orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Nagy Zsuzsanna

Dr. Nagy Zsuzsanna válaszol

Dr. Nagy Zsuzsanna

sebész szakorvos

proctologia, sérv, kis emlő daganatok, bőr elvált.

előző oldal  35 36 37  38 39  következő oldal
Vegbel  2010. március 27. 20:57   #740 

Tisztelt Doktor No!
Eloszor is koszonom a valaszat a kerdesemre:” vegbel 2010. március 5. 21:07 #703”.
Megfogattam tanacsat es proktologushoz mentem.Diagnozis: „Aranyerbetegseg”.2 heti kezelest adott:Detralex(napi 4 tabletta),Tarosin(napi 4 tabletta),es gyogyszertarba keszitett heparinos kenocs.Tablettakat hasznaltam ,de a kenocsot nem tudtam magasan feltenni,es irritalt is.Mikor visszamentem ,kerdezte a Doktor Ur hogy megkezdheti a kezelest?En igennel valaszoltam ,nem tudtam mibol all.Gyuruzes tortent es lezert is hasznalt,nem volt fajdalmas,de nem szamitottam erre.Nagyon sokan voltak, varakozok,pedig Erdely egyik leghiresebb maganyklinikajan voltam(Hiperdia),igy hat nem kerdeztem semmit.Ontol szeretnem megtudni, ha nem tetszik rosz neven venni:
1.miert hasznalt lezert?
2.a vizsgalatkor meglehet kulonboztetni az aranyereket(belso) es esetleg a rosszindulatu daganatokat?
3.gyuruzes utan 3 napra megneztem a szekletemet es egy 2-2,5 cm –es atmeretu reszen bordo illetve sotetpiros szinu volt a szeklet de nem piros ver.En meg tapasztaltam eddig is a szekleten sotetpiros szinu dungat ami mindig felzaklatott es ezert nem figyeltem honapokig a szekletet.Ferjemre biztam,de O most is azt mondta hogy ez nem ver volt hanam hartya.Nagyon megvagyok ijjedve nehogy rak legyen.
Kerem szepen mondja meg velemenyet,amit nagyon koszonom.Tisztelettel KJ.


Kedves KJ! Értelmes embert nem lehet csak ugy kezelniu, anélkül , hogy megkérdezné, hogy mit akarnak vele csinálni!!!
A gyürüzést csak II és II foku azaz belső aranyereknél lehet csinálni.A lézerrel leégetik a gyürü által elszoritott " nyálkahártya redőt"" az alatta lévő tágult érrel( aranyér).
A székletben látott bordós nyák ez a lelökődött nyálkahártya darab lehetett.
Gondolom előtte volt rectoscopia (végbél tükrözés), igy az is biztos, hogy addihg a magasságig nincs daganata , amig az eszközt felvezették!
Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Lindy újra  2010. március 26. 12:25   #739 

Kedves doktornő!

Gondoltam megosztom Önnel az örömhírünket hogy megszületett császármetszéssel a kisfiam, azért írom meg Önnek mert annyit segített itt / és személyesen is/a végbélsipolyommal kapcsolatban, szinte az első pillanattól kezdve végigkísérte a 9 hónapomat és segített válaszaival, ezért köszönettel tartozom.
Nyáron ahogy megbeszéltük megyek az újabb találkozóra, remélem a picurjaimtól el tudok szakadni annyi időre hogy az újabb műtétet végre meg tudja csinálni, aztán remélhetőleg már tényleg vége lesz ennek a problémának. Nyáron jelentkezem, szeretettel üdvözli: Lindy


Szivből gratulálok és várom . Júliusban nem doldgozom. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Achilles ín szakadás  2010. március 25. 22:01   #738 

Tisztelt Doktor Nő !
Március 1-én futball közben elszakadt az achiles inam, amit másnap meg is műtöttek. Kaptam fekvőgipszet (3 hét), utána pedig márc. 23-án járógipszet(3hét).
Szerettem volna Medi Walker Rom boka és lábszárrőgzítőt kérni, de a kezelő orvosom " Ő ezekben nem hisz" mondattal elutasította és még a műanyaggipszet sem engedte meg. Kikértem egy gyógytornász véleményét is, aki azt monta, hogy ez egy "hibátlan" szerkezet és levétele után gyorsabb, fájdalom mentesebb a rehabilitáció. Szeretném az Ön véleményét is kikérni evvel a témával kapcsolatban.
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező! Nem tudok a kérdéshez hozzászólni, mert nem vagyok baleseti sebész. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

hirtelen erős székelési inger  2010. március 25. 21:59   #737 

Tisztelt Doktornő!
Menyasszonyomnak e-hó 8.-án a sigmabél-végbél határ rosszindulatú daganata (18 cm magasságban) miatt laparoscopos recto-sigmoidealis resectiot végeztek 32-es körvarrógéppel. Mióta pépes ételt szabad ennie,nagyon sűrűn, görcsös székelési inger tör rá, még éjszaka is, egy nap kb. 5-10 de akár 20 alkalommal is (néha el sem jut a mellékhelyiségig, nem tudja tartani).Szinte mindíg hasmenése, híg nyálkás széklete van.Igyekszik elkerülni a tejtermékeket, Avemárt, Flavon-maxot szed folyamatosan, ill. Fraxiparine injekciót kap esténként. Érdeklődni szeretnék, hogy ez a hirtelen erős, görcsös székelési inger a műtét követkeménye lehet-e, mitől, mikor, hogyan várhatunk javulást.
Köszönettel, tisztelettel: Marti István


Kedves Marton Úr! A leirt dolog még természetes. A bélflórát kiirtotta a bél kitisztitása és az antibiotikum. Vissza fog térni minden , csak türelem. Pár hét és elfelejtik az egészet, csak a kontrolok fognak rá emlékeztetni. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Iringo  2010. március 25. 21:56   #736 

Kedves Szakorvos Hölgy!

Szeretnem megkerdezni,hogy a läbujjakhoz,pontosabban a közepsö läbujjhoz nagyon közel,max.2 centire levö tyukszem irtäsära tudna nekem valami hatäsosat javasolni a doktornö?A talppärnämon van,meg sosem volt hasonlo problemäm es jelenleg külföldön lakok.Probältam szaliciltartalmu tapaszt hasznälni,mert egy hete fäj,nagyobb lett,mint koräbbi merete volt.Egyenlöre semmi hatäsa nincs pär nap elteltevel.Mi ezzel a pontos teendö?Illetve azt nem tudom eldönteni meg pontosan,hogy esetleg szemölcs-e?A cipöim kivetel nelkül mind kenyelmi cipök,nem is ertem mitöl alakul ki az ilyesmi betegseg?Elöre is köszönöm a välaszät!

Tisztelettel:Iringo


Kedves Iringó! A tyukszem az állandó nyomásnak kitett területeken alakul ki, pl. ha a harántboltozat lesüllyedt, akkor a III ujj alatt a talpi felszinen. A tyukszemirtó tapaszt úgy kell használni, hogy körbe kell kenni kis krémmel a tyukszemet , hogy a tapasz maró kenőcse csak a tyukszemet érje. 3 napig rajta kell hagyni, egy ragtapasszal még ráragasztani, hogy ne essen le, majd 3 nap mulva levenni és pengével levágni a kifehéredett felső bőrréteget és újra megismételni egy másik tapasszal. Mindaddig, mig a közepén egy kis szarugyöngyig el nem jut, és azt akkor ki kell forditani. Macerás , ugyhogy pedikürössel is meg lehet csináltatni. Valószinü azért fáj és lett "nagyobb", mert a salycil kimarta az ép bőrt a tyukszem környékén. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

citológiai lelet  2010. március 25. 21:48   #735 

Kedves Doktornő!

A citológiai vizsgálatom (mell) egy-két kifejezését szeretném „lefordíttatni”.
1,. …enyhén polymorph ductus hámjellegű sejtek azonosíthatók ….
2,. …a sejtlemezeken belül, ill. a kenet hátterében nagyszámú myoepithel sejtmag látszik…

Válaszát előre is köszönöm.
Szilvia


Kedves Szilvia! Nem tudom leforditani, mert ez egy bizonyos sejt, ami különböző kinézetü . Nincs is értelme a forditásnak, hanem a cytologiai diagnosis a lényeg. Én sebész vagyok és nem cytologus.- Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Tisztelt doktornő!  2010. március 25. 21:45   #734 

Tisztelt doktornő!
Kicsit kényes kérdéssel fordulnék önhöz. Epeműtétem lesz és ha akkor még meglesz a menstruáció akkor attól függetlenül megcsinálják vagy elhalaszuk? Válaszát előre is köszönöm. Zsuzsa.


Kedves Zsuzsa! Megoperálják szerintem! Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Lehet ez törés?  2010. március 23. 21:04   #733 

Tisztelt Doktornő!
7 éves kisfiam kb. 1 hete bevágta a falon levő csempesorba a lábfejének oldalát. (belerúgott foci közben) Akkor sirdogált kicsit, jegeltük a lábát. Azóta viszont amikor jár látom, hogy kicsit sántít, ha kérdezem mondja, hogy még mindig fáj amikor rááll. Tegnap fürdés után néztem és olyan mintha kicsit duzzadtabb lenne a lábfejének külső oldala a lábujjai felé. Elszíneződve nincs és akkor sem volt amikor bevágta. Hová fordulhatunk a problémával? LEhet ez törés?
Köszönettel: T.Zs.


Kedves T.Zs. ! Baleseti sebészetre , vagy gyermeksebészetre kell menni. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Gombásodás  2010. március 23. 21:03   #732 

Tisztelt doktornő!

Nevem Anna. 31 éves nő vagyok. Tavaly augusztus óta szenvedek nőgyógyászati betegségtől: Bakteriális hüvely fertőzés és gomba. Újra és újra visszafertőződtem. Mára úgy néz ki, a gombásodás maradt. Kenetminta szerint nincs semmilyen kóros tenyészet. Páromnak volt egy kisebb prosztata gyulladása, ezért voltam beteg. Használtam glycerin boraxot, cliont, dioxyn kapszulát és hüvelykrémet. Sajnos a gomba még mindig nem múlik.
Sajnos, a fertőzés a végbelemet is megtámadta, mára már az is nagyon viszket és sajnos, be is repedt. Voltam bőrgyógyásznál is, gyógyszappant, és allergiára írt fel gyógyszert a viszketés ellen. Azóta meg jobban berepedt a végbél. Nagyon viszket is. Leteszteltek nemi betegségekre is, de szerencsére nincs ilyen gond. Már 7 hónapja járok orvosokhoz, nőgyógyász, bőrgyógyász, de egyszerűen nem javul. A szerek alaklamazása után ugyanúgy visszatér a gomba. A kérdésem az, hogy valami belső probléma okozhatja- e problémát, és kihez fordulhatnék még?
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Anna! Nem irta, hogy mi mutatja a gombás fertőzést, ha a kenet negativ! Az a gyanum, hogy kicsit többet kezeltette magát, mint kellene. A végb él berepedés nem allergia, nem bőrgyógyászra tartozik, hanem sebészre. Ha teheti keressen fel a rendelésemen, vagy keressen fel sebészt. Addig is inkább zsiros pl: popsi kenőcsöt , de a kár sertés zsirt is kenhet a végbeléhez. A sok antibiotikum szedés miatt pedig igyon naponta 2x Normaflort . Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

andrea  2010. március 23. 20:58   #731 



Tisztelt Doktornő!

Egy pár hete kezdtem érezni, hogy fájnak és érzékenyek mell és hónalj környékén a mirigyek,
és nem csak menszesz kezdetekor vagy aközben. Aggódok, hogy daganatos megbetegedés is állhat a dolog mögött. Nőgyógyásznál egy éve jártam akkor ő nem tapintott ki csomót.
Természetesen mihamarabb próbálok elmenni szűrésre, de addig is szeretném megkérdezni mik okozhatnak ilyen tüneteket, mert egyre többször /napi szinten/érzem ezt a fájdalmat és érzékenységet.

Köszönettel: Andrea


Kedves Andrea! A daganat nem fáj! Nagy valószinüséggel a melltartója rossz, vagy a drót okozza a panaszt, vagy a pántot feljebb kell emelni, hogy a mell ne mozogjon annyit. Ha nem hord melltartót , akkor viseljen. Ettől függetlenül menjen el vizsgálatra. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Mit tegyek?  2010. március 23. 20:55   #730 

Tisztelet Doktornő

2009 májusában kioperáltak egy tályogot a gáttól 1 cm-re ( azt mondták szőrtüsző gyulladás)kivezettek egy csövet,hogy tisztuljon. A csőövet másnap kivették, majd 3 napra rá a varratokat is. Nem kaptam semmilyen antibiotikumot. A sebből váladék jött ki még rá egy fél évre is ,így visszamentem az orvoshoz. Az orvos érzéstelenítő nélkül feltépte a sebet majd azt mondta nem lát semmit és 2 hét múlva begyógyul. Persze azóta is jön belőle váladék, de össze szokott nőni. Ha összeforr utána a váladék miatt megint kifakad. Nem merek visszamenni az orvoshoz mert nem szeretném még egyszer átélni a fájdalmat a főorvos meg nem foglalkozik velem mondván nem Ő csinálta a műtétet.
Egyik ismerősöm laborban dolgozik kenetet vett és megvizsgálták.Szerintük a ciprobay 500 segíthetne,de nem tudnak receptet adni, anélkül meg nem adnak ki gyógyszert.
Mit tudna ajánlani mit kenjek rá vagy milyen gyógyszert szedjek?
Válaszát előre is köszönöm
Mónika


Kedves Kérdező! Látatlanban semmit nem tanácsolok. A Cyprobay tabletta, de ettől nem fog begyógyulni a sipoly. Ha teheti, keressen fel a rendelésemen, vagy keressen fel más sebészt. Lehet, hogy nem távolitották a szőrtüsző tokját teljesen.Erre nem antibiotikum kell. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Ritkaság 2.  2010. március 23. 20:51   #729 

Tisztelt Doktornő!

Elnézést kérek, de azt hiszem félreértett: nem lehet sipolyom, mert a járatot nem is találták meg, holott szondával keresték. Azt a bizonyos - most még - váladékozó lyukat (725-ben írtam) az orvosom vágta, ugyanis azon keresztül emelte ki a daganatot, amelyről kiderült, hogy egy betokozódott tályog.
A lyuk kb. 1 - 1.5 centi hosszú és nem varrták be, mert az orvosom szerint először a benti üregnek kell kitöltődni, ez pedig úgy érhető el, ha a seb tetejét nyitva hagyjuk a váladékozás okán.

Éppen 10. napja volt az operáció, de a seb - enyhülő intenzitással - még mindig váladékozik. A színe enyhén rózsaszínes. Ez természetes?

És az én esetemben nem volt semmi különös: se láz, se fájdalom, se gennyedzés, se pirosodás sőt valójában genny sem volt... Csak egy babnyi daganat. Ezért érdekelne, hogy ebből is kialakulhat az bizonyos "rémisztő" tályog?

De ha már itt tartunk. Maga a sipolyműtét valóban járhat olyan kockázattal, hogy a delikvens utána képtelen lesz visszatartani a székletét? Nem túl biztató... :O(


Kedves Kérdező! Valőban félreértettem valamit, mert nem 10 naposnak értettem a mütétet. Most sem értem mi az a daganat amit a lyukon kiemeltek és tályogos volt. A sipolymütét járhat inkontinentiával, de csak akkor , ha átvágják a zároizmot. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

info  2010. március 20. 13:35   #728 

Tisztelt doktor nő!

Nemrég voltam laborba és minden eredményem jó volt!Ha pl rosszindulatú hererákom lenne akkor azt észre lehetne ebből venni?Egyébként érzek egy kis duzzanatot a bal herém alján!Nem fáj és nem is növekszik és csak akkor érzem,mikor teljesen ki van tágulva a herezacskóm!

Köszönöm válaszát


Kedves Kérdező! Ha vettek erre utaló vizsgálatra vért , az kimutatja ( tumor marker) , amit nem hiszek. Javaslom menjen el urológushoz! Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

zúzódás  2010. március 20. 13:33   #727 

Tisztelt Doktornő!

Több, mint egy hete sérült meg az ujjam. "Zúzódás a köröm sérülésével" a diagnózis.
Volt egy vérömleny, ezért kifúrták. Bekötötték, de könnyen lejön így látom, hogy milyen állapotban van az ujjam. Számomra elég ijesztő, bevan dagadva, a köröm alatt teljesen kék, hajlítani a felső részét nem igazán tudom és egy picit ferdének látom.
Ez normális? Mikorra várható javulás illetve hogyan tudok rajta segíteni?
Számíthatok még valamilyen beavatkozásra?

Válaszait előre is nagyon köszönöm!



Kedves Kérdező! Ha törés is van , akkor 6 hét a gyógyulás hivatalos ideje. Ha nincs , csak zúzódás , akkor is sokáig , hetekig duzzadtabb lehet és érzékeny. A köröm majd idővel lenő és azt már nem lesz elszineződve. Börogassa be éjszakára, ha nincs nyilt seb rajta, segiti a vérömleny felszivódását. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

csomó  2010. március 20. 13:31   #726 

Kedves Doktornő!

Az alábbi kérdésem lenne. 40 éves rendszeresen menszeszelő nő vagyok. Majdnem 1 éve mellplasztikán estem át (nagyobbítás, felvarrás). Pár hete a bal mellemben, oldalt 1 kb gyufafej nagyságu csomót tapintottam ki. Úgy tűnik tudom ide-oda mozgatni, olyan mintha közvetlenül a bőr alatt lenne. Fekve, oldalra dőlve pedig eltűnik. Nem fáj, nem érzékeny és külsőleg sincs semmi bőrelváltozás, de határozottan körülírható golyó-szerű valaminek tűnik. Igazából nulla mirigyállománnyal rendelkezem (többek között ezért is volt a plasztika), úgy, hogy ez nem olyan elváltozás, ami mirigyre engedne következtetni. Mutattam a pl.doktornak, de ő nem vette komolyan, egyrészt nem is tudta kitapintani (pedig nagyon egyértelmű), másrészt azt mondta, hogy várjunk még 1 - 2 hónapot, hátha eltűnik a hormonváltozások következtében. Kicsit aggódok, hogy mi lehet ez? és hogy nem sok-e az 1-2 hónap várakozás? Ha ne adj Istven valami rosszindulatú dolog, akkor mielőbb kezelni kellene. Ráadásul, mammográfiára nem is mehetek az implantátumok miatt. Mi a véleménye, így látatlanban mi lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm: Rné Zsuzsa


Kedves Zsuzsa! Bármi lehet, pl: kis zsircsomó a bőr alatt, a belső varrat stb.
Ha annyira izgatja meg lehet nézetni UH -gal. Nem hiszem, hogy bármi rossz lenne. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Ritkaság!  2010. március 20. 13:28   #725 

Tisztelt Doktornő!

Tavaly decemberben zuhanyozás közben egy apró fájdalmatlan daganatot fedeztem fel a végbélnyílásom mellett a bőr alatt. A proktológiai vizsgálat során semmi különöset nem találtak, ám az ultrahang szerint elképzelhető volt egy atheroma.
Kilenc napja ambuláns műtét során eltávolították a "hegesfalu inveteralt terimet, belfelületén granulatios szövettel, sejthető járattal 12 óra irányba."
A műtétet követően az orvosom és az ápolók is határozottan állították, hogy az ilyen eset rendkívül ritka, ugyanis valójában egy betokozódott tályogról volt szó, amelynek a járatát nem találták.
Ma megérkezett a szövettani lelet is, amelynek diagnózisa szerint ami bennem volt, az egy "Idegentest tipusu idült granulációs szövet - periproctalis tályogfalnak megfelelhet."

Bár az orvosom lelkiismeretes, de néhány dolog nem hagy nyugodni:

1.: Az ilyen speciális, betokozódott tályogok is kiújulhatnak? (Kb. 1.5 cm -es darabot vettek ki.) Normál esetben tudom, hogy - sajnos igen.
2. : Úgy érzem, hogy továbbra is van ott valami kemény. Mintha ugyanakkora daganatom lenne, csak éppenséggel most ott van felette a műtéti lyuk, ami folyamatosan váladékozik.
Az orvosom azt mondta, hogy amit érzek az tulajdonképpen a daganat eltávolításából eredő üregben megjelenő új hegszövet, ami valóban lehet kemény, ami idővel megpuhulhat. Ez valóban elképzelhető? Érzetre pont olyan, mint amit kioperáltak.

Válaszát tisztelettel köszönöm.

Gábor


Kedves Gábor! A leirás alapján nekem az a gyanum, hogy végbél sipolya van. A tályog, aminél már akkor leirt a szövettan egy járatot , 95 %-ban sipollyal gyógyul. Ezt a sipolyjáratot mütétileg el kell távolitani és akkor , ha annak a sebe összegyógyult, megszünik a váladékozás. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Bélösszenövés  2010. március 17. 22:43   #724 

Tisztelt Doktornő!
A férjemet 6 napos korában megműtötték bélösszenövéssel.Most 50 év után kiderült hogy újra összenőtt neki csak sajnos sokkal drasztikusabban.Tulajdonképpen 50 év panaszmentesen telt el nála.
Már voltak jelek az utóbbi 2 évben elég gyakran ment a hasa,hányt.Könyörögtem neki,hogy vizsgáltassuk ki mert ez nem normális,de mindig azt mondta hogy csak biztos elrontotta valamivel a gyomrát.Nagyon sok szénsavas üdítőt ivott amiről sikerült leszoktatnom így a tünetei csökkentek.Persze ez után meg pláne nem tudtam orvoshoz elrángatni.
Most második hete lesz szombaton éjszaka hogy nagyon begörcsölt és hányt.Mentőt hívtam hozzá és másnap vasárnap meg is műtötték,állítólag nagyon komoly bélösszenövések voltak szinte ahol csak lehetett ot össze volt nőve a vékonybél a vékonybéllel,nem is értették,hogy tudott eddig szinte panaszmentesen így élni.
Az orrszonda még a műtét után 2 napig bent volt neki.Miután kivették már mindenki örült hogy elkezdhetett kétszersültet kekszet enni és teát inni.De sajnos nagyon felpuffadt és nem ment át rajta sem a kaja sem a folyadék.Ezért vagy 2 napig megint hányt.kapott,parafint,kúpot,beöntést stb,de nem igazán volt eredménye.
Majd levitték a rtg-be ahol gasztrografint kapott és ez megindította a székletet átért rajta a kontrasztanyag.Örültünk hogy végre jobban van aztán másnap minden kezdődött elölről.Most megint bent van neki az orrszonda és a felgyülemlett gyomor és béltartalmat stb szívatják le róla,de Ön ezt biztosan jobban tudja.Bíztatnak hogy most már majd ha kiveszik az orrszondát be kell a bélműködésnek indulnia,ha nem akkor megint meg kell műteni.Már teljesen kivagyok idegileg.
A kérdésem a következő lenne hogy másoknál is előfordul hogy ilyen nehezen indul be a bélműködés?Vagy a férjemnél valami komolyabb dolog van csak nem akarják közölni velem.
Mennyi ideig lehet a gyomor,a belek táplálék nélkül?
Most ha újra felkellnyitni akkor mivel tudják beindítani nála a bélműködést?
Biztos nagyon sok butaságot kérdeztem,de nagyon elvagyok keseredve.
Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Mariann


Kedves Mariann! Másnál is előfordul ez. A bélösszenövéseket a mütétnél szét kell választani, de utána újra összenőnek. Ez is lehet a nehezen megindulás oka. Sajnos épp ezért lehet, hogy többször is meg kell operálni. Sőt a nagyon összenőtt , a szétválasztáskor sérült beleket ki is szoktuk vágni. A gyomor és a belek nincsenek táplálék nélkül, mert az infusioval táplálják a testet. Legyen türelmes. Biztos megoldódik. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

farokcsontnál érzett dudor  2010. március 17. 22:35   #723 

Kedves Doktornő!

Egy jó pár hónapja kellemetlen zsiborgó, bizsergő érzést érzek a fenekem környékén (néha a combjaimba is kisugárzóan) amely többször egy kellemetlen dudor érzetével párosul. Ezt a dudort valahol a farokcsontomnál érzem. Fájdalamat nem érzek, de kellemetlen érzés.
Voltam már orvosnál, o elkuldott sebészhez, aki megvizsgalta a végbél környékét és nem talált semmi rendelleneset.
Azóta aranyérre jellemző tüneteim is vannak, ezt diétával probálom gyógyitani.
Ezen kivül a hátam alsó részén is időről időre szoktam fájdalmat érezni, járás és ülés közben.

Nem tudom, hogy ezek összefüggenek-e. Ezért leirtam mindet.
Gondoltam rá, hogy ortopédián kéne lehet megnézetnem.
On mit javasol?
Elore is koszonom segitseget!

Réka


Kedves Réka! A panaszai elég diffuzak . Nem tudom mit nevez aranyeres panasznak, de azt diétával nem lehet gyógyitani. Végbéltükrözést és nőgyógyászati vizsgálatot kellene csinálni és ezek negativitása után szóbajön a L-S gerinc rtg és rheumatologiai vizsgálat. Ha teheti keressen meg a rendelésemen, akkor közelebb kerülhetünk a diagnózishoz. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

3 db összefggő fibroadenoma  2010. március 17. 22:31   #722 

Kedves Doktornő!

38 éves vagyok, emlőszűrésen voltam, ahol az alábbiakat állapították meg:
Fizikai vizsgálat: Sem az emlőkben, sem az axillákban kóros nem tapintható.
Mammographia: Csaknem szimmetrikus, kissé dens mirigyállomány, melyen belül kóros képlet, malignitásra utaló jel nem látható.
UH vizsgálat: A jobb emlőben retromammilarisan egy 8 mm-es cysta látható. A jobb emlőben a külső quadránsok határán egy kb. 17 mm legnagyobb átmérőjű, hossztengelyével a bőrrel párhuzamos, kissé lobulalt felszínű echoszegény elváltozás van. Az elváltozáson belül olyan, mintha 3 kis hosszúkás alakú benignus képlet lenne, mely egymástól gyakorlatilag nem elválasztható. A legnagyobb kb.10 mm-es. Egyebekben az emlőkben és az axillákban kóros UH szerkezeti eltérés ne látható.
Vélemény: A jobb emlőben látott elváltozás lehet 3 db szorosan egymás mellett lévő kis fibroadenoma.
Tűvel vettek is belőle azonnal mintát, 1 hét múlva lesz eredmény.
Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e az, hogy a mammográfia nem vesz észre egy rosszindulatú elváltozást? Lehet arra számítani ezek után, hogy a cytológia rossz eredményt hoz? Az, hogy együtt van a 3 db, már mindenképpen műtétet eredményez?
Előre is köszönöm a válaszát.
Szilvia


Kedves Szilvia! Lehetséges, hogy a mammográfia nem "látta"". Van olyan elváltozás amit csak az UH, van olyan amit csak a rtg és van olyan amit mindkettő mutat. Csak szerintem ezt a nagyságot már kellett volna tapintani.
A szövettan független attől, hogy az UH mit látott. Ettől még lehet a cytologia eredménye positiv is , de lehet , hogy hamis az eredmény, ha pl. mellé szur.-
Az, hogy un. 3 darabból áll az elváltozás , nem jelent mütétet. Ha a szövettan bizonytalan , vagy rosszindulatu , mindenképp el kell távolitani. Ha jóindulatu (pl. fibroadenoma) akkor nem kell eltávolitani, de szorosan figyelni kell, pl. 3-6 havonta UH kontroll és tapintás. Változás esetén el kell távolitani.
Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

köldöksérv  2010. március 16. 15:56   #721 

Tisztelt Doktornő!

Nyáron 3 éves kislányomnak van egy kis köldöksérve, eddig nem ment vissza, talán icicpicit, de azért kicsit kidudorodik. Ezt meg kell műteni ugye? Ez mennyire viselheti meg az ilyen kicsi gyereket? mennyire fáj utána?
Reni


Kedves Anyuka! Még nem kell elkapkodni. Ha az iskolás kor előttig nem záródik, akkor ajánlatos megoperálni. Ez egy nagyon kis mütét, nem szokta a gyerekeket megviselni. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

előző oldal  35 36 37  38 39  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Sebészet és műtétek témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!