orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Timár Tibor

Dr. Timár Tibor válaszol

Dr. Timár Tibor

gyermekgyógyász szakorvos, fül-orr-gégész szakorvos

fül-orr-gégész gyermekgyógyász

előző oldal  46 47 48  49 50  következő oldal
Köszönet  2010. március 19. 17:14   #960 

Tisztelt Doktor úr!

Köszönöm válaszait.
A honlapján találtam egy rovatot, ahol tettem még fel Önnek kérdéseket (konkrét orr-fül-gégész diagnózist), ha nem haragszik meg érte.
További kérdésem még az lenne, hogy próbálkoztam én már az infralámpával - mivel korábban ezt olvastam a válaszai között lehetséges gyógymódként - de izgő-mozgó kislányom napközben nem hagyja. Próbálkoztam már úgy is, mikor elaludt, de akármilyen alvási fázisban, mindig felkelt a piros, erős fényre. Ön mit tenne a helyemben? Emlékszem még, hogy édesanyám nekem sót melegített zsebkendőben, azt tettem az arcomra, de én már akkor nagyobb voltam.
Előre is köszönöm válaszait és útmutatásait.
Egy aggódó anyukának ez a legnagyobb ajándék, amit kaphat...

NG Csilla


Kedves Kérdező!

Tungsrammal kell lámpázni.

Üdv. TT

középfülgyulladás  2010. március 18. 23:24   #959 

Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiamnak (4,5éves) tavaly januárban kivették az orrmanduláját. Akkor már hónapok óta gennyes középfülgyulladásban szenvedett. Éjszakánként többször felsírt a fájdalomtól és napközben is sokat panaszkodott, valamint nem hallott rendesen. A fájdalomnak az orvosunk javaslatára fülfelszúrás, majd két héttel később orrmandula műtét lett a vége. A problémánk azonban azóta sem oldódott meg. Egy egyszerű nátha is azonnal felülfertőződik és ráhúzódik a fülére. Állandóan tele van a füle folyadékkal, nem hall rendesen, amit a tympanométeres vizsgálat egy egyenes vonalú rajzzal igazol. Több orvosnál is jártunk, hogy tanácsot kérjünk. Egymástól függetlenül azt gondolják, hogy az orrmandula nem megfelelően lett eltávolítva és ez tartja fent továbbra is a problémát. Két orvos is állította a műtétet végző orvosról, hogy már több anyuka is panaszkodott, hogy az említett orvos nem jól veszi ki a mandulát és később egy új műtétre van szükség.
Azt szeretném tudni, hogy ez tényleg lehetséges-e, hogy "nem jól veszik ki" az orrmandulát?! Illetve, miután nekünk is ezt javasolták, hogy altatás keretében benéznek a gyerekembe és ha valóban van ott orrmandula, akkor eltávolítják és egyben a fület kitisztítják, engedjem-e? Van-e valami más módja, hogy a második orramndula műtétet elkerüljük? Hogyan lehetne a füle felszúrása nélkül, a dobhártyája mögül az állandóan ott pangó folyadákot eltávolítani?
Válaszát előre is megköszönve, maradok
Tisztelettel: P.Katalin


Kedves Kérdező!

Igen, sokszor előfordul, hogy nem jól veszik ki az orrmandulát, amelyik kollégákat ismerem, azokról én is tudom, hogy általában milyen hatásfokkal dolgoznak.
Ugyanakkor a savós középfülgyulladást elenyésző arányban okozza orrmandula-nagyobbodás, bár ma Magyarországon mindenki ezt szajkózza.
Én nem tanácsolok újabb altatást, "fültisztítást", újabb orrmandulaműtét-kísérletet. A fülfelszúrásnak semmi értelme, ha nem teszünk valamit az eredeti ok ellen, ami általában elhúzódó orrmelléküreg-gyulladás.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor www.orr-ful-gegeszet.hu

otitis serosa  2010. március 18. 23:18   #958 

Tisztelt doktor ur!Arra gyanakodtunk,hogy 4 eves kislanyunk 5-6 honapja nem igazan hall jol,tehat elvittuk egy orr-full-gegesz orvoshoz tegnapelott .Otitis serosa volt a diagnozis es ugy latszik, hogy nemcsak Magyarorszagon,hanem itt Romaniaban (nagyvaradiak vagyunk)is mar elsore operacio-idopontot akarnak a szuloktol (GROMMET-beultetes) .En azt kertem,hogy elobb,hadd reagalhassak a hallottakra ,majd visszaterunk ra!Tympanometria eredmeny:Right:ear volume 0.40 ml;compliance o.oo ml;pressure 163daPa;gradient 31 daPa;Left:ear volume 0.12 ml;compliance o.oo ml;pressure -253 daPa;gradient 116 daPa
Kislanyunk 2.5 eves koraig mefazva sem volt, ugy 6 honapja miota ovodaba jar gyakran van megfazva ;fulevel nem volt eddig problema csak 3 honappal ezelott volt egy kozepfulgyulladasa, lazzal,fulfajdalommal-Augmentint,ibuprofent irtak fel-,elmult(panaszmentes volt).Neha horkol,orrmandulajaval nincs baj.
Olvastam a doktor ur irasait,ismerem velemenyet az elhamarkodott es neha folosleges savos kozepfulgyulladas-operaciokrol,kerem segitsen!,mondja el velemenyet,hogyan keruljuk el az operaciot! (esetleg hasznalna ez esetben a nyalkahartyalohaszto orrspray es melegites!?)


Kedves Kérdező!

Használna.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor
(A tympanometriában alighanem lehagyott 2 mínuszjelet.)

köldöksérv  2010. március 18. 23:16   #957 

Tisztelt Doktorúr!

A 3 éves kislány anyukájaként akkor mit javasol, ha nem a műtétet? Szeretném azért neki, hogy szép legyen.
Reni


Vizsgálat nélkül konkrét tanács nem adható, sebészek foglalkoznak ezzel a problémával, de ritkán kell műteni.

?  2010. március 18. 23:14   #956 

Tisztelt Doktor Úr!

1 hónapos kislányom orrában szoktam látni kis "darabokat", amit fülpiszkálóval szoktam kiszedni gyermekorvos utasítására, hogy ne duguljon el az orra. Ma este azonban a fülpiszkálón marad egy kis vércsepp, megsértettem a nyálkahártyát, rosszat tettem, lehet baj ebből? A továbbiakban Ön mit javasol?

Köszönöm a válaszát!
Judit


Ebből nem lesz baj.

Mit tegyek?  2010. március 18. 23:14   #955 

Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 2,5 éves lesz május 4-én. Lassan 3 hete folyamatosan folyik az orra. Mikor már "csak" szörcsögött elkezdett köhögni, ekkor a doktor nénink köptetőt javasolt, amitől megint elindult a váladék az orrából. Eleinte vízszerű, habos, utána már zöld. Most megint a fehérnél tartunk, de még mindig porszívózzuk. Néha el van dugulva az orra, Aqua Marin orrspayt használunk.

Kérdéseim: hogy ez normális dolog-e, hogy egy köptető megindítja a váladékot a gyermek orrából. De mindig a 2-3 napon indul el a váladék az orrából, még ha addig ilyen tünet nem is volt, még akkor is ha mellette antibiotikumot szed. Azután félig gyógyultan visszamegy a bölcsibe, mert másfél hét nem elég a teljes kigyógyulásig, és három nap után megint betaknyosodik. (múlt év szeptemberében kezde a bölcsödét) Eddig nem volt ilyen makacs taknyosságunk. Átlag 1 hónapban egyszer volt beteg. Csak február közepétől szenvedünk ettől...

Doktor nénink azt mondja, hogy az orrmandulája van bedagadva. Ott nem tud kitisztulni, ezért mindig visszaesik. Hogyan lehet ezt a gyulladást egy 2 éves gyermeknél megszüntetni? Rengeteg orrcseppet próbáltunk már a Nasivintől a gyógyszertáriakig, de egyik sem vált be.

Ezüstkolloid orrsprayt vagy Bioparox orrsprayt hány éves kortól alkalmazhatjuk? (ezekről jókat hallotam)

Ha tanáccsal tudna szolgálni, hogy milyen módszerrel tudnánk kigyógyítani a folyamatos "taknyosságból" nagyon megköszönném. Gondolom minden gyereknél más és más segít, de az első gyereknél az ember még nagyon tanácstalan, és retteg a komolyabb bajtól.

Kérem mielőbbi tanácsát.

Tisztelettel

NGCS


Kedves Kérdező!

At ezüstkolloid nem gyógyszer, óvakodjon tőle!
A Bioparox nem ártalmas, de szintén nem látom hasznát.
Az orrfolyás nem a köptetőtől indul meg, hanem a betegség akkor jut a következő fázisba, mikor Önök mindig elkezdik a köptetőt.
Antibiotikum az ilyen betegségekben nem szükséges.
Az orrmandula állapota szokványos orvosi, akár fül-orr-gégészeti vizsgálattal nem állapítható meg, általában azért emlegetik az orrmandulát, mert nem gondol senki az orr melléküregeire, melyeket viszont arcmelegítéssel meg lehet gyógyítani.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor
www.orr-ful-gegeszet.hu

fülfelszúrás  2010. március 17. 11:17   #954 

Tisztelt Doktor Úr!

Három éves kisfiammal kapcsolatosan szeretnék kérdezni.
Idén második alkalommal állapítottak meg nála középfülgyulladást. Először meggyógyult az antibiotikumtól, most másfél hete viszont nem hozott javulást az Augmentin, így három napja felszúrták mindkét fülét. Nagyon tanácstalanok voltunk, nekem nagyon rossz élményeim vannak gyerekkoromból, visszatérő betegségek, ami még felnőttként is előjött nálam (kétszer felszúrták a fülemet idén télen), így a gyermekemet szerettem volna ettől megóvni, viszont a környezetemben előfordult, hogy a nem időben elvégzett fülfelszúrásnak műtét lett a következménye, így belementünk a szúrásba. Aztán ma az ellenőrzésre visszamentünk, és ismét felszúrta a doktornő a kicsim füleit (ez egy másik orvos volt, nem az, akinél előzőleg jártunk). Igaz az indokolta ezt, hogy a lázas állapot nem szűnt meg, annak ellenére, hogy ismét antibiotikumot kapott, Sumamedet.
Átolvastam a válaszait és látom nagyon ellene van a fülfelszúrásnak. Hát én is, de nem tudom mit lehetne még tenni. Rettegek, hogy mi lesz a továbbiakban. Ha nem múlna el a láza, akkor engedjük, hogy esetlegesen harmadszorra is felszúrják a füleit? Ön szerint biztos, hogy a fülprobléma van az egész mögött? Őszintén szólva felmerült bennem az agyhártya-gyulladás, bár nem tudom, hogy annak konkrétan milyen tünetei vannak. Egyébként két évesen agyhártya-gyulladás ellen megkapta a Prevenar injekciót, de tudom, hogy akkor vacilláltunk a gyermekorvossal, hogy neki, aki a két évet betöltötte öt napja elég-e egy oltás vagy kell-e még egy. Végül csak azt az egyet kapta meg. Így megszerezhette a védettséget? Mondja Doktor Úr, rémeket látok? Nagyon aggódok, elnézést, és köszönöm előre is a válaszát, segítségét.
Köszönettel:
Szilvia


Kedves Szilvia!

Nem Ön tehet róla, hogy olyan dolgokról elmélkedik, melyeknek semmi realitása. Az orvosoknak kellene Önt értelmesen felvilágosítani, és akkor tudná, hogy mi történik és miért. Persze, ehhez az orvosoknak is tudniuk kellene ugyanezt. A fülfelszúrásnak nem ÉN vagyok ellene, hanem a fejlett orvostudomány, melytől sajnos a magyar gyakorlat - legalábbis a fülbetegségek kezelésében - egyre inkább elmarad. Ilyen nincs, hogy azért kellett valakit megoperálni, mert nem szúrták föl a fülét. A fülgyulladás gyógyítása elsősorban a helyes antibiotikus kezelés függvénye. Nem szúrkálni kell, mert attól még senki nem gyógyult meg, hanem a szakma szabályai szerint kell alkalmazni az antibiotikumokat. Sajnos ezzel nagyon sok a hiba.
Konkrétan csak akkor tudnék segíteni, ha én választanám meg az antibiotikum fajtáját, napi mennyiségét és időtartamát. Ez utóbbi például szinte kivétel nélkül 10 nap kell, hogy legyen! (A Sumamedet3 napig "kell" adni, de nem is szokott tőle meggyógyulni egy valódi gennyes középfülgyulladás.)

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

Bárányhimlő  2010. március 17. 11:07   #953 

Kedves Doktorúr!
Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ha a 2 éves kisfiam nagy valószínűséggel elkapta a bárányhimlőt ( a kis barátjával játszott egész nap, akin másnapra kijött a bárányhimlő) , de még lappang benne, akkor lehet-e bármit tenni a betegség elkerüléséért vagy legalább azért, hogy enyhébb lefolyású legyen a betegség?
Köszönöm a segítségét!
Ági


Nem lehet.

köldöksérv  2010. március 17. 11:06   #952 

Tisztelt Doktorúr!

Nyáron 3 éves kislányomnak van egy kis köldöksérve, eddig nem ment vissza, talán icicpicit, de azért kicsit kidudorodik. Ezt meg kell műteni ugye? Ez mennyire viselheti meg az ilyen kicsi gyereket? mennyire fáj utána?
Reni


Kedves Kérdező!

A köldöksérvet nem kell minden esetben megoperálni.

Üdvözlettel

Timár Tibor

Mononukleozis avagy Pfeiffer-fele m  2010. március 16. 14:03   #951 

Tisztelt doktor Ur, kerem ha talal a szamomra idot valaszoljon a levelemre.
Tema: Mononukleózis - Puszival elkapható?
EBV, mononukleózis
Elkapható-e a mononukleózis infekcióza baráti és ismerősök közötti puszival is (ún. baráti puszival az arcra, vagy a homlokra)? Több információ köröz erről a betegségről, sajnos sehol sem említik pontosan, hogy kimondottan csókolózással (száj-száj), vagy egyszerű puszival is terjed a betegség? A baráti puszi jóformán elkerülhetetlen a társadalomban, ezért kezdek félni egyre jobban ettől a betegségtől.

Az elmult heten kb 10 napja egy barati talalkozon puszit adtam egy regi osztalytarsnomnek aki amint csak kesobb
vettem eszre lathatoan meg volt fazva - vagy influenzas volt.
Amikor utananeztem az interneten, hogy mennyi a lappangasi ideje az influenzanak(megkonyebbultem mert ra 10 napja nem lettem influenzas sem megfazasos beteg)

De sajnos ahogy az tortenni szokott ratalatam a Pfeiffer fele mirigylaz lappangasi idejere is ami 30-50 nap is lehet.

Most minden nap felek, hogyha netan o mononukleozisban szenvedett akkor meglehet hogy megkaptam tole.

Es most feltem a csaladomat is es nem merek puszit adni a kisgyermekeimnek sem.
Kerem hogy tudnam ezt kizarni hogy nem-e kaptam el effele virusos fertozest tole.
Tenyleg csak 50 - 60 nap utan lehetek biztos hogy nem kaptam el tole mononukleozist?
Es ami nagyon fontos ha lett is volna neki efele betegsege akkor egy arcra valo puszival is elkaphato?
(Elnezeset kerem a hibakert, mivel Szlovakiabol irok es nincsenek kijelolve a billenytyuzetemen az ekezetek.)

Elore is koszonom valaszat.
Tamas.


Kedves Kérdező!

A mononucleosis elkapható puszi nélkül is, puszival meg pláne.
Viszont egyáltalán nem olyan nagy betegség, hogy emiatt ennyire kellene parázni.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

Elmaradt orrmandulaműtét  2010. március 16. 14:01   #950 

Tisztelt Doktor úr!
Írtam már Önnek 5 éves kisfiammal kapcsolatban, akinek a közösségbe kerülése óta több felsőlégúti megbetegedése volt és egymás után kapta az antibiotikumokat. Az Ön tanácsára infralámpáztunk is. Borsod megyében élünk, így sajnos a távolság miatt miskolci szakorvost választottunk. Az ő és a gyermekorvosunk javaslatára nagy nehezen rászántuk magunkat az orrmandulaműtétre. Február 15-re volt időpontunk, minden előzetes vizsgálat, labor megvolt, a műtét reggelén azonban az altatóorvos nem javasolta az operációt, mivel piros volt a torka és egy kicsit köhögött. Hazajöttünk, nem kértünk újabb időpontot, - nem szedett újabb antibiotikumot a kisfiam - és azóta nagy örömömre (de nem akarom elkiabálni) semmi baja!! 4. hete folyamatosan jár óvodába, amire még nem volt példa! Ugyanakkor még mindig bennem van a félelem, mi lesz ha újra elkezdődik a betegség sorozat, mivel orvosaink szerint a gyereknek orrmandulatúltengése van és ott van a felsőlégúti megbetegedések góca. A fülében lévő folyadék el fog tűnni? Lehet, hogy meggyógyult és nem is kell kivenni az orrmanduláját? Önnek mi a véleménye?

Üdvözlettel és köszönettel eddigi tanácsáért is egy aggódós Anyuka


Kedves KÉrdező!

Jobban szeretnék az az orvos lenni, aki megvizsgálja és kezeli a beteget.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

MMR  2010. március 14. 11:58   #949 

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen a válaszát.
Varjasi Mariann


Kérem.

piros torok  2010. március 14. 11:57   #948 

Köszönöm a doktor úr gyors válaszát. Az előző levelemben elfelejtettem írni, hogy kisfiam még mindig anyatejet eszik. Azonban az egy napi gyógyszerevés (ospen)után nagyon keveset eszik. Ön mit javasolna antibiotikum helyett?
köszönettel, V Bernadette


Semmit. Egy piros torkot nem kell kezelni, nem is lehet.

piros torok  2010. március 13. 21:47   #947 

Tisztelt doktor úr!
A kisfiam 5 hónapos korában kapta meg a 4 hónapos védőoltást (DTPa-VPI) az oltás utáni harmadik napon is 38,2 fok láza volt. Visszamentünk a családorvoshoz, nagyon piros volt a torka, eritromocin szirupot kapott, már a második napon gyomormenése lett, így a harmadik nap elteltével nem kapott többet. A doktornő mindent rendben talált mikor ellenőrzésre mentünk. kb 2 hét múlva újra belázasodott (reggel 37,3fok, délre 38,9 fok-a lázat a popsiban mértem, és a 0,5 tizedet levontam) a diagnózis nagyon piros torok, az orvosnő ospen 400-as szirupot írt fel.
Lehetséges, hogy az oltás miatt történik ez?
Mit tehetnék, hogy ne kelljen antibiotikummal teletömni ilyen pici korban? (sajnos a családorvosunk nagyon antibiotikum párti, így tőle nem tudok tanácsot kérni)


Kedves Kérdező!

csecsemőkori piros torkot soha nem kell antibiotikummal kezelni, de nem tudom, ez mennyiben segít, ha a saját orvosuk más véleményen van.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

nem akar beszélni  2010. március 12. 22:39   #946 

üdv

A kérdésem az lenne hogy hova vagy hogy kell-e valahova fordulnom azzal a problémával hogy a 29 hónapos gyerkőcöm nem akar beszélni.mond pár szót de csak mi értjük mások akik nem élnek velünk azok nem értik.Eddig ráfogtuk hogy külföldön éltünk már 3 hónapos kora óta és keveredik a két nyelv és biztos azért van megkésve de most már lassan 1 éve itthon vagyunk de még mindig itt tartunk.válaszát előre is köszönöm.

Anikó


Kedves Kérdező!

Általában 3 éves korban várjuk el a gyerektől, hogy beszélni kezdjen. Talán várhatnak még egy kicsit, ha nem gondolják, hogy rosszul hall.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

kutacs  2010. március 12. 20:45   #945 

TISZTELT DOKTORÚR!
EGYIK ISMERŐSÖM 6 ÉVES KISFIÁNAK HÁTUL OLYAN MINTHA NEM LENNE BENŐVE A KUTACSA.PUHA, ÉS A GYEREK AZT MONDJA HOGY HA HOZZÁÉRNEK FÁJ NEKI.MIT TANÁCSOL MIT TEGYENEK? VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM:ÁGNES


Kedves Kérdező!

Ilyet még nem hallottam, de mutassák meg orvosnak.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

MMR  2010. március 12. 20:43   #944 

Tisztelt Doktor Úr!
Kérem, szíveskedjen az alábbi témában tanácsot adni:
Kislányunk születése szerint 16 hónapos, korrigáltan 13 és fél.
A kórházban őt kezelő doktor néni azt mondta, hogy húzzuk minél tovább az MMR oltást, mert komoly mellékhatásai lehetnek. A háziorvos úr viszont mielőbb be akarja adni.
Mindkét orvosunkat tiszteljük, mert sokat köszönhetünk nekik, de most tanácstalanok vagyunk, s félünk a mellékhatásoktól illetve szövődményektől.
Lehet-e valamilyen homeopátiás szerrel enyhíteni a tüneteket, s ha igen, oltás előtt, avagy azt követően kell ezeket adagolni?
Válaszát előre is köszönöm:
Varjasi Mariann


Kedves Kérdező!

Nem értem, a kórházi orvos miről beszél. Illetve volt egy tudományosnak látszó rémhír valaha, amely rengeteg bajt okozott, például kanyarójárványt Europa több országában, nyugaton. Nemrég olvastam egy részletes tanulmányt, hogy ennek a rémhírnek a terjesztője mekkora vagyont szerzett a csalásával.
Hollandiában 11 hónaposan adják az MMR-t, úgyhogy ez a kor már megvan, akárhogy is számolunk. Mellékhatása kevesebb van, mint a már megadott kombinált oltásnak.
Szerintem nincs mire várni.

Üdvözlettel

dr Timár TIbor
Homeopátiás szereket soha nem kell adni, mert nincs hatásuk.

vérkép  2010. március 12. 20:37   #943 

Tisztelt Doktor ur!

talán tud nekünk segiteni

GOT GOT ASAT 53,2U/L +
GPT GPT ALAT 19,5U/L
* GGT Se GGT 13,0U/L
TBI Se össz bilirubin 4,6umol/l -
* DBI Se D.bilirubin 1,0umol/l
* HGB Haemoglobin 12,1g/dl
HCT Haematokrit 35,1% -
* Plt thrombocyta 341,0
NEU%NEU% 34,1% -
LYM%Lymph% 54,5% +
BASO %Basophil%0,0 -
vizelet öszes értéke negativ
A többi adatotot nem irom mert azok a tartományon belül vannak.a csillagozottak csak az összes értékelés miatt irtam.


Kisfiunk 1éves és az lenne a kérdésem,hgy a GOT GOT ASAT okozhat -e börszinváltozást,ami születése ota szembetünő ,(átlagosnál kicsit sárgább)
de a doktornőnk csak most észlelte.
Lehet e összefüggés ezzel hgy születése előtt 6évig harmonetet szedtem.(rögtön teherbe estem ahgy abba hagytam)
születése után a 6.héttől pedig a Cerazette fogamzásgátlot szedem.
Apának viszont a bilirubinja 35,30umol/l de a többi májra vonatkozo adat rendben van.Néha ő is kicsit sárgás börszinű.
köszönjük válaszát
Tisztelettel egy aggodó család


Kedves Kérdező!

A májenzimektől nem változik a bőrszín.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

Csomó a nyakon  2010. március 12. 13:39   #942 

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves nő vagyok.
Ma reggel egy csomót fedeztem fel a nyakam jobb oldalán a fülem és vállam között kb. félúton. Kb. 2-3 cm átmérőjű, ami nem látszik, és nem is érzem, csak ha elfordítom a fejemet.
Nem fáj, nem piros, tömör csomó.
Betegségről nem tudok.
Ön szerint mi a teendő vele, mi lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. Krisztina


Kedves Kérdező!

Meg kellene vizsgálni.

Üdv.

TT

szájszag  2010. március 12. 13:38   #941 

Kedves Doktor Úr,

köszönöm a gyors választ!
Igen, a gyerek tüdőorvosa szerint krónikus orrmelléküreg-gyulladása van (azért a tüdőorvos, mert rendszeresen hörgőgyulladása lesz a torokgyulladásból a gyereknek, és emiatt oda gyakran járunk), bár mikor legutóbb voltunk, nem látott váladékcsorgást a torokban. Ha éppen náthás, akkor mossuk, szívjuk az orrát, Nasivinezzük, és inhalátorral lélegeztetjük a nyákoldót, ezenkívül Flixotidet inhalál. Általában nincs szükség antibiotikumra. Elég keveset iszik, azt próbáljuk forszírozni.
Mit lehetne még tenni?

Üdvözlettel,
Zsuzsa


Ezektől nem gyógyul meg a melléküreg. Melegíteni kell.

előző oldal  46 47 48  49 50  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Babák és gyermekek egészsége témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!