orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  25 26 27  28 29  következő oldal
syncumar  2009. január 29. 21:11   #540 

Azt szeretném megtudni, hogyha én napi 3 és fél syncumárt szedek, csináltathatok e tetoválást, vagy ez nagyon veszélyes lenne.


Tisztelt Érdeklődő!

A syncumar szedés és az aktuális alvadási állapot közötti összefüggés nem egyértelmű, így a kérdésére nem tudok válaszolni. A syncumar szedése miatt valószínűleg rendszere prothrombin-szint meghatározáson vesz rész, így ismeri az aktuális INR értékét. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a bőr és bőralatti szövetek sérülésekor beinduló alvadási folyamatok a prothrombin úton kívül is aktiválják a véralvadást - ebben az esetben a legalkalmasabb vizsgálat a vérzési teszt (Iwy szerint), illetve a trombocita szám - ezt a legtöbb laborban el szokták végezni.

A tetoválást pedig - az átvihető ismert és ismeretlen fertőzések miatt - az egészségre veszélyes beavatkozásnak tartom, függetlenül a fertőzés kiküszöbölésének céljából végzett eljárásoktól. Mindenképpen veszélyesebb elvégeztetni, mintha nem végeztetné el.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

SZILVIA  2009. január 29. 20:57   #539 

KEDVES DOKTOR UR VAJDASAGBOL SZABADKAROL JELENTKEZEM. 24 EVES SZILVIA VAGYOK. PROBLEMAM AZ HOGY EGY EV ALATT 12 KILOT FOGYTAM. MEGJEGYZEM NEM DIETAZTAM NEM CIGIZEK NEM DROGOZOK NEM FOGYASZTOK ALKOHOLT SEM. ATESTEM TOOBB VIZSGALATON MINDENT RENDBEN TALALTAK A REFERENS ERTEKTOL ELTER A GAMMA GT 88 A CRP 17. KEREM SZEPEN KIHEZ FORDULJAK ETVAGYAM VAN NORMALISAN ETKEZEM ES NEM BIROK EGY GRAMMOT SEM VISSZAHIZNI. KEREM SZEPEN VALASZOLJON .


Kedves Szilvia!

Sajnos abból, hogy átesett több vizsgálaton, és mindent rendben találtak, én még nem tudhatom, hogy melyek voltak ezek. Amennyiben valakinél jelentős testsúlycsökkenés áll be, akkor a következő vizsgálatokat, csoportokat látom indokoltnak: vörösvértest süllyedés, vérkép, máj enzimek (SGOT-ASAT, SGPT-ALAT, gamma-GT, alkalikus foszfatáz - ALP), anyagcsere-termékek (bilirubin, húgysav), gyulladásos markerek (CRP, ferritin), szénhidrát-anyagcsere vizsgálata (vércukor, vizelet álatlános, esetleg mikro-albuminuria), vesefunkció (karbamid, kreatinin, cystatin-C), egyéb enzimek (CK, LDH), pajzsmirigy vizsgálat (TSH, fT4, fT3), általános tumor-markerek (CEA, AFP, CA 19-9).

A fentiek közül Ön a gamma-GT és a CRP emelkedett értékét hangsúlyozta ki - itt tovább vizsgálnám a májra jellemző laboratóriumi paramétereket, beleértve a májgyulladást okozó virusok szerológiai vizsgálatát is (SGOT-ASAT, SGPT-ALAT, gamma-GT, alkalikus foszfatáz - ALP, bilirubin, HBsAg, anti-HCV).

Amennyiben ezek az eredmények közül bármelyik rendelkezésre áll, szívesen megvizsgálom és véleményezem - és nem csak azért, mert Szabadkáról jelentkezett, bár nem tagadom ez is igen fontos szempont.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Hasmenés  2009. január 29. 20:48   #538 

Tisztelt Bezzegh Attila!
Fiam 16 és fél éves, 180 cm és 102-103kg, mostanában jelentős testsúly változás nem történt. Legalább 1 éve megy a hasa, először ritkábban történtek, most már azonban minden étkezés után rohan a Wc-re, mindegy mit evett. Elkezdtünk egy kivizsgálást, a széklet mintája negatív volt, a gyomor UH szintén, csak néhány megnagyobbodott nyirokcsomót találtak, voltunk gyomortükrözésen szintén negatív itt vettek mintát, hogy megnézzék nincs-e felszívódási zavar a gyomorban, majd ha ez is negatív lesz akkor akarnak egy bélvizsgálatot is csinálni. Közben elkészült a vérvizsgálat eredménye ezekben kérném a segítségét, az elemzésben. Csak azokat az adatokat írom le amik eltérőek a referencia tartománytól. C-reaktív protein: 11,2: vas:7,2: transzferrin telítettség:12: vörösvérsejt:5,4: MCV: 79,4: MCH:25,5: MPV: 8,7: Lehetséges, hogy a vashiány áll a tünetei mögött, vagy már ez is csak tünete valamilyen felszívódási zavarnak?
Várom válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére nem tudok részletesen válaszolni, mert a leletből az elemzéshez csak kevés részletet írt le. A véleményalkotáshoz szükség van a referencia-tartományon belüli értéket adó eredményekre is.

A CRP érték enyhe (vagy korábban lezajlott, és már gyógyuló) gyulladásra utal. A pontos értékeléshez ismernem kellene a fehérvérsejtszámot, a fehérvérseht-fajták arányait, illetve abszolút értékeit, a süllyedés és a ferritin értékét. A vas alacsony, de a vashiány jellegének megítéléséhez atranszferrin telítettség nem mond sokat, viszont fontos lenne a szolubuiilis transzferrin receptor, transzferrin és ferritin szintek ismerete - persze lehet, hogy ezek elkészültek, és referencia-tartományon belüliek voltak - akkor viszont nem igazán tudom az alacsony vas-értéket megmagyarázni. Az alacsony vörösvértest volumen (MCV) ugyancsak a funkcionális, vagy valódi vashiányt valószínűsíti.

A folyamat mögött felszívódási zavar is lehet, de ugyancsak előfordulhat a vastagbél gyulladásos megbetegedése, irritativ colon szindróma, mely a heveny szakaszában rejtett vagy látható vérzéssel járhat együtt. Fontos lenne ismernem a széklet vér, széklet féregpete vizsgálat eredményét, illetve a vérképből a retikulocita számot, és esetleg a retikulocita festődési indexet (amennyiben a labor végez ilyen vizsgálatot). Ugyanakkor érdemes lenne a szérumban mérhető folsav és B12 vitaminok szintjét is meghatározni.

További vizsgálatok akkor válnak indokolttá, ha elválik, hogy a felszívódási zavar, a vastagbél gyulladás, esetleg vérzés-e az elsődleges folyamat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

kivizsgálás?  2009. január 29. 20:36   #537 

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz?
Lehet-e gyulladás az ember szervezetében, amit a laboreredmények nem mutatnak.
Ízületi gyulladással küszködök, ami csak a térdeimben van. Már több orvos is azt mondta, hogy ezt valamilyen góc "csinálja" Reumatológus orvosnál is jártam, Ő seronegativ reumatoid arthirtist állapított meg. Ezen az eredményen kívül még történt vizsgálat: kullancs, reumafaktor, CRP, AST, WE, fehérvérsejtek, tejes vérkép, vizeletvizsgálat, UH, fogászat, fül-orr -gége, nőgyógyázsat. Szerencsére eddig még semmilyen eltérést nem találtak, de a panaszaim változatlanok. Ön szerint merre lehetne még elindulni, hogy megtalálják az okot?
Válaszát köszönettel várom: Mare


Tisztelt Érdeklődő!

Természetesen a biológiai rendszerekben minden lehetséges, csak a valószínűsége igen kicsi, hogy az Ön által említett vizsgálatok nem jelzik a gyulladást. Én sem nagyon tudok más, vagy eltérő vizsgálatokat javasolni, csak a következőket: vérkép, süllyedés, CRP, AST, ferritin, RF, anti-fillagrin (Anti-CCP), autoimmun panel, szerológiai vizsgálatok (Borrelia -ez lehet a "kullancs" vizsgálat), CMV, syphylis.

Amennyiben láza vagy hőemelkedése van, célszerű a mintavételt olyankor végezni. A gyulladás jellemzője egyébbként a duzzanat, fájdalom, bőrpír, helyi és általános hőemelkedés és a működés zavara. Amennyiben ezek fennállnak, a laboratóriumi eredménynek hiányában is a folyamatot gyulladásnak kell tekinteni, és tovább keresni az esetleges okot, valamint a kezelést is ennek megfelelően irányítani.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Jucus  2009. január 29. 20:22   #536 

Tisztelt Doktor Úr!

Válaszát köszönöm, s egyben további segítségét szeretném kérni az újabb vérvétel előtt.
A munkahelyem nyaki ultrahang vizsgálatot szervezett. Az vizsgálatot végző Doktor Úr felhívta a figyelmemet, hogy pajzsmirigy nagyobbodást látott a vizsgálat során. Azt tanácsolta, hogy vérvételre kellene mennem, és a hormon szintet ellenőrizni.
Tisztelettel kérem legyen kedves megírni, hogy milyen paramétereket kell a vérvétel során megnézetni a pajzsmirigy esetleges nem megfelelő működésének tisztázása érdekében.

Szíves válaszát köszönöm!

H. Judit


Kedves Judit!

Amennyiben nincsenek panaszai, akkor általában az úgynevezett "szűrési algoritmus" szerint szokták a pajzsmirigy funkciót vizsgálni. Ez először az agyalapi mirigy (hypophysis) által termelt pajzsmirigy-serkentő fehérjehormon (thyroidea stimuláló hormon - TSH) meghatározását jelenti. Amennyiben ez referencia határon kívüli eredményt ad, akkor elvégzik az egyik szabad pajzsmirigy által termelt hormon a thyroxin (szabad-T4 vagy fT4). Ha ez a hormon a megfelelő irányban tér el a referencia tartománytól (ha a TSH emelkedik, akkor az fT4 alacsony, és fordítva), akkor további vizsgálatra nincsen szükség. Ha az fT4 érték is tartományon belüli, akkor a labor automatikusan megméri a szabad triiodothyronin (szabadT3, fT3) szintet is. Tehát alapesetben a TSH eredmény készül el, ha minden rendben van. Eltérés esetében elkészül pluszban az fT4, és esetleg az fT3.

Az összes többi rendelkezésre álló pajzsmirigy vizsgálatot (Anti-TPO, TG, anti-TG, TSR-Ab) a megfelelő szakember diagnosztizálandó megbetegedés, vagy a kezelés nyomon követése céljából indokolt helyzetben szokta kérni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vérkép  2009. január 29. 20:11   #535 

T. Doktor Úr!

55 éves nő vagyok, egy ideje haspuffadással küszködöm, vesetájéki fájdalmaim vannak és állandó magas vérnyomás.
Voltam nőgyógyásznál ahol mindent rendben találtak, urológusnál ahol szintén.
Vérképemet szeretném ha elemezné, hogy milyen irányban vizsgáltassam magam? UH-ra elő vagyok jegyezve.
FVS: 10.8
VVT: 6.47
HAEMAT: 53.9
HAEMAG: 17.1
VVS ÁTL TERF: 83.2
VVS ÁTL HGB: 26.5
VVS ÁTL HGB cc: 31.8
THROMBOCYTA: 114
LYMPHOCYTA: 16.2
GRANULOCYTA: 76.9
MONOCYTA: 3.3
EOSINOPYL: 1.7
BASOPHYL: 0.7
SÜLLYEDÉS: 15
GLUKOZ: 5.8
HUGYSAV: 433
CHOLESTERIN: 7.0
HDL KOLESZTERIN: 1.2
TRIGLICERID: 1.68
KARBAMID: 5.1
KREATININ: 92
BILIRUBIN TOTÁL:9.8
OGT: 30

VIZELET FEHÉRJE:NEG.
V.CUKOR:NEG.
V.ACETON:NEG.
V.UBG:NORM.
V.BILIRUBIN:NEG
V.ÜLEDÉK:2-3 VVT,4-5 FVS

Tisztelettel és köszönettel várom válaszát.
CZ-né


Tisztelt Asszonyom!

A leírtak között az OGT: 30 számomra nem világos (az OGT rövidítést a vércukor terhelésre szokták alkalmazni, és ott lehet 30 perces vizsgálat, de akkor nem tüntette fel a mért értéket.

A leírt eredmények közül a húgysav szint tűnik tovább vizsgálandónak - önmagában az emelkedett húgysavszint (hyperuricemia, magyarul köszvény) okozhatja az Ön által leírt tünetek egy részét. Mindenképpen ismételt, és részletesebb vizsgálat szükséges a kérdés megválaszolásához. Fontos lenne a következő laboratóriumi tesztek ismétlése, illetve elvégzése: vérkép, süllyedés, karbamid, kreatinin, húgysav, cystatin C, eGFR, SGPT-ALAT, SGOT-ASAT, gamma-GT, ALP, bilirubin, CRP, AST, ferritin.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

szucsi8  2009. január 29. 20:04   #534 

Tisztelt Doktór úr!
Elöző kérdésemben elfelejtettem megemliteni,hogy a
vizelet fehérjém és a ketonom is+
válaszát elöre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt néhány eltérő eredmény alapján sajnos nem tudom a leletét véleményezni, mert nem ismerem. A referencia tartományon belüli értékek is szükségesek a véleményalkotáshoz. Önmagában a vizelet fehérje pozitivitás esetében fontos a mennyiség (az ürítette fehérje mennyisége), illetve az, hogy az üledékben találtak-e vörösvértestet, fehérvérsejtet, laphámsejtet, bármilyen szemcsét, illetve baktériumot. A szérum eredmények közül pedig lényeges lehet az éhgyomri vércukor, az esetleges terheléses vércukorvizsgálat eredménye, a HbA1c szint, illetve a vesefunkciós vizsgálatok (karbamid, kreatinin, cystatin C, eGFR). A ketontestek ürítése, a fehérje a vizeletben esetlegesen cukorbetegségre is utalhat, a felsorolt vizsgálatok eredményének ismerete ezért elengedhetetlen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

szucsi8  2009. január 29. 19:59   #533 

Tisztelt Doktor úr!

Megszeretném kérdezni öntől,hogy a 16.0 umo/l v.ált.ubg szint milyen esetleges problémára utalhat?
Még a fehérvérsejt számom 10.4 g/l a koleszterin 8.2 mmol/l az ldl-koleszterin 6.2 mmol/l.Elöre is köszönőm!


Tisztelt Érdeklődő!

Az urobilinogén (UBG) normál szintjének a határértéke általában 17,0 ©mol/L szokott lenni, de ezt ebben a formában igen ritkán, elvétve vizsgálják - mivel az UBG szint óráról-órára jelentősen ingadozik. A gyakoribb megoldás a 2 órás gyűjtött vizeletben, vagy esetleg a 24 órás gyűjtött vizeletben történő meghatározás. A 16,0 ©mol/L UBG a referencia tartományon belüli, és nem utal semmilyen betegségre.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

B.Barbara  2009. január 29. 14:05   #532 

Tisztelt Doktor Úr!

Múlt héten voltam laborvizsgálaton. Sajnos az orvosomtól semmiféle tájékoztatást nem kaptam mit kéne tennem, csak felírt egy roppant erős gyulladáscsökkentőt. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a számomra megfelelő gyógyszer, ezért kérem most a segítségét. Mit tehetek ha ezek az eredményeim.
nátrium 141 mmol/l
kálium 4,05 mmol/l
klorid 103 mmol/ l
vas 21,10 mmol/ l
calcium 2,43 mmol /l
magnézium 0,78 mmol/ l
glucose 4,40 mmol6l
carbamid 4,50 mmol /l
hugysav 160 umol/l
bilirubin totál 17 alatt umol/l
összfehérje 79g /l
amiláz 34 U/l
ASAT (GOT) 21 U/l
ALAT (GPT) 20 U/l
alk. foszfatáz 147 U/l
gamma- GT 11 U/l
kreatinin 76 umol/l
koleszterin 4,20 mmol/l
triglicerid 2,38 mmol/l
C. Reakt. Protein. hs.megh 4,30 mmol/l
Vizelet vizsg. ül. nélkül
Urina pH 5,00 pH
Urina Fajsúly 1025
Urina fehérje negatív g/L
Urina glukoz negatív mmol/L
Urina aceton negatív mmol/L
Urina UBG normál umol/L
Urina Bilirubin negatív umol/L
Vizelet nitrit negatív
Vizeletüledék 8-10 laphámsejt, 3-4 fvs, ca-oxalátok
Vvt süllyedés sebesség 6mm/h
HDL koleszterin 1,58 mmol/l
Vérkép automatával IV.
WBC-Fvs 5,87 G/L
NEU 2,75 G/L
NEU/% 46,90%
LYM 2,59 G/L
LYM/% 44,10%
MONO 0,39 G/L
MONO/% 6,70%
EOS 0,12 G/L
EOS/% 2,00%
BASO 0,02 G/L
BASO/% 0,30%
RBC- Vvt. 4,78 T/L
HGB 149,00 g/L
HCT 0,440 L/L
MCV 92 fL
MCH 31,20pq
MCHC 339 g/L
PLT-THr. 222 G/L
MPV 10,70 fL
Anti- strept.O titer meg 100,00 IU/ml


Tisztelt Hölgyem!

Sajnos nem tudom mit ért a roppant erős gyulladáscsökkentő alatt. A leletéből az látható, hogy van egy arányeltolódás a fehérvérsejt típusok esetében a limfociták irányába, ami vírusos fertőzés, esetleg krónikus gyulladás következménye lehet. A tüneteit illetve panaszait sajnos nem ismerem, így a felírt gyógyszerrel kapcsolatban sem tudok véleményt mondani, de ezt egyébként sem igen tenném meg, mert nem értek hozzá.

Összességében a lelet alapján nem látok olyan eltérést, ami további teendőt indokolna. egy-két hét múlva esetleg célszerű lenne egy laboratóriumi vizsgálat-ismétlést végezni, ahol a vérkép, süllyedés, CRP, AST vizsgálatok ismétlése lenne a lényeges.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Gruber-widal  2009. január 29. 13:47   #531 

Tisztelt Doktor úr!
Időközben voltam egy urológiai szűrésen, ahol vérmintát és húgycsőváladék mintát vettek.
Egyelőre csak 2 eredmény van meg, de nem tudom értelmezni, hogy milyen kórokozóra értendő, mert amíg nincs meg a teljes laborlelet, addig csak ennyit árultak el:
1.) húgycsőváladék tenyésztés: negatív
2.) Gruber-widal: negatív.

Szóval eddig minden negatív, csak nem tudom mit jelentenek. Amikor a laborvizsgálaton voltam, azt mondták, hogy a következőket vizsgálják: treponemat, hiv1-2-t (elisa), HCV-t, HSV-t, CMV-t (PCR), illetve húgycsőváladékból: neisseria gonorrhoea PCR-rel, ureaplasma urealyt PCR-rel, mycoplasma PCR-el. Vajon ezek közül a fenti 2 negatív leletbe melyek tartoznak?
Illetve a felsorolt kórokozókon kívül van-e még olyan kórokozó, ami a fenti két teszttel kizárható.
Köszönettel,
GáborKedves Gábor!

A húgycsőváladék tenyésztés negativitása azt jelenti, hogy kórokozó a váladékból nem tenyészett ki. A Gruber-Widal reakció indokát nem igazán látom - a hastífusz, illetve a salmonella typhi által okozott megbetegedések szerológiai (vérsavóból történő) igazoló/felszabadító vizsgálata, a rutin alkalmazása nem túl gyakori. A negatív eredmény azt jelenti, hogy nincs salmonella typhi elleni antitest az Ön vérsavójában, tehát nem esett át ilyen fertőzésen.

Tehát a felsorolt többi vizsgálat lelete még majd csak ezek után fog elkészülni - a kiadott lelet egyik eredménye sem vonatkozik rájuk.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Fehérvérsejt arányeltolódás  2009. január 29. 13:37   #530 

Tisztelt Doktor Úr!

Régóta, talán egy éve jelentkezik a szegy és a kulcs csontom környékén tompa fájdalom, főleg alvásnál zavar vagy a karjaimmal végzett függőleges erőkifejtés esetén. Szedtem gyulladáscsökkentőt (ortopéd orvos javaslatára), majd mivel csak a gyógyszer szedése alatt múltak a tünetek (gondolom a gyógyszerben lévő fájdalomcsillapító hatása miatt), célzott röntgen felvétel készült és vérvétel. A röntgenen a szegycsontom végén vastagodás látszik (bal clavicula sternalis felszine scleroticusan megvastagodott).
A vérvételem az alábbi:
Nátrium 144
Kálium 4.3
Klorid 107
Karbamid 5,2
Kreatinin 60
eGFR 60felett ml/perc/1.73m3
GOT 19
GPT 16
Alkalikus foszvatáz 162
Húgysav 215
CRP 0,4
Sűrgős vérkép:
Fehérvérsejt: 5,3
Limpfocita 51.1% **************
Köztes sejtek 11.3% ************
Neutrofil 37,6% ****************
Limpfocita 2.7G/l
Köztes sejtek 0.6G/l
Neutrofil 2G/l
Vörösvérsejt 4,48T/l *************
Hemoglobin 139
Hematokrit 0.395****************
Vvt.átl.térf. 88.2 fl
Vvt. átl. Hgb tart. 31.0
Vvt. átl. Hgb konc. 352
Thrombocyta 216

Mostanában nem volt jelentőseb betegségem, se lázam, gyógyszert sem szedek ill. szedtem.
Az ortopéd szakorvos CT-re küldött jelenleg arra várok.
Válaszát előrre is köszönöm és nagyon várom!
Üdvözlettel: Juhász Ferenc


Tisztelt Uram!

A laboratóriumi vizsgálati leletében jelentősebb eltérést nem látok. A vérképben a fehérvérsejt típusok egymáshoz viszonyított arányaiban látható eltérések egy esetleges vírusos megbetegedés következményei is lehetnek (ami akár tünetmentes is lehetett, de végső soron akár az izületi problémával össze is függhet. Az eredmény alapján egy ismétlő, ellenőrző vizsgálat indokolt lehet, akkor a teljes vérképet, CRP szintet, valamint lehetőség szerint süllyedés, AST, RF vizsgálatot érdemes lenne pluszban elvégeztetni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

!  2009. január 29. 13:31   #529 

Tisztelt Doktor Úr!
Dec. 17.-én méhen kívüli terhesség miatt injekciós elhajtást választva kerültem kórházba! 1 hét múlva 25.-én sokkos állapotba kerültem vissza! rengeteg vért vesztve, "szét robbant" petevezeték miatt kerültem műtő asztalra! 2 napig csak infuziót, vért és plazmát kaptam.
január 16.-án ezt a leletet kaptam! sok adat határ értéken van, de egy kimagaslóan magas!

WBC 5.35
RBC 4.12
HGB 131
HCT 0.366
MCV 88.8
MCH 31.8
MCHC 358
PLT 267
MPV 10
LYM# 0.174
MO# 0.004
NEU# 2.96
BASO# 0.02
EO# 14
ATIP. LY# 0.13
LYM% 32.5
MO% 9.1
NEU% 55.4
EO% 2.6
BASO% 0.4
ATIP. LY% 2.5
VVT. SÜLYEDÉS 20
GPT-L 36
SGOT 30
GAMMA GT 19
SE KARBAMID 4.5
SE KREATININ 79
SE VAS 9.8
TRANSZFERRIN 2.59
SE BILIRUBIN ÖSSZES 3.5
SE NÁTRIUM 140.4
SE KÁLIUM 4.2
31.-e óta napi egy szem vasat szedek, és túl vagyok 27db CLEXANE 6000 injekción. az elő írt adagból még van 3 db.
Kérném a Tisztelt Doktor urat segítsen a kiértékelésben! Előre is köszönöm! MarcsiTisztelt Hölgyem!

Nem igazán tudom, mire gondolt amikor arra utalt, hogy valamelyik kapott értéke "kimagaslóan magas". Az abszolót eozinofil sejtszám(EO#) feltételezésem szerint beírási hiba, mert az össz fehérvérsejt-száma (wbc) 5,35 G/L, ennek nem lehet a része 14 G/L eozinofil sejt. A százalékos eloszlás is 2,6 % ad meg, ami alapján a tényleges érték 0,14 G/L. Ha ettől eltekintek, akkor a következő eltérés a határérték alatt levő vas szint - de más eltérést nem látok.

A lelet egyébként jelzi a korábbi állapot gyógyulási stádiumát - az atipusos limfociták valószínűleg ennek következményei. A vas pótlás, illetve az esetleges vashiány az elvégzett vizsgálatok alapján nem ítélhető meg - a szükséges vizsgálatok a következők: vas, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor, ferritin. Mivel azonban a vörösvértest szám, hematokrit szint, illetve a hemoglobin koncentráció nem mutat jelentősebb eltérést, a szervezete a komolyabb vérveszteséget láthatóan képes volt jól kompenzálni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

labor eredmény  2009. január 29. 13:02   #528 

Tisztelt Doktor Úr!
A következő labor leletemről szeretném a véleményét kérni:
TSHU:2,320mE/l
DSEAszulfát:4,29umol/l
Tesztoszteron:0,7nmol/l
FSH idő nélk.:9,5mE/ml
LH idő nélk.:7,0mE/ml
Progeszteron idő nélk.:1,4nmol/l
Prolaktin idő nélk.:242,0mE/l
Ösztradiol idő nélk.:73,4pmol/l
Kortizol:395,0nmol/l
Kortizol Oradexon után:41,7nmol/l
Inzulin:12,510uE/ml
GOT:17E/l
GPT:13E/L
CK meghat.:82E/l
Serum glukóz:5,4nmol/l
Koleszterin:5,1nmol/l
HDL:1,89mmol/l
LDL:2,92mmol/l
Triglicerid:0,92mmol
Anti-TPO:5,0E/ml
25 éves nő vagyok,ciklusom elején volt a vérvétel reggel,gyógyszert nem szedek.Abban szeretném a segitségét kérni hogy az eredményem utalhat hormonális zavarra?
Segitségét elöre is köszönöm szépen!


Tisztelt Hölgyem!

A pajzsmirigy (TSH), prolactin eltérést nem mutat. A ciklus eleje megjelölésnél pontosabban kellene ismernem a vérvétel idejét, a menstruáció első napjához számítva. A javasolt vérvételi idők: az első naptól számított 4-6. nap, a 14. nap valamint a 21. nap - így a ciklus teljes ideje, illetve az ovuláció megléte is megítélhető. A 73,4 pmol/l-es ösztrogén szint egy picit alacsonynak tűnik, kivéve ha a menstruáció első napja, esetleg a következő 2-3 nap során történt a vérvétel. Az LH, FSH, progeszteron szintek alapján a szakasz pontosabban nem ítélhető meg.

A mellékvese kéreg működőképességének alapvizsgálat megfelelő állapotot jelez (kortizol alap, és provokációs teszt). Az inzulin szint nem mutat eltérést, de önmagában ez az eredmény nem mond dúl sokat, cukor terhelés esetén lenne értelme a változás mértékét megítélni.

A jelen eredményei alapján (a ciklus részletes vizsgálata ugyan még hiányzik) hormonális zavarra, eltérésre utaló jelet nem látok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vas-SLE  2009. január 29. 12:47   #527 

Kedves Doktor úr!

Köszönöm szépen gyors és figyelmes válaszát.

A laboreredményeim -a korábban megadott vassal kapcsolatos értékeken kívül- az alábbiak:

süllyedés 29 mm/h
fehérvérsejt 3,06 10*9/L
(a fenti két érték, amióta diagnosztizálták az SLE-t még nem volt a normál tartományban)
neut. gran. 49%
limf. 36,3%
monoc. 10,1%
eozin. gran. 3,3%
bazof. gran. 1.3%
vörösv. 4,05 10*12/L
hemogl. 123 g/L
hematokr. 0,356 L/L
átl. vvt térf. 87,9 fL
vvt hem. tart. 30,4 pg
vvt hem. konc. 346 g/L
vvt térf. szór. 12,2%
trobocita 237 10*9/L
ált. tromb. térf. 10,7 fL
vércuk. 4.5 mmol/L
karbamid 4,8 mmol/l
kreatinin 63 umol/L
húgysav 175 umol/l
nátrium 143 mmol/L
kálium 4,6 mmol/L
kálcium 2,4 mmol/L
anorg. foszf. 1,6 mmol/L
magnézium 0,82 mmol/L
totál bilirubin 13 umol/L
dir. bilur. 3 umol/L
gamma-GT 10 U/L
alk. foszf. 279 U/L
GPT (ALAT) 12 U/L
GOT (ASAT) 23 U/L
lakt.-dehid. 374 U/L
kreatinkináz 90 U/L
koleszterin 5,2 mmol/L
triglic. 1,07 mmol/L
HDL-koleszt. 1,8 mmol/L
TSH 1,67 miU/L

Közel 2 éven át ciklofoszmaid kezelést kaptam az SLE miatt. Ennek következtében 32 évesen petefészek elégtelenségem alakult ki. Azt tudom, hogy a koleszterin és a triglicerid szint emiatt megemelkedhet. Lehetséges, hogy a hormonális változás a vasra is hatással van?

Szíves válszát, további segítségét előre is köszönöm.

üdvözlettel

M. Lena


Tisztelt Érdeklődő!

A kiegészített eredménylista alapján egyre inkább valószínű, hogy a jelzett vérszegénység (a vvt szám hajszálnyival alacsonyabb, ezzelazonos mértékben lejjebb van a hematokrit érték is, illetve a hemoglobin szint is az alsó határ környékén mozog) hemolitikus eredetű.

A hemolízis az érpályán belül, idő előtt lebontásnak induló vörösvértestek miatt alakulhat ki, aminek oka egyrészt az alapbetegség, másrészt az arra alkalmazott kezelés, gyógyszer is lehet. A vörösvértestekből felszabaduló enzim (laktát dehidrogenáz, LDH) ugyancsak a felső referencia érték környékén mozog - ez is jelzi az esetleges fokozottabb vvt lebontást. Ez önmagában nem számít megbetegedésnek, nem éri el a döntési küszöbértékeket, de továbbra is javasolnék néhány egyéb vizsgálatot, amivel a folyamatot részleteiben meg lehetne itélni - esetleg teljesen kizárni.

Ahogy azt már a korábbi levelemben megírtam, az esetleges anémia pontos megítéléséhez a leginkább alkalmas paraméterek a következők: transzferrin, ferritin, szolubilis transzferrin receptor, szérum vas, esetleg B12 vitamin és folsav. Amennyiben lehetősége van rá, a következő ellenőrző vizsgálat során jó lenne ezeket is megvizsgálni - mint ahogy a feltételezett hormonális eltérést is célszerű lenne leellenőrizni (LH, FSH, ösztradiol) - erre a következő ellenőrző vizsgálat során tudna sort keríteni, amennyiben a laboratóriumban erre lehetőség van.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Hepatitis B  2009. január 29. 07:20   #526 

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem,hogy 6évvel ezelőtt egy barátom besárgult a szeme és az arca,beis került a korházba,azt állitótta nem Hepatitis B-je van,azóta 2barátom is volt,mind a kettő adott vért.A kérdésem az lenne ha az előző barátom aki annó korházba került a sárgasággal még is hepatitis B -je lett volna,akkor gondolom azt én is elkaptam volna és utána a másik két fiút is megfertőztem volna.nekik pedig a véradáson pluszban levett vér vizsgálatából kiderült volna ez a betegség.Jól gondolom?Egyébként milyen gyakori ez a betegség Magyarországon?Egyébként annó 160nap után csináltattam egy Hepatitis C,szifilisz és Aids vizsgálatot,de a hepatitis B-t el is felejtettem.Gondolom 160 nap után már ez a 3 betegséget kimutatták volna a vizsgálatok.Válaszát köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A Hepatitis B vírus fertőzőképessége (kontagiozitása) miatt az együttélés, a rendszeres szexuális kapcsolat fokozza annak az esélyét, hogy a hepatitis B fertőzött személy megfertőzze a vele együtt élőket - azonban ez nem törvényszerű. A legegyszerűbb az esetleges fertőzöttség kiderítésére a szerológiai vizsgálat, javaslom, hogy végeztessen HBsAg, Anti-HCV vizsgálatot, valamint néhány máj eredetű enzim, illetve a bilirubin ellenőrzését is javasolnám, mert így lehet teljesen körbejárni a kérdést: SGOT_ASAT, SGPT-ALAT, ALP, gamma-GT, bilirubin vizsgálatát javaslom.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Babát tervező  2009. január 28. 19:21   #525 

Kedves Doktor Úr!

29 éves nő vagyok, párommal kisbabát szeretnénk, a közeljövőben szeretnénk nekifogni a "projekt"-nek.
Van egy-két dolog, ami aggasztott és ezért belgyógyászhoz fordultam. Az elmúlt időszakban sokszor vagyok fáradt, fájnak a szemeim, a fejem, kb 2 éve folyamatos orrdugulástól szenvedek, sokszor megfázok (az elmúlt félévben 3x), a torkom is gyulladt folyamatosan, nem múlik el, rekedtség is fennáll pár éve. Ami a fő gondom, hogy elhúzódik a menstruációm (28-29 napra jön meg), ez azt jelenti, hogy kb 5-6 napig vérzek, majd még kb 5 napig fokozatosan csökkenő és világosodó barnás folyás van. Régebben fogamzásgátlót szedtem,de már 4 éve abbahagytam. Azóta elhúzódó a vérzésem, ha jól emlékszem. Az előbb leírtak miatt készült el a következő eredményű vérkép:
(a vérvétel a ments. ciklus 16. napján készült)
Nátrium szérumból: 140 mmol/l
Kálium szérumból: 4,3 mmol/l
Clorid szérumból 104,0 mmol/l
Carbamid szérumból: 5,2 mmol/l
vércukor szérumból: 4,4 mmol/l
Triglycerid szérumból: 1,60 mmol/l
HDL-cholesterin: 1,19 mmol/l
Kreatinin szérumból: 64 umol/l
húgysav szérumból: 230 umol/l
LDH-Lactat dehidrogenasa: 233 U/l
CRPult: 0,90 mg/l
Ösztradiol meghat: 172,4 pmol/l
Össz prolaktin meghat: 217,3 mU/l
Luteinizáló hormon: 8,9 U/l
Follikulus stim. hormon: 6,1 U/l
WBC: 6,1 G/l
NEUT: 64,9%
LYMPH: 26,9%
MONO: 6,2 %
EO: 1,5% *
BASO: 0,5%
RBC: 4,05 T/l
Haemoglobin: 118g/L *
HCT: 0,367 E
MCV: 90,6 fL
MCH: 29,1 pg
MCHC: 322 g/L
PLT: 353 G/l
VVT vérsüllyedés: 14 mm/h
TSH: 2,488 mIU/l

Szeretném, ha még jobb egészségi állapotban lennék a gyermekvállalás miatt, és szeretném tudni, hogy minden feltétel adott -e a megfelelő fogantatáshoz.
Kíváncsi lennék, hogy mi a véleménye az eredményekről. Szükséges -e további hormonvizsálat, egyéb vizsgálat. Az orvosomhoz 2 hét múlva kell visszamennem. Nőgyógyásznál voltam (a ciklus 10 napján), ahol bő méh nyálkát látott az orvos és az egyik petefészekben cisztás képletet (előtte pár hónapja voltam és nem volt). Korábban is előfordult, hogy volt ciszta a petefészekben, de a vérzés után elmúlt.
Remélem nem haragszik, hogy ilyen részletesen leírtam a problémám.
Köszönettel: H. Erika


Kedves Erika!

Először általánosságban válaszolnék a kérdésére. Egyre gyakrabban merül föl a tudatos gyermekvállalás gondolatával foglalkozó párok esetében az Önökéhez hasonló óhaj. Az optimális egészségügyi állapot kialakítását, elérését szerintem több módon is el lehet érni, de kétségtelenül meglehetősen objektív módja ennek, ha az aktuális állapotot diagnosztikai módszerekkel feltérképezzük, és ahol kell, esetleg beavatkozunk. A laboratóriumi vizsgálatok számos olyan esetleges problémára hívhatják fel a figyelmet, amelyek korrekciója után jelen tudásunk szerint jobbak lesznek a gyermek fejlődési viszonyai.

Először is célszerű tisztázni a hormonális hátteret. Ön abban az életkorban van, amikor még nagy valószínűséggel a ciklus működés rendezett. Ez egy laboratóriumi vizsgálatból nem igazán ítélhető meg, az Ön esetében egy vizsgálat hiányzik is - a progeszteron. Valószínűnek tartom, hogy az is elkészült, csak a beíráskor maradhatott le valahogyan. A 16. napon azt tudjuk megmondani, hogy volt-e tüszőrepedése (ovulációja).

Az ösztrogén megfelelő szinten van, az LH és az FSH alacsonynak tűnik - itt leginkább a progeszteron érték tudna segíteni: amennyiben 4 nmol/L feletti értéket adott, akkor volt peteérése. A teljes kép akkor áll össze, ha a menstruáció első napjától számított 4-5., 14. és 21. napon történik vérvétel, és LH, FSH, ösztradiol és progeszteron meghatározás történik belőle.

Ugyancsak célszerű tisztázni, hogy a magzat fejlődése szempontjából lényeges vasháztartás milyen állapotban van (vas, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor, ferritin) - már csak azért is, mert a hemoglobin és a hematokrit szintje is egy hajszálnyival lejjebb van az optimálisnál. Ugyancsak - amennyiben lehetőség van rá - jó lenne megismerni a kiinduló folsav és B12 vitamin szintjeit is - ez utóbbiból az "aktivált" B12 ismerete is lényeges lenne. Jelen pillanatban azonban ez a vizsgálat az országban nem igazán elérhető, holotranszkobalamin szintet a saját laborunkon kívül más labor tudomásom szerint nem mér. A B12 vitaminról (főként az aktiváltról) az elmúlt pár évben többen bebizonyították, hogy szerepet játszik az idegrendszer optimális fejlődésében. (a vérképzésben betöltött központi szerepe már régről ismert.)

A terhesség során igen gyakran felmerül, hogy a magzat fejtődését veszélyeztető vírusos, illetve parazita okozta fertőzés nem alakult-e ki. Ezt előre is lehet ellenőrizni -amennyiben az adott kórokozó elleni IgG tipusú ellenanyag kimutatható, az illető védett a vizsgált megbetegedéssel szemben (ilyen vizsgálatok: Toxoplasma, Rubeola, CMV, HSV szerológia).

Összefoglalva: a jelenlegi leletében a hajszálnyi anémia-gyanú kivételével semmi olyat nem látok, ami további teendőt igényelne - de amennyiben van rá módja, a javasoltaknak megfelelő hormonális, vasanyagcsere, vitamin és szerológiai vizsgálatok elvégzését javasolnám. És természetesen a tervezett időszak előtti pár hónapban csökkenteni kellene a toxikus anyagok bevitelét, a dohányzást (amennyiben dohányoznak) a párjával együtt el kell hagyniuk, az alkoholt minimalizálni szükséges, és ami a legnehezebb - kerülni kellene a stressz-gazdag helyzeteket.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

biztos inzulin  2009. január 25. 11:55   #524 

Tisztelt Doktor úr!
Férjem három nappal ezelőtt hirtelen szédelegni kezdett és rengeteg /kb.:7-10l/ folyadékot ivott naponta. Azonnal vettünk egy vércukormérőt mely 22mmol/l értéket mutatott. Háziorvosunk két óra elteltével 18-at mért, beutalt hétfőre a cukorgondozóba. Az azóta eltelt kettő napban szigorú 160g-os szénhidrátdiétát tartunk. A vércukorszint minden egyes méréssel csökken, most már csak 15,4. Rosszullétek megszüntek. Csak azt szertetném megtudni, elképzelhető-e, hogy nem kell rögtön inzulin injekció, hanem csak gyógyszeres kezelés?


Tisztelt Asszonyom!

A kérdésére sajnos nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá. A cukorbetegséggel kapcsolatos tevékenységet módszertani levelek, eljárási ajánlások és protokollok szabályozzák, a kérdéssel foglalkozó belgyógyászok, diabetológusok a leírtaknak megfelelően járnak el, intézménytől függetlenül. Az inzulin-adás szükségszerűségét is az ellátási szabályok alapján döntik el a szakemberek. Kérdésével keresse meg őket - akár itt, az Orvostudakozó internetes oldalán.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Egy kérdés.  2009. január 25. 11:51   #523 

Tisztelt Doktor Úr!

Milyen betegségek miatt sárgulhat be az ember szemfehérje,ha nem Hepatitisről beszélünk?Válaszát köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A szemfehérje sárga elszíneződését leggyakrabban a bilirubin szint emelkedése okozza, mely a vörösvértestekben az oxigén szállítását végző hemoglobin folyamatosan lebomló végterméke. A bilirubin a májsejtek közreműködésével az epe összetevőjeként a bélrendszerbe ürül, ahol az emésztési folyamatokat segíti elő. A vegyület egy része újra felszívódva a keringésbe visszakerül, és további módosulások után részben az epébe kerül újra, illetve a veséken keresztül a vizelettel távozik.

A fentiekből következik, hogy a szemfehérje (ínhártya, szkléra) sárga elszíneződésének oka lehet ha a hemoglobin nagyobb mennyiségben bomlik le (a vörösvértestek nagyobb mértékű pusztulása, például az úgynevezett hemolitikus anémiák), a májsejtek megbetegedése (vírusok okozta gyulladás, esetleg autoimmun folyamatok okozta gyulladás, elváltozás, illetve toxikus anyagok okozta károsodás - alkohol, gyógyszer, vegyszer, méreg - pl. gomba), illetve az epe-képzés és elvezetés zavara (epehólyag gyulladás, kő, az epevezetékek elzáródása - szűkület, kő, daganat).

Tehát a hepatitisz (a máj gyulladásos megbetegedése) csak egy a lehetséges okok közül. Az okok tisztázása laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó diagnosztikai módszerekkel, és más beavatkozásokkal történik.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Egészség  2009. január 24. 13:42   #522 

Tisztelt Doktor Úr

Herenyi Tibor vaggyok 51éves.
Tőbb betegségel küszködök:Parkinson kor,magas vérnyomás szivritmus zavar,depreszio.stb.
Nagyon sok gyogyszert szedek alkoholt egyáltalán nem fogyasztok a héten csináltak egy hasi
ultrahang vizsgálatott.hasnyálmirigy gyuladást,máj nagyobbodást,prosztata nagyobbodást állapítottak meg.Csináltak egy labor vizsgálatott:
számitott GFR(eGFR) >60 ml/min/1,73 90 140
vizelet cukor pozitiv +
vércukor 7,2

Kérném szivéjes válaszát,hogy ezek az eredmények mire utalnak?
herenyi.tibor@gmail.com


Kedves Tibor!

A korábbiakban már válaszoltam a kérdésének nagy részére, kiegészítésül annyit tennék hozzá, hogy az emelkedett vércukor mellett a vizeletben kimutatható cukor miatt is nyomatékosan javasolnám a cukor-anyagcsere részletes vizsgálatát. Ezzel kapcsolatban feltétlenül jelentkezzen az orvosánál, vagy keresse fel az Ön környezetében működő cukorbeteg-szakrendelést.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Vérkép ismétlés  2009. január 24. 13:38   #521 

Kedves Doktor Úr!

Január 18-án "Döbbenet" jeligére értékelte fiam laboreredményeit. Tegnap elkészült a megismételt eredmény. Amit nagy örömmel láttam, hogy a lap alján a validálásnál az Ön neve szerepel! Hát, úgy tűnik van némi változás, de sajnos nem minden jó irányban.
Ami jónak remélhető, hogy a fehérvérs. jelentős csökkenést mutat, a vas is a normál tartományba "kúszta" fel magát, a TSH szint is (amit előző értékelésében indokolatlannak is vélt) normalizálódott. Viszont az abszolut és %-os értékek kissé "felváltották" egymást, a lipid és enzim értékek változatlanul emelkedettek. (bár a 72 órás diétára nem figyelt oda a kedves paciens). Említést érdemel, hogy időközben gégészeti kivizsgálás is megtörtént, sajna pus.pos. idült mandulagyulladást diagnosztizáltak, műtétet javasolnak. Állhat ez az eddigi eltérések hátterében? Új véleményét előre is köszönöm, nagy tisztelőjeként maradván, üdvözlettel: Ildikó
Értékek: ( ref. tartományokat nem írnám le, hiszen ugyanazok mint az előzőn, s az Önök laborjában készültek)
Fehérvérsejt: 10,29 *
Vörösvértest: 4,91
Hemoglobin: 161
Hematokrit: 0,44
MCV: 89,80
MCH: 32,80 *
MCHC: 365 *
Trombocita: 221
MPV: 12,30 *
Limfocita abszolut: 4,37 *
monocita abszolut: 0,56
neutrofil abszolut: 5,07
eozinofil abszolut: 0,26
Basofil abszolut: 0,03
Neutrofil: 49% *
Eozinofil: 3%
Monocita: 5%
Basofil: 0%
Limfocita: 43% *
Retikulocyta: 16,10 %
We: 6
Vizelet
Vér: neg.
Fehérvérs.: neg.
Bilirubin: norm.
Fehérje: neg.
Keton: neg.
Cukor: neg.
pH: 6
Fajsúly: 1,020
Nitrit: neg.
Vizelet üledék: neg.
UBG: neg
Szérum Na: 139
Szérum K: 4,20
Szérum C1: 102
Szérum Fe: 14,1
GOT: 34
GPT: 51 *
GammaGT: 65 *
Alk.foszf.: 200
Amiláz: 63
Koleszterin: 6,63 *
Triglicerid: 2,50 *
HDL koleszt.: 1,11
Karbamid: 5,59
Kreatinin: 125 *
eGFR: 60 felett
húgysav: 307
Totál bilirubin: 7,7
LDL koleszt.: 4,38 *
Glukóz: 4,47
TSH: 3,3927

A két laboreredmény között 4 hét telt el.

Tisztelt Asszonyom!

A két eredményt összehasonlítva azt gondolom, hogy mivel a májat érintő eredmények nem javultak, a továbblépéshez mindenképpen szükséges néhány kiegészítő vizsgálat elvégzése (a korábbi válaszommal megegyezően): hepatitis szerológia (HbsAg, Anti-HCV, Anti-HAV), CMV szerológia, EBV szerológia, és a korábbi vizsgálatok közül meg kellene ismételni újra a következőket: GOT, GPT, GGT, ALP, bilirubin, húgysav.

A pajzsmirigy kérdés megoldódott, azzal nem szükséges foglalkozni tovább, a zsíranyagcsere kérdést pedig azt követően van értelme tovább vizsgálni, ha kiderült a GPT és GGT emelkedés háttere.

A kreatinin emelkedése miatt is szükségesnek látom további vizsgálatok elvégzését: cystatin C, vizelet általános, vizelet mikroalbumin szint (MAU).

A krónikus mandulagyulladás részben okozhatja a vérkép eltéréseket, de ezt is kiegészíteném CRP és AST vizsgálattal.

A helyzet tisztázása céljából a válaszom elején leírt szerológiai vizsgálatokat tartom a leglényegesebbnek. Amennyiben a következő vizsgálatot is a laborunkba küldik, a szerológiai eredmény 3-7 nap alatt elkészül. A bemutatkozó oldalamon jelzett e-mail címen közvetlenül is elérhet, ha szükségesnek látja.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  25 26 27  28 29  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!