orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Szabó Tamás Csaba

Dr. Szabó Tamás Csaba válaszol

Dr. Szabó Tamás Csaba

aneszteziológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos

1  2 3  következő oldal
érdeklődés  2008. február 2. 18:26   #20 

Tisztelt Doktor Úr! Egy problémával fordulok önhöz,és a segítségét szeretném kérni. Van egy lassan 8 éves kislányom és folyamatosan olyan problémája van hogy viszket a nemi szerve és enyhe folyása is van kezeltem már sokmindennel de sajnos újra és újra előjön a probléma! Előre is köszönöm! Egy Aggódó anyuka!


Tisztelt Aggódó Anyuka!
Sajnos, csak címszavakban tudok válaszolni a feltett kérdésre, mert a kérdés ugyan egyszerűnek látszik, de mindenképpen nőgyógyászati, gyermeknőgyógyászati vizsgálat szükséges, mert az okok sokfélék lehetnek. Szakember a megtekintés és a folyás milyensége alapján tud következtetni a lehetséges okra, így a kezelést el tudja indítani. Serdülőkor előtt a hüvely védelmét jelentő biológiai faktorok (savi vegyhatás, immunglobulinok, speciális baktériumflóra /Döderlein-flóra/) hiánya a finom hámon (nyálkahártyán) a baktériumok megtelepedését segíti elő. Egyéb gyulladást elősegítő faktorok: bélműködés zavarai (hasmenés, székrekedés egyaránt, élettanitól eltérő bélflóra), elhízás (járáskor az összeérő combfelszíneken sorozatos gyulladások keletkeznek, nagyobb terhelés a medencefenék izmaira, ezáltal a hüvelybemenet tátong), higiénés kultúra hiánya, különböző ekcémás betegségek. Ha kórokozókban gondolkozunk, akkor baktériumok (aerob és anaerob), paraziták (protozoonok: pl. Trichomonas vaginalis, férgek: cérnagiliszta /gyerekekben a végbélben gyakori/), gombák, vírusok. Egyéb tényezők: allergiás gyulladások (nagyon ritkán), irritáló anyagok okozta gyulladások (homokozás közben bejutó idegen anyagok, uszodában bejutó anyagok), vashiányos állapot. Tehát látható, hogy szerteágazóak a kóroki tényezők, gyermeknőgyógyászati rendelésen a problémára megoldást kaphat. Tisztelettel Szabó Tamás


mandula  2008. január 31. 19:58   #19 

Gyermekem az ovodában elkapott egy felsőléguti fertőzést ami nagyon csúnya köhögéssel járt.
Elmentünk a háziorvoshoz, de Ő csak a Mucoprontot javasolta szedni, mert nem volt láza a gyereknek. (3,5 éves)
Hétvégére 39 fölé ment a láza akkor elvittem az ügyeletre. Ott az orvos számonkérte rajtam, hogy miért nem vittem a gyereket előbb orvoshoz a köhögés miatt és megállapította, hogy heveny bronhitise van. 1x10 ml Supraxot írt.
Szeretném tudni, hogy milyen betegség ez illetve ma elfogyott a gyógyszer de a kislány még mindig nagyon casúbnyán köhög, bár láza ma már nem volt.
A háziorvos ma azt mondta, hogy elég ennyi gyógyszer a köhögéas majd elmúlik.
Egyszer már jártunk így hogy tovűbbra is csúnyán köhögött és elment (mehetett) ovodába és 3. nap után ujra beteg lett sőt még szövődményként arcureggyulladása is lett., amit csak 4 hét alatt sikerül fül- orr gégész szakorvosnak kikiezelni.

Szeretném tudni, hogy Önnek mi a véleménye arról hogy valóban elég lehet az antibiotkum 5 napig szedve napi 10 ml, és nem baj ha a gyerek továbbra is csúnyán köhög.

Köszönöm a válaszát: Majababa


Tisztelt Anyuka!
Minden gyermek könnyen elkaphat egy felsőlégúti fertőzést az óvodában, mely akár csúnya köhögéssel is járhat. A háziorvos a felsőlégúti fertőzésre jogosan csak köptetőt, nyákoldót (Mucoprontot) rendelt. A légúti betegségek 70 %-a vírusos eredetű, tehát antibiotikus kezelés indokolatlan, mert nem hat rá. Hétvégére (hány nap múlva?) felment a láza, tehát előfordul, hogy baktériummal felülfertőződött. Az ügyeletes orvos nem kérheti számon, hogy ki mikor viszi orvoshoz a gyermekét, mert a szülő laikusnak számít, ő a tünetet észleli, nem diagnózisban gondolkodik; minden szülőnek más a gyermeke betegségével szembeni toleranciája, attól függően, hogy mennyire meri vállalni a betegség otthoni gyógyítását, mennyire ért pl. a lázcsillapításhoz. A tolerancia egyrészt több gyermek esetén nő, mivel a tapasztalat nő, nem ijed meg az ember olyan könnyen, viszont ha több gyermek egyszerre beteg, a tolerancia csökken, mivel egyszerre több gyerek betegségének terhét kell felelősséggel hordozni. Az ügyeletes orvos bronchitist állapított meg, mely már alsólégúti betegség és a felsőlégúti betegség következménye. A bronchitis hörghurutot jelent, tehát légcső oszlása utáni csőrendszer, a hörgőrendszer gyulladásos betegségéről van szó. A hurut (többnyire váladékozással járó) nyálkahártya-gyulladást jelent. Az esetek nagy részében az alsólégúti hurut is vírusos betegség, mely szintén nem szükségszerűen igényel antibiotikus kezelést. Ezért lényeges tudni, hogy a köhögés kezdete óta hány nap telt el a lázas alsólégúti hurut (bronchitis) jelentkezéséig. Ha legalább 3-4 nap, akkor már baktérium okozta betegségben is gondolkozhatunk, vagyis az antibotikum adása indokolt lehet. Magam részéről első választandó szerként a penicillinszármazékokat (Aktil, Augmentin, Curam stb.) vagy a második generációs cefalosporinokat ˙(Zinnat, Ceroxim, Xorimax, Cefzil stb.) szeretem rendelni, melyet természetesen a megelőző antibiotikumkezelés vagy gyógyszerallergia módosíthat. Az antibiotikum mellett köptető, ha sípoló légzés, fulladás is társul a betegséghez, hörgőtágító szer is szükséges (Theospirex, Egifilin, Spiropent, Ventolin, Berotec, Berodual ), akár szteroid spray (Pulmicort, Flixotide) adása is indokolt lehet, nátha esetén pedig orrfúvás, orrszívás, orrcsepp. A Supraxot rendes adagban kapta (átlag adag 1x8 vagy 2x4 mg/kg naponta, a 10 ml 200 mg-ot tartalmaz), ha a kórokózóra is hatásos volt, és már láztalan, akkor én merném további antibiotikum nélkül hagyni, de a nyákoldó, köptető (Mucopront) továbbra is adandó a köhögés megszűntéig vagy lényeges csökkenéséig. Az általam említett hörgőtágító és szteroid kezelés pedig megfontolandó, ha a gyermek légzése sípoló, a tüdő hallgatózási lelete asztmás jellegű hörghurutra jellemző, ezért bronchitisben néhány naponta orvosi ellenőrzés szükséges. Egyébként a köhögés marad fenn legtovább egy légúti betegség után, minden szövődmény nélkül is, bár arcüreggyulladás is fenntarthatja. Gyermekének mihamarabbi gyógyulást kívánok! Tisztelettel Szabó Tamás


Mandula műtét  2008. január 30. 00:45   #18 

Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam szeptemberben kezdte az iskolát, és azóta egyfolytában taknyos.
Hol sárgás váladék jön az orrából (1-2 napig aztán színtelen), hol semmi, de be van dugulva az orra.
Elvittem fül-orr gégészhez, mindkét mandulájából genny ürül ( Tenyésztés során nem találtak benne baktériumot) és akut arcüreg gyulladása van. De jó a közérzete, nem lázas, nem köhög. A fül-orr-gégész a mandula műtétet javasolja. Én persze nem szeretném csak ha nagyon-nagyon muszály. Pont a hárőrzős példa miatt.
Kérem segítsen nekem a döntésben, vagy legalábbis mondja el a véleményét.
Nagyon köszönöm: Egy aggódó anyuka


Tisztelt aggódó Anyuka!
Az, hogy kisfia egyfolytában taknyos, gyakran náthás, el van dugulva az orra, orrváladéka sárgás, ez lehet az arcüreggyulladás jele, főleg ha az orrváladékozás tartósan inkább egyoldali. Az egyoldali orrváladékozás arcüreggyulladást bizonyít, de a kétoldali sem zárja ki, mivel mindkét oldali arcüreg is begyulladhat egyszerre. De a gyakori nátha oka lehet az orrmandula túltengése is, ekkor az orrmandulaműtét megoldás hoz. Az orrmandula túltengésekor gyakori a horkoló légzés alvás közben, a halláscsökkenés, nappal ébrenlétkor is a tátott szájjal való légzés. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat nagy orrmandulát bizonyít és ennek alapján orrmandulaműtétet javasol, azt érdemes elvégeztetni, mert a probléma csak a műtét után fog megoldódni. Ha a krónikus nátha, orrdugulás oka az arcüreggyulladás, akkor orrcsepp vagy orrspray (Novorin, Nasivin, Vibrocil, Afrin, Tyzine) alkalmazása javasolt, orrfúvás, arcmelegítés (infralámpázás), esetenként meleg gőz inhalálás (de ez balesetveszélyes a forrázás lehetősége miatt), a fül-orr-gégészek gyakran írnak ilyenkor Paxirasol orrsprayt, ill valamilyen antihisztamin (antiallergiás) gyógyszert is a nyálkahártya-szárító mellékhatás miatt, esetenként, ha lázas a beteg, vagy biztosan baktériumok is szerepet játszanak a betegségben, antibiotikumot. Más a helyzet a torokban levő szájpadmandulával. Nem tudom, hogy mit jelent, hogy a mandulából genny ürül. Tályog van benne? Akkor a műtét indokolt. Feltehetően nem ezt értik ezalatt. Tüszős mandulagyulladása van? Ez esetben egyértelműen antibiotikum adása javasolt. A hátsó garatfalon váladékcsorgás van? Ez a nagy orrmandula, vagy az arcüreggyulladás, ill. krónikus nátha jele. Ez esetben az arcüreggyulladás gyógyítása, vagy orrmandulaműtét javasolt. Két spatulával (nyelvlapoccal gennyet lehet kipréselni a mandulából? Ez mandulagyulladás jele, mely valószínűleg már krónikus folyamat. Egy korábbi kérdés kapcsán leírtam a mandulaműtét és az orrmandulaműtét javallatait, ezt most is fenntartom. Ha óvodáskorban nem volt beteg különösebben, csak most az iskolába kerüléskor, akkor a javallatok között vázolt gyakori mandulagyulladás (évente 4 alkalomnál több 2 éven keresztül) igazában még nem áll fenn. Az orrmandulaműtétnek kevesebb a szövődménye, kisebb a rizikója, a szájpadmandula-műtét nagyobb rizikójú, több lehetséges szövődményt kínáló műtéttípus. Ha nem feltétlen muszáj a mandulaműtét, akkor saját gyermekemnél én mernék várni vele (amit egyszer eltávolítottak, vissza nem lehet csinálni), és ha a fül-orr-gégész az orrmandulát nagynak találja, egyelőre annak eltávolításába egyeznék bele, mint kisebb műtéti rizikójú beavatkozásba, ill. az arcüreggyulladást kezelném. Lehet, hogy mégis el kell távolítani a torokmanduláját is egy újabb altatás során, de mégis így megadnám az esélyt a torokmandula megmaradásának. Két altatásnak is kisebb a rizikója, mint egy torokmandula-műtét lehetséges utóvérzésének. Ezeket jól átgondolva, gyermekorvos és fül-orr-gégész orvos együttes javaslata után kellene a döntést józanul meghozni. Tisztelettel Szabó Tamás

RR  2008. január 28. 16:35   #17 

Szép Napot! Gyermekem 6 éves,39kg, a védőnő az óvódában magas vérnyomást észlelt. Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Köszönettel: egy anyuka


Tisztelt Anyuka!
Ez attól függ, hogy milyen kórházban történik a kivizsgálás. Lehet ambulánsra, de inkább kórházi bennfekvésre számítani. A lehetséges vizsgálatok: vérvétel laborvizsgálatokra (vérkép, süllyedés, elektrolit, májfunkció, vesefunkcio, vérzsírok /koleszterin, LDL-, HDL-koleszterin, triglicerid/, esti vagy éjféli , majd hajnali /reggeli/ vérvétel kortizol /mellékvesehormon/ szintre, vércukorterhelés, az elhízás miatt esetlegesen hotmonvizsgálatok (bár, csaknem mindig túlzott kalóriabevitelről van szó), hasi ultrahang vizsgálat, gyermekkardiológiai vizsgálat, EKG, esetleg echokardiográfia (szívultrahang), 24 órás vérnyomás-monitorizálás, 24 órás vizeletgyűjtés vanililmandulasav esetleg 17-ketosteroid vizsgálatra, diétás tanácsok. Mindez 3-4-5 nap alatt lebonyolítható jó szervezés mellett. Lehet, hogy többet, de lehet, hogy kevesebbet végeznek el a fenti vizsgálatokból attól függően, hogy mire van lehetőség az adott intézetben, ill. mire van szükség aktuálisan személyre szabottan a kivizsgálandó betegnél. Első olvasatra minden probléma a nagy testtömegre vezethető vissza, ha ez megoldódna (ideális testtömeg 6 évesen 20-22 kg a szülők alkatától függően), minden probléma egycsapásra eltűnne. Csak mérsékelt diéta tartása, mert növekedés alatt nem szabad nagyon szigorút tartani, de intenzív testmozgás, kirándulás, biciklizés hasznos lenne, (nem TV-zés, számítógépezés!). Tisztelettel Szabó Tamás

Tűzfolt  2008. január 25. 15:43   #16 

Tisztelt Doktor Úr!

Gyermekem 13 éves, és most jutottunk el arra az elhatározásra, hogy lézeres beavatkozással eltávolítsák.
Kérdésem a következő, a TB támogatja e a beavatkozást, és melyik kórházban végzik.

Válaszát előre is köszönjük.

Egy aggódó anyuka


Erre sajnos, nem tudok válaszolni. Valószínűleg csak bőrgyógyászati klinikán, vagy plasztikai sebészeti osztályon tudják ezt a kezelési módot végrehajtani. Lehet, hogy magánklinika foglalkozik ezzel a kezelési módszerrel. Magánklinika esetében feltehetőleg TB támogatás nincs, vagy ha van, emellett jelentős önrész van. Állami klinikán akkor TB támogatott egy plasztikai beavatkozás, ha annak végrehajtása esztétikailg fontos, ha az elváltozás olyan helyen van, ahol ruhával eltakarni nem lehet (arc), az elváltozás feltűnő, torzító, az életvitelt, a közösségbe való beilleszkedést akár psychológiai szempontból is nagymértékben rontja, vagy valamelyik végtag vagy szerv funkcióját akadályozza. A finanszírozásról legjobb a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál (MEP) érdeklődni, ott a finanszírozással foglalkozó szakember tud erre a kérdésre válaszolnik. Tiszteletztel Szabó Tamás

P. Judit  2008. január 22. 21:34   #15 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm részletes tájékoztatását. Továbbiakban jó egészséget, munkájához sok sikert kívánok. Judit


Tisztelt Judit. Köszönöm kérdését, jókívánságát. Én is minden jót kívánok terveik teljesüléséhez! Szabó Tamás

P. Judit  2008. január 22. 17:02   #14 

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsát kérném. Gyermekvállalás előtt állunk. 30-as éveink második felében vagyunk. Családunkban örökölhető, súlyosabb betegség nem fordul elő, "csak" magas vérnyomás, visszér problémák akadnak. Tanácsát arról kérném, milyen vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat érdemes elkezdenem szedni, hogy a magzati fejlődés a legmegfelelőbb legyen. Táplálkozásunkra figyelünk, nem fogyasztunk "modern" ételeket, italokat. Gyógyszertárban dolgozom asszisztensként, ahol többféle kismama vitaminnnal találkozhatok. Egy legutóbb megjelent készítményben pl. halolaj is van, ami idegrendszeri fejlődésre van jó hatással. Egy másik tabletta jódot tartalmaz más vitaminokkal, nyomelemekkel együtt. Nem tudom eldönteni, melyik lenne a legmegfelelőbb. Kérném tanácsát.Egyéb más javaslatát is szívesen elfogadom.
Másik kérdésem lenne, hogyan lehet megelőzni a várandósság alatti fogromlást?
Köszönöm türelmét. További jó egészséget és jó munkát kívánok. Judit


Tisztelt Judit!
A vitaminra vonatkozó kérdés hosszabb, mintsem hogy röviden lehessen rá válaszolni. Lényeg az, hogy már a fogamzásra való felkészüléskor is érdemes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet tartani, ill. ilyen tablettákat fogyasztani. Ha valaki egészségesen táplálkozik, valószínű, hogy terhesség alatt semmilyen probléma nem lép fel fel, de ez a helyes táplálkozás manapság nem biztos hogy kivitelezhető, tehát a vitaminok adása lényeges. Erre a célra bármely terheseknek való multivitamin jó, de az Elevitben nincs jód, pedig lényeges lenne. Magyarországon a víz jódhiányos volta ezt megkívánná. Fontos a vashiány elkerülése. De terheseknek az első trimeszterben plusz vaspótlást lehetőleg ne alkalmazzunk, mert vetélkedik a cinkkel a felszívódásban és cinkhiányt hozhat létre, mely végtagfejlődési rendellenességet okozhat. A speciálisan terheseknek gyártott multivitaminokat ajánlom, ill., hogy a terhességnek ne vashiányosan és vérszegényen induljon neki senki. A hely rövidsége miatt két internetes oldalt ajánlok figyelmébe:
1.
http://www.timmermann.hu/index.php?m=csaladter vezes_magzatvedo_vitamin&PHPSESSID=886563fb0e2 e1fb09a343cf7fa667a8a

2.
http://kisbabam.uw.hu/egeszseg.htm

A fogak romlásáról. A terhesség olyan élettani állapot, amelynek során a szájban is bizonyos változások jelentkezhetnek. A fogszuvasodás nem gyakoribb a terhesség alatt, feltéve, ha az anya nem változtatja meg rossz irányban étrendjét, nem fogyaszt több cukrot, és nem hanyagolja el a fogorvoshoz járást. Terhesség alatt a steroid hormonok duzzadttá tehetik a fogínyt, mely sérülésekre hajlamosít, ezáltal fájdalmasabb lehet a fogmosás, így ez a szájhigiéne rovására mehet. A legtöbb terhes nőnél kialakul a terhességi ínygyulladás képe. Ez alatt értjük a terhességgel kapcsolatban keletkező, vagy a terhesség ideje alatt lényegesen súlyosbodó ínygyulladást, amely az ínyszél duzzadásában, gyulladásában, esetleg vérzésében nyilvánulhat meg. Fokozott lepedék- és fogkőképződéssel jár, súlyosabb formájában zavarhatja a rágást. Oka a hormonális okok mellett elsősorban helyi: a hiányos szájápolás, a lepedék, a fogkő elősegíti kifejlődését, tehát kezelésében a szájhigiéné helyreállítása és fenntartása elsőrendű, valamint fontos a megfelelő táplálkozás: a pépes ételek kerülése. A terhességi ínygyulladás ezeknek a rendszabályoknak a betartásával legkésőbb a szoptatási periódus befejezésével elmúlik. Tehát fontos a szájhigiénében a fogkrém használata, szükség szerint szájzuhany, elektromos fogkefe alkalmazása. Csak az a fogkrém használ, amelyiket használjuk!! Bizonyos fogkrémek előnyben részesítendők: Elmex gél, Tooth Mousse (segít visszaépíteni a fogzománcból kioldódott kalciumot.
Tisztelettel Szabó Tamás

Magdi  2008. január 10. 19:54   #13 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon hálás vagyok a válaszáért mert ez meg nyugtató hiszen a szülők elmondása szerint az értelmével nincs baj és az ön véleménye meg erősiti őket is abban,hogy ha négy éve járnak vele vizsgálatokra akkor van értelme az egésznek.Igaz a gyógyszer amit szedni kel neki felnőt adag és sokszor nem segít de ezt önnök bisztos tugyák,hogy kára nem lesz ebből.Még egyszer köszönöm szépen a válaszát.Tisztelettel:Magdi


Tisztelt Magdi!
Örülök, hogy segíthettem, a beteg kisgyermeknek javulást kívánok. Tisztelettel Szabó Tamás

Szabó Tamás, Magdi jeligére  2008. január 8. 06:46   #12 

A válasz folytatása:


De ha valakinek naponta akár többször is van rohama, akkor ez évek alatt lassú, fokozatos elbutuláshoz, értelmi leépüléshez vezethet, holott az epilepszia önmagában ilyet nem okoz, ha jól be van állítva. Sajnos az epilepsziának van egy-két rossz prognózisú fajtája (pl. a West-szindróma = Blick-Nick-Salaam epilepszia), melyek a legjobb kezelés ellenére is gyakran okoznak görcsöt és előbb-utóbb leépüléshez vezetnek. Ennyit tudtam válaszként leírni az esetről ennyi információ birtokában és a gyermekszemészeti kivizsgálást döntő jelentőségűnek tartom a betegség állapotának, tendenciájának megítélése szempontjából. Tisztelettel Szabó Tamás.

Szabó Tamás, Magdi eligére  2008. január 8. 06:43   #11 

A Magdi jeligére a válasz az alábbiakban olvasható:


Kedves Magdi!
Utánanéztem a lehetséges kórképeknek és beszéltem gyermekideggyógyásszal is. A kórképek, amik szóba jöhetnek, azt már leírtam, de a gyermekneurológussal történt konzultáció alapján mégsem ilyen genetikai (öröklődő) betegségekre kell gondolni, hanem egy sokkal egyszerűbbre, a születéskor elszenvedett oxigénhiányos agykárosodásra, mely magyarázza a betegség születéskortól való meglétét, az epilepsziát és a szem betegségét, állapotát. Ugyanis a többi betegség később, fokozatosan fejlődik ki és súlyosbodik, tehát általában nem a születéskor indul, sokszor csak egyéves kor után, inkább 2-3 év körül derül ki. Az oxigénhiányos agykárosodás az agy különböző területeit érintve változatos tünetet produkálhat, előfordulhatnak értelmi fogyatékosság, mozgásszervi betegség, bénulások fokozott izomtónussal, merev izületekkel, epilepszia, látásromlás. Ha az értelmi fogyatékosság nem nagy mértékű, akkor a beteg fejleszthető, mentálisan és mozgásában egyaránt, pl. a Pető Intézetben. Az epilepszia kezelhető, időnként a kezelés ellenére mégis sűrűbben fordulnak elő rohamok az epilepszia típusától, agyi lokalizációjától (helyétől) függően. A mozgásszervi zavar jelenléte esetén a fokozott izomtónus gyakorlatilag törvényszerűen kialakul, melyen a gyógytorna, izomlazító gyógyszer segíthet. A látás az agykérgi látóközpont és a látóideg oxigénhiányos sérülése miatt születéskortól általában megvan, de tovább romolhat, vagy nem változik. A fehéres színű látóidegfő csak jelzi a látás romlását, de egy vizsgálat csak pillanatképszerűen az adott státuszt rögzíti, nem a folyamat tendenciáját, irányát. Egy négyéves kisgyermeknél nem könnyű szemészeti szakvizsgálatot végezni, mivel a szemével általában nem fixál egy helyre tartósan. A látóidegfő elfehéredése csak szemészeti vizsgálattal deríthető ki, nem pedig úgy, hogy laikus szinten megnézzük a szemét kívülről. Lehet, hogy a szem jelen állapota is régóta fennáll vagy változatlan, vagy csak csekély mértékben romlott, mert ha egy gyerek mozgáskorlátozott, a látászavarral együtt járó szédülés, bizonytalanság nem biztos, hogy észlelhető a mozgászavar miatti bizonytalan járás vagy esetleg az ágyhoz kötöttség miatt. Az epilepsziás roham után akár ideiglenesen bénulásos tünetek is jelentkezhetnek (Bell-paresis = Bell-féle bénulás), melybe az átmeneti látásvesztés is belefér, de lehet, hogy csak arról van szó, hogy a beteg roham után általában alszik bizonyos ideig. A szemészeti konzíliumos papíron javasolták a gyermekszemészeti kivizsgálást, mely szerintem határozott véleményt fog hozni. A gyermekideggyógyász a hipoxiás (oxigénhiányos) agykárosodást azért tartja legvalószínűbbnek, mert a betegség születéskori kezdete ezt támasztja alá, ebből van a legtöbb (a genetikai betegségek jóval ritkábbak), az oxigénhiányos agykárosodott gyermekek fejleszthetők (értelmi képességüktől függően) mind értelmileg, mind mozgásszervileg. A Pető Intézet csak olyan betegekkel foglalkozik elsősorban, akik betegsége nem genetikusan meghatározottan fokozatos leépüléssel jár, mivel az ő betegségük vége a Pető Intézettől függetlenül a fokozatos leépülés. Ha pedig nem genetikus a betegség, hanem születéskor elszenvedett sérülés (agyvérzés) vagy oxigénhiány az oka, az általában tovább nem romlik lényegesen (bár a szem romlása időnként előfordul), a Pető Intézetben jó eredménnyel a betegség javítható, a gyermek fejleszthető, a fejleszthetőség pedig bizonyos értelmi képességeket feltételez, mivel a beteggel való foglalkozás együttműködést igényel. A beteg további sorsát befolyásolja a vele való foglalkozás intenzitása, az epilepszia betegség gyógyszerekkel történő jó beállítása (rohammentes legyen hosszú időn keresztül) és ez utóbbi az agy állapotát is befolyásolja, melyhez részben a látás is hozzátartozik. Egy-egy epilepsziás roham alatt nagyon sok idegsejt pusztul el, de ez elenyésző, jelentéktelen az agy összes idegsejt számhoz képest.

Magdi  2008. január 6. 21:09   #10 

Köszönöm Doktor Úr mostmár ténnyleg nem zavarom és elnézést még egyszer:Magdi


Én is köszönöm.

Magdi  2008. január 6. 00:20   #9 

Tisztelt Doktor Úr!
Ne haragudjon,hogy annak elenére,hogy azt modtam türelmesen várok még is írok.Rosszat sejtek a szülők azt mondják a kis fiú csak kb 5-méter távolságból ismeri fel őket meg persze a hangjukról.Lehetséges,hogy el kezdődöt az amitől mindenki retteg (a le épülés) vagy csak túlzásokban esünk.Tisztelettel:Magdi


Kedves Magdi!
Az említett problémát gyermekideggyógyásszal szeretném megbeszélni, ezért késik a válasz. Erre a jövő héten lesz alkalmam. Tisztelettel Szabó Tamás

Magdi  2007. december 29. 16:38   #8 

Köszönöm a válaszát Doktor Úr!
Mivel tudom,hogy meg kapta várok türelmesen a válaszára.Magdi


Kedves Magdi! Köszönöm türelmét. Szabó Tamás

Magdi  2007. december 27. 22:15   #7 

Tisztelt Doktor Úr!
December 25-én el küldtem önnek az eredménnyeket amit meg igértem.Úgy küldtem ahogy ön javasolta szkenelve csak nem tudom,hogy sikerült e vagy sem arra gondoltam lehet elsem ment ha esetleg nem kapta meg kérem írja meg mert meg próbálom még egyszer el kűldeni.Különben írtam hozzá egy pár sort is,hogy tugya honnan is jöt a levél.Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel:Magdi


Tisztelt Magdi! A dokumentumokat megkaptam, sajnos a középső (Ambuláns kezelőlap) gyakorlatilag olvashatatlan, de amennyire kibogozható, arra valószínűleg nincs szükség. A szemészeti lelet mond a legtöbbet, de lehet, hogy a Szakvélemény kódjai is segítenek, de több napra lesz szükségem a válaszhoz. Tisztelettel Szabó Tamás

Majababa  2007. december 25. 23:46   #6 

Tisztelt Doktor Úr!

A lányom 3,5 éves. November 12-től kezdődött az idei "kálváriánk". Csúnyán köhögött, láza nem volt. A háziorvos írt ! 4 ! napra való Suprax adagot. Kontroll vizsgálaton megállapította , hogy a gyerek rendben van.
Pár nap múlva már az oviban szóltak, hogy vigyem orvoshoz, mert a délutáni alvás közben nagyon csúnyán köhög.
Ekkor a háziorvos elküldött minket a fülészetre. Ott megállapították, hogy savós középfülgyulladása van, és Klacidot kapott. 1 hét múlva a kontrolon ismét kiderült, hogy még nincs rendben a füle. Ekkor elküldték halláűsvizsgálsatra (ez teljesen rendben volt) és arcüregröngenre, ahol kiderült, hogy baloldali arüreggyulladása van. Ekkor Sumamedet kapott. Amitől végül is teljesen helyrejött. (Következő kontol vizsg.)

Utánna a 8 éves bátyjának lett tüszös mandulagyulladása amit a kislány 1 hét után elkapott.
Ismét mentünk a háziorvoshoz 40 fokos láza volt, aki írt először Augmentin Duot - amitől folyékony vízszerű széklete lett -, de a láza még a 4. napon is 39 volt. Ekkor kiírta Klabaxot amitől a testvére is helyrejött. ((De a bátyjának is kétféle antibiotikumot kellett szedni mert nem ment le a láza))

A kontrol vizsgálaton már minden rendbe volt.

Azt szeretném megtudni, hogy miért van az hogy az első antibiotimu szinte teljesen hatástalan volt, (nem ment le egyik gyereknek sem még a 4. napon se a láza)??

A kislányomnál már többször volt rá példa hogy antibiotikumot kellett váltani mert az első szinte nem váltaoztatott sdemmit az állapotáűn.

Másik kérdésem, hogy mivel kellene a 3,5 éves lányom és a 8 éves fiam immunrendszerét erősíteni, hogy valahogy átvészeljük betegségmentesen a telet? (Már szedtünk Ribomunilt, de a második évadban mindig beteg lett szedés után a fiam.)


Többször felvetette a háziorvos hogy ki kellene venni a mandulákat, de a fülész orvos ezzel nem értett egyet. Mikor célszerű kivenni a mandulákat , vagy a betegségeket akkor is ilyen könnyen elkapják?


Köszönettel várom válaszát.

Majababa 2007.12.25.


Tisztelt Érdeklődő!
A légúti fertőzések kb. 70 %-a vírusos, 30 %-a bakteriális elsődlegesen. Természetes másodlagosan felülfertőződve, vagy szövődmény jelentkezése kapcsán a bakteriális irányba ez az arány eltolódik. Láztalan légúti betegségek többségéhez elég a tünetei kezelés, de még a másodlagos betegségek (savós és nem gennyes középfülgyulladás, arcüreggyulladás) esetén sem kell feltétlenül antibiotikumot adni, ha a betegség nem jár lázzal. A tüneti kezelés általában elégséges, de az viszont fontos. Az alkalmazott antibiotikumok (Suprax, Klacid, Sumamed, Augmentin, Klabax) jó antibiotikumok, de ezek közül 3 (Sumamed, Klacid, Klabax) nagyon hasonló kémiai szerkezetű, ezen belül a két utolsó (Klacid, Klabax) azonos hatóanyag-tartalmú. Ezeket hatástalanság esetén ritkán adjuk egymás után az azonos, vagy nagyon hasonló, csaknem azonos spektrum miatt.
Egy antibiotikum akkor hatásos, ha szájon át megfelelő adagban megfelelő ideig kapja a beteg, felszívódik, jó vérszintet és a gyulladás helyén jó szöveti szintet ér el, és hatásos a kórokozóra. Valószínűleg az elsőnek választott antibiotikum nem volt hatásos a kórokozóra a baktérium rezisztenciája miatt. A rezisztencia egyre inkább fokozódik a manapság (sokszor feleslegesen) alkalmazott sok antibiotikum miatt, másrészt, előfordul, hogy az Augmentin a hasmenést okozó hatása (baktériumflóra egyensúlyának megbontás) miatt a hasmenés következtében már nem szívódott fel olyan jól mintha nem jelentkezett volna hasmenés. A Ribomunyl és Broncho-vaxom jó hatású, de hatása csak ½-1 évig érvényesül, ezért a kúrát évről évre meg kell ismételni. Az orrmandulaműtét néhány javallata: 1. gyakori légúti hurut gátolt orrlégzéssel, nyitott szájjal történő légzéssel, éjszakai horkolással. 2. gyakori középfüllgyulladás. 3. légvezetéses halláscsökkenés gyakori nátha, fülkürthurut , savós középfülgyulladás miatt. Torokmandula-műtét (szájpadmandula) javallatai: 1. nagyon gyakori bakteriális mandulagyulladás (évente 4-nél több és két éven át jelentkezik = 2 év alatt 10x). 2 tályog képződik benne. 3. gócként szerepel (gyakran van torokgyulladása, emellett izületi panaszok, szívbelhártya-gyulladás, vesegyulladás, hajhullás stb. jelentkezik). 4. olyan nagy, hogy a légzést akadályozza (alváskor nemcsak horkol, hanem akár fulladhat is, ill. néhány másodperces légzéskihagyás előfordul). Az orrmandulaműtétnek nincs igazán életkori ellenjavallata, de általában 1-2 éves kortól bátran elvégezhető. A szájpadmandulák kivétele 5-6 éves kor alatt nem javasolt, csak nagyon ritka, válogatott esetekben, nagyon körültekintően (pl. mandulatályog). A mandulák a torok védelmét biztosítják (a torok házőrző kutyája). Ha begyullad, akkor jelzi a betegséget (betörőt jelez a házőrző kutya), és megpróbálja a fertőzést elhárítani, lokalizálni, nem engedi továbbterjedni (a kutya nem engedi be az udvarról a házba a betörőt). Ilyenkor a betegséget kell gyógyítani (a betörőt elfogni) és nem a mandulát kivenni (a kutyát agyonütni). Ha a mandula el van távolítva, akkor is gyakran lehet beteg az ember torka az általános immunstátusz függvényében, de mandulagyulladása nem lesz, csak torokgyulladása. Akkor lesz kevesebbszer a műtét után, ha a mandula egyébként is beteg, nem tölti be a funkcióját. Ezt jelzi általában a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása, mely a mandula betegsége vagy hiánya miatt, mint következő szűrő lép működésbe, akcióba. Természetesen minden torokgyulladáskor nagyobbodhatnak a nyirokcsomók, de ha ez a szokásosnál mindig nagyobbak, fájdalmasak lesznek a gyulladás kapcsán, mint általában egy megszokott légúti fertőzés esetén, ez már jelezhet valamilyen mandulaműködési zavart. Jelen esetben én a fül-orr-gégész véleményét fogadnám el inkább, hogy egyelőre műtét nem szükséges. Tisztelettel Szabó Tamás


Magdi  2007. december 22. 21:53   #5 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát amit írt egy pár sor kérdésemre minden úgy van ahogy írta.Van nálam három eredmény amit szívesen el faxolnék önnek de sajnos nincs fax száma.A kis fiú látása tényleg rómlik és most vólt szemészeti vizsgálaton le írni sajnos nem tudom mert sok az adat és ezért szeretném inkáb faxolni.Sajnos mindent meg szeretnénk próbálni,hogy lenne e valamilyen lehetőség ,hogy a kis fiú ne menjen el korán tudom egy szülő bele őrül ebben a tudatban és ezért talán ezzel is tudom a lelket bennük tartani.Tisztelettel:Magdi


Tisztelt Magdi!
Fax számom nincs, de az eredményeket vagy beírva, vagy ha az adat sok, akkor a lapot szkennelő nyomtatóval beszkennelve az e-mail címemre csatolt fájlként elküldheti. Ha nincs szkennelésre lehetősége, akkor ismerősei körében ha van valakinek erre lehetősége, a szkennelés után flopyn, CD-n vagy pendrive-n, kis Mp3 lejátszóval az adatot át lehet vinni a küldő számítógépre. Tisztelettel Szabó Tamás

érdeklődés  2007. december 17. 02:22   #4 

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném öntől meg kérdezni,hogy van egy négy éves kis fiú aki születése óta fokozot izomtónusban szenved mind a négy végtagja sérült ez által.Sajnos elég sűrűn rá jön az epilepsziás roham is ami vólt,hogy 30-percig is eltartot neki.A napokban fel fedezték,hogy a szemgolyója nagyon fehér és szem idegei sorvadásnak indultak azt mondták szem üveg nem kel neki.Születése óta a Pető intézetben horgyák a szülei aminek nagy fokban köszönhetö a gyógyulása de most kétségben vannak esve nagyon a szülők,hogy mi lesz a szemével.Amikor vólt a 30-perces rohama utána semmi féle fényre nem reagált ön szerint lehet ez az oka vagy meg lehet menteni a látását?Kérem válaszoljon,hogy a szülőket meg nyugtassam egy kicsit .Üdvözlettel:Magdi


Tisztelt Magdi!
Az Ön által leírt tünetek egyrészt nagyon specialisak, másrészt viszont hiányosak ahhoz, hogy gyermekgyógyászatilag hozzá lehessen szólni. Az első beugrott gondolatom a Leber-betegség, mely az izmok tónuseloszlásának zavarával, valamint látászavarral, vaksággal is jár a látóideg-sorvadás miatt. Azonban ehhez a betegséghez általában nem társul epilepsia. Másrészt a neuronális ceroid lipofuscinosisok jutnak eszembe, melyekhez (pl. késői infantilis forma = Jansky-Bielschovsky-típus) epilepsiás roham, látóideg-sorvadás, spastikus tetraperesis (fokozott izomtónussal járó négy végtagra terjedő bénulás), mentális (szellemi) hanyatlás társul. Mindkét kórkép örökletes, különböző életkorban jelenhetnek meg, tünettanilag nem egséges kórképek, de progózisuk kedvezőtlen. Ezeket azért írtam le, mert speciális és ritka kórképek, de valószínűleg még több betegségre jellemzők lehetnek a vázolt tünetek. Az a javaslatom, hogy e témában szemészt, vagy gyermekszemészt, és párhuzamosan gyermekneurológust tessék megkérdezni, de a tünetek részletesebb leírása (az egyes tünetek megjelenési sorrendje, szellemi képessége, látászavar típusa, mit ért azon, hogy a szemgolyója nagyon fehér) szükséges a kielégítő válaszadáshoz. Tisztelettel Szabó Tamás

Kata  2007. november 28. 23:12   #3 

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 3 napja fejezte be a Zinat szedését 5 napig tartott a kezelés tüszös mandula gyulladása volt. Sajnos megint fel megy a hője 37.5 volt, a torka is fáj és nyelésnél a fájdalom kisugárzik a fülébe. Ez valami szövődmény lenne?


Kata jeligére!
A tüszős mandulagyulladás megfelelő antibiotikus kezelés mellet meggyógyul. A megfelelő azt jelenti, hogy megfelelő ideig, megfelelő adagban kap olyan antibiotikumot, melyre érzékeny a kórokozó baktérium, szájon keresztül adva a gyomor-bél traktusból jól felszívódik, és a gyulladás helyén megfelelő szöveti gyógyszerszintet ér el. A Zinnat jó gyógyszer, de természetesen vannak olyan kórokozók, melyek rezisztensek a Zinnatra. Ha előtte lázas volt és a Zinnat mellett láztalanná vált, akkor a gyógyszer hatásos volt, de előfordul, hogy nem gyógyult meg teljesen, ezért lett ismét hőemelkedése. Másik lehetőség, hogy egy újabb fertőzést kapott másik kórokozóval, mivel egy lázas fertőző betegség az immunrendszert megviseli, legyengíti, lefoglalja, így könnyebben kaphat meg egy újabb betegséget, melyet nem biztos, hogy megkapott volna, ha előtte héten nem lett volna beteg. Harmadik lehetőség, hogy valamilyen szövődmény jelentkezett, pl. középfülgyulladás. Erre akkor van jó esélye, ha napok óta náthás volt előtte, vagy nagyok az orrmandulái, mert ilyenkor a középfül szellőzése a garat felé a fülkürtön keresztül nem tökéletes. A fülbe sugárzó fájdalom nem jelent feltétlenül középfülgyulladást, főleg, ha ez nyeléskor jelentkezik, mivel ez a mandulagyulladás jellegzetes tünete lehet. Mindenképpen javaslom a gyermekorvosi, szükség szerint a fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot ezek eldöntéséhez. Tisztelettel Szabó Tamás


Kata  2007. november 20. 22:51   #2 

Tüszösmandulagyulladásnál a hidegrázás mit jelent a betegségnek nincsen szövődménye?


A hidegrázás nem szövődményt jelent egy lázas betegségnél, fertőző betegségnél, hanem a láz gyors emelkedését mutatja. Bármely betegségnél, melyet kórokozók okoznak és lázzal szokott járni, így a tüszős mandulagyulladásnál is előfordul. Fertőző betegségeknél (vírusos, és baktériumfertőzéseknél) a szervezet hőközpontját, mely a hipotalamuszban van, a kórokozók lázkeltő anyagai magasabb hőmérsékleti szintre állítják be úgy, mint egy termosztátot. A hőközpont a szervezet hőmérsékletét úgy emeli, hogy a hőtermelést fokozza (izomremegés = hidegrázás, enyhébb esetben borzongás, valamint a szőrtüszőknél a szőrök emelő izmait megfeszíti = libabőr, lúdbőr), illetve a hőleadást csökkenti (a bőrerek összeszűkülnek, ilyenkor az ember keze, lába még hideg, sápadt). Tehát a láz emelkedő szakaszára jellemző a hidegrázás, ilyenkor a hónalji hőmérséklet még nem biztos, hogy lázat jelez, biztosabb kisgyermeknél ilyenkor a végbélen keresztüli lázmérés. Amikor a testhőmérséklet eléri a hőközpont által diktált magasabb testhőmérsékletet, a bőr testszerte kipirul, meleg lesz, ekkor a láz már tapintással is nyilvánvaló, de természetesen ilyenkor is szükséges a lázmérés. A láz nem a szövődményt jelzi, hanem a betegségnek csak egyik tünete. Akkor jelezhet a láz szövődményt, ha a láz a megfelelő kezelés ellenére is napokig (3-4 napnál tovább) fennáll, de lehet, hogy még ez sem jelent szövődményt, csak éppen a fennálló betegség vagy hosszabb lefolyású, vagy nem megfelelő a kezelés (pl. antibiotikum adása is szükséges, ha eddig nem kapott, vagy antibiotikum-váltás szükséges, ha kapott). A szövődményt a láz akkor jelzi, ha a napokig fennálló láz tovább emelkedik, vagy a továbbra is fennálló láz mellett újabb tünetek jelennek meg (pl. eddig nem köhögött, 4-5 nap után láz mellett köhögés jelentkezik, esetleg nehézlégzés, mellkasi fájdalom társul). A hidegrázás tehát a láz előjele, érdemes már ekkor hatásos lázcsillapítót bevenni, de ilyenkor a hűtőfürdő még nem olyan hatásos és a hidegrázás okozta fázás miatt még kellemetlen is. A hűtőfürdő a hidegrázás elmúltával válik szubjektive is kellemessé és hatásossá. A tüszős mandulagyulladás baktérium okozta betegség (kivéve a mononucleosis infectiosa, melyet az Epstein-Barr vírus okoz és nem igényel antibiotikus kezelést), antibiotikum adása indokolt a lázcsillapítás és bő folyadék fogyasztás, valamint az egyéb tüneteknek megfelelő tüneti kezelés mellett. Tisztelettel Szabó Tamás

nehezen nyel  2007. november 8. 00:21   #1 

Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem: 6 éves kislányom a szilárd ételt csak kínlódva nyeli le. Ez kb 2 hete kezdődött, az óvodában ebédnél valószínűleg félre nyelhetett, itthon azt mondta azért nem eszik,mert megfullad. Fél a nyeléstől. A folyadékot megissza, a levest is de a szilárd ételt csak a szájában tartja megrágva, majd inkább kiköpi, mintsem lenyelné. Próbáljuk rábeszélni, hogy nyeljen nyugodtan, nem fullad meg stb. Volunk a házi orvosnál, aki megnézte a manduláját ismét, mert az szokott begyulladni neki gyakran. (elötte kb 1hétig azzal volt beteg, de ez rendbe jött.) Azt javasolta ,hogy pár napig pépeset adjunk neki, mert lehet, hogy érzékeny még a mandulája. Két hete nem tud rendesen enni, pedig étvágya van és enne is. Mit javasol?
Előre is köszönöm válaszát: Zoltán


Tisztelt Zoltán!
Jó lenne megtudni az óvodában, ha volt rá szemtanú az óvónők közül, hogy milyen jellegű ételt nyelhetett "félre" a kislány, folyadékot (levest), szilárd ételt (főzelék, kenyér), könnyen, péppé összerághatót (ropi, keksz), vagy pedig rostdús, nehezen elrághatót. Nyilván valódi félrenyelés nem történt, mert az köhögési rohamot vált ki, nehézlégzéssel járhat, szövődményként tüdőgyulladás jelentkezhet; szilárd étel félrenyelése az idegentest altatásban elvégzendő hörgőtükrözés kapcsán történő eltávolításának javallatát jelentené. Az Ön által vázolt probléma megoldása nem könnyű, mivel a kiváltó ok egy valóságban megtörtént rossz élmény, következménye pedig ennek a rossz élménynek feltételes reflex alapján történő tudatos kerülése. A feltételes reflexek gyakorlással felépíthetők, a túl erős, markáns inger (fuldoklás, köhögési roham, erős nyelési fájdalom) a tanulási folyamat idejét lerövidítheti, annyira bevésődhet a tudatba. A feltételes reflex kioltható a gyakorlás hiányában (felejtés, de ehhez idő kell), vagy a feltételes reflexben szereplő élmény sorozatos elmaradásával (a nyelés mégsem vált ki fájdalmat, köhögési rohamot, fuldoklást, nyelési nehezítettséget). A javaslatom az, hogy a háziorvos által ajánlott híg, csaknem folyós pépes ételt kapjon még napokig, mintha ez lenne számára a természetes, de ne említsék a rossz élményt, és ha az étel elfogyasztása sikerül, ne bizonyítsák a kislánynak, hogy ugye, hogy sikerült lenyelni. Az lenne a jó, ha nem a normál ételek turmixolásával készítenének pépes ételt, hanem ami egyébként is pépes állagú normálisan is, azaz ilyen étrendet állítanának össze (paradicsomleves, krémlevesek, hígabbra sikerült krumplipüré, kefir, tejföl, krémtúró, desszertnek puding, jégkrém, ivójoghurt, gyümölcsjoghurt, stb. /a háziasszonyoknak szerintem több ötletük is van/). Ugyanis a turmixolás erősítheti benne azt a tudatot, hogy ezentúl ő már csak ilyen ételt fogyaszthat csak. Napok múlva fokozatosan egy-egy kedvenc finomságot kapjon, ami már akár lehet darabos is, csoki, szaloncukor, stb. A hatást gyorsítani, elősegíteni lehet egy másik változás szándékos előidézésével. A kapcsolt változások természetesebben hatnak, egyik változás elterelheti a figyelmét a másikról. Ha az ebéd vagy vacsora színhelyét megváltoztatják, számára spontánnak tűnő módon elmennek sétálni, miközben betérnek egy cukrászdába és ott először nem szilárd ételt, hanem fagylaltot, pudingot rendelnek, esetleg ha ott élő zene is folyik, ez elveheti a figyelmét arról, amitől fél. Esetleg egy-egy alkalommal étteremben ebédelnek vagy vacsoráznak, gyümölcslevest, vagy egyéb krémesített levest, főzelékfélét, vagy később kedvenc darabos ételt is lehet. Otthon és az óvodában az ismerős környezetben jobban észbe jutnak a feltételes reflexben szerepet játszó kellemetlen élmények, de egy számára ismeretlen környezet az újdonság erejével hat és megfeledkezve magáról, elfogyaszthatja gond nélkül kedvenc ételét, mely először szintén pépes legyen és desszert jellegű. A probléma pszichés jellegű, melyet nem pszichés, hanem konkrét ok következtében jelentkező szomatikus, azaz testi tünetek, panaszok váltottak ki. Ha egyébként a kislány kiegyensúlyozott, nem szorongó, nincsenek pszichés okokra visszavezethető testi tünetei, nincs szükség pszichológus segítségére. A panaszoknak hetek alatt rendeződnie kellene. Amennyiben ezek a panaszok továbbra is, hónapokig fennállnak, a kiváltó ok és a körülmények részletes megismerése szükséges, ekkor a pszichológus segítsége is szóba jöhet. Természetesen a panaszok tartós fennállásában az életkor is szerepet játszik, ha nem 6, hanem 16 éves lenne, ez csak egy étkezésre vonatkozott volna csak. Másrészt pedig elképzelhetetlen az is, hogy egy ilyen élménytől felnőttkoráig pépes ételre kényszerüljön egy 6 éves kislány, vagyis a tünetek előbb-utóbb megszűnnek, de türelmesnek kell lenni, ki kell várni, amíg megfelelő segítség mellett spontán ráébred arra, hogy a szilárd ételétől sem fog megfulladni.

1  2 3  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Babák és gyermekek egészsége témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!