orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  3 4 5  6 7  következő oldal
gyulladás?  2008. október 3. 17:04   #100 

Tisztelt Doktor Úr

A következő laborértékről szeretnék tájékozódni:
az AST értékem időnként megemelkedik: 2006 aug.-ban 307, a következő laborvizsgálatnál 200 alatti, most júliusban 275 volt az értékem. (a mandulámat már kivették néhány éve)
Mit jelentenek ezek az értékek, mit kellene tennem, vagy mivel van ez az érték összefüggésben?
Tisztelettel: Katalin



Kedves Katalin!

Az AST (más rövidítést használva ASO vagy ASLO, rendes nevén anti-streptolizin O) a szervezetben hevenyen vagy idülten zajló streptococcus nevű baktérium-csoport okozta fertőzés következtében termelt antitest, ami a baktériumból származó "O" tipusu streptolizin anyag ellen termelődik. A lezajlott fertőzés után általában hónapok alatt lecsökken a szintje, de időnként a csökkenés ismeretlen okok miatt elmaradhat. Ugyanakkor persze a góc is fennmaradhat - de ilyenkor más gyulladásos laboratóriumi vizsgálatok is eltérést jelezhetnek, mint például a fokozott vörösvértest süllyedés, az emelkedett fehérvérsejtszám, az emelkedett C-reaktiv protein (CRP), ferritin, és a megváltozott szérumfehérje-összetétel (albumin/globulin arány).

Annak eldöntésére tehát, hogy az emelkedett AST mögött van-e még valahol (fog, arcöreg, mandula, izület, stb.) megbúvó góc, célszerű megvizsgálni, hogy vannak-e panaszai (fájdalom, duzzanat, bőrpír, láz), illetve laboratóriumi eltérésie a már felsorolt tesztek közül.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

reménytelen?  2008. október 3. 16:56   #99 

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi probléma miatt fordulok Önhöz:
Éveket kinlódtam a mandulámmal, rengeteget voltam beteg. Majd Bioptron lámpával kezdtem lámpázni a manduláimat, amikor fájni kezdett. Azt vettem észre, hogy nem lázasodtam be, így gyógyszert sem szedtem. Végül csak kivették a mandulámat 1999-ben.
Most tavasszal pedig begyulladtak a térdizületeim. A laborértékek rendben voltak. Az orvos szerint a panaszaim olyanok mint az izületi betegeknek, de a laborértékek nem mutatnak gyulladást. Egyszerűen nincs a panaszomra magyarázat. A jobb térdemet kétszer műtötték porcszakadással, repedéssel, (2 éve)"Csak " a porcpuhulás maradt. Az egyik orvos azt mondta, hogy a puhulás valamilyen "góc" miatt nem tud visszaszilárdulni.
Lehet-e az, hogy a Bioptron lámpával elnyomtam a mandulagyulladást, és az mint góc bennem maradt és most az izületre megy rá?
Van-e ilyen egyáltalán, vagy ha van, akkor azt hogyan lehetne kimutatni vérképből?
Válaszát előre is köszönöm: tisztelettel:Lilla


Kedves Lilla!

Az Ön által felvetett problémák közül a legtöbbre sajnos válaszolni nem tudok, mert nem értek hozzá (mandula, Bioptron lámpa, ortopédiai izületi probléma). A laboratóriumra vonatkozó kérdésére a válaszom a következő: a mandulagyulladás kórokozói közül az a csoport, ami után gyakran marad vissza ízületi probléma, illetve esetleg szívbillentyű károsodás, az ellene termelt antitest alapján évekig kimutatható. Ez a vizsgálat az Anti-streptolizin O, vagy rövidebb nevén AST, ASO, vagy ASLO. Ennek a tesztnek az elvégzésével, illetve egyéb gyulladásra jellemző paraméterek vizsgálatával (süllyedés, fehérvérsejt szám, CRP, ferritin, szérum fehérjék) eldönthető, hogy zajlik-e, illetve a közelmúltban zajlott-e krónikus gyulladásos gócfolyamat a szervezetében - például a mandulái környékén. A Bioptron lámpa káros vagy jótékony hatásával kapcsolatban nincsen ismeretem, de nehezen tudom elképzelni, hogy az esetleges streptococcus baktériumok a lámpa hatására élő szövetben elpusztulnának.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

terhesség gyanúja  2008. október 3. 16:47   #98 

Tisztelt Doktor Úr !

A páromnak már egy hete késik a menstruációja , elmentünk orvoshoz mivel volt egy kis balesetünk . Fogamzásgátlót nem szedett és kiszakadt az óvszer . Az orvos elküldte vérvételre és a hcg szintje : 678 lett , ezek után közölte velünk hogy még nem biztos a terhességben . Mennyinek kell lennie a hcg szintnek hogy azt mondhassa hogy biztosan terhes . Mitől emelkedhet a hcg szint , milyen tényezők befolyásolhatják az emelekedést, és mennyi a normális hcg szint? Jövőhétre kaptunk ultrahangra időpontot , majd mondta hogy utána megbeszéljük a mütéttel kapcsolatos teendőket . Kell -e félnünk hogy elhamarkodottan dönt az orvos és esetleg valami baj lessz belőlle , mivel még semmi konkrétumot nem mondott csak annyit hogy nem tudja megállapítani , így kétejek között vagyunk .

Köszönettel: Ricsi és Enikő


Kedves Ricsi és Enikő!

Ugyan a mértékegységet nem írta meg, de a hazai gyakorlat általában IU/l értékben adja meg az eredményt, és akkor a szérum hCG szint (678) értéke teljesen egyértelműen 1 hetesnél biztosan idősebb terhességet jelez. A következők a szérum hCG referencia értékei: Nem terhes nő: 0-5 IU/l; Korai terhesség: 5-25 IU/l; 1-10 hét: >201-225000 IU/l.

Az orvos bizonytalanságát az okozhatja, hogy a korai terhességek egy része az első várható menstruáció környékén (1-3 héten belül) spontán megszűnik. A nőgyógyász a petezsák, és majd az embrió ultrahangos kimutatása után fogja biztonsággal kijelenteni - vagy elvetni - a terhesség tényét. A nőgyógyász nem fog elhamarkodottan dönteni, ebben biztos vagyok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

labor  2008. október 2. 09:57   #97 

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbiakat szeretném Öntől megkérdezni:

Mit jelent az állandó alacsony neutrofil érték? (3,0-3,7)
Az alacsony alkalikus foszfatáz érték (50,0) mit "csinál" a szervezetben? (eddig egy orvos mondta azt, hogy ez baj)
Szeretném még megtudni, hogy az ízületi gyullladást milyen értékek mutatják ki a vérből?

Válaszát megköszönve, tisztelettel: Márta


Kedves Márta!

A pontosabb válaszhoz ismernem kellene az Ön életkorát, a panaszait, tüneteit, illetve az esetlegesen szedett gyógyszereket. Ismernem kellene ugyancsak a fehérvérsejt vizsgálat többi értékét is, illetve a laboratórium által megadott referencia-értékeket. A neutrofil granulociták abszolút száma 20 évesnél idősebb személyek esetében 2 és 7 G/L között mozog, így az Ön értéke nem számít alacsonynak.

Az alkalikus foszfatáz (ALP) egy enzim-csoport, amely különböző szövetekből szabadul fel, és ez mutatható ki a savóban. Az enzimek legnagyobb része máj vagy csont eredetű, de ugyancsak van közte kisebb mennyiségben veséből, izomszövetből származó is. Speciális módszerekkel a származási hely alapján elkülönítetten is megmérhető a szintje.

Az esetek többségében, ha egyedül csak az ALP szint csökken és más laboratóriumi eltérés nincsen - és ez ismételten így van, tehát a laboratóriumi hiba kizárható - akkor valamilyen gyógyszer hatásának a velejárója, leggyakrabban a csont-anyagcserét (oszteoporózis) kezelésére használt gyógyszerek, vagy a májra ható alvadás-csökkentők, esetleg női hormonokat tartalmazó fogamzásgátló, vagy menopauzában adott ösztrogén tartalmú hormonpótló kezelés következménye. Káros következménye nincsen.

Amennyiben egyéb laboratóriumi eltérések is vannak (jelentős bilirubin emelkedés, kalcium és/vagy foszfát szint eltérés), akkor további vizsgálatokat kell végezni az esetleges megbúvó más megbetegedések kiderítése érdekében (például vese megbetegedések, a mellékpajzsmirigy hormontermelésének az eltérései, a pajzsmirigy rejtett csökkent működésének a kiderítése).

Az ízületi gyulladásnak számos oka lehet, így ezek alapján különböző laboratóriumi módszerek segíthetik az orvost (de alapvetően ennek a gyulladásnak a kimutatása nem laborvizsgálaton alapul). Például oka lehet fertőzés sérülés következtében, vagy más módon bejutott kórokozók következtében, például nemi úton terjedő betegségeknél a baktérium, vagy a baktérium elleni antitest kimutatása (mikrobiológiai tenyésztés, N. gonorrheae, esetleg M. tuberculosis kimutatása) - ilyenkor általában csak egy ízület érintett, és az esetek nagy részében valamilyen nagy ízület, például a térd. Amennyiben több ízület is beteg, akkor valamilyen rendszer (szisztémás) megbetegedést keres az orvos, ide az autoimmun kórképek, krónikus kis-ízületi gyulladás, reumás ízületi gyulladás tartozhat, de leggyakrabban csupán az ízületi porc illetve csont részek degeneratív ("kopásos") folyamatai következtében mutatnak gyulladásos jeleket -ilyenkor a laboratóriumi vizsgálatok csak annyiban segítenek, hogy a többi (az általam is felsorolt) kóroki tényezőt lépesek kizárni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Sjögren  2008. október 2. 09:19   #96 

T. Dr. Úr!
Ez év februárjában a Sjögren szindróma laborértékeit találták nálam.
ANA grandilárissan pozítív
SSa 105
SSB 10
Ro-52 86
PCNA 7
Histon 13
Control 128
Ez után egy másik laborban augusztusban minden negatív lett.Ön szerint ez valami gyulladást jelzett/CRP 12,9/vagy ez valóban a sjögren szindróma ?Mi az oka hogy egyszer pozítív egyszer negatív? Olyat is hallottam, hogy az autoimmun betegségek kezdetén van ilyen jelenség.Vagy ez semmit nem jelent, hogy most negatív ettől még beteg vagyok? Izületi, izom és egyébb gondjaim vannak.
Válaszát előre is köszönöm!
Rebeka


Kedves Rebeka!

Kicsit késve válaszolok, de utána kellett néznem az információknak. Az autoimmun megbetegedések - így a Sjögren szindróma, de más hasonló megbetegedés - diagnózisának felállítása igen összetett feladat. A laboratóriumi vizsgálati eredmények - mivel valójában nincsenek standardizálva - nehezen hasonlíthatók össze. A pontos értékeléshez ismernem kellene a laboratóriumok által használt módszert, de legalább a feltüntetett referencia értékeket.

Az Ön által megadott adatok alapján a következők állapíthatók meg: Amennyiben a laboratórium szerint az ANA pozitív (a szöveges leírást nem tudom értelmezni) valószínűsítheti a betegséget, de ez a vizsgálat nagyon sok más autóimmun megbetegedésben (leggyakrabban az SLE - szisztémás Lupus Erithematosus- megbetegedésben) is pozitív. Az SS-A érték valószínűleg pozitív, a saját laborunkban a határérték 15 U/mL, ez a Sjögren betegségek többségében pozitív - de ugyanakkor gyakran minden kóros elváltozás és megbetegedés nélkül is emelkedett lehet - egészséges emberekben is. Az SS-B antitest valószínűleg negatív. Az RO-52 az SS-A csoport része, és így az is pozitív. A PCNA nem ismert számomra, a Histon fehérje kimutatásának a mértékegységét, illetve a referencia tartományát sajnos ugyancsak nem ismerem. A negatív, vagy bármilyen eredményű elvégzett egyéb vizsgálati eredmények is fondosak lehetnek, például a dupla-spirálú DNS elleni antitest (Anti-dsDNA), a rheuma faktor (RF), cryoglobulin, immun-elektroforézis, IgG, IgM, IgA szintek, és a kappa és lambda alegységek szintje is.

A Sjögren szindrómára jellemző, hogy gyulladásos laboratóriumi jeleket is láthatunk - emelkedett CRP-t, fokozott vörösvértest süllyedést, emelkedett ferritin értéket. A kimutatható auto-antitestek eltűnése mögött sok minden lehet, de sajnos a legvalószínűbb a két labor által használt módszer különbözősége.

A tényleges Sjögren diagnózis felállítását azonban a klinikai tünetek, biopsziás vizsgálat, és kis mértékben a laboratóriumi eredmények támasztják alá. Mivel - ahogy a válaszom elején már említettem - a laborvizsgálatok ebben a betegségcsoportban nincsenek standardizálva, javaslom, hogy az ismételt vizsgálatok esetében próbáljon meg ugyanabba a laboratóriumba menni ahol már korábban járt, és ami talán még fontosabb - kérje ki a vizsgálatot kérő orvos tanácsát, hogy melyik laboratóriumot javasolja, mert általában a számára már ismert helyről származó eredményeket a belgyógyász sokkal jobban tudja hasznosítani.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

liquorviszgálat  2008. október 1. 22:40   #95 

Tisztelt szakértö Erdélyböl irok és egy olyan magánkorházt vagy klinikát keresek ahol külföldi állampolgárnak liquorviszgálatot végeznek önöknél lehtséges és ha nem tudnának segiteni telefonsz.vagy emailt akivel felvehetném a kapcsolatot.


Liquor vizsgálatot - mivel a mintavétel invazív beavatkozásnak számít -csak indokolt esetben, a kezelőorvos kérésére végeznek. Általában a neurológiai osztályon dolgozó orvosok szokták a minta levételét végezni - ezért erre minden olyan kórházban van lehetőség, ahol van neurológiai (ideggyógyászati) osztály, és a liquor vizsgálatának megvan az egyértelmű indoka. Kérésre (amennyiben azt az orvos nem látja indokoltnak) ezt a vizsgálatot elvégezni nem fogják.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

ablakperiodus  2008. október 1. 22:37   #94 

Tisztelt Doktorúr!

Mennyi az AIDS teszt maximális ablakperiodusa minden eshetőséget beleszámítva pl.: a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot a HIV virussal szemben?

Köszönöm a válaszát!


Ha a maximális jelző alatt azt érti, ameddig a fertőzött személynél a fertőzés bekövetkezte ellenére az antitest nem mutatható ki, akkor tudnia kell, hogy ez alapvetően a vizsgálati módszeren múlik. A tesztek gyártói általában jelzik, hogy az ismert úgynevezett teszt-paneleken bevizsgálva ez hány nap. Az egyszerű anti-HIV 1-2 tesztek esetében ez 28-32 nap körül szokott lenni, az érzékenyebbek esetében 24-28 nap. Az úgynevezett kombinált teszteknél (ahol a HIV virus egyik kapszid fehérjéjét, a p24-et együtt vizsgálják az antitesttel) ez a periódus 16-21 napra csökken.

Amennyiben arra kíváncsi, hogy mennyi időnek kell eltelnie feltételezett fertőzéstől, hogy a vizsgálat negatív eredménye teljesen megnyugtató legyen -erre vonatkozóan pontos információm nincs, de az ismereteim alapján ez kb 35-42 nap lehet. Ha ennyi idő eltelt, és a HIV vizsgálat negatív, akkor nem történt fertőzés.

Üdvözlettel :

Dr. Bezzegh Attila

Terhesség?  2008. szeptember 27. 10:51   #93 

Tisztelt Doktor úr!

Az utolsó menstruációm szeptember 2-4 között volt, előtte fél év gyógyszerátállás (asztma, hypertónia miatt, fogamzásgátló abbahagyása) és egyéb vizsgálatok. A ciklusom 30 napos, szabályos. A párommal 13 és 18 között minden nap szeretkeztünk a remélt baba végett. 23-ától viszont érzékenyek a melleim, az alhasamban menstruációra utaló görcsök, enyhe szúrkáló érzés van. A következő ciklusnak szintén 2-án kellene kezdődnie. (Ami remélem nem fog, csak jó erős két csíkkal)

23-án végeztem egy tesztet, csak úgy, és bár halványan, de ott volt az a bizonyos második csík. Mai napon, tehát 26-án labor vizsgálat magasabb fehérvérsejt számot, és 74-es HCG szintet mutatott. Sajnos a referenciaszámokat nem tudom, ezért kérném a segítségét, hogy ez már számíthat-e terhességnek, vagy még korai lenne bármiben reménykedni.

Köszönettel




Kedves Asszonyom!

Szerintem igen, a 74 IU/L érték korai terhességnek megfelelő érték.

A következők a szérum hCG referencia értékei: Nem terhes nő: 0-5 IU/l; Korai terhesség: 5-25 IU/l; 1-10 hét: >201-225000 IU/l

Ismételje meg a vizeletből végezhető tesztet, valószínűleg már erősebb pozitivitást fog látni.

Jó egészséget kívánok:
Dr. Bezzegh Attila

Csaba  2008. szeptember 27. 10:47   #92 

Tisztelt Doktor Úr! A leleteim eredménye MPV 12.00fl a referencia-tartomány7.20-11.10-ig jó, aNeutr.granulocyták 46.50 , a jó érték50-65 között van. A Lymphocyták értéke 44.10 és a jó érték 25-40 érték között van. A Serum Total Protein 102g/l és 60-80 jó az érték. A vérvételre azért kerűlt sor, mert nyelvem felszínén foltok vannak, ami kellemetlen égető érzést ad. Összefügghet-e a mért értékek valamelyikével az égető érzés? Válaszát előre is köszönöm: Csaba


Kedves Csaba!

Az eltérések minimális vérkép-problémát jeleznek. Az MPV értékek a vérlemezkék átlagos űrtartalmát írja le, ennek jelentősége nem sok van. Sajnos a többi eredmény pontos értékeléshez ismernem kellene a fehérvérsejtszámot is, vagy a neutrofil granulociták és a limfociták abszolut értékeit - amit Ön megadott, az a százalékos eloszlás. Ez alapján egy krónikus gyulladás nyomai, vagy egy vírusos fertőzés maradványai sejthetők, de ennek tényleges értékelése a többi eredmény ismerete nélkül nem lehetséges.

A szájüregi elváltozások és az esetleges krónikus gyulladásos folyamat, illetve vírusos fertőzés között lehetnek összefüggések, de ezt a vizsgálatot kérő orvossal kellene megbeszélnie, ő látja a teljes képet.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Kislányom!  2008. szeptember 27. 10:41   #91 

Kislányom két éves lesz.Most két hete,széklete világos lett és többször is kakil egy nap.Hasa puffadt,változoan eszik,de nem sokat.Háziorvos javaslatára korházba mentünk ahol hasi uh volt de teljesen negativ.De visszanézték elötöleg bentfekvés laborjait és kiderült hogy a gyereknek minden egyes alkalommal a májfunkcio asat magasabb volt.Kérdésem az lenne hogy mi lehet a baj? Komoly dolog esetleg? Válaszát nagyon várom és bizom abban hogy gyors lesz.Elöre is köszönöm tisztelettel Balogh Anita


Kedves Anita!

A kérdésével kapcsolatban kielégítő választ biztosan nem fogok tudni adni, mert sajnos a gyermekgyógyászati kérdésekhez nem igazán értek, és a rendelkezésre álló információk sem elegendőek (nem tudom, hogy az ASAT emelkedés milyen mértékű, kisérte-e más eltérés: ALAT, gGT, ALP, bilirubin, fehérje, CRP, albumin, stb.).

Az aszpartát-aminotranszferáz enzim (ASAT, régebbi nevén GOT vagy SGOT) a máj sejtjeiben levő energia-központokból, a mitochondriumokból és a májsejtek citoplazmájából származik. A savóban mérhető érték leginkább a máj állapotára utal, de az enzim származhat más szövetekből is (izom, szív, vese).
A panaszok és tünetek alapján a legokosabb ha rábízzák magukat a gyermekgyógyászra, ő minden szükséges ismeret és vizsgálati lehetőség birtokában van. A kevés információ alapján a magánvéleményem az, hogy valószínűleg volt egy minimális emésztési zavar, esetleg vírus-fertőzés; az enzim emelkedés ettől független, esetleg örökletes gyenge emelkedés is lehet, komolyabb következmény nélkül.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Renáta  2008. szeptember 27. 10:29   #90 

Köszönöm gyors válaszát!
Elsőként a hepatitis A,B,C-t nézték meg nálam, az eredmények negatívak lettek. CRP-m: 5,5 volt. Akkor lehetséges, hogy a fehérvérsejtszám emelkedés nem is volt összefüggésben a májkárosodással?
Ezentúl kímélni kell a májamat (itt az étkezésre és az alkohol-fogyasztásra gondolok), vagy teljesen egészségesként működik?

Üdvözlettel: T.Renáta



Kedves Renáta!

Az 5,5-ös CRP érték ugyancsak a gyulladásos folyamatot támasztja alá (ugyan az emelkedés nem túl jelentős, de azért emelkedett értéknek számít). Azt gondolom, hogy jelen esetben - mivel a máj regenerációs képessége a legnagyobb mértékű a szövetek közül, Ön teljesen egészséges, egy pár hónapja lezajlott vírusos, májat is érintő fertőzést vészelt át, és mája teljes mértékben gyógyult. Amennyiben nincsenek panmaszai és tünetei, az időszakos (évenkénti) ellenőrzésen kívül más teendő nincsen. Az alkoholfogyasztás, és az étkezés tekintetében - amennyiben a szokásos (átlagos) kereteken belül marad - nem látom indokoltnak bármilyen diéta fenntartását.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Virág  2008. szeptember 27. 10:22   #89 

Tisztelt Doktor Úr!

Ma kaptam meg laborvizsgálatom eredményét, melyben néhány eltérést jeleztek a normálishoz képes. Kérném segítségét ezeknek az értelmezéséhez:

Glucose:3,7 mol/l
Bilirubin direct: 5,3 umol/l
Vérselytsüllyedés: 2mm/ó
MCV: 104 fl
MCH: 35,5 pg
CEA: 0,41 ng/ml.

Segítségét előre is köszönöm!
Virág


Kedves Virág!

A laboratóriumi eredmények viszonyítási alapja az úgynevezett referencia-tartomány - ez nem azt jelenti, hogy csak az az eredmény a jó, ami ezen belül található. A lelet átnézését a laboratóriumi számítógépes rendszer úgy próbálja segíteni, hogy minden eredménynél, ahol a referencia tartományon kívüli eredményt talál, egy plusz vagy mínusz jelet, esetleg csillagot, vagy felkiáltójelet helyez el - tehát ennek a figyelemfelkeltésen kívül más funkciója nincsen. A referencia tartomány pedig egy-egy vizsgálat esetében annyit jelent, hogy száz biztosan nem beteg ember 95%-nak ezen a tartományon belüli szokott lenni az értéke - tehát a definícióból következik, hogy száz biztosan nem beteg emberből öt esetében ezen a tartományon kívüli értéket kapunk akkor is, ha az illetőnek semmi baja nincsen. Minél több vizsgálatot végzünk, annál több eredmény kerülhet ebbe a csoportba egészséges személy esetében is.

Az Ön konkrét eseteiben a következő a helyzet: a vércukor egy csöppet kevesebb, ennek a legvalószínűbb oka, hogy több idő telt el a vérminta feldolgozása és a vérvétel között, mint ami optimális, a levett vérben életben maradt vérsejtek felhasználták a táplálékként jelenlevő glükózt (vércukrot). A bilirubin emelkedés minimális, nem kell foglalkozni vele. Az MCV (átlagos részecske űrtartalom -median corpuscular volume - a vörösvértestek űrtartalmát adja meg fL mértékegységben. Az ön esetében pár százalékkal nagyobb. Ennek következtében a vörösvértestek átlagos hemoglobin tartalma (MCH) is egy csöppet nagyobb. Jelentősége nincs, lehet hogy a mérőberendezés pontatlansága az oka. A CEA (carcino-embrionális antigén, úgynevezett általános tumormarker) a referencia tartomány alsó széle alatt van, ezzel sincsen teendő.

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila

Renáta  2008. szeptember 26. 15:32   #88 

Tisztelt Doktor Úr!

Áprilisban volt egy hirtelen rosszullétem hajnalban, igen erős gyomorgörccsel, hányingerrel (lehet, hogy csak a fájdalomtól), szédültem, vert a víz, reszkettem, nagyon rossz volt a közérzetem.
Még aznap vettek vért, s a következő eredmények születtek:
Bilirubin össz.: 27 +
Bilirubin direkt: 12 +
GOT: 403 ++
GPT: 119 +
Alk.foszfatáz: 272
GGT: 121 +
Fehérvérsejtszám: 12,9 +

A májgondozóban epekőre gyanakodtak, de többszöri ultrahang sem mutatott ki semmit, illetve teljesen szép, átlátható epét. Vírus kizárható, negatív lett minden eredmény. Májam 2 cm-errel megnőtt. 4 nap múlva felére csökkentek az eredmények, de kb. 2 hétig alig tudtam felkelni. Egy hónap múlva teljesen normalizálódtak az eredményeim, májam is visszaállt eredeti méretére.

Egy másik szakorvos szerint (akit egy hónap múlva kerestem fel) egy erős mérgezés okozta a panaszaimat. De akkor már nem lehetett kimutatni semmit.

Kíváncsi lennék az Ön véleményére is, hogy valóban lehetséges-e a mérgezés.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Renáta (24 év)


Kedves Renáta!

A feltüntetett eredmények a májsejtek károsodására utalnak, aminek nagyon nagyon sok oka lehet. Ezek között a mérgezés a legkevésbé valószínű, ugyanis az nem szokott, illetve csak jóval később jár együtt gyulladásos jelekkel (a 12,9-es fehérvérsejtszám gyulladásos jel - persze fontos lenne tudni, hogy a fehérvérsejt formák eloszlása milyen volt, és volt-e CRP és ferritin emelkedés is).

Az epekő, epehólyag gyulladás valószínűbb (de ott az alkalikus foszfatáz -ALP - emelkedése gyakori, és ez Önnél nem volt kóros), vagy más, a máj rövidebb ideig tartó érintettségével járó vírusos megbetegedés - de akár egy tünetszegény hepatitis vírus okozta májgyulladás is lehetett. Célszerű lenne a HBsAg, illetve az anti-HCV vizsgálatok elvégzése, illetve a régi folyamat tisztázása céljából az Anti HAV IgM meghatározás - így kiderülhet az esetleges Hepatitis B, C fertőzöttség - aminek ismerete fontos az Ön és környezete számára; vagy esetleg igazolható egy átvészelt hepatitis A fertőzés, aminek nincs következménye. Feltételezem azonban, hogy ezeket a vizsgálatokat az Önt kezelő orvosok már bizonyára elvégeztették.

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila

cy  2008. szeptember 26. 15:05   #87 

Tisztelt Doktor Úr!

Antitest meghatározáskor a következő -ref.értéktől eltérő- eredményeket kaptam:
chlamydia pneum. IgA 27,7 (<12,0)
chlamydia pneum. IgG 48,4 (<45,0)
mycoplasma pneum. IgG 57,3 (<45,0)
chlamydia trachom. IgG 8,3 (<1,4)
Mit jelentenek ezek az értékek? Ezek fertőzés jelei, vagy már lezajlott betegségről van szó?
Válaszát köszönöm:
cy


Nem igazán látom a fent említett kórokozók elleni antitestek együttes vizsgálatának okát. A chlamidia pneimoniae és a mycoplasma pneumoniae vizsgálatára a szokásos tünettantól és lefolyástól eltérően viselkedő, úgynevezett atipusos tüdőgyulladások esetében van értelme, míg a chlamidia trachomatis a szexuálisan átvihető betegségek kórokozóinak csoportjába tartozik hazánkban, ami főként a húgy-ivarrendszerre lokalizálódott betegségek esetében merül fel okként.

A leveléből az látszik, hogy IgM tipusú antitesteket vagy nem vizsgáltak, vagy ha igen, akkor nem volt az eredményük kóros. Mindegyik betegségcsoportra (tüdőgyulladásra, illetve a húgyuti, vagy genitális gyulladásokra is) jellemző, hogy a fertőzés aktiv időszakában az első megjelenő antitest ai IgM tipusú, amit pár hét múlva követ az IgG. Amennyiben az IgG szint magas, az IgM meg alacsony, vagy kimutathatatlan, akkor az egyértelműen a korábban (hónapokkal, évekkel ezelőtt) átvészelt fertőzés következménye. Bizonyos életkor (40 éves kor) felett a mycoplasma antitest vizsgálat esetleg akkor is pozitív lehet, ha betegség, fertőtzés nem előzte meg az állapotot - ennek okát nem ismerjük pontosan, de a jelenség ismert.

Egyes laboratóriumok a számszerű szerológiai eredmények mellett szöveges értékelést is kiadnak - ha jól értem, akkor ez az Ön lelete esetében nem történt meg (ugyanis akkor nem okozott volna értelmezési kérdést a kapott eredmény).

Hazánkban a szabályozás szerint a szerológiai vizsgálatok esetében a laboratórium kétes eredmény esetében újabb vérvételt szokott kérni (úgynevezett savópár-vizsgálatot), illetve ha az eredmény pozitív, akkor a vizsgálati anyago(ka)t, a mérési eredményeket, és a beteg adatait (tájékoztatási kötelezettség mellett) be kell küldenie az Országos epidemiológiai Központ megfelelő laboratóriumába, megerősítő vizsgálatra. Az a tény, hogy feltételezem itt erre sem került sor, ugyancsak megerősíti azt a véleményemet, hogy a laboratriumi szakember szerint is a kapott eredmények korábban átvészelt fertőződés maradvány értékei, és nincsen további teendő.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Netti  2008. szeptember 25. 21:28   #86 

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem az lenne, ha nőgyógyászom vizeletvizsgálatot kért terhesség kimutatására, akkor csak a hcg szintet nézik vagy mást is?

Köszönettel, Netti


Kedves Netti!

A vizeletből végzett terhességi tesztek során a hCG (humán chorio-gonadotropin) nevű hormon vizelettel ürülő formáit mutatjuk ki. Ezt a hormont a méh nyálkahártyájába beágyazódó magzati sejtek egy csoportja termeli - de még a beágyazódás előtt megindul a termelése. A vizelet-tesztnél érzékenyebb ugyanennek a hormonnak, esetleg a hormont alkotó (szabad) béta alegységnek a vérből (savóból) történő kimutatása. A vizelet terhességi teszt során más anyag vizsgálata nem történik.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Hipohonder?  2008. szeptember 25. 21:24   #85 

Remélem, kérdésemet jó helyre teszem közzé, igazából nem tudtam, ilyen jellegű kérdéssel melyik doktorhoz forduljak...
április 20-a óta a nyaki nyirokcsomóim mindkét oldalon (az állkapocs vonalának nagyjából közepén) be vannak dagadva;
csak egy okra tudok gyanakodni, ami kiválthatta: ápr. 10 körül kapcsolatba léptem egy prostituálttal, és utána 5 hétig abban a hitben éltem, hogy AIDS beteg vagyok; azalatt 4 (!) szer voltam HIV szűrésen, de csak a 4. után mertem félve elhinni, hogy nincs semmi bajom.
mikor a kapcsolat után az interneten rákerestem a HIV tüneteire, kiírta a nyirokcsomó nagyobbodást is.
hihetetlen stresszben voltam, mert azt hittem, a halálomon vagyok; a betegség minden tünetét magamba beszéltem, és meg is valósítottam (pl. éjszakai izzadás), amitől csak rosszabbul lettem lelkileg.
azóta rendbe jöttem, de a nyirokcsomók még most is duzzadtak; az orvosomtól kaptam gyógyszer, amit be is szedtem (3x1-et) de még így sem változott...
lehetséges hogy nyirokcsomó daganatom van? hova forduljak kivizsgálásra?
Ön mit gondol a helyzetemről?
Válaszát előre is köszönöm!

D.


Kedves D.!

Kérdésére nem tudok érdemben válaszolni. A HIV fertőzés egy hosszú folyamat, a fertőzés pillanatában, és azt követően évekig teljesen tünetmentes lehet. A laboratóriumi módszerekkel a vírus bejutását követő 3.-4. héten jelennek meg az első fehérjék (p24), majd rövidesen a HIV vírus elleni antitestek is. A fertőzést követő 5.-6. héttől az esetek többségében nagy biztonsággal diagnosztizálható. Ettől az időponttól kezdve az antitest gyakorlatilag tartósan és gond nélkül kimutatható.

A korai virémia szakaszában előfordulhat nyirokcsomó megnagyobbodás, de az általában nem csupán egy régióra szokott korlátozódni.

A nyirokcsomó duzzanatoknak azonban csak elenyésző része mögött búvik meg a HIV fertőzés. Sokkal de sokkal gyakoribb valamilyen más folyamat, például fogszuvasodás, nyálmirigy gyulladás, más gyulladásos folyamat, esetleg más vírusos fertőzés (Cytomegalo vírus, Ebstein-Barr Virus, Rubeola, stb.).

A legkézenfekvőbb, ha felkeresi fogorvosát, és háziorvosát, akik a legegyszerűbb módszerekkel rövid idő alatt ki fogják deríteni a duzzanat okát - egy két vizsgálattal, vérvétellel. Amennyiben gyógyszert adnának, és ha úgy történne, ahogy korábban: nem mulasztja el a duzzanatot, célszerű az orvoshoz visszamenni, mert ő nyilvánvaló ok miatt adta az antibiotikumot, és ha az nem használt, akkor biztosan tudja (eredetileg is így tervezte) a második lépést. Ha ön közben nem ad visszajelzést, orvosa abban a hiszemben van, hogy az első ötlet alapján javasolt kezelés hatásos volt, és meggyógyult.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


félek  2008. szeptember 24. 12:06   #84 

Vérvizsgálat után CA72-4 11.39U/ML más eredmény jó


Kedves Ismeretlen!

A kérdéséből azt látom, hogy az egyik tumormarkerként nyilvántartott laboratóriumi vizsgálati érték esetében a referencia-tartományon felüli értéket kapott. Gyártócégenként kis mértékben ingadozik a referencia tartomány, az általunk használt reagens esetében ez 5,6 - 8,2 U/L közötti érték.

Ennél többet abban az esetben tudnék mondani, ha ismerném az Ön életkorát, a nemét, a panaszokat, illetve tüneteket ami miatt a vizsgálatot kérték, valamint azt, hogy dohányzik-e.

Ugyancsak a véleményalkotáshoz szükséges az is, hogy ez a CA 724 első meghatározása, vagy voltak korábbiak is, néztek-e más tumormarkert is (pl. nőgyógyászati, petefészek daganat gyanú esetében CA 125-öt, CEA-t, hCG-t; gyomor-bélrendszeri kivizsgálás során CA 19-9-et, CEA-t, AFP-t, TPA-t; tüdő kivizsgálás esetében TPA-t, Cyfra 21-1-et, CEA-t, NSE-t; szájüregi tumor gyanu esetében CEA-t, TPA-t, SCC-t).

Fontos lenne ismernem az egyéb laboratóriumi eredményeket is, főként a vérképet, süllyedést, máj enzimeket, fehérjét, vesefunkciót, csont-anyagcsere paramétereket.

Végül a legfontosabb: tumormarker vizsgálat alapján nem lehet rosszindulatú daganatot diagnosztizálni, szűrésre is csak néhány betegség esetében használhatók a markerek (prosztata daganat: PSA, fPSA; here daganat: hCG; bizonyos speciális leukémiák esetében IL2; stb.).

Önmagában a markerek emelkedését számos egyéb állapot is okozhatja, nem csak a daganat - a CA 72-4 esetében például a dohányzás, a nyálmirigy gyulladás, esetleg hasnyálmirigy-vagy epe jóindulatú megbetegedése, vese- vagy májfunkciós zavarok, enyhe fokú szívelégtelenség, stb.

Félnie pedig nem kell. A mai diagnosztikai eljárások, az orvosok szaktudása. illetve az esetleges kezelési eljárások, gyógyszerek egy daganat esetében is nagy százalékban gyógyulást, és állapotjavulás elérését képesek előidézni. Javaslom, hogy szorongásával, kérdéseivel keresse fel a vizsgálatot kérő orvost, bizonyára megnyugtató választ fog tőle kapni.

Tisztelettel:

Dr. Bezzegh Attila

labor  2008. szeptember 24. 09:22   #83 

Tisztelt Doktorúr!

A laboreredményemben a Se GPT(ALAT) meghatározás értéke magasabb mint a megengedett. 32U/l Van-e okom aggodalomra?
Köszönöm válaszát!
EDIT


Kedves Edit!

A válaszhoz tudnom kell, hogy mennyi a GPT magasabb értéke, illetve azt is, hogy a többi érték (GOT(ASAT), gamma-GT (GGT), alkalikus foszfatáz (ALP), esetleg bilirubin, fehérje, albumin, LDH, vérkép, süllyedés értékek milyenek.

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila

LDH  2008. szeptember 24. 08:35   #82 

T. Doktor Úr!

Évi szokásos vérvizsgálaton a vérképen minden eredményem a megadott tartományon belüli, egyet kivéve: LDH 430 u/l, itt a megadott határérték 208-378, nagy bajban vagyok. A vérvétel előtt néhány perccel készült ekg sem mutatott semmit, minden májfunkciós értékem is normális. Igy marad a daganat?/utalhat daganatra, sejtszétesés miatt?
Köszönettel


Az LDH emelkedés önmagában - főleg az Ön által jelzett mértékben - nem daganatra utal, hanem leginkább a laboratóriumi feldolgozás hiányosságaira. Amennyiben a levett vérminta több órát vár a feldolgozásra, pláne ha ezt centrifugálatlanul, esetleg hűtetlenül teszi, néhány vizsgálat eredménye kóros irányba módosulhat. Ezek közé tartozik a tejsav-dehidrogenáz enzim (LDH), ami folyamatosan felszabadul a vérvételi csőbe került pusztuló vérsejtekből. Belátható, hogy minél több idő telik el a mintavétel és a feldolgozás között, annál nagyobb a mérhető enzimaktivitás. Hasonló módon működik a vércukor (csökken az értéke), és a szérum kálium szint (emelkedik az értéke) - csak ez utóbbi kettő változási sebessége elmarad az LDH-tól.

Daganatos megbetegedés esetén is látunk LDH emelkedést, daganat-típusonként, illetve a betegség folyamatának megfelelően eltérő mértékű növekedést mérhetünk - ennek nagysága azonban sokkal jelentősebb, mint amit az ön esetében találtak - általában ezres - tízezres értékek mérhetők. Ugyancsak lényeges, hogy a daganatos megbetegedéseknél sohasem csak az LDH az, ami kóros, mindig emelkedik a vörösvértest-süllyedés (nagy mértékben), módosul a vérkép (vérszegénnyé válik az illető), és számos más, szöveti széteséssel együtt járó enzim szintje is emelkedik (ASAT, ALAT - vagy régebbi nevén SGOT, SGPT, CK, stb.)

A laboratóriumi vizsgálati eredménye alapján (amennyiben panasza, tünete nincsen) - nem kell aggódnia.

Üdvözlettel:

Dr. Bezzegh Attila

zsuzsanna  2008. szeptember 23. 16:20   #81 

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm szépen gyors és kimerítő válaszát egy kicsit megnyugtatot:)

További jó munkát és egszséget kívánok

üdvözlettel: Zsuzsanna


Kedves Zsuzsanna!

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  3 4 5  6 7  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!