orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  26 27 28  29 30  következő oldal
kivizsgálás?  2009. január 30. 18:30   #560 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm Önnek a válaszát.
tisztelettel: Mare


Tisztelt Érdeklődő!

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

gyermek  2009. január 30. 09:30   #559 

Tisztelt Doktor Úr!

9 éves lányomnak a laboreredményéből írnék le egy pár adatot ami eltér. Kezelőorvosunk csak a jövő héten lesz, ezért még nem tudtam hozzá elvinni. Allergia gyanuja miatt kellett a vizsgálat.

A következők térnek el:

Kreatinin 43.0 smol/
Bilirubin össz. 18.6smol/1
Pancreas amylase 9 U1
Alk. fosfat 850 U/1
GOT 49/1
PLT trombocyta 388 10/ L
IgE 337.7 ng/ml

Széklet
Emésztettség = sok emésztetlen keményítőt láttak benne


Szíves válaszát várom.

Köszönettel: CS.-né


Tisztelt Asszonyom!

A laboratóriumi eredmény értékelését csak akkor tudom elvégezni, ha azt megismerem - sajnos az "eltérőként" jelzett eredmények nem elegendőek, egyrészt mert a referencia tartomány használata nem minden esetben megfelelő (például a gyermekek vizsgálati eredményét igen gyakran a felnőtt tartományokkal hasonlítják össze); másrészt a nem felsorolt vizsgálatoknál nem tudhatom, hogy azok elkészültek, és az adott referencia tartományon belüliek voltak-e, vagy esetleg el sem készültek.

A saját ismereteim szerint az Ön által leírtak közül a kreatinin - módszertől függően, de enzimatikus kreatinin meghatározás esetében referencia tartományon belüli értéket adott (1 -10 éves gyermek, 18 - 62 ©mol/L); ugyanez igaz a bilirubinra (5 - 21 ©mol/L), az amilázra (pankreász specifikus amiláz referencia tartománya: 8 - 65 U/L), trombocitára (150 - 400 G/L) is. Nem értem, hogy ezekkel az eredményekkel kapcsolatban milyen probléma merült föl.

A többi eredmény viszonylatában először is fontos lenne tisztázni a májenzimek (GOT és az alkalikus foszfatáz) emelkedésének az okát - fontos lenne tudnom, hogy mennyi a direkt bilirubin szint, milyen a vizeletben UBG és bilirubin eredménye, mennyit mutatnak a következő enzimek: GPT, gamma-GT, LDH, CK; vannak-e gyulladásra jellemző eltérések (süllyedés, teljes vérkép, CRP, ferritin, összfehérje, albumin); és még néhány általános paraméter milyen eredményt mutat: vércukor, húgysav, karbamid, cystatin C.

Amennyiben más vizsgálat is jelzi a máj érintettséget, abban az irányban további vizsgálatokat kell végeztetni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

ca-125  2009. január 30. 08:47   #558 

Kedves Doktor Úr!

Egy rutin vizsgálat alkalmával egy egyszerű, 6x7 cm-es petefészek cisztát talált az orvosom. Ez három hónapja történt, az akkori laborvizsgálaton a CA 125 értéke 46,2 volt. A ciszta sajnos még mindig megvan, egyre valószínűbb,hogy laparoszkópos műtéttel el kell távolítani. Ami viszont egy kicsit aggaszt,hogy a mostani laboreredményemben a CA 125 47,9 lett. Utalhat ez rákra? A szoptatás emelheti a ca 125 értékét? (jelenleg még szoptatom a kisfiamat).

Várom válaszát, üdvözlettel: Borka


Kedves Borka!

A CA 125 egy olyan fehérje, amely alapvetően minden olyan folyamatban megemelkedik, amikor a petefészket kis részben borító savós hártya (a peritoneum, hashártya) érintett. Illetve olyankor is megemelkedik, ha bárhol máshol játszódik le a savós hártyákat érintő folyamat (például máj- megbetegedés, mell- és szív-hártya betegségek. Ugyanakkor a CA 125 besorolását tekintve tumormarkerként használatos, mert a már diagnosztizált petefészek rák esetében a műtétet és a kezelét követően igen alkalmas a betegség kiújulásának korai felismerésére.

Ugyanakkor a vizsgálat a daganat diagnosztizálására nem használható - erre más, főként képalkotó módszerek alkalmasak. Ennek egyik oka, hogy a nagyon gyakori jóindulatú petefészek-elváltozások esetében is emelkedett értéket szokott mutatni (de emelkedik a menstruációs vérzés időszakában, endometriózisban, gyulladások esetében, stb.). A rosszindulatú daganatból származó CA 125-re jellemző, hogy általában több százas értékkel indul, és havonta, esetleg hetente duplázódik a szintje.

A szoptatásra vonatkozó információm sajnos nincs (nem tudom, hogy emelheti-e a CA 125 értéket).

Összefoglalva: az Ön esetében az igen enyhe CA 125 emelkedést valószínűleg a petefészek ciszta okozza. Javaslom, hogy a ciszta eltávolítását követően kb. 3-4 hét múlva ismételtesse meg a vizsgálatot - ha lehet, ugyanabban a laborban, ahol az előző vizsgálatot is elvégezték).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

rouz  2009. január 30. 08:38   #557 

TISZTELT DOKTOR UR NAGYON AGGODOM A LANYOM EGESZSEGE MIATT. 24 EVES RENDESEN ETKEZIK NEM CIGARETTAZ NEM ALKOHOLIZAL NEM DROGOZ.A PROBLEMA AZ HOGY EGY EV ALATT 12 KILOT FOGYOTT DIETAT NEM ALKALMAZVA. ETVAGYA VAN DE EGY GRAMMOT SEM HIZIK. MINDEN VIZSGALATON ATESTUNK. AMI AZ EREDMENYEKET ILLETI SEMMI RENDELLENESSEGET NEM MUTATTAK KI KIVEVE MAGASABB A VERBEN A GAMMA GT 88 ES A CRP 17. MAR NEM TUDUNK KIHEZ FORDULNI HOGY MEGTUDJUK A FOGYAS OKAT ES AZT HOGY MI AKADALYOZZA HOGY UJRA MEGHIZZON. A LANYOM 24 EVES. MEGJEGYZEM ELEGGE IDEGES. VAROM A VALASZAT. VAJDASAGBOL SZABADKAROL TISZTELETTEL ROZALIA


Tisztelt Asszonyom!

A problémával a lánya is jelentkezett már ezen a fórumon, január 27-én, 17 válasszal korábban meg is találhatja a véleményem.

Röviden: ahhoz, hogy véleményt mondjak, a teljes leletet kell látnom, nem elég csak az eltérő eredmény. Ettől függetlenül célszerű a testsúly-csökkenés miatt egy részletes, szisztematikus kivizsgálást végrehajtani, aminek csak egy komponense a laboratórium, ennek tényleges irányítását a lányát gondozó orvosra célszerű bízni.

Amennyiben a többi mérési eredményt is eljuttatják hozzám, szívesen átnézem, és véleményezem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Aggódó anyuka  2009. január 30. 08:33   #556 

Kedves doktor úr!
Azért fordulok önhöz,mert ma kaptam kézbe a vérvétel eredményem és nem éppen a lejobb,nővérke szerint.
Előzményként le kell írnom 33 éves vagyok 18 hónapos a kisfiam,és tulsúlyos vagyok már első gyermekem megszületése óta.10éves lesz.Jojózok hol lemegy 10 és fel 15 ....
2009 jan 5-én elkezdtem a 90 napos szétválasztó diétát.Nagyon jól megy,már 2 lénapon vagyok túl.Magasságom 178-179 és 105 kiló volt a kezdő súly.Most mai napon 98 kiló.Néha néha volt fejfájásom és szédültem.ezért kerültem körzeti orvosomhoz,akinek elmondtam és kértem vérvételre beutalót.Szédülésem ,fejfájásom okaként ingadozó vérnyomásom találom.Január óta 135-142/78-92/50-68 ig ugrál.Szerinte nem ez az ok,hanem a diéta ,amit lehet ,hogy ésszerűtlenül csinálok.Lehet,hogy fontos,kb.10 napja iszom csalánteát napi 1-1,5 literes mennyiséget.
Vérvétel eredményem a következő:
nátrium 142mmol/l 135-145
kálium 4,7mmo/l 3,2-5,4
klorid 104mmol/l 96-108
össz.kálcium 2,15 mmol/l 2,20-2,65
magnézium 0,97 mmol/l 0,7-1,05
foszfát 1mmol/l 0,84-1,45
glükóz 5,2 mmol/l 3,1-5,6
össz.bilirubin 8,6ol/l 18,8 kisebb
direkt bilirubin 2,5 5 kisebb
indirekt bilirubin 6,1 0-13,8
karbamid 4,9 mmol/l 2,6-6,7
kreatinin 56mmol/l 40-88
eGFR 60 felett ml/perc/1,73 m2 60-150
GOT 36 U/L 35 alatt *
GPT 59 U/L 35 alatt *
gamma GT 30 U/L 7-32
alkalikus foszfatáz 158 U/L 98-279
Triglicerid 1,1 mmol/l 0,8-1,9
koleszterin 4,3 3,5-5,7
HDL koleszterin 1,02 mmol/l 1,2-5 *
LDL számított 2,78 mmol/l 2,59 alatt *
húgysav 301 mmol/l 150-360
CRP 7,1 mmol/l 5 alatt*
Vérkép 5 diff
Fehérvérsejt 9,2 G/L 4-9 *
neutrofil 55,5% 46-66
limfocita 34,2 % 20-40
monocita 4,8 % 2-10
eozinofil 5,3 % 5 alatt *
bazofil 0,2% 1 alatt
neutrofil 5,08 G/I 1,8-7,7
limfocita 3,13 G/I 1-5
monocita 0,44G/I 0,8 alatt
eozinofil 0.49 G/I 0,45 alatt *
bazofil 0,02G/I 0,2 alatt
Vörösvérsejt 5,29 G/I 4-5,2 *
Hemoglobin 145g/I 120-160
hematokrit 0,444 I/I 0,360-0,460
Vvt.átl.térf. 83,2 fl 81-100
Vvt.átl.Hgb tart. 27,4 pg 26-34
Vvt.átl.Hgb konc. 330g/I 310-360
Vvt.variációs koef. 14,7 % 11-16
trombocyta 257 G/I 150-400
tromb.átl.térf 12fl 9-13
Vizelet:
süllyedés 12 2-15
vizeletfajsúly 1,025
Vizeletfehérje negatív
vizeletcukor negatív
aceton trace
bilirubin negatív
urobilinogen 3.2 mmol/l 0-16
PH 6
Fvs üledékben 13-15
Vvt üledékben negatív
nitrit pozitív
bktérium zsúfolva
Lehet annyit még érdemes elmondanom,hogy kb.1 hónapja kaptam injekciós kezelést reumán,mert erős fájdalmaim voltak.
Szeretném kérni véleményét mert már most a legrosszabbra gondoltam.Illetve folytassan e a diétát-90 napos/ vagy nővérke tanácsára inkább lugosítót kezdjem el.?
Megköszönöm válaszát




Tisztelt Asszonyom!

A laboratóriumi vizsgálatok két olyan területet mutatnak, ahol további teendő van: egyrészt az emelkedett GPT és GOT szint miatt 1-2 hét múlva ellenőrző vizsgálat szükséges, a következő tartalommal: GOT, GPT, gamma-GT, alkalikus foszfatáz, bilirubin, CRP, ferritin, HBsAg, anti-HCV, vérkép, süllyedés - a máj esetleges gyulladásos állapotát, illetve annak leggyakoribb okait lehet megvizsgálni ezekkel a paraméterekkel.

Másrészt valószínűleg van egy enyhe alsó húgyúti fertőzése (emelkedett fehérvérsejt-szám a vérképben; fehérvérsejt, baktérium az üledékben) - esetleg javasolnék egy vizelet-tenyésztést, és az eredmény függvényében kezelést is.

A diéta típusokhoz sajnos nem tudok hozzászólni, mert nem értek hozzá.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

sárga rózsa  2009. január 30. 08:18   #555 

Tisztelt Doktor Ur!Szeretném megkérdezni, hogy ezek az eredmények jok-e .ultraszenzitiv TSH érték 2,4oo M.e. mU/L referencia értékek 0,300 3,600 és ezzel mit néztek? Köszönettel


Tisztelt Érdeklődő!

A TSH (thyroidea stimuláló hormon, pajzsmirigy stimuláló hormon) az agyalapi mirigy (hypophysis) által termelt fehérje hormon, ami a pajzsmirigy működését szabályozza.

Ezt a hormont a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére alkalmazzák - és ez a vizsgálat ebben az esetben a pajzsmirigy normális működését igazolta vissza.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

édesanya  2009. január 30. 08:15   #554 

Tisztelt Doktor Úr!

6 éves kisfiamat gyakori fejfájás miatt vérvételre küldték.Minden értéke jó lett, kivéve a PLT-t, amely 406G/l. Az orvosunk azt mondta, ne aggódjak ez normális. De a leleten zárójelben szerepel felkiáltójel szerepel. Ön szerint most tényleg ne aggódjak, vagy kérjek további vizsgálatokat? Ha igen milyeneket.

Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A PLT (platelet, trombocyta, vérlemezte) szám referencia tartománya általában 150 - 400, de némely laborokban 150-450 G/L. a mérési pontosság +/- 5% körül van (ez 400 körüli érték esetében +/- 20) - így a konkrét trombocita-szám esetében a kezelő orvosával egyet értek, ha ez a laboratóriumi vizsgálatban az eltérés, akkor nem szükséges foglalkozni vele, nem kell további vizsgálatokat kérnie. A trombocita szám esetében az a határ, ahol biztosan szükséges közbeavatkozni, 1000 körül van.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Epilepszia és más?  2009. január 30. 08:06   #553 

Tisztelt doktor úr!

43 éves férfi, alvás közben éjjel első epilepsziás roham. Legalábbis a jelek alapján, mert nem látta senki. Koponya CT negatív, EEG-n mintha valami lenne. De az MRI vizsgálatra vár mindenki, az orvosok is.

Aznap csináltak egy vérvizsgálatot is ugye. Meg is jegyezték, hogy mintha valami gyulladás is járkálna éppen az illetőben. Ami eltér a normálistól:

Fehérvérsejt: 16,1 (4-9)
Limfocita %: 6,1 (20-40)
Köztes sejt %: 1,3 (2-11)
Neutrofil %: 92,6 (46-66)
Neutrofil: 14,90 (1,8-7,7)
Hematokrit: 0,399 (0,41-0,53)

Ennél pedig nincs referenciatartomány jelölve: eGFR: 60 felett, tehát jó is lehet.

Van itt valami olyan csúnyaság, ami belejátszhat egy epilepsziás rohamba? Mert sem előtte 43 évig, sem azóta (1 hónap) nem volt rohama az illetőnek.

Köszönet.


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt laboratóriumi eltérések ténylegesen heveny bakteriális gyulladás általános laboratóriumi jeleinek felelnek meg. Sajnos Ön csak azt írta le ami a labor jelzése szerint eltér a normálistól, így én nem tudhatom, hogy mi minden az ami elvileg nem tér el - hogy minden általam szükségesnek vélt vizsgálat elkészült, és azok negatívak, vagy esetleg a kérdéses vizsgálatok el sem készültek.

Egy gyulladásos helyzet igen részletesen körüljárható a laboratórium lehetőségeivel is. Egyrészt célszerű megfigyelni a fehérvérsejt fajták mindegyikének a mozgását (monocita, eozinofil sejt), másrészt a süllyedés aktuális állapotát, az úgynevezett akut-fázis szérum fehérje képet (CRP, ferritin, összfehérje, albumin, esetleg immunglobulinok, fibrinogén), a máj, a vese, az izomszövetek, a vasanyagcsere állapotát. Ezekből a vizsgálati eredményekből kizárásos alapon tovább lehet jutni.

A következő lépés akut gyulladás esetében a specifikus kórokozó, vagy kórokozó család felderítése - vizsgálható a szérum procalcitonin szint, láz esetén hemokultura tenyésztés, és az adott körülmények között a liquor-vizsgálat is indokolt, mikrobiológiai ellerőrzésre is. Lévén hogy több mint egy hónap eltelt, a szerológiai vizsgálatoknak is helye van (borrelia burgdorferi, CMV, EBV, stb.)

A konkrét probléma tisztázásában azonban egyértelműen a laboratóriumi vizsgálatoknak csak kiegészítő szerepük van. A neurológiai és képalktotó vizsgálatok azok, amelyek a probléma felderítésére képesek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

TSH  2009. január 30. 07:49   #552 

Kedves Doktor Úr!

30 eves lany vagyok, 1 honappal ezelott elmentem egy altalanos orvosi kivizsgalasra es a laborvizsgalatnal kiderult hogy valamilyen autoimmun betegsegem van, a TSH ertekem alacsony: 0.1 mIU/l. Az orvosom pajzsmirigy tulmukodesre gyanakodott, igy elkuldott megegyszer vervetelre. A masodik vervetel alapjan az orvosom szerint nincs pajzsmirigy tulmukodesem, de elofordulhat hogy pajzsmirigy alulmukodes fog kialakulni nalam. Mivel tuneteim nincsenek igy arra kert 1 honap mulva ismeteljuk meg a vizsgalatot.
A heten elmentem ismet vervetelre, aminek az eredmenye a kovetkezo lett:

TSH: 0.08 mIU/l
Free T4: 13 pMOL/L
Free T3: 5.1 pMOL/L

Az orvosom szerint ha nincsnenk panaszaim, akkor eleg megismetelni a vizsgalatot 2-3 honap mulva.
Kérésem az lenne, hogy szíveskedjen megírni, mi az On velemenye!
Valaszat elore is koszonom!
Tisztelettel:
B. Anett



Kedves Anett!

A pajzsmirigy működéssel, a kezeléssel kapcsolatos kérdésekhez sajnos nem tudok hozzászólni, mert nem értek hozzá - ezzel a témával belgyógyász - endokrinológus szakembert kell keresnie.

A leletei alapján a TSH érték változatlan volt, és mivel a TSH-ra jellemző, hogy igen "lustán" követi a pajzsmirigy állapotát, a kezelőorvosának a javaslatával, miszerint 2-3 hónap műlva kellene újra ellenőrizni a TSH értéket, magam is egyetértek - előbb ugyanis nem igazán fog látszani sok minden. Természetesen ha időközben panaszai vagy tünetei jelentkeznének, akkor célszerű orvoshoz fordulnia.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Anikó  2009. január 29. 23:29   #551 

Nagymamám vizeletében amorph szemcséket találtak. Mitől lehet ez és mi a teendő?


Kedves Anikó!

Az amorph szemcse azt jelenti, hogy a mikroszkóp alatti vizelet-üledék vizsgálat során olyan szemcséket talál a vizsgálaó, amelyek nem hasonlítanak a szokásos ismert összetételű kristályokhoz, sejtekhez, kicsapódott szerves anyagokhoz. Ennek a leletnek nem kell komolyabb jelentőséget tulajdonítani, amennyiben a vizelet-vizsgálat nem mutatott egyéb eltérést, nincs a dologgal további teendő.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

turulmadár  2009. január 29. 23:26   #550 


Tisztelt Doktor Úr!

Nekem 4 hónapja diagnosztizálták, hogy pajzsmirigy alultermelésem van. L-Tyroxin nevű tablettát kaptam rá.
A kérdésem az lenne, hogy a pajzsmirigy betegségtől, a gyógyszertől lehet- e mellnagyobbodásom vagy más oka van. Nőgyógyászatilag rendben vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsanna


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére sajnos nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá. Javaslom, hogy kérdezze meg belgyógyász endokrinológustól a kérdését.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Aggódó kismama  2009. január 29. 23:24   #549 

Tisztelt Doktor úr!
33. hetes iker terhes kismama vagyok, két petéjű fiú ikrekkel. Pénteken csináltattam teljes vérképet, melynek itt az eredménye, és több érték kisebb eltérést mutat.

Vörösvértest: referencia tartomány: 4 - 5.20 nekem 3, 97
Haematokrit: ref: 0,35-0,45 nekem 0, 34
Hyperchromasia: 0-4 nekem 8,7, tehát a duplájánál is több.

Legjobban ez az utolsó érték érdekel, tudom hogy valami túlfestett sejt, de nem tudom az én esetemben egészen pontosan mit jelent.

Mit jelent ez egész pontosan? Veszélyben vannak-e a babáim vagy én, vagy mindhárman?
Milyen megoldást javasol, hogy ez rendeződjön?


Várom mielőbbi válaszát.
Üdv




Tisztelt Aggódó Kismama!

A leletek értékelését csak akkor tudom elvégezni, ha megismerem a tartalmukat. A kóros eredmények önmagukban sajnos nem elegendőek a véleményalkotáshoz.

Az Ön által leírtak a vérkép leletből származnak, és a vörösvértestek számbeli és minőségi eltérésére utalnak. A látható részlet alapján vérszegénység (anémia) feltételezhető, melynek a tényleges oka nem ítélhető meg. Ha a sejtek átlagos űrtartalma (MCV) magasabb - kb 100 fL körüli, vagy e feletti - akkor felmerülhet a B12 vitamin relatív vagy valós hiánya - ebben az esetben szoktak a vörösvértestek hyperchromasiát mutatni - a kromoszóma, mag állomány nem tűnik le belőlük teljesen az érés során - ezt néhány vérkép automata képes elkülöníteni az érett sejtektől, és az arányukat index formájában a leleten közli.

Mindez amit az elemzésben írtam természetesen csak feltételezés, mert nem ismerem a tényleges eredményeit, a vas szintjét, a transzferrint, szolubilis transzferrin receptor szintet, a ferritin szintet és nem utolsó sorban a B12 és folsav szinteket sem. Amennyiben ezek rendelkezésre állnak, és megírja őket szívesen leírom a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tímea  2009. január 29. 23:11   #548 

Tisztelt Doktor Úr!
A nőgyógyászom hüvelyváladékot vett le tőlem,melyet elküldött mikrobiológiai vizsgálatra,baktériumot keresve.Az eredmény megérkezett,azt mondta nincs okom aggódásra,felírt egy tablettát.De sajnos az eredményt nem tudom értelmezni,ebben kérném segítségét,mit is jelentenek ezek?
PENICILLIN G.V.....MÉRSÉKELTEN ÉRZÉKENY
AMPICILLIN(SEMICILLIN.AMPLITAL)......ÉRZÉKENY
AMOXYCILLIN..........ÉRZÉKENY
PIPFRACILLIN(PIPRI).......ÉRZÉKENY
MEZLOCILLIN(BAYPEN).......ÉRZÉKENY
AZLOCILLIN(SECUROPEN).......ÉRZÉKENY
AMOXYCILLIN+CLAVULANIC ACIO(AUGMENTIN).......ÉRZÉKENY
AMPICILL JN+SULBACJAM(UNASYN)........ÉRZÉKENY
PIPERACILLIN+TAZOBACTAM(TAZOCIN)......ÉRZÉKENY
ERYTHROMYCIN és vagyROXITUROMYCIN(RULID)........MÉRS.ÉRZ.
CLINDAMYCIN(DALACIN).......REZISZTENS
TETRACYCLIN(TETRAN).....MÉRS.ÉRZ.
CHLORAMPHENICOL(CHLOROCID)....ÉRZ.
GENTAMYCIN.........MÉRS.ÉRZ.
TOBRAMYCIN(BRULAMYCIN)...........MÉRS.ÉRZ.
SULFAMETHOXAZOL+TRIMETOPRIM(SUMETROLIM).....RE ZISZTENS
NITROFURANTOIN.........ÉRZ.
CIPROFLOXACIN(CIPROBAY)..........MÉRS ÉRZ.
VANCOMYCIN(VANCOCIN)..........ÉRZ.
TEICOPLANIN(TARGOCID)........ÉRZ.

Segítségét előre is köszönöm!


Kedves Tímea!

A lelet egy kórokozó rezisztencia vizsgálata 20 különböző antibiotikumra. A rezisztencia-vizsgálat azt jelenti, hogy a vizsgálati anyagban talált baktériumot laboratóriumi körülmények között összehozzák az itt felsorolt 20 különböző baktérium-ellenes gyógyszerrel (antibiotikummal), és megállapítják, hogy a kórokozó elpusztul-e az adott gyógyszertől (ezek az "ÉRZÉKENY" jelölésű szerek, vagy esetleg vidáman növekszik a gyógyszer jelenlétében (ezek a "REZISZTENS" jelzésű szerek.

A kezelő orvos a kórokozó ismeretében (ezt - kórokozó nevét - Ön nem írta meg), a fertőzés helye, és az érzékenynek jelzett antibiotikumok elemzése alapján eldönti, pontosan melyik gyógyszer adása célszerű a fertőzés leküzdéséhez. Ennek a leletnek az értelmezése kizárólag a kezelő orvos dolga.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Mária  2009. január 29. 23:04   #547 

Tisztelt Doktor úr! Csak egy kérdésre szeretnék választ kapni ! Akút léguti fertözés után diagnosztikált exsudatív perikarditída okozója lehet-e chlamydia pnem, jelenlegi labor érték IgG pozitív,IgA negatív,mykoplazma pn. negatív ?Válaszát köszönöm !


Kedves Mária!

A kérdését sajnos nem értem, de leírom azt, amit levezettem a mondatából:

ha jól értem, akkor egy exsudativ pericarditis (szív-savóshártya gyulladás) kórokozójaként a chlamydia pneumoniae kórokozót feltételezik annak szerológiai vizsgálata alapján (ami esetében az IgG emelkedett volt, az IgA pedig nem volt mérhető), másrészt a mycoplasma pneumoniae kórokozó szerológiai vizsgálata negatív volt.

Amennyiben a kérdése arra vonatkozik, hogy a pericarditis okozója lehet-e a chlamidia pneumoniae, akkor a válaszom igen. A konkrét esetben viszont nem tudom megmondani, mert a szerológiai vizsgálat és a pericarditis közötti összefüggés nem egyértelmű - a kórokozót a pericardiális folyadék-gyülemből kellene kimutatni ahhoz, hogy ez a kérdés eldönthető legyen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vérkép  2009. január 29. 22:42   #546 

Arra kérnék választ,hogy a fehérvérsejt számának mi a referencia tartománya.A választ előre köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A fehérvérsejt-szám referencia-tartománya életkor- és mérőberendezés-függő.

Felnőtteknél a laborunkban használt Sysmex 2100 típusú berendezés esetében a fehérvérsejt-szám referencia értéke: 4,0 - 10,0 G/L

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Kreatin-kináz  2009. január 29. 22:40   #545 

Tisztelt doktor úr!

Édesapám 85 éves, 20 éve szed vérnyomáscsökkentőt, és 8 éve időnként bevesz 1 Nitromint tablettát (ezt szintén a háziorvos írja fel neki), amikor szúr a szíve. 1 hónapja szívinfarktuson esett át, és a zárójelentésében vastagon kiemelték, hogy a kórházba kerülésének napján 424 volt a vérében a kreatin-kináz (CK) szint, ami 4 nappal a katéteres értágítás és sztent-beültetés után lecsökkent 83-ra. A régi laborleleteit átnézve vettem észre, hogy már 2003-ban is jóval magasabb volt a kreatin-kináz aktivitás a határértéknél (0-190), 2003. júniusában 561, decemberben pedig 702. Mit jelent mindez? Lehetséges, hogy akkor is infarktusa volt, és nem is tudott róla? Ilyen laborértékek láttán nem kellett volna a háziorvosnak már 2003-ban beutalnia őt a kardiológiára?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:

N. Krisztina


Kedves Krisztina!

A kreatinin foszfokináz - vagy más néven kreatinin kináz, CK - az izomszövetből felszabaduló enzim, ami az izom károsodásakor kerül a keringésbe. Ezenkívül az idegszövetből is felszabadulhat egy speciális fajtája.

A szívizomban az úgynevezett MB tipus található, a labor leleteken ez CK-MB módon van jelölve. Amikor a laboratórium CK meghatározást végez, akkor az összes ilyen enzim aktivitását megméri, függetlenül attól, hogy honnan származik. Amennyiben az "össz" CK emelkedett, akkor szabály szerint a CK-MB meghatározást is el kell végeznie.

Ha valakinél az össz CK emelkedett, annak sok oka lehet, ezek közül csak az egyik a szívizom károsodás. Jelentős (több százas, ezres) CK emelkedést okozhat a megerőltető fizikai aktivitás (még a séta is - annak, aki nem szokott hozzá), esetleg fizikai munka (edzés, torna), de ugyancsak emelkedett szintet okozhat bármilyen izomsérülés is (húzódás ütés, nyomás, elesés, de például az izomba adott injekció is kóros CK emelkedést okozhat).

A szívizom infarktus diagnózisa nem a laboratóriumi eltérésen alapul. A legfontosabbak a tünetek, majd utána az elektrofiziológiai jelek (EKG). A labor az infarktus kialakulását követően pár órával elvileg először a myoglobin szint emelkedését tudja kimutatni - de ezt kevés helyen végzik főként azért, mert a betegen történő bármilyen beavatkozás szinte biztosan megemeli a myoglobin szintet, így nem lehet használni a tényleges ok tisztázására.

Három-négy óra múlva elkezd a CK-MB emelkedni, majd ezt követően az infarktus után 6 órával a legfontosabb laboratóriumi vizsgálható anyag a troponin ("T" vagy "I") is emelkedni fog - ez specifikus a szívizomra. Ekkorra az infarktusos beteg általában már a legtöbb beavatkozáson túl van.

Természetesen előfordulnak a szívizom kisebb károsodását okozó mikro-infarktusok, amelyek esetleg CK (CK-MB, troponin) emelkedést is okozhatnak - azonban a megfelelő tünetek és EKG hiányában ezeket nem szokták feltétlenül észlelni, és kezelni.

Összefoglalva tehát a szívizom infarktusnak a kritériumai: a tünetek és az EKG, a labor csak később jelez, és inkább a szövődmények felfedezésére alkalmas, mint a diagnózis gyors felállítására. Egy adott CK emelkedést nagyon sok minden okozhat, általában nem szívizom károsodás, de ha mégis az okozná, akkor a megfelelő tünetek jelentkezésekor, illetve a látható EKG eltéréskor az állapot biztosan felismerhető - ebben a laboratórium csak kiegészítő segítség lehet csupán.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Trombocita  2009. január 29. 22:18   #544 

Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyámnak már másfél éve fáj a szája, nyelve. Fájt, égett, bordós szine volt. Füszeres, savas, gyümölcsös étel csipte, marta, darabos étel sértette a nyelvét, torkát. Ez a túlérzékenység most is fennáll. Csak pépeset eszik és csak 6-7 féle ételt. Nagyon legyengült és erőtlen. Ha kicsit darabos vagy savas ételt eszik másnap fáj a nyelve, és bordós a szájaszéle is. A gyomortükrözésnél a gyomorban és a nyelőcsőben felmaródást állapitottak meg és epés refluxot. Proktológus is fájó, csipő érzés miatt megvizsgálta és szintén felmaródást észlelt. Vérképe jó, kivéve Ca 2.03, Trombocita másfél éve mióta ez a nyelvfájás kezdődött alacsony: 139.
Kérdésem, hogy a Trombocita szám miért csökkent le ennyire?
Ez az érték 83 éves kornak megfelelő-e, ha nem, milyen gyógymódot és hol kezdeményezzünk?
A nyálkahártya túlérzékenysége kapcsolatba hozható-e az alacsony Trombocita számmal?
Az erőnlét visszaszerzéséhez mit javasolna a Doktor Úr?

Tisztelettel Anna


Kedves Anna!

Sajnos a kérdéseinek nagy részére nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá. Ezekkel belgyógyászhoz, immunológushoz, esetleg bőrgyógyászhoz célszerű fordulni.

A trombocita érték esetében igen nagyok az individuális eltérések, másrészt kétségtelenül idősebb korban a vérképzés is - mint minden biológiai folyamat - az öregedés jeleit mutatja, és kevésbé hatékony, így a trombocita szám is alacsonyabb lehet. Ugyanakkor - amennyiben lehetőség van rá - célszerű lenne megismételni a vélrkép vizsgálatot, esetleg külön odafigyelve arra, hogy a mintavételt követően nem sok idő múlva (egy órán belül) kerüljön lemérésre a levett vér - igen gyakran a trombociták nagy része a kémcsőben, a feldolgozásra várva bomlik el. Ha egy újabb vérvételre is sort kerítenek, akkor a vérkép mellett javasolnám a folsav és a B12 vitaminok meghatározását is - és amennyiben lehetséges, a holotranszkobalamin szintet is (ez az úgynevezett aktivált B12 vitamin, melynek központi szerepe van a vérképzésben, a memória és gonydolkodási funkciók fenntartásában, és nem utolsó sorban a jó kedély, étvágy fokozásában). Idős korban ez a vitamin igen gyakran eltűnik, szintje jelentősen lecsökken. Pótlása irodalmi adatok alapján főként szájon át, igen nagy mennyiségben bevitt B12 vitamin formájában lehetséges (Hazánkban nem igazán érhető el a szükséges kiszerelés - 100-300 mg/kapszula, én magam hasonló helyzetben EU országból, interneten keresztül rendelve szereztem be).

Ugyanakkor a többi B vitamin (B2, B6), illetve az aktivált D vitamin is sokat segíthet - és természetesen nem szabad megfeledkezni a C vitaminról sem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

nazsimazsi  2009. január 29. 22:07   #543 

Tiszelt Doktor Úr!

A kisfiam 8 hónapos és 7400 gramm volt, amikor az alábbi laboreredmények születtek:

Fehérvérsejt 9,9 G/I
Vörösvérsejt: 5,1 T/L
Hemoglobin 127,0 g/L
Hemotokrit 0,36 L/L
MCV 70,5 fL
MCH 24,9 pg
MCHC 353,0 G/I
RDW 14,1 %
Trombocita 413 G/I
Neutrofil 20,3 %
Eozinofil 2,9 %
Bazofil 0,8 %
Limfocita 69,0 %
Monocita 3,7 %
LUC 3,3 %
Absz. eozinofil 0,3 0/00
Fehérje negatív
Cukor negatív
Aceton negatív
UBG normál
Bilirubin negatív
Nitrit negatív
Hemoglobin/vvs negatív
ph 5.5
Fajsúly 1,005
Vizelet üledék:
Vörösvérsejt: norm.
Fehérvérsejt: norm.
Laphámsejt: norm.
Baktérium: negatív
Glukóz 4,7 mmol/L
Karbamid: 2,6 mmol/L
SE Kreatinin 19 umol/L
Vas 11,2 umol/L
Transferrin 2,4 g/L
Nátrium 137 mmol/L
Kálium 5.0 mmol/L

A leleten a fiam értékei mellett ott szerepelnek a normál értékek tól-ig.

Ennek alapján több eredmény is a normál határértékektől eltér. Megpróbáltam egy kicsit utánajárni az interneten, hogy melyik érték mire utalhat, és az egyik, nevezetesen az SE Kreatininről olvastak alapján nagyon elkezdtem aggódni. Az SE Kreatinin - amit ha jól értelmezek a vizeletbből mutattak ki - 19 lett, holott a normál érték 53-100. Az alacsony érték elviekben jelenthet izomsorvadást is. Ettől nagyon kétségbe estem, tekintettel arra, hogy az öcsémnek izomsorvadása van, amely öröklődő. Annyit sikerült még megtudnom, hogy az érték függ életkortól, nemtől, testsúlytól is. Szeretném megkérni, hogy értelmezze nekem a fiam leletét ebből a megközelítésből. Kell aggódnom az izomsorvadás lehetősége miatt a laboratóriumi eredmény alapján? Menjünk valamilyen vizsgálatra, tegyünk valamit?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel

N. Zsanett




Tisztelt Asszonyom!

A gyermek kreatinin értékét a vérsavóból mérték (SE Kreatinin - szérum kreatinin). Ennek referencia értéke 6-12 hónap közötti csecsemők esetében, enzimatikus meghatározást alkalmazva 18 - 35 ©mol/L. A kreatinin szint szoros összefüggést mutat a testtömeg index (body-mass index, BMI) mutatóval - magyarán a test fejlettségével. Ha kevesebb az izomszövet, kevésbé erőteljes a test az életkor-csoporthoz képest, akkor alacsonyabb a kreatinin szint. Ugyanez igaz a csökkent testi- izom aktivitás esetén - ugyanis ez a legfontosabb forrása a mérhető kreatininnek.

A kapott érték a rendelkezésemre álló információk alapján nem tér el a korcsoportban várt (referencia) értéktől. Ennek ellenére ez az eredmény az esetleges izomsorvadásos megbetegedést nem tudja kizárni, de alátámasztani sem - arra más tipusú vizsgálatok hivatottak.

A karbamid szint (2,6 mmol/L) is megfelel az életkor szerinti szintnek (1,8 - 6,0 mmol/L). Ugyanez igaz a szérum vas esetében is (6-12 hónapos csecsemő referencia értéke: 5 - 24 ©mol/L.

Összességében nem látok olyan értéket, ami eltér a gyermek életkorának megfelelő referencia tartománytól. Az általam felsorolt eredmények viszont mind eltérnek a felnőttekre megadott tartományoktól - elképzelhető, hogy e miatt volt több eredmény is "megcsillagozva" a leleten.

Szerintem az adott laboratóriumi vizsgálatok nem adnak okot az aggodalomra - ugyanakkor az örökletes izomsorvadás lehetősége miatt javaslom, hogy keressék fel azt az intézményt/orvost, aki az öccsét gondozza, és kérjék ki a véleményét, illetve a gyermek vizsgálatát. De hangsúlyoznám, hogy nem az aktuális laboratóriumi lelet alapján, hanem az örökletes komponens tisztázása céljából.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

labor  2009. január 29. 21:28   #542 

Tisztelt Doktor Úr!

Véleményét szeretném kérdezni, hogy a labor vizsgálat eredményemben eltérő adatok mire utalhatnak?

Vvt átl. Hb tart(MCH) 26,60 pg
Eosinophyl 8,40%
Látens vaskötő kapacitás 57,4 umol/l
Teljes vaskötő kapacitás 71,2 umol/l
Koleszterin 6,76 umol/l


Válaszát elölre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Molnár Eszter


Kedves Molnár Eszter!

A laboratóriumi leletet csak akkor tudom véleményezni, ha azt van alkalmam megismerni. Sajnos a referencia tartománytól eltérő eredmények ismerete nem elegendő, mert egyrészt a hazai laboratóriumokban a referencia-értékek kezelése nem mindig következetes (előfordulhat, hogy nem minden arra érdemes értéket jelölnek csillaggal), másrészt azon vizsgálatok esetében, amelyeket nem írt le, nem tudhatom, hogy elkészültek és tartományon belüli értéket adtak-e, vagy esetleg nem is történt meg az általam feltételezett vizsgálat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

HBV hordozó?  2009. január 29. 21:24   #541 

Tisztelt Doktor Úr!

2 évvel ezelőtt szültem. A szülést követően /4 hónap múlva/ az őssejt levétel kapcsán
lett egy HBsAg pozitív leletem. A terhességem alatt is kétszer nézték, akkor mindig negatív volt. Sőt a köldökvér is negatív. A háziorvosom akkor kért egy megerősítő vizsgálatot /3 héttel később/, ahol a HBsAg és az anti- HBc-m is negatív lett. Ebben az időszakban a GOT,GPT, gamma -GT és a bilirubin értékeim bőven a hatérérték alatt voltak. Ezzel aztán lezárták a folyamatot és azt mondták, hogy az előző az egy állpozitív lelet lehetett.

Most 2 évvel később viszont egy rutin vérvizsgálat kapcsán nagyon magas össz illetve direkt bilirubin értékeim születtek. Total: 57, Direkt: 8 . A GOT,GPT gamma-GT az továbbra is tökéletes. Ezeken felül még a vörösvérsejt szám / 5,25 T/L/ és a LYMPH absz szám/ 3,55 G/l/ ami emelkedettebb. A többi értékem viszont rendben volt.

Hasi UH-om negatív.

Ön szerint hizárható-e a HBV vírushordozás? Ugyanis a háziorvosom szerint ezekkel az értékekkel nem kell foglalkozni, és a hepatitisz ügy szerinte kizárható. Viszont én félek ha nem is magam ,de a gyermekem miatt ,akit a pozitív lelet időszakában még szoptattam.

Viszont akkor mi állhat az emelkedett értékek hátterében?
Panaszaim nincsenek, viszont gyakran érzek a számban valami furcsa ízt, és a szemem mostanában nagyon véreres.

Válaszát előre is köszönöm: Egy 28 éves aggódó anyuka.


Tisztelt Asszonyom!

A hepatitis B vírus okozta fertőzés egy folyamat, aminek különböző szakaszai, fázisai vannak, és ekkor esetlegesen nem egyértelmű a vírus vizsgálata céljából végzett tesztek eredménye. A HBsAg az alapvizsgálat, ami az esetek többségében pozitív HBV fertőzés esetén, de nem feltétlenül - másrészt nem ritka az ál-pozitív érték, ilyenkor szükséges a HBsAg konfirmációs teszt elvégzése.

Ha jól értem a levelét, akkor az őssejt vizsgálatok kapcsán végzett szerológia során ilyen igazoló/megerősítő vizsgálat nem történt a HBsAg pozitivitást követően.

Az aktív vírus jelenlét mutatója a HBsAg, a fennálló aktív védekezés jele az Anti-HBsAg antitest kimutathatósága (ez utóbbi szólóban pozitív vakcinálás után is). Az agresszív vírus-szaporodás jele a HBeAg és HBcAg megjelenése, illetve az ellenük képzett antitest kimutathatósága. A májsejtek érintettsége krónikus HBV betegség esetében általában az SGPT enzim enyhe emelkedésére szokott korlátozódni (a referencia tartomány kétszeresét szokta mutatni).

A leírtak alapján nem tartom valószínűnek a HBV fertőzöttséget, de javaslom, hogy ennek közvetlenül nézzen utána. Célszerű elvégeztetni a következő vizsgálatokat: HBsAg, HBcAg, HBeAg, anti-HCV, SGOT, SGPT, ALP, gamma-GT, bilirubin, vizelet-általános, vérkép, süllyedés, LDH.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  26 27 28  29 30  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!