orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  24 25 26  27 28  következő oldal
TSH  2009. január 24. 13:16   #520 

T. Doktor Úr!

A TSH szintem 5.00 lett, rendszeres gyógyszerszedés mellett, gyakran bedagad a nyakam és az arcom. Autoimmun panelben C1 inhibitor eszteráz koncentráció és az aktivitás emelkedett, simaizom aktivitás pozitív lett.
Ön szerint mi okozhatta ezeket a labor eltéréseket?
Köszönettel: Andrea


Kedves Andrea!

A TSH szint értékeléséhez ismernem kellene a laboratórium által kiadott referencia értéket, illetve amennyiben az 5,00 mIU/L emelkedettként volt leletezve, akkor valószínűleg elvégezték a szabad T4 (fT4) és esetleg a szabad T3 (fT3) meghatározásokat is - a véleményalkotáshoz ezek ismerete elengedhetetlen.

Az autoimmun panel vizsgálat esetében a C1 észteráz inhibitor vizsgálatakor kapott eredmény akkor informatív, ha az értéke alacsonyabb a várt tartománynál, illetve az aktivitása kisebb. Ekkor bizonyos speciális, a complement rendszerrel összefüggő autoimmun betegség diagnózisa vetődne fel (az örökletes - herediter - angio-ödéma). Az emelkedett aktivitással kapcsolatban sajnos nincs információm - javaslom, hogy forduljon a vizsgálatot kezdeményező szakemberhez ezzel a kérdéssel.

A simaizom autoantitest (rövidítés: SM, vagy SMA) pozitivitása segít a más módon diagnosztizált krónikus májgyulladás kóroki elkülönítésében. Amennyiben a hepatitisz autoimmun eredetű, az esetek 80%-ban as SMA kimutatható (pozitív).

Az SMA ugyancsak emelkedhet más (nem autoimmun) állapotokban is, például: mononukleozis, tüdő-asztma, egyéb krónikus megbetegedések, néhány daganatos megbetegedés. Az SMA önmagában az itt felsorolt megbetegedések egyikére sem jellemző, azokat más módszerekkel diagnosztizálják, csupán esetlegesen elvégzett SMA meghatározás is pozitivitást mutathat az esetek egy kis százalékában.

A kérdésére tehát sajnos nem tudok válaszolni: nem tudom megmondani, hogy ténylegesen az itt felsoroltak közül mi okozhatja a laboratóriumi vizsgálatok eltérését. Erre az Ön kezelését, gondozását végző szakember tud majd választ adni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Egészség  2009. január 24. 12:07   #519 

Azzal a kérdésel zavarnám Dr Bezzegh Attila iGAZGATÓ urat,hogy válaszoljon a labor eredményemre mert csak hétfön du.kapnék rá választ és nyugtalanit az eredmény.
A héten csináltak egy hasi ultra hang vizsgálatott ami kronikus hasnyálmirigy gyulladást,máj nagyobbodást és prosztata nagyobbodást diagnosztizáltak.Tegnap voltam labor vizsgálaton
és a vizelet pozitiv lett cukrot regisztráltak a vizeletemben, valamint a számított GFR >60 ml/min/1,73 lett. Ez a határértéktől alacsonyabb.A vérvizsgálat eredményében a cukor 7,2 ez már máskor is volt ilyen magas de gyógyszert még sohasem kaptam rá. Egyébbként rendszeresen szedek többféle gyógyszert, koleszterinre ,parkinsonkorra.
Alkoholt nem fogyasztok egyáltalán, kérdésem lenne, hogy gyógyszer okozhatja e ezeket a mellékhatásokat, vagy pedig esetleg a cukor megemelkedése?
Kérném tisztelettel válaszát.

Köszönettel: Tibor
herenyi.tibor@gmail.com


Kedves Tibor!

A számított GFR/eGFR (glomeruláris filtrációs ráta) az Ön laboratóriumi eredményei alapján kalkulált érték, ami akkor van rendben, ha az eredmény meghaladja a 60 ml/perc/átlagos testfelület értéket. Az Ön esetében ez így van, a lelet azt jelenti, hogy a számított érték nagyobb hatvannál >(60) - és nem kisebb, mint ahogy ezt Ön gondolta - tehát minden rendben van.

Az éhgyomri 7,2 mmol/L értékű vércukor viszont némi figyelmet igényelne. Amennyiben a vérvételt megelőző 6-12 órában szénhidrát tartalmú ételt és italt nem fogyasztott, célszerű lenne a cukoranyagcsere szabályos kivizsgálását lefolytatni (vércukor terhelés, HbA1c, vizelet általános, vizelet mikroalbuminuria, stb.). Javaslom, hogy ezzel a kérdéssel forduljon az Önt kezelő, gondozó szakemberhez, ő tudja ugyanis megítélni, hogy a kapott eredmény mennyire jellemző az Ön cukor-anyagcseréjére, vagy esetleg valamelyik alkalmazott gyógyszer mellékhatása.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Andi  2009. január 24. 12:01   #518 

Tisztelt Doktor Úr!

Azt szeretném Öntől megkérdezni,hogy ha valakinek Hepatitis B fertőzése van,akkor pl:6hónap után álltalános vérvétel kimutatná-e,hogy valami eltérés van és valami gond lehet.Vagy az álltalános vérvétel semmilyen rosz értéket nem mutatna,ezzel kapcsolatban?Gondolok arra,hogy az első trimeszter alatt amit csinálnak vérvételt lehet-e gyanús jel,hogy gond van?

Válaszát köszönöm.Tisztelettel:Andi


Kedves Andi!

A hepatitis B vírus (HBV) okozta fertőzés megmutatkozhat aktív májgyulladás formájában - ilyenkor számos alapvető laboratóriumi vizsgálat mutat eltérést - igaz, ezek nem specifikusak, tehát nem tudni, hogy az eltérések mögött hepatitis B fertőzés van-e, vagy más okozza a máj gyulladását. A HBV kórnikus gyulladást okozó fertőzése során is van néhány enzim (GPT-ALAT, esetleg GOT-ASAT) amelyek enyhe fokú emelkedésekor felmerülhet a krónikus hepatitis gyanúja, aminek egyik oka a HBV is lehet. Amennyiben tünetmentes HBV hordozó a vizsgált személy, akkor az általánosan (rutin) végzett laborvizsgálatok lehet hogy nem mutatnak eltérést.

A HBV (és a hasonlóan viselkedő hepatitis C vírus -HCV) kimutatására alkalmazható általános laborvizsgálati tesztek a következők: GPT-ALAT, GOT-ASAT, ALP, gamma-GT, süllyedés, CRP, ferritin, bilirubin; illetve a specifikusak pedig a HBsAg és az anti-HCV vizsgálat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vese probléma  2009. január 24. 11:55   #517 

Tisztelt doktor úr!

A labor leletem közül a számitott GFR/eGFR/ >60 ml/min/1,73m2 lett .A vese cyntigráfiai vizsgálat vese véna kövességet mutatottki ,és vese erek meszesedését.
Milyen szakorvoshoz kell fordulnom ezek után,és kell -e egyátalán?
Tisztelettel Tóth gabriella /40 éves vagyok/


Kedves Tóth Gabriella!

a számított GFR/eGFR (glomeruláris filtrációs ráta) az Ön laboratóriumi eredményei alapján kalkulált érték, ami akkor van rendben, ha az eredmény meghaladja a 60 ml/perc/átlagos testfelület értéket. Az Ön esetében ez így van, a lelet azt jelenti, hogy a számított érték nagyobb hatvannál >(60), tehát minden rendben van.

A vese scintigráfiás vizsgálati eredményével kapcsolatban pedig azt javaslom, hogy a vizsgálat elvégzését kezdeményező orvoshoz forduljon kérdésével, ő tudja megítélni azt, hogy van-e további teendő, és ha igen, akkor hová kell fordulni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

pitypang02  2009. január 24. 11:51   #516 

Tisztelt doktor Úr!

Kisfiam nehézlégzésre szédülésre és mellkasi fájdalomra panaszkodik kis idelye.
A vérvételi eredményében 3 érték volt amit csillaggal jelöltek.Ezeknek a jelentése érdekelne engem.
Lymphocyta: 52.3 % a ref érték:25-50
Monocyta: 10.00 % a ref érték:1-6

És a Transf.saturáció:23:6 % a ref érték: 25-35

Előre is köszönöm a válszt.


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt információ sajnos nem elegendő a véleményalkotáshoz. A laboratóriumi leletet teljes egészében kell ismernem ahhoz, hogy elemezni tudjam. Ugyancsak szükséges tudnom az Ön fia életkorát is - mert a az adott limfocita eloszlási százalék referencia-tartományon belüli, ha ő 1 - 5 év közötti életkorú, kis mértékben emelkedett, ha 10 évnél fiatalabb.

A fehérvérsejtek százalékos eloszlását az úgynevezett kvalitatív - vagy minőségi - vérkép vizsgálat során határozzák meg, mikroszkópos technikával. Manapság már egyre több laboratóriumban alkalmaznak hematológiai automatákat, amikor is az adott fehérvérsejt típus tényleges számát is meg tudják mérni - ez az érték általában több információt ad a vizsgáló orvos számára, mint a %-os eloszlás - persze az össze fehérvérsejtszám pontos ismeretében ezek az értékek (abszolút sejtszámok) könnyen kiszámolhatók.

Ha a kvalitatív vérkép százalékos eloszlásában a limfociták és a monociták arány a megnő, akkor általában vírusos megbetegedéseket szokott a személyt vizsgáló szakember a háttérben keresni - kivéve ha az illető személy életkor-csoportjára még a magasabb limfocita előfordulása a jellemző.

A transzferrin szaturációs index a vas-anyagcsere megítélésére alkalmazott vizsgálatok egyik (egyre kevésbé alkalmazott) tagja. Önmagában nem értékelhető, ismerni kell hozzá a szérum vas, transzferrin, teljes vaskötő-kapacitás értékeit. Napjainkban a vas anyagcsere vizsgálatára már inkább a transzferrin, ferritin és szolubilis transzferrin receptor szinteket alkalmazzák. Amennyiben ezek az eredmények rendelkezésére állnak, és megírja, szívesen leírom a leletek alapján levonható következtetéseimet.

Üdvözlettel:
Dr .Bezzegh Attila

SOS  2009. január 24. 11:36   #515 

Tisztelt, Doktor Úr!
Egy kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni! 17 éves vagyok, és épp a minap voltam vérvételen és az eredményemben 3 csillaggal jelölt rész volt!:
retikulocitaszám 0.007 volt, holott 0.008 és 0.020 között lenne az ideális!
limfocita 0.41 volt, holott 0.20 és 0.40 között lenne az ideális!
neutrofil 0.47 volt, holott 0.50 és 0.70 között lenne az ideális!

Félek, hogy valamien betegségre utalhatnak ezek az eredmények! Kérem szíves segítségét, hogy mitöl lehetnek ilyen eltérő értékeim! Előre is köszönöm! Tisztelettel: B.Ferenc


Kedves Ferenc!

A leletek véleményezését ugyan csak akkor szoktam megtenni, ha ismerem azok teljes tartalmát (nem csak a kóros értékeket), de az Ön által leírtak esetében ez talán mégsem szükséges: a vérképben jelzett eltérések annyira minimálisak, hogy egyrészt lehetnek a mérőberendezés mérési pontatlanságának a következményei, másrészt pedig ha ténylegesen ezek az értékek jellemzik az Ön vérképét, akkor sem látok olyan állapotot, ami miatt további lépésre, vizsgálatra lenne szükség.

A referencia-értékek határai ugyanis nem alkalmazhatók szabályszerű döntési határértékként - a megállapításuk is úgy történik, hogy kb. 2-300 önmagát egészségesnek tartó személynél megmérik az adott paramétert, majd az eloszlási görbe két szélső pontjától 2,5 - 2,5 %-kal beljebb meghúzzák a határértéket - ez lesz a referencia tartomány. A definícióból következik, hogy a biztosan nem beteg emberek 95%-a tartományon belüli eredményt fog adni, de az is ebből következik, hogy a maradék 5 % (2,5% + 2,5%) biztosan a tartomány határain kívüli eredményt ad. Ezért elképzelhető, hogy valakinek határértéken kívüli egy vagy több eredménye, és még sincs semmilyen betegsége. Ez akkor még fokozottabban lehetséges, ha a kapott érték a határérték közelében van.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Gréti  2009. január 24. 11:28   #514 

Tisztelt Doktor Úr!

Kisbabám most 7 hónapos, sajnos koraszülött lett, a 29. terhességi héten született. Vesemedence tágulata van, ezért most elküldtek minket vizeletvizsgálatra. A köv. eredmény született:
Minden normális, kivéve:
Fehérvérsejt: 9
Laphámsejt: 74
Vörösvértest: 7
Cilinder:0
Baktérium: 3773
A gyermekorvos elküldött minket még egy vizsgálatra, mivel szerinte ezek az eredmények a helytelen levételi mód miatt jöttek ki, de ez engem egyáltalán nem nyugtat meg, mivel akárhogy is vettem le, a baktérium rossz eredménye lehetséges emiatt, de a többi véleményem szerint nem.
Önnek mi a véleménye, és amennyiben ezek az eredmények valósak, az mit jelent a mi esetünkben?
Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel:
Egy aggódó anyuka


Tisztelt Asszonyom!

A vizelet üledék vizsgálatát két módszerrel végezhetik el- a legtöbb laboratóriumban fénymikroszkóppal vizsgálják a centrifugálással előkészített mintát, míg néhány, nagyobb teljesítményű laboratórium sejtszámoló üledékvizsgáló automatát alkalmaz a vizsgálat kivitelezésére. A két módszer eredménye egyformán alkalmazható, azonban nem feltétlenül azonos a leleten feltüntetett számérték mértékegysége. Az első esetében általában látóterenként megtalálható átlagos sejt-számot adják meg, a második esetben pedig esetleg volumenre (vizelet-mennyiségre) vetítik ki az eredményt.

Az Ön által beírt számok alapján sajnos nem tudom melyik verzióról van szó, így leírom mindkét módszer határértékeit.

Vizelet üledék fehérvérsejt felső határ mikroszkóppal: 5 leukocita/látótér - automatával: 10 leukocita / ©l vizelet

Vizelet üledék vörösvértest felső határ mikroszkóppal: 2 vörösvértest/látótér - automatával: 3 vörösvértest / ©l vizelet

A gyermek vizeletének vizsgálati eredménye alapján nem valószínű, hogy a baktériumok a szervezetében is a vizeletben voltak - inkább lehetséges, hogy a mintavételt követően kerültek bele, és szaporodtak el. A vizelet bakteriológiai vizsgálatra történő levétele felnőtteknél sem egyszerű, de gyermekeknél ez közismerten fokozottan nehézkes. Azonban a kontamináció sajnos nem csupán a levételkor történhet meg, hanem a feldolgozás előtt, illetve alatt is- és egy-két órás várakozás (ami igen gyakori a laborok többségében) a vizeletben a baktériumok jelentősen elszaporodhatnak. Azonban a tényleges bakteriális húgyúti fertőzés szinte mindig nagy mennyiségű fehérvérsejt ürítésével jár együtt ( ilyenkor nem néhány darab, hanem néhány száz, vagy néhány ezer leukocita van 1-1 ©l vizeletben).

Gyermekeknél a legtöbb szakkönyv megemlíti, hogy 5 - 20% ban teljesen tünetmentesen, és megbetegedés nélkül előfordulhat néhány (10 - 20) vörösvértest az üledékben.

A laphámsejtek pedig általában a vesemedence területéről származnak, és akkor szoktak nagyobb mennyiségben megjelenni az üledékben, ha valamilyen ok miatt a kiáramló vizelet nagyobb mennyiségben sodorja ki őket (ennek oka lehet a fokozott termelődésük, például a hám regenerációja, illetve a gyorsabb és nagyobb mennyiségű vizelet-kiáramlás, például fokozott folyadékbevitel esetében.

Attól tartok, hogy a fentiekben leírtak után sem tudtam a kérdésére válaszolni, csak jelezni szerettem volna az egyszerűnek tűnő vizsgálat mennyi bizonytalansági tényező befolyása alatt áll. Az Ön által leírt anatómiai eltérés (vesemedence-tágulat) megléte miatt én magam is javasolnám a vizsgálat ismétlését, esetleg úgy (tudom, ez igen nehezen kivitelezhető) - hogy a mintavétel után röviddel feldolgozásra kerüljön a vizeletminta. Amennyiben a gyermek vesemedence problémája nem lenne ismert, a meglevő eredmény alapján nem kérnék ismétlést, és nem kezdeményeznék semmilyen kezelést.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Immunhiány?  2009. január 24. 10:49   #513 

Tisztelt Doktor Úr!
Kislányomnál felmerült az immunhiány gyanúja, így az orvos laborvizsgálatot rendelt el.
Kérdésem: az IgA és IgG milyen tartományba kell, hogy essen egy 10 hónapos babánál?
Az ő értékei: IgA 0,19
IgG: 4,54
A laborlapon jelzett referencia tartomány állítólag felnőtt értékek.

Köszönöm válaszát
Anna


Kedves Anna!

10 hónapos csecsemőnél az immunglobulinok (IgA, IgG és IgM) referencia-tartományai a következők:

A megadott értékek életkorcsoportja: 183 - 365 nap

IgA: 0,15 - 0,90 g/L (lányok) 0,09 - 1,07 g/L (fiúk)
IgG: 4,07 - 7,74 g/L (lányok) 1,87 - 9,74 g/L (fiúk)
IgM: 0,04 - 2,16 g/L (lányok) 0,41 - 1,97 g/L (fiúk)

(forrás: Jacobs & DeMott: Laboratory Test Handbook, 2001)

A fentiek alapján a gyermek IgA és IgG szintek a referencia tartományon belüliek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Anci  2009. január 24. 10:34   #512 

Tisztelt Doktor Úr!
Egy korábbi emlőműtétem miatt rendszeresen járok kontrollvizsgálatra. A laboreredményeim a megadott határok között mozognak, kivéve az Se GGT értéket, ami mindíg magas, jellemzően 80 felett.
Szeretném tudni, mire utal ez az érték és van-e tennivalóm a csökkentés érdekében?
Előre is köszönöm válaszát!


Tisztelt Asszonyom!

Laboratóriumi leletet sajnos csak akkor tudok elemezni, ha ismerem a tartalmát. A hazai laborok sajnos nem kezelik következetesen a referencia-tartomány kérdését, és így nem ritkán fordul elő, hogy a kapott eredményt nem az adott életkor / nem szerinti tartományhoz viszonyítják - előfordulhat, hogy az eredmény nem kap "kóros" jelzést, pedig adott helyzetben lehet hogy az. Másrészt a megadott határokon belül mozgó eredmények alapján ténylegesen nem tudhatom, hogy mi az amit elvégeztek, és mi az a mit nem.

A gamma glutamil transzferáz (GGT) enzim a máj kiválasztó funkcióihoz kötődő peptidáz típusú enzim, a máj epe termelési, elválasztási és elvezetési folyamataiban kialakuló problémák tisztázásában szokott szerepet játszani. Az epe elvezetés problémái esetén az alkalikus foszfatáz szintje is emelkedni szokott.

Ugyancsak emelkedik a GGT alkohol fogyasztás hatására, de ilyenkor a GPT, GOT enzimek is emelkednek.

Amennyiben kizárólag GGT emelkedést látunk, akkor felmerül a egyes gyógyszerek májra kifejtett szerepe az emelkedés kialakulásában. Ilyen gyógyszerek a fájdalomcsillapítók (pl. acetaminofen), ösztrogén származékok (anti-ösztrogén szerek is, esetleg az alapbetegsége miatt lehet hogy Ön fogyaszt ilyen gyógyszert), daganat-ellenes kemoterápiás szerek, nyugtatók.

A GGT emelkedés okának laboratóriumi vizsgálatához a következő eredmények ismeretére van szükségem (függetlenül attól, hogy az eredmény a referencia tartományon belül van-e vagy sem): ALAT-SGPT, ASAT-SGOT, GGT, ALP, bilirubin, LDH, CRP, amiláz, lipáz, éhgyomri vércukor, vérkép, süllyedés, CEA, AFP esetleg CA 19-9, CA 72-4.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi lelet  2009. január 24. 10:18   #511 

Kedves Doktor Úr!

Laboratóriumi leletem eredménye aggaszt, melyben a GOT 103, GPT 162, GGT 40, Alk.foszfát 158, Bilirubin 13,5. Ezek az értékek tavaly októbere óta növekednek.
Szeretném megtudni,hogy mire utalnak ezek a számok és mit tehetnék ezek helyreállítása érdekében.
Köszönettel: Bernadett


Kedves Bernadett!

Az Ön által leírt eredmények miatt mindenképpen ki kell zárni a máj gyulladásos megbetegedését, illetve az epe termelés és elvezetés problémáit. Mindenképpen javaslom, hogy belgyógyász szakemberrel beszélje meg a leleteit, és amennyiben lehetősége van rá, ellenőriztesse le a máj gyulladását leggyakrabban okozó kórokozók esetleges szerepét, jelenlétét (HBsAg, anti-HCV, CMV, EBV). Ugyancsak célszerű a máj-epe-hasnyálmirigy rendszer belgyógyászati vizsgálatát elvégezni (képalkotók, ultrahang). Végig kell gondolni, milyen májat károsító anyagokkal került kapcsolatba, amelyek a esetleg toxikus hatással bírnak a májsejtekre (alkohol, szerves oldószerek, festékek, gyógyszerek - fájdalomcsillapítók, hormon tartalmú szerek [fogamzásgátló]) - és ezek elhagyása után egy-két hónappal újabb ellenőrző vizsgálatot célszerű végezni.

Azonban egyértelműen jeleznem kell, hogy az emelkedett GPT és GOT értékek okát mindenképpen tisztázni kell, és ez elsősorban nem a laboratóriumban történik. Itt a legnagyobb szerepe az Önt gondozó háziorvosnak, és/vagy belgyógyász szakembernek van, aki rendelkezik az összes szükséges ismerettel és lehetőséggel a laboratóriumi lelet kóros értékeit okozó esetleges kórképek felfedezéséhez.

Ennek megfelelően a kérdésére azt tudom válaszolni, hogy Ön a lelet helyreállítása érdekében akkor tehet a legtöbbet, ha rendszeresen felkeresi a kivizsgálását végző orvost, és ezt mindaddig megteszi, míg az eredmények nem normalizálódnak, valamint a folyamat oka nem tisztázódik.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Laborértékek  2009. január 24. 10:06   #510 

Tisztelt Doktor úr!

Autoimmun beteg vagyok (SLE), a lupusz jelenleg remisszióban van. A rutin labor összesegében jók, de a vassal kapcsolatban számomra ellentmondásosak az eredmények:

Vas: 22,1uml/L ref. értékek: 12-28
Transzferrin: 1.96 g/L r.é. : 2.00-3-6
Teljes vaskötő kap.: 49,2 umol/L r.é. :48-85
Transzferrin szaturáció: 45% r. é. : 15-45

A leletemben kiemelték még az anorg. foszfát értéket: 1,6 mmol/L (0.8-1.6). Ez mire utalhat?

Szíves válaszát előre is köszönöm, mert az immunológusommal csak 2 hét múlva tudok konzultálni.

M. LenaTisztelt Érdeklődő!

A vas anyagcsere megítélése a modern felfogás szerint már nem igazán a szérumban mérhető vas, TVK (teljes vaskötő kapacitás), illetve a transferrin szaturációs index (TS%) alapján történik, ugyanis ezek -ahogy az Ön esetében is - nem ritkán nehezen értelmezhető eredményeket adnak.

A szérum vas emelkedése, a TVK alacsony vagy normális szintje, a TS% normális vagy emelkedett szintje mögött esetleg hemolitikus anémia is lehet (a vörösvértestek idő előtti szétesése miatt kialakuló vérszegénység) - azonban az Ön által leírt eredmények alapján ennek az állapotnak a meglétét nem tudom megítélni. A vélemény kialakításához ismernem kellene a teljes vérképet (vörösvértest szám, hemoglobin, hematokrit, és a számított értékeket - MCV, MCH, MCHC), valamint az ionokat (a leírt foszfáton kívül a nátrium, kálium, kalcium, klorid szinteket is), és néhány enzimet: LDH, ALAT, ASAT, gamma-GT, ALP, CK).

Az esetleges anémia pontos megítéléséhez a leginkább alkalmas paraméterek a következők: transzferrin, ferritin, szolubilis transzferrin receptor, szérum vas, esetleg B12 vitamin és folsav. Az SLE megbetegedés során a hemolitikus anémia előfordulhat - a megbetegedés következtében, illetve esetleg az alkalmazott kezelés mellékhatásaként is. Ennek felismerése, illetve a szükséges lépések megtétele nem okoz majd problémát az Önt gondozó szakembernek, és nem befolyásolja az alapbetegség kezelését, illetve az ott elért remissziót.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

indigó  2009. január 24. 09:51   #509 

Kedves Doktorúr!
Szörnyű elhízásomnak(174cm/140 kg) szeretnék véget vetni,így 3 hete fogxyókúrába kezdtem.Segítségért belgyógyászhoz is fordultam,ma lett kész a laboreredményem.
A belgyógyász csak annyit mondott,hogy bár sok eltérés van,de remélhetőleg a diéta által rendeződik a legtöbb.
Engem mégis aggaszt az emelkedett GOT,GPT ill. a neutrophil,és lymphocyta érték.
Leírom az eltéréseket,a többi érték a normál határon belül van.
Haemoglobin Alc 7,1
Creatini 101
eGfr 56,03
Húgysav 528
C-reactiv protein 15,9
Hdl-koleswzterin 0,99
GOT 46
GPT 71
CK 196
vérsüllyedés 18
neutrophil 47,100
lymphocyta 42,000


Tisztelt Érdeklődő!

A lelet értékelésére csak korlátozottan van módom - mert nem ismerem. A kóros eredmények ismerete önmagában nem elegendő a véleményalkotáshoz.

Az Ön által leírt eredmények közül a leglényegesebbnek az emelkedett Hemoglobin A1 c (HbA1c) 7,1 % értékét látom, mert ez a szénhidrát anyagcsere komoly zavarára utal. Sajnos a leveléből nem ismertem meg az életkorát, illetve a nemét, de a kreatinin, illetve az eGFR egyértelműen vesefunkció zavart jelez. Ez a két tényező miatt cukorbetegség irányában mindenképpen ki kell vizsgálni - gondolom a belgyógyász szakorvos is ebbe az irányba fog elindulni, de kétségtelenül igaza van abban, hogy amennyiben a testsúlyából sikerül leadnia, ez önmagában képes a szénhidrát anyagcserét normalizálni. Jelen pillanatban azonban szükségesnek tartanám diabetológus szakorvos felkeresését is, és a cukorháztartás szabályos kivizsgálását (éhgyomri vércukor, étkezés utáni vércukor, terheléses vércukor, általános vizelet-vizsgálat, vizelet mikroalbumin (MAU), insulin, c-peptid, beta-OH vajsav meghatározását is).

A GOT, GPT emelkedésnek, illetve a CK emelkedésnek az intenziv diéta, esetleg megkezdett testmozgás, edzés (nem tudom ez része-e a fogyókúrájának) is lehet az oka. Ezekkel kapcsolatban időnkénti ismétlést (havonta) javasolnék.

A CRP (c-reaktív protein) emelkedés, illetve a kvalitatív vérképben látszó fehérvérsejt arányok eltérését valószínűleg a közelmúltban lezajlott, vagy jelenleg is meglevő gyulladás okozza - a pár hét múlva esetleg ismételt vizsgálatoknál (amennyiben a gyulladás gyógyult) ezek az értékek normalizálódni fognak.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lelet  2009. január 24. 09:36   #508 

Tisztelt Doktor Úr,

A férjemnek fájt a hasa az utóbbi 2-3 napban, először székrekedése volt és felpuffadt, rossz volt a közérzete, vettünk neki egy vény nélkül kapható gyógyszert amit direkt szorulásra és puffadásra ajánlottak.
Másnapra már hasmenése lett ami 1 nap után el is mult, de a hasfájás maradt így elment a körzeti orvoshoz, aki elküldte labor vizsgálatra, most jött meg az eredmény miben van eltérés nem is kevés, kérem, hogy értékelje nekem: (Csillagoztam amik a labor szerint eltérőek)
Szérum nátrium 140.000, Szérum Kálium 4.730, Vércukor hexokináz módszerrel 5.810, SGOT 33.000, SGPT * 47.000 , Gamma GT 37.000, hugysav * 428.000, Koleszterin 5.510, Triglicerin 1.290, Karbamin N. 6.570, Kreatinin 117.000, AST * 338.000, Billirubin össz * 22.770, Billirubin dir. 7.450, Alk. foszfatáz 182.000,
RBC 5.850, HB 16.400, PCV 0.518, MCV 88.500, MCH 28.000, MCHC * 31.600, WBC 9.260, Fiatal - , Pálca -, Karélyos 66.400, Eozinofil 0, bazofil 0.983, Lymphocyta 24.400, Monocyta 8.270, Süllyedés 5.000, Trombocita 356.000, Fajsúly 1.030, Vizelet PH 6, Kval.fehérje negatív, Víz. cuk 0


Tisztelt Asszonyom!

A leírt lelet két területre hívja fel a figyelmet: egyrészt az emelkedett anti-streptolizin "O" szint (AST) arra utal, hogy a közelmúltban lezajlott, vagy jelenleg is zajlik egy streptococcus baktérium-csoportba tartozó kórokozó által okozott fertőzés/gyulladás. A folyamat aktivitására egy ismételt vizsgálat (némi kiegészítéssel) további információt adhat: célszerű megismételni az AST meghatározást, valamint C-reaktív protein (CRP), vörösvértest süllyedés, általános vizelet és vizelet-üledék vizsgálat is fontos lenne elvégeztetni. A streptococcus fertőzések igen gyakran gócként vannak jelen a szervezetben (nem okoznak túl sok tünetet, de adott helyzetben képesek aktiválódni). A gócok leggyakrabban a fogak körül, orr-garat képletekben (mandula, orr-melléküreg, nyálmirigyek), esetleg a prosztatában szoktak megbújni. Az epehólyag krónikus gyulladása is előfordulhat ritkán gócként.

A másik tovább vizsgálandó terület a májsejtekből származó enzim (SGPT - más néven ALAT, ALT vagy GPT) emelkedése, valamint az össz bilirubin illetve a direkt emelkedettsége (ez utóbbit általában 7 umol/L felett emelkedettnek szokták tekinteni). A GPT emelkedett szintjét okozó folyamatot mindenképpen célszerű megvizsgálni - itt leginkább a hasonló helyzetet okozó, és kezelendő megbetegedések kizárása irányából közelítenek az orvosok. Ebben az esetben célszerű a vizsgálatot megismételni, és néhány új vizsgálattal kiegészíteni a listát: SGPT, SGOT, gamma-GT, alkalikus foszfatáz - ALP, bilirubin, ferritin, c-reaktív protein (CRP), HBsAg, anti-HCV, LDH, vizelet általános vizsgálat.

Az emelkedett húgysav szint ugyancsak indokol egy ismétlést, de ezt elég akkor elvégezni, ha a máj enzimek és a bilirubin szintek normalizálódtak.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tanács  2009. január 24. 09:14   #507 

Tisztelt Doktor Úr!!!

Juhász István vagyok ( 31 ) és a napokban írtam a vérképemről , de hiányosan ezért én most leírom a teljes vérkép eredményem. Kérném a Doktor Úr véleményét.

szérum Nátrium : 142 mmol/1 135-153
szérum Kálium : 4,42 mmol/1 3,50-5,30
szérum Klorid : 101 mmol/1 98-115
szérum Glucose : 5,30 mmol/1 3,80-5,80
szérum Carmabid : 3,70mmol/1 2,00-8,30
szérum Hugysav : 340mmol/1 143-420
szérum Bilirubin totál : 17,3mmol/1 5,0-26,0
szérum Összfehérje : 81 g/1 60-83
szérum Albumin : 50 g/1 34-50
ASAT ( GOT ) 55 U/1 * 5-40
ALAT (GPT ) 106 U/1 * 5-50
szérum Alk.foszfatáz : 299 U/1 * 80-270
szérum Savi foszfatáz : 4,80 U/1 <7,30
se.Laktátdehidrogenáz : 366 U/1 230-460
szérum Kreatinkináz 73 U/1 50-200
Gamma - GT 33 U/1 5-50
szérum Kreatinin : 91 umol/1 45-110
szérum Koleszterin : 5,66 mmol/1 * 2,50-5,20
szérum Triglicerid 1,71 mmol/1 * 0,40-1,70
Protrombin % 100,0 80-120
I N R 1,00
Vizelet Ül.nélkül.
Urina ph : 5,00 ph 5,00-7,00
Urina Fajsuly : 1015 1003-1025
Urina Fehérje : negatív g/L <0,30
Urina Glukoz : negatív mmol/L <2,00
Urina Aceton : negatív mmol/L <0,40
Urina UBG : normal umol/L <17,00
Urina Bilirubin : negatív umol/L < 3,00
Vizelet nitrit : negatív
Vizeletüledék : negatív
HDL Koleszterin : 1,26 mmol/1 0,90-2,10
Vérkép automatával IV.
WBC-Fvs : 7,13 G/L 4,00-10,00
NEU : 3,65 G/L 1,80-7,00
NEU% : 51,20% 50,00-70,00
LYM : 2,01 G/L 1,00-4,80
LYM% : 28,20% 20,00-40,00
MONO : 1,01 G/L <1,10
MONO% : 14,20% * <12,00
EOS : 0,43 G/L <0,50
EOS% : 6,00% <6,00
BASO : 0,03 G/L <0,20
BASO% : 0,40% <2,00
RBC-Vvt. 5,63 T/L 4,00-6,00
HGB : 158,00 g/L 120,00-170,00
HCT : 0,477 L/L 0,370-0,550
MCV : 85 fL 80-100
MCH : 28,10 pq 28,00-34,00
MCHC : 331 g/L 310-360
PLT-Thr : 211 G/L 150-450
MPV : 9,10 fL 5,00-12,00

Kérném a Doktor Úr véleményét és tanácsát.

Tisztelettel: Juhász István
Tisztelt Juhász István!

A teljes laboratóriumi vizsgálati leletet áttekintve mindenképpen javasolnám a vizsgálat megismétlését, amennyiben lehetséges, a következő tartalommal (néhány teszt ismétlése, és néhány olyan elvégzése, amely a mostani leleten nem szerepel): vérkép, süllyedés, általános vizelet, ALAT (GPT), ASAT (GOT), ALP, gamma-GT, bilirubin, HBsAg, Anti-HCV, EBV szerológia, CMV szerológia, c-reaktiv protein (CRP), feritin, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor, szérum vas, LDH.

A mostani leletében - a korábbi válaszomnak megfelelően - leginkább a máj esetleges érintettségét kellene tisztázni. Az ALAT enzim igen érzékenyen jelzi a májsejtek károsodását, ezt sokféle különböző folyamat okozhatja. Az orvosi logikának megfelelő módon először azokat az lehetőségeket kell megvizsgálni, ami kezelést igényel, ezért célszerű tisztázni, hogy van-e (krónikus) gyulladásos folyamat. A leggyakoribb kórokozók szerepének vizsgálata céljából szükséges a hepatitis B vírus (HBsAg) és a hepatitis C vírus (Anti-HCV) szerológiai ellenőrzése.

A monociták százalékos emelkedésének arány ugyan minimális, de a mononukleozis tünetcsoportot okozó kórokozók szerológiai vizsgálata is indokolt lehet (EBV és CMV szerológia) - ez is okozhat ALAT dominanciájú májenzim emelkedést. Amennyiben az utóbbi két három hónapban vírusos megbetegedésre utaló panaszai voltak esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodásokkal, a száj-garat területén levő nyirokképletek duzzanatával, lázzal, hőemelkedéssel, akkor még inkább indokolt ennek vizsgálata.

A vér zsír paraméterekben látható eltérések (koleszterin, triglicerid) újra-ellenőrzésének addig nincs értelme, míg a májat esetleg érintő folyamatot nem tisztázzák - ilyenkor a májsejtek módosult működése következtében emelkedés látható a triglicerid, esetleg a koleszterin értékekben egyaránt. Az ALAT szint normalizációja után pár héttel, zsírszegény diétát követően kellene ezeket a paramétereket újra vizsgálni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


... vagy ez már Lupus?  2009. január 23. 17:34   #506 

T. doktor úr!

35 éves "fiatal" ember vagyok, hasi/emésztési problémákat álek meg.
- Hasmenés,
- Puffadás,
- Hasnyál tájt időnként fájdalmat érzek, az ultrahang szerint minden rendben van vele,
- Máj panaszaim - azon túl, hogy nem birom az italt - nincsenek (de attól még az elzsírosodhatott), az ultrahang szerint minden rendben van vele,
- Epé panaszaim különosebben nincsenek, illetve még nem figyeltem fel rá; kövem az ultrahang szerint nincs (de attól az még túltenghet/pangás kialakulhat) - kövem/homokom az ultrahang szerint nincs

Friss "kisrutin" edményeim megosztanám Önnel. Dr.House temetne (gondolom); Ön mint mondana erre?

WBC: 5.74
Neu: 2.95
Lym: 2.14
Mon: 0.47
Eos: 0.16
Bas: 0.02
Neu%: 51.5%
Lym%: 37.2%
Mon%: 8.2%
Eos%: 2.8%
Bas%: 0.3%

RBC: 5.37
HGB: 164
HCT: 46.4
MCV: 86.4
MCH: 30.5
MCHC: 353
RDW-CV: 14.3
RDW-SD: 45.2

PLT: 206
MPV: 9.1
PDW: 17.1
PCT: 0.187

AST (GOT): 18.8
ALT (GPT): 28.2
ALKP: 182.5
GGT: 25.8
T.Bill: 28.4
D.Bill: 6.9
T.kole: 3.5
Trig: 0.7
Amy: 35.2
Glu: 4.9
Karb: 7.64
Krea: 110
LDH: 303.4
HSAV: 287.9

Süllyedésem: 3 mm/ó
Széklet vér: negatív
Vizelet URO: norm.
Vizelet PH: 6.5
Vizelet SG: 1.005
Üledék: elvétve 1-1


Tisztelt Uram!

A leletében a bilirubin eltéréseken kívül más feltűnőt nem látok. Ennek tisztázása céljából javasolnám a korábbi vérvételhez képest pár hét elteltével néhány vizsgálat megismétlését, néhány újabbal kiegészítve:bilirubin szintek, GOT, GPT, ALP, gammaGT, LDH, c-reaktív protein (CRP), ferritin, transzferrin, vas, HBsAg, anti-HCV, protrombin (INR), illetve amennyiben az emésztési tünetek nem múlnak, érdemes lenne a széklet bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatát elvégezni (széklet tenyésztés, féregpete kimutatás).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh AttilaJucus  2009. január 23. 17:17   #505 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a vérvételi lelet Se GPT (ALAT) megh. 56 U/l érték esetében (lelet szerinti referencia érték 0-31) mit tanácsol?

Szíves válaszát köszönöm!

H.Judit


Kedves Judit!

A GPT emelkedés - még ha csak önmagában, tünetmentesen is jelentkezik - mindenképpen igényel további teendőket. Először is javaslom a vizsgálatok megismétlését (két-három héttel az első vizsgálat után, amennyiben nincsenek panaszai, sem tünetei). Az ismételt vizsgálat során a következő paramétereket kellene megnézni: GOT (ASAT), GPT (ALAT), ALP, gamma-GT, bilirubin, CRP, ferritin, összfehérje, albumin, HBsAg, Anti-HCV.

Az ekkor kapott eredmények alapján el lehet dönteni, hogy van-e további teendő, vagy pedig az emelkedett GPT egy átmeneti állapot volt csupán.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

egy agódó kismama  2009. január 23. 17:13   #504 

kedves doktor úr ma kapta kézbe a teljes vérképemet én egy 27 éves kismama vagyok terheségem 19 hetében vagyok a vérképenben minde jo lett kivéve a sülyedési sebeséget ami 33 mm óra lett a másik ami nagyon agaszt neut absz 8 63 és a vizeletnél a laphámsejt 3 látótérben baktérium 2181 az összes tőbi érték rendben de én nagyon agódóm kérem mielőbi válaszát hogy agódalomra van okom köszönettel ágnes


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön korábbi levelére adott válaszom most is aktuális, újabbat nem igazán írni - egyedül a neutrofil granulociták abszolut értékénél írt szám nem világos számomra ( 8? 63? vagy esetleg 8,63? - lehet hogy kimaradt a tizedesvessző?). A vizelet esetében, ha nincs fehérvérsejt és/vagy vörösvértest az üledékben, akkor a látható baktériumokkal kapcsolatban nem igazán lehetünk bizonyosak abban, hogy ezek kórokozók - lehet, hogy a mintavételt követően kerültek bele, és elszaporodtak. Ezt a vizsgálatot esetleg érdemes megismételni. Egyébként aggodalomra nem látok okot.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

egy agodo kismama  2009. január 23. 17:08   #503 

ma megkaptam a teljes vérképemet 19 hetes kismama vagyok minden a legnagyobb rendben csillagom csak egy lett még pedig a vérsülyedésem lett magas 33 és nagyon agdoók mittöl lehet ez nagyon szépen köszönöm válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

Mivel nem tudom, hogy a többi vizsgálata mi volt (ami nem lett "magas"), a kérdésére nem igazán tudok válaszolni. Amennyiben kizárólag a süllyedése volt 33 mm/h értékű, a vérkép eredménye, CRP, összfehérje, albumin, AST, máj-enzim, ferritin értéke határértéken belüli volt, akkor az emelkedett süllyedés következtében nincs különösebb oka az aggodalomra, célszerű a vizsgálatot pár hét múlva megismételni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Rebeka  2009. január 23. 17:03   #502 

Tisztelt Doktor Úr!Segítségét kérném!Kislányom 2 és fél éves,vizeletében gyulladást találtak,gyermekginekológushoz küldtek,ott a hüvelytörletben escherichia coli-t találtak,nagyon megijedtem.Hogy lehet ezt ilyen kislánynál kezelni?


Tisztelt Asszonyom!

Az E. coli elnevezés igen sokféle, egy családba tartozó baktériumfajta lehet, a kezelést a mikrobiológiai vizsgálat során kitenyésztett kórokozó pontos ismeretében, illetve annak rezisztencia-vizsgálata alapján a kezelő orvos (gyermek-nőgyógyász, esetleg a gyermekgyógyász) fogja eldönteni.

Mivel az E. coli baktériumok - lévén a bélrendszerben jelentős mennyiségben fordulnak elő - általában a széklettel tudnak a legkönnyebben terjedni, a gyermek székletürítési, és azt követő tisztálkodási tevékenységében lehet olyan változtatásokat végrehajtani, amelyek esetleg csökkentik az újrafertőződés veszélyét. Ugyanakkor nem ritka, hogy a kitenyésztett kórokozó a minta-levétel folyamata során kerül a vizeletbe. esetleg a tényleges hólyaghurutot nem is ez a baktérium okozza.

Bízza a kérdés megoldását a gyermeket kezelő szakemberre, ő tudja kiválasztani az optimális terápiát, illetve fogja majd elmondani az aktuális teendőket is.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Zita28  2009. január 23. 16:56   #501 

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsát szeretném kikérni, mivel teljesen bizonytalan vagyok és orvosi segítséget nem igazán kaptam.
12 hetes terhes vagyok 4 hete voltam először toxoplazma vérvizsgálaton, majd 3 hét múlva visszahívtak controll vizsgálatra.
Szeretném megtudni, hogy az alábbi leleteredményeim során mitévő legyek? Kellene-e gyógyszert szednem? A terhességem hátralévő szakaszában nyugodt lehetek-e, hogy ezek az értékek nem befolyásolják rossz irányban a baba fejlődését?

Az első vizsgálat eredménye:
Toxoplasma gondii IgA/ELISA negatív IU/ml
Toxoplasma gondii IgG/ELISA pozítiv 142,0 IU/ml
Toxoplasma gondii IgG aviditás TV: 0,189 alacsony aviditás Az alacsony aviditás miatt
a 4 hónapon belüli fertőzés
lehetősége nem zárható ki.
Toxoplasma gondii IGM/ELISA OD: 0,286 pozitív

A controll vizsgálat eredménye:
Toxoplasma gondii IgA/ELISA negatív IU/ml
Toxoplasma gondii IgG/ELISA pozítiv 188,0 IU/ml
Toxoplasma gondii IgG aviditás TV: 0,140 alacsony aviditás Az alacsony aviditás miatt
a 4 hónapon belüli fertőzés
lehetősége nem zárható ki
Toxoplasma gondii IGM/ELISA OD: 0,315 pozitív

Mielőbbi válaszát várva!


Tisztelt Érdeklődő!

A laboratóriumi vizsgálati eredmény kiértékelését, illetve kivitelezését a laboratórium a szakma szabályai szerint végezte el, és a véleménye is az előírásoknak megfelelő - amit az ismételt vizsgálat is megerősített: a lelet arra utal, hogy Önnek valószínűleg volt egy korábbi toxoplasma gondii fertőzöttsége, és 3-5 hónapja újabb fertőzés alakult ki, aminek hatására az IgM szint emelkedett, az IgG ugyancsak, és az aviditás vizsgálat a közelmúltbéli újrafertőzés valószínűségét tovább erősíti.

A lelet birtokában feltétlenül jelentkezzen az Önt gondozó nőgyógyásznál, szülésznél (vagy a területileg illetékes terhesgondozáson), mert az orvos mérlegelni fogja a lelet alapján a lehetőségeket, és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által is előírt módon meg fogja kezdeni a toxoplasma fertőzés elleni kezelést. A toxoplasma fertőzés a terhesség ideje alatt az esetek egy kis százalékában érintheti a magzat fejlődését, és zavarokat okozhat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  24 25 26  27 28  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!