orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Győrfi Adrienne

Dr. Győrfi Adrienne válaszol

Dr. Győrfi Adrienne

fogszakorvos, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa

altatásos fogászat, fogfehérítés, lézerfogászat

előző oldal  6 7 8  9 10  következő oldal
Eszter  2008. december 12. 15:57   #160 

Kedves Doktornő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha terhesség alatt végeznek gyökérkezelést, akkor a röntgen és az érzéstelenítő árt-e a babának?

Köszönettel: Eszter


Kedves Eszter!
Terhesség alatt az első harmadban, bár szakmailag nem tilos, én kerülöm a röntgenfelvétel készítését. Annál is inkább, mert van más módszer a gyökércsatorna hosszának a meghatározására. Érzéstelenítőt kaphat, de jobb, ha ilyenkor nem Lidocaint, hanem Ultracaint használnak.
Jó egészséget kívánok Önnek és a babának!
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

rezekció  2008. december 9. 22:42   #159 

Kedves Doktornő!

Úgy volt, ahogy mondta, a négyes fogam másik gyökere is gennyes, csak ez az előző röntgenen nem látszott. Ezért van a probléma. A jövő héten újra megműtik.
Köszönöm a gyors válaszát.
N. Tekla


Kedves Tekla!
Annak nem örülök, hogy igazam lett, és mint válaszomban írtam lehet, hogy a másik gyökérrel van a probléma, annak viszont örülök, hogy így látatlanban is sikerült diagnosztizálnom a problémáját. Nagyon sok esetben nem könnyű röntgenfelvétel és a páciens megvizsgálása nélkül, egy laikus által elmondott történet alapján véleményt mondanom. Remélem most, már rendben lesz a foga!
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Terhesség alatti foghúzás  2008. december 9. 10:45   #158 

Tisztelt Doktornő!

Barátnőm 41/2 hónapos állapotos.
Egy kétszer gyökérkezelt foga irtózatosan fájt,és mivel a dokija szabadságon volt,a helyettes orvos röntgent rendelt neki,amit meg is csináltak,majd úgy ítélte meg,ki kell húzni a fogat.Félórás foghúzás volt,vésni is kellett.Lidokaint adtak érzéstelenítőként,nagyon megszenvedett.Aggódunk a babáért.Kérdésem az lenne,árthat-e a röntgen(állítólag pici sugár),és az érzéstelenítő,a beavatkozás a babának?
Köszönöm a véleményt!
Tisztelettel,
Árpád


Kedves Árpád!
Ne aggódjanak a baba miatt, mert a mai álláspont szerint a ma használatos kis dózisú röntgen berendezésekkel lehet áldott állapotban lévő páciensnél is röntgenfelvételt készíteni. A Lidocain injekció sem ártalmas, bár ilyenkor és szoptatás alatt inkább Ultracain injekciót adunk érzéstelenítőként.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Rágáskor fájdalom  2008. december 9. 10:42   #157 

Tisztelt Doktornő!

Nemrég több fogamban kicserélték a tömést,és kettőt gyökérkezelni is kellett.
2 problémám is van:a bal felső oldalsó tömöttek közül egy,vagy kettő rágáskor fáj,főleg,ha keményet rágok.
A gyökérkezeltek nem fájnak,de közbe-közbe reggelre úgy ébredek,hogy érzem"vannak"ezek a fogak,vagyis fura érzés,nem is tudom pontosan megmagyarázni:nem fájnak,de ha rájuk harapok,érzek valamit,amit a más fogaimnál nem,kocogtatásra enyhén érzékenyek,ezt másképp nem tudom elmagyarázni.Napközben elmúlik ez a jelenség.
Mi lehet az oka mindezeknek?
Nincsenek jól gyökérkezelve?

Köszönöm válaszát!
Fanni


Kedves Fanni!
Gyökérkezelés után előfordul, hogy a gyökértömött fogak akár hetekig érzékenyek. Ez nem jelenti azt, hogy rosszul lettek gyökérkezelve a fogak. Szerintem ne foglalkozzon velük, majd szép lassan elmúlnak ezek a bizonytalan tünetek. Mély nagy tömés után is lehet ráharapásra, hidegre, melegre érzékeny a tömött fog. Általában ez az érzékenység is elmúlik pár hét alatt. Azon az oldalon kicsit óvatosabban rágjon keményet.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu


rezekció  2008. december 7. 22:05   #156 

Tisztelt Doktornő!

Az lenne a problémám, hogy egy éve gyökérrezekciót hajtottak végre a jobb felső négyes fogamon, mert granulóma volt rajta. Újra gennyes lett, és egy hónapja elmentem újra egy másik fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy nem ér a fogam gyökeréig a gyökértömés, újat készít és a rezekció sem teljes, ezért újra csinálja.
Meg is műtötték, nem fájt utána és nem is nagyon dagadt be, azt hittem rendben lesz, de megint folyik a fogamból a genny.
Egyébként a fogam nem fáj, és nem is érzékeny, és az ínyem sem az.
Két igazán jó fogorvos csinálta a műtéteket, és nem is értem, hogy miért nem tud ez a fogam rendbe jönni.
Egyébként nincs sok tömött fogam, de egy fogammal már történt ez, pedig azon sem volt nagy lyuk, de mégis nagyon begennyesedett. Ezen a fogamon is csak egy kis lyuk volt, érzéstelenítés nélkül tömték be, szóval nem elhanyagolt szörnyű rossz állapotban lévő fogról van szó.
Ez hajlam kérdése, vagy mitől lehet, hogy ez a gyulladás mindig visszajön? A fogaimat minden evés után mosom, alig eszem édességet, meg fehér lisztes dolgokat. És ránézésre is szép egészséges fehér fogsorom van.
Nem szeretném kihúzatni, meg koronát tetetni rá, mert a többi fogam teljesen rendben van.
Milyen megoldást tudna javasolni? És nagyon kíváncsi lennék, hogy ez a gennyes gyulladás miért alakul ki újra meg újra?

Tisztelettel:
Nemes Tekla


Kedves Tekla!
Nem tudom, hogy mondták-e Önnek, hogy a felső négyes fognak kettő gyökere van? Emiatt a resectiot nem mindig lehet úgy kivitelezni, mintha egy egy gyökerű fognál történne a műtét. Nem gondolom, hogy a gennyesedés, hajlam kérdése lenne, inkább azon múlik, hogy a fogorvos tud-e jó gyökérkezelést, gyökértömést kivitelezni az adott fogban. A korrekt gyökértömés elvégzése nagyban a fogorvos szakmai tudásán múlik, de előfordul, hogy olyan anatómiai viszonyok vannak, amik lehetetlenné teszik a károsodott fog megfelelő ellátását gyökérkezeléssel. Miután nem láttam a röntgenfelvételt, ezért látatlanban ennél többet nem tudok hozzászólni.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Tömött fog  2008. december 5. 16:00   #155 


Tisztelt Doktornő!

Pár hónapja betömték kompozit töméssel a bal alsó 5- ös fogam. Érzékeny maradt egy ponton, főleg fogmosáskor és néha rágáskor érzek éles fájdalmat. Lelakkozták, le is csiszoltak egy picit a tömésből, de az érzékenység még mindig megmaradt. Észrevettem, hogy a fog szélén van egy kis mélyedés (kb. gombostűfejnyi, de nincs elszineződve) és ha azt egy picit megkaparom, akkor jön elő az éles fájdalom. Fogorvosomnak mutattam, de ő nem látott semmi elváltozást. Magától a fog nem fáj, csak néha néha van egy kicsi úgymond bizsergető érzés.
A másik "problémám" pedig az, hogy amikor kaptam az ijnekciót, akkor egy picit véletlenül megszúrta tűvel az alsó ajkam és azóta, ha a számat azon az oldalon elkezdem vakarni, olyan, mintha az 5- ös fogamnál csiklandós érzést éreznék.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi lenne a teendő?

Üdvözlettel:

Gábor


Kedves Gábor!
Mutassa meg még egyszer a fogorvosának a problémás fogát, illetve azt a kis bemélyedést, ahol érzékeny a fog, ha megkaparja. Ha ő is ki tudja váltani ott a fogorvosi rendelőben az érzékenységet, akkor tudni fogja, hogy mi okozza Önnek a panaszokat.
Szerintem az Ön által említett csiklandós érzés, nem az ajkát ért tűszúrás miatt van, hanem a beadott érzéstelenítő okozhatja. Ez a furcsa érzés gondolom, hogy lassan elmúlik.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

hAcK  2008. december 5. 15:40   #154 

Tisztelt Doktornő !

Az lenne a kérdésem hogy:
Nekem az a problémám hogy elmentem egy ügyeletes doktorhoz aki azt mondta hogy rendbe vannak a fogaim. Rá egy hétre elmentem a biztonság kedvéért egy SZTK-s fogorvoshoz is ő meg azt mondta hogy 5 rossz fogam van. Ez lehet hogy azért van mert így ő több pénzhez jut ? Én ezt nem értem... Ja és még annyit szeretnék kérdezni hogy az normális hogy tömés után 2 napra erős fájdalmaim vannak ? Elképzelhető hogy ki esett a tömés ? Mert amikor azon a ponton mosom vérzik is nagyon. Marék számra szedem a fájdalom csillapítót de nem hat. De pl ma reggel fel keltem és nem fájt. De már érzem hogy megint el fog kezdeni fájni. Mi lehet a baj ? Előre is köszönöm. Üdv


Tisztelt Kérdező!
Nem hiszem, hogy azért mondta a fogorvos, hogy van 5 rossz foga, mert ő több pénzhez akar jutni. Azt viszont én sem értem, hogy a két fogorvos miért nem ugyanannyi rossz fogat lát az Ön szájában.
Mély lyuk, (szuvasodás), illetve nagy tömés után előfordulhat, hogy érzékeny lesz a fog. Ez általában pár nap alatt elmúlik.
Ha kiesett a tömése, akkor annak az üregét kellene, hogy érezze a nyelvével. Valószínű, hogy az ínye, nem pedig a foga vérzik.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Gyulladás terhesség alatt  2008. december 3. 09:40   #153 

Tisztelt Doktornő!

Feleségem "bármikor szülhet" terhes, és az elmúlt napokban 2 fogát gyökérkezelték amik eléggé gennyesek voltak a feltárás után. Ezt kitisztították, de az egyik fog valószínű be van gyulladva mert az éles fájdalom visszatér. A fogorvos szerint (amivel egyetértünk) nem lehet gyulladáscsökkentőt se fájdalom csillapítót szedni. Mivel ez az állapot elviselhetetlen volt több órányi fájdalom tűrés után, a szülésznönk tanácsára egy fél Kataflámot bevettünk, amivel el tudtunk aludni. A fogorvos nem tud semmit tenni amíg nem születik meg a baba, de addig nem nagyon tudjuk mit csináljunk. Illetve utána se, mert a szoptatás alatt sem lehet semmit szedni, ezt a helyzetet nem hogy 1 évig, de 1 hétig se bírjuk. Sajnos a fogorvos helyi érzéstelenítőt sem mer adni, nehogy az indítsa be a szülést, ezért mikor visszamentünk a panasz miatt, érzéstelenítés nélkül tisztította ki a gyökércsatornákat ami elég fájdalmas volt. (Amikor gyökérkezlte egy másik doki, ő beadta az érzéstelenítő injekciót.)
A kérdésem az lenne, hogy nincs valamilyen természetes alapú gyulladáscsökkentő tea, vagy krém vagy nem tudom mi, amivel a fogat olyan állapotba lehet hozni hogy a fájdalom elmúljon? Ön mit tanácsol?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Domonkos


Kedves Domonkos!
Az Ultracain helyi érzéstelenítő oldatot a szív problémákkal rendelkező páciensek mellett, kimondottan a várandós, szoptatós kismamáknak ajánljuk, ugyanis ez az érzéstelenítő nem kerül be a placentális (méhlepény) keringésbe. Emiatt, bátran adható az említett állapotokban. A fogakat lehet gyökérkezelni áldott állapotban is, nem értem, hogy miért kellene várni, hogy megszülessen a kisbaba. Nem, "természetes gyulladás csökkentőkre", hanem egy jó gyökérkezelésre és gyökértömésre lenne szüksége a feleségének. Az esetleges fájdalomcsillapító, mint pl. Cataflam, szedését a szülész-nőgyógyász orvossal kell megbeszélniük.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu


--  2008. december 2. 16:37   #152 

Tisztelt Doktornő!
Időhiány illetve a fogorvosom elfoglaltsága miatt fordulok levelemmel Önhöz, mielőtt fogászati kezelés alá vetném magam (amennyiben szükséges).
Problémám a következő: Pár éve gyökérkezelt (alsó rágó) fogam tömése nemrégiben, úgy körülbelül 1 hónapja kitört, így új tömést csináltattam, amit a fogorvos csak úgy tudott elvégezni, hogy "körbekerítette a fogam" egy elég kellemetlen eljárás során, és úgy építette újra a fogat. Kisebb érzékenység azóta is fennáll, ami előtte nem volt jellemző a fogra, teljesen érzéketlen volt előtte, és a tömés kitörése után is. Hetekig azt gondoltam hogy az eljárás kellemetlensége miatt érzékeny továbbra is a fog környezete, főleg nyomás hatására, szilárdabb ételek fogyasztásakor, de ez a fájdalom is tompa maradt, tehát nem erős fájdalomról van szó. 2 napja azonban (megjegyzem bölcsességfogam jelenleg nő, és tolja előrébb az előtte lévő rágófogam) a fog mellett az ínyem megduzzadt, 1 napja pedig változatlan nagyságban stagnál, napi 3x corsodyl öblögetés mellett is. Elképzelhető hogy a gyökérkezelt fog okozza az íny gyulladását, illetve ezen esetben milyen beavatkozással szüntethető meg ezen kellemetlenség? Vagy lehetséges hogy a bölcsességfog növése miatt gyulladt be az ínyem?


Tisztelt Érdeklődő!
A fogorvos egy matrica rendszer segítségével építette fel a fogat, amire akkor van szükség, ha a fognak nagy része, illetve az oldalsó része hiányzik. Az nem normális jelenség, hogy megduzzadt az ínye a fog mellett, kérem, hogy menjen el a fogorvoshoz, és mutassa meg neki az elváltozást. Több dolog is okozhatja, hogy az íny mellett megduzzad az íny, ezt meg kell vizsgálni ahhoz, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a bölcsességfoga részt vesz-e a rágásban, mert ha nem, és emellett előre tolja a hetes fogát, akkor érdemes eltávolítani a bölcsességfogat. Minden fogorvosnak időt kell szánnia arra, hogy tájékoztassa a betegeit, és minden információt meg kell adnia ahhoz, hogy a páciens tudjon dönteni a számára szakmailag nem érthető dolgokban.
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

fáj a fogam, kopogtatásra jobban  2008. december 2. 16:27   #151 

Kedves Doktornő!

Ha röntgen nem mutat semmit a fogam mégis fáj, kopogtatásra jobban, az mit jelent?

Köszönettel!
Éva


Kedves Éva!
Ha kopogtatásra fáj egy fog, akkor az azt jelenti, hogy vagy már a fog gyökérhártyája is érintett, vagy a fogakat tartó szövetekkel van gond. Vitalitás vizsgálatot kellene végezni a fogán, az választ adna a problémájára.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Aggódó édesanya  2008. november 30. 21:05   #150 

Kedves Doktornő!
Lányomnak 14 éves koráig 12 rágófogát tömték be az iskolafogászaton. Számomra hihetetlennek tűnik ez a tény, de feltételezem, hogy nem indokolatlanul kezelték a fogait. Arra gondolok, hogy egy pici lyuk miatt, ki kell szélesíteni a lyukat és így már egy nagy lyukat kell kezelni. Talán ez még nem is lenne nagy baj, de az összes fogát amalgám töméssel tömték be. Most 17 éves és mivel szinte az összes rágófoga ezzel a "feketeséggel" van kezelve, már nem mer teli szájjal, önfeledten nevetni, mert nagyon zavarja őt, hogy mások is megláthatják. Ráadásul olvasott egy cikket, hogy az amalgám tömés káros a szervezetre, így azóta azzal nyaggat, hogy kiszedeti az összeset és "fehér" tömésre cserélteti ki. Azzal is érvel, hogy az állán egyre nagyobb területen megjelenő csúnya, mély és kinyomhatatlan pattanásokat is az amalgám okozza. Én nem szeretném ha kicseréltetné, mert én pedig egy olyan műsort láttam, amely arról szólt, hogy az amalgám cseréje nagyon veszélyes, mert kivételnél káros és mérgező anyagokat nyelhet le a páciens. Nagyon tanácstalan vagyok, féltem őt. Egyébként nagyon törődik a fogaival, naponta többször is fogat mos. Ha mégis szó lehet a cseréről, milyen anyagra cseréltesse ki és van-e valamilyen speciális módszer, amellyel biztonságosan elvégezhető ez beavatkozás? Köszönöm válaszát!


Kedves Aggódó Édesanya!
Nem az amalgám tömés viselése a káros, hanem az hogy ha nem megfelelő módon távolítják el az amalgám tömést a fogból. Erre megvannak a megfelelő eljárások, kofferdam (nyálrekesz) izolálás, illetve az asszisztensnő exhausztorral szív az eltávolítás közben. Ekkor semmi baj nem történhet. Ha esztétikailag zavarja a kislányt, akkor érdemes kicseréltetni fogszínű tömőanyagra. Ilyenkor nem kell nagyobb üreget fúrni a fogorvosnak, így nem károsodik a fog.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Gyökérkezelt 2  2008. november 30. 21:01   #149 

Tisztelt Doktornő!

Kb. másfél hete írtam a gyökérkezelt,majd lecsiszolt foggal kapcsolatban.Visszamentem a hidat beragasztani,mondtam,hogy fájdogál,de állítólag mérsékelt gyulladás volt a gyökéren,és meg kell szűnjön.Csapos felépítéssel lett megoldva,és ideiglenesen van a híd beragasztva.Még mindig fájdogál,főként éjjel,az ínyem is gyulladt lett a kezelések után,azt öblögetem.A probléma az,hogy a híd másik tagja,ami soha nem fájt eddig,harapásra fáj,főként,ha keményebb valamit harapok.Normális ez?A csiszolásnak tudható be?(11 napja
csiszolták).Rosszabb a helyzet,mint kezelés előtt,ráadásul most 2 csiszolt fogam is van,és a híd sem 2forint volt.
Köszönöm válaszát!
Eszter


Kedves Eszter!
Nem az a baj, hogy már két csiszolt foga is van, hanem az, hogy Önnek fájdalmat okoznak. Miután ideiglenesen lett csak beragasztva a hídja, bármikor újra lehet kezelni az említett fogakat. Akár gyökérkezelni a még nem gyökérkezelt lecsiszolt fogat, akár kicserélni a másik fog gyökértömését.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Beütötte a fogát  2008. november 30. 20:57   #148 

Tisztelt Doktornő!

Kb. 2 hete a kisfiúnk elesett, és beütötte a két első fogát, pár napig fájlalta is, mára a fájdalom eltűnt, de egy pár napja észrevettük, hogy a két első foga elszürkült. Mit lehet tenni ez ügyben, mert gyermekünk még nincs 4 éves se, így van még egy pár éve, hogy kibújjanak a maradandó fogai.
Válaszát előre is köszönjük!
Tisztelettel:

Mészáros István


Kedves Mészáros István!
Nem kell megijedniük. Ha az elszürkülés mellett más tünet nincs, akkor ne foglalkozzanak vele. Valószínűleg a sérülés következtében elhaltak a fogak, ezért színeződtek el. Ebben a korban azonban a sérülés miatt elhalt tejfogakat nem kezeljük, csak ha egyéb problémát is okoz. Hat és 8 év között kibújnak az alsó és felső maradó front fogak, és akkor kiesnek ezek a tejfogak. Nem kell félniük, a maradó fogakra ez nincsen semmilyen káros hatással.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Mosoly  2008. november 30. 20:48   #147 

Kedves Doktornő!
Körülbelül 10 éve egyetlenfogam sincs. Ez úgy 3 éve kezd probléma lenni, elhízás, az étel nem megrágása, egészséges ételek nem fogyasztása, hiszen nem tudom megrágni ezket. Az alsó fogsort egyeltalán nem tudtam megszokni, így azt nem is tudom használni. Van e olyan megoldás, hogy alulra fogat ultetnek be és arra helyeznek pótlást. Mennyi fogat kell beültetni, és ez kb mennyi idő, mennyi pénz? Köszönöm előre is válaszát. Kóró


Kedves Kóró!
Fogak nélkül tényleg nem lehet létezni, mind esztétikailag, mind funkcionálisan szüksége van mindenkinek a fogsorokra. Általában a felső kivehető fogpótlás senkinek sem okoz problémát, és többnyire az alsó kivehető fogsort is meg lehet szokni. Azt, hogy Önnek lehet-e implantátumot beültetni, úgy lehet eldönteni, hogy a szájvizsgálat mellett egy röntgenfelvételt kell készíteni a csontozatáról. Általában kb. 6 implantátumra szükség van, az áruk nagyban függ az implantátum milyenségétől.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

barbi21  2008. november 30. 20:44   #146 

Tisztelt Doktornő!

A jobb oldali hatos fogammal kapcsolatban két szakértő ellentétes véleményét hallottam. Az egyik szerint a fogat lehet gyökérkezelni (kis röntgen készült), a másik fogorvos szerint (panoráma röntgen, kis röntgen is) mivel ciszta van a fognál ezért ki kell húzni. A fogorvosok szerint a három gyökér küzöl az egyik be van gyulladva (régóta) és enyhe bizsergő gyulladást érzek folyamatosan régóta. A fogat szeretném megmenteni, ezért kérném a segítségét, hogy van erre lehetőség Ön szerint. A fognál még nem volt gyökérkezelés, tömés nagyon magasan van és eléri/te a gyökeret.
Üdv.
Barbara


Kedves Barbara!
Mint mindig, most is hangsúlyozom, hogy én nem láttam a röntgenfelvételt, ezért csak az Ön elmondására tudok hagyatkozni. Ha a gyökércsúcs körül látható elváltozás a röntgenfelvételen, akkor miután ez a fog gócként szerepelhet a szervezetben, mindenféleképpen kezelni kell a fogat. Két megoldás létezik az elváltozás kezelésére. Az egyik a fog gyökérkezelése és gyökértömése, a másik a fog eltávolítása, kihúzása. Egy korrekt gyökértöméssel ellátott fog az esetek többségében teljesen meggyógyul, ezért én a gyökérkezelésre szavazok így látatlanban.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Kihez kell fordulni?  2008. november 28. 18:58   #145 

Tisztlet Doktornő!

Barátnőm szemfogát kb. 6 éve kihúzták. Azóta a kihúzott fog fölött az arca duzzadt, fájdalmas. Edddig már volt MRI, CT, RTG, és 3 alkalommal feltáró műtét. Okot nem találtak elmulasztani nem tudják, antibiotikum szedés hatására a duzzanat csökken, de nem múlik el. A jövő héten megy orr-, fül-, gégészhez is. Nem tudom, hogy ott van-e remény arra, hogy találnak valamit, ami ezt okozza és meg is tudják majd gyógyítani.

Ön szerint mi okozhatja a problémát, mi lehet a megoldás?

Csak megjegyzem, a jobb szemfogam kb. 20 éve lett kihúzva, fölötte az arcom nyomásra még ma is érzékeny, de nincs megdagadva, ha nem nyúlok hozzá, nekem nem fáj.

Várom válaszát,

Tisztelettel:

István


Kedves István!
Nehéz ebben az esetben véleményt formálnom így látatlanban. Amennyiben az MRI-n, CT-én, a röntgenen nem láttak az orvos kollégáim semmilyen kóros jelenséget, mint például betörött gyökér, megvastagodott arcüreg nyálkahártya, akkor így, hogy nem láttam sem a beteget, sem a felvételeket nem igazán tudok mit mondani. Azt nagyon jó ötletnek tartom, hogy a barátnője elmenjen egy fül- orr- gégész szakorvoshoz. Remélem ő megtalálja a probléma okát!
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Fog húzás  2008. november 28. 18:50   #144 

Kedves doktornő!
Köszönöm válaszát!

Azt szeretném még kérdezni, hogy foghúzás után vissza kell menni valamikor fertőtlenítettni a fog helyét? Azt, hogyan lehet tisztítani? Fogkefével természetesen nem merek odagyúlni, hoszen ott a vértömeg még valamennyire híg.
Nagyon fáj a fog helye a seb. Ez meddig fájhat?

Válaszát köszönöm!
Anna


Kedves Anna!
Foghúzás után általában nem kell visszamenni a fogorvoshoz fertőtlenítésre. Viszont Önnek mosni kell a sebet fogkefével és fogkrémmel akkor is, ha érzékeny. Amennyiben ezt nem teszi, a foghúzás utáni sebben baktériumok szaporodnak el, és gyulladás keletkezik,amit erős fájdalom kísér. A húzás után akár egy-két hétig is fájhat a seb.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

foghúzás  2008. november 25. 22:07   #143 

Kedves Doktornő!

Először is nagyon hasznos dolognak tartom, hogy van ilyen fórum, ahol jó szakemeberektől tudunk kérdezni.
A kérdésem az lenne, hogy kivésték ma a bal 7-es fogamat, és hogy mit lehet enni? Tudom tejterméket nem, de ha ennék minden oda menne hiába a másik oldalon ennék...próbáltam kis kenyérdarabkákat a számba tenni:(

Köszönöm előre is a válaszát!
Anna


Kedves Anna!
Foghúzás, vésés után, jól tudja, hogy tej termékeket nem tanácsos fogyasztani. Ez vonatkozik a paprikára is, mert bele mehet a magja a húzás utáni sebbe. Egyébként bármit ehet.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

gyökérhártya gyull  2008. november 25. 15:10   #142 

Kedves Doktornő!

Köszönöm válaszát!
A helyzet azóta változott (amit korábban írtam: gyökérkezelték a fogam 2 hete, gyökérhártya gyull. alakult ki), azóta 2-szer tisztították ki, de még jobban fáj. Miért fáj sokkal jobban, ha már nincs ideg benne? Miért nem múlik a fájdalom a Dalacin szedésekor? Mostmár ha ráharapok a fogamra, akkor is fáj, eddig csak a belseje fájt, mostmár ha összecsukom a számat akkor is.
Érdemes várni még valamire? Vagy inkább húzni?
4 napja szedem a Dalacint, 2-szer tisztították azóta és csak rosszabb.......

Előre is köszönöm válaszát!
Üdv.,
Timi


Kedves Timi!
Gyökérkezelés esetén egy vagy két alkalommal végzem a gyökérkezelést és a gyökértömést. Nem tudom, hogy Önnek miért tisztogatják ilyen sokszor a gyökércsatornát. Azt nem tartom normálisnak, hogy a gyökérkezelés során egyre jobban fáj a foga.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

Fejcsere  2008. november 25. 15:07   #141 

Tisztelt Doktornő!

Egy hete volt egy foghúzásom, ám a gyógyulási folyamattal valami nincs rendben. Elég nagy, hátsó fogról van szó, ami sajnos a húzás közben el is tört, és kb. 10 percig szenvedtek vele, vésni kellett, meg ilyesmi, szóval eléggé brutálisra sikeredett. Azóta elviselhetetlenül fáj, Be van dagadva az egész terület, ráadásul a seb nem húzódik össze, ott tátong a luk, és nagyon mély. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető, hogy bent hagytak egy darabot, vagy normális az, hogy egy ilyen húzás után ennyire fáj? Ha nem normális, milyen beavatkozásokra lehet szükség?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:

Nóra


Kedves Nóra!
Vésés után fájhat és beduzzadhat a vésés helye. Biztos elmondta a fogorvos, hogy fogkefével, fogkrémmel tisztítani kell a vésés helyét. Remélem tisztította. Azt a fogorvosnak tudnia kell, hogy eltávolította, kivéste-e az összes gyökerét a fognak. Szedjen Cataflamot, mert az nem csak fájdalomcsillapító, de a gyulladást is csökkenti. Ha pár napon belül nincs javulás keresse fel a fogorvosát.
Üdvözlettel:
Dr. Győrfi Adrienne
fogszakorvos
www.fehergyongy.hu

előző oldal  6 7 8  9 10  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!