orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Puskás Emese

Dr. Puskás Emese válaszol

Dr. Puskás Emese

tüdőgyógyász szakorvos, orvosi rehabilitáció (tüdőgyógyászat) szakorvosa, homeopátiás orvos

előző oldal  49 50 51  52 53  következő oldal
Tüdőgyulladás  2011. március 21. 19:36   #1020 

Kedves Doktornő!
Az alábbiak miatt szeretném kérni tanácsát:
Ez év februárjában a háziorvos Mrtg-vel alátámasztott tüdőgyulladást állapított meg ,levipfloxacin kezelést kaptam 7 napig. Ezt követő kontroll Mrtg progressziót jelzett ezért gyógyíntézebe küldött.A kórházi zárójelentés az alábbiakat tartalmazza :
A felvételkor panaszmentes betegnél kétoldali köteges transparenciacsökkenés, labor: Wbc :10,52 PLT 703,00 Mon % 12,40
Vvt sülly. 77mm//óra CRPM 11,10 D -dimer 1,22.
Kezelés: LMWH, Clexane,Lendacin,Medrol, Controloc
Kezelés hatására a laborértékek mérséklődtek /, érdemi radiológia regressió nélkül.
Mellkas CT -re küldtek,melynek erdeménye:
-folyadék nem található
-lebenyekben részben mozaikszerűen részben összefüggő nagyobb területet elfoglaló ,bizonytalan határú, alacsony denzitású dystelectasiás területek láthatók,környezetük kifejezetten kötegezett
-szolíd góc nem található
-a med.megnagyobodott nyirokcsomó nem mutatható ki
-a máj homogén, mellékvesék épek vélemény: a tüdőkép elsősorban gyulladásos folyamat lehet, alveolaris haemorrhagia valószínűsége kisebb

Kontroll vérvétel 2010.03.16. eltérései
WBC : 10,5 Mono :1,9 Vvt sülly. 39 nátrium: 135, kálium 5,2 C reaktiv fehér.ultraszen. 5,32

Kontroll vizsgálati vélemény:PA felvétel és átvilágítás történt , az előzményekhez képest regressio, mindkét oldalon basalis túlsúllyal köt.ábr.
Diagnózis Tüdőgyulladás, Egyéb interstit.tüdőbetegség fibrózissal
Kezelés:
Metypred 1x16 mg, Controloc 1x20mb szedése 3 hét múlva kontroll

Eléggé megijedtem miután elolvastam a fibrozissal és a gyógyszerrel kapcsolatos tudnivalókat.
Szeretném megkérdezni a fentiek alapján a doktornő véleményét, hogy ennyi amit lehet tenni ebben az esetben, 10napja a hátam is fáj, de az orvos szerint nem biztos, hogy ettől van.
Elnézést a hosszú szövegért, de csak így tudtam érhetően összeszedni a
kérdéseimet .
Köszönettel : Nagy Anikó


Kedves Anikó!

Tüdőgyulladása volt, ami nagyon lassan szívódik fel. Ezért a Medrol kezelés, nem hiszem, hogy tartós lenne, ne aggódjon. A fibrosis sem biztosan végleges diagnosis. Ha a gyulladás megszünik, kontroll Ct vizsgálat biztosan lesz.

üdvözlettel: Puskás Emese

leszokás  2011. március 21. 19:33   #1019 

Kedves Doktornő!

21 éves vagyok, és 3 éve dohányzom. Az utóbbi időben szerencsére már egyre kevesebbet. Eddig sem dohányoztam "sokat", napi 3-4 szál volt legfeljebb. Sajnos az érettségi körüli stressz, majd az egyetemen a vizsgaidőszak voltak leginkább a felelősek, hogy cigizni kezdtem. Azonban már 4 napja nem dohányoztam, és érzem, hogy a közérzetem napról napra jobb. Reggel sokkal fittebben ébredek, és nem fájós fejjel. Napközben minden tevékenységhez sokkal több motivációm van, és nem nyom el a lustálkodás és a fáradtság. Ön szerint még időben vagyok, és nem károsítottam a tüdőmet maradandóan? Illetve milyen pozitív változásokra lehet még számítani?

Várva válaszát, köszönettel:

Erika


Kedves Erika!

Még nem alakult ki semmi maradandó véleményem szerint. Az arcbőrén veszi majd észre leginkább aváltozást, ha véglegesen sikerül letenni a cigarettát.

üdvözlettel: Puskás Emese

Kedves Doktornő!  2011. március 19. 21:02   #1018 

Azt szeretném megkérdezni hogy a röntgen leletemen egy dolog van ami nyugtalanít. A bal basison kissé kötegesebb tüdőrajzolat látható. Ez mit jelent?
rosszat? mi a teendő? Előre is köszönöm válaszát! Timi


Kedves Timi!
Lehet lezajlott gyulladás, vagy aktív hörgőhurut árnyéka. Ha nincs panasza, egy hónap múlva kontroll rtg. lehetséges.

üdvözlettel: Puskás Emese

CT vizsgálat  2011. március 19. 21:01   #1017 

Tisztelt Doktor Nő

2002- ben műtöttek emlő rosszindulatú daganattal. Most mellkas CT-re küldtek, melynek eredménye a következő :
A tüdőkben elszórtan számtalan 6 mm-nél kisebb, zömében subpleuralis nodulus, az I. szegmentumokban néhány subpleuralis köteg ábrázolódik, a bal felső lebeny basisan vastag köteg fut.
A bronchusok nem tágabbak,faluk egyenletesen enyhén vastagabb.
A tüdőkben egyéb kóros , fibrosis, met.-re gyanús képlet nem mutatható ki.
A mellékvesék , a máj vizsgált sikja homogén.
A háti gerincen enyhe spondylosis van . A csigolyákban met.nem mutatható ki.
A háti kyphosis fokozott.
Legyen szíves Doktor Nő megválaszolni nekem , hogy mi is a probléma ,mit jelentenek ezek a kifejezések , szükséges e további kivizsgálás ?

Köszönettel : Szabó Istvánné


Kedves Szabóné!

Nincs semmi probléma, nem talált a CT áttétre gyanús árnyékot.

üdvözlettel: Puskás Emese

Klára  2011. március 19. 20:59   #1016 

Kedves doktornő !

Nummularis dermatitist állapított meg a dermatológus.
Tenyerem,talpam van fertőzve,nagyon viszket , annyira,hogy órákon át tudnám vakargatni,már a bőrt is levakarom ilyenkor,tehát sebes felületek vannak és kirepedezik.
Néhány hétig kezelgettem az általa ajánlott - sajnos nagyon erős koncentrációban steroid krémmel - sajnos eredménytelenül. Jobban mondva az egyik helyen valamelyest enyhültek a panaszok,de most már más testtájékomon is kialakulóban van a kiűtés.

Kérdésem az lenne,hogy lehetne - e meggyógyítani ezen betegséget homeopátia segítségével.
Ha esetleg igen kérem szépen segíteni,hogy is lenne az a szer ?

Üdv. Klára.


Kedves Klára!

Lehet gyógyítani homeopátiával, de sajnos látatlanban nem tudok szert ajánlani, ai biztos segít.

üdvözlettel: Puskás Emese

aggodom  2011. március 19. 20:58   #1015 

11 hetes terhes vagyok.Felső légúti megfázásom van,köhögök.A háziorvosom írt fel rá Suprax 200 mg tablettát.Lehet-e terhesség alatt szednem a Suprax tablettát?Száraz érdes légcsöves köhögésem van.Stodal szirupot szedhetem-e a köhögésemre terhesség alatt?


Kedves Érdeklődő!

Ha láza nincs, egyelőre még ne kezdjen antibiotikumot. A Stodalt szedheti.

üdvözlettel: Puskás Emese

segítségkérés  2011. március 19. 20:57   #1014 

Tisztelt Doktor Nő!

Érdeklődni szeretnék, hogy az oxigénhiányos állapotnak milyen túlélési esélye van és mennyi idő alatt várható javulás? Keresztapámnál elég sokféle tüdőbetegség megvan állapítva. (copd, hörghurut, tüdőadenatómia)

Decemberben súlyos oxigánhiánnyal kórházba került, 84%-os volt, két hét oxigénes és antibiotikusom kezelés után hazaengedték, szteroidot sajnos nem tudtak neki a dni, mert a Medrolt nem tudja szedni, rosszul van tőle, azt mondták más gyógyszer erre nincs. Valóban nincs más gyógyszer ami javulást eredményezne?

Már 10 hete szívja otthon a palackból az oxigént napi 14-16 órán keresztül de még mindig nagyon gyenge, az utcára hat hétig ki s em tudott menni, azóta már volt kint néhányszor de nagyon rövid időre. , néha sétál a lépcsőházban de arra sincs mindennap ereje. Vannak olyan napok amikor ki sem tud menni a házból.

Szóval szeretném megtudni, hogy mennyi idő kell, ahhoz, hogy érezhető javulás lépjen fel. van -e remény, hogy tudjon kint sétálni, autót vezetni?

valamint van-e valami kezelés még erre az oxigénpalackon kívül? az oxigénes víz mennyire hatékony? Valamint a hordozható oxigénpalackkal tudna-e közlekedni vagy egyelőre még az nem ajánlatos?

Köszönöm válaszát! Tisztelettel: B . Tünde


Kedves Tünde!

Semmi más gyógyszert nem kapott Keresztapja a COPD miatt? Inhalációs gyógyszert biztos kapott. ha nagyon előrehaladott a COPD, sajnos hosszú távú oxigén kezelés szükséges, de ha csak a palack az akadálya a megszokott aktív életvitelének, lehet hordozható oxigént igényelni a tüdőgondozó főorvosán, vagy az osztályos orvoson keresztül.

üdvözlettel: Puskás Emese

kÉRDÉS!!  2011. március 19. 20:53   #1013 

Jó napot Kívánok!!

Tisztelt Doktor Nő, Zsolt vagyok 31 éves. A mellkasomban szorító érzés jött elő időközönként, és mivel a kardiológián nem találtak semmit, kivizsgáltak, EKG, VÉRVÉTEL, SZÍVULTRAHANG/magas vérnyomás, de az már 2 éve van/, így a tüdőgondozóba vizsgáltattam ki magam, tavaly szeptemberben. Az orvos azt mondta, hogy nem vagyok asztmás, de ezek a tünetek az asztma előszobája ,/allergiás vagyok házipor, kutya, macska szőr is már 4 éve de eddig nem igazán foglalkoztam vele/.A diagnózis: Léguti hyperreaktivitás
Obs ad Asthma
Rhinitis allergica
Volt ekg, aszthma vizsgálat/légzésvizsgálat/, mellkas rtg
A kérdésem az lenne doktornőtől: hogyaz ALVESCO 160 ÍRTÁK Naponta 2x1 pufF-1: REGGEL HASZNÁLOM EGYMÁSUTÁN KÉTSZER, ÍGY MEGFELELŐ E??
2:Van e az oldatnak olyan mellékhatása, ami hosszú távú használat után roncsolja a szervezetet. ??
Mint írtam tavaly szeptember óta használom az Alvescot, eddig semmi problémám nem volt, a panaszaim csökkentek, áprilisban kell visszamennem kontrollra.3: DE az utóbbi időben, 1-2 hétben ismét előjött a mellkasi szorító érzés, doktor nő szerint ez mire utalhat??

Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.


Kedves Érdeklődő!

Az Alvescot jól használja.Ha kiöblíti használat után gondosan a száját, nem okoz hosszú távon semmit. A szorító érzés lehet asthma, és reflux is.

üdvözlettel: Puskás Emese

z  2011. március 19. 20:51   #1012 

Doktornő mellékheregyulladással kezelnek 7 hónapja dokim elküldött tüdőgondozóba koch tenyészetre Kérdésem én iykenkor már tbc gyanus vagyok ? tavaly találtak egy csecsenőtenyérnyi gócot a tüdömnél de kiderült hogy az odavetülő bordákat látták amit ct is igazolt voltam köpettenyészeten az is jó lett az eredménye ezek után is lehet tbc eredetű a mellékheregyulladásom ? azt hallotam erröl hogy nagyon ritka jha esetleg az lenn hogy lehe gyógyitani?mütét?


Kedves Érdeklődő!

Ha a tüdeje ép, attól még más szervében lehet TBC bacillus fertőzés. Gyógyszeresen gyógyítható.

üdvözlettel: Puskás Emese

Újdonság  2011. március 17. 18:56   #1011 

Tisztelt Doktornő!

mellkas rtg.-n jobb csúcsban subclavicularisan fibroticus rajzolatfokozódást írtak le, aktuális kóros nincs. Mi lehet a fent elírt elváltozás?

Köszönettel: Béla


Kdevs Béla!

Régi gyulladás maradványa.

üdvözlettel: Puskás Emese

anyuka  2011. március 17. 18:56   #1010 

Tisztelt doktorno! Ajanlana gyerekeknek a grefrutmag kivonatot? 3eves 8 es 14 evesnek.Ha igen akkor milyen adagolasba? Valaszat nagyonszepen koszonom!


Kedves Anyuka!

Ártani nem árt, acut esetben segíti a gyógyulást. Sz adagolást ilyen kicsiknek sajnos nem ismerem. A gyógyszertárban nem tudnak segíteni?

üdvözlettel: Puskás Emese

fokozott slájm termelődés  2011. március 17. 18:54   #1009 

Tisztelt doktor nő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, az 1oo1. levelem volt, a számozás szerint. Ön bronchitisre gyanakszik a válaszában, aminek én nagyon örültem. Csak szeretném tudni, hogy mit lehet ezzel kezdeni? Homeopatiás szer, gyógyszer, vagy mi lenne a teendő, hogy muljon a köhögésem. A leendő mütéttel kapcsolatban még azért szeretném tudni a véleményét.

Nagyon szépen köszönöm, mert már lelkileg teljesen kikészültem ez alatt az 1 év alatt.

Tisztelettel: Ditke


Kedves Ditke!

A tervezett műtét előtt kontroll CT-t nem csináltak? Ha egy éva alatt nem változott a dolog, nem kéne hozzányúlni szerintem. A bronchitise olyan régi, hogy csak személyre szabott homeopátiás gyógyszer tudna megoldást hozni.

üdvözlettel: Puskás Emese

Magdolna  2011. március 17. 18:51   #1008 


Tisztelt Doktornő.


Hatvannégy éves nő vagyok és túdőfibrosis a betegségem. Érdeklődni szeretnék,hogy van-e valamilyen alternatív gyógymód a betegség lassítására .Válaszát előre is köszönöm. Magdolna


Kedves Magdolna!

Amennyiben betegsége aktív, van mód alternatív lassításra.

üdvözlettel. PUskás Emese

Met. vagy megfázás?  2011. március 17. 18:50   #1007 

Tisztelt Doktornő!
A véleményét szeretném kérni mellkasröntgen eredményemről!

Mellkasfelvétel volt,kétirányú(PA+ bal front)

A lelet: Jól ívelt rekesz, szabad sinusok.
A tüdőben egyértelmű met.-re utaló koros parenchymás eltérés nem látszik.
Bal oldalon a felső lebeny basisán és alsó lebeny területén néhány vaskosabb kötegű noduralis jellegű árnyék látható
A szív nem nagyobb!

Az előzmény :C19HO és C1890
A műtét óta minden vizsgálati eredmény lelet negatív volt,nem csak a mellkas!

Az utolsó mellkasfelvétel fél éve készült azon : Jól ívelt rekeszek. Tüdőmezőben kóros nem látható Kp. Árnyék rendben!

Meg voltam fázva a felvétel előtt nem sokkal kérdésem az lenne,hogy a nodurális árnyék lehet a megfázás következménye ?

Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Üdvözlettel: Teca


Kedves Teca!

Lehet megfázás következménye, de egy hónap múlva kontroll rtg. kéne. Üdvözlettel: Puskás Emese

hasmenés,hányás  2011. március 17. 18:49   #1006 

Tisztelt Cím!

2 napja hányást, hasmenést tapasztaltam magamon, valamint 37,7 fokos volt a hőmérségletem, melyre 2 lázcsillapítót is beszedtem. Gyengének éreztem magam, fájtak a végtagjaim. Másnapra már csak a hasam fájt és most azt vettem észre, hogy ha nagy levegőt veszek, akkor megfeszül a hasam, mintha nem tudnék nagy levegőt venni. IBS betegségem is van, tehát a hasfájásom egy része igazolt lehet, azonban a hányás és a majdnem láz nem. Segítségét előre is köszönöm!


Kedves Érdeklődő!

Vírusfertőzés okozza panaszát.

üdvözlettel: Puskás Emese

kisny  2011. március 17. 18:48   #1005 

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam jelenleg 3 éves. 4-5 hónapos kora óta folyamatosan küzdünk asztmás panaszokkal. Ha náthás lesz, ha köd van, ha fúj a szél stb, akkor mindig előjön a fulladás is. Ventolint, és fixotide-et használunk. A tüdőgyógyász adott már neki egifilint is. Súlyosabb roham soha nem volt még, csak enyhén fullad. Arra a kérdésemre, hogy "ez asztma? "-soha nem kaptam konkrét választ. Szeretném tudni, hogy ez még kinőhető? Továbbá normális, hogy sokszor lesz beteg, ősztől- nyárig? Vagy csak arról lehet szó, hogy a nagyobb testvér hazahozza a közösségből, és ő könnyebben elkapja? Köszönöm a válaszát: Rita


Kedves Rita!

Kisebbik gyermekének érzékeny a hörgő nyálkahártyája, ezért a sok khögés, megfázás. Ilyen kicsi korban nem lehet elkülöníteni az asthmát a bronchitistől, tehát kinőheti még.

üdvözlettel: Puskás Emese

Aggódás!  2011. március 17. 18:46   #1004 

Kedves Doktornő!
Azt szeretném öntől mint szakértőtől megtudakolni, hogy miből lehet megkülönböztetni, hogy szimpla betegségbe csöppentem bele vagy pedig tüdőrákom van?
A biztonság kedvéért leírom a tüneteim: köhögés, folyamatosan fújom az orrom, időnként láz, levertség! A testvérem is a napokban épült fel ugyanilyen betegségéből, de azért én aggódom, hogy valami komolyabbal állok szemmben, mivel már lassan 2 éve dohányzom!
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Egy Aggódó Ember


Kedves Aggódó Ember!

A tüdőrák ritkán jár orrfolyással, náthával. Sokkal valószínűbb, hogy csak egy kis megfázásról van szó. De megnyugtatásul menjen el tüdőszűrésre. És persze hagyja abba a dohányzást, most még sokkal könnyebb, mint pár év múlva!

üdvözlettel: Puskás Emese

lámpaláz  2011. március 17. 18:44   #1003 

Tisztelt Dr.Puskás Emese!

Abban kérném a segítségét,hogy eléggé lámpalázas típus vagyok,hamar zavarba jövök és elvörösödöm.A környezetem dekorativ,aranyos lánynak tart mégis nagyon erős kisebbségérzésem van és önbizalomhiánnyal küszködök.(33éves vagyok)Régebben csak akkor jött ki ha sok ember előtt kellett beszélnem,manapság pedig sokszor már akkor is tünetem van ha egy ismerőssel találkozom az utcánés tudom hogy beszélgetnem kell vele.Irodai munkámnál ez elég elkeserítő mivel az ügyfeleknek gyakran kell prezentálni.Ha tudom hogy mindenki rám néz és figyel akkor kegyetlen ..Tüneteim:szívdobogás,elvörösödés,nem tudok megszólalni..akkor javul ha jó mély levegőket veszekde csak javul folyamatosan elég sok időnek el kell telnie hogy beszélni tudjak.Eléggé stresszes életet élek..A neten utána olvasgattam és Lycopodium c30-as vásároltam meg erre a problémámra,viszont szeretnék megerősítést kapni hogy ez segíthet.Ha igen meddig szedjem....ez meggyógyit vagy a tüneteimet enyhíti.Persze tudom hogy minden agyban dől el.
Nagyon köszönöm válaszát
Rea


Kedves Rea!

Tünetileg biztos segít. A megoldás egy személyra szabott homeopátiás gyógyszer lenne, de próbálja ki a Lycopodiumot, ez is megoldhatja hosszabb időre is a problémát.

üdvözlettel: Puskás Emese

Zoltán  2011. március 17. 18:42   #1002 

Tisztelt Dr.nő! 37éves sportos férfi vagyok.Kb. 1.5éve arra lettem figyelmes,hogy 1-1 levegővételem nehezített. Kérdésem az lenne utalhat-e ez asztmára? Mert én azt olvastam hogy asztma esetén a kilégzés nehezített.Válaszát köszönöm


Kedves Zoltán!

Panasza nem utal asthmára, inkább kifáradás jele.

üdvözlettel: Puskás Emese

fokozott slájm termelődés  2011. március 9. 09:17   #1001 

Tisztelt Doktor nő!

Olvasva az előző válszait, én meg szeretném kérdezni, hogy a fokozott, tiszta
slájmtmermelődés minek lehet a következménye? A gyomromnak nincs baja, arcüreg röntgen negativ, volt pár éve igy a téli időszakban kis pajzsmirigy problémám, ami aztán elmult. Most találtak közel 1 éve foltot a tüdőmön, amit azóta is müteni akarnak, de én nem nagyon szeretném. Semmi más problémám nincs, mint ez a köhögés, de csak addig, mig fel nem szakad. Ennyi idő alatt, ha rákos lennék, már szerintem valami másnak is elő kellett volna jönni. Legalábbis remélem. Biopszia nem volt, mert a tüdőkapuban van a folt, igy nem javasolták, ellenben mütéti uton szeretnének diagnózishoz jutni. Ahhoz iviszont kissé nagy mütét, hogy könnyen belemenjen az ember. Egyszer már irtam ez ügyben Önnek, ls megnyugtató választ kaptam. Azóta sem változott különösebben semmi. Viszont ha köd van, még inkább köhögök és jön a tiszta átlátszó slájm. A köpet cyt. negativ volt, a tbc teszt is, és a hörgőtükrözés is. Mit tetszik tanácsolni?

Tisztelettel és köszönettel: Ditke


Kedves Ditke!

lehet egyszerű idült bronchitise is, ami a váladék termelődésért felelős. Esetleg nehezen igazolható égúti allergia. Az őszi romás mégis inkább a chr. bronchitist erősíti.

üdvözlettel: Puskás Emese

előző oldal  49 50 51  52 53  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Légzőrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!