orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  28 29 30  31 32  következő oldal
Kérem segítsen!  2009. február 5. 07:27   #600 

Kedves Doktor úr!

Szeretném megtudni hogy pontosan mi mit jelent a vérvételi leletemen.
Leírnám önnek azokat az eredményeimet, amelyek be lettek csillagozva.
KÓD VIZSGÁLAT NEVE EREDMÉNY REF.TARTOMÁNY
N101 WBC fehérvs.szám * 11,3 G/l 4.0 11.0
N108 RBC vörösvs.szám * 5,79 fl 3,90 5.60
N109 HGB * 156 g/l 120 155
N113 MCHC * 318 g/l 320 360
N117 MPV * 12,8 fl 5,0 12,0
N013 koleszterin * 6,3 mmol/l 2,8 5,9
N014 triglicerid * 2,95 mmol/l 0,55 1,60
Ezek azok az eredményeim amelyeket csillaggal jelöltek meg.
Azt még elszeretném mondani hogy, most lábadozom az infulenza járványból, talán annak a jelei még?
Vagy lehet még attól eltérés hogy szedem a multi-tabs immuno-t, és előtte meg a magne b6-ot?
Mert sajnos amitől megvagyok ilyedve az az, hogy mostmár nem csak a munkahelyemen, hanem mindig gyomoridegem van. Sokszor van hányingerem, bokákolok, de hányni nem hányok. Van olyan amikor belső remegést érzek és szédülök. Kérem ha tud erre valami megoldást hogy ezzel a panasszal, milyen vizsgálatokra kérjek beutalót, kérem írja meg nekem.

Előre is köszönöm szives segítségét.

Tisztelettel és köszönettel: Andrea


Tisztelt Hölgyem!

A fehérvérsejtek száma enyhén emelkedett - ez lehet az influenzás állapot következménye. A vörösvértest szám, a hemoglobin goncentráció (HGB), az átlagos vörösvértest hemoglobin tartalom (MCHC) és az átlagos vérlemezke, trombocita űrtartalom (MPV) ugyancsak emelkedett - ennek a legvalószínűbb oka, hogy a mintavételt megelőző 6-12 órában betartva az előírást ténylegesen nem evett és ivott semmit - de így a folyadékbevitel is lényegesen alacsonyabb lehetett, ezért koncentráltabb az eredmény a szokásosnál.

Javaslom, hogy egy héttel a korábbi vérvétel után célszerű egy ellenőrző vizsgálatot végeztetni, ekkor ügyeljen arra, hogy a vérvételt megelőző 6 óra során táplálékot ne fogyasszon, cukor és zsírtartalmú (tej, tejszín) folyadékot sem, viszont vizet, "üres" teát pedig normális mennyiségben igyon.

A vér zsír paraméterek közül kettő eredményét írta meg, ebből messzemenő következtetést levonni sajnos nem tudok, ismernem kell az LDL- és a HDL-koleszterin értékeket is - függetlenül attól, hogy azok a referencia tartományon belüliek voltak-e.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

EBS  2009. február 4. 21:41   #599 

Tisztelt Doktor úr!

Egy régebbi, másnak írt válaszában azt olvastam -ha jól emlékszem-, hogy az EBV kimutatására a legtöbb labor nem korszerű tesztet használ, ezért megkérdőjelezhető a negatív eredmény.
Szeretném megkérdezni, tudna-e ajánlani olyan labort, rendelőt, ahol nagy pontossággal és megbízhatósággal ellenőrzik ezt a vírust.

Mononucleosis-szerű tüneteim voltak, a törökbálinti tüdőgyógyintézet laborjában (állítólag korszerű?) negatív lett a "Mononuc. infekt."
Az Ön korábbi írását olvasva a laborok ezirányú virus-tesztjeiről egyre bizonytalanabb vagyok, ezért kérem a segítségét.

Egyébként milyen vírusok tudnak még hasonló, egész testtájéki enyhe nyirokcsomó érzékenységet és enyhe duzzanatot okozni?

Köszönöm
Tisztelettel,
Gábor


Kedves Gábor!

A mononukleózis tünetcsoport kórokozói elsősorban az Epstein Barr vírus (EBV), a cytomegalo vírus (CMV), illetve a toxoplasma gondii nevű parazita szokott lenni. A korszerű megközelítés az, ha a kórokozók elleni IgG, IgM antitestek koncentrációját mérik, az EBV esetében pedig pluszban a korai antigén elleni antitestet (EBV-EA IgM, IgG), a vírus kapszid (tok) antigén elleni antitestet (EBV VCA IgG), illetve a vírus "mag" antigénje elleni antitestet (EBNA IgG). A laborokban használatban levő mononukleozis teszt is alkalmazható, csak a teszt érzékenysége és specificitása elmarad a leírtaktól.

Ezek a vizsgálatok számos laborban elérhetők (OEK - Országos Epidemiológiai Központ; illetve a saját laborunkban is - vérvételi helyek tekintetében a corden@corden.hu e-mailre küldött kérésre tájékoztatni fogom).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Chlamydia  2009. február 4. 21:32   #598 

Tisztelt Doktor Úr!

Chlamydia fertőzést vérvizsgálatból is kimutaható?Válaszát köszönöm.Mi ennek a röviditése egyébként?Nőgyogyászok,hogy tüntetik fel a laborpapíron?


Tisztelt Érdeklődő!

A chlamidia nevű sejten belüli kórokozónak két tipusa okoz emberi megbetegedést - a chlamydia trachomatis (szexuálisan terjedő fertőzés, mely a nemi szervek területén és a szem kötőhártyáján okoz tipusosan megbetegedést; valamint a chlamydia psittaci, amely az úgynevezett atipusos tüdőgyulladások egyik kórokozója lehet. Mindkettő kimutatható szerológiai vizsgálattal is, ilyenkor a vérben az IgG és IgM tipusú antitesteket mérjük. Ez a vizsgálat azonban nem tudja tisztázni a szervi lokalizációt, nem sok információval szolgál, ezért a szexuálisan terjedő fertőzések vizsgálatakor inkább a húgycsőből, hüvelyből, méhnyakból vett minták vizsgálata szokott eredményt adni. A laborpapíron minden labor más módon tünteti fel a választható vizsgálatokat - mi például teljes egészében kiírjuk a kérőlapon a kórokozók nevét.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


30 éves kismama  2009. február 4. 21:27   #597 

Tisztelt Doktor Úr! Kérem szépen mondja el véleményét a következő eredményről:
A vizsgált markerek eredménye: PAPP-A szint: 115.00 miu/L 0.05 MoM
Szabad ß-hCG szint: 51.5 Ng/mL 1.84 MoM
Tarkóredő vastagsága (NT): 1.60 mm 1.02 MoM
A szűrővizsgálat eredménye: ***pozitív***
Kockázat a Down-kór előfordulására: 1:120
Kockázat a 18-as triszómia (Edwards-kór) előfordulására: kevesebb, mint 1:50 000
A családunkban sem a férjem sem az én részemről, soha nem volt semmi ehhez hasonló betegség. A vérvétel 12 hetesen történt. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Nagyné.


Tisztelt Asszonyom!

A lelet kiértékelésével kapcsolatban (mivel ez egy igen speciális lelet, és a kockázat-kalkuláció módszere több féle is lehet) elsősorban a vizsgálatot végző laboratórium szakemberét kellene megkeresni.

A rendelkezésemre álló adatok alapján azt látom, hogy a 21-es kromoszóma triszómiájával kapcsolatos kockázat magasabb az életkor-csoportjában szokásosnál, ilyenkor célszerű a terhességet gondozó nőgyógyász által javasolt genetikai tanácsadáson részt venni, és adott helyzetben ha az ismételt laborvizsgálat hasonló eredményt ad, akkor amniocentézist, chorion-boholy vizsgálatot elvégeztetni az esetleges kromoszóma rendellenesség kiderítése céljából.

Itt a tényleges eltérést a placentáris acidikus polipeptid-A (PAPP-A) érték mutatja, ezt az ultrahang vizsgálat nem támasztja alá (az a tartkóredő vastagságot rendben találta). A vizsgálatot az Ön helyében megismételném. Esetleg másik szűrőközpontban is.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Péter  2009. február 4. 21:15   #596 

Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül egy hónapja nem mindig előjövő enyhe fájdalmak, néha szúrások vannak a köldökömtől jobbra. Nappal amikor dolgozom és éjjel nem igazán érzem de ha leülök és pihenek akkor jelentkezik inkább. A háziorvosom próbálta kitapogatni de nem fájt nyomásra inkább csak kicsit érzékeny volt. Elküldött Vér és vizelet minta vételre , és most fogok Ultrahang vizsgálatra menni. A vizelet minden eredménye jó, A vérvétel eredményénél
A Totál bilirubin értéke 53umol/l
a Konjugált bilirubin értéke 10umol/l
a Többi érték mind a Ref. tartományon belüli értékű

A háziorvosom szerint a magas bilirubin érték nem baj, ő a UHT eredményét várja.
Én úgy gondolom köze lehet ennek az értéknek a bajomhoz
Ön mit gondol erről ?

Üdvözlettel.


Kedves Péter!

Sajnos a megadott információ alapján nem tudok véleményt mondani. A leletet akkor tudom kiértékelni, ha lehetőségem van a megismerésére. Abból, hogy a többi érték a referencia tartományon belül van, sajnos nem tudom, hogy milyen vizsgálatok készültek el ténylegesen, másrészt a tapasztalataim szerint a hazai laborokban a referencia tartományok informatikai kezelése nem következetes, ezért előfordulhat, hogy olyan érték, amelyik nem kapott jelölést, még sincs a várt tartományban.

Az Ön esetében mindenképpen kíváncsi lennék a gyulladásos paraméterekre (vérkép - azon belül a fehérvérsejtszám, illetve a fehérvérsejtek sejtjeinek eloszlása fontos; süllyedés, CRP, ferritin, összfehérje, albumin). Ugyancsak fontosak a máj állapotát leíró vizsgálati eredmények (SGOT-ASAT, SGPT-ALAT, GGT, ALP, bilirubin, LDH, esetleg HBsAg, Anti-HCV).

A magas bilirubin érték bizonyos esetekben örökletes enzim-eltérések miatt tényleg nem jelent komolyabb problémát - azonban ezt mindenképpen célszerű tisztázni - mégpedig úgy, hogy minden szóba jöhető komolyabb kórképet ki kell zárni - nyilván az orvosa is ebből a célból kezdeményezte az ultrahang vizsgálatot is.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Magas CRP és WE érték  2009. február 4. 21:06   #595 

WBC:11,2 Se Vas:15,3 Vércukor:5,0
RBC:4,1 Na:141 Cholesterin:5,8
HGB:123 Kálium:4,4 Trigricerid:0,85
HCT 0,37 Chlorid:108 HDL chol:1,5
MCV :90 Calcium:2,2 CN:4,8
MCH:29,9 GOT:25 Kreatinin:75,0
MCHC:332 GPT:26 Hugysav:185
Thrombocyta:320 Alk.foszf:285 CRP:50,9
we:50 GGT:33 CK:250
LDH:385
Amylase:185

Tisztelt Doktor Úr!

Előző levelenben nem közöltem elég eredményt ezért leírtam a teljes labort.
Leírom újra a paszaimat:alhasi és deréktáji fájdalmam volt,erre antibiotikumos kezelést követően csökkentek,de újra előjöttek.

Válaszát erlőre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt eredmények alapján egy folyamatban levő gyulladás jelei látszanak (11,2 fehérvérsejtszám, emelkedett süllyedés, és ugyancsak magas CRP). Az elvégzett vizsgálatokból látszik, hogy a gyulladás a májat, epehólyagot, epeelvezetést nem érinti.

A további részletek tisztázásához azonban más vizsgálatokra is szükség van: egy általános vizeletvizsgálat mindenképpen kellene a húgyúti érintettség tisztázása miatt (előző levelében említette az ultrahang vizsgálat által leírt vesegyulladást), illetve egy minőségi vérkép (vagy "teljes" vérkép), hogy az emelkedett fehérvérsejtszám tényleges összetétele ellenőrizhető legyen.

A vesegyulladás megléte, illetve annak az oka mindenképpen tisztázandó. Sajnos a két levélből nem derült ki számomra az Ön neme és életkora, de amennyiben Ön nő, akkor a ciklus vizsgálata is indokolt lehet (hormon vizsgálatok, illetve az esetleges endometriózis irányában végzett vizsgálatok). Amennyiben Ön férfi, akkor a prosztata irányában is érdemes lenne vizsgálatokat végezni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

HSV  2009. február 4. 20:51   #594 

Tisztelt Doktor úr!

A leletem egyik része az alábbi:

Humán Herpes Vírus Humán
IgG: pozitv 27,6
IgM: negatív

Kérem, szépen értelmezze a fenti eredményt, mert csak másfél hét múlva jutok az orvosomhoz és addig nagyon aggodom.
Ez egy új vagy egy régi fertőzésre utal?
Mi a különbség az IgG és IgM között?
Mit jelent a 27,6?

Ez alapján el lehet dönteni, hogy ez most HSV1 vagy HSV2? Vagy bármelyik lehet?
(A mintát egy STD szűrés után vették, de semmilyen elváltozás nem volt rajtam, csak a magam megnyugtására csináltattam. Kb 15-20 éve volt ajakherpeszem, ami azóta többször is kiújult már, legutóbb a mintavétel előtti hetekben, de zovirax-szal gyorsan elnyomtam) Talán emlékszik pár hete én írtam Önnek hepatis gyanúmról (negatív), magasabb bilirubin-szintről, ill. a tüneteimről is: nyirokcsomó duzzanatok egész testtájéki, később csak lágyéki, hőemelkedés, levertség, diszkomfort emésztés stb... CMV felmerült Önben, időközben negatív lett)

Válaszát előre is köszönöm,
GáborKedves Gábor!

A lelet azt jelzi, hogy a HSV elleni IgG szint kimutatható Önben, ami jele annak, hogy korábban átesett a herpes fertőzésen. Az IgM antitest hiánya jelzi, hogy a fertőzés legalább 8-12 hónappal ezelőtt volt, (ez természetesen éveket is jelenthet), és ebben a pillanatban aktív védekezés a vírus ellen nem folyik. A numerikus érték (27,6) az IgG mennyisége a teszt által alkalmazott mértékegységben kifejezve. Az, hogy ez HSV 1 vagy HSV 2 típusú vírus-e, azt sajnos megmondani nem tudom, a labort kell megkérdezni (de ha ezt külön nem jelzik, akkor lehet hogy ez egy kombinált HSV 1 és 2 teszt).

A nyirokcsomó duzzanatokat figyelemmel kell kísérni. Javaslom, hogy rendszeresen térjen vissza a negativ leleteivel is ugyanahhoz a vizsgálatot kezdeményező orvoshoz, hogy tudomást szerezzen a helyzetről - ő tudja eldönteni, hogy mi a helyes - esetleg megismételni bizonyos vizsgálatokat pár hét múlva, vagy újakkal próbálkozni.

Számos banális vírus is okozhat nyirokcsomó duzzanatot - de ezt csak kizárásos alapon, feltételezésekre alapozva tudjuk esetleg kimondani, a gyógyulás után.

Addig is célszerű időnként ellenőriztetni a minőségi vérképet, a gyulladásos markereket (fehérvérsejt-szám, süllyedés, CRP, ferritin, összfehérje, albumin, AST, immunglobulinok), és a szükséges szerológiát elvégeztetni (CMV, Toxoplasma, EBV, HIV).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Epilepszia és más?  2009. február 4. 20:41   #593 

Tisztelt doktor úr!

Addigra megvolt a vérvétel, mire a válasza. Ez lett belőle. Tulajdonképpen jó. Már az előzőhöz képest.

Vvt süllyedés 4.00 mm/h < 15.00
Automata vérkép :
- Fehérvérsejt szám 5.93 G/l 4.00 - 11.00
- Neutrophil % 51.90 * % 53.00 - 75.00
- Lymphocyta % 33.90 % 25.00 - 40.00
- Eosinophil % 3.00 % 2.00 - 4.00
- Monocyta % 11.00 * % 2.00 - 8.00
- Basophil % 0.20 % < 1.00
- Vörösvértest szám 4.90 T/l 4.50 - 5.90
- Hemoglobin 14.9 g/dl 14.0 - 17.5
- Hematokrit 42.5 % 42.0 - 50.0
- MCV 86.7 fl 80.0 - 96.0
- MCH 30.4 pg 28.0 - 33.0
- MCHC 35.1 g/dl 33.0 - 36.0
- RDW-SD 40.3 fl 20.0 - 60.0
- Trombocyta szám 247 G/l 135 - 425

Szérum nátrium 142 mmol/1 136 - 145
Szérum kálium 4.6 mmol/1 3.5 - 5.1
Szérum klorid 106 mmol/1 98 - 107
Szérum kalcium 2.23 mmol/1 2.20 - 2.65
GOT (ASAT) 18 U/l 10 - 34
GPT (ALAT) 20 U/l 10 - 44
Gamma-GT 18 U/l 11 - 50
Alk. foszfatáz (ALP) 121 U/l 80 - 300
Össz bilirubin 10.4 umol/1 < 20.0
Szérum húgysav 326 umol/1 202 - 416
Szérum karbamid 6.3 mmol/1 2.8 - 7.6
Szérum kreatinin 105 umol/1 40 - 115
Szérum glukóz 5.6 mmol/1 3.5 - 5.8
Koleszterin 5.3 * mmol/1 < 5.2
HDL-Koleszterin 1.10 mmol/1 0.90 - 2.50
Trigliceridek 0.93 mmol/1 0.45 - 1.82
Lipémiás savó 0
Icterusos savó 0
Hemolitikus savó 0
LDL-Koleszt. (kalk.) 3.7

Az MRI után úgyis kell futni köröket mindenhol a lelettel. Köszönöm a válaszokat, mindenesetre a két vérkép kapcsán majd a neurológussal beszélgetek.

Annyit még, bár ez más téma. A vérvétel előtt otthon is történt vércukor mérés, már csak kíváncsiságból ha van készülék (zömmel más használja, okkal). A mért érték 6,3 volt. A leleten meg ugye 5,6. Ez ugye jobb hír :) Nem gondoltam volna, hogy egy majdnem 30 ezer forintos szerkezet (mert koleszterint és trigliceridet is tud mérni) csak ekkora pontosságra képes. Tudjuk, hogy igazán pontos a labor lelet, de 12,5% eltérés egy otthoni készüléknél szokásos?


Tisztelt Érdeklődő!

A heveny gyulladást jelző vérkép-eltérések tényleg eltűntek, jelenleg a fehérvérsejtek takarítanak (enyhén emelkedett monocita szint). A többi vizsgálat hibátlan.

A vércukor kérdés: a két mérés eltér egymástól, ugyanis mást mérnek - az otthoni vércukormérő ujjbegyből méri a cukrot, ahol a szúrás után kibuggyanó vércsepp a vizsgálat tárgya - ez a bőr alatti területeket ellátó kapillárisokból, hajszálerekből származik, amelyek egy része a felhasználás helyére szállítja az oxigént és az egyéb anyagokat (például a tápanyagként szolgáló glükózt), másik része pedig az sejtek anyagcsere termékeit viszi el. A laboratóriumi meghatározás során az alkar vénájából történik a vérvétel, ami egyértelműen csak a felhasználás utáni maradékot, illetve az anyagcsere termékeket szállítja visszafelé. Ebből következik, hogy a kapilláris vérben magasabb a vércukor szint (mert még nem "ették ki belőle" a sejtek), mint a vénás vérben.

Más eltérés is van - az egyik teljes vérre mér, a másik sejtmentes savóból, ez is okoz eltérést, de ezt a hordozható vércukormérők gyártói többé-kevésbé képesek korrigálni.

Szóval a hordozható vércukormérőt ne dobják ki, azok ismereteim szerint magas minőségűek és megbízhatóan végzik a feladatukat - ami nem az esetleges cukoranyagcsere zavar vagy betegség diagnosztizálása, hanem az otthoni állandó vércukorszint változás monitorizálása.

Arra fejlesztették ki ezeket az eszközöket, hogy egy embernél nap nap után megbízhatóan mérjenek, és a kapott értékek összehasonlíthatók legyenek, és híven tükrözzék a szervezetben lezajló cukor-szint változásokat. Laboratóriumi méréssel csak annyiban van értelme összevetni, hogy referencia-tartományon belüli, vagy alatti, esetleg feletti az érték (a két rendszernek más a referencia tartománya). A számszerű értékek az előbb említett okok miatt nem egyeznek - de ha ugyanabból a centrifugált vénás savóból mérnék a cukorszintet mindkét módszerrel, akkor nagyjából azonos eredményt kapnának. A glükóz meghatározásnál alkalmazott hexokináz módszer elfogadott mérési pontossága +/- 5% - tehát a két érték között akár 10% különbség is lehetne, ha ugyanabból a levett anyagból mérnének.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Annamária  2009. február 4. 20:19   #592 

Kedves Doktorúr!
Elküldök 2 éves 5 hónapos kisfiam decemberi laboreredményeibõl néhány adatot:
leukocita - 6.0 10*3/uL (4.0-10.0)
limfocita % - 47.7 % (25.0-40.0)
neutrofil% - 35.8 % (50.0-75.0)
eosinophilek% - 2.2 % (1.0-4.0)
monocyttak% - 13.6 % (4-10)
eritrocitak - 4.24 10*6/uL (4.30-5.40)
hemoglobin - 12.6 g/dL (12.1-17.2)
hematokrit - 34.5 % (36.8-50.2)
Na - 141.3 mEq/l (135-145)
K - 4.3 mEq/l (3.5-5.5)
Cl - 102 mEq/l ( 94-111)
teljes kalcium - 9.86 mg% talán: 8.7-9.8
ionizalt kalcium - 1.35 mmol/l (1.2-1.38)
Mg - 0.81 mmol/l (0.66-1.11)
foszfor - 4.3 mg/dL (2.8-4.6)

Megkérem, hogy értelmezze õket, fõleg a referencia tartományon kívüli eredmények érdekelnének, hogy mit jelentenek. És szükség van-e kálcium, esetleg vaspótlásra? (ha meg lehet állapítani a megadott leletek alapján)
Segítségét és válaszát hálásan köszönöm. Minden jót kívánva, maradok tisztelettel, Annamária


Tisztelt Asszonyom!

A gyermekeknél alkalmazandó referencia tartomány sok vizsgálat esetében eltér a felnőtteknél használt értékektől - azonban a laboratóriumok egy részénél a lelet értékelését végző számítógépes program ezt nem veszi figyelembe.

Az Ön által megírt vizsgálatok esetében két és fél éves gyermekre vonatkoztatható referencia tartományok a következők (csak azokat írom le, amelyek ténylegesen eltérnek a felnőttétől):

leukocita: 5,0 - 14,5
lmfocita%: 32 - 52 %
neutrofil%: 31 - 58 %
eozinofil%: 1,3 - 3,2 %
monocita% 2,2 - 8,4 %
vörösvértest (eritrocita) szám: 4,05 - 4,85
hemoglobin: 11,5 - 13,1 g/dL
hematokrit: 33,0 - 39,0
kalcium: 8,8 - 10,8 mg/dL (2,20 - 2,70 mmol/L)
foszfor (4,0 - 6,0 mg/dL (1,29 - 1,94 mmol/L)

A fentiekből az következik, hogy a gyermek eredményei szinte egyöntetűen az életkorcsoportjának megfelelő szinten vannak (a megfelelő referencia tartományt használva, azon belül találhatók).

A monocita százalékos arány emelkedett egy cseppet, ennek esetleg egy lezajlott (bakteriális vagy vírus) fertőzés lehet az oka.

Az ionok pótlására normális táplálás mellet nincs szükség. Kérdésében a vasra is kitért, de vas-anyagcserével kapcsolatos eredményeket én nem láttam (szérum vas, transzferrin, ferritin, szolubilis transzferrin receptor vizsgálatok adnának erről információt).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


Hepatitis B  2009. február 3. 22:48   #591 

A hepatitis B virussal fertőzött egyén egészen addig átadhatja a fertőzést, amíg hordozza a vírust, amig kimutatható a szervezetében?Ez pontosan mit jelent?Válaszát köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A hepatitis B virus (HBV) a májsejtekben szaporodik, és ilyenkor bizonyos elemei bekerülnek a keringésbe, ahol a laboratóriumi vizsgálattal kimutathatók. Ilyen részek a HBsAg (Hepatitis B Surface Antigen - HB felszini antigén), HBcAg (Hepatitis B Core Antigen - HB belső - "mag" - antigén), HBeAg (Hepatitis B Enzyme antigen - HB enzim antigén). Ha ezek (mindegyik, vagy bármelyik) kimutathatók, az azt jelenti, hogy a vírus jelen van, és szaporodik. Az ellenük képzett antitestek a szervezet válaszát jellemzik (Anti HBs, Anti-HBe, Anti-HBc). A vírust a fertőzött személy nagy valószínűséggel élete végéig hordozza.

Az Anti- HBs akkor is megjelenhet, ha az illető egyén nem fertőzött hepatitis B-vel, de kapott ellene védőoltást - ez a védelem jele.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh AttilaChlamydia  2009. február 3. 22:41   #590 

Tisztelt Doktor Úr!

Most olvastam,hogy van ilyen fertőzés is.Ezt a fertőzést ha jól olvastam a vizelettből is kimutatható és a beutalót házi orvostól is kérhetem.Ha esetleg ez pozitív lenne,tudnak valamit most is felírni,hogy 12hetes terhes vagyok?Árt ez most a magzatnak méhen belűl?Válaszát köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

Amennyiben a szexuálisan átvihető Chlamidia trachomatis fertőzés kimutatására gondol, azt a húgycsőből, hüvelyből, méhnyakrőól, illetve a héhnyak csatornából vett kenetből lehet kimutatni - tenyésztéssel, direkt antigén kimutatással és molekuláris diagnosztikai módszerrel.

A kenet levételét nőgyógyász vagy urológus szakember végzi, és ő küldi el a megfelelő laborba. A legbiztosabb kimutatási módja a molekuláris diagnosztika, azonban ez TB finanszírozottan nem igazán érhető el.

A fertőzés a fogamzóképességet szokta befolyásolni (meddőséget okozhat), a kialakult terhességet már nem igazán. Az újszülött chlamidia fertőzése okozhat veszélyt, de ez ellen a szülést követően fertőtlenítővel kezelik az újszülött nyálkahártyáit.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Aggódo kismama 2.  2009. február 3. 22:33   #589 

Tisztelt Doktor úr!

Ezzel a jeligével már írtam Önnak január 28-án, három labor vér értéket kérdeztem, de azt válaszolta nekem, hogy csak akkor tud konkrétumokkal szolgálni ha látja az egészet.
Akkor most begépelem az egész laboreredményem, mert közben védőnővel arra jutottunk, hogy a vizeletemben is van egy két rossz érték, de ez mind az én, mind az orvosom figyelmét elkerülte.

vizsgálat eredményem referencia tartomány

fehérvérsejt 8,4 4.0-10.0
neutrophil 71,2 40.0-80.0
eosinophil 0,2 0.0-7.0
basophil 0,2 0.0-2.5
monocyta 6.8 0.0-12.0
lymphocyta 19.6 10.0-45.0
Luc 5.97
vörösvértest 3.97
hameoglobin 119
haematokrit 0.34
MCV 85.1
MCH
Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos a lelet beírása megszakadt, így nem igazán tudom elemezni. Az a néhány paraméter amit a vérképéből beírt, abból az látható, hogy a hajszálnyi vérszegénységet a vas valódi vagy relatív hiánya is okozhatja (alacsonyabb MCV) - ennek eldöntéséhez néhány további vizsgálatra van szükség, azokra, amit már a korábbi levelemben is írtam: a vas szintjét, a transzferrint, szolubilis transzferrin receptor szintet, a ferritin szintet és nem utolsó sorban a B12 és folsav szinteket.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lelet  2009. február 3. 22:22   #588 

TIsztelt Doktor Úr !

A következő lelettel kapcsolatban kérném véleményét. 28 éves, ülőmunkát végző nő vagyok, 165 cm, 48 kg ( évek óta ennyi a súlyom, családi vonás, hogy nem tudok hízni )nem dohányzom. Január elején fájt a hátam, az orvosom Mydeton tablettát írt, szerinte sportolnom kellenne. A tablettától el is múlt a fájdalom. A gyógyszer abbahagyása után egy héttel készült a lelet, biztonság kedvéért, mert már évek óta nem voltam vérvételen és laborban. 3 érték lett megjelölve. Zárójelben a labor által írt referenciaértékek.

Köszönöm válaszát

Üdvözlettel,

Nagy Nikoletta

Vérkép XT WBC : 9.49 10'3/u ( 4,0 -13,0 )
RBC vvt szám : 4,59 10'6/u ( 3,9 -5,6 )
HGB hemoglobin : 13,5 g/dl ( 12,0 -17,5 )
HCT hematokrit : 41,7 %


Tisztelt Érdeklődő!

A választ a későbbi kérdését követően adtam meg.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lelet  2009. február 3. 22:21   #587 

Tisztelt Doktor Úr !

A következő lelettel kapcsolatban kérném véleményét. 28 éves, ülőmunkát végző nő vagyok, 165 cm, 48 kg ( évek óta ennyi a súlyom, családi vonás, hogy nem tudok hízni ), nem dohányzom. Január elején fájt a hátam az orvosom Mydeton tablettát írt, s szerinte sportolnom kellene. A tablettától el is múlt a fájdalom. Panaszom nincs, bár elég stresszes a munkahelyem, sokat idegeskedek. A gyógyszer abbahagyása után 1 héttel készült a lelet, biztonság kedvéért s mert évek óta nem voltam vérvételen, laboron. 3 érték lett megjelölve csillaggal. Zárójelben írtam meg a labor referenciaértékeit. Kérem írja meg véleményét, tanácsait.

Köszönettel,

Nagy Nikoletta

Vérkép XT WBC 9,49 10©3/u ( 4,0 -13,0 )
RBC vvt szám 4,59 10©6/u ( 3,9 -5,6 )
HGB hemoglobin 13,5 g/dl ( 12,0 -17,5 )
HCT hematokrit 41,7 % ( 37,0 -50,0 )
MCV átl.vvt térf 90,8 fl ( 83,0 -103,0 )
MCH átl hgb térf/RBC 29,4 pg ( 28,0 -34,0 )
MCHC vvt.átl hgb konc 32,4 g/dl ( 32,0 © 36,0 )
PLT thrombocyta szám 370,0 10 3/u ( 100,0 © 500,0 )
NEUT % neutrofil 73,8 % ( 50, 0- 75,0 )
LYMPH % lymphocyta 21,7 % ( 20,0 -50,0 )
MONO % monocyta 3,9 % ( 0,0 © 10,0 )
EO % eosinofil 0,5 % ( 0,0 -6,0 )
BASO % basofil 0,1 % ( 0,0 -1,9 )
SÜLLYEDÉS 5,0 mm/h ( 1,0 -20,0 )
VÉRCUKOR PIROS 5,9 mmol/l ( 4,2 -6,1 )
KARBAMID 3,9 mmol/l ( 1,7 -8,3 )
KREATININ 78,0 umol/l ( 50,0 -110,0 )
Ö-BILIRUBIN 13,4 umol/l ( 1,0 -24,0 )
D-BILIRUBIN 2,6 umol/l ( 0,5 -5,0 )
Húgysav 262,0 umol/l ( 142,0 -416,0 )
GOT 39,0 U/L* ( 1,0 -31,0 )
GPT 40,0 U/L ( 1,0 -45,0 )
AP 163,0 U/L ( 64,0 -300,0 )
GGT 15,0 U/L ( 2,0 -34,0 )
KOLESZTERIN 5,04 mmol/l ( 3,9 -5,2 )
TG 0,88 mmol/l ( 0,5 -1,71 )
HDL-KOLESZTERIN 2,31 mmol/l* ( 1,55 -2,1 )
LDL KOLESZTERIN 2,33 mmol/l ( 2,1 -4,9 )
FE 18,8 umol/l ( 8,0 -26,0 )
TRANSFERRIN 346,0 mg/dl* ( 200.0 -310,0 )
NA 137,0 mmol/l ( 133,0 -147,0 )
K 4,3 mmol/l ( 3,4 -5,4 )
CL 99,0 mmol/l ( 95,0 -109,0 )
T.VIZ reflect ( fajsúly ) 1,01 kg/l ( 1,0 -1,4 )
LEU víz 0,0 leu/ul ( 0,0 -25,0 )
NIT NITRIT KIMUTATÁS 0,0 negatív
PH 5,0 ( 5,0 -9,0 )
ERY víz 10,0 ery/ul ( 0,0-10,0 )
PROT T víz 0,0 g/l ( 0,0 -0,25 )
GLU T.víz 0,0 mmol/l ( 0,0 © 0,56 )
ASC ascorbinsav 0,0 g/l ( 0,0 -1,0 )
KET keton 0,0 mmol/l ( 0,0 © 001 )
UBG urobilinogén 5,0 umol/l ( 1,0 -7,0 )
BIL bilirubon víz 0,0 umol/l ( 0,0 -0,0 )
ÜLEDÉK vvt VIZ 1,0 sejt ( 0,0 -4,0 )
ÜLEDÉK FVS VIZ 0,0 sejt ( 0,0 © 4,0 )


Kedves Nagy Nikoletta!

Köszönöm, hogy beírta a teljes leletet, így könnyebb értékelni (pontosabban: csak így lehet).

Az Ön lelete gyakorlatilag tényleges eltérést nem tartalmaz, a csillaggal megjelölt ( a referencia-tartománytól eltérő) eredményeknél a következő a helyzet:

A GOT enyhe emelkedése mellett a GPT, AP és a GGT is nyugodt, így a máj érintettsége nem valószínű -ez származhat a mozgásszervi problémák kapcsán a harántcsíkolt izmokból is, de akár az izomlazító gyógyszer hatása is lehet. Jelentősége nincs, nem kell vele foglalkozni.

A HDL-koleszterin az úgynevezett "védő" koleszterin, itt annak örülünk, minél magasabb. A referencia tartománynál magasabb szint azt jelenti, hogy a nem beteg emberek csoportjához képest az Ön vér-zsír összetevői, azok eloszlása jobb, mint az átlag.

A transzferrin enyhe emelkedettsége a szervezet vas-raktárainak mozgását jelzik, ez is levezethető az izom-fájdalomból, illetve annak kezeléséből.

Amennyiben a GOT és a Tf érték mégsem hagyná Önt nyugodni, a korábbi vérvételtől számítva 1 - 1,5 hónap múlva célszerű lenne a következő vizsgálatokat (újra) elvégeztetni: GOT, GPT, GGT, AP, bilirubin, vas, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor, ferritin, vérkép, süllyedés, CRP, LDH, CK. Amennyiben panaszai vagy tünetei lennének, természetesen ne várjon tovább, forduljon az Önt gondozó orvoshoz - de a jelen lelete alapján erre nem igazán lenne oka.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Májfunkció  2009. február 3. 22:08   #586 

Kedves Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a májfunkciós vizsgálatom eredménye alapján (ha nálunk 0-37) közötti tartomány van megállapítva GOT-ra ez nekem 46 lett, valamint a GPT (0-40 közötti tartomány) az én eredményem itt is magasabb 62 lett mekkora elváltozást jelent, van-e jelentősége? Hepatitisnél milyen mérvű elváltozás utal a B,C jelenlétére? A Gamma GT-m 25, az jó lett. Valamint a Transzferrin telítettség is alacsony 13 %-os, ez utalhat daganatra, máskor a vas is alacsony szokott lenni, most viszont az jó lett 9,8.
Köszönöm válaszát!


Kedves Érdeklődő!

A leletéből sajnos csak néhány eredményt ismerhettem meg:
GPT (62);
GOT (46);
GGT ( 25),
TSI - transzferrin szaturációs index (13%) és
vas (9,8)

Ebből sajnos más nem mondható meg, mint hogy a májsejtek kis mértékben károsodottak, aminek sok oka lehet, többek között a gyulladás is, amit igen gyakran a hepatitis virusok (A, B és C) szoktak okozni.

Ennek eldöntéséhez szükséges általános vizsgálatokat végezni (vérkép, süllyedés, alvadás), és májenzimeket (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz - ALP, bilirubin), valamint a vas-anyagcsere lényeges vizsgálatait (vas, transzferrin, ferritin, szolubilis transzferrin receptor), valamint c-reaktív proteint (CRP) is szükséges ellenőrizni. Ha ezek alapján felmerül a gyulladás lehetősége, akkor szerológiai vizsgálattal tisztázni kell a kórokozót: Anti-HAV, HBsAg, anti HCV az először választandó teszt.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

KATA  2009. február 3. 21:59   #585 

Kedves Főorvos Úr!

Tökéletes vérképpel lehet valaki rákos beteg? A tökéletes vérképben a cea és a süllyedés értékek is kiválóak.

Köszönöm előre is válaszát,üdvözlettel: Kata


Kedves Kata!

A rákos (daganatos) betegség egy igen összetett fogalom, amire nehéz így válaszolni. Amennyiben a rosszindulatú folyamat a vérképző rendszert, vagy az ennek helyet adó szerveket érinti, akkor a betegség kezdetétől láthatók eltérések a vérképben. Ha más területekről indul ki a daganatos rosszindulatú megbetegedés, akkor a betegség első szakaszában a vérkép nem mutat eltérést. A prostata adenocarcinomák esetében ez a szakasz akár 10-20 év is lehet. Más szervek daganatos betegségei során a vérképben szinte azonnal látható eltérés (például a máj rosszindulatú daganata).

A CEA (carcino-embryonális antigén) vizsgálat a tumormarker vizsgálatok közé tartozik, de gyakorlatilag a már felismert daganat kezelés alatti- és utáni nyomon követésére használható. A korai szakaszban az esetek többségében nem jelez.

A süllyedés minden olyan helyzetben, amikor a szervezet valami ellen védekezik, emelkedni fog. Így van ez a daganattal is - amennyiben az immunrendszer valamilyen védekezést kialakít, a süllyedés kis- vagy nagy mértékben emelkedni szokott.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

valery  2009. február 3. 21:53   #584 

Üdvözlöm!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a troponin-I szint 0,0 ng/mL, ebből kizárható, hogy vírusos légúti megbetegedés ráhúzódjon a szívre?

Ugyanis nekem a vírusos megfázással egyidőben jelentkezett egy hete a mellkasi fájdalmam. Ez a fájdalom egész nap érződik, enyhe, tompa.
Nem szúr, nem szorít, nem nyilal hanem csak van. éjjel-nappal.
decemberben is meg voltam fázva. Lábon kihordtam a torokfájást.
Akkor is fájdogált a szívem is, de aztán elmúlt magától.

Most éppúgy, mintha a torkom fájna, csak a mellkasom balra.
fehérvérsejtszám:10,7 ,
Thrombocyta 423,
C reaktív fehérje 17,8.

A többi lelet normális.

Milyen vizsgálattal lehet biztosan kizárni a szív vírusos vagy bakteriális érintettségét?

A kardiológusok legyintenek és azt mondják, hogy idegi alapja van. De ilyen hirtelen és kétszer is pont akkor, amikor megfáztam?

Köszönettel: Valery (37 éves)


Kedves Érdeklődő!

A troponin (I vagy T) laboratóriumi vizsgálattal a szívizom egyik összetevőjét, a troponin nevű molekulát mutatjuk ki a keringésben. Ez akkor kerül oda, ha valamilyen ok miatt a szívizomsejtek olyan nagy mértékben károsodnak, hogy szétesnek, és a bennük levő összetevők (enzimek, fehérjék) bekerülnek a keringésbe. A szívizom károsodás leggyakoribb oka a vérellátás zavara, aminek hatására vérellátás-hiány okozta szívizom elhalás (orvosi nevén myocardiális infarctus, vagy köznapi nevén szívinfarktus) alakul ki. Ilyenkor a fájdalom és a nagyon erős vegetatív tünetek után először az EKG mutat elváltozást, majd 2-3 óra múlva a keringő vérben kimutatható a myoglobin (a szivizom károsodás korai szakaszában ez már felszabadul), majd további 1-2 óra múlva a kreatinin foszfokináz enzim MB jelzésű izoenzime is kimutatható (CK-MB), és végül, a tünetek kezdete után 6 órával a troponin (I vagy T) is megjelenik a vérben.

A fentiek alapján látható, hogy a troponin mérésnek szinte kizárólag a felismert szívinfarktus kórházi kezelése során van jelentősége, járóbeteg ellátásban gyakorlatilag nem szokás, és értelmetlen kérni.

A szív esetleges vírusos vagy bakteriális érintettsége egy egészen más betegség - a szívhártya gyulladása (pericarditis), a szív belhártya gyulladása (endocarditis) és a szívizom gyulladása (myocarditis) alakulhat ki -de ezeket nem laboratóriumi leletek, és főként nem troponin I szint alapján szokás felismerni. A tüdők vírusos vagy bakteriális fertőzése elméletileg a szivet is érintheti, de ez a tünetek, a beteg állapota alapján könnyen felismerhető, és ilyenkor a beteg sürgősséggel a kórház fekvőbeteg részlegére szokott kerülni.

Az Ön által leírt három vizsgálati eredmény alapján csak annyit tudok megállapítani, hogy valószínűleg van valahol egy gyulladásos folyamat (ezért emelkedett enyhén a fehérvérsejtszám, és kicsit jobban a CRP).

A trombocyta (vérlemezke) szám rendben van, a legtöbb laborban a referencia tartomány felső határa 450.

Összefoglalva: a szív érintettsége a troponin vizsgálatával ebben a helyzetben nem deríthető ki - a laborvizsgálatokkal nem nagyon lehet a kérdést tisztázni. A fő lelet az EKG, szív ultrahang, és más kardiológiai vizsgálatok - de nem a labor. Ha ilyen problémái továbbra is vannak, jelentkezzen újra az orvosánál.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Eszter  2009. február 2. 10:58   #583 

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát, segítségét!

Üdvözlettel: Eszter


Kedves Eszter!

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Eszter  2009. január 31. 13:27   #582 


Kedves Doktor Úr!

nagyon köszönöm a rendkívül gyors válaszát!!! Leírok minden eredményemet, ha esetleg tud még egy kis időt szánni rám, esetleg ennek ismeretében tudna nekem valami támpontot adni abban, hogy az altatás lehetséges-e ezen eredmények ismeretében. Pco-s vagyok, metformint szedek, ezzel /cukorral/ kapcsolatban már felvettem a kapcsolatot egy belgyógyásszal.
WBC 9,7 /4,0-10,0/
RBC 5,4 /3,6-4,8/ +
HGB 144 /120-150/
HCT 0,44 /0,36-,046/
MCV 81 /80-96/
MCH 26,7 /27,0-33,0/
MCHC 331 /310-360/
RDW-SD 41,2 /37-54/
RDW-CV 14,2 /11,5-14,5/
PLT /THROMBOCYTA SZÁM/ 260 /150-400/
MPV 10 /7-11/
PCT 0,027 /0,010-0,040/
PDW 12 /10-18/
NEUTROPHYL 0,55 /0,4-0,74/
EOSINOPHYL 0,02 /0,00-0,04/
BASOPHYL 0,00 /0,00-0,01/
MONOCYTA 0,11 /0,03-0,09/ +
LYMPHOCYTA 0,32 /0,2-0,44/
NEUTROPHYL ABSZ 5,29 /1,6-7,4/
EOSINOPHYL ABSZ 0,23 /0,00-0,6/
BASOPHYL ABSZ 0,03 /0,00-0,10/
MONOCYTA ABSZ 1,02 /0,2-0,8/+
LYMPHOCYTA ABSZ 3,09 /1,00-4,00/
PARCIÁLIS THROMBOPLASTIN ID. 32,5 SEC /25,0-43,0/
NORMÁL KONTROLL 32,0 SEC
PT INR 0,99 /0,80-1,13/
VÉRCUKOR 6,6 /3,9-5,8/ +
KARBAMID SZÉRUMBÓL 6,1 /1,7-8,3/
SZÉRUM BILIRUBIN 15,3 /2,0-17,1/
ASAT, GOT 15 /6-46/
ALAT, GPT 27 /6-49/
GAMMA GT 14 /5-36/
SZÉRUM NÁTRIUM 135 /134-150/
SZÉRUM KÁLIUM 4,3 /3,8-5,0/
VÉRSEJTSÜLLYEDÉS /18 C/ 1 /1-12/
ÁLTALÁNOS VIZELET VIZSGÁLAT------------------------------------- ------------
PH 5,0 /4,0-8,0/ FAJSÚLY 1,030 /1,012-1,030/
FEHÉRJE: NEGATÍV, GLUKÓZ: NEGATÍV, ACETON: NEGATÍV, UBG: NORMÁLIS
BILIRUBIN:NEGATÍV, HEMOGLOBIN: NEGATÍV, ASZKORBINSAV: NEGATÍV
VIZEDÉK ÜLEDÉK VIZSGÁLAT : NEGATÍV

A VIZSGÁLATOK TERMÉSZETESEN ÉHGYOMORRA KÉSZÜLTEK. KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A SEGÍTSÉGÉT ÉS A TÜRELMÉT!
ÜDVÖZLETTEL:
ESZTER


Kedves Eszter!

A laboreredményében látható eltérések mögött nagy valószínűséggel nincs kóros eltérés, egyedül a biztonság kedvéért a cukor vizsgálat, és esetleges cukorterhelés elvégzését, valamint HbA1c meghatározást javasolnék - de ezt a belgyógyász egyértelműen el fogja dönteni az össze rendelkezésére álló információ alapján.

A többi megvizsgált paraméter (ionok, vese működés, májműködés, alvadás, vérkép) egyike sem mutat olyan eredményt, amivel tovább kellene foglalkozni, vagy ami kizárná az Ön altathatóságát.

Az enyhe monocita arány- és abszolút szám emelkedés mögött egy korábbi, már lecsengett vírusos fertőzés lehet. A vörösvértest szám emelkedettségnek nem a folyadékbevitel hiány lehet az oka (az ionok és más paraméterek ezt nem támasztják alá), hanem egyrészt lehet hogy ez az Ön sajátossága, másrészt az esetlegesen lezajlott gyulladás utáni gyógyulási folyamat része. Problémát biztosan nem okoz.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

terhessség alatt  2009. január 31. 13:17   #581 

A Toxoplazma vizsgálaton kívűl az orvos javasolta ha már vért vesznek nézzünk egy rubeola és egy herpesz vizsgálatot is.Herpesz???Milyen herpeszre gondolt?Száj herpeszem életem során 3szor volt,egyszer magas láztól,kétszer meg ittam valaki után:( Nemi herpeszről meg nem tudok,soha semmi rossz tünetem nem volt a nemiszrvemen.Valyon miért kére?Válaszát köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A vírusok egy jelentős családját nevezik herpes vírusoknak. Ebbe tartozik bele többek között a herpes simplex, amelyik egyik alfaja az Ön által leírt elváltozást szokta okozni az ajkakon, szájüregben, illetve a szexuálisan átvihető genitális herpes kórokozója (herpes simplex virus - HSV 1 és 2). Ugyancsak ennek a családnak tagja a varicella-zooster víris (VZV), mely gyermekkorban a bárányhimlőt, később pedig a herpes zoostert (övsömör) okozhatja. A család további két jelentős tagja a cytomegalo vírus (CMV) és az Epstein-Barr vírus (EBV) - mindkettő a mononukleosis tünetcsoportot okozhatja. A család kevésbé ismert tagjai a HHV-6 és HHV-7, vagy más néven roseolo virusok, melyek a rózsahimlőhöz hasonló gyermekkori kiütéses vírusos betegséget okozzák. A család utolsó ismert nagy tagja a HHV-8, vagy más néven a Kaposi féle sarcomához kapcsolt vírus, mely néhány ismert rosszindulatú daganat kórokozója (Kaposi sarcoma, lymphoma, stb.).

Tehát a fentiek mind herpes vírusok. Ezek közül a magzat fejlődését mindegyik képes befolyásolni, de a legfontosabbak a HSV 1, HSV 2, a CMV, EBV és a VZV vírusok. Ezek mindegyike szerológiai módszerekkel vizsgálható, amennyiben felmerül az, hogy a vírusok által okozott betegséggel aktívan fertőzött személlyel találkozott. A fertőzést követő 2. - 3. héten az adott vírus elleni IgM tipusú antitest kimutathatóvá válik a szervezetében. Amennyiben már korábban átesett az adott fertőzésen, akkor az adott vírus ellen az úgynevezett tartós védő-antitestek mutathatók ki (IgG) - ez azt jelenti, hogy újabb fertőzés az adott vírussal nem veszélyezteti a magzat fejlődését.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  28 29 30  31 32  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!