orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  61 62 63  64 65  következő oldal
p-erika  2009. november 6. 19:01   #1260 

Tisztelt Doktor Úr!
Terhességem során integrált tesztet készíttettem, melynek során a 16. héten került sor az első vérvételre. Ott a Total hCG szintem: 6,2 U/mL (0,2 MoM) lett. (AFP: 0,89 MoM) Azt mondták ez az érték alacsony. Kerestem, de sajnos nem találok arra vonatkozóan infórmációt, hogy ez valóban alacsony szint és amennyiben igen, akkor esetlegesen mire utalhat?

Válaszát várva, köszönettel: P.Erika


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos a kérdésére nem fogok tudni válaszolni mivel elvi fenntartásaim vannak a kromoszóma-szám eltérésekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok hazai gyakorlatával kapcsolatban - sajnos a vizsgálatot végzők tájékozottsága néha meglehetősen csekély. Néhány általános alapelvet azonban leírok a vizsgálattal kapcsolatban:

A kromoszómák számbeli rendellenességének szűrését azért végzik, hogy ki lehessen választani azokat a személyeket, akiknél a magzatra vonatkozó invazív diagnosztikai vizsgálatot el kívánják végezni - az amniocentézist, és/vagy a chorion-boholy biopsziát. Ezekkel a vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni a kromoszóma számbeli eltéréseket.

Az a vizsgálat teát, amit Önnél végeztek, egy szűrővizsgálat. Ennek az elvégzésekor el kellett hogy mondják Önnek, hogy amennyiben az eredmények alapján számított kockázati szint egy bizonyos értéket elér, akkor javasolni fogják az amniocentézist (ez a fejlődő magzat burkai közötti tér punkcióját jelenti az ott levő magzati sejtek kinyerése céljából), vagy a chorion-boholy biopsziát (ez a méhlepény tapadási részéből vett biopsziát jelenti ugyancsak magzati eredetű sejtek kinyerése céljából). Az így nyert magzati sejtekből nagy pontossággal megállapítható, hogy van-e kromoszóma számbeli eltérés vagy sem - ez a diagnosztikai vizsgálat.

Ez azt jelenti, hogy önmagában egy-egy elvégzett laboratóriumi mérésnek, a belőle számított MoM (multipless of the median) értéknek nincs önálló információ-tartalma. A többi elvégzett teszttel együtt számítják ki a kockázatot (PAPP, szabad béta hCG, nem konjugált ösztriol, AFP, esetleg Inhibin A vagy/és Inhibin B meghatározás; illetve szokás nagy felbontású kalibrált ultrahang vizsgálattal pontos méret-meghatározásokat végezni). Ezekkel a kapott értékekkel együtt figyelembe veszik a várandós anya életkorát, testmagasságát, testsúlyát, a terhesség pontos idejét, és ilyenkor általában valamilyen külföldi adatbázis adataihoz viszonyítva kiszámolják a rendellenesség kockázati valószínűségét. Amennyiben a rendellenesség valószínűsége egy határon túl kerül, akkor a klinikai genetikus szakembernek részletesen tájékozódnia kell, a helyzetet a várandós anyával át kell beszélni, és el kell dönteni, hogy az anya beleegyezik-e az amniocentézisbe vagy a chorion biopsziába. Ezt követően - életkortól függő arányban - az elvégzett diagnosztikus vizsgálatok az esetek 10-20%-ban mutatnak csak ki tényleges kromoszóma eltérést. A kromoszómák számbeli eltérésével kapcsolatban nincs gyógyító beavatkozás, ilyenkor a terhesség művi vetéléssel történő megszüntetése a következő lehetőség - vagy a terhesség kihordása, és a magzat világrahozatala.

A fenntartásaim a következők miatt vannak: eddigi tapasztalataim szerint hazánkban a szűrésbe bevont személyek nem igen kapják meg a részletes tájékoztatást a vizsgálat céljáról, a folyamat jellegéről; nem szokták tudatni azt, hogy a tesztek valójában szűrés jellegűek, tehát nem döntenek el semmit, csak azt, hogy kinél kellene amniocentézist végezni; nem szokták elmondani azt, hogy pozitív szűrési eredmény, és pozitív kromoszóma számbeli eltérés esetén (például 21-es kromoszóma triszómiája - Down szindróma - esetén) nincsen felajánlható gyógymód, kizárólag az abortusz - vagy a terhesség kihordása.

Részletesen elmagyarázzák viszont a vizsgálat árát, illetve azt, hogy a kockázat elemzése londoni vagy német, esetleg amerikai adatbázisok alapján történik - ami egyébként komoly probléma, mivel a hazai lakosság rassz összetétele közismerten nem hasonlítható az előbb említett országokéhoz. Nem is szokott gond lenni mindaddig, míg az eredmény negatív (nem mutat fokozott kockázatot). Azonban ha a kockázati szint magas, akkor tapasztalataim szerint nem nagyon van olyan személy (például genetikus szakember), aki a kiszűrt várandóssal megbeszélné a lehetőségeket.

Szakértői tevékenységem során gyakran találkozom hasonló kérdésekkel, mint amilyent most Ön is feltett, és ez sajnálatos módon mindig nagyon elszomorít - ugyanis a vizsgálatot végző központnak minden kérdésére válaszolnia kellene, és amennyiben olyan eredménye van, ami eltér a céltartománytól, akkor a megfelelő szakembernek komoly hozzáértéssel megfelelő információkkal kellene Önt ellátni - lehetőség szerint nagyon gyorsan, a dolog jellegéből következő okok miatt. Természetesen ez semmilyen szinten sem az Ön felelőssége - Ön csupán csak elszenvedője a folyamatnak.

Az itt felsorolt indokok miatt nem szoktam és nem is tudok konkrét véleményt mondani a konkrét eredmények alapján. Javaslom, hogy keresse fel kérdésével a vizsgálatot kérő orvost és a vizsgálatot végző laboratóriumot. Arra azért felhívnám a figyelmét, hogy a totál hCG meghatározása ma már nem igazán szokott része lenni a szűrésnek - helyette az elmúlt 10 évben már a szabad béta (free-beta) hCG-t szokták mérni.


Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

babát szeretnék  2009. november 6. 18:06   #1259 

Jó napot dokto úr!
Szeretném kikérni a véleményét, hogy az alábbi labor erdeményeim alapján ki tudok e hordani egy egészséges kisbbabát. Sajnos már 2 vetélésen vagyok tul. leirom az eredményeimet amik magasabbak a megengedettnél:
Szérum húgysav:421
Szérum triglicerin:4,20
VIZELET VIZSGÁLAT ül. nélkül:
Urina PH:5,00
Urina fajsuly:1030
Thyreoid stimulálo hormon:6,340
A többi eredményem negativ és a megengedett határon belül van.
Elöre is köszönöm a válaszát!!
Hajni


Tisztelt Érdeklődő!

Fontos, hogy a teljes leletet megírja - a kóros eredmények alapján nem tudok véleményezni. Például a laborok egy része a referencia tartományon kívüli TSH esetében elvégzi a free T! és free T3 (szabad T4 és szabad T3) pajzsmirigy hormon meghatározásokat is. Őn ezeketről nem írt, tehát elképzelhető, hogy elkészültek, és referencia tartományon belüliek, akkor nincsen teendő. De az is lehet, hogy az emelkedett TSH ellenére az fT4 és fT3 mérések nem készültek el - ebben az esetben ezt mindenképpen meg kell csináltatnia.

Tehát írja meg a teljes leletét, akkor tudok majd válaszolni a kérdésére.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Reménykedő nő  2009. november 6. 18:02   #1258 

Kedves Doktor Úr !

Megírom Önnek a két laboreredményemet, szeretném, ha megírná a véleményét.
Panaszom: zsibbad a jobb karom,ujjaim és fáj a lapockám és vesém.

OKTÓBER 29-I LABOREREDMÉNYEM:

KÓD VIZSGÁLAT NEVE EREDMÉNY REF.TARTOMÁNY

N 043 FEHÉRVÉRSEJTSZÁM 7.37 G/l 4.00 10.00
N 250 WBCP 6.96 G/L 4.000 10.000
N 050 VÖRÖSVÉRSEJTSZÁM 4.51 T/I 4.20 5.40
N 051 HAEMOGLOBIN 8.30 mmol/l 7.50 9.30
N 052 HAEMATOKRIT 0.390 0.380 0.470
N 053 MCV 86.40 fl 80.00 94.00
N 054 MCH 1.84 fmol/l 1.70 2.00
N 055 MCHC 21.27 mmol/l 20.50 23.60
N 251 CHCM 21.91 mmol/l 20.50 23.60
N 057 THROMBOCYTA * 447 G/I 150.00 350.00
N 252 MPV 9
N 253 LPLT 0
N 264 NEUTROFIL 61.1 % 40.0 74.0
N 069 LYMPHOCYTA 29.5 % 19.0 48.0
N 072 MONOCYTA 5.6 % 3.4 9.0
N 071 BASEOPHIL 0.6 % 0.0 1.5
N 070 EOSINOPHIL 1.6 % 0.0 7.0
N 254 ABS. EOSINOPHYL 0
N 255 LUC 1.6 % 0.0 4.0
N 074 VVT SÜLLYEDÉS 8 mm/óra 2 20
N 603 FAJSÚLY 1015
N 604 pH 7.00
N 605 FEHÉRVÉRSEJT 500 Leu/ul
N 021 BACT.VIZSG.NIT.P NEGATÍV
N 606 ÖSSZFEH. KIMUT. NEGATÍV
N 607 GLUKÓZ KIMUT. NEGATÍV
N 608 KETON KIMUT. NEGATÍV
N 609 UBG 16 umol/l
N 610 BILIRUBIN NEGATÍV
N 005 HGB NEGATÍV
N 500 VÍZ.ÜLEDÉK * 20-25 FVS
N 081 VÉRCUKOR 5. 80 mmol/l 4.20 6.40
N 121 Na+K+Cl
N 095 NATRIUM 138 mmol/l 136 140
N 096 KALIUM 4.5 mmol/l 3.5 5.1
N 115 KLORID 105 mmol/l 101 109
N 097 CALCIUM 2.38 mmol/l 2.20 2.65
N 092 CARBAMID N 3.10 mmol/l 2.50 7.49
N 093 KREATININ 73 umol/l 58 96
N 084 T.BILIRUBIN 8.8 umol/l 5.0 21.0
N 168 D. BILIRUBIN 1.8 umol/l 0.0 3.4
N 086 GOT 29 U/l 5 37
N 087 GPT 39 U/l 6 40
N 108 GGT * 38 U/l 7 32
N 105 ALP 129 U/l 0 240
N 089 ÖSSZKOLESZTERIN * 6.10 mmol/l 2.80 5.20
N 090 TRIGLICERID 0.74 mmol/l 0.55 1.60
N 144 HDL CHOLESTERIN * 1.61 mmol/l 1.03 1.55
N 102 HÚGYSAV * 144 umol/l 178 345
N 100 VAS * 10.5 umol/l 10.7 32.2
N 101 TVK 57 umol/l 49 69
N 141 LVK 46.0 umol/l 27.8 53.7
N 143 FERRITIN 41 ug/l 10 120
N 171 MAGNÉZIUM 0.89 mmol/L 0.65 1.03
N 315 CRP ULTRASENS.MH * 7.2 mg/l 0.0 5.0


11.04-I LABOREREDMÉNY CSAK A VÍZELETRŐL SZÓL, KÖZBEN SZEDTEM CIFRANT.

N 603 FAJSÚLY 1025
N 604 pH 5.00
N 605 FEHÉRVÉRSEJT 25Leu/ul
N 021 BACT.VIZSG.NIT.P NEGATÍV
N 606 ÖSSZFEH. KIMUT. NEGATÍV
N 607 GLUKÓZ KIMUT. NEGATÍV
N 608 KETON KIMUT. NEGATÍV
N 609 UBG 16 umol/l
N 610 BILIRUBIN NEGATÍV
N 005 HGB NEGATÍV
N 500 VÍZ.ÜLEDÉK * 15-20 FVS

KÖSZÖNÖM!

ÜDVÖZLETTEL: BEA


Tisztelt Érdeklődő!

Az első laborvizsgálatához képest a vizelet eredményei a második vizsgálatra javulást mutattak. Más eltérést nem igen látni - az első vizsgálatnál az emelkedett CRP egy gyenge, vagy gyógyulóban levő gyulladásos folyamatra utal - ami lehet a feltételezett hólyaghurut. Ha a vizeletéhez kapcsolható panaszai elmúltak, akkor szerintem további teendő nincsen. Egy következő laborvizsgálat során a vér zsír paraméterek vizsgálatát szükséges lenne megismételni (koleszterin, riglicerid, LDL- és HDL-koleszterin) úgy, hogy a mintavétel előtti időszakban erősen zsírszegény diétát tart (nem fogyaszt állati zsírt tartalmazó élelmiszert (zsír, zsíros hús, húskészítmény, tojás, tej, tejtermék, édesvizi hal). Az akkori eredmények alapján eldönthető, hogy szükséges-e kezelést alkalmazin a zsíranyagcsere befolyásolására.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

asztma  2009. november 6. 17:55   #1257 

Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Tisztelettel


Tisztelt Érdeklődő!

Nagyon szívesen.


Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Alacsony vasszint  2009. november 6. 17:54   #1256 

Tisztelt Doktor Úr!
A véleményét szeretném kérdezni az alábbi lelettel kapcsolatban.
WBC 7.95
RBC 4.29
HGB 130 g/l
HCT 0.376
MCV 87.6
MCH 30.3
MCHC 346
PLT 348
MPV 9
LYM# 0.174
MO# 0.005
NEU# 5.54
BASO# 0.02
EO#15
Atip. Ly# 0.06
LYM%21.9
MO% 6.3
NEU% 69.6
EO%1.9
BASO% 0.3
Atip. LY% 0.7
Vvt süllyedés 6 mm/óra
Vérukor 5.27 mmol/L
GPT-L 12 U/L
SGOT 15 U/L
Gamma GT 15 U/L
Se alk. foszfatáz 47 U/L
CK-L 74 U/L
Se koleszterin 5.46 mmol/L
Trigliceridek meghat 1.15 mmol/L
Koleszterin HDL-C 1.69 mmol/L
LDH 159 U/L
Se karbamid 4.7 mmol/L
Se kreatinin 82 umol/L
Se hugysav 187 umol/L
Se vas 2.9 umol/L
Transzferrin 4.09 g/L
Se bilirubin összes 6.0 umol/L
Se bilirubin direkt 0.9 umol/L
Indirekt bilirubin 5.1 umol/L
Se natrium 141.4 mmol/L
Se kálium 5 mmol/L
Se kalcium 2.27 mmol/L
Se klorid 107.6 mmol/L
Se magnézium 0.98 mmol/L
Se foszfor 1.64 mmol/L
Se összfehérje 77.4 g/L
Albumin meghatározás 48.6 g/L
Se amiláz 67.5 U/L
Protrombin 0.98
INR 1.02
CRP ultraszenzitív 0.3 mg/L

Nyár elején vetettem le a spirálomat, miután 5 hónapig szinte állandóan véreztem-vérezgettem. Okozhatta ez a nagyon alacsony vasszintet? Pénteken megyek vissza az orvosomhoz, és nem tudom mire számítsak. Elég rosszul érzem magam az utóbbi hónapokban. Sokszor érzem magam fáradtnak, kimerültnek, szédülök, a pulzusom szapora és nagyon hullik a hajam, a hangulatom rossz.
Esetleg várnak rám még vizsgálatok, vagy a lelet alapján kapok kezelést?
Előre is köszönöm a válaszát, Szeretettel üdvözlöm:
Sz.Melinda


Kedves Melinda!

A leírt kórelőzmény ellenére a laboratóriumi vizsgálat valójában semmi olyan eltérést nem mutat, ami további teendőt jelentene. Azonban a panaszai miatt mindenképpen javaslom a vizsgálatok megismétlését (kb. 3-4 héttel az előző vizsgálat után) - és ott célszerű lenne néhány további vizsgálattal bővíteni a listát: ferritin, szolubilis transzferrin receptor. TSH, LH, FSH, ösztradiol, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin.

Ez a vizsgálat után kapott eredmények ismeretében - ha panaszai továbbra is megvannak - el lehet dönteni valószínűleg azt, hogy van-e további kivizsgálni való terület.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

asztma  2009. november 5. 03:07   #1255 

T. Doktor Úr!

Dr.G.Sz. "irányitott" Önhöz. Érdeklödtem töle, hogy a H1N1 virus milyen tünetekkel kezdödik, hogy lehet megkülönböztetni a "hagyományos" megfázásos tünetektöl? Azt mondta a Dr. Úr Ön tud ebben a témában felvilágositást nyujtani.Mint asztmás beteg állok tanácstalanul, hogy beoltassan-e magam ill. ha mégsem akkor mik azok a tünetek amik jelentkezésekor keressem fel az orvosomat. Nagyon sok rosszat hallani a hiradásokbol, hogy a léguti betegségben szenvedök "fogékonyabbak" erre a virusra.
Köszönöm szépen válaszát!
Tisztelettel


Tisztelt Érdeklődő!

Az influenza A H1N1 tipusú vírus okozta megbetegedés nem különbözik a más influenza vírus, vagy esetleg az influenza-szerű kórokozók (pl. parainfluenza vírus, adenovirus, stb.) okozta megbetegedéstől, mert ezeknél a betegségeknél a tünetek túlnyomó többsége a szervezet védekezésének következménye.

Ilyenkor többek között jelentős mennyiségű interferon és hozzá hasonló anyagok termelődnek a védekezésbe kezdő fehérvérsejtek által. Az interferon (a gyógyászati célból, kívülről beadott is) jellegzetes panaszokat és tüneteket okoz: a beteg levert, bágyadt lesz, láz, magas láz jelentkezik, erőteljes fejfájás és izomláz-szerű izomfájdalom, esetleg ízületi fájdalom jelentkezik. Gyakran panaszkodnak hasi tompa, esetleg görcsös fájdalmakra, néha hányinger, hányás is jelentkezhet. Jellemző, hogy ezek a panaszok, illetve a láz tünete igen gyorsan, "egyik pillanatról a másikra" alakul ki, a beteg szinte "keresi az ágyat", úgy érzi, hogy nagyon beteg lett, és nem igazán tud fenn maradni. Felső-légúti hurutos panaszok, illetve légúti gyulladásos tünetek (hörgő hurut, tüdőgyulladás) kialakulhat, de nem feltétlenül minden influenza fertőzés jár ezzel együtt. A kialakult légúti panaszok egy része az influenza vírus következtében alakul ki, más esetekben a vírus által kis mértékben károsított légzőrendszeri hámfelületen egyéb, esetleg már korábban ott levő kórokozók okozhatnak megbetegedést. Bizonyos komplikált esetekben maga a vírus okozta helyi gyulladásos folyamat igen súlyossá alakulhat, a légzőrendszer hámja alatti kapilláris erek kitágulhatnak, esetleg elzáródhatnak, felnyílhatnak, és kialakulhat a legsúlyosabb következménye, a vérzéses tüdőgyulladás. Ez utóbbi azonban meglehetősen ritka, de a jelenleg a világjárványt okozó influenza A vírus H1N1 változatának egy közel száz évvel ezelőtt terjedt típusánál ez a szövődmény igen gyakori volt - ezt a járványt spanyol nátha néven ismerjük, az első világháború alatt szedte az áldozatait, gyakorlatilag többet, mint maga a háború.

Mindenki, akinek az immunvédelmi rendszere valamilyen ok miatt nem működik tökéletesen, fogékonyabb a vírus okozta közvetlen károsító hatásokra, és a közvetettekre is - gyakrabban alakulhatnak ki az esetleges másodlagos bakteriális légúti fertőzések. Az asztmás betegeknél az állandó kezelés következtében a légzőrendszer alapállapota eltér a nem betegekétől, a rendszeres gyógyszer bevitel miatt kis mértékben megváltozik a tüdők alapszerkezete, az esetleg alkalmazott lokális szteroidok miatt pedig csökken a szervezet helyi immunvédekező képessége. Mindezek miatt gondoljuk úgy, hogy a krónikus légzőrendszeri megbetegedésben szenvedők (például az asztmás betegek is) az influenza fertőzés során nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az ilyen betegségben nem szenvedők.

A most világjárványt okozó influenza A H1N1 vírus alap esetben nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a szezonális, vagy "szokásos" influenza vírus. A probléma azonban abban van, hogy ez a vírus a szokásosnál sokkal több személyt képes megbetegíteni, mivel hosszú évtizedek óta nem okozott járványt, így a lakosság nagy része nem, vagy alig rendelkezik olyan korábbi antitestekkel, ami a szervezet védekezését elősegítené - ezért gyorsan és sok embert képes járvány esetén megbetegíteni. Ugyanakkor mivel ez a vírus közeli "rokona", vagy esetleg azonos magával a spanyol nátha kórokozójával, és a nagy mennyiségű emberi megbetegedés okozása során hirtelen sok genetikai mutáció alakulhat ki benne, fennáll annak a veszélye, hogy a súlyos vérzéses tüdőgyulladást okozó tulajdonsága újra "aktiválódik". Azonban e nélkül is, csupán csak a várhatóan nagy számban egyszerre okozott megbetegedés miatt jelentős problémát, komoly számú szövődményes esetet okozhat, ami meghaladhatja az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét, így alapesetben is növekedhet a súlyos, halálos szövődmények száma.

A legjobb, ami megtörténhet velünk, hogy elkapjuk a világjárványt okozó vírus enyhe lefolyású betegséget okozó típusát (a jelenleg betegséget okozó állapotában ez a vírus ilyen), és három-öt nap alatt teljesen meggyógyulva túl vagyunk az egészen. Ebben az esetben az átvészelt fertőzés miatt a szervezetünk jelentős mértékben kezd el termelni olyan speciális immunvédelmi anyagokat (immunglobulinokat), amelyek az újra megjelenő vírust azonnal semlegesít - így ha közben véletlenül mutációk is történnének, ez ellen is védetté válunk. Azonban azt a tünetek alapján nem lehet megmondani, hogy az aktuális kórokozó a H1N1 vírus, vagy valami más. Rendelkezésre áll - az általam vezetett laborban is - olyan modern molekuláris diagnosztikai módszer, amely pár óra alatt pontosan képes megállapítani, hogy a a kórokozó a H1N1 vírus-e vagy sem. Abban az esetben, ha ezt a laborvizsgálattal sikerül igazolni, akkor nem szükséges a védőoltás felvétele - a vizsgálat nélkül azonban, vagy a betegség lezajlása után 7-10 nappal már ez nem igazolható. Más diagnosztikai eljárás - amivel a H1N1 elkülöníthető lenne a többi influenza A vírusól - nem áll rendelkezésre.

Azonban senki sem tudhatja biztosan, hogy az éppen elkapott vírus a "nem igazán veszélyes" típus-e, vagy már esetleg a mutációk miatt újabb tulajdonságai lettek - ezért sokkal okosabb védőoltással megtanítani a szervezet immnrendszerét a várható vírusfertőzés elleni védelemre. A védőoltás során beadott, betegséget okozni nem tudó, influenza vírusból készített vakcina "felkészíti" a szervezetet a vírus elleni védekezésre, aminek a végeredményeként közel ugyanolyan védetté válunk, mint aki átvészelte a betegséget - csak közben biztosak lehetünk abban, hogy a beadott anyag nem okoz szövődményekkel teli influenza megbetegedést.

Jelen helyzetben a legokosabb amit tenni lehet, az, hogy minél előbb beoltassuk magunkat a rendelkezésre álló Influenza A H1N1 (pandémiás) vírus elleni vakcinával. A védőoltás felvétele után kb. 10-14 nap múlva mutathatók ki a védelmet jelentő antitestek, de már az oltás után pár nappal az immunrendszer hevesen dolgozik a védelem kialakításán. Ezt követően pedig a vakcinának köszönhetően a vírus számos alkotója ellen jelentős mennyiségű és fajtájú antitest termelését kezdi meg, ami egy tényleges vírussal - esetleg már mutált vírussal - való találkozás esetén védelmet jelent, a betegség ki sem alakul, vagy esetleg igen gyenge tünetekkel gyorsan lezajlik.

A vírussal kapcsolatos kommunikáció sajnálatos módon még a szakemberek részéről sem volt korábban egyértelmű, ez hozzájárult ahhoz, hogy elterjedt az oltás-elleni hangulat. Minden olyan fórumon, ahol csak tehetem az összes szakmai ismeretemmel megpróbálom meggyőzni a környezetemet, hogy a legkevésbé veszélyes dolog amit tehetünk az, ha beoltatjuk magunkat. Én magam is így tettem, a családom is, illetve a munkatársaimat is erre beszélem rá. A rendelkezésre álló vakcinát nem felvenni komoly veszélynek érzem, és nem is nagyon értem a "szakembernek" látszó kollégák részéről is hallható ellenérveket, pedig a dolog nem igazán bonyolult, csak némi szakmai ismeret szükséges hozzá - ami még a régebbi tankönyvekben is benne van.

Összefoglalva: az Influenza A H1N1 vírus tünetei alapján nem különíthető el a többi hasonló megbetegedést okozó kórokozótól. A vírusos betegség alatt molekuláris diagnosztikai laboratóriumi módszerekkel a kórokozó jelenléte igazolható. A betegség enyhe lefolyású, de az esetleges tömeges előfordulása, és a mutációs potenciálja miatt nagyon veszélyes. Az ellene való védekezés racionális formája a védőoltás felvétele, amely esetleges veszélyei, mellékhatásai eltörpülnek a betegség okozta potenciális veszély mellett. A krónikus megbetegedésekben, légúti betegségben szenvedők számára fokozott veszélyt jelent, ezért számukra a védőoltás felvétele alapvető fontosságú. Minél előbb és minél többen oltassuk be magunkat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

maya  2009. november 5. 01:57   #1254 

Tisztelt Doktorúr.a vérvétel kimutatja a komolyabb problémákat? garathurutot?torokkal kapcsolatos problémát?köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A vérvétel semmilyen problémát nem mutat ki, esetleg a vérvétel során levett vér laboratóriumi vagy mikrobiológiai vizsgálata végezhető el, ami alapján komolyabb és kevésbé komoly problémákra is fény derülhet. A garathurut legegyszerűbben a garat vizsgálatával fedezhető fel, mint ahogy a torokkal kapcsolatos probléma is a torok vizsgálatával.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lidi  2009. november 4. 20:25   #1253 

kedves dr úr a kérdésem az lenne hogy háziorvos elküldött vérvételre mert vashiány gyanús voltam süllyedést kért és vasat és nem vizsgálták meg azt mondták normált mutatott a vérkép és nem látták indokoltnak igaz ez?válaszát elöre is köszönöm tisztelettel.


Tisztelt Hölgyem!

A háziorvos által kérőlapon kért vizsgálatot a laboratóriumnak el kell végeznie, a kérést nem bírálhatja felül. Az más kérdés, hogy a vashiány, a vas anyagcsere zavara ténylegesen jobban megítélhető a vérkép, a ferritin, transzferrin és szolubilis transzferrin receptor eredmény alapján. A szérum vas szint, és a vaskötő kapacitás érték (amit korábban vizsgáltak) ma már nem számít informatív eredménynek, saját véleményem szerint is általában szükségtelen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

c reaktiv protein  2009. november 4. 20:18   #1252 

TISZTELT DOKTOR ÚR!


56 ÉVES VAGYOK TEGNAPI NAP FOLYAMÁN VOLTAM VÉRVÉTELEN,A VÉR LELETEMBEN
MÉG NEM TALÁLKOZTAM A C-REAKTIV PROTEIN VIZSGÁLATTAL,AZ EREDMÉNY NEM TUDOM
MIT JELENT MERT A REFERENCIA TARTOMÁNY 5,0 AZ ÉN EREDMÉNYEM 6,0 mg/1
SZERETNÉM TUDNI,HOGY EZ AZ ÉRTÉK SOK -E,ILLETVE IGÉNYEL E VALAMILYEN KEZELÉST.


VÁROM VÁLASZÁT KÖSZÖNETTEL GYOVAINÉ


Tisztelt Érdeklődő!

A c-reaktív protein (CRP) az úgynevezett akut fázis fehérjék családjába tartozó anyag. Gyulladások, fertőzések során szokott emelkedett értéket mutatni (általában sokkal magasabbat, mint az ön esetében mért érték). A vizsgálatot - ha nincsenek panaszai és tünetei, akkor egy hónap múlva célszerű megismételni. Kezelésre csak akkor lehet szüksége, ha a következő CRP eredménye a mostaninál sokkal magasabb.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Remény-az előző levelemhez kapcsoló  2009. november 4. 20:14   #1251 

Az előző levelemhez még annyit, hogy N500 Viz.üledék 20-25 fvs.
Ezzel együtt fontos a levél, amit küldtem Önnek.
Üdvözlettel: Bea


Kedves Bea!

Az előző válaszomnak megfelelően kérem egészítse ki a többi eredménnyel a megírt leletét.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Remény  2009. november 4. 20:13   #1250 

Kedves Doktor Úr !

Én 27 éves nő vagyok és a következő problémával fordulnék Önhöz.
2,5 hete elkezdett fájni a jobb oldalon a lapockám, vesém, jobb karom is zsibbad.
Elküldtek laboratóriumi vizsgálatra,amit leírnék Önnek, s szeretném, ha leírná a véleményét róla és mit tehetnék, hogy jobban legyek.

Labor:
N 057 thrombocyta 447 G/l
N 108 GGT 38 U/I
N 089 összkoleszterin 6.10 mmol/l
N 144 HDL Cholesterin 1.61 mmol/l
N 102 Hugysav 144 umol/l
N 100 Vas 10.5 umol/
N 315 CRP ultrasens.mh 7.2 mg/l

A labor vizsgálat közben szedtem Cifran nevű gyógyszert, vitaminokat szedek.

Várom Válaszát!
Köszönöm!

Üdvözlettel: Bea


Tisztelt Hölgyem!

Sajnos a megírt lelet töredék alapján nem tudok véleményt mondani. Azért kell megírnia a "nem kóros" eredményeket is, mert ezek nélkül nem tudhatom, hogy egy adott eredmény ténylegesen a referencia tartományon belüli, és azért nem írt róla, vagy esetleg el sem készült.

Ha megírja a teljes leletét, szívesen véleményezem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

magas bilirubin érték  2009. november 4. 20:09   #1249 

Tisztelt Doktor úr,

szeretném megkérdezni a véleményét a laborerdményem kapcsán.
Ami eltérő eredmény volt:

ö-bilirubin: 34,4umol/l referencia érték: 1,0-24,0 umol/l
d-bilirubin: 7,9umol/l referencia érték:0,5-5,0
MCV átl. vvt térf.: 79,8 fl referencia érték: 83,0-103
HCT hematokrit: 35,1 % referencia érték: 37,0-50,0
VÉRKÉP XT WBC: 3,88 10'3/u referencia érték: 4,0-13,0

2008. júliusában is volt leboreredményem és ott a következő eredmények lettek rossszak:
HCT hemetokrit: 36,40 %
ö-bilirubin: 24,10 umol/l
d-bilirubin: 5,7 umol/l

Mindkét eredmény után szóltam a háziorvosnak, de ő elsőre csak legyintett, hogy ez semmi, a mostani eredménynél pedig közölte,(pedig vittem az előző leletet) hogy biztos örököltem vmit(nem fejtette ki bővebben, hogy mi az a betegség), azért ilyen magas a bilirubinom.(mert csak erre kaptam választ).
Előre is köszönöm segítségét.
Tisztelettel: Nemes Éva


Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a többi értéke ténylegesen nem mutat eltérést, akkor az emelkedett bilirubin értékek önmagukban ezen a szinten nem jelentenek semmi olyan állapotot, ami további teendőt jelentene. Azonban nem tudom, hogy ezek a vizsgálatok ténylegesen elkészültek-e: ha nem írja meg az eredményeit, sajnos nem tudom elemezni a leletét. Ismernem kellene a májenzimek szinteket (GOT, GPT, GGT, ALP, LDH), a többi enzimet, biokémiai paramétert, vírus elleni antitestek szintjét - azok nélkül sajnos nem tudom véleményezni az állapotát.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vérkép  2009. november 2. 20:29   #1248 


Kedves doktor úr!
Az alábbi laborerdemény 10 hónapos kisfiam eredményei. Neutrophyl granulocytánál és a Celluláris hgb. Konc van eltérés. Ezek mire utalnak? Vírus vagy valami más? Kimondottan ez a Neutrophyl granulocyta izgat nagyon hogy ilyen alacsony.

crp 0,11 mg/1
got 52 u/1
gpt 20 u/1
vas 15,8 umol/1
ferritin 16,6 ug/1
Se Ferritin 16,6 ug/1
Süllyedés: 5 mm/ó
Vérkép automatával IV.
Fehérvérsejt: 8,23 10’9/L
* Neutrophyl granulocyta 16/7 % (30 – 47)
Lymphocyta 73,5%
Monocyta 7,5 %
Eosinophyl granulocyta 2,1 %
Basophyl granulocyta 0,2 %

Abs. Neutrophyl 1,4 10’9/L
Abs. Lymphocyta 6,1 10’9/L
Abs. Monocyta 0,6 10’9/L
Abs. Eosinophyl 0,2 10’9/L
Abs. Basophyl 0,0 10’9/L

Vörösvérsejt: 4,58 10’12/L
Haemoglobin: 124 g/L
Haematocrit 0, 358 L/L

*Celluláris hgb. Konc. 346 g/L (260-340)
Thrombocyta 379 10’9/L
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A 10 hónapos gyermek esetében a mért értékek nem térnek el a korcsoportra jellemző referencia tartománytól. A neutrofil granulociták aránya általában 16 - 24 % között szokott mozogni, az MCHC érték pedig 310 - 350 között. Sajnos a hazai laborok nagy részében a feltüntetett referencia tartományok esetében nem veszik figyelembe a vizsgált személy életkorát - és ez különösen igaz a gyermekek, újszülöttek, csecsemők esetében.

Összességében a megírt laboratóriumi eredmények rendben vannak, további vizsgálatokat nem indikálnak.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

CIRKÓ  2009. november 2. 20:15   #1247 

Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném megtudni Öntől, hogy az alábbi laborértékeim aggódásra adnak-e okot:
összkoleszterin 5.8 mmol/l, HDL koleszterin: 2.4 mmol/l, LDL koleszterin (kalkulált) 3.0 mmol/l. trigliceridek: 0,72 mmol/l.
Indokolt lenne gyógyszer szedése, vagy ne foglalkozzam vele?
Mit tanácsol, mit tegyek?
(Jelenleg napi rendszerességgel eszem a fokhagymát, a lenmagpehyhet és arra gondoltam, hogy elkezdem szedni a halolaj kapszulát is. 63. évemben vagyok. Sokat mozgok, a táplálkozásunkra is vigyázok.)
Egyben azt is szeretném megkérdezni, hogy a májfunkció eredményeimnél a GPT (ALAT) érték rendszeresen alacsony: 7,8,3,4 U/I. Mi lehet ennek az oka és van-e valamilyern jelentősége?
A segítségét előre is köszönöm, tisztelettel:
Zsuzsanna


Tisztelt Hölgyem!

A vér zsíranyagcsere paramétereinek vizsgálata akkor szolgáltat használható eredményeket, ha a vizsgálat előtt legalább 48 órán át állati zsiradék mentes vagy szegény diétát tart a vizsgált személy (lehetőleg kerülni kell a zsír, zsíros húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás, édesvízi hal fogyasztását). Amennyiben ekkor is hasonló értékeket kap, célszerű a kérdést a zsíranyagcseréhez értő belgyógyásszal megkonzultálnia, és esetleg kezelést indítani.

Az alacsony GPT érték nem jelent olyan állapotot, amivel további vizsgálódást kellene végezni.


Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Zsolt  2009. november 2. 20:11   #1246 

T. Cím!

Mellkasröngenen és hasi Uh-n voltam. Leírom az eredményt és szeretném kérdezni Öntől, hogy mit is állapítottak meg.

Mellkasfelvétel AP/PA
A rekesz éles konturú, jobb sinus szabad. A bal szív-rekesz szöglet kitöltött. Egyebütt a tüdő tiszta. Szív nem nagyobb, aorta nem tág.

Hasi Uh vizsgálat:
Az epehólyag normális tágasságú, epével telt, fala nem vastagabb, kőmentes.
Az intrahepatikus epeutak nem tágak, a közös epevezeték is normális tágasságú.
A máj nagyobb, mcv-ben 15 cm, homogén, echodús szerkezetű.
A hasnyálmirigy nem szélesebb, szabályos szerkezetű.
A lép nem nagyobb, homogén.
A hasi aorta tágassága megtartott. Vastagabb falú bélrészlet, nagyobb nyirokcsomó, szabad folyadék nem látható.
A vesék normális helyzetűek, nagyságúak, a jobb vese alsó póéusán 22 mm-es kérgi cysta, egyéb szerkezeti eltérés nincs. Parenchyma vastagsága megtartott. Kő, üregrendszeri tágulat nincs. Mellékvesék szabályosak.
A köldök felett 8 cm hossúságú 4-5 cm széles rectus diastasis.
Hólyag ép, kóros echostructura nem látható. Prostata nem nagyobb.

Diagnózisok: hepatomegalia, steatosis hepatis, císta renis l.d.

SA laboreredményemben ami eltér a tól-ig feltüntetett határon belül:
Vércukos 7,2 mmol/l
Húgysav 392 umol/l
C-reaktív prot.ultraszenz. 23,6 mg/l
Vizelet hemoglobin TRACE


Szeretném ha leírná hogy mit jelentenek a fent leírtak és érthetően elmagyarázná.

62 éves férfi vagyok.

Köszönöm válaszát: Zsolt


Tisztelt Uram!

A képalkotó vizsgálatok eredményével kapcsolatban nem tudok értékelést írni, mert nem értek hozzá. A laborvizsgálatokat pedig általában akkor szoktam kiértékelni, ha alkalmam van megismételni az eredményeket - nem elegendő csupán a kóros értékek ismerete.

Ha részletesen megírja, szívesen kielemzem a leletét. A jelenlegileg közölt értékek alapján csak az állapítható meg, hogy a vércukor magasabb annál a határnál, amit reggel, éhgyomorra elfogadhatónak tartunk; a húgysav enyhén emelkedett, a CRP kisebb, vagy gyógyult gyulladásra utal, a vizeletben pedig nyomokban hemoglobin mutatható ki, ami magasabb húgyúti területek gyulladását, vagy egyéb elváltozásait is jelezheti.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

moncsi  2009. november 2. 20:06   #1245 

Tisztelt Doktor úr!

A nőgyógyászom javaslatára a ciklus második napján hormonvizsgálatra mentem, mivelhogy nem maradok terhes, de a hormon vizsgalataim jók, viszont egyéb nem, pl. hemoglobin kisebb a normális értéknél, GOT kisebb a normálisnál, VSH emelkedett, cukor kicsi, koleszterin szint kicsi. Remélem jól irtam, mivelhogy én Romániából irok, és nem tudom pontosan a magyar szakkifejezéseket. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek az eredmények összefüggnek azzal, hogy pont menses közben lettek elvégezve? Mert soha semmilyen elváltozás nem volt se a vérképen, se cukor vagy egyéb gondom nem volt.

Köszönettel:
Móni


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos a kérdésére nem tudok válaszolni, mert a véleményalkotáshoz a pontos, számszerű értékeket is ismernem kell. Amennyiben megírja ezeket, szívesen leírom a véleményem. A menstruáció néhány vizsgálat eredményét befolyásolhatja (alvadás, hormonok, tumor markerek - de az eltérés nem szokott jelentős lenni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Bandika  2009. november 2. 20:03   #1244 

Tisztelt Doktor Úr!
Az utolsó leletem adatait megküldöm Önnek. Kérem tájékoztasson milyen eredményre engednek következtetni.
Fehrvérsejt 7.11
Vörösvérsejt 4.25
Hemoglobin 132.00
Hematokrit 0.40
MCV 93.90
MCH 31.10
MCHC 331.00
Trombocita 362.00
MPV 10.60
Limfocita(abszolut) 2.53
monocita(-"-) 0.56
Neutrofil(-"-) 3.73
eozinofil(-"-) 0.26
Basofil(-"-) 0.03
Neutrofil 52%
Eozinofil 4%
Monocita 8%
Basofil 0%
Limfocita 36%
Retikulocyta 15.10%%
We 23.00
UBG norm
Bilirubin negatív
Fehérje negatív
Keton negatív
Cukor norm
pH 5
Fajsúly 1.025
Nitrit negatív
Osmolalitas 294.4
Vvs 3/látoté
Fvs 6/látoté
Laphámsejt 1/látoté
Hyalin cylinder 0/látoté
Baktérium 1609/látoté
Parazita negatív/látoté
Kristály 8/látoté
Szérum Na 139
Szérum K 4.50
Szérum Ca 2.29
Szérum Mg 0.77
Szérum Fe 23.2
Szérum P 1.41
Transferrin 2.9
Ferritin 404
GOT 31
GPT 75
Gamma GT 90
Alkalikus foszfatáz 135
Kreatin kináz 127
C reaktív protein 5.0
Koleszterin 7.17
Triglicerid 5.21
HDL koleszterin 1.27
LDL koleszterin 3.53
Karbamid 6.98
Keatin 83
eGFR 60 felett
Hugysav 355
laktát dehidrogenáz 285
Összfehérje 73
Albumin 46
Total bilirubin 10.9
Konjugált bilirubin 2.3
Glukóz 8.59
Prothrombin 119
INR 0.87

Kérem válaszát
Köszönttel














Tisztelt Érdeklődő!

A következő eredmények további vizsgálatok végzését teszik szükségessé:

- az éhgyomri vércukor 8,59, ezt mindenképpen meg kell ismételni, ha a vizsgálat ténylegesen regeli, éhgyomri vérvételből származó mintából történt. Ha ismételten 7 mmol/L feletti értéket mutat az eredmény, akkor részletes belgyógyászati vizsgálatok végzését javaslom az esetleges szénhidrát anyagcsere zavarai miatt.

- az emelkedett vér-zsír értékek (koleszterin, triglicerid, LDL koleszterin) ismételt vizsgálat 48 órás állati zsír mentes diéta után javasolt.

- az emelkedett gpt érték miatt májgyulladás irányában javaslom további vizsgálatok elvégzését, többek között anti-HCV és HBsAg meghatározásokat, a hepatitis B és C virusok esetleges kóroki szerepének tisztázása céljából.

Ezeknek az eredményeknek a birtokában el lehet dönteni, hogy további vizsgálatokra szükség van-e.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

lelet  2009. október 25. 09:49   #1243 

Kedves Doktor Úr!

60 éves nő vagyok. Nemrég voltam vérvételen. Az összes eredményem jó kivéve ezt a néhányat: VVt: 5,5 T/L, MCV: 79,2 fl, MCH: 25,2 pg, MCHC: 31,8 g/dl

Ön szerint mire utalhatnak ezek az eltérések? Válaszát előre is köszönöm: Erzsébet


Tisztelt Hölgyem!

Az Ön által ert adatokból messzemenő következtetést nem tudok levonni, mert a véleményalkotáshoz szükségem van a többi eredményére is -függetlenül attól, hogy azok nem voltak a referencia tartományon kívül. A leírtak azonban valószínűleg jelentős eltérésre nem utalnak.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

B12  2009. október 25. 09:46   #1242 

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődnék hogy kapható-e már a magas B12 tatalmú koleszterin-szint csökkentő?
A másik kérdésem: makacs LDL-chol. értéket is helyrehozza?


Tisztelt Érdeklődő!

A magas B12 vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítő jelenleg Magyarországon még mindig nem kapható, de ismereteim szerint az adminisztratív akadályok nagy része már eltűnt, a meglevőkkel kapcsolatban pedig a megoldások kidolgozása zajlik.

Az aktivált B12 vitamin (holotranscobalamin, HTC) abban az esetben képes ténylegesen a lipid anyagcserét befolyásolni, ha a hiánya közrejátszik az eltérés kialakulásában - magyarul amennyiben a HTC szint alacsony, a metil-malonsav (MMA) és a homocisztein (HCY) szintek pedig magasak. Az orvosi diagnosztikai laboratóriumok egy része képes a HTC és a HCY szintet meghatározni. Amennyiben ez a helyzet, és megtörténik a kúraszerű nagy mennyiségű B12 bevitel, akkor hetek altt normalizálódik HTC, MMA HCY szint, és ugyanígy az emelkedett LDL koleszterin szint is. Az esetek egy részében azonban az eltérésnek más oka is lehet, ebben az esetben a B12 általában javít a helyzeten, de önmagában az LDL szint normalizálására nem szokott elegendő lenni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Szil25  2009. október 23. 16:18   #1241 

Tisztelt Doktor Úr!

Korábban már írtam Önnek, és kérte, hogy a vérvételem összes értékét írjam meg. Ezek a következők:
WBC - 5,48 G/l
NEUT - 44,9 %
LYMPH - 40,5 %
MONO - 10,6 %
EO - 3,1 %
BASO - 0,9 %
RBC - 4,94 T/l
Hgb - 136 g/l
HCT - 0,433 E
MCV - 87,7 fL
MCH - 27,5 pg
MCHC - 314 g/L
PLT - 259 G/l

Mire utal, hogy a MONO magasabb a határértéknél? Kellenek további vizsgálatok?

Várom válaszát.

Köszönettel: Szil25


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön vérképében a monociták aránya magasabb a referencia értéknél, és ugyanakkor a limfociták aránya is a magasabb tartományban mozog. Feltételezve, hogy Ön 18 évnél idősebb, ez az eltérés minimális, és az oka valószínűleg a közelmúltban átvészelt (akár banális, tünetmentes) vírusos fertőzés, például felső-légúti hurut lehet. Ilyenkor a betegség alatt a lymphocyták és a monocyták felszaporodnak, és a gyógyulás utáni napokban, egy-két hétben arányuk magasabb lehet - ugyanakkor az össz fehérvérsejtszám nem mutat emelkedést.

Az eredményei alapján - amennyiben nincsenek panaszai, illetve tünetei -
nem szükséges további vizsgálat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  61 62 63  64 65  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!