orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

1  2 3 4 5  következő oldal
hematológia  2008. július 26. 10:38   #20 

Tisztelt Doktor Úr!
érdeklődni szeretnék, hogy a neutrofil# emelkedett értéke mire utalhat?

ez az érték már ~fél éve kissé magasabb, mint kellene (5,6-7,9 között mozog). e mellett általában csak a süllyedés az, ami kissé emelkedett (legutóbbi két alkalommal 15, majd 17). vasam hónapok óta teljesen jó (13 felett -soha nem is láttam még ekkora értéket!), crp is januárban volt utoljára magas (akkor 26, majd 4,4 most pedig 9,6). minden más értékem normális, vagy minimális és jelentéktelen eltérések vannak (mcv, rbc, hct, rdw néha alacsony, de minimálisan, és ha jól tudom, nincs nagy jelentőségük).

tisztázatlan eredetű hasmenés miatt voltak szükségesek a vérvételek. (áprilisban a vékonybél-biopszia gyulladást igazolt, de ennek okát azóta sem sikerült kideríteni)

köszönöm választát!
-j-


Tisztelt -j-!

A felsorolt laborértékek gyulladásos folyamatra utalnak. Javaslom a süllyedés, vérkép, CRP, ferritin időnkénti vizsgálatát, és az esetleges gyulladás jellegének a tisztázását.

Hőemelkedés, láz esetében, illetve egyéb tünetek megjelenésekor keresse fel orvosát.

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila

anita  2008. július 26. 10:34   #19 

Tisztelt Doktorúr!
szeretném kérdezni mit jelent a magas alkalikus foszfatáz?(300 felett) izületiájdalmakat jelent?
köszönettel: Anita



Kedves Anita!

Az alkalikus foszfatáz, amennyiben 300 (U/l) feletti értéket mutat, az nem jelent mást, mint hogy ez az enzimcsoport emelkedett aktivitású a szérumban. Ennek sok oka lehet, pédául teljesen természetes fiatal életkorban, amikor a test (és főként a csontok) növekedésben vannak. Ugyanígy emelkedést mutat csontsérülés, törés gyógyulási időszakában. Emelkedést látunk a máj megbetegedései során, epe-elvezetési zavarok esetén, általános gyulladásos folyamatok során, egyes vírusfertőzések (EBV, CMV, stb.), esetében; emésztési zavarok, fekély következtében. Ugyancsak magasabb értékek mutathatók ki örökletes állapotban (benignus familiáris ALP emelkedés), de gyógyszerek is okozhatnak ilyet, pl: nem-szteroid gyulladás gátlók (közönséges fájdalomcsillapítók), antibiotikumok, szteroid tartalmú gyógyszerek, stb.

Az előbbi jelentős méretű felsorolás korántsem teljes, de ebből már érzékelheti, hogy egy laborérték alapján egy tünet magyarázata nem, vagy alig lehetséges.

Kérdésére válaszolva, ízületi fájdalmak esetében előfordulhat ALP emelkedés, de ennek oka lehet maga az ízületi probléma, esetleg az azt okozó gyulladás, de akár a fájdalomra bevett gyógyszer is.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


Nagyon rossz?  2008. július 26. 10:16   #18 

T. Doktorúr!

Az orvosom meg ijesztett, hogy hú, de rossz a vérképem. Nekem nem tűnik annyira rossznak...

Korom: 23é, Nő vagyok

Amelyek eltértek: Vas 5,9umol
Transzferrintelítettség: 9%
Süllyedés: 41mm/óra
Fehérvérsejt: 11,4 G/l
Limfocita:46,2%
Limfocita:5,25G/l
Hemoglobin:116g/l

Vizelet fajsúly 1005g/l

Eredetileg ,,csak" azért mentem orvoshoz, mert szőrösödök, hullik a hajam és nem tudok megszabadulni a túlsúlyomtól. Most nőgyógyászhoz és fogászatra küldött góckeresésre.. Van okom megijedni?
Köszönöm: Melinda


Kedves Melinda!

Természetesen nincsen oka megijedni, de az orvosa jogosan gondolja úgy, hogy a laboratóriumi értékek ÉS a tünetek alapján további vizsgálat indokolt. Mindenképp javasolnám a gyulladásos és autoimmun paraméterek vizsgálata mellett a női hormonális állapot és a pajzsmirigy, valamint a mellékvese és a szénhidrát-háztartás ellenőrzését is.

Az orvosa által választott szakorvosok valószínűleg ugyancsak ezeket a vizsgálatokat fogják majd kérni az Ön részére.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Titok!  2008. július 26. 10:10   #17 

Tisztelt Doktor úr! 2 éve vannak alhasi problémáim hőemelkedéssel társulva, amihez később izületi gyulladás, és bőrgyulladás is társult. Nem vagyok autóimmun beteg, góc keresést javasoltak továbbra is. A kérdésem az lenne, hogy lehet ennyi problémám teljessen negatív laboreredménnyel? Fogaim rendben vannak, mandulám nincs. Tisztelettel: Judit.


Kedves Judit!

A pontosabb válasz megadásához néhány információra még szükségem lenne: az Ön életkora, az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok és azok eredménye, és hasonlók. A szervezetben megbúvó gyulladásos folyamatok (úgynevezett gócok) mindig és kötelező jelleggel laboratóriumi eltérésekkel járnak. Alapvetően a vörösvértest-süllyedés, vérkép (fehérvérsejt-szám, arányok), CRP, ferritin, AST ANA, AdsDNA, esetleg CA 125, CEA és más hasonló paraméterek vizsgálata lehet szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

katalin  2008. július 26. 10:05   #16 

Üdvözlöm,Doktor úr:nekem az lenne a kérdésem mivel lányom aki most 15-éves három éve lisztérzékeny ,évente járunk kontroll vizsgálatra és az utolsó két évben jó volt a vérképe a vas,a vaskötö képesség , de most nem jo a vérkép ,arra lennék kiváncsi hogy mit jelent az hogy a lisztérzékenységi vizsgálat 200-fölött van a tvk.30%-ék a vas7,amitudom hogy alacsony
elöre is köszönöm válaszát .Kati


Kedves Kati!

A laboratóriumi vizsgálatok igen gyakran önmagukban nem mondanak túl sokat.

Amennyiben egy 15 éves leány teljes vaskötő kapacitása 30%, és a szérum vas szintje 7 (umol/l), az valószínűleg tényleg alacsony, de ennek eldöntéséhez szükség lenne a vérkép adataira, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor, ferritin szintek ismeretére, hogy véleményt alkothassak a tényleges vasanyagcsere-állapotról. Nagyon gyakran a pubertás kor környékén, a menstruáció megindulásakor nem valódi, hanem úgynevezett funkcionális vashiány állapota alakul ki - amikor a növekedő szervezet fokozott vas-igénye olyan változásokat okoz a mérhető laboratóriumi paraméterekben, amelyek a vashiány állapotára utalnak, de valójában tényleges vashiány még sincs.

A lisztérzékenységgel kapcsolatban ismernem kellene a végzett vizsgálatot, mértékegységet a vélemény megalkotásához.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


anyu  2008. július 21. 20:46   #15 

Kedves Doktor úr!
Férjemnek hematológiai betegsége van, a legutóbbi vérvétel alklamával a megjegyzés rovatban az alábbiak szerepeltek:anizocytozis, hyperszegmentált grnulociták, reaktív lymfocyta cold-agglutináció. Mit jelentenek ezek? Emelkedett a lymfocita arány (59%, 55-ig jó), emelkedett a monocyta (18 %, és 10-ig jó), csökkent a granulocita (21%, és 40-től jó).Kisebb mértékben emelkedett MCH, MCHC.
Köszönöm válaszát!


Tisztelt Asszonyom!

A "hematológiai betegség" fogalom által meghatározható kórképek száma meglehetősen nagy, a jelen laboratóriumi vizsgálatok alapján nem tudom megítélni, ténylegesen mi a férje betegsége.

A vérkép lelet részletei ugyancsak kevés információt adnak - a sejtszámok hiányában (csak a százalékos arányokat írta le) nehéz a helyzetet értékelni. Azonban a kenet szöveges leírása alapján feltételezhető, hogy jelen állapotában alacsony aktivitású, kevésbé szaporodó - és így meglehetősen túlérett, helyenként elöregedett vérsejtek alkotják a vérképet - ennek oka többek között a vérsejtek szaporodásának gyógyszeres visszafogása is lehet. A megadott leletek alapján sajnos több magyarázatra nem futja.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Hepeaitis-B  2008. július 21. 20:35   #14 

Kedves Doktor Úr!

17 éve a terhességem idején a laboratóriumu vizsgálat során HBs -Ag :poz.ill. IgM: poz lett az eredmény. A terhességem teljes időszakát otthon töltöttem, mivel korábban laboratóriumban dolgoztam ( élelmiszer labor). Ez alatt az időszak alatt csak nőgyógyászati vizsgálaton, ill. vérvételen vettem részt. A kérdésem az, hogy a fertőtés melyik esetben következhetett be?
A férjem is részt vett szűrővizsgálaton neg. lett.
A másik kérdésem pedig az, hogy mivel a hordozás már 17 éve fennáll ( kontroll vizsgálat évente történt) javasolja-e Doktor Úr a hepatológiai gondozásba vételt, vagy elegendő-e laboratóriumi vizsgálattal a májenzimekt ellenőrzni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Erika





Kedves Erika!

A Hepatitisz B vírus fertőzést a mai ismereteink alapján vérrel, vagy nem kellően tisztított és sterilezett vérrel szennyezett eszközök használata során, illetve szexuális úton lehet elkapni. Az Ön esetében (mint ahogy az esetek többségében sem) nem lehet megmondani, hogy a vérvételek, a nőgyógyászati vizsgálat, de akár fogászati ellátás, vagy manikűrözés közben került be a szervezetébe a B tipusú hepatitisz vírus.

A májenzimek rendszeres ellenőrzése fontos a megbetegedés nyomon követésében, de a pontos teendők tekintetében (a kockázatok megítélése, egyéb betegségek kiderítése) javasolnám, hogy kérjen tanácsot belgyógyász szakorvosától.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Reni.  2008. július 21. 20:23   #13 

Tisztelet Doktor Úr!
Nem régibben kardiologus kérésére voltam vér visgálaton, mivel sinus tachycardiát állapítottak meg. A labor vizsgálat után 3 eredményem magasabb mint a megengett, ezek nekem mit jelentenek: Szérium Kreatinin 82 umol/l
Szérium Triglicerid 2.42 mmol/l
Transzferrin 438 mg/dl

Ezek mit jelentenek a számomra, amikor már 19 hetes terhes vagyok?

Köszönettel
Renáta


Kedves Renáta!
A laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján aggodalomra okot nem látok. A szérum kreatinin szint normál értékét 22 és 105 umol/l között szokták megadni, az Ön esetében nem értem, miért jelölték a 82-es értéket emelkedettnek. Gyerekek esetében szokás 80 körüli felső értéket megadni.
A szérum triglicerid felső értéke 1,8, az e fölötti értékek (amennyiben a vérvételt megelőző napon állati zsiradékot nem fogyasztott - pl. tejet sem!) további vizsgálatokkal, a koleszterin szinttel, a HDL és LDL koleszterin szint együttes vizsgálatával értékelendők.
A transzferrin emelkedése is mérsékelt, ez összefüggésben lehet állapotával, további vizsgálatok (ferritin, szolubilis transzferrin receptor, szérum vas) elvégzésével lehet megállapítani, hogy tényleges vashiánnyal, vagy - ami a gyakoribb - funkcionális vashiánnyal állunk szemben, ami a terhesség során normális, tehát kezelést nem igényel.
Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


Hajhullás  2008. július 21. 19:45   #12 

Tisztelt Doktor Úr!
Hajhullás miatt szeretnék vérvételt csináltatni és utána bőrgyógyászhoz elmenni a lelettel.
Érdekelne,hogy mit érdemes megnézetni a vérben, elég egy nagyrutin?
Köszönöm válaszát!


Javaslom, hogy a bőrgyógyász javasolta laboratóriumi vizsgálatokat végeztesse el. A hajhullásnak sok formája létezik, ezeket nem a laborvizsgálat alapján, hanem a bőrgyógyász szakvizsgálata alapján kell elkülöníteni. Attól függően, hogy diffúz vagy körülírt, ezen belül egy területre, vagy több területre korlátozódik a hajhullás, nagyon sok oka lehet. Hormonális, anyagcsere-tényezők, autoimmun megbetegedések, az immunrendszer működését befolyásoló egyéb betegségek, de helyi gombás vagy bakteriális fertőzés is okozhat hajhullást. Bizonyos nyomelemek, vitaminok hiánya - vagy túlzott bevitele ugyancsak okozhat hajhullást. Természetesen a genetikai tényezők (a szülőktől örökölt sajátosságok) is meghatározzák a hajnövekedés egyéni jellemzőit.
A bőrgyógyász az összes tényező figyelembevételével meg fogja határozni a szükséges vizsgálatokat, és ezek eredményei alapján segít majd kiválasztani az optimális kezelést.


Toxoplasma  2008. július 16. 13:29   #11 

Kedves Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Köszönöm, hogy ennyire alaposan utána járt a problémámnak! Köszönöm Pásztor doktornő segítségét is!

Biológia szakon végeztem (az Ön egyik (leg)korábbi munkahelyén dolgozom :)), és így némi ismerettel én is rendelkezem ezzel kapcsolatban, de ezt a problémát végképp nem értettem, ezért fordultam Önhöz.
Kérni fogom a vizsgálat megismétlését.

Munkájához további sok sikert kívánok!
Köszönettel és üdvözlettel:
Móni


Nagyon szívesen. Ha az ismételt vizsgálatok után is felmerülnek kérdések, gondolkodhatunk tovább együtt.
Üdvözlettel:

Attila

orsi  2008. július 16. 13:24   #10 

Edesanyam penteken nagyon rosszul lett epeko, epeholyag gyulladast es hasnyalmirigy gyulladast allapitottak meg. Az epeholyagot es kovet el kell tavolitani, de a sullyedese az orvos szerint oriasi es a leukocita szama 26000 igy muteni meg nem merik. Nagyon izgatott vagyok sot felek nehogy mig a gyulladast probaljak ampicilinnel kezelni nagyobb baj legyen. Mit jelent doktor Ur szerint az oriasi es mennyi idon belul alakulhat. A legmagasabb ertek ami merheto is megfordithato jo iranyban? Koszonom


Az ön édesanyjánál fellépő megbetegedés gyulladásos jellegű, amit megfelelő módon antibiotikum adásával, és sebészeti beavatkozással szokás gyógykezelni. A kezelő orvos (sebész) pontosan ismeri azokat a kockázati tényezőket, amelyeket először csökkenteni kell ahhoz, hogy a sebészeti beavatkozást jól el tudják végezni.

A gyulladásos folyamat laboratóriumi jele a 26 ezres fehérvérsejt szám, és az emelkedett süllyedés. Ezek az értékek az antibiotikum adását követően - egy-két nap türelem mindenképp szükséges - fokozatosan csökkenni fognak.

A csökkenés dinamikája, és számos egyéb vizsgálat, tünet alapján fogja majd a sebész kiválasztani azt az időt, amikor a műtét elvégezhetőnek látja, vagy esetleg műtét nélkül, konzervatív módon kezelni tudja édesanyja betegségét.

Toxoplasma gondii pozitív-negatív??  2008. július 16. 12:51   #9 

Kedves Doktor Úr!

19 hetes kismama vagyok, és 5 éve van egy kizárólag lakásban tartott macskánk. A macsek csak macskatápot hajlandó enni, azaz nem eszik semmiféle nyers húst, nem találkozik kóbor állatokkal, ki sem teszi a lábát a 3. emeleti lakásunkból, így elvileg nem tud megfertőződni. A férjem takarítja a macskaalmot is.

Kérdésem a toxoplasma vizsgálat eredményére vonatkozik. Novemberben volt egy toxo-szűrésem, ahol 1:16 titeres eredményt kaptam, ami szerint már voltam toxo-fertőzött, így nem kell félnem a terhesség alatt.

Két héttel ezelőtti vérmintámban pedig, ahol már IgG és IgM szinteket néztek, mindkét esetben 0 antitestem van.
Természetesen az IgM-nek nagyon örülök, hiszen nem vagyok most fertőzött, és a babával is minden rendben, de hogyan lehet az, hogy az IgG eredményem nulla???
Ezek szerint fogékony vagyok újra a toxoplasmára, és ki kell lakoltatnom a macskát, vigyáznom kell a mosatlan zöldségekkel, nyers hússal, felvágottakkal stb.??
Kérem segítsen, mert már nem tudom, mit tegyek! Nem akarok felelőtlen lenni, de feleslegesen a macskát sem akarom kitenni, ameddig nem indokolt.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Móni




Kedves Móni!

A válasz megadásához igénybevettem mikrobiológiával és szerológiával régóta foglalkozó kolléganőm, Pásztor doktornő szakismereteit.

Az Ön első vizsgálata az információk alapján valószínűleg komplement-kötési reakcióval történt (KKR). A KKR-ban a kórokozó ellen termelt ellenanyagok - más néven az IgG és IgM, IgA osztályú antitestek között nem lehet differenciálni, nem tudjuk megállapítani azt, hogy friss fertőzés vagy átvészeltség okoz-e titer-emelkedést. KKR reakció esetében az 1:16-os titer határértéken levő © a határérték-titerek sosem biztosak, az évek során bármelyik irányban változhatnak,főleg, ha más módszerrel vizsgáljuk később. A második vizsgálat valószínűleg ELISA módszerrel történt, ami a ma leginkább elfogadott és javasolt módszerek egyike. Több oka lehetett a pozitivitás hiányának: lehet, hogy az előző vizsgálat volt álpozitív, de természetesen az is lehet, hogy az ELISA lett álnegatív, például a rossz savótárolás miatt lebomolhattak az antitestek. Javaslom a vizsgálat megismétlését.

Ha az ismételt vizsgálat esetleg újra negatív lesz, akkor sem kell a lakásából a macskát feltétlenül eltávolítani. A fertőzés úgy alakulhat ki, hogy a macska székletével ürülő és 48-72 óráig az alomban érő cystá(ka)t lenyeli az ember. Ha az alom 1-2 naponta takarítva van, akkor az ember nem tud megfertőződni, mert nincs érett cysta. A mosott zöldségek sem fertőznek. A nyersen, vagy nem kellően hőkezelt állapotban fogyasztott hús © beszerzési forrástól függően - lehet veszélyes is, ennek fogyasztását szeronegíatív személy számára nem javasolják. A lakásban tartott macska - ha nem jut egérhez - nagy valószínűséggel nem fertőző.

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila


melanoma  2008. július 13. 17:05   #8 

Tisztelt Doktor Úr!

Pár hete a hasamról melanomát távolítottak el.
A Hisztológiai lelet a következő:
A bőrexcindatum középső harmadában intradermalis naevus felett az epidermisre korlátozott erősen atypusos melanocyter sejtek halmozódtak fel. Az elvátolzás oldalszélein spreading nem látható, a kimetszés széli részei makroszkópos leírásban szereplő értékeknek megfelelő. Invasiora utaló kép nincs. Diagnózis: Lentigo maligna cutis Clark I.
A kérdésem az lenne, hogy mi a Doktor Úr véleménye a leletről?
I-es stádiumban milyen kezelés szükséges, és a későbbiekbe milyen vizsgálatokra kell hogy számítsak ?
Segítségét előre is nagyon köszönöm!!


Kérem, hogy kérdésével dermato-onkológushoz, bőrgyógyászhoz, illetve onkológushoz forduljon - leginkább a kezelő orvosát javaslom. Én magam nem vagyok illetékes ezekben a kérdésekben.

  2008. július 9. 10:00   #7 

T. Cím!

Melanomával műtöttek 2005-ben. A szentinel nyirokcsomó pozítivitás miatt kivették a bal lábamnál a lágyéki nyirokcsomokat is. Itt már nem volt benn rosszindulatú sejt.
Akkor pár hónapig kellett kompressziós harisnyát hasznélknom a lábdagadás elkerülése miatt.
Nem is volt ilyen jellegű gondom.
Most azonban hogy ilyen meleg idők vannak (erre egyébként akkor is felhívták a figyelmem hogy a melegben lehet majd dagadás) többször is bedagat enyhén a bal bokoám.
Fel szoktam pócolni a lábam ha van rá lehetőségem.
Csakhát a munkahelyemen erre nincs alkalom ill. lehetőség sem.
Mivel lehet a lábdagadást elkerülni illetve megelőzni.
Mivel lehet elősegíteni, hogy a dagadás ne legyen nagyfokú. Milyen tornát érdemes csinálnom (pl: a munkahelyemen: - pl: lábujhegyre állás stb.) ami segíti a keringést és nem árt ebben az esetben.

Kiváncsi lennék még a melanomával kapcsolatos véélemnyére is.
A tumor vastagságas 0,76 mm volt, és CL II. Ezek mit jelentenek és ilyenkor mik a kilátások?
Nagyöon örülök hogy végre rátaláltam erre a helyre ahol lehet kérdéseket is feltenni.

Félévente kell ellenőrzitetnem az LDH szintet és hasi Uh-ra ill mellkasröngenre mennem? Erre miért van szükség?
Átétet akkor nem találtak ez ksőbb is kialakulhat?
A melanomát ujra kialakulhat. Kerülön a napot bár azelőtt sem voltam az a napozós tipus, nem is tudom hogy ez hogy alakulhatott ki.
Gyereket vállalahatok egyáltalán?

Sok-sok krdésem lenne még de örülök ha legalább ezekre választ kapok.

Nagyon köszönöm előre is a válaszait:

Katica


Tisztelt Katica!
A kérdéseinek nagy részére válaszolni nem tudok, kérem, hogy onkológus, bőrgyógyász orvost, illetve leginkább az Ön kezelését és gondozását végző szakorvost keresse fel. A melanoma gondozása során végzett rendszeres laboratóriumi vizsgálatok célja a kezelés, illetve a műtét utáni állapot nyomon követése, az esetleges állapot-változás korai felismerése.
Tisztelettel: Dr. Bezzegh Attila


adrienn197909  2008. július 3. 19:35   #6 

Az lenne a kérdésem, hogy a CRP: 4.33, és a süllyedésem 38! Mi lehet ez, Gyulladás? Nagyon aggódom. Előre is köszönöm a válaszát!


A CRP és a vörösvértest-süllyedés emelkedettsége önmagában nem ad túl sok információt, a kérdés az, hogy mennyi idő alatt növekedett (vagy süllyedt) erre a szintre, illetve most emelkedő, vagy süllyedő tendenciát mutat. A CRP (C-reaktív protein) az úgy nevezett akut-fázis fehérjék családjába tartozik, és leggyakrabban gyulladásos folyamatok következtében emelkedik © a vörösvértest süllyedés értékhez hasonlóan.

A komolyabb gyulladásos folyamatok során mindkét érték több százas szintet érhet el, az Ön esetében mért értékek önmagukban nem jeleznek jelenős gyulladásos folyamatot © szeretném az aggodalmát eloszlatni.

Amennyiben egyéb gyulladásos tünetei vannak, és azok fokozódnak (láz, lokális hőemelkedés, fájdalom, duzzanat, bőrpír, működési zavar), forduljon kezelő orvosához.

Ismét  2008. június 30. 05:45   #5 

Köszönöm gyors válaszát!

Esetleg csatolnám az eredményeket.
Ph 6
nitrit negatív
fehérje negatív
glükóz normális
aceton negatív
urobilinogén normális
bilirubin negatív
fajsúly 1030 g/L
Maga a vérvétel leletemen szereplő számos érték mind jó, egyedül a vas alacsony: 4,5 umol/L
és a Transzferrin telítettség 7 % alacsony. Esetleg ezek függvényében, van-e valami komolyabb jelentősége az amorf szemcséknek?
Nagyon köszönöm mégegyszer!


A laboratóriumi vizeletvizsgálati eredménye kóros eltérést nem jelez, az amorf szemcsék valószínűleg a vizelet természetes alkotójaként jelenlevő húgysav vegyületek.
Az alacsonyabb szérum vas-szint, illetve transzferrin telítettség © más körülmények ismerete mellett © esetleges vas-hiányt is jelezhet, ezt a vizsgálatot kezdeményező orvos az összes információ birtokában el fogja dönteni.


amorph  2008. június 29. 13:05   #4 

Kedves Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a laborlelet vizelet üledék vizsgálatánál az amorph szemcsék kifejezés.
Válaszát előre is köszönöm!



A vizelet üledék vizsgálata mikroszkóppal, vagy erre a feladatra fejlesztett automata berendezéssel történik. Mikroszkópos vizsgálatot a vizelet centrifugálása után az üledékből végzik. A "amorph" kifejezés azt jelenti, hogy a mikroszkópos vizsgálat során látott szemcsék nem mutatnak egységes megjelenési formát, illetve hogy a vizsgált ismert kristály-formák egyikéhez sem sorolhatók be. Leggyakrabban az enyhén savas vizelet lehűlésekor, a benne található természetes összetevő, a húgysav (urát) sóiból alakulhatnak ki az úgynevezett "amorph szemcsék", ezek igen gyakran melegítésre eltűnnek. Ez az eredmény a vizelet általános vizsgálatának többi részleteivel együtt értékelendő, tehát ismerni kell a vizelet vegyhatását ("pH"), a látható szerves - szervült, illetve szervetlen alkotókat, az alapvető kémiai-biokémiai vizsgálatok eredményét is.

  2008. június 13. 21:43   #3 

Tisztelt Doktor Úr!

Fél évente vérvételeken, ill. jó hete kisebb műtéten estem át, így gyakorta szembesülök a

limphocyta% és monocyta %-ában emelkedett értékekkel,

ill. most talán az eozyn is magasabb, (a kl.-a nem adta ki a vérkép leletet, persze ki tudom kérni) sokszor az MPV is picit magasabb. Ezek az értékek konzekvensen évek óta emelkedettek.
Mikor kérdezem a kiértékelő cardi. ill. házi orvosom legyintenek, hogy nem számít.

Azt szeretném kérdezni, ha ezek emelkedettek, és kérik is az eredményét a beutaló orvosok, akkor miért nem számít???

Egyébként 40 x véradó voltam, most vérhígítót, vérnyomás csökkentőt, vérzsír csökkentöt, és pajzsmirigy hormont szedek, 55 éves nő vagyok.

Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel:K.K.


A lymphocyta és a monocyta értékek százalékban kifejezett emelkedése minimális mértékben valószínűleg nem jelez kóros folyamatot. Fontos lenne ismerni az eltérés mértékét, illetve az abszolút értékeit is (a lymphocyta és monocyta sejtszámokat). Ezen értékek nagyobb mértékű emelkedése általában krónikus gyulladásos folyamatra, és/vagy vírusos fertőzésre utalhat. A kardiológus, illetve a háziorvos valószínűleg az eltérés csekély mértéke miatt döntött úgy, hogy nem tulajdonít nagyobb jelentőséget az emelkedésnek.

Az eosynophyl fehérvérsejtek allergiás állapotokban (pl. szezonális pollen allergia), heveny gyulladásos folyamatok gyógyulási szakaszában, illetve esetlegesen élősködők, pl. bélférgek jelenlétekor emelkedik a leggyakrabban.

Az MPV az átlagos vérlemezke űrtartalom (thrombocyta "méret") értékét jelző rövidítés. A vérlemezke érésének, fejlődésének zavarai mellett gyakran veleszületett jellemző az átlagosnál nagyobb volumen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Kati  2008. június 13. 13:58   #2 

Melanoma esetén miért szokták nézni az LDH szintet.
Jelenleg 395, kérdésem az lenne, hogy mikortól nem jó az eredmény mi a tól-ig határ anmi ebben az esetben elfogadható?

Köszönöm: Kati


Kedves Kati!

A laktát dehidrogenáz enzim (LDH) referencia értéke vérsavóban 154 - 605 U/L .

Az LDH valójában egy enzim-család, öt fő alkotóját ismerjük (LDH izoenzimek). Minden sejtben megtalálható, így valójában bármely sejt sérülésekor (trauma, betegség, mérgezés, stb.) az enzimek vérsavóban mérhető szintje megemelkehet. Melanoma (itt gondolom a rosszindulatú, festékes anyajegyből kinduló daganatra, a melanoma malignum-ra gondol) esetében több oka is lehet az emelkedésnek: kezelés során az alkalmazott gyógyszerek sejtkárosító hatása követhető nyomon, a kialakult vérszegyénység mértékéről adhat információt, az esetleges áttétek (főként máj esetében) LDH emelkedést okozhatnak. Az izoenzimek egymáshoz viszonyított arányában bekövetkezett változás ugyancsak segíthet megbetegedések kórismézésében, többek között bizonyos rosszindulatú betegségek diagnosztizálásában is.

Az Önnél mért érték (395) a referencia tartomány közepén helyezkedik el, így önmagában nem utal kóros folyamatra. Üdvözletel: Dr. Bezzegh Attila

evelin  2008. június 12. 22:16   #1 

Tisztelt Doktor Úr!
Nem tudom jó helyen járok-e. Megkérdezném, hogy a vérsüllyedésem kicsit magas, 20, a CRP értékem meg mindig magas, ez mitől lehet? A többi labor eredményem normális. Mit kellene még vizsgálni?
Előre is köszönöm, Evelin.


Kedves Evelin!
A vörösvérsejt-süllyedés és a CRP érték gyulladásos folyamatok eredménye következtében szokott a leggyakrabban emelkedni. Mindkét teszt esetében egy adott pillanatban mért érték csupán annyit jelez, hogy a szervezet valamely részében gyulladás zajlik. ismételt mérésekkel el lehet dönteni, hogy a folyamat milyen irányban halad: fokozódik-e, vagy csökken. Kezelőorvosa, aki ezeket a vizsgálatokat kérte, a tünetek és a kórelőzmény ismeretében el fogja tudni dönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra, és ha igen, akkor mi a következő lépés - labor, vagy esetleg más diagnosztikai eljárás. Üdvözlettel: Dr. Bezzegh Attila

1  2 3 4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!