyokat (tympanometria), meg kéne nézni az orrmelléküregek állapotát (3D CBCT) stb.
[Az altatásos hallásvizsgálatra, jelenleg, semmi szükség sincs.]
[Részletesebben lásd: www.sinolaser.hu]

Üdvözlettel
dr Baczonyi

előző oldal  83 84 85  86 87  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Légzőrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!