orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  34 35 36  37 38  következő oldal
,,Jó közérzet,,  2009. február 21. 09:00   #720 

Tisztelt Doktor Úr!

Hónapok óta nem érzem jól magam és különféle betegségek támadnak meg, több hétig tartó nem múló köhögés, melyet bárányhimlő követett 44 évesen. Rá 2 hétre hólyaghurut.
És állandó rossz közérzet, gyengeség.
Jelenleg nagyon ingerültnek érzem magam.
Kértem egy általános átvilágítást melyet ,,Electro Interstitialis Scan állapotfelméréssel készítettek.
Eredménye az emésztőrendszer nem megfelelő működése, lehetséges betegségek : máj, hasnyálmirigy vagy epehólyag.
Anémia lehetséges normális vaskoncentrációval.
A nátrium szabályzás zavara.
Ödéma lehetséges.
Vízvisszatartás és ödéma.
Javaslat teljes vérkép, transzaminázok, sülyledés, CRP, amilázok.

A vérvétel eredménye , csak az amiláz mutat eltérést 244 U/l.
Doktor Úr véleménye szerint indokolt lenne a további vizsgálat?
köszönettel


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által említett vizsgálatot nem ismerem. Kizárólag az orvostudományban elfogadott, és megalapozott módszerekkel adott vizsgálati eredmények véleményezését vállalom. Az Ön által leírt vélemények "Anémia lehetséges normális vaskoncentrációval", illetve "A nátrium szabályozás zavara", "Ödéma lehetséges" igen semmitmondó általánosító kijelentések, ennél egy háziorvos által elvégzett fizikális vizsgálat is lényegesen többet ki tud deríteni - gondolom sokkal kisebb költséggel.

A leírt laboratóriumi vizsgálattal kapcsolatban pedig fontos, hogy a leletek elemzését csak akkor tudom elvégezni, ha ismerem azok tartalmát. Néhány kiemelt érték alapján (még akkor is, ha azok esetleg a laboratóriumi program által referencia-értéken kívüliként a program által meg lettek jelölve) sajnos nem tudok véleményt mondani - ugyanis nem tudhatom, hogy amit nem írt le, az referencia tartományon belüli volt, és ezért nem írta meg, vagy esetleg el sem készült az adott vizsgálat.

Amennyiben a teljes laboratóriumi leletét megírja, szívesen leírom a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tumor Marker  2009. február 21. 08:53   #719 

Tisztelt Doktor Úr!

45 éves nő vagyok és erős menstruációs görcsökkel kerestem fel a nőgyógyászatot!
Elmentem egy laborvizsgálatra amelyen a következőt láttam: Tumor MArker CA 125 Eredmény 99 tartomány 1-35.A kérdésem a következő lenne,hogy a 99 mire utal?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel TM


Tisztelt Asszonyom!

A CA 125 egy olyan anyagot vizsgál, ami igen gyakran mutat emelkedést a kismedence területén zajló betegségek során, de ugyanigy emelkedni szokott akkor is, ha az úgynevezett savós hártyákat (mellhártya- pleura, hashártya-peritoneum és szív-hártya - pericardium) éri bármilyen folyamat (gyulladás, lerakódás, stb.). A "tumor marker" jelző használata azért van, mert ezt a vizsgálatot leggyakrabban a már diagnosztizált ovarium (petefészek) daganatok kezelés utáni nyomonkövetésére használják, mert a daganat esetleges kiújulása esetén ennek az értéke hamarabb emelkedik, mint a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai módszerek bármelykével végzett vizsgálat során észlelt eltérés.

A CA 125 emelkedése az esetek túlnyomó többségében nem daganatos betegség miatt szokott lenni. A menstruáció előtti 1-2 naptól a vérzés végéig emelkedett értéket mutat - ezért törekedni kell, hogy a mintavétel ne ebben az időszakban történjen. Amennyiben a vizsgált személynek endometriózisa van (a méh nyálkahártya különböző okok miatt a méhen kívül, a hasüregi szervek felszínére vándorol, és ott a menstruációs vérzés idején igen fájdalmas tüneteket okoz), a CA 125 ilyenkor is igen magas értékeket mutathat.

CA 125 emelkedést okozhat még a petefészek ciszta, a méh felszíni myomás elváltozása, illetve a méh/petefészek körüli szövetek akut vagy krónikus gyulladása is. De nem nőgyógyászati betegségek tömege is okozhatja a vizsgált paraméter emelkedését: például epehólyag-gyulladás, mellhártya gyulladás, májbetegségek, stb. Természetesen CA 125 emelkedést okozhat a petefészekből kiinduló rosszindulatú daganat is, leggyakrabban az ovarium adenocarcinoma. Azonban az össz CA 125 emelkedések oka általában leggyakrabban nem ez.

Összefoglalva tehát célszerű az össze olyan lehetséges okot (az életkorára és a tüneteire tekintettel leginkább az endometriózis, ciszta és myoma meglétét) kivizsgálni, és természetesen közben a petefészek részletes vizsgálatával a daganatos betegséget kizárni. Ugyancsak célszerű a CA 125 vizsgálatot megismételni, lehetőség szerint a következőkel kiegészítve: CA 72-4, CEA, vérkép, süllyedés. A rosszindulatú folyamatokra az jellemző, hogy a CA 125 érték 3-4 hét alatt duplázódni szokott, vagy még nagyobb mértékben emelkedik az előző eredményhez képest.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

májbetegség?  2009. február 21. 08:38   #718 

Tisztelt Doktor Úr!

2007. évben here daganatot dignosztizáltak nálam.Eltávolították azt és kemoterápiás kezelést is kaptam.Felülvizsgálatra két havonta kell járnom.A mai napon ismét voltam és a hasi ultrahang vizsgálat a következő eredményt hozta többek között:
- a máj normális nagyságú,kissé hyperrreflektívebb , körülírt eltérés nem mutatható ki.
Vélemény:

Diffusan kissé fokozott reflexóju hepar, v.s. steatosis.
Disseminatiora utaló elváltozás nem mutatható ki.

2007. november 7-én elvégzett vizsgálat során a sGGT 103, míg a ÖBi:22 voltak ez értékek.

Kérem adjon felvilágosítást részemre a leletek eredményeiről.Van-e valami kóros elváltozás vagy tartanom kell-e valamilyen betegség kialakulásától.

Előre is köszönöm a felvilágosítást.

Tisztelettel Szakács Péter


Tisztelt Uram!

Ha jól értelmezem a levelét, akkor egy másfél évvel ezelőtt készült laboratóriumi leletben látható gammaGT és össz bilirubin emelkedés esetleges okára kérdez rá. Amennyiben ezek az értékek abból az időből származnak, amikor Ön a daganat miatt gyógyszeres kezelésben részesült, akkor ezeknek az emelkedéseknek a hátterében gyógyszer mellékhatás is lehet.

A friss belgyógyászati vizsgálat májelváltozásokat jelzett. Ennek kivizsgálására célszerű laboratóriumi módszereket is használni. A máj laboratóriumi vizsgálata egy összetett feladat, az emelkedett értékek ismerete nem elegendő a véleményezéshez. Nem tudhatom ugyanis, hogy a nem közölt eredmények valójában elkészültek, és nem mutattak eltérést a referencia tartománytól, vagy esetleg nem történt meg az általam feltételezett vizsgálat.

A máj laboratóriumi vizsgálatakor feltétlenül ismerni kell a következő vizsgáklatok számszerű eredményét, függetlenül attól, hogy hogyan viszonyulnak a referencia tartományhoz: SGOT(ASAT), SGPT(ALAT), gammaGT, alkalikus foszfatáz, LDH, össz bilirubin, indirekt bilirubin, összfehérje, albumin, ferritin, CRP, vizelet általános, vérkép, süllyedés, esetleg HBsAg és anti-HCV.

Amennyiben az aktuális laborvizsgálati eredményei elkészülnek, és azt megírja, szívesen véleményezem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Szaboné  2009. február 21. 08:29   #717 

Tisztelt Doktor Ur:
A leletem néhány eltérö adatárol szeretnék érdeklödni:
GPT 45
Gamma GT 37
direkt bilirubin 6.9
kreatinin 90
trigliceridek 1,70
HDL koleszterin 1,00
vörösvérsejt 5,3
Hemoglobin 5,3
Hematokrit 0,50
az öszes többi jo ezek voltak megjelölve.Epe kövem van azt megállapitották..Válaszát elöre is köszönöm.


Tisztelt Asszonyom!

A leletek elemzését csak akkor tudom elvégezni, ha ismerem azok tartalmát. Néhány kiemelt érték alapján (még akkor is, ha azok esetleg a laboratóriumi program által referencia-értéken kívüliként a program által meg lettek jelölve) sajnos nem tudok véleményt mondani - ugyanis nem tudhatom, hogy amit nem írt le, az referencia tartományon belüli volt, és ezért nem írta meg, vagy esetleg el sem készült az adott vizsgálat.

Ugyancsak lényeges megírni az eredmények mértékegységét (például a hemoglobin érték valószínűleg az országos gyakorlattal ellentétben mmol/l-ben lehet megadva, de ez csak feltételezés a részemről, mindaddig míg ezt Ön meg nem írja).

Amennyiben a teljes leletét megírja, szívesen leírom a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

dr Bezzeg Attila Laboratóriumi SZak  2009. február 21. 08:25   #716 

Tisztelt Doktorúr.. szeretném megkérdezni mit jelentenek a következő eredmények?glükóz 2,9 üres 3,2 triglicerid 2,01 anti streptolysin 0 239,7vörösvértest szám 6,79sTSH 2,850 ezek a lányom eredményei .mit jelentenek?köszönöm hogy meghallgatott tiszt kállainé.


Tisztelt Asszonyom!

A leletek elemzését csak akkor tudom elvégezni, ha ismerem azok tartalmát. Néhány kiemelt érték alapján (még akkor is, ha azok esetleg a laboratóriumi program által referencia-értéken kívüliként a program által meg lettek jelölve) sajnos nem tudok véleményt mondani - ugyanis nem tudhatom, hogy amit nem írt le, az referencia tartományon belüli volt, és ezért nem írta meg, vagy esetleg el sem készült az adott vizsgálat.

Ami leírtakból látható, az egy alacsonyabb vércukor érték, az"üres 3,2" részt nem tudom értelmezni), emelkedett triglicerid (a koleszterin, HDL- és LDL koleszterin szintek nélkül nem értékelhető), enyhén emelkedett anti-streptolizin "O" (AST, ASO, ASLO) - ami korábbi streptococcus fertőzés eredménye lehet.

A vörösvértest szám igen magas, ennek kiértékeléséhez a teljes vérkép ismerete elengedhetetlen. A pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) érték rendben van.

Amennyiben a teljes leletét megírja, szívesen leírom a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

AGGÓDÓ ANYUKA  2009. február 21. 08:18   #715 

Kedves Doktor úr!

22 hónapos kisfiamnak szeptember óta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyik az orra, köhög. Egy komplett vizsgálat után kiderült, hatalmas vírusfertőzése van. Ezen kívül az alábbi immuneredményeket kaptuk.
IgG 709 mg/dl
IgA 61 mg/dl
IgM 126 mg/dl

Az IgA-nak 70-400 között kellene lennie, a többi ok. Nagyon rossz ez az érték? Ribomunyl kúrát javasoltak.
Mennyire kell aggódnom, vagy esetleg ez még feltornázható, illetve,,kinőhető''?

Egy anyuka


Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által leírt célértékek a felnőttkori referencia tartománynak felelnek meg, gyermekek esetében életkor-csoportok szerint más a normál érték.

A megírt vizsgálatok esetében 1-3 éves fiúgyermekek esetében a következők az elfogadott referencia tartományok:

IgG:507 - 1305 mg/dL
IgA: 16 - 171 mg/dL
IgM:63 - 240 mg/dL

Az ismertetettek alapján a kisfiú immunglobulin értékei nem térnek el az életkor-csoportnak megfelelő referencia tartománytól, ennek megfelelően kezeléssel beavatkozni értelmetlen.

Az immunglobulinok egy része (IgG) a méhlepény-keringéssel kerül át az újszülöttbe, majd 6-9 hónapos korától már saját IgM, IgG IgA, IgE és IgD termelése is megindul - különböző sebességgel. Általában az átvészelt betegségektől, és az öröklött tényezőktől függő módon növekszik ezeknek a fehérjéknek a szintje, és körülbelül 10-12 éves korra érik el a felnőttekre jellemző értékeket.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

JOCI695  2009. február 21. 08:05   #714 

Köszönöm válaszát Doktor Úr, és akkor vissza is élnék vele. A részletes leleteimet ismertettném azzal a szándékkal, hogy akkor itt jobban tudná elemezni, és meg tudná válaszolni van e valami bajom? A múltkor nem írtam, de a jeligéből következtethető, 1969-es születésű férfi vagyok.
Klinikai kémia
Glukóz 5,4
Karbamid 6,0
Kreatinin meghat. 79
eGFR >60
GOT 29
GPT 44
Gamma-glutamil-transzferáz 48
Alkalikus foszfatáz 161
Össz. bilirubin 7,3
Összkoleszterin 5,9
Triglicerid 2,01
Nátrium meghat. 143
Kálium meghat. 4,4
Hematológia
Süllyedés 5
Fehérvérsejtszám 7,18
Neutrofil 44,400
Lymfocita 45,300
Monocyta 6,400
Eosinotil 3,200
Basofil 0,700
Vörösvértest 5,23
Haemoglobin 160
Hematokrit 0,471
MCV 90,1
MCH 30,6
MCHC (átl. HGB koncentráció) 340
Thrombocyta 166
MPV (átlagos trombocyta térfogat) 13,3
Vizelet
Vizelet fajsúly 1,020
Vizelet leukocyta neg.
Vizelet nitrit neg.
Vizelet pH 5,0
Vizelet erytrocyta neg.
Vizelet fehérje neg.
Vizelet cukor norm.
Vizelet keton neg.
Vizelet urobilinogén norm.Tisztelt Uram!

A laboratóriumi vizsgálati leletből egy enyhe fokú limfocita arány-emelkedés, és GPT (ALAT) enzim aktivitás-emelkedése látható. Ennek a két eltérésnek számos oka lehet, a legvalószínűbb az, hogy túl van egy banális vírus-fertőzésen, amely utáni gyógyulási szakaszból származik a lelet. Valószínűleg ha egy-két héttel később a vizsgálatok ismétlése megtörténne, akkor az enzim is a referencia tartományon belüli értéket mutatna, a limfocita százalékos arány pedig 25-30% környékére módosulna.

Tulajdonképpen a lelet alapján összefoglalva úgy gondolom, hogy ténylegesen ez az egyetlen teendő, amennyiben nincsen semmilyen tünete, illetve panasza. A korábbi vérvételtől számított egy hónap elteltével ismételje meg a süllyedés, vérkép, GOT-ASAT, GPT-ALAT, gammaGT, alkalikus foszfatáz, bilirubin vizsgálatokat, lehetőség szerint a következő néhánnyal kiegészítve: CRP, összfehérje, albumin, ferritin. Amennyiben ezekben nem látható eltérés, a vérkép és a GPT megnyugodott, akkor nincsen további teendő.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

egy aggódó anyuka  2009. február 21. 07:54   #713 

Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam vérképéről szeretnék érdeklődni.
Úgy gondolom ,hogy a házi orvosoktól nem kapunk elegendő információt.
Kisfiam aki 8 éves, már régóta küzd hasfájással,most kaptam meg a vérkép eredményét.
Házi orvosunk azt mondta ,hogy gyermekem vas hiányos valamint , férgek vagy ételallergiás.Még a másik vérképnek amit Csepelen analizálnak nem tudjuk az eredményét.
Ami érdekelne engem hogy:
Hematokrit értéke 0,351
Eozinofil 6,3
Limfocita 52,6
Neutrofil 1,94
RDW-CV vvt.görbe szélesség 15,0
Kérném a Doktor Úr véleményét ezek az értékek mire utalnak és nincs-e nagyobb baj gyermekemnél?
Köszönettel: egy aggódó édesanya.
Henriett


Tisztelt Asszonyom!

A leletek elemzését csak akkor tudom elvégezni, ha ismerem azok tartalmát. Néhány kiemelt érték alapján (még akkor is, ha azok esetleg a laboratóriumi program által referencia-értéken kívüliként a program által meg lettek jelölve) sajnos nem tudok véleményt mondani - ugyanis nem tudhatom, hogy amit nem írt le, az referencia tartományon belüli volt, és ezért nem írta meg, vagy esetleg el sem készült az adott vizsgálat.

A megírt eltérések alapján magam sem tudok többet mondani, mint a házi orvos: a hematokrit alacsonyabb az életkor alapján várható értéktől, de a pontos véleményezéshez ismernem kellene a hemoglobin, vörösvértest szám, MCV, MCH és MCHC értékeket is, esetleg a retikulocita számot.

A fehérvérsejtek közül (amennyiben a megírt számok %-ban vannak megadva és nem abszolút értékek) az eozinofil granulocita aránya magasabb - ennek oka átvészelt gyulladásos betegség utáni gyógyulási szakasz, allergia, illetve féreg fertőzöttség szokott lenni a leggyakrabban. A gyulladásos állapot megítéléséhez szükséges ismernem a vörösvértest süllyedés, fehérvérsejt szám, esetleg a CRP, összfehérje, albumin, ferritin értékeket is, hogy pontosabb véleményt mondjak.

Amennyiben a teljes leletét megírja, szívesen leírom a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

VE  2009. február 21. 07:48   #712 

Tisztelt Doktor úr!

60 éves nő vagyok, évek óta szedek gyógyszert a koleszteninre, csontritkulásra, magas vérnyomásra és refluxra. Időnként elküldenek vérvételre, most igen sok a "csillagos" eredményem.
Kérem, szíveskedjen a laboreredményemet értékelni és válaszolni, hogy mi lehet a sok rossz adat oka.
Az alábbi adatokat kaptam:
Serum Natrium 139,2 mmol/l
kálium 4,36mmol/l
calcium 2,36mmol /l
Phosphor 1.08mmol/ l
glucose 6.3mmol6l
carbamid 6,3mmol /l
hugysav 281umol/l
Cholesterine 6.1 mmol/l
HDL-Cholesterine mmol/l 1.1
LDL-Cholesterine mmol/l 3.5
Trygliceride mmol/l 3.4
bilirubin totál 5.8 umol/l
Creatinin 76 umol/l
ASAT (GOT) 51 U/l
ALAT (GPT) 42U/l
alk. foszfatáz 166 U/l
CK 128 U/l
kreatinin 76 umol/l
számított GFR 67 ml/min
süllyedés 21 mm/h


Vérkép :

WBC-Fvs 9.41G/L
RBC- Vvt. 4,57 T/L
HGB 8.50 mmol/L
HCT 0,41 L/L
MCV 90.20 fL
MCH 1,90 fmol
MCHC 20.60 mmol/L
RDW 13.50 %
Thrombocyták 308.00 G/l
MPV 11,40 fL
NEUT 54,5 %
LYM/% 37.00%
MONO/% 6,00%
EO/% 2,30%
BASO/% 0,20%
NEUT ABSZ 5.13 G/l
LYMPH ABSZ 3.48 G/l
MONO ABSZ 0.56 G/l
EO ABSZ 0.22 G/l
BASO ABSZ 0.02 G/l

Viz általános:
fajsúly 1.020
Vegyhatás savi
fehérje, cukor, aceton bilirubin nitrit: negatív
urobilinogén: normál
Üledék:
Fvs, vvt, hámsejtek, vesehámsejtek : 1
Cylinderek, szemcsés cylinder, kristályok: 0.

Köszönettel várom szíves válaszát:
Erzsi


Tisztelt Asszonyom!

A lelet alapján három csoportban látok eltéréseket: első sorban a reggeli éhgyomri vércukor indokolt további vizsgálatot, amennyiben a mintavétel előtt ténylegesen 4-6 órán át nem fogyasztott szénhidrátot. Ha a mintavétel a megfelelő éhgyomri állapotban történt, akkor először is javaslom az ismétlést, és ha az is magasabb értéket mutat, érdemes konzultálnia belgyógyásszal, és esetlegesen vércukor- terheléses vizsgálatot is végezni, az esetleges szénhidrát anyagcsere betegség vizsgálata céljából.

A májenzimek (GOT, GPT) emelkedés minimális, a máj vizsgálatához szükséges további két enzim közül csak az egyik (alkalikus foszfatáz) készült el, ami nem mutat emelkedést. A pontosabb értékelés miatt szükséges megvizsgálni a hiányző gamma glutamil-transzferáz aktivitást is (gamma GT, gGT). A jelenleg látható enyhe emelkedések oka máj-epe enyhe megbetegedés lehet, de az Ön által leírt vér-zsír anyagcserét befolyásoló gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása.

A vér zsír paraméterek vizsgálata ugyancsak emelkedett értékeket mutat - nyilván emiatt szedi az említett koleszterin-csökkentő szereket. Ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésekor azonban fontos, hogy a vérvétel előtti két-három napban lehetőleg állati zsírban szegény diétát tartson (ne fogyasszon állati zsírt, zsíros húst, húskészítményt, tojást, vagy tojással készült élelmiszereket, tejet, tejterméket, édesvízi halat). Amennyiben diéta nélkül történik koleszterin és triglicerid vizsgálat, akkor nagy az esélye, hogy az elmúlt 1-2 napban fogyasztott táplálékból származó anyagokat mérjük vissza, és nem kapunk képet a szervezet saját anyagcsere helyzetéről.

A lelet többi részében olyan eltérést, amivel további teendő lenne, nem látok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

dinagabi  2009. február 18. 23:38   #711 

Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát, mert sajna az én orvosom nem adott kielégítő választ az Anti Müllerion hormonra. Lombikprogramra azért van szükség, mert el van záródva a petevezeték, de nem mindenhol, ráadásul közel 40 éves vagyok (2. párkapcsolatom). Felkerestünk egy klinikát, de nem voltunk megelégedve, ugyanis elég mogorva az orvos, fogalmam sincs hogyan tovább! Le akar beszélni és azt mondja kevés az esély, nem biztat, teljesen el vagyok keseredve. Tud esetleg valakit ajánlani, ahol emberszámba vesznek és támogatnak a lombikprogramban? Én mondtam az orvosnak, hogy bízom a lombikban, mert ez az utolsó esélyem....
Előre is köszönöm, bár tudom nem ez a szakterülete, ha mégis... szívesen váltanék orvost!!! üdvözlettel: Magdolna


Kedves Magdolna!

Javasolni nem szeretnék orvost, de annyit azért elmondok, hogy az Anti-Müllerian Hormon meghatározást azért vezettük be a laboratóriumunkba, mert egy hazai intézet folyamatosan és intenzíven igényelte ezt - nyilván azért, mert az ott dolgozók ismerik a vizsgálatot, és tudják alkalmazni a kapott értékeket. Az elmúlt évben igen sok vizsgálatot végeztünk a számukra: ez a Ciris Budapest Reprodukciós Intézet.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Chlamydia PN  2009. február 18. 23:33   #710 

Tisztelt Doktor Úr!

Több éves sikertelen teherbeesés miatti kivizsgálás során, vérvételi eredményemet ma kaptam kézhez, melyen a következő látható:
Chlamydia IgG antitest 7,7 E ref. -11
Chlamydia IgM antitest 13,5 E * ref. -11

Segítségét szeretném kérni abban, hogy a fentiek mit jelentenek, milyen kezelés várható. Okozhatja-e a fenti eredmény a sikertelen teherbeesést.

Válaszát előre is köszönöm szépen

Bné


Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben a chlamydia vizsgálat a chlamydia trachomatis (szexuális úton terjedő sejten belüli parazita) kórokozóra vonatkozik, akkor lehet köze a fogamzásképtelenséghez. (A chlamydia pneumoniae a másik szerológiailag vizsgálható kórokozó, ezt légúti fertőzések kivizsgálása során szokták nézni).

Az IgM antitest szint emelkedettsége azt jelenti, hogy jelen pillanatban is (illetve néhány hete, egy-két hónapja) a szervezete aktívan védekezik a jelenlevő chlamydia trachomatis kórokozókkal szemben. A kezelés elérhető és hatékony - forduljon a vizsgálatot kezdeményező szakemberhez. Valószínűleg ő is javasolni fogja, hogy a kezelést terjesszék ki szexuális partnerére is - férfiaknál a fertőzés gyakorlatilag tünetmentes, és gyakran előfordul, hogy újra megfertőzi a kezelésen átesett partnerét.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

GPT?  2009. február 18. 23:24   #709 

Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 11 éves.Az alábbi laboreredményével kapcsolatban kérném a véleményét.A lelet eredménye a következő:Fe:7,0 umol/l(7,7-33,0),Transzferrin szaturáció:8%(16-45),Solub.transf.receptor:2,8 (1,1-2,7),GPT:99E/l(<60),WBC:10,87G/l(4,00-10,00),neutrofil:0,44(0,50-0,70),limfocita:0,47(0,20-0,40),MCV:75,10fl(83,00-103,00),MCH:26,80pg(28,00-34,00),AST titer:226E/ml(<150).Az emelkedett Gpt miatt ,gasztroenterológiára lettünk irányítva/2 hét múlva tudunk menni/A küldő orvos, felszívódási zavarra gyanakszik/lisztérzékenység/.Utánaolvasva,semmi erre utaló tünete nincs gyermekemnek.Mi okozhat még emelkedett Gpt-t?Ön mit mondana a lelet értékelése után?
Előre is, nagyon szépen köszönöm válaszát!


Tisztelt Asszonyom!

A fiánál az alapvető eltérés ténylegesen az SGPT-ALAT enzim magasabb értéke - mivel nem írta le, gondolom a többi májenzim (AGOT_ASAT, GGT, alkalikus foszfatáz-ALP, laktát dehidrogenáz - LDH) referencia tartományon belül volt. Ugyancsak látható egy kis-sejtes (microcytaer) vérszegénység (anémia), melynek oka valószínűleg a vashiány (emelkedett szolubilis transzferrin érték, a transzferrin és a ferritin szintek valószínűleg nem voltak emelkedettek, mert nem írt róluk - ebben az esetben a ferritin valószínűleg azért nem volt alacsonyabb a referencia tartománynál, mert ugyanakkor egy gyulladásos folyamati is zajlik, ami emelhette a ferritin értéket, és az így nem mutatta a szokásos alacsony szintet).

A gyulladás jelenlétét az emelkedett fehérvérsejt-szám, illetve a magasabb AST is jelzi (anti-streptolizin titer, a streptococcus családból származó baktérium okozta gyulladások következtében emelkedő laboratóriumi paraméter).

A lisztérzékenység meglehetősen távoli lehetőség, elsősorban a májat érintő gyulladásos folyamatot kell kizárni, esetleg egyéb gyulladást, amely a májra is hatással van. A gasztroenterológia mindenképpen indokolt, az ottani szakember biztosan megtalálja az enzim emelkedésének valószínű okát. A vas-hiány okozta vérszegénység jelen állapotban táplálék-kiegészítő formájában beszerezhető, vasat és C-vitamint tartalmazó tablettákkal pár hét alatt orvosolható.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Dóra  2009. február 18. 23:10   #708 

Üdvözlöm!

Mit jelent az, hogy a Eosinophil gran. 1%-os? Ez még úgy látom pont határon van, de mitől lehet ez?
Köszönöm válaszát!


Tisztelt Érdeklődő!

A lelet-részlet azt jelenti, hogy az eozinnal festhető szemcsés fehérvérsejtek (eozinofil granulociták) százalékos aránya a többi fehérvérsejthez 1 %, ami teljesen megfelel az egészséges emberek többségében található aránynak. Az eozinofil sejtek allergiás, féreg-fertőzött állapotokban szoktak arányukat tekintve felszaporodni, abszolút számban pedig gyulladásos folyamatok gyógyulási szakaszában.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

erika  2009. február 18. 23:02   #707 

HA A VÉR/HAEMOGL. 3+


Írja meg kérdését újra.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

láz  2009. február 18. 23:00   #706 

Tisztelt Doktorúr!

Májenzim enyhe emelkedése bekövetkezhet láztól? (vérvétel előtt kb. 4-5 nappal elég magas lázam volt 1 napig biztosan tudom, másnap nem mértem, de hőemelkedésem egészen biztos volt, igen köhögtem (kicsit még most is), kapart a torkom, járványféle van nálunk).
Köszönöm a válaszát.


Tisztelt Érdeklődő!

Májenzim igen sokféle van (GOT-ASAT, GPT-ALAT, ALP, GGT, 5'Nukleotidáz, leucin-aminopeptidáz-LAP, LDH izoenzimek), valamint lázat is sok minden okozhat (vírus, baktérium, parazita fertőzés, mérgezés, daganat, autoimmun betegség), így természetesen előfordulhat hogy a "máj enzimek" valamelyike emelkedett, és a vizsgált személynek láza van.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

félelem  2009. február 18. 22:53   #705 

Tisztelt Doktor Úr!előfordulhat,hogy a hcg eredményem 237IU/l legyen egy évvel heredaganat kivétele után?Aműtétem előtt kevesebb volt,mint 0,5.mielőbbi válaszát várva köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

A heredaganat után megjelenő emelkedett hCG eredmény a betegség aktiválódására utalhat, mindenképpen minél hamarabb keresse fel az Önt kezelő/gondozó szakorvost.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

1978  2009. február 18. 22:51   #704 

Tisztelt doktor úr.
Panaszom 4-5-hónapja áll fenn,ami a jobb bordaív alatti szorító,nyomó fájdalmat okoz.
Laboratóriumi eredmények:
Fehérvérsejt: 12,3 G/l
MCV: 85.1 f/L
GPT:49 IU/l
GGT:79 U/L
VVT HB konc:37%
Kérdésem mennyire súlyosak az eltérések a ref értéktől és milyen további vizsgálatokat kérjek?
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Laboratóriumi lelet véleményezését csak akkor tudom elvégezni, ha alkalmam van megismerni a tartalmát. Az elemzéshez nem elegendő sajnos a néhány "kóros" eredmény ismerete - egyrészt mert a tapasztalatom szerint a hazai laboratóriumokban a referencia tartomány értékek informatikai kezelése nem következetes, másrészt mindazon vizsgálatok esetében, amelyek egy egy feltételezés kapcsán bennem felmerülnek, nem tudhatom, hogy elkészültek, és referencia tartományon belüli eredményt adtak - és ezért nem írt róluk; vagy esetleg nem is készült el az általam fontosnak vélt vizsgálat.

A vérkép adatai közül csak a fehérvérsejtszám emelkedéssel kapcsolatban tudok információt adni: az emelkedés gyulladásos folyamatra utal a leggyakrabban. A gyulladás jellege azonban a fehérvérsejt tipusok százalékos megoszlása és az abszolút sejtszámok alapján véleményezhető. Az MCV és az MCHC a lelet többi része nélkül nem mond semmit.

A GPT és a GGT enzimek emelkedése máj és/vagy epe problémákat jelez, ami lehet epekő, epehólyag gyulladás, májgyulladás, vagy más megbetegedés - de ezek megítéléséhez szükséges a többi eredmény (Alkalikus foszfatáz - ALP, GOT, bilirubin, összfehérje, albumin, ferritin, vizelet általános vizsgálat).

Ha megírja a lelet tartalmát, akkor szívesen véleményezem, és javaslatot teszek az esetleg szükséges további vizsgálatokra.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

zsizsi  2009. február 18. 22:34   #703 

Tisztelt Doktor Úr!

Az LDH:511 lett! Kell aggódnom miatta??

Köszönettel:zsizsi


Tisztelt Érdeklődő!

Kérdésére nem tudok válaszolni, ismernem kellene a lelet tartalmát (a többi mért értéket), a vizsgálat okát, az Ön nemét és életkorát, stb. Egy vizsgálati eredményből sajnos vélemény nem alkotható.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

CRP AST szám  2009. február 18. 22:33   #702 

Tisztelt Doktor Úr!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mire utalhat az , hogyha a CRP mennyiségem 5,06 (0.00-5.00) Mit mutat ki ez a szervezetemben? Illetve az AST mennyiség? ( 213, (5-200) )

Válaszát nagyon köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

A CRP (c-reaktív protein) a máj által termelt úgynevezett akut-fázis fehérje, mely gyulladásos folyamatok során termelődik. Az AST (anti-streptolizin titer, vagy anti-streprolizin "O", vagy ASO, esetleg ASLO) a streptococcus baktériumok családjához tartozó valamilyen kórokozó okozta gyulladás után mutatható ki, hónapokon, éveken át mérhető (felnőttekben ezért adják meg a 200 egységet a referencia tartomány felső szélének, mert addigra több ilyen fertőzésen szinte mindenki átesik, és emiatt már alapból magasabb a szintje. Arra használható, ha valahol streptococcus okozta fertőzéses góc van a szervezetben, akkor az AST szint stagnál vagy emelkedik - mindaddig, míg a megfelelő kezeléssel ez a góc fel nem számolódik. A leggyakoribb ilyen gócok a mandula, foggyökér, orrmelléküreg, középfül, prosztata területén szoktak megbújni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Édes kisfiam  2009. február 18. 22:27   #701 

Tisztelt Doktor Úr!

Válaszát megkaptam,elnézést kérek,amiért nem pontosan küldtem el az adatokat. Leírnám újból a kért szempontok szerint!

Retikulocita 23 ezrelék 5-15
Víz üledék 6-8 fvs Ca-oxalát kr.
gomba
GPT 42U/1 0-40
ALP 353U/1 0-270
Cholesterin 3,63 mmol/1 3,9-6,2
Triglicerid 4,6 m 0,5-2,2
HDL koleszterin 0,89 mmol/1 0,92-2,07
Hugysav serum 435 umol/1 178-345

A laborvizsgálat azért történt mert gyermekem az utóbbi időben gyakran panaszkodott szapora szívverésre,ami főleg terheléskor jelentkezett nála. Kardiológus javasolta a vérvételt, és különböző kardiológiai vizsgálatokat. Csonttörése nem volt és az utóbbi időben más jellegű betegségek sem jelentkeztek nála. A vérvétel teljes éhgyomorra történt tejtermékeket és az ön által felsorolt salátát gyümölcsöket nem fogyasztotta. Ha emlékezetem nem csal jó pár éve már a vércukorja lypaémiás volt. Nem tudom ezek az adatok többet segítettek e a válaszadásra.
Válaszát várom,tisztelettel egy aggódó anyuka.


Tisztelt Asszonyom!

Sajnos a mostani levele alapján sem lettem tájékozottabb, ugyanazokat az eredményeket írta le újra mint korábban, kiegészítve a referencia tartományokkal. A véleményalkotáshoz a többi eredményre is szükségem van, mert például a rutinszerűen vizsgált négy májenzim közül ön kettőt írt le: a GPT és az alkalikus foszfatáz (ALP) eredményt, de ahhoz, hogy a máj állapotát meg lehessen ítélni tudnom kellene a GOT, gamma-GT (GGT), bilirubin értékeket is, függetlenül attól, hogy azok kórosak voltak-e vagy sem. Ugyanez igaz a vérkép esetében is: a retikulocita szintet ismerem, de a vérképről nem tudok semmit (vörösvértest szám, hemoglobin, hematokrit, MCV, MCH, MCHC, stb.).

Az említett korábbi lelet ("vércukor lipémiás") azt jelenti, hogy akkor a vércukrot nem tudta a labor megmérni, mert a levett vér lipémiás volt, ami azt jelenti, hogy a mintavétel előtt fogyasztott zsírtartalmú étel/ital miatt zsírcseppek voltak a vérben, és alkalmatlan volt a kémiai mérésre. Ilyenkor megfelelő éhgyomri állapot után következő napokban célszerű megismételni a vizsgálatot, ha kíváncsiak a vércukor tényleges szintjére.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  34 35 36  37 38  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!