orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Gál Adrien

Dr. Gál Adrien válaszol

Dr. Gál Adrien

pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa

hipnózis, KIP, homeopátia

előző oldal  60 61 62  63 64  következő oldal
mániákus depresszió  2010. március 16. 14:38   #1240 

Kedves Doktornő!A barátom 32éves és ugy néz ki a tünetei alapján,hogy mániákus depressziós,szeret velem lenni,szeret velem szeretkezni de közbe csak néha kivánja a szexet,valamint minden hétvégén rájön a depresszió és este munka után amikor otthon ül egyedül az üres lakásában és olyankor nem akar velem se és senki mással találkozni mert nincs kedve hozzá,meg megszokta már meg magányos akar maradni ilyeneket mond.Nincsenek barátai se,mert már elhagyták,megunták hogy nem nagyon lehet elhivni sehova se,engem is elutasít hetekre eltünik és nem válaszol az smseimre se,aztán amikor éppen jókedve van és rá ér akkor visszair hogy talizzunk akkor nagyon jól elvan velem de utána megint rájön a rosszkedv,de ha aggodom miatta az a baja,mert miatta ne aggodjon senki se szerintem ezért is cselekszik ilyen lekoptatos dologkat hogy megutáljam őt mert ő szerintem megvan arrol gyözödve hogy csak pup lenne a nyakamon egy ilyen ember mint ő.De igen sokszor nem tud nekem ellenállni ezért is gondolom ezt hogy ez igy lehet.a problémáirol csak nekem beszélt eddig ,de hozzátette ne sajnáljam őt,nincs semmi baja csak évek óta rátör a depresszió amióta nincs komoly kapcsolata és a barátai is elhagyták.Kiskorában több tragédia is történt vele amitől ő ugy érzi pup a világnak.további tünetek:hol vidám,pörög a jokedvtől aztán hirtelen szomorú lesz,akkor hol csendes hol nagyzolos,akkor magas a vérnyomása is amikor ideges,skszor rosszul lett már a munkahelyén is,orvoshoz nem akar fordulni mert szerinte semmi baja és mivel elutasítja a közeledésemet is mintha nem érdekelném őt igy nem tudok vele beszélni se,most probálok ugy tenni hogy nem logok a nyakán mert ő ugy érezte ezzel ,megfolytom őt és ezért is utasít el,nem beszél velem pár hete és most várom jelentkezzen magától de nem tudom ez jó ötlet e lehet mégis nekem kéne irnom neki.mit tegyek?előre is köszönöm segítségét.
26éves kétségbeesett lány:(nagyon szerelmes vagyok belé,ezért is nem hagyom magára.


Valakin csak akkor lehet segíteni, ha hagyja. Ez a kutya-macska játék nem vezet sehová önök között. Ha önt szereti, akkor meg fogjha találni önt. Talán azon kellene elgondolkodnia, hogy mi a jó azolyankacsolatban, amikor nem számítha a másikra és ki van szolgáltatva neki?
Üdv dr. G.A.

Segitsen!!!!!  2010. március 16. 14:36   #1239 

Üdv.

Kedves doktornő, nekem olyan problémám lenne, hogy az édesapám sajnálatos módon,családi okok miatt öngyilkossági kisérletet hajtot végre(benyugtatózta magát) szerencsére a mentők időben érkeztek és sikerül megmenteni az életét!Azomban mióta hazajött a kórházból a családomnak nincs negálása előtte, iszik, dohányzik....amit előtte nem csinálta, és ezek mellet terrorizálja a családot!Probáltunk vele beszélni de nem halgat senkire! Mondjuk én azt sem értem hogy hogy engedhették ki ilyen állapotbn a kórházból a gyógyserezés után 2 napra?...."Felelőtlenség volt"!! Nagyon szépen kérem segítsen a tanácsaival, nagyon várom válaszát mert már nem nagyon bírom ami itt megy:(!!

Üdv: Lolo!!!


Kedves Lolo!
beszéljenek a kórházi kezelőorvossal,esetleges további kórházi kezelésről. Egyébként Budapesten van egy Krízis osztáélya az Alsóerdősor u.7-ben, ha az édesapja akarja, ott tudnak az ilyen dolgokban segíteni.
üdv dr. G.A.

Gabyca  2010. március 16. 14:34   #1238 

Kedves Dr Nő!
Az lenne a kérdésem önhöz,hogy én ugye jelenleg antidepresszánsokat szedek,a comvulexet,és a citapramot. Kaptam még éjszakára Sanval nevű altatót.
Az lenne a kérdésem,hogy a sanvalt azt le lehet-e cserélni xanax nevű gyógyszerre.
Mondjuk én abból egyszer vettem be a 0,5 felét,és elég erős volt,de jót aludtam tőle.
Ön szerint lehetne -e ezt felíratni a dr.nőmmel,erre tudom hogy rá lehet szokni,de csak a legkisebb adag elég lenne.
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Gabriella.


Kedves Gabriella!
Az altató, sanval nem ugyanaz,mint a nyugtató Xanax. Nagyon megfontoandó alecsrélése, néha előfordul. De ezt a kezelő pszichiáterévelkellene megbeszélnie.
Üdv dr. G.A.

Nettike  2010. március 16. 14:30   #1237 

Tisztelt Dorktor Nő!

Lányom 8 éve szorongásos depressziógan szenved. Betegsége az egyetem alatt jött ki rejta. Pszichológus és pszichiáter is kezelte ambulánsan. Cipralex-et szedett. íorvosa külföldre települ, lányom pedig úgy gondolta, hogy ura lesz a helyzwetnek, bár nem gyógyult meg teljesen. Temészetesen ez nem sikerült éls ujabb szichológus és pszichiáter követekezett. ugynazt a gyógyszert írta fel. Pszichológusa elment, Ő megint csk ali javult. 2 hónaja felkeresünk egy pszichológust, aki rájött , hogy nem tud egyedül sefgíteni lányomon, és orvosi segítséget kért, Mániás depressziót állapítottak meg nála . Biporális szakaszban. Cimbalta nevű gyógyszert és Lamolett hangulatjavítót kapott. ( Orvosa szerint az előző gyógyszer nem volt kielégítő számára, mert csak az egyik hormont gyógyította) .Ő egy 29 éves diplomás fiatal asszony, aki az élet sötét oldlát látja, bár errre semmi oka. A környezetét okolja mindenért. Kifogásai megfoghatatlanok. Az egész család számára érthetetlen. Másnak az általa elmondott dolgok 1 percig tartnának, nála ettől avilág döl össze. Testvére aki vele egy idős , sem érti meg a kifogásokat. Egyértelmű, hogy a betegsége mondatja vele a sértő, kötözködő szavakat. Munkáját elvégzi, de nagyon feledékeny és szétszórt. jelenleg a férjét okolja a boldogtalanságáért. Viszont egyszerre lelkiismeret furdalása is van vele szenmben, mert tudja, hogy milyen jó ember. Ezt is biztosan tudja a család, hogy nagyon kevés férj lenne ennyire odaadó és toleráns. Már párterápiára kezdtek járni, hátha az segítene., de egégyrtelmű a lányom betegsége sajnos. MIndig egy nagyon szerény, magával elégedetlen, visszahúzódó lány volt, önbizalom nélkül. Mint külsőleg, mint belső tulajdonságait, inteligenciáját tekintve minden oka meg lenne az önbizalomra, de ő nagyon szerény. Mi egy nagyon családcentrikus család vagyunk.Mindig tulzottan odafigyeltünk a gyermeinkre. Számunkra mindenek felett az ő boldogulásuk, életük volt a legfontosabb, és az is lesz amíg élünk. Mióta lányunk állapota ilyen azóta sem éjjelünk, sem nappalunk a férjemmel.
Kedves doktornő! Kérem a leírtak alapján kérem válaszoljon, hogy lányunk meggyógyulhat-e, tünetmentessé válhat-e. Szülhet-e gyermeket, mert 29 éves és itt lenne az ideje. Nem mer erre gondolni sem, mert fél, hogy a magzat károsodhat. Mi az az idő ami laatt ebből ki lehet gyógyulni. Ha visszatér a betegsége, mennyire vállhat súlyossá? Terhesség alatt súlyosbothat az állapota? Természetesen a legfontosabb, hogy Ő meggyógyuljon. De tudjuk, hogy ez a gondolat nagyon foglalkoztatja Őt és ez is egy ok a bánatára, hogy nem tudja betegsége kimenetelét,idejét, melyen állapotba kerülhet még. Nagyon fél a rossz közérzettől, nagyon rosszul érzi magát a bőrében. Azt mondja, hogy nagyon szenved. Kérem szíves válaszát. Köszönettel egy aggódó anya Nettike jeligére.


Kedves Aggódó Anya!
Sajnos így csak általánosságban tudok segíteni.A biploáris betegségnek is több típusa van, sokszor egy személyiségzavarral jár együtt. Lényeg, hogy tartson ki a lánya egy orvos és egy pszichotereapauta-pszichológus mellett, mert a dolgokon mindig lehet változtatni. A szülésre vonatkozó kérdéseket mert kezelő pszichiáterével kellene megbeszélni, ahogy a gyógyszerelést is, mert az tény, hogy a gyógyszerek átmennek a babáa és ezért ilyenkor a lehető legkevesebb gyógyszert javasolt szedni.
Pontos diagnózist nem ismerve nem tudok a jövőre vonatkozóan jósolni.
Üdv dr. G.A.

sertralin  2010. március 15. 18:49   #1236 

Tisztelt Doktornő!


Kényszerbetegségre sertralin-ratiopharm-ot írtak föl nekem 1/2 tablettát egy hétig,mellé 1/2 tabletta rivotrilt.
Nagyon nem szerettem volna gyógyszert szedni,de a pszichológusom szerint meg kellene próbálnom.
Tegnap este vettem be az első adagot,de nagyon rosszul lettem(nyelvzsibbadás,fülzúgás,szédülés,izzadá s,bizonytalan járás,mellkasi fájdalom)kb. 30 percig,majd utána is nyugtalan voltam.
Úgy gondoltam nem is szedem "tovább". Abból nem lehet baj,hogy a félszem után abbahagyom?
Nincs valamilyen más ,gyógyszert kikerülő módja a gyógyulásnak?



Általában kényszerbetegségben elöbb -utóbb szüksége lesz gyógyszerre. Esetleg egy intenzív pszichoterápiával elkerülhető.
Üdv dr. G.A.

zsákutca  2010. március 15. 18:48   #1235 

Tisztelt Dr.Nő!


Ön szerint az anafranil szedése,megkönnyíti a rivotrilról való leszokást!?Ön milyen módszert és milyen tempót javasolna a rivotrilról való leszokáshoz???Köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:Varga Róbert


Nézze Róbert, így ilyen komlikált esetben nem javaslok konkréttempót. Általában be szokott válni, ha havi lépcsőfokban gondolkodunk, akár fél mg havonta.
üdv dr. G.A.

Metadon  2010. március 14. 20:22   #1234 

Tisztelt Doktorno!

Parommal aki kulfoldi allampolgar(marokkoi) Teneriferol koltoztunk Murciaba. Parom 2 eve metadonkezelesben vesz reszt,itt az murciai centerben nem fogadjak, mivel jeleneleg nincsen szemelyisegetigazolo dokumentuma, viszont van hivatalos rendorsegi jelentese az elveszett iratairol. Irati hianyaban nem reszesul eelatasban, 3napja metadon nelkul van, az elvonasi tunetei egyre erosodnek. Mihz kezdhetunkilyenkor, hova forduhatnank segisegert. ideiglenes papirjai min.2het mulva lesznek csak, addig nem lehet a gyogyszere nelkul, akar halalos is lehet. kerem segitsen!
koszonettel
Judit


Kedves Judit!
Szögezzünk le valamit. A methadon elvonás, úgy mint a heroin elvonás nem halálos. Csak nehéz, szenvedéssel jár. Amennyiben nincsenek papírjai, igazolások, eü biztosítás szerintem ot serm tudnak segíteni.
üdv dr. g.A.

kérdés  2010. március 14. 14:32   #1233 

Tiszteletem doktor nő!

Már párszor kérdeztem öntöl,most ujra ittvagyok.szerintem megint felémkerekedett a pánik vagy ne tudom mivan velem.....2napja megint csak a rossz gondolatok vannak bennem,nyomásérzetek,mintha nehezen kapnék levegöt,mintha valami lenne a torkomba vagy szoritaná,mindig azt hiszem h a szivem leáll.kb másfél honapja nem voltak tüneteim.épp pénteken voltam sportorvosi ellenörzésen is ahol csináltak ekg-t meg vérvételen estem át.azt mondta az orvos h minden rendben van nincs miröl beszélni.tavaly összel meg minden lehetséges vizsgálaton átestem.ott is minden negativ volt de ezt már egyszer leirtam önnek.pszichiáterhez nem fordultam azota mert vannak teljesen tünetmentes honapk is nem akarok gyogyszeres kezelést 20évesen.önszerint a pánik ilyenkor uralkodik rajtam és azértvannak mindezek?v már az idegrendszerem kivan emiatt kattanva?

válaszát,segitségét elöre is köszönöm!


Szerintem ha ez ennyire visszatérő és nem múlik, pszichoterápiára kellene jelentkeznie. Minnél többidőtelik így el betegségben, annál nehezebb lesz elmulasztani...
Üdv dr. G.A.

14 éves idegi problémákkal küzdő fi  2010. március 14. 14:31   #1232 

Tisztelt Doktornő!

Az ön segítségét szeretném kérni, a lányom barátja 14 éves és idegi problémái vannak. Kb. 2 éve édesanyja elvitte pszichológushoz, akkor írtak fel neki gyógyszert. Szedte is, idők elteltével csökkentették majd később mondták neki, hogy abbahagyhatja a gyógyszer szedését. Mióta nem szedi teljesen kivan fordulva önmagából. Nagyon hamar felhúzza magát, idegességében a falba üti a fejét és kifáradásig hajtja magát (pl.: edz). Másnap nem tud iskolába menni mert annyira izomláza van hogy a lábát nem bírja mozdítani. Amikor szórakozásból az öccsével birkózik sokszor bedurvul és nem veszi észre, hogy ezzel fájdalmat okoz. Sok horror filmet néz, az a kedvenc része mikor vér folyik ( elnézést a kifejezésért hogy így mondom, pl.: az embert feldarabolják, kilóg a belső szerve, stb. ) Ha valaki felajánlja a pszichológus segítségét mindig azt mondja , hogy majd ő segít magán. Senki tanácsát nem fogadja meg. Nagyon befolyásolható. Mikor ideges a haverjaihoz megy, nem érdekli semmi más. Teljesen átvette és folyamatosan átveszi az egyik haverjának a rossz stílusát. A lányomnak azt mondta, nem szeretné folytatni a kapcsolatot mert mindig ideges és akkor vagy neméri el a lányom telefonon vagy interneten nem ír vissza. Nem akarja megbántani a lányomat, azt mondta legyenek csak barátok. Akárhányszor a lányom mondja neki hogy folytassák a kapcsolatot és bármiben segít neki, annyiszor azt mondja , hogy jobb lenne a lányomnak nélküle és, hogy jobb fiút érdemel. Mit lehet ennek érdekében tenni?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Rozália


Igen a srácnak komoly pszichés bajai lehetnek, de ezzel csak akkor lehet bármit is kezdeni, ha ő is hajlandó rá. A lányának talán inkább azon kellene gondolodnia, hogy miért van szüksége erre labilis és kiszámíthatatlan fiúra.
Talán lazítani kellenne a kapcsolatot, főleg, ha fiú is ezt akarja...
Üdv dr. G.A.

dori21  2010. március 14. 14:28   #1231 

Tisztelt dr nö

21éves nö vagyok.3éve szülés után pár honappal légszomj, hasfájás,szédülés,száj és kézzsibbadás jelentkezett nálam.Elmentem orvoshoz aki vérvételre küldött az eredmény jo lett.És ezzel el volt intézve.A hasfájáson kivül a többi elmult.Ugy fél éve a szememben egy hajszálér jelent meg amit néha szemremegés kisér.3honapja gégegyulladásom van egy gombocot érzek a torkomban. Egész nap kedvtelen feszült, ingerlékeny,abszolut semmi kedvem semmihez.Tele vagyok negativ érzésekkel,egész nap csak aludnék.
Remegés,kézzsibbadás,hidegrázás,enyhe höemelkedés,mellkasfeszülés,orrdugulás,légszom j,szédülés,izületi fájdalom,fejfájás jelentkezik.Néha csak ugy rámjön amitöl megijedek halálfélelmeim vannak.Olykor arra gondolok hogy valami komoly betegségem lehet.Ugy érzem teljesen eluralkodott ez az állapot rajtam.Nem járok pszichologushoz,gyogyszert sem szedek és nem is akarok ha nagyon nem muszáj. A háziorvosom diagnosztizálta a pánikbetegségem.Valyon tényleg az?


Ezek alapján könnyenlehet pánik betegség, de érdemes lenne személyesen felkeresnie egy pszichiátert a pontosabb diagnózis érdekében. Akkor majfd el lehet töprengeni a kezelési formákon.
üdv dr. G.A.

zsákutca  2010. március 14. 14:27   #1230 

Tistelt Dr.Nő!

Már írtam önnek,pár napja(1215,1214)!Felhívtam az a pszihiátert,aki annak idején felírta nekem az anafranilt és a rivotrilt!Azt javasolja,hogy emeljem,fokozatosan az anafranilt,fokozatosan 150mg-ig,mert a 25 mg az nagyon kevés!Viszont rivotrilból maradjon az 1-1-2 a 0,5mg-ból!Dr.Nő,lehetséges az,hogy szétesett az agyamban valami és nem fog stabilizálódni,mert ugye sokat szenvedtem,hogy lerakjam a gyógyszert és vártam,hogy jobb lesz,de rosszul voltam az elvonásom alatt?????Az anafranil,ki tudja váltani a rivotril hatását és el tudnám hagyni a rivotril,mert az brutális elvonási tüneteket okoz????Nagyon sokat informálódok a benzodiazepinekről,Ausztriában úgy szoktatják le az embereket,hogy váliumra állítják át őket,mert a váliumnak,nagyobb a hatóideje!Erre itthon nincs lehetőség????Lehet,hogy maradandó károsodások lettek az agyamban????Köszönöm a válaszát!!


Tisztelettel:Varga Róbert


A válium az a Seduxen, még erősebb a hozzászokás rá, mint a Rivotrilnál. Egyébként elvonás nincs szenvedés nélkül, ezt ne várja el. Az elvonás alatt ön szenvedni fog, ki kell találni alternatív segítségeket, amivel ezt át tudja vészelni.
Üdv dr. G.A.

sokk  2010. március 14. 14:25   #1229 

Tisztelt Doktor Nő!

18 éves fiú vagyok. Kíváncsiságból keresgéltem az interneten és aki keres talál alapon,találtam is egy lefejezéses videot. Élő volt:Sajnos.
Egy amerikai embernek levágták késsel a fejét és ezt vették fel videóra. Teljes egészsében végignéztem, vagyis végignéztem egy ember brutális halálát. Annyira szörnyű volt és még hang is volt hozzá ahogy üvöltött szerencsétlen...
Nem tudom tultenni magamat a látottakon és a hangon,hogy hogy lehet valaki ennyire kegyetlen és ennyire burtális...Azt a férfit is hazavárták és azt a férfit is szerették. És ő is ember volt éppúgy mint én vagy Ön. Az a férfi is örült és nevetett, boldog volt vagy épp szomorú.
Annyira felzaklatott, hogy hogy lehetett ilyet tenni egy emberrel....
Annyira megviselt a video, hogy ha rágondolok szó szerint rosszul vagyok...
Mivel tudnám magamat ezen a borzasztó látottakon tultenni?


Hát a sokkoló videók tényleg sokkolók. Sajnos léteznek brutális, kegyetlen emberek, akik mások kínzását akár élvezetből teszik. A világ ilyen. Egyébként kínzások még kis hazánkban is előfordultak, akár néhány évtizeddel ezelött. lehet, hogy jobban meg kellene eismerkednie az emberek sötét oldalával. Sokak szerint a pokol itt van a Földön.
Üdv dr. G.A.

fájdalom  2010. március 13. 18:23   #1228 

Tisztelt Doktornő!

olvasgatom-olvasgatom a forumot és meglepett az hogy a fájdalmak 80-90%-a pszichées eredetű lenne???? és a pszichoterápia jó fájdalmak ellen?
Reuma ellen jó lenne?


Akár a 80-90%-a a fájdalomnak lehet pszichés eredetű.
A pszichés hozzá állás,, az önhipnózis sokat csökkent a fájdalomból. Műtétet is tudnak végezni hipnózisban fájdalomcsillapítás nélkül.Nemrég Kinában végezték ezt a kisérlete, ha jól emlékszem.
üdv dr. g.A,

lamolep  2010. március 13. 16:40   #1227 

Kedves Doktornő !

Pár éve bipolaritás ként lett megállapitva betegségem; azota lamolep nevű gyogyszert kell szednem: reggel és este. azt szeretném megtudni hogy ez a leghatékonyabb gyogyszer ennek a betegségnek a kezelésére vagy még mire lehetne leváltani? Van e ami hatékonyabb? Ha pedig ezt a gyogyszert jonak tartja, akkor lehetséges az hogy valaha is elhagyam és ne kelljen semmit se szednem?! ezen kivül még pajzsmirigy alulműködére szedek gyogyszert: L-Thyroxint.
várom válaszát! Üdvözlettel: Noemi



Kedves Noémi!
A bipoláris betegségnek több típusa van, a gyógyszerek semegyformák, van több féle. EZt inkább a kezelőorovsáva beszélje meg!!!Ebbe a témába így nem szívesen megyek bele.
Üdv dr. G.A.

kérdés  2010. március 12. 20:43   #1226 

Tisztelt Dr. Nő!
December óta pánik beteg vagyok,de már egy hete nincs tünetem és a gyógyszert sem szedem(frontin0,25mg).Nem tudom azt,hogy ez mit jelent,talán meggyógyultam?Vagy talán még vissza térhet?

elöre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:Niki


Kedves Niki!
Mind a kettő előfordulhat.
Üdv dr. G.A.

...  2010. március 12. 15:47   #1225 

Tisztelt Doktor Nő!
Az a problémám, hogy mostanában vannak olyan napok, amikor minden ok nélkül elkap a sírás, kedvtelen vagyok, "idegesítenek" a családtagjaim (nem azért mert olyat mondanak vagy tesznek), akkor érzem jól magam ha senki nem szól hozzám. Ez amilyen hirtelen jön, úgy el is múlik. Mi lehet a bajom? Talán depressziós vagyok? Mit tegyek?

Előre is köszönöm a válaszát!


Hát ezek a tünetek valóban lehet,hogy depresszióra utalnak. ha már akár egy hétig is eltart a mélyállapot és utána se érzi magát jól, akkor feltétlenül kérjen segítséget szakembertől!
Üdv dr. G.A.

pszichoszomatikus betegség?  2010. március 12. 15:04   #1224 

Tisztelt Doktor Nő!

Már egy éve állandó hüvelyi fájdalmam van, illetve fájdalmas vizelési panaszaim.
Hüvelygombám volt, de az orvosom szerint már elmúlt amit én természetesen nem kérdőjelezek meg, de a tüneteim egyáltalán nem enyhültek. Urológusnál is jártam, és ilyen jellegű problémám sincs.
A kérdésem az lenne, hogy ez lehet-e pszichoszomatikus betegség, és ha igen akkor mi ennek a kezelési módja?
Válaszát előre is köszönöm.


Lehet pszichoszomatikus betegség. A fájdalom legalább 80-90%-a pszichés eredetű. Pszichoterápia erre a gyógymód.
Üdv dr. G.A.

Mi az igazság? - 2  2010. március 12. 15:03   #1223 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm válaszát, de elkerülte figyelmét az érem másik oldala, amit szintén kérdeztem. A gyógyszermentes skizofréneket le tetszett írni, de mi a helyzet a legalább egy évtizede antipszichotikumot szedőkkel?
Próbáltam volna ilyeneket találni, de nem sikerült.
Jut eszembe, antipszichotikumot szedő paciensek esetében mekkora a halandósági statisztika?

Köszönettel várom válaszát.

Tisztelettel:
István


Kedves István!
pontos statisztikkákkal szolgálninem tudok, nem is afeladatom. Úgy tudom hazánkban is folytak ilyen kutatások a SOTE Pszichiátriai KLinikán. Tanulmányozzon szakfolyóiratokat ( a magyar a Psychiátriai Hungarica) , ott talál pontos staisztikai adatokat a kérdésére.
Azonban a tapasztalati véleményem az, hogy a jól beállított schizophren pácien életminősége annyira javul és szenvedése jelentősen csökken, hogy a gyógyszer mellékhatások (persze attól függ melyik) talán nem válnak annyira fontossá. Persze azért ezekre is oda kell figyelni. Sokszor tapasztaltam azt, hogy inkább a páciens kérte a gyógyszert, mert inkább elviselte azt, hogy pl. hízik, mint azt a feszültséget és szorongást, amit a hallucinációi okoznak...Egyébként pszichiátria betegek érdekvédelmi egyesülete létezik, csaka pontos nevét nem tudom. Talán ott tudnak pontos infokkal szolgálni erről is.
Üdv dr. G.A.

feladjam?  2010. március 12. 14:57   #1222 

Kedves Doktornő!A férjemmel vannak komoly gondjaim... És szeretném tudni hogy ön szerint gyógyitható e vagy hogy kihez forduljak ha egyáltalán érdemes bár azt hiszem csak nem tudom feldolgozni hogy nélküle kell élnem.Az a gond hogy nagyon csúnya gyerekkora volt sokszor menekülnie kellett és volt hogy napokig felügyelet nélkül étlen volt 6 évesen a testvéreivel.Az édesanyja alkoholista volt majd az apukája öngyilkos lett felakasztotta magát igy nagy sokára intézetbe került.A lényeg hogy nagykorúságára talpra állt egyedül egyfolytában dolgozott keményen bár nagy ritkán ivott is de nem volt vészes csak mint a többi fiatal néha hétvégente.Összejöttünk,beilleszkedett,és albérletbe költöztünk hogy bizonyithasson nekem és a szüleimnek is ugy érzem.Ekkor még keresetem nem volt,ö tartott el de becsülettel,azt mondta tanuljak csak.Meg volt mindenünk,majd jelzálog nélkül sikerült egy házat vennünk.Nem volt vele gond és próbáltam türelmes és megértő lenni vele mindig meg stb.Sokszor inkább nem szóltam hogy ne legyen köztünk vita ha akadt is olyan amivel épp nem értettem eggyütt.Könyörgött hogy legyen gyerekünk.Lett is és nagyon jó apának bizonyult.Mindenben részt vett mint egy igazi apuka.A lényeg hogy jelenleg 2 gyermekünk van és szépen lassan ez az élet tönkre ment.Jöttek a hazugságok melyet eleinte észre sem vettem sőt elég sokáig nem,majd nem adott haza pénzt és adósságokat is csinál.Rájöttem hogy játékgépezik,és elmondása szerint is beteg nem birja ki hogy ne menjen be munka után sörözni,és utána a játékgépet se tudja megállni.Soha nem jön haza részegen de 2-3 sört megiszik lassan napi szinten és azt mondja már próbálta de nem birja ki hogy ne menjen be.Kérdeztem miért teszi azt mondja nem tudja és hogy elmegy orvoshoz.Itthon nyugodt családi életet biztositottam neki meg mindent megtettem kértem már többször is hogy gondoljon ránk és ne tegye ezt, de hiába.Volt hogy éjszakákat beszélgettünk át és esküdözött hogy bocsássak meg és 1 hétig minden oké volt aztán kezdődik elöröl.Én dolgozok de már alig birom szinte öt is én tartom el.Lassan a házunk is rámegy erre az egészre..A gyerekeim imádják...Én sajnálom öt inkább azt hiszem bár keveredik a szeretettel is és azzal is hogy félek.Sokszor fenyeget hogy felakasztja magát,és félek hogy mi lesz ha megteszi..Én már ezt alig birom...Átvettem a férfi szerepet teljesen itthon,nem számithatok rá jelennleg semmibe sem,és nem tudom mit évő legyek hiszen a lelkemet is kitettem már..Egyáltalán arra lennék kiváncsi hogy meggyógyulhat e ö valaha?Mert ugy érzem nem ha eddig nem sikerült neki,és beadtam a vállást is éppen ma.Mondtam is neki azóta se ért még haza..Azt tudom hogy ez igy nem élet legalábbis nekem nem mert már rengeteget idegeskedem.Ön szerint mit kéne tennem?Fogadjam el hogy itt a vége?Vagy lát valami esélyt,hogy gyógyitható lenne?Vagy hova fordulhatnék?Kérem adjon tanácsot öszintén nekem.Köszönettel:Andrea


Kedves Andrea!
A változást a férjének akarnia kell, de ebben önnek is szerepe van. Önnek meg kell húznia a határt, mit képes még tolerálni. Ha az ígéret be nem tartásának nincs következménye az ön részéről, akor a változás a férj részéről nehezen fog menni. MIndenképpen forduljon a férje szakemberhez, egyedül nehéz ezen változtatni.
Üdv dr. G.A.

hipnoterápia  2010. március 12. 14:54   #1221 

Tisztelt Doktornő!
Egyszer kérdeztem Önt hipnoteráiával kapcsolatban.
Nos, most ujra felmerült bennem, hogy megpróbálnám.
Nem tudom, hogy azonban lehetséges-e úgy, hogy
mivel a pszichiáterem nem végez ilyesmit, keressek egy erre
alkalmas személyt, de a pszichiáterem kezeljen tovább?
én nem szeretnék csak emiatt másik orvoshoz kerülni,
évek óta kezel már ez a pszichiáter engem.
egyedül meg végképp nem mennék el hipnoterápiára, szeretném,
ha ott lenne a pszichiáterem, nyilván neki is hasznos lenne amit meg
tudok,de
valószinüleg megpróbálkoznék vele, ha tudnám, hogy
egy egyszeri alkalomról van csak szó és utána semlesz
ennek semmi következménye. nekem gyerekeim vannak, tehát
nem tudnék órákon át, napokon át agonizálni a történteken, hiszen
a család az akkor is család maradna. nem tudom, érti-e a félelmemet?
mégis érdekelne, ilyen körülmények között ez a módszer hatékony
lehetne-e az én esetemben?
válaszát előre is köszönöm:
Niki


Kedves Niki!
Miért akar pontosan hipnoterápiát?
Üdv dr. G.A.

előző oldal  60 61 62  63 64  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Mentális egészség témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!