orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Oláh Mónika

Dr. Oláh Mónika válaszol

Dr. Oláh Mónika

fogszakorvos, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa

fogpótlás, implantáció, fogtömés, fogszabályozás

előző oldal  2 3 4  5 6  következő oldal
előző téma  2009. március 16. 19:50   #80 

Kedves Doktor Nő!

Hogy tetszik azt érteni, hogy nem mindegy melyiket mikor használom? Illetve a sensodyne szájvizet mennyi időnként szabad használni?


Használhatja mindennap fogtisztítás után a szájvizet. Leírtam önnek melyik szernél mire kell ügyelnie, arra gondoltam amikor azt írtam "melyiket mikor hogyan".

érzéstelenitö  2009. március 16. 18:19   #79 

Kedves Dr!Olvastam,hogy néha elöfordulhat egy érzéstelenitő injekciótol a fél arc,nyelv örökre való lezsibbadása,jobb esetben "csak" honapokig marad érzéketlen.Ez mennyire gyakori eset,hogy akár örökre ugy maradjon??8 fogtömés elött állok de eléggé megijesztett ez a hir...


Önmagában az érzéstelenítéstől csak egy kis időre kb 2-3 órára marad érzéketlen a beavatkozandó terület.Az amire ön gondol csak abban az estben történhet meg ha az idegszál sérül. De ez csak bizonyos műtétek szövődménye lehet, egyszerű fogtömés érzéstelenítése során nem.

elmex  2009. március 15. 17:03   #78 

Kedves Doktor Nő!

25 éves fiatalember vagyok. Sajnos félek, hogy picit túlzásba viszem a fogaim iránt érzett aggodalmamat de nem tudok leszokni róla. Egy hónapba a következőket használom:
Sensodyne-f fogkrém
Sensodyne fogselyem
Sensodyne szájvíz
Blanx fogfehérítő
Elmex gél

Normális dolog ez? Melyiket hagyjam el ezek közzül? Illetve ami nagyon fontos kérdésem az elmex gél ilyen korba hat-e még valamit ha igen egézségesebbek maradnak -e az elmex géllel kezelt fogak?


Kedves Érdeklődő!Amiket felsorolt, mind kiváló termék viszont nem mindegy, hogy melyiket mikor és hogyan használja. Nagyon helyes hogy fogselymet is használ mivel a fogközöket csak ezzel lehet idális mértékben tisztán tartani, de ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a fogak közötti ínyt ill. csak függölegesen mozgassa a fogselymet mert ellenkező esetben a fognyaki részt is elkoptathatja. Az elmex gél bizony felnőttkorban is nagy segítség a fogszuvasodás megelőzésében és segít a fognyaki érzékenység estén is. Helyes hogy ennyit törődik fogai épségével de a fogszuvasodás megelőzésében nagyon fontos a helyes táplálkozás így erre is nagyon oda kell figyelnie az erőteljes fogtisztítás mellett. És ami még nagyon fontos a jó minőségű PUHA fogkefe.

csillu  2009. március 12. 13:48   #77 

Kedves doktornö,pár éve lecseréltettem az össze amalgámot fehér tömésre,még a nagy rágó fogakét is,mert szebb a fehér,és fém allergiám is van (na meg a higany nem jó álllitolag)
viszont volt rá példa hogy a tömött fog fáj /fájt és gyökérkezelni kellett .a kérdésem az lenne amikor rákérdeztem a dokrotnöm azt mondta hogy a fehérek ugyan szebbek de nem jobbak az amalgámnál. nem zár úgy ha jól tudom.ön szerint hiba volt kicserélni? de ezek is kb 10-15éve lehettek, azokat is ki kell majd ujra ???
mitöl megy egyébként tönkre egy betömött fog amit már csak gyökérkezelni lehet?
sokszor ugy vagyok vele mert sajnos egy fogammal anno nagyon sokat szenvedtem hogy ha ujra ott hátul fájna,inkább kihuzatom mint a macera ujra ,nem tudta kiszedni elsöre az idegeket ... stb...nagy rágó fognál valóban nem lehet egyszerre ?
köszönettel
Csilla


Kedves Csilla! Ha egyszer be kell avatkozni és tömést kell készíteni egy fogba, számítania kell arra hogy az új tömés is egyszer elhasználódik. Cipője is elkopik ha hordja. Tehát egy tömés nem életre szól! Az amálgámtömések cseréje után gyakoriak az ön által leirt problémák ugyanis az amalgám elszinezi a fogszövetet így kicsit több foganyagot kell eltávolítani hogy ne látszódjon a szürkeség a fehér tömés alatt.

fogpótlás  2009. március 12. 13:41   #76 

Kedves Doktornő!

az után szeretnék érdeklödni ,hogy nekem tömték a felsö job 2-es fogam,de mivel picit ,,csámpásan,, állt ezért a doktornö meg csavarta de sajnos kb.85%-ban letört,ö ezt vissza ragasztotta mondván ideiglenesen meg marad de 6honapon belül potolni kell.azota eltelt kb.év ugyan ugy meg van még a tömés is meg a fogam ragasztott része,de idönként fáj,belenyilal.anyira még nem vészes mert ovom,szoval a kérdésem az lenne milyen potlásra van lehetöségem ?a beültetést nem szeretném.elöre is köszönöm válaszát,Krisztián.


Kedves Krisztián! Nagy valószínűséggel elég messze van attól hogy el kelljen távolítani a fogát. Ha érzékeny mindenképpen menjen orvosához lehetséges hogy meg kell gyökérkezelni és utána ha atömés mégis letörik számtalan megoldás lehetséges ( kerámia héj, korona csapos fog stb) attól függően mennyi ép foganyag marad a kezelések után.

hóvirág  2009. március 12. 10:23   #75 

kedves doktor nö,kiskorom ót nagyon rosszak a fogaim,25 vagyok szinte mind tömve van,,,pedig mosom rendszeresen,igaz h ez öröklödik? sajnos apumnak vannak ilyen " jó" fogai,anyukámnak teljesenjók még 50évesen is...viszont félek ha terhes leszek egyszer nem hiányzik hogy a maradék is tönkremenjen vagy netán műfog kelljen ilyen fiatalon.de gondolom ha ennyire rosszak,biztos fog romlani nem?
köszönettel


Kedves Érdeklődő! A fogszuvasodás önmagában nem öröklődik, nem feltétlenül fontos hogy önnek is rossz fogai legyenek mint esetleg valamelyik szülőnek. A fogszuvasodást elsősorban a táplálkozás minősége gyakorisága befolyásolja utána nagyon fontos a megfelelő szájhigéna. Ha ezt a két dolgot tudatosan betartja és rendszeresen ellenőrizteti fogait a terhesség alatt sem fognak elromlani a fogai.Ezzel kapcsolatban honlpunkon www.fogorvoskozpont.hu - részletes felvilágosítást talál. Ha konkrét kérdése van, valamiben nem biztos, bátran kérdezzen. Tisztelettel

anna  2009. március 11. 14:53   #74 

Tisztelt doktor nö!
elég régóta szeretnék fogfehéritést ,amit fogorvos csinál de hallottam hogy utána érzékenyebbek lesznek a fogak.egyszer egy hölgy mondta hogy vizet inni sem tudott neki valami 6 szinnel lett fehérebb...persze ez szerintem is hülyeség, de az én esetemben az a baj hogy nekem alapból érzékenyek,pl csokit eszek és fáj.Ön akkor nem javasolja?akinek eleve érzékenyebb?
Köszönettel AnnaKedves Anna! Valóban érzékenyek a fogak a legtöbb estben fehérítés után főleg a rendelőben történő agresszív fehérítés után. Mindenképpen alapos vizsgálat kell mielőtt ilyen beavatkozásra szánja rá magát és akkor alapos felkészülés után esetleg problémamentesen megtörténhet a fehérítés.

korona  2009. március 11. 14:48   #73 

Kedves Doktornő!

Köszönöm gyors válaszát.

A nyilalás elmúlt a fejemben és már inkább a fogambvan érzem, azt mondták az idegek játszanak a fogamba és az hat ki a fejembe.
Szerencsére már elmúlt?

Nem a fogamtől lehetett ez Ön szerint?Pedig a csiszolás után kezdődött a gond.
Várom válaszát.
Köszönettel:Réka


Kedves Réka! Ha elmúlt a nyilalás nagyon örülök, akkor valószínűleg mégis a fogfájdalom vagy az érzéstelenítés miatti fájdalom sugárzott ki.

ggggggg  2009. március 11. 13:47   #72 

Kedves doktor nö
Ön szerint van ilyen h reumás fog ?hallottam valahol de lehet hülyeség.
szokott fájni a hátsó tömött fogam de a rtg nem mutatott kórosat..
köszönettel


Kedves Érdeklődő! Húsz éves praxisom alatt még nem hallottam reumás fogról, de ami késik nem múlik....Attól hogy a rtg nem mutat kórosat ,még lehetnek fájdalmai ami esetleg a fogat tartó szerkezetből is kiindulhat.

korona  2009. március 11. 13:40   #71 

Tisztelt Doktornő!

A napokban koronát csináltattam az egyik fogamra.
Lecsiszolták és rátettek ideiglenes koronát.Pár nap elteltével éles nyilalást éreztem hátul a fejemben /nem a fogamban/ ez a nyilalás elég sűrűn jelentkezett.
Az a kérdésem, hogy lehet ez a fogamtól?Miért a fejemben érzem?
Fáj is a fogam, mondta a fogászom, hogy érzékeny lesz.
Normális a fájdalom?
Ha ráteszik a rendes koronát, akkor nem lesz érzékeny a fogam?
Nem ölték ki az ideget belőle, ez szükséges lett volna?
Várom válaszát.
Köszönettel:Réka


Kedves Réka! Valószínűleg panasza nincs összefüggésben a fogával, de vizsgálat mindenképpen szükséges. A lecsiszolt fog sajnos a beavatkozás után okoz panaszt amely pár hét után szépen lassan szűnik.Nem szükséges a fogat gyökérkezelni azért mert korona kerül rá. Ezt csak akkor szoktuk alkalmazni ha már nincs más megoldás a fog megmentésére.

kérdés  2009. március 11. 13:33   #70 

Üdvözlöm!
Lenne egy kérdésem!
Nekem az első 3 fogamra kellene korona + egy hídra is szükség lenne mert egy fogamat sajnos már nem lehet megmenteni!
Az igazat megvallva szeretném ezt az eljárást a legolcsóbban elintézni.
Maga szerint milyen ára lenne ennek a beavatkozásnak?
Még egy kérdésem lenne, hogy mivel én nagyon félek a "fogászati beavatkozásoktól" , ezért tudni szeretném, hogy ezt hol végeznék el altatásban!!

Várom válaszát!

Qeis Melinda Alia


Kedves Melinda! Az ár függ a fogpótlás anyagának minőségétől és mennyiségétől. Kérdés az hogy önnek mi az olcsó és mi a drága. Ha nem akarja, hogy rövid időn belül cserélni kelljen -márpedig nem akarja hiszen ettől a feltétlenül szükséges beavatkozástól is fél- akkor válasszon hosszútávú minőségi megoldást. A kezelést végző fogorvos pontosan tájékoztatja a fogpótlás áráról, ha látja pontosan mire és mennyire van szükség. Ezek után tud dönteni. Altatásban végzendő beavatkozásokat klinikán vagy kórházban végeznek.

reszekció  2009. március 11. 13:20   #69 

Tisztelt Doktor Nő!

Érdeklődni szeretnék, hogy 3 éve reszekáltak 2 fogam elől. Azóta nem használom őket nehogy letörjenek a másik oldalon rágok. Kérdésem az lenne ha nem használom őket meddig bírják ki ezek a fogak?


Természetesen valamennyire óvnia kell a fogait harapáskor, mivel a műtét miatt rövidebbek a gyökerei mint eredetileg. De rágni viszont bátran rághat , hiszen ezt a rágófogaival teszi és nem az első frontfogakkal.

Fogpótlás+fehérítés  2009. március 8. 18:08   #68 

Üdvözlöm!
Jelenleg 6 hetes terhes vagyok. A baba kicsit előbb jött mint terveztük. Nyáron elején tartanánk az esküvőt és tervbe volt véve,hogy megcsináltatom a fogaim. Elől van porcelánkoronám és, mivel van még a "kirakatban"elszineződött tömött is,azt is szeretném porcelánra pótolni+az alsó fosoromat fehélrítetni. Tehát egy szebb mosolyt az esküvőre. 2lyukas fogam is van.
Nem tudom mit lehetni tenni fogorvos szemmel. Ajánlott-e 5fog pótlása terhesen+a fogfehítés és tömés.
Köszönöm előre is válaszát


Mindenképp javaslom várjon a terhesség 12. hetének végéig végéig. Utána a szükséges beavatkozások elvégezhetők. A fogfehérítés viszont nem javallott terhesen. Addig is a fogorvoshoz elmehet, megtervezni a későbbi beavatkozásokat.

baloldali arc és szem duzzanat  2009. március 7. 17:58   #67 

Tisztelt Doktornő!
2007-ben a baloldali felső négyes fogamat fájlaltam ami gyökérkezelt volt, a fogorvosnő felnyitotta gyógytömést rakott bele de mivel mindig kiesett a tömés a fogam eltört és már végképp nem maradt meg benne a tömés.Végleges tömés nem került bele! Azóta teljesen kihullott a fogam illetve kitört és befekedett. Nem fáj! A fog körüli ínyt nem látom duzzatnak. A problémám az hogy kb két hónapja minden reggel be van duzzadva a baloldali arcom és szemem alul is felül is . Ezek a duzznatok napközben apadnak valamennyire . A kérdésem az lenne hogy ezek a tünetek lehetnek-e ettől a fogtól?
Köszönettel
Anita


Igen. Azonnal menjen fogorvoshoz. Még valami, Anita. Nem lehet ennyire elhanygolni a fogakat, mert annak igen súlyos következményei lehetnek...

Anita balesete  2009. március 3. 20:14   #66 

Kedves Doktornő!
Kétségbe esett anyukaként írok Önnek. 8 éves Anita kislányom a hétvégén beleesett egy vasdarabba, mely teljes egészében kitörte felül, a jobb 1 szemfogát. Maradó fog volt. Épp csak kinőtt neki teljesen. Még akkor, a következő 1 órán belül a bp-i stromatológián voltunk a Szentkirályi utcában, az ügyeleten, kezemben a foggal. Az ügyeletes orvos közölte, hogy nem tud mit tenni, ő ezt nem teszi vissza, mert már teljesen felesleges, nyugodjunk inkább bele, jobban kellett volna vigyázni... Két nap múlva hétfőn, a Heim Pál szakrendelésén visszatették a fogat, úgy, hogy a záródó sebet újra felnyitották és elől, hátul drótozva rögzítették a kiesett fogat a mellette lévőkhöz.
Mennyi az esélye, hogy két nap után ez a fogacska nem okoz még nagyobb bajt? Csonthártya-gyulladást, vagy bár mi hasonló súlyos egyéb szövődményt? Mennyire terheli a felelősség az ügyeletest, aki inkább jól letolt bennünket, hogy miért nem vigyáztunk jobban, minthogy azonnal visszategye a fogat? Mit tehetünk akkor, ha ez a fog kilökődik, begyullad? Hogyan lehet pótolni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: egy aggódó anyuka.


Nos, én is megpróbáltam volna azonnal visszahelyezni (a szükséges kezelésekkel együtt), de... de a rögtöni beavatkozás után is megvannak a kockázatok, nem biztos, hogy sikerül. Ha nem sikerül, helyfenntartó készüléket kell betenni a csontosodás befejeztéig, amely után implantátum a megoldás. A készülék esztétikus átmeneti megoldást jelent, bár vigyázni kell rá. A gyerekekkel gyakoriak a balesetek. Átérzem aggódását, nekem is van 6 éves kisfiam. De az élet megy tovább, a kislány felnőtt korára, amikor mint nőnek is fontos az egészséges fogazat, nagyon szépen meg lehet oldani a problémát. Anyagilag jelenthet komoly megterhelést az ügy, de nyílván most nem ez érdekes. Azt kérem gondolja át, hogy mostantól szükség lenne olyan állandó fogorvoshoz járni, aki megfelelő felkészültségű és hosszabb távon a személyes kapcsolat garanciát nyújt arra, pontosan követi a kolléga a helyzetet, és végzi a teendőket. Például Pécsett és Szekszárdon hozzánk családok járnak, így gyakran a második generációt ismerem és kezelem.

válasszak mást?  2009. március 3. 19:58   #65 

Tisztelt Doktornő!

Decemberben a jobb felső 4-es, külső felén teljesen letörött fogamat gyökérkezelték, és
még két másik fogamat betömtek nem kevés pénzért.(azóta mindkét tömés kiesett)

Azóta főleg anyagi okok miatt nem voltam, de ez a letörött fog ami most már le van zárva valahogy nem tökéletes, kicsit néha fáj.

A fogorvos decemberben azt mondta, hogy megpróbálja csonk beültetéssel kiegészíteni ezt
a letört fogat, ha nem sikerül akkor ingyen kihúzza.
A mellette lévő 5-öst úgy tömte be, hogy a letörött fog felöli oldalon megfúrta az egyébként tömött fogat, és csak azt a fekete elszineződött részt tömte. Mint írtam ez a tömés kiesett és a jobb felső 1-es fogam tömése is.
Szeretném rendbe hozatni a többi fogamat is de nem tudom jó "úton" járok-e.
Ráadásul van még egy ugyan ilyen letörött fogam, és egy teljesen oldalra növő bölcsességfogam is amit szerintem ki kellene húzni mert nem tud kinőni a mellette lévőtől.
Péntekre megbeszéltünk egy időpontot, hogy elmegyek de lehet, hogy csak a panoráma röntgenfelvételt kérem el, mert az igazat megvallva már nem sok bizalmam van hozzá.
Vagy az én fogaimmal van a gond??

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!


Keves Kérdező!

A leírtak alapján nehéz állást foglalni. Az azonban teljesen biztos,hogy az orvos beteg kapcsolat feltételezi a kölcsönös bizalmat. Bármilyen beavatkozás elött magam részletesen ismertetem a helyzetet, a megoldási javaslataimat, azok kockázatát, előnyeit esetleges hátrányait és költségét. Ha úgy gondolja, megrendült a bizalma (okkal, ok nélkül) menjen el másik orvoshoz, kérje ki tanácsát. A helyzetet látni kell a megalapozott véleményalkotáshoz.

Fájós fog  2009. március 2. 09:41   #64 

Kedve Doktornő!
A korona alatt az utolsó fog, egy bölcsesség fog nagyon fáj. A fogorvosom azt mondta, hogy lehetséges, hogy az egy évvel ezelőtti altatásos műtétemkor elmozdult. Most antibiotikumot szedek rá és röntgen felvétellel kell majd kontrollra mennem. A hidam 10 fogas, az utolsó 3 fogat tartja ez a fájós fog. Mit tehetnék, hogy ne kelljen eltávolítani? Megbízom a fogorvosomba, de szeretném az Ön tanácsát is kikérni. Köszönöm válaszát. Mária


Kedves Mária! Esetleg a gyökérkezelése lehet még segítség a fájós fogára ha ez eddig még nem történt meg, de valószínűsítem hogy orvosa is meg fogja ezt tenni ha lehetséges. tisztelettel Dr Oláh Mónika

Kérdés  2009. február 25. 08:09   #63 

Tisztelt Doktor Nő!

Sajnos nem nagyon vagyok jártas ebben a dologban és nem is volt részem benne éppen ezért szeretnék segítséget kérni. Mikor használnak koronát illetve hidat? Vagyis úgy nézz ki, hogy az egyik rágófogam gyökérkezelni fogják azt mondják célszerű rá koronát rakatni. Na ekkor csak ezt az egy fogam fogják lecsiszolni vagy az előtte és mögötte levőt is?

Zsuzsa


Kedves Zsuzsa, ebben az esetben csak az adott fogra fog orvosa koronát tenni.

Diana  2009. február 24. 19:31   #62 

Kedves Doktorno!
Meg olyan kerdesem lenne, h ha az etel bele megy a sebbe akkor mi a teendo? Ki fog jonni magatol, vagy esetleg ovatosan szedjem ki? Mar majdnem osszenott a seb!


Mindenképpen bátran tisztítsa ki puha fejű fogkefével, de azért menjen vissza a fogorvoshoz, ha továbbra is fáj.

korona  2009. február 24. 19:30   #61 

Köszönöm válaszát Doktor Nő. Igen fontos az egészségem, de nem engedhetem meg magamnak, hogy 100 ezreket adja egy koronára. Akkor úgy kérdezem, hogy egy viszonylag tartós koronát mennyiből ússz meg az ember?Bocsánat, utaltam rá, az egy tank benzin hasonlattal: a jó minőség kb 20-25 ezer Ft/korona. Ha százezreket mondott egy orvos, az valószínüleg már híd (több pótlás).

előző oldal  2 3 4  5 6  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!