orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Görömbey Zoltán

Dr. Görömbey Zoltán válaszol

Dr. Görömbey Zoltán

idegsebész szakorvos

1  2 3 4  következő oldal
szakvéleményét szeretném kérni  2008. február 10. 09:01   #20 

Tisztelt dr-úr ez egy párnapja készült mri vizsgálat eredménye.Szeretném a véleményét kérni,győrböl irok 40-éves vagyok.A nyakfájásom régota megvan,de most már annyira zsibbadnak a kezeim ,könyöktöl lefele,hogy szinte semmit nem alszom töle.napkozbe is zsibbad ,de nem annyira mint éjszaka.KÉREM SZIVESKEDJEN MEGNÉZNI ÉS A SZAKVÉLEMÉNYÉT ELMONDANI.KÖSZÖNETTEL GYÖNGYI.A nyaki lordosis csökkent.A nyaki gerinszszakaszon amyelon alakja,vastagsásga és jelintenzitása nem mutat eltérést.A C.2-C.5.discusok ellapultak,jelintenzitásuk T2 sulyozással csökkent.AC.5.discus szomszédságában,a zároelemek alatt T2 súlyozással fokozott,T1 súlyozással csökkent ill fokozott jelintenzitású sáv látható,amely Modic degeneratiora utal.Ezen discusokat határoló csigolyák ventralis és különösen szembenéző dorsalis peremein meszes osteophytak vannak. A C.4és5.discusokkal szemközti kisizületekben arthrosis látható.Ezendiscusok magasságában ,a spondylarthrosis mindkét oldalon lateralisan,főleg a foramenekben megfelelően szűkiti a canalis spinalist. AC.2,3 .és 4.discusokon körkörös protrusió látható.A C.4.discuson a spondylosis és a discus protrusió következtében a bal oldali foramen kifejezetten szűkebb.A C.5.discuson jelentős fokú medialis és kétoldali lateralis protrusio észlelhető.A protrusio mellett a hátsó peremek osteophytaja is mindkét oldalon szűkiti a forament és a canalis spinalist lateralisan.Discus hernia nem mutatható ki. ORVOSI VÉLEMÉNY: Sorozatos nyaki discus degeneratio és protrusio. Spondylartrosis cervicalis,amely a C.4.és5.discusok magasságában kétoldalon canalis és foramen szűkületet okoz.





Kedves Gyöngyi,

Nem tudom, hoyg milyen szempontból kéri véleményemet, az MR alapján többszörös elhasználódásos (degeneratív) nyaki gerinccsatorna szűkület áll fenn, ami panaszainak oka lehet. Ha a kezelési lehetőségekre kérdez, azt csak vizsgálat éa a képi anyag alapos elemzése után tudom, megmondani.

Üdvözlettel

Ildi  2008. február 4. 22:00   #19 

Tisztelt Doktor Úr.
Rőviden leírnám a 2006.-ban készült leleteimet. A csigolyák mésztartalma a háti és a lumbalis szakaszon csökkent.A háti gerincen jobbra convex scoliosis,fokozottkyphosis.Sorozatos discopathiák,a csigolyaperemeken kisebb nagyobb spondyloticus felrakodások.Enyhén fokozott lumbális lordosis.Az L.V.csigolya sacralisalt. A praesacralis rés szükebb. A csigólyák peremszélein kisebb nagyobb spodndyloticus felrakodások láthatók.
Az ultrahang leletböl csak egy mondatot írnék : a jobb vese medialis-hátsó konturja mentén egy 53*34 mm-es bizonytalanul körülírt ,szabálytalan echoszegény képlet látható mely felveti esetleges térszükület gyanuját.
Doktor úr állóképességem alig van ,gyengének érzem magam és főleg ha egy kevés élelmet magamhoz veszek alig kapok levegőt és borzasztóan fáj a hátam ami gondolom a beleim felé is az sugárzik át.Tisztelettel kérném ha tud valamit erre a problémámra válaszolni tegye meg.Sajnos vizsgálatra nem tudok menni mert a fogyatékos testvéremet nem tudom senkire hagyni .Ezért is maradt abba a további vizsgálatok. Szüleim,testvérem,férjem akkor haltak meg egymás után. Tetszik tudni a növéremnek fájt kb.így a háta amig a csontrák elnem vitte. Kicsit én is tartok tőle.
Bocsánatot kérek ezért a hosszú írásomért.Köszönettel várnám válaszát.



Tisztelt Ildikó,

Az Ön panaszai nem idegsebészeti eredetüek.

Gyöngyvér  2008. február 4. 21:57   #18 

Kedves Doktor Úr !
50 éves nő vagyok, szédüléses panaszaim fokozódtak az elmúlt 3 évben.
A tünetek:
Évekkel ezelőtt nyaki fájdalmakkal kezdődött, majd később a vállon, a lapockán keresztül a felső végtagba sugárzó fájdalom volt érzékelhető. Ezt a sugárzó fájdalmat először a jobb oldalon érzékeltem, majd ez áttért a bal oldalra.
Három éve már szédüléses rohamok is fellépnek, amelyeknek a gyakorisága fokozódik.
Ezek a szédüléses rohamok néhány percig, legfeljebb fél óráig tartanak.
A rohamot vélhetően a fejem hátrahajtása vagy oldalra fordítása váltja ki.
A tünetek általában nappal, munka közben hirtelen jelentkeznek.
A roham alatt már előfordult arczsibbadás és végtagzsibbadás is.
A szédülésem együtt jár járás közbeni egyensúlyi zavarokkal.
Minden esetben látászavar is fellépett, az utóbbi időben kettős-látás alakult ki.
Hallászavarom, fülzúgásom nem volt.

Több vizsgálaton vettem részt:
Az agyi CT negatív volt
A nyaki gerinc röntgenvizsgálaton a következőt állapították meg: ©A nyaki lordosis a kp. harmadban jelentős mértékű kyphosisba ment át. A C3-6 közötti porckorongok ©főleg ventralisan- lelapultak, itt előrehaladott uncovertebralis arthrosis észlelhető.©
A háziorvosom szerint agyi vérellátási zavar lép fel, keringésjavító gyógyszereket adott.

Kérem szíves tanácsát, mi okozza a panaszaimat, hová forduljak gyógyulásom érdekében, melyik kórházat keressem fel ?

Tisztelettel:
Gyöngyvér



Kedves Gyöngyvér,

További képalkotó vizsgálatokra lenne szükség. Pénteki napokon de. keressen meg munkahelyemen egy háziorvosi beutalóval. A nyaki gerinc és erek vizsgálatát ambulanter elvégeztetjük.

Üdözlettel Görömbey Zoltán

Erika  2008. január 30. 19:24   #17 

Tisztelt Doktor úr!

27 éves nő vagyok, tavaly egy kivizsgálás alkalmával számos egészségügyi problémát diagnosztizáltak nálam, de azóta sajnos egy újabb gyötör. Az igazsághoz tartozik, hogy néhány évvel ezelőtt is tapasztaltam hasonló tüneteket, de akkor (sajnos) nem fordultam orvoshoz.

Éjjelente mindkét kezem -és néha az egész alkarom- nagyon fáj, a mutató, a hüvelyk és a középső ujjaim zsibbadnak, a tenyerem és az alkarom görcsöl. Nagyon kellemetlen, mindig felédredek a fájdalomra. Nappal nem szokott fájni, olyankor inkább csak a zsibbadás jellemző. Nyaki gerinc röntgenem negatív, meszesedés nincs. Édesanyámnak is voltak hasonló tünetei, neki Alagút szindrómát állapítottak meg, aztán operációra került sor, azóta panaszmentes. Arra gondoltam, hogy talán engem is ez a szindróma gyötör. Abban kérném a Doktor úr segítségét, hogy szíveskedjen tájékoztatni, mi ilyenkor a teendő? Az ortopédiát keressem fel? Vagy a neurológiát? Vagy egyenesen kérjek beutalót EMG vizsgálatra? Ha műtétre kerül a sor, abban az esetben Önt megkereshetném?

Köszönettel várom megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel:

Erika


Tisztelt Erika,

Jól gondolja, lehet Önnek is carpalis alagút syndromája többek közt, de más okokat is ki kell zárni. Keressen meg bármely pénteki napon de. a munkahelyemen, és a szükséges vizsgálatokat megszervezem. Ha operálni kell, szívesen segítek.

Tisztelettel: Görömbey Zoltán

fejfájás  2008. január 27. 15:12   #16 

TISZTELT DOKTOR ÚR!TAVALY SZEPTEMBERBEN MŰTÖTEK JISAGY DAGANATTAL,PICI MARADT BENNE MERT NEM LEHETETT RENDESEN ELTÁVOLITANI.UTÁNA 2HONAPIG NEM IS FÁJT AFEJEM SEM.DECEMBERBEN KEZDETT UJRA GÖRCSÖSEN FÁJNI.JANUÁRBAN PEDIG MINDENNAP HÁNYINGEREM VAN ÉS VAN,HOGY HÁNYOK IS(EPÉT,SAVAST..).NEM VAGYOK SE MEGFÁZVA SEM MÁS FÁJDALOM NINCS.DECEMBERBEN VOLT MR OTT MINDEN RENDBEN VOLT.KÉRDÉSEM AZ LENNE ELŐFORDULHAT A FEJEMTŐL.


Igen, javaslom keresse föl az operáló orvosát.

Görömbey Zoltán

zsuzsa  2008. január 23. 22:25   #15 

2007.12.12-én intratracheális narcózisban műtétet végeztünk, melynek során bal oldali L IV arcoflavotomiát követően a szűk recessust és forament felszabadtotuk, a degenerált L IV korongot curettáltuk. A postoperativ szak zavartalan volt, sebe rendben.

Azután szeretnék érdeklődni, hogy ez pontosan mit jelent. Műtét után 6 héttel még mindig fájdalmaim vannak, hol erősebb, hol gyengébb görcsös fájdalmat érzek a bal oldalon és csak rövid ideig vagyok képes ülve maradni. Az lenne a kérdésem, hogy ez természetes, vagy valami gond lehet-e?

Mielöbbi válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Grefferné Zsuzsa


Tisztelt Zsuzsa,
Hasonló műtét után 6 héttel már lényeges javulás szokott bekövetkezni, így állapotát én nem tartom természetesenek, ezért azt javaslom, hogy jelentkezzen operáló orvosánál ellenőrző vizsgálatra.

Üdvüzlettel: Görömbey Zotán

Üdvözlöm!  2008. január 20. 20:54   #14 

Nekem igazából elég sok problémám van. Az egyik az, hogy már lassan egy éve folyamatosan nap, mint nap fáj a fejem van mikor kevésbé, de van mikor kibírhatatlanul. A halántékomon és a nyakamnál is. És tegnap valamilyen oknál fogva elkezdett fájni a lábam. A nap végére pedig nem bírtam ráállni, akkor görcsöt vagy zsibbadást kaptam nem is tudtam mihez hasonlítani... a combom legfelső részétől a bokámig hatolt ez a fajta zsibbadás vagy görcs. És nem tudom, hogy van -e köze a fejfájáshoz vagy mitől történhetett. És már kezdek kicsit aggódni. A fejfájás is már kicsit kellemetlen. A lábfájás nem tudom mitől volt, nem erőltettem meg magam. Igaz élsportoló vagyok, de tegnap nem is voltam edzésen. Előre is köszönöm a válaszát!


Kérem, első lépésben forduljon idgegyógyászhoz.

Görömbey

gyógyithatatlan?  2008. január 20. 20:53   #13 

TISZTELT Dr ÚR!!!! 1989-BEN ÉRT EGY MEGGYŐZŐDÉSEM SZERINT AGYI KATASZTRÓFA.
/ 4ÓRÁS ESZMÉLET VESZTÉS/ ezt nem hitte el senki talán egy orvos akinek fényképpel bizonyitottam, hogy elötte nem volt ilyen torz a képem. Több CT ami nem mutatott ki semmit. De minden energiám az egyensúlyom folyamatos koordinálására megy el. koponyám bal oldalán folyamatosan érzem a pontot ahol ez megtörtént. Néha teljesen érzéketlennek érzem ezt a területet. Csak a kezelések más irányt vettek jöttek a pánik rohamok szervi betegségek alvászavar stb. Pedig én tudom,hogy minden bajom eredője a 89-ben történtek 55éves vagyok rokkant nyugdíjas és nem halgat meg senki. kérem írja meg a véleményét van-e ebből kiút. TISZTELETTEL BURUCS BÉLA


Kedves Burics Béla,

Panaszai a leírása alapján nem idegsebészeti jellegüek. Forduljon neurologushoz.

Görömbey

Inzulin  2008. január 20. 20:51   #12 

Tisztelt Főorvos Úr! Régóta szenvedek a fájdalmaktó.A reumatológus szakorvos csak kezeléseket írt fel többször,ami igazából semmit nem használt.Közölte hogy szét ment a gerincem,nem tud segíteni.Elküldött idegsebészetre,ahol a felvételeket megsem nézték,csak folytassam a kezeléseket.Kb.2 percig voltam a rendelőben,miután elküldtek.A leletem a következő:A nyaki lordosis kiegyenesedett.A C. V-VI.közti discus rés beszűkült, a C. V.csigolya alsó dors.pereme megvastagodva beemelkedő,2mm-es dors. lépcsőképződés mellett.A D-L átmeneten jobbra irányuló torsio látható. Az L.V. csigolya jobb oldali istmicus részén lysis van. A praesacralis discusrés beszűkült, a határoló fedőlapok sclerotikusan megvastagodtak,az L.V.alsó ventralis peremén vaskos csőr van. A felső és alsó lumbalis csigolyák döntően ventralis peremein észlelhető mészfelrakódás.Az L.V-S.I. egymás felé tekintő felszinei scleroticusak, köztük levő discusrés jelentősen beszűkült. Szeretném tudni valójában mi a baja a gerincemnek. Tartósan ülni állni nem tudok.Mi a teendőm ? Köszönöm türelmét,és várom válaszát.Tisztelettel: "inzulin"


Kedves Inzulin,

Csak személyes vizsgálat, és az összes rtg. felvétel alapján (CT, MR) tudok véleményt mondani.

Görömbey

porckorongsérv-2  2008. január 20. 20:49   #11 


Tisztelt Doktor Úr!


12 éve porckorong-sérvre műtöttek Miskolcon. Most ujabb(ak) van(nak).Akkor utána olvastam, hogy egy budapesti kórházban ambulanter is műtenek, mégpedig egyfajta endoszkópos módszerrel, a sérv "leszívásával", minimális vágással és rövidebb gyógyulási idővel.
A kérdésem az lenne, melyik ez a kórház, a TB hogy viszonyul ehhez a dologhoz stb?


Köszönettel: Andrea


Kedves Andrea,

Nem tudok róla, hogy Mo.-on endoszkópos műtétet valahol is végeznének. Javaslom, érdeklődjön az Amerikai uti OITI-ben, vagy a Nemzeti Gerincgyógyászati Központban a budai MÁV Kh.-ban

Üdv.. Görömbey

szem remeges  2008. január 7. 20:51   #10 

Tisztelt DR.UR
A problemam a kovetkezo:
Idonkent(valtozo ido 2ho, maskor 8ho, maskor talan egy ev is),csak ugy semmi megelozes nelkul elkezd remegni a szmhejom,a felso-kulso szemhej.Mikor a jobb mokor a bal szemem csinalja.Erossen idegesit es sok ideig nem hagya abba.Van amikor hetekig,vagy honapakig eltart.Soha nem kezeltem,sem orvosnak nem mondtam.
Mi lehet az oka?mivel kezelhatem?mennyire suljos?mi lehet a kovetkezmenye ha nem kezelem?Mire utol ez a tunet?(mig hozza teszem,hogy idonkent egy nagyon holvany kis fekete pont jon elo es pillanatok alatt eltonek, maskor nem latok elesen egy pillantra.A szemorvos szerint nincs baj a latasammal)
Nagyon koszonom a valaszat.
Tisztelettel magdalena.


Tisztelt Magdalena,
A szemhéjak remegése általában jóindulatú panasz minden kimutatható szervi károsodás nélkül, ami kezelést - enyhe nyugtató hatású szereken túl- nem igényel. Máskor lehet az un. "extrapyramidalis rendszer" (akaratlan mozgások agyi közponjainak boynolult kapcsolati rendszere) károsodásának jele, ez az un. "tic".
Annál inkább érdemes komolyan venni az időszakos, átmeneti látásromlást, ami akár súlyos un. agyi "stroke" (szélütés) előjele is lehet. Mielőbb forduljon tehát mindkét panasszal ideggyógyász szakorvoshoz.
Üdvözlettel: Dr. Görömbey Zoltán

görcsöl a combom  2007. december 31. 12:35   #9 

néhány hete állando jelleggel görcsöla combom.van,h gyaloglás közben,de van,hogy ülö helyzetben is,és nem tudom mit csináljak!mitöl van az?nagyon rossz,és nem tudom mit tegyek,talán többet kéne mozognom?


Tisztelt Uram? /Azzsonyom?,

Javaslatom: első lépésben keresse fel háziorvosát, aki megfelelő szakirányba tudja az Ön ovábbi kivizsgálását koordinálni.

Üdvözlettel Dr. Görömbey Zoltán

Porckorongsérv  2007. december 23. 20:29   #8 

Tisztelt doktorúr!
Másfél éve regisztráltak nálam egy 8mm és egy 2mm-es sérvet a 4-es és az 5-ös csigolyáknál.Gyógyszeres kezelést kaptam,egy darabig tünetmentes voltam de kb.egy fél éve elkezdet görcsölni hol a vádlim hol a combom. Azt szeretném megkérdezni,hogy ez azért van mert kiújult a sérvem vagy valami más is lehet?Tulajdonképpen az én véleményem az,hogy nem is múlt el ez az egész állapot.Mit tanácsol mit csináljak,hogy ne görcsöljön a lábom.Előre is köszönöm válaszát,üdvözlettel:K. Tibor


Tisztelt Tibor,

Lábszárgörcseit a korábban talált ágyéki porckorongsérv okozhatja. Ahhoz, hogy megállapítsuk mi a helyzet jelenleg, újabb CT vagy MR vizsgálatra lenne szükség csakúgy, mint a megfelelő kezelés megválasztásához. Keressen fel munkahelyemen.

Tisztelettel: Dr. Görömbey Zoltán

nyaki sérv  2007. december 23. 20:23   #7 

T DR. Úr!8hónapja fennálló nyaki fájdalmak, vállövi izomgörcsök miatt otthagytam a reumatológusomat/pszichés eredetű fibromyalgia volt szerinte a bajom/ és és egy ortopédsebészhez mentem el . Ő elküldött nyaki mr vizsgélatra. Eredmény:V. és VI. csigolyán peremszéli felrakódások, a nyaki lordósis kiegyenesedett, IV.és V. discusban mérs. dehydráció, IV. diskuson körkörös protrusió, V. résben a discuson egy kicsi bal oldali mediolaterális hernia látható ami a kilépő gyököt kissé dislokálja.Kérdésem az lenne , hogy mennyire súlyos ez, és milyen therápiától várhatok javulást? 32 éves vagyok és el vagyok keseredve.
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Asszonyom? Uram?

A talált MR eltérések alapján panaszát a meszes felrakódások és az V. discuson leírt porcsérv által együttesen okozott nyaki gerinccsatorna szűkület és az ideggyök compressioja(nyomása) okozhatja. Amennyiben panaszai már 8 hónapja fennállnak és szakszerű konzervatív kezelésben már részesült - a jelek szerint eredménytelenül -, műtéti kezelés mérlegelendő. Ezt természetesen csak alapos betegvizsgálat és az MR képek megtekintése után egy személyes találkozás kapcsán tekinthető felelősséggel vállalható javaslatnak.

Tisztelettel: Dr. Görömbey Zoltán

  2007. december 16. 10:37   #6 

űdvőzlőm! kőzel 6 hete a jobb karom erős fájdalom és zsibbadás érzés jelentkezett ami nagyon kellemetlen a diagnozis carpalis alagut syndroma de sajnos semmi segitséget nem kapok csak valami áram kezelésre kűltek kérem ha tudajálani valami gyors segitséget akkor válaszoljon kőszőnettel


Tisztelt XY,
Keressen meg a Szent János Kórház Idegsebészeti szakrendelésén de. órákban.
Tisztelettel: Dr. Görömbey Zoltán

Műtét vagy sem?  2007. december 10. 19:47   #5 

Tisztelt Doktor úr!
Levelem elején el kell mondjam eddig 2 orvos látott, most megyek a harmadikhoz, de kiváncsi lennék az Ön véleményére is.
Kb 1 hete hirtelen mozdulattól (nem ütés) megrándult a derekam és borzalmas fájdalommal estem össze. Korházba szállítottak ahol folyamattos gyógyszerezés mellett - caps Contramal, infusioban: algopyrin, demalgonil, contramal, lidocain, solu-medrol - kicsit jobban lettem, azaz már fel tudok ülni és 1-2 percre fel tudok állni pl wc-re menni. Készűlt CT mey eredménye Az L III-IV, L IV-V közötti résekben a porckorong enyhe fokú körkörös protrusioja látható. Az L V-S I rés szűkebb a porckorong körülírt, dorso-medialis, balodali túlsúlyú 1,5x1 cm-es előboltosulás látható.
Az elváltozás a bal oldali forament szűkiti, a kilépő gyököt és a durazsákot comprimalja.
Vélemény: Hermia disci med 1.s L.V-S.I., gyök- és durazsák compressioval.
Jelenleg vizelési panasz, lábzsibadás nincs, csak erős fájdalom.
Eddig 2 orvos nézte ezt meg, az eggyik szerint nem kell műteni, a másik szerint műteni kell, én meg nemtudom mit kell de jólenne ha elmúlna már a fájdalom és végre fel tudnék kelni.
Jövőhét elején elmegyek egy zharmadik orvoshoz is de kiváncsi lennék a doktorúr véleményére is.

köszönettel

Attila


Tisztelt Attila,
Amennyiban nem áll fenn izomgyengeség, és/vagy széklet, vizelet tartási zavar, un. abszolut műtéti javalat sincs, azaz ilyen esetekben reményteljesen lehet konzervatív kezeléssel próbálkozni(MIN. 3 HÉT SZIGORÚ ÁGYNYUGALOM ÉS GYÓGYSZEREK), ami az esetek nagy részében a fájdalmak megszünését eredményezi. Ha ez nem következik be, marad a műtét, ami még akkor sem késő. Tehát egyelőre azt javaslom, hogy maradjon nyugodtan, próbálja meg "kifeküdni" a fájdalmakat, s amikor azok már eléggé alábbhagytak, kezdejenek el egy un. komplex gygyfürdő-intézeti fiziotherapiát. Ha a fekvés ellenére sem csökken panasza, forduljon megfelelő idegsebészhez, és döntsenek együtt egy lehetséges műtéti kezelésről. Sajnos a várhetó gyógytartam egy sikeres műtét utásn nem rövid, min. 3-6- hónap. Sok-sok tülemet és javulást kívánok:
Dr. Görömbey Zoltán

  2007. december 4. 21:25   #4 

Tisztelt Dr.Ur.
35 eves vagyok.terhesseg alatt kezdodtek a tunetek(hanyat fekveskor,nem tudtom felkelni).Szules utan 3napra elkezdodott egy erossen egeto-hasito fajdolom a jobb labamon vegig,es zsibbadas erzessel.Szoptatas ido alatt inkabb turtem a fajdalmat es nem kezeltem.Kesobb a kezeles Aceclofenac,Midetom,Milgamma volt,egy honap utan a tunetek megszuntek.MRI vizsgalat utan kiderult hogy a L5,L4,S1,S2 porckorongok elmeszesedese,dekompenzycioja latszik.
Mostanaba ha pihenek(ejszaka), akkor gorcsol be a jobb labom,nagyon eros egeto fajdolom sok ideig, es az az erzesem mintha rovidebb volna.

Kerem Dr.Ur, megvan a veszely hogy lebenul a labam, mit tegyek,mert most nincs lehetosegem orvoshoz menni.On szerint majd protezis var ram ?
Nagyon koszonom. Tisztelettel HeniB


Kedves HeniB,

Az Ön által leírt tünetekért és panaszokért az ágyéki gerinc degeneratív elváltozásai (porckorongbetegség, meszsesdés) okozta gerinccsatorna szűkület, ill. az ez által okozott, az ideggyökök egyikét érő állandó nyomás felelős. A konkrét kérdésére válaszolva sajnos fennállhat az a veszély, hogy a lábfej emelő, vagy süllysztő izomcsoportjai részlegesen, vagy teljesen megbénulnak. Ebben az esetben csak egy időben (48 órán belül) elvégzett idgesebészeti műtéttől lehet javulást remélni. Egyébként az Önnek személyszerinti megfelelő kezelésről csak egy személyes találkozó (betegvizsgálat, és az MRI felvételek alapos elemzése) után tudnék felelősen nyilatkozni. Protézisre(?) -emiatt legalább is- nagy valószínűséggel nem lesz szüksége.
Tisztelettel: Dr. Görömbey Zoltán

aggódó anya  2007. november 24. 16:42   #3 

Fiam arcát baleset érte. A bal faciális 2-es, 3-as ágát üveg vágta el. Most pontgalván kezelést kap, mivel nem tudja a mimikai izmait mozgatni.Valamilyen műtéttel ez helyrehozható?


Tisztelt Asszonyom,

Elméletileg igen, de pontosabb véleményezéshez személyes találkozó (betegviszgálat, a dokumentumok áttekintése, esetleges további vizsgálatok) szükséges. Keressenek fel pénteki napon de. kórházunk Idegsebészeti szakrendelésén.
Tisztelettel: Dr. Görömbey Zoltán

sziszi  2007. november 24. 16:34   #2 



Anamnézis
Kórelőzmény szerint a beteg viselkedése meglassult,járása romlott,vízelettartási zavara van.A hozott CT felvéteeken a intracerbralis liquorterek tágabbak, a temporalis kamraszarvak megnyíltak, de transependymalis liquor kilépésre vagy más feszülésreutalójel a képen nem látszik.
Státusz
Meglassult pszihomotorium,de térben,időben jól tájékozott,conventionalis viselkedás.Kissé ataxiás, csoszogó járás. Rombergben biztosan áll.
terápia
Jav: a hydrocephaolus kóroki szerepe a CT alapján nem egyértelmű. További intézeti kezelésre lenne szükség, de a beteg egyelőre nem szeretné.
epikrizis.vél:Hydrocephalus
Tiszteltt Doktor Úr ennyit tudok anyukám betegségéről.mire számithatok ezek után, s mit javasol egy ilyen korba élő embernek. Tisztelettel szisz


Tisztelt Szsiszi,
Édesanyja életkora sajnos nem derül ki válaszából. Az Ön által leírt három fő klinikai tünet jellemző lehet un. normális nyomású hydrocephalusra (vízfejüség), amit a CT is felvet.
Ez - adott esetben - un. shunt(agyvízet elvezető) műtéttel eredménnyel kezelhető.
Annak eldöntésére, hogy ez Édesanyja esetében a műtét javasoltható-e, mind a beteg személyes vizsgálata, mind a CT képek megtekintése elengedhetetlen. Pénteki napokon délelőtt szívesen állok rendlkezésükre a Bp.-i Szent János Kórház Idegsebészeti Szakrendelőjében.
Tisztelettel: Dr. Görömbey Zoltán

sziszi  2007. november 19. 21:56   #1 

Édesanyám 77éves és a koponyában értágulatott mutatott ki a ct, ezért javasolták az agyvízből valóleengedését a gerincen keresztül.Kérdésem :nem veszélyes ez ilyen idős embernek?Javit-e a lelasult mozgásán és a feledékenységén? vagy van-e gyógyszeres javitás az állapotán?
Tisztelettel: Sziszi


Tisztelt "Sziszi"
Köszönöm a kérdést. Első részére válaszolva; természetesen minden orvosi beavatkozás, így ez is veszélyt hordoz. Általában a kozkázat és a várható információ összevetése szükséges minden un. invazív vizsgálat javaslatához. Kérdés az, hogy milyen célból akarnak agyvizet venni. Indokolt esetben, pl. annak eldöntésére, hogy a kimutatott értágulat vérzett-e vagy sem, és így fennáll-e újbóli vérzés kockázata, az agyvíz vizsgálata nélkülözhetetlen lehet. A beteg lelassult mozgásának, feledékenységének javulása azonban ettől nem várható. Ahhoz a kérdéshez, hogy van-e ezekre gyógyszeres segítség, részletesebben kellene ismerni édesanyja betegségét.

Üdvözlettel Dr. Görömbey Zoltán

1  2 3 4  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Idegrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!