orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  58 59 60  61 62  következő oldal
rekedes  2009. augusztus 18. 15:35   #1200 

tisztelt doktorur en egy 26 eves lanj vagyok sok nehez dolgon mentem keresztul az eletben tavalj meghaltak a szuleim atis veszeltem valahogy.de most martius ota nemerzem jol magam sokatis dolgozok de muszaj.martcius elejen kezdodot a rekedseg fuladas ojan mintha szoritank a torkom,es mar regel koran ahogy felkelek rekedt vagyok nagyon es faratab mint este.szedtem milgama n inekcioban gondoltam ez segit mert asztmontak mas doktornok hogy le van gyengulve a idegrenszerem szedtem ezert sok inekciot 10 utana szedtem magnelactot es sok kalcium glucozat itam meg,ez mind segitett idejglenesen mert ahogy abba hagytam 2 3 hetig jol vagyok utana viszajon a regkedes fuladas faratsag erzes ,megint szedtem vitamint elmul de mar elegem van hisz ez nem megoldas hoszu tavra.ezert fordulok most onhoz tanacsert mitol van ez a rekedseg?mi okozhatja a gobot a torkomba amit sose tudok lenjelni?s hogyan kene etol megszabadulni?csinaljak egy ver elemzest vagy a pajzsmirigyek miat jon?vagy teleg csak a nagy kimerultsek okoza?kerem szepen segisen amenjiben tud nagyon szepen koszonom.anita.nagy


Tisztelt Hölgyem!

Kérdésére válaszolva javaslom, hogy forduljon a háziorvosához, mondja el neki a panaszait, és bízza rá a kezelést, illetve az esetleges kivizsgálás irányítását, mert ő az orvos, Ön pedig a beteg - nem szerencsés a szerepeket felcserélni. Bízzon benne és fogadja el a véleményét - a körülmények ismerete alapján ő tudja igazán eldönteni a kivizsgálás, illetve a kezelés szükségességét.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

laboreredmény  2009. augusztus 18. 15:30   #1199 

Tisztelt Doktor úr!
Köszönöm a válaszát! Még egy kérdésem lenne. Mivel a kétéves kislányomat reggeli után vittem vérvételre és ez esetleg false ereményeket adott, Ön mennyi idő múlva tartaná esedékesnek a következő, ellenőrző vérvételt? A kislánytól 4-5 kémcsőnyi vért vettek, így Ön szerint elvihetem kb. 1 hónap múlva ismét? Nem okozhat problémát, hogy viszonylag rövid időn belül ennyi vért vesznek egy ilyen kicsi gyermektől?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
V.Györgyi


Tisztelt Hölgyem!

A levett vérminta mennyiség nem jelentős, gyakorlatilag másnap megismételhető - ha szükséges. Végig kell gondolni, hogy ténylegesen szükség van-e a vizsgálatra (vannak-e a gyermeknek tünetei, panaszai - a nem éhgyomri mintavétel miatt csak akkor ismételtetném meg a vizsgálatot, ha a kapott eredmények nagyon nem illeszthetők be a gyermek aktuális állapotába).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

laboreredmény  2009. augusztus 18. 11:08   #1198 

Tisztelt Doktor úr!
Kétéves kislányomat laborvizsgálatra vittem, de vérvétel előtt reggelit adtam neki, mert úgy tudtam, hogy ez csak a vércukorszintet befolyásolja. A laborasszisztens szerint viszont az étel hatással lehet az enzim- és fehérje értékekre is. Megkaptuk a laboreredményt és csak a vércukorszint lett magasabb, 5,3 mmol/l, a többi eredmény a normálértékek tartományába esik. Ön szerint meg kell ismételni a vizsgálatot? Általában a vérvétel előtti étkezés csak felfelé módosíthatja az értékeket? Gondolok például a GOT, GPT, GGT LDH enzimekre? Létezhet az, hogy a reggeli esetleg csökkentette valamelyik enzim vagy fehérje szintjét?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
V.Györgyi


Tisztelt Érdeklődő!

A laborasszisztens alapvetően helyes információkat adott, a laboratóriumi diagnosztika során megállapított referencia értékek reggeli éhgyomri vérvételből származó mintára vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy ha például nem éhgyomorra történt a vérvétel, akkor nem igazán tudhatjuk, hogy az aktuálisan vizsgált paraméterek (az aktuálisan használt reagensekkel) milyen irányban módosulhatnak - mert hogy ilyen irányú előzetes vizsgálatokat senki sem végzett. Néhány alapvető sürgős vizsgálati paraméter esetében ezek a kérdések is tisztázva vannak (sürgős vizsgálat esetén nem elvárható a hat órás éhgyomri állapot a mintavétel előtt), de a legtöbb vizsgálat esetében csak éhgyomri referencia értékek állnak rendelkezésre.

A laboratóriumi analitikai munkát is zavarni tudja a mintavétel előtti táplálkozás: a zsírok, olajok tejszerűvé változtatják a vérsavót, és az optikai elven alapuló mérőeszközök pontatlanul mérhetnek. Tehát esetleg az enzimekre a tápanyagnak nincs hatása, de a mérés során a kémiai folyamat nem lesz pontosan mérhető a műszer számára, mert a fény útját a mikroszkópikus lipid cseppek módosíthatják, és így az eredmény nem lesz megbízható.

A következő esedékes vizsgálatok során kérem vegye a fentieket figyelembe, és a vérvétel előtt legalább 6 órával már ne vegyen magához táplálékot a vizsgált személy; viszont folyadékot ilyenkor is fogyasszon - természetesen szénhidrát és lipid mentes folyadékot, legjobb ha szénsav-mentes ivóvizet iszik a szokásos mennyiségben.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vérkép  2009. augusztus 18. 10:39   #1197 

kedves doktor úr

vérvétel eredményem ami rosszz lett

HGB : 118,00 g/l (120,00-160,00 )
HCT :0,340 L/L (0.360-0,470 )
MCV :76 f L (80-97 )
RDW : 16 % CV (12-15 )

ezek már pár hónapja is meglettek csillagozva,sok eltérés nincs,de mégis.mi lehet a baj?komoly?szedni kell rá gyogyszert?merre menjek vizsgálódni?


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt néhány lelet-töredék arra utal, hogy valószínűleg kis mértékben anémiás (vérszegény). Ennél többet akkor tudok írni, ha megírja a nemét, életkorát, és a lelet többi részét - annak ellenére, hogy azok nem lettek "megcsillagozva". Leletet elemezni ugyanis csak akkor tudok, ha alkalmam van megismerni a tartalmát, függetlenül attól, hogy a számszerű eredmények hogy viszonyulnak a referencia tartományhoz.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

gyomor  2009. augusztus 18. 10:35   #1196 

kedves doktorúr


Ön szerint ha a hasi uh negaiv,nincs epekö stb,attol lehet még epebaj?egy lány bnömnél is ez volt h a gyomra fájt sokáig,és kiderült hogy köve van...nekem nincs, vagyis nem látják,de nekem is ott fáj középen.és szedem a controlocot is.lehetséges lenne hogy van jö de nem látják?vagy az hol fáj tipikusan?

a hasnyálmirigy is ott fájhat?de néztek labort is,a lipáz minimálisan emelkedett volt,60 helyett 65 ,az lehet az?amiláz jó.
a lipáz mindig kicsit magasabb....



Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos a levele alapján nem értem mit is vár tőlem pontosan. Próbálja meg egyszerű mondatokban összefoglalni a mondanivalóját és a kérdését, és ha lehetséges, válaszolni fogok rá.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Szilvi  2009. augusztus 17. 07:03   #1195 

Kedves Doktor Úr!

Én egy 36 éves reluxos nő vagyok. Már 2 éve folyamatosan - kisebb kihagyásokkal - szedek savlekötő gyógyszereket (sokfélét próbáltam már). A laborvizsgálataimon azóta folyamatosan alacsonyabb a fehérvérsejtszámon 3.64, volt már 3.21 is.( RBC: 4.41, HGB: 13.2, Neut: -1.67 ) Kipróbáltam, hogy ha nem szedtem a gyógyszereket akkor visszaállt a normális tartományba. Mivel ez egy ritka mellékhatás a savlekötőknél ( ezenkívül folyamatosan jelentkezik pld. száj afta is és még egyéb mellékhatások )én ezt jeleztem is az orvosnak, de figyelmen kívül hagyta. Én azonban szeretném tudni, hogy van -e félni valóm attól, hogy a savlekötők tönkreteszik a fehérvérsejtjeimet és ezáltal az immunrendszeremet? Szedhetem-e tovább a savlekötőket, vagy mi tévő legyek? Előre is köszönöm válaszát! Köszönettel: Szilvi


Tisztelt Érdeklődő!

Amennyire a lehetőségeket ismerem, a reflux okozta nyelőcső- és hangszál gyulladásnak a savkötő kezelésen kívül más terápiája is van, ezért célszerű lenne ehhez értő szakemberrel a megfelelő kezelési terv kialakítása, és a savkötő kezelés időszakos, vagy teljes elhagyása - ugyanis az bizonyos, hogy a fehérvérsejt-képzés zavara olyan következményekkel járhat, ami nem összemérhető a reflux betegség okozta állapottal.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Gyulladás?  2009. augusztus 17. 06:50   #1194 

Tisztelt Doktor Úr!

Ismét Virág vagyok. 31 éves. Egy általános vér- és vizeltvizsgálatot készítettek nálam. Amint írtam az alábbi eredmények voltak a referenciatartományon kívül:

Vérvizsgálat:
C-reactiv protein(s): 11,8 mg/L ( -10)

Vizeletvizsgálat:
ketontestek: 50 mg/100 ml (0,0-5,0)
fehérvérsejt (genny) 75 fvs/ul (0-25)
fajsúly: >=1030 g/l (1003-1029)
Urina üledék: Fvs: 25-30; lsh: 8-10
(A többi vizeletvizsgálat eredménye normál vagy negatív: bilirubin, glükóz, vér, nitrit, urobilinog., fehérje, ph. )

A Candida eredményem még ma reggel sem volt meg. A legutóbbi, amit egy éve csináltak az 21 lett. Sajnos a mértékegységre nem emlékszem, az a papír pedig nincs nálam. Itt a megengedett érték 12 volt. Szedtem rá gyógyszert és próbáltam diétázni. Ha ismét nem megfelelő az érték lehetséges valami összefüggés a vizeletvizsgálat eredményével? Illetve a vizeletvizsgálatból felfázásra lehet következtetni vagy valami másra?

Köszönettel: Virág


Tisztelt Érdeklődő!

Az eőző válaszomban talán nem voltam egyértelmű: akkor tudok csak leletet elemezni, ha megismerem a tartalmát - a referencia tartományon kívüli értékek önmagukban nem elegendők, a többi eredmény számszerű értékére is szükségem van. A Candida vizsgálattal kapcsolatban továbbra is érdeklődöm, hogy ez milyen vizsgálat - szerológia, antitest kimutatás (IgG, IgA, IgM), vagy tenyésztés, esetleg molekuláris diagnosztikai kimutatás.

A vizeletvizsgálat eredménye húgyúti fertőzésre utal, célszerű lenne tenyésztéses vizsgálatot végeztetni, amennyiben vannak tünetei (vizelési problémák, láz, stb.)

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

köszönet  2009. augusztus 17. 06:43   #1193 

Tisztelt Doktor Úr !

Köszönöm válaszát.Egy izületi gyulladásom van,a keresz és csípő csont közötti izület gyulladt be.

Köszönettel:

Fazekas László


Tisztelt Uram!

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila


remény  2009. augusztus 17. 06:36   #1192 

Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyámnak melanómája van, a legutóbbi laboreredményéből kiemelném ami csilaggal jelölt. Kérem véleményét, hogy milyen az állapota:
ASAT (GOT) 79 U/1
ALAT (GPT) 98 U/1
Vvt süllyedés sebesség: 15 mm/h
MCH 31,30 pq
gamma-GT 45 U/1
PLT-Thr 143 G/L.
S-100-at pár havonta nézik, az első 2008 09. 25-én 0.060 a legutóbbi 2009 júliusban 0.080.
Jelenleg Roferon 3 milliós injekciókat kap.
Várom válaszát, mert aggódom érte!
Tisztelettel: Ilona


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt, referencia tartománytól eltérő eredmények alapján nehéz véleményt mondani, a pontosabb elemzéshez a referencia tartományon belüli eredmények számszerű értékeire is szükség van. A rendelkezésemre álló információk alapján úgy gondolom, hogy az eltérések az interferon kezelés következményei. Az s-100 protein szintje a melanoma betegség kiújulását, vagy áttét képződését nem valószínűsíti.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Noémi  2009. augusztus 17. 06:31   #1191 

Kedves Doktor Ur!

2005-ben műtöttek melanomával és megkezdtem az idei "rutin" vizsgálatokat amit majd kell a klinikára vinnem.
Mindjárt a mellkasröngennél probléma lett, mert nem a megszokott volt a lelet.
Az álló helyzetben készült felvételen bal oldalon a rekesz kontur elmosódott, felette kb. 3 harántujjnyi transzparencia csökkenés látszik, melyet pleuralis folyadék okozhat.
Jobb oldalon a REKESZ éles konturú, a sinus suzabad.
A tüdőben kerek árnyék nem mutatható ki.
Cor aorta eltérés nélkül.
Ma elkészült a pénteken levett vérvételem eredménye is. Ami remélemm jót jelent ebben az esetben. A koleszterinek kivételével szinte minden jó amit a klinikán szoktak kérni.

Le is írom az értékhatárokkal együtt:

Vizelet: Minden negatv
vizelet pg: 7
Vizelet fajsúly: 1,010

Vérkép: Vércukor 5,0 3,6 -6,1
Karbamid: 3,7 2,5 -7,5
Kreatinin 61 40 - 88
Nátrium: 140 135 -145
Kálium 4,0 3,6 -5,0
Összfehérje: 69 62 - 80
Albumin: 46 38 - 54
A/G 2,0 1,0 - 2,0
Vas 23,5 8,8 - 30
LVK 34,3 19,7 - 66,2
TVK 57,8 46,6 - 71,5
Összbilirubin 13 3 - 17
SGOT 25 2 - 46
SGPT 40 2 - 49
Gamma-Gt 45 5 - 45
LDH 367 240 - 180 /ezt figyelik kiemelten a klinikán!/
Húgysav 336 178 - 345
Koleszterin 6,9 3,0 6,0
Triglicerid 2,97 0,70 -1,70
HDL koleszterin 1,35 0,92 -2,29
LDL koleszterin 4,23 0,00 - 3,36

C-reaktív prot. ultraszenz. 3,9 0,0 - 10,0

TSH 1,254 0,350 - 5,500

WBC 9,1 4,0 10,0
RBC 5,06 4,20 - 6,20
HGB 145 120 - 180
HCT 0,41 0,36 - 0,49
MCV 81,8 85,0 - 95,0
MCH 28,7 27,0 33,0
MCHC 351 320 - 360
PLT 257 150 -350
MPV 7,6 8,0 13,0


Süllyedés 10 3 - 12

Szeretném kérdezni Öntől, hogy mi a véleménye a vérvétel eredménye és a mellkasröngen eredményének összefüggéséről. Illetve a 2005-ben lezajlott melanoma között lehet-e összefüggés vagy ez egy egészen más propléma amit a mellkasröngen kimutatott.
Ha a vérkép jó abban az esetben lehet köze a mellkasr. eredményének a melanomához vagy nem?
A háziorvosom szerint egyenlőre nincs teendő.

Köszönöm válaszát: Noémi


Tisztelt Érdeklődő!

A laboratóriumi eredmények semmi olyat nem mutatnak, ami további teendőt igényelne. A kezelt korábbi melanoma és a mellkas röntgen lelet közötti kapcsolatot sajnos én megitélni nem tudom, nincs hozzá megfelelő tapasztalatom, nem értek hozzá. A laboratóriumi leletek nem mutatják annak jelét, hogy a melanoma malignum megbetegedés újra jelentkezett volna recidiva vagy áttét formájában.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Gyulladás?  2009. augusztus 10. 20:34   #1190 

Tisztelt Doktor Úr!

Laboratóriumi eredményeim értelmezésében szeretném a segítségét kérni!
Az alábbi eredményeim a megadott referenciatartományon kívül vannak:

Vérvizsgálat:
C-reactiv protein(s): 11,8 mg/L

Vizeletvizsgálat:
ketontestek: 50 mg/100 ml
fehérvérsejt (genny) 75 fvs/ul
fajsúly: >=1030 g/l
Urina üledék: Fvs: 25-30; lsh: 8-10

A többi eredmény a tartományon belüli, illetve normál vagy negatív. Még folyamatban van a Candida eredménye, ami általában magasabb szokott lenni a ,,megengedettnél."
Egy egyszerű felfázásról vagy valami komolyebb bajról lehet szó?

Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Virág




Tisztelt Hölgyem!

Laboratóriumi eredményt elemezni csak akkor tudok, ha alkalmam van megismerni azt. Egyrészt nem tudom, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el Önnél, másrészt milyen referencia tartományokról (életkor-, nem függő) van szó. Amennyiben megírja az eredmények számszerű értékeit szívesen elemzem a leletét - különös tekintettel a Candida eredményre, amivel kapcsolatban nagyon kíváncsi lennék, hogy ez mit takar, és mihez képest szokott magasabb lenni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Londona  2009. augusztus 10. 20:29   #1189 

Kedves doktor.Volt egy kapcsolatom amiután éreztem,hogy elkellmennyek egy hiv tesztre.az első ovszernélkűli idő majus 15 .volt s renceres nemiélet melet ami csak 2 honapig tartott julis 20 .elvégezték a tesztet s negativ eredményt kaptam.ez 67 nap volt.de már az utolso 3 hét ebből az időből leszamitva nem volt sexualis kontaktom .majd augusztus 4 megismételtettem egy modernem tesztel mert az elsőnél csak antitestet vizsgaltak s.a 2 masodik egy Hiv duo teszt volt,ami p24 antigént s antitestet vizsgált.28 napos teszt.Én akkor az utolso sex kontaktra 5 hét s 3 nap voltam.Negativ eredményt kaptam.Őn szerint megbizhatok az eredményben?s ha p24 eltűnik a vérből akkor mar az antitestek ott vannak?kőszőnőm válaszát előre is.


Tisztelt Érdeklődő!

Ha jól értem a kérdését, akkor a válaszom a következő: a HIV Duo teszt negativitása - az eltelt időket figyelembe véve - nagy valószínűséggel igazolja, hogy Ön nem kapta el a HIV vírus fertőzést.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

kérdés  2009. augusztus 10. 18:07   #1188 

Tisztelt doktorúr!

Olvasgatom-olvasgatom a forumot és örömmle látom, hogy a legújjabb kutatások eredményeinke birtokában van. Pl olvastam , hogy koleszterin esetén B12...stb.

Nekem az lenne a kérdésem-bár tudom ez nem szakmabeli-, hogy az androgén kopaszodás esetén tud-e valami alternatívát mondani egy 21 éves fiatalembernek ,aki ismeri a dermatológiai utat kevesebb sikerrel...Góc nincs!
Olvastam olyat ,hogy 5 alfa reduktáz gátlók kellenek.Ön mit gondol a TERMÉSZETES! 5 alfa-reduktáz gátlókról,ami kaphatók gyógyszertárban? Törpepálma,afrikai szilvafakéreg is ELVILEG ugyanz ,mint a finasteride?Így hatékony lehet AGA-ban...

Minoxidil 5%-ot alkalmazok lokálisan, amit külföldről rendelek...De gondolkozom a természetes 5 alfa reduktáz gátlókon is pl:Saballo...ű

Előre is köszönöm:Kopaszodó fiatalember


Tisztelt Uram!

Sajnos - az Ön hízelgő állítása ellenére - mégsem vagyok a legújabb kutatások birtokában (nem is lehetnék, mert hát ugye ez azért nem lehetséges), mert az Ön által feltett kérdésre érdemben nem tudok válaszolni, ugyanis nem értek hozzá, nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel még. Van nagy tudású biológus kollégám, aki magas szinten űzi a trichológiát, de hormonális oldalról ő sem érzi magát bennfentesnek. Picit utánaolvasunk, azután még visszatérhetünk a kérdésre pár hét múlva - ha addig esetleg valaki érdemben választ nem ad Önnek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Nyekere  2009. augusztus 10. 18:01   #1187 

Tisztelt Dr. Bezzeg

A kérdésem, ferritin eredményét hol umol/l-ben, hol mgr/l ben hol pedig mgr/dl-ben kapom meg.
Szeretném tudni a váltószámot közöttük. Nem találom sehol.
Köszönettel Bajzáth Márta


Tisztelt Hölgyem!

1 ng/ml = 2,247 pmol/l a súly/mol váltás alapszámítása a Ferritin esetében.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

19 hetes terhes nő  2009. augusztus 10. 17:56   #1186 

Tisztelt Doktor Úr!

Még nem volt toxoplazma szűrésem, de kértem már, a 16.héten. Azt mondták a 24.heti vérvételnél szóljak és megnézik. Most jelenleg 2 kutyát tartok otthon az udvaron. Az lenne a kérdésem, hogyha az eredmény pozitív meg lehet -e állapítani, hogy mikor fertőződtem meg és ha a terhességem alatt akkor használ e még a gyógyszeres kezelés és meg lehet e állapítani, hogy fertőzte e a magzatot. Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Hölgyem!

Panaszok hiányában (a magzat fejlődési zavara nélkül, illetve az Ön láza, kiütéses megbetegedésének hiányában) a toxoplasma - illetve a többi magzati fejlődést befolyásoló megbetegedés csak szűrővizsgálatként kérhető - ezt jelen pillanatbana a regionális ÁNTSZ laborok ész az Országos Epidemiológiai Központ végezheti el a TB terhére. Egyéb esetben térítés ellenében végzik a vizsgálatot. Szakmailag helyesebb, ha felmerül a toxoplasma fertőzés lehetősége, akkor azt minél hamarabb tisztázni (magyarul: nem kellene várni a 24. hétig, esetleg érdemes lenne a térítéses vizsgálat lehetőségét is megfontolni).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

tanácstalan  2009. augusztus 10. 17:50   #1185 

Kedves Doktor úr!

29 éves nő vagyok, tanácsért fordulok önhöz. 5.hete tart rossz közérzetem, visszatérő torokfájásom, hőemelkedésem, fejfájásom van, az elején mellkasi, hát táji panaszaim is voltak. Laboreredményeim normálisak, semmi kiugró, tüdőszűrés negativ. Viszont Mycoplasma pneumonae IGA neg, IGM pozitiv, IGG pozitiv, 2 hét múlva ismét kell vinnem vérmintát, hogy biztosra mondjanak valamit. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e mycoplasma fertőzés normális laborértékek mellett?

Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklőd!

Sajnos nem tudom, mit ért "normális" laborértékek alatt (C-reaktív protein, fibrinogén, procalcitonin, fehérvérsejt szám, minőségi vérkép, vörösvértest süllyedés, összfehérje, albumin szinteknek lehetnek itt érdekesek) - a leveléből nem derül ki számomra, hogy mindezeket a paramétereket megnézték-e vagy sem.

A m. pneumoniae okozta fertőzés jelenléte röntgen vizsgálattal és fizikai vizsgálattal deríthető ki - az IgM pozitivitás fontos jele a fertőzésnek, de a megbetegedést nem ez határozza meg, a kezelést viszont befolyásolhatja a kapott eredmény.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

leoltás eredmény  2009. augusztus 10. 17:44   #1184 


Tisztelt Doktor Úr!

Leoltás eredményében két baktériumot mutattak ki egyik a coli a másik enterococcus faecalis. Az enterococcus faecalis alá a csíraszám mezőbe azt a megjegyzést írták: " HLAR (High-Level Aminoglycoside Resistance): Csak szinergista hatás! "Megszeretném kérdezni ez mit jelent?
Valamint még azt szeretném megkérdezni ha ezek a baktériumok jelen vannak a hüvelyváladékban akkor ezt kikell kezelni, illetve kell alkalmazni ez esetben antibiotikumot vagy nem igényel kezelést és nem kell semmilyen gyógyszer sem? Ezt csak azért kérdezem mert akinél voltam az azt mondta ezzel nem kell foglalkozni, akkor keressem meg ha súlyosbodna a tünet, mert ha írna fel rá antibiotikumot akkor rá két napra visszatérne. De erre én még nem is kaptam antibiotikumot..Mit tetszik gondolni erről?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Lilla


Tisztelt Hölgyem!

A "HLAR" megjegyzés azt jelenti, hogy az izolált e. faecalis kórokozó csak extrém magas koncentrációban alkalmazott aminoglikozid antibiotikumokra (pl. gentamicinre) érzékeny - de ilyen koncentrációt szisztémás formában bevitt antibiotikummal nem lehet elérni. A lokálisan alkalmazott fertőtlenítőszerek (pl betadin tartalmú hüvelykúp) hatásos lehet. Általánosan alkalmazott gyógyszeres kezeléssel nem lehet a baktériumot kiirtani, a fertőtlenítő kezelések után a helyi természetes flóra pótlása segíthet. A nőgyógyászok egy része ezért nem is alkalmaz ilyenkor kezelést - a magam részéről ehhez nem értek, ezzel a kérdéssel nőgyógyász szakemberekhez kellene fordulnia.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lyme  2009. augusztus 8. 22:39   #1183 

Tisztelt Doktor Úr!

A technika már kétszer közbeszólt, de harmadszorra is megpróbálom elküldeni a teljes kérdésemet. Borrelia kivizsgálás céljából vért vettek tőlem és az alábbi eredményt kaptam.
Érdeklődni szeretnék, hogy a vizsgálati eredménye mennyire lehet biztos, mert halottam , hogy létezik sok esetben, hogy álnegatív lesz az eredmény.
Lelet:IGm: 6,60 (mértékegységet nem írtak)
22 Au/ml pozitív
Igg:


Tisztelt Érdeklődő!

Most harmadik alkalommal küldi el ugyamazt a tartalmat - én a második esetben részletesen válaszoltam, de most idemásolom az akkori válaszomat:

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben ez az összes információ, amit meg kívánt írni, akkor ez azt jelenti, hogy a borellia burgdorferi (a Lyme féle megbetegedést okozó baktérium) elleni antitestek közül az IgM tipusú antitestet határozták meg, amelynek az értéke 6,60 AU/mL volt. Ez azt jelenti, hogy mivel pozitív értéknek a 22 AU/mL feletti értéket tekintjük, ezért a vizsgálat negatív eredményt adott, tehát Ön a közelmúltban (a vizsgálatot megelőző 3-6 héttel korábban) nem volt borelliával fertőzve.

A kórokozók (nem csak a borellia, hanem az összes) bejutását követően, a fertőzések első időszakában (kb. 2-4 hétig) semmilyen antitest sem mutatható ki, ez az úgynevezett "ablak periódus" - ilyenkor már zajlik a betegség, de szerológiai laboratóriumi vizsgálattal ez nem állapítható meg. Ilyenkor molekuláris diagnosztikai módszerekkel lehet csak a fertőzés kórokozóját kimutatni.

3 - 6 hét eltelte után a szervezet nyiroksejtjei elkezdik a kórokozó elleni antitest termelést, először az "M" tipusú immunglobulin (IgM) termelődik, majd a 6 - 8 hét között megjelenik a "G" tipusú immunglobulin (IgG) is. A gyógyulástól függetlenül az IgM antitest a 6-12 hónap körül eltűnik, az IgG viszont - kórokozónként változóan - egy-két évig, illetve hosszabb ideig, esetleg életünk végéig kimutatható.

Tehát ha valakinél nem mutatható ki IgM, akkor valószínűleg a mintavétel előtt 2-3 héttel még nem volt fertőzött. Ilyenkor esetleg az IgG meghatározást a labor nem is végzi el, ha az a kérdés, hogy a közelmúltban kialakult-e az adott fertőzés. Az IgM negatívitás azonban sajnos azt nem jelenti, hogy pár nappal korábban nem került-e a szervezetbe az adott fertőző kórokozó, aminek esetleg már tünetei is lehetnek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Ferritin emelkedés - artritis  2009. augusztus 8. 12:20   #1182 

Tisztelt Doktor Úr!

Mivel rheumatoid artritisem van, kb. két éve szedek Trexant és Delagilt, rendszeresen járok vér-, vizelet tesztre. 57 éves vagyok. Szerencsémre, eddig nem voltak rosszak az eredményeim, és most sem azok. Tegnapi teljes vérkép és vizelet vizsgálat leletében valamennyi érték (FVS, VVT, Haematocrit, haemoglobin, VVS átlag Terf, VVS átlag HGB, Thrombocyta Lymphocyta, Granulocyta, Monocyta, Eosinophil, Basophyl, süllyedés, prothrombin, I N R, glukoz, húgysav, cholesterin, HDL koleszterin, triglicerid, karbamid, kreatinin, bilirubin total, GOT, GPT, Natrium, Káalium, Klorid - teljes vizelet neg., V.UBG norm, VIZ.bilirubin neg., V.üledék 2-3 FVS) a referencia tartományon belül van, kivéve a FERRITIN értéke 131 ug/l.

Mivel házi orvosom egy hónapig nem lesz, szeretném tanácsát kérni: kérdésem az lenne, hogy ez a ferritin emelkedés következhet-e az artritisből, és/vagy a gyógyszerek szedése következtében a máj működésének problémáiból.

Válaszát előre is köszönöm:

Üdvözlettel:
Judit


Kedves Judit!

A ferritin 131-es értéke minimális emelkedésnek számít (a referencia tartomány nők esetében a saját laborunk által használt reagens esetében 10 - 120 µg/L között van). E paraméter emelkedését azok a tényezők is okozhatják, amit kérdésében felsorolt: egyrészt a gyulladásos folyamatok során emelkedik az értéke (az akut fázis fehérjékkel - pl. CRP - együtt), másrészt gyógyszerek hasonló hatása miatt, illetve a gyógyszerek, vagy bármilyen egyéb állapot májsejtekre kifejtett káros hatása következtében. Ugyancsak emelkedhet a vas anyagcsere zavarai miatt. Mindezen helyzetek tisztázása céljából kiegészítő laborvizsgálatokat kell végezni - és ismerni kell az eredményeket pontosan, számszerű formában, még akkor is, ha az eredmény a referencia tartományon belüli értéket adnak. Fontos tudni a GPT és GOT arányát - ez jelezheti a májsejtek érintettségét; a CRP és fibrinogén szintet a gyulladás megítélése miatt, illetve a transzferrin, ferritin és szolubilis transzferrin szinteket a vasanyagcsere vizsgálata céljából.

A pontosabb vélemény kialakítása céljából a fenti vizsgálatok elvégzésére, illetve a meglevő eredmények számszerű értékeire lenne szükségem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lyme  2009. augusztus 8. 08:16   #1181 

Tisztelt Dokor Úr!

Kérem segítsen értelmezni az alábbi lyme –kór vonatkozásába kapott labor erdeményemet.

Igm: 6,60 (mértékegységet nem írtak)
22 Au/ml pozitív
IgG :


Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben ez az összes információ, amit meg kívánt írni, akkor ez azt jelenti, hogy a borellia burgdorferi (a Lyme féle megbetegedést okozó baktérium) elleni antitestek közül az IgM tipusú antitestet határozták meg, amelynek az értéke 6,60 AU/mL volt. Ez azt jelenti, hogy mivel pozitív értéknek a 22 AU/mL feletti értéket tekintjük, ezért a vizsgálat negatív eredményt adott, tehát Ön a közelmúltban (a vizsgálatot megelőző 3-6 héttel korábban) nem volt borelliával fertőzve.

A kórokozók (nem csak a borellia, hanem az összes) bejutását követően, a fertőzések első időszakában (kb. 2-4 hétig) semmilyen antitest sem mutatható ki, ez az úgynevezett "ablak periódus" - ilyenkor már zajlik a betegség, de szerológiai laboratóriumi vizsgálattal ez nem állapítható meg. Ilyenkor molekuláris diagnosztikai módszerekkel lehet csak a fertőzés kórokozóját kimutatni.

3 - 6 hét eltelte után a szervezet nyiroksejtjei elkezdik a kórokozó elleni antitest termelést, először az "M" tipusú immunglobulin (IgM) termelődik, majd a 6 - 8 hét között megjelenik a "G" tipusú immunglobulin (IgG) is. A gyógyulástól függetlenül az IgM antitest a 6-12 hónap körül eltűnik, az IgG viszont - kórokozónként változóan - egy-két évig, illetve hosszabb ideig, esetleg életünk végéig kimutatható.

Tehát ha valakinél nem mutatható ki IgM, akkor valószínűleg a mintavétel előtt 2-3 héttel még nem volt fertőzött. Ilyenkor esetleg az IgG meghatározást a labor nem is végzi el, ha az a kérdés, hogy a közelmúltban kialakult-e az adott fertőzés. Az IgM negatívitás azonban sajnos azt nem jelenti, hogy pár nappal korábban nem került-e a szervezetbe az adott fertőző kórokozó, aminek esetleg már tünetei is lehetnek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  58 59 60  61 62  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!