orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  31 32 33  34 35  következő oldal
enzimes béldaganatszűrés  2009. február 11. 09:00   #660 

Tisztelt Doktor Úr!
Az lenne a kérdésem,hogy csináltattunkegy tesztet erre a fajta béldaganatszűrésre.
A vizsgálat referencia tartománya a lelet szerint 0-4 között van.
negatív eredményt kaptunk,habár a férjemé pontosan 4.
Mit jelent ez?
Én azt hittem hogy ez a az enzim vagy jelen van a szervezetben vagy nem.Ebből adódóan az lenne az igazi,ha nulla lenne?Tehát van valami kóros elváltozás bennünk csak még nem olyan nagy mértékű?Vagy ez az enzim mindenképpen bennünk van?
Várom válaszát!
Petra


Tisztelt Érdeklődő!

Az M2-PK enzim (pyruvate kinase type M2) a teljesen közönséges piruvát kináz enzimnek egy olyan változata, amely bizonyos daganat-típusokból, illetve gyulladásban levő szövetek sejtekből felszabadulhat. Mivel az utóbbi forrásból gyakorlatilag folyamatos minimális felszabadulás van a szervezetben, ezért a vizsgált enzim szintje ritkán éri el a 0 U/L aktivitást, szinte mindig mérhető valamennyi belőle.

Előzetes klinikai vizsgálatokban állapítják meg azt a határértéket, amikor a különböző biológiai mintákból (vér-szérum, széklet, egyéb anyagok) mért M2-PK érték felett további vizsgálat is kell a keresett betegség igazolásához. Ha jól gondolom, az Ön által említett vizsgálatnál ez a határérték 4 U/L, ami azt jelenti, hogy ennél az értéknél, illetve ez alatt nem szükséges további vizsgálat, e fölött pedig elvégzik a colonoscopiát (vastagbál tükrözést) az esetleges daganat felderítéséhez.

Ez a vizsgálat egy tumormarker anyagon alapuló szűrő teszt. Jelenleg a világ országaiban tesztelés alatt áll, a legtöbb közlemény Németországból származik, ahol igen sokan javasolják a vastag- és végbél-daganatok szűrésére, mert érzékenyebbnek tűnik a korábban használt teszteknél (az érzékenységét 70-90% közé teszik, ami igen jó érték). A másik ok, ami miatt a német irodalom ajánlja, az a vizsgálat ára, mivel a közlemény szerint nem kerül többe, mint a jelenleg használt immunológiai széklet-vér kimutatás (ennek ára hazánkban kb. 800 Ft, az OEP kb. 1045 Ft-ot fizet érte az egészségügyi intézményeknek), viszont a széklet vér kimutatásnál nagyobb az érzékenysége. Jelenleg ezt a vizsgálatot az OEP nem finanszírozza, és amennyire tudom, néhány magánvállalkozásban elérhető.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Barbara18  2009. február 10. 22:40   #659 

Tisztelt Doktorúr!

Az alábbi értékekkel kapcsolatban szeretném Önt kérdezni, hogy a normálistól való eltérések mire utalhatnak:

Hematológia:

Neutrofil 37,4 % (ref. érték: 51,0 - 75,0)
Limfocita 52,5 % (ref. érték: 20,0 - 40,0)
Neutrofil absz.érték 1,54G/L (ref. érték: 2,04 - 7,50)

Vizelet:
Vizelet PH 5 (ref. érték: 6 - 8 )
Vizelet fajsúly 1030 (ref.érték 1014 -1025)

A többi érték normális lett.
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Laboratóriumi leletet csak annak ismeretében tudok értékelni - sajnos nem elég a referencia tartományon kívüli eredmények ismerete. Ettől függetlenül az Ön esetében a fehérvérsejtek egymás közti arányában a limfociták felé történt eltolódás, ezt általában vírusos megbetegedés szokta okozni. A vizelet pH és fajsúly attól függ, hogy mennyi folyadékot vitt be a mintavétel előtt, illetve mit evett az előző nap. Jelentősége nemigen van.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Lelet értékelés  2009. február 10. 22:37   #658 

Tisztelt Doktor úr!

Hasi panaszokkal kapcsolatos kivizsgálás során az alábbi laboreredményeket kaptam. Egyelőre nincs pontos elképzelés a panaszaimmal kapcsolatban. Azt szeretném tudni, hogy Doktor úr hogyan értékeli a leletet:

Vércukor 5,10 mmol/l, Se.össz.bi 32,90 umol/l (*), Dir.bilirubin 7,10 umol/l (*),GOT 50 U/l (*), GPT 99 U/l (*), Alkalikus foszfatáz 182 U/l, Gamma-GT 45 U/l, LDH 318 U/l, CK 64 U/l, Se. összfehérje 75 g/l, S. Koleszterin 7,26 mmol/l (*), S.Trigliceridek 1,74 mmol/l, HDL 1,21 mmol/l, LDL 5,26 mmol/l (*),S.Karbamid 6,8, Kreatinin 107 umol/l, Nátrium 138mmol/l, Kálium 4,52, Kalcium 2,6, Magnézium 0,91, anorg.foszfát 1,11, vas 21umol/l, Húgysav 426 umol/l (*), Transzferrin (totál) 288 mg/dl, Szérum alfa-amiláz 58 U/l, CRP >4,0 mg/l, Vörösvérsejt sülly. 10mm/h, Fehérvérsejt 5,60 G/l, Lymphocyta% 26,8%, MXD% 6,3%, Neutrophil% 66,9%, Lymphocyta (absz) 1,5 G/l, MXD (absz) 0,4 G/l, Neutrophil (absz) 3,7 G/l, Vörösvérsejt 5,000 T/l, HGB 144,000 g/l, HCT 0,427 l/l, MCV 85,400 fl, MCH 28,800 pg, MCHC 337,000 g/l, RDW-SD 40,400 fl, Thrombocyta 296,0 G/l, PDW 12,500 fl, MPV 10,100 fl, P-LCR 0,261
Vizelet fajsúly 1010, pH 6,0, Fehérje, Glukóz, Bilir. negatív, Ubg Normális, Aceton 1+, Üledék Negatív


Tisztelt Érdeklődő!

Az emelkedett GPT és GOT (valamint a 2:1 arány) felveti a máj gyulladásos megbetegedését. Ugyancsak erre utalnak az emelkedett bilirubin szintek és a magasabb húgysav szint is. Mivel a CRP pontos értékét nem ismerjük (csak annyit látok, hogy >4,0 mg/L-nél, tehát emelkedett) ezért a máj akut érintettségét nem tudom megítélni (ferritin vizsgálat meg nem készült).

Az esetleges epe termelési, elvezetési zavar kizárható (rendben levő ALP, gGT, megfelelő arány a direkt/indirekt bilirubin elestében). Ebben az esetben mindenképp a hepatitiszt okozó vírusok irányában vizsgálódnék elsősorban (hepatitis A vírus szerológia - IgG esetleg IgM; hepatitis B szerológia - HBsAg, HBcAg, anti HBe; illetve hepatitis C szerológia -anti-HCV)

Ezen vizsgálatok eredményének ismeretében lehet eldönteni a következő lépéseket. Ha negatívak, akkor a HBsAg és az anti HCV méréseket kb. 4 hét múlva meg kellene ismételni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

gyerekek  2009. február 10. 22:26   #657 

Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e streptococcus gyorsteszt, amit egy laikus anya is elvégezhet gyermekénél, (tudniillik orvosunk gyakran ír föl antibiot.ot váladékvizsgálat nélkül) Üdvözlettel:Edit


Tisztelt Asszonyom!

Streptococcus gyorsteszt ugyan létezik, számos törzsre, de ezek otthoni alkalmazásra nem valók, már csak azért sem, mert a bakteriális fertőzéseknek csak egy kis részét okozzák a streptococcus család tagjai. Ha Ön az antibiotikum használat indokoltságát szeretné ellenőrizni, akkor rendelkeznie kéne staphylococcus, haemophylus, klebsiella, pseudomonas, coliform, stb. gyorstesztek tömegével - javaslom, hogy inkább beszélje meg orvosával, hogy mi indokolja az antibiotikum alkalmazását - ennek a kérdésnek az eldöntése az ő feladata.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Vérkép  2009. február 10. 22:22   #656 

Tisztelt Doktor Úr!

nagyon szépen köszönöm a válaszát! a trombocita számomra nem tért ki, ami 420 lett es az érték 150-400 köze kell, hogy essen! Ennek mi lehet az oka? Probléma lehet?

Válaszát nagyon köszönöm!!!


Tisztelettel: Nagy Zsófia


Kedves Nagy Zsófia!

Nagyon szívesen.

Az országban különböző referencia értékeket használnak, igen gyakran a felső határt 450-nél állapítják meg. A trombocita szám emelkedésekor akkor kell ténylegesen beavatkozni, ha az értéke meghaladja az 1000-et. Ennek megfelelően a 420-as értéket nem látom problémásnak.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Dohányzás  2009. február 10. 22:19   #655 

Tisztelt Doktor Úr!

Ha valaki a vérvétel előtt dohányzik az befolyásolja a vérkép eredményét?

Köszönettel: Kurucz Kitti


Tisztelt Érdeklődő!

Attól függ, hogy a vérvétel előtt dohányzik alatt mit ért. Ha dohányos az illető (tehát hónapok, évek óta dohányzik), akkor van néhány paraméter, ami magasabb értéket mutat (például a tumormarkerek közül a CEA, illetve a CA 72-4, vagy a dohányzás igazolására használatos cotidin kimutatás, stb.)

Ha arra gondol, hogy a vérvételt megelőző percekben, órákban dohányzott az illető, akkor ez csupán az esetleges vérgáz paramétereket, a széndioxid és a szénmonoxid szinteket tudja befolyásolni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

CMV eredmény  2009. február 10. 22:15   #654 

Tisztelt Doktor Úr!

32 hetes várandós vagyok. Most kaptam kézhez CMV leletemet, melyen a következő értékek szerepelnek:
Anti-cytomegalovírus IgG pozitív 5.3 IU/ml minősítés: szeropozitív
Anti-cytomegalovírus IgM negatív minősítés: szeronegatív

Megjegyzésben szerepel, hogy "CMV-fertőzésen már átesett".

Kérdésem, megállapítható -e a fentiekből, hogy a fertőzés a terhesség előtt vagy alatt történt.

Várom mielőbbi válaszát, köszönettel

Andrea


Kedves Andrea!

A lelet alapján a CMV fertőzésen kb 1 éve, vagy még régebben eshetett át - tehát a terhességét ez biztosan nem befolyásolhatta.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

felszivódási zavar?  2009. február 10. 22:14   #653 

Kedves Doktor Úr!
Nagyon szépen köszönöm,gyors és érthető válaszát.
Ma felkerestük a háziorvosunkat,megkértük a laborbeutalót a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.A vizsgálatot,az Önök laborja végzi.
Holnapra javarészt meg lesznek a vizsgálatok eredményei-ferritint kivéve!Lehet tudni annak a kiértékelése mennyi időt vesz igénybe?-gasztroenterologust is pont ez az érték érdekelné.
Mégegyszer köszönöm a segitségét-ha megkapom,az új eredményeket ismét a segitségét kérem!Németh Viktória


Kedves Viktória!

Nagyon szívesen. Ugyan most a labortól egyéb okok miatt távol vagyok, így nincsenek naprakész ismereteim, de a ferritin is el fog készülni valószínűleg a következő 1-2 napon.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

7.héten lévő kismama  2009. február 10. 22:10   #652 

Elnézést,az adatokat most pótlom.

(UA serum húgysav 110)
(HDL-CHOL 2,34)
HGB 127
PCV haematokrit 0,384

Köszönettel


Tisztelt Érdeklődő!

Leletet értékelni csak akkor tudok, ha megismerem a tartalmát - a kóros értékek ismerete önmagában sajnos nem elegendő - egyrészt nem biztos, hogy a tartományon belüli / kívüli besorolást a számítógépes program helyesen végezte el, másrészt az Ön által nem felsorolt vizsgálatokról sajnos nem tudhatom, hogy azok tartományon belüli eredményt adtak, vagy esetleg nem is készült olyan vizsgálat.

Amennyiben a lelet tartalmát megismerteti velem, szívesen leírom a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

7.héten lévő kismama  2009. február 10. 22:10   #651 

Tisztelt Doktor Úr!

Még a be nem töltött 6.héten voltam teljes vérkép,vizelet kivizsgáláson és ezek az értékek a normál tartomány alatt voltak egy kicsivel. Nagyon aggódom,hogy ez most mennyire jelentveszélyt a babára!
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

Válaszomat a következő levél után találja.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Kismama84  2009. február 10. 22:07   #650 

Kedves doktorúr! Azt szeretném kérdezni, hogy a várandósság alatt mit jelent, hogy RPR negatív, TPHA kétes. Úgy tudom a szifilist nézik ezzel , de hogy lehet hogy az egyik negatív a másik meg kétes? Köszönöm a segítséget. Egy 22 hetes kismama


Tisztelt Érdeklődő!

Az RPR (rapid plasma reagin) egy nem-treponema pallidum specifikus syphillis vizsgálat, ami igencsak kiment már a divatból, mert későn jelzi a tényleges fertőzést, és igen gyakran ad hamisan pozitív eredményt. A TPHA (treponema pallidum hemagglutinációs teszt) már specifikusabb, de ez sem az utolsó 40 év találmánya -ennek megfelelően a problémák hasonlóak, mint az RPR esetében. Elméletileg előfordulhat egy friss syphillis fertőzésnél, hogy hónapokig a TPHA pozitív, majd később az RPR is azzá válik.

A két teszt megbízhatatlansága miatt ma már helyesebb, ha treponema pallidum elleni specifikus antitest koncentrációt vizsgál a labor (TP elleni IgG és IgM szinteket) - különösen terheseknél, mert a hamisan pozitiv eredmények aránya a 35 évnél fiatalabb nőknél, azon belül is a terhes személyeknél a legnagyobb.

A saját laborunkban is e miatt hoztuk meg azt a döntést, hogy a régi syphillis teszteket (mint amilyen az RPR, VDRL, TPHA) már nem végezzük, helyette kizárólag a TP specifikus antitest meghatározás került használatba.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

CK  2009. február 10. 21:59   #649 

Tisztelt Doktor Úr!

Édesapám vérvételi eredményében van egy meghatározás, amiről nem tudtuk eldönteni, hogy mit is jelent ez az egészségére nézve. Ez a következő: kreatin - kináz (CK) 368 az érték. Annyit tudunk, hogy ez magas, de mi okozhatja?
Köszönettel: Ané Tünde


Tisztelt Érdeklődő!

A kreatinin foszfokináz enzim (CK) a szervezet magas energiatartalmú anyagainak lebontásában (kreatin) közreműködő enzim, amely gyakorlatilag három forrásból szokott a keringő vérben felszaporodni: a harántcsíkolt izomból, a szívizomból és a központi idegrendszerből.

Elsődleges használata a szívizom elhalás, sérülés felismerésének laboratóriumi elősegítése - ilyenkor a szívizomból származó forma, a CK-MB meghatározása a lényeges.

A hazai laboratóriumi rutin az, hogy először megmérik az össz-CK aktivitást (ez volt a CK: 368 U/L érték). Ha ez magas (a saját laborunkban férfiaknál a határérték 175 U/L), akkor a labor elvégzi a CK-MB meghatározást is. Ha ez utóbbi nem emelkedett, akkor a magas CK valószínűleg a harántcsíkolt izomból származik -ennek oka pedig egészen banális is lehet, például fokozott izommunka (például a laborba való begyalogolás olyan személy esetében, aki ehhez nincsen szokva; vagy torna, edzés, fizikai munka), de oka lehet láz, izomba adott injekció, sérülés ("kék folt") is. Ugyancsak CK emelkedést okozhat néhány ideg-izom területet megbetegítő betegség is, de ebben az esetben a labor lelet csupán mellékes információ.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

szifilisz II.  2009. február 10. 21:50   #648 

Tisztelt Doktor úr!

Nagyon köszönöm válaszát.

Írtam Önnek emailt, amiben arról érdeklődök, hogy hol csináltathatnék vérvétellel együtt az Ön által javasolt speciális TP elleni IgG és IgM vizsgálatot. Várom szíves válaszát emailben vagy itt.

Az Önök laborjában is van lehetőség vérvételre?

Köszönettel,
Baksa Gábor
Kedves Gábor!

A saját laborunkban mérünk treponema pallidum elleni IgG és IgM szinteket is. A közvetlen megkeresésére munkatársaim fognak válaszolni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

11 hetes terhes  2009. február 10. 21:49   #647 

t dr ur.11 hetes terhes vagyok voltam koraterhességi labor vizsgálaton.a vizelet az tökéletes de leirom néhány eredményemet ami aggaszt.wbc-fvs 13,99..granulocyta 9.84..monocyta 1,19.. hematocrit 0,35monocyta 8.50 lymphocyta 19,60 azt szeretném tudni veszélyesek e ezek az értékek .válaszát előre is köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

A leletet ténylegesen csak akkor tudom elemezni, ha megismerem a tartalmát - a "kóros értékek" önmagukban erre nem elegendőek - másrészt a mértékegységek leírása nélkül az információ könnyen félreérthető: ha jól gondolom, akkor a fehérvérsejt-szám után (wbc-fvs) a sejtek abszolút számait írta meg G/L mértékegységben, majd a hematokrit érték után ugyanezeket %-ban.

Amit Ön leírt, az egy enyhe fokú fehérvérsejtszám emelkedés, amiben a neutrofil granulociták emelkedése dominál.

Terhesség során igen gyakori jelenség az emelkedett fehérvérsejtszám, ami mögött néha az okot is ismerjük (például húgyhólyag-hurut) - de nem ritkán az ok ismeretlen marad.

Amennyiben láza nincs, és a gyulladás egyéb tüneteit és panaszait sem észleli, akkor a menetrend-szerinti következő vizsgálatig nincsen más teendője -akkor meg úgyis látni fogjuk a változás irányát.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

nyugdijas  2009. február 10. 21:42   #646 

Tisztelt Doktor Úr4

Köszönettel vettem a válaszát melyet szeretnék kiegésziteni.
A laborvizsgálat 2009.01. 29-én történt.

Vérkép eredmények: Normál tart.
fvs 10,2 G/L 4,0-9,0
vvt 4,5 T/L 3,8-5,5
hgb 13,2 g/dl 12,5-17,5
htc 39,3 % 36,0-55,0
MCV 87,7 fl 82,0-92,0
MCHC 29,5 pg 27,0-31,0
CHCM 33,6 g/dl 31,0-36,0
RDW 13,3 % 11,5-14,5
PLT 275 G/L 130,0-400,0
MPV 10,2 fl 9,0-13,0
NEUT 70,8 % 40,0-72,0
LYMPH 20,8 % 20,0-41,0
MOND 4,1 % 3,4-8,0
EO 2,4 % 0,1-5,0
BASO 0,7 % 0,1-1,5
Lwc 1,2 %
Viz.ledek 4-5 fvs
1. vércukor 5,2 mmmol/l 3,3-6.0
GOT 13 U/L 0,0-40,0
GPT 15 U/L 0,0- 40,0
GGt 21 U/L 5,0-45,0
ALP 253 U/L 0,0-270,0
Cholesterin 5,25 mmol/l 3,9-6,2
Triglicerid 3,2 mmol/l 0,5-2,2
CN 4,3 mmol/l 2,5-7,5
Creatinin 69,0 mmol/l 40,0-88,0
Se-k 4,5 mmol/l 3,5-5,0
Se-Na 139 mmol/l 135-150
Se-Cl 99 wmol/l 96-110
Se-Fe 11,4 wmol/l 8,6-25,97
Hugysav serum 327 wmol/l 178-345

A laborleleten ezek az értékek találhatók.
Kérem válaszoljon van-e valamilyen teendőm a rossz eredmények miatt.

Tisztelettel várom válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

Igazából tényleges eltérést a laboreredményei nem mutatnak. A fehérvérsejt-szám a referencia határ fölött van egy hajszálnyival (általában 10-ig tartjuk normálisnak), ez a közelmúltban esetleg lezajlott gyulladás következtében lehet ennyi. A fehérvérsejt tipusok százalékos eloszlása nem jelez semmi komolyabbat ezen a téren.

A vörösvértestek számított értékeinél sajtóhibát látok: amit Ön MCHC-nek írt le az valójában a mean corpuscular hemoglobin (MCH) szint, tehát az átlagos vvt hemoglobin koncentráció, míg a tükörírással leírt CHCM valójában MCHC (mean corpuscular hemoglobin content) átlagos vörösvértest hemoglobin koncentráció, ami egy picit eltér a referencia tartománytól, de a többi érték ismeretében ennek nincs jelentősége.

A triglicerid kis mértékben emelkedett, az össz-koleszterin nem, az LDL- és HDL-koleszterin szinteket nem ismerjük - de valószínűleg azok is rendben vannak. A triglicerid emelkedés első sorban az előző napi zsír-fogyasztás függvénye is lehet - egy következő vizsgálatnál próbáljon meg a mintavétel előtti 2 napban állati zsiradékot egyáltalán nem, vagy minimális mértékben fogyasztani (zsír, zsíros hús, tej, tejtermék, húskészítmény, tojás, édesvizi hal) - akkor majd kiderülhet, hogy a triglicerid tényleg emelkedett-e vagy sem.

A többi vizsgált paraméter (máj, vese, cukor, ionok) mind rendben vanak, további teendőt nem látok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

gyermekáldás  2009. február 10. 21:28   #645 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönettel vennénk ha utbaigazitást kaphatnánk az alábbi kérdésünkre.
Röviden: 1976-ban nyolchónapos terhesen állapitottak meg nálam irom a kórházi
zárójelentés alapján: Crav. m.VIII. Thrombocytapemia Anameia gr. problémámat
amivel kórházba is kerültem.
Trombocyta sz: 45 000
Vérzés idő: 2' 45"
Alvadási idő: 4'45"
Prohrombin index: 100 %
Erre kaptam "B" pozitiv thrombocyta suspenziót több esetben a szülésig.
Ezután 9 hónapra természetes uton, de Transfuzióval amely azonnali hehybeni
véradóktól történt megszültem a fiamat.
Sajnos az állapotom ezen atéren nem javult meg, a kórházból való távozásomkor
az alábbi értékek maradtak:
Thrombocyta sz: 63 000
Vérzésidő: 2' 45"
Alvadási idő: 3' 45"
Vvt: 3,6 mill.
Hgb: 12,00g/%
Htc: 36%
Orvosi javaslat az volt lehetőleg több gyermeket ne vállaljak, amit be is tartottam.
Azóta hálistennek semmilyen beavatkozásra nem volt szükség foghúzáson kivül
ilyenkor ellőre megbeszéltem az orvossal.
A fiamat 5 éves koráig rendszeresen ellenőrizték de nála ezen probléma nem merült fel.
Szeretnénk tudni, hogy mivel fiamék gyermekvállalás előtt állnak ezen betegség
vagy hajlama örökölhető-e esetleg nemhez köthető-e.
Tudomáson szerint a családomban sem anyai sem apai ágon ilyen betegségben
senki sem szenvedett. Sem nekem sem szüleimnek testvérei nem voltak.

Tisztelettel várom reménytkeltő válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

A vérlemezkék hiányának van olyan formája amely részben vagy egészében öröklődhet. Ezt azonban igen egyszerűen kideríthetik - a gyermekénél el kell végeztetni az alapvető laborvizsgálatokat (gondolom ezek azért már néhányszor kiderültek) - és ha a fiánál is alacsonyabbak a trombocita-számok, akkor meg kell beszélni a helyzetet egy hematológus szakemberrel.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Partialis mola  2009. február 10. 21:24   #644 

Tisztelt Doktor Úr!

7. héten a terhességemnél sajnos volt egy műszeres befejezésem (2 hete). Nem volt élő a terhesség. A szövettani eredményem pénteken hoztam el, az áll benne hogy partialis mola gyanúja felmerül. Hétfőn elküldtek laborba vizeletteszttel, terhességi tesztre. Olvastam a partialis moláról, de nem valami jókat. Szeretnénk babát minél hamarabb, de elrettentem, hogy nagyon sokat kell várnunk. Leírnám a szövettanom eredményét: a vizsgált metszetek különböző rétegmélységeiben nagy összefüggő terhességi decidua részletek mellett lepény részletek észlelhetők. A decidua részletekben kiterjedt necrosisok, lobos beszűrődés található. A lepény részletekben a magzatbolyhok egy része golyószerűen puffadt, vizenyős, a strómában vacuolisatio, üregképződés látható. A felszínt borító hám ezen bolyhokban elvékonyodott, egy sejtsorossá váló. Egyébként intervillosus fibrindepositumok mellett bevérzések láthatók. Az érdekelne, hogy ez komoly dolog? Valóban lehet belőle rosszindulatú daganat is? És hogy fél évig biztosan nem próbálkozhatunk? Köszönöm a válaszát.


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére sajnos nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá. Javaslom, hogy forduljon nőgyógyászhoz, illetve szövettannal foglalkozó szakemberhez - a legjobb, ha ahhoz, aki a leletet aláírta.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

májfunkció2  2009. február 10. 21:22   #643 

Kedves Doktor Úr!

Ismét visszatérnék akkor a kérdésemre, mert keveselte a labor adatokat, mindezt a megemelkedett májfunkciós vizsgálatom alapján. Ha jól értelmezem ezen összességéből derülhet ki, hogy Hepatitis okozza-e a gyulladást. Kérem értékelje ezen adatok alapján, lehet-e erről szó, mert nagyon aggódom emiatt.

Vörösvérsejt süllyedés 5 (0-25 a reftartomány)
Prothrombin 0,93 (0,85-1,15)
Terápiás tartomány: 2,5-4,5
Fibrinogén 3,7 (2,0-4,0)
GOT 46 (0-37)
GPT 62 (0-40)
Gamma GT 25 (7-32)
Alkalikus foszfát 193 (64-300)
Össz. billirubin 12,4 (5,0-21,0)
Direkt billirubin 2,1 (0,0-5,0)
Karbamid 4,1 (2,5-7,5)
Kreatinin 81 (40-88)
Szérum glükóz 5,5 (3,5-6,1)
Nátrium 139,6 (135,0-145,0)
Kálium 3,8 (3,2-5,1)
Klorid 105 (98-106)
Magnézium 0,85 (0,77-1,03)
Vas 9,8 (9,0-26,0)
Transzferrin 2,9 (2,0-3,6)
Transzferrin telítettség 13 (16-45)
Ferritin 15 (10-120)
Fehérvérsejt 7,1 (4,0-10,0)
Neutrofil 4,84 (1,80-7,70)
Lymfocyta 1,75 (1,00-5,00)
Mononcyta 0,4 (0,0-0,8) Giga/L
Eozinofil 0,06 (0,00-0,45) Giga/L
Bazofil 0,00 (0,00-0,20)Giga/L
Neutrofil 68,4 (50,0-70,0)%
Limfocyta 24,7 (20,0-45,0)%
Monocyta 6,1 (2,0-12,0)%
Eozinofil 0,8 (0,0-5,0)%
Bazofil 0,0 (0,0-1,0) %
Vörösvérsejt 5,0 (4,0-5,2) Tera/L
Hemoglobin 140 (120-160) g/L
Hematokrit 0,43 (0,36-0,46) L/L
MCV 85,7 (80,0-100,0) fL
MCH 27,8 (26,0-34,0) pg
MCHC 325 (300-360) g/L
Trombocyta 248 (150-400)
MPV 11,4 (9,0-13,0) fL
Vizelet
Fajsúly 1030
pH 5,0 (4,8-7,5)
nitrit, fehérje, glükóz negatív
aceton +-
Urobilinogén normál
Bilirubin negatív
fehérvérsejt1-3

Kérem értékelje, mennyire van lehetőség ezek alapján a hepatitis által okozott gyulladásra, ha az Ön által említett értékek az én olvasatomban jók, csak a GOT, GPT, Transzferrin telítettségnél van eltérés.
Köszönöm szépen!Tisztelt Érdeklődő!

A jelen vizsgálatok közül egyedül a GPT mutat tényleges emelkedést, aminek oka lehet esetleg a máj gyulladásos megbetegedése is, de a többi eredménye ezt nem támasztja alá. Vérképe nyugodt, az akut fázis fehérjék közül ugyan egyedül a ferritint vizsgálták, de az nem mutat emelkedést, így a komolyabb gyulladás nagy valószínűséggel kizárható.

Ami elgondolkodtató egy kicsit, az a vizelet aceton pozitivitása. Ennek cukor-anyagcsere problém is lehet a hátterében, de valószínűbbnek tartom, hogy valamilyen Ön által szedett gyógyszer okoz hamis pozitivitást (pl. c-vitamin, esetleg gyulladáscsökkentők, aspirin, stb.). Ez utóbbiak néha okozhatnak GPT emelkedést is.

Mindenesetre javasolnék egy ismételt vizsgálatot, a következő tartalommal: GOT, GPT, ALP, GGT, vércukor, és általános vizeletvizsgálat. Amennyiben cukor, illetve keton kimutatható lenne a vizeletében (és az említett gyógyszereket biztosan nem szedte előtte), akkor egy cukorterhelés, illetve HbA1c vizsgálat is szóba jön. Ha kb 1 hónap múlva a GPT még mindig emelkedett, esetleg magasabbra kerül, akkor javasolnék egy HBsAg és anti-HCV szerológiai vizsgálatot is.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Sylke  2009. február 10. 21:13   #642 

jo napot kivánok doktor ur!28 éves nő vagyok!már kb egy éve a v.sülly 10 körüli/ref 20 ig/,a CRP pedig 4 és 10 között mozog!ez lehet valami jele?egyéb más normális!diagnosztizált betegség policisztás petefészek!és van egy kis akut arcüreggyulladásom!ezeknek lehet köze hozzá?a háziorvos azt mondta ez nem koros érték!köszönettel:Sylke


Tisztelt Érdeklődő!

A c-raktív protein (CRP), illetve a süllyedés gyulladásos folyamatok miatt (is) emelkedhet, az Ön esetében is ez a legvalószínűbb. Az arcüreggyulladás elég ok ehhez.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Vérkép  2009. február 10. 21:11   #641 

Tisztelt Doktor Úr!

2 hete voltam vérvételen! 19 éves 162cm es lány vagyok!
Az eredményeim a következők lettek:
Fehérvérsejt :7.97 (4.00-10.00)
Neutrofil granulocita:68,7 (45-70,00)
Limfocita:24,5(22-45)
Monocita:4,8 (1-12)
Eozinofil granulocita: 1,6(1-6)
Bazofil granulocita:0,4 (0-1,7)
Vörösvértest :5,54 (3,85-5,5)
Hemoglobin:162(120-155)
Hematokrit:0,485 (0.350-0,500)
Átl.vvt térfogat:87,5(80-97)
Vvt hemoglobin tart:29,2(26-33)
Vvt hemoglobin konc.:334 (300-360)
vvt. térf. szórása:12,9 (11-16)
Trombocita: 420 (150-400)
Átl.tormocita térf: 10.3(7-15)

Vércukor:3,4 (3,5-6,1)
Karbamid:3,8 (2,8-8,4)
Kreatinin:57( 53-115)
Húgysav:213 (144-420)
Totál bilirubin:11 (2-17)
Direkt bilirubin:3 (0-4)
Gamma-GT:27(5-32)
Alkálikus foszfatáz:252 (68-280)
GPT:15 (3-49)
GOT :17 (3-46)
Laktát-dehidrogenáz:341(240-490)
vas: 19.5 (12-28)
Transzferin:2.64( 2-3,6)
Koleszterin: 5.1 (2,6-5,2)
Triglicerid:1,41(0.7-1.7)
HDL-koleszterin:1,5 (1.1-3.8)
LDL-koleszterin:3,24(1.1-4.14)
CRP menny. meghat:5,06(0-5)
AST menny. meghat:213(5-200)
Hemoglobin A1C:4,5(3.9-6.1)


Kérem segítsen az értelmezésében! Előre is nagyon köszönöm!!!


Tisztelettel: Nagy Zsófia


Kedves Nagy Zsófia!

A lelete gyakorlatilag teljesen rendben van. Két apróbb eltérést látok: egyrészt a vérkép eredményeiben a vörösvértest szám, hemoglobin értékek emelkedettek, aminek nagy valószínűséggel az lehet az oka, hogy a mintavételt megelőzően nem fogyasztott folyadékot sem - ilyenkor célszerű vizet, vagy üres teát inni, mert különben ilyen "sűrű" lesz a vérkép.

A másik eltérés az alacsonyabb vércukor szint - aminek lehet hogy méréstechnikai okai vannak (túl sokáig állt a levett vér centrifugálatlanul, és egyszerűen elfogyott belőle a cukor - vagy ugyancsak a vérvétel előtti koplalás volt túl sikeres.

A lelet többi részében az alapvető rutin vizsgálatok nem mutattak eltérést (máj, vese, gyulladásos folyamatok, szénhidrát- és zsír anyagcsere tekintetében sem látok további teendőt).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  31 32 33  34 35  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!