orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  64 65 66  67 68  következő oldal
anti-TPO  2010. április 27. 22:16   #1320 

Tisztelt Doktor Úr!

CMV és toxoplasmosis ferőzésen estem át tavaly, vörös-hólyagos kiütések jeletkeztek rajtam minden reggel, szteroid kúra után kiütéseim megszűntek, kb. fél éve anti-TPO szintem 1800, TSH tartományon belül volt. Hozzá kell tennem, hogy az egyszeri szteroid kúrát a magas
anti-TPO után kaptam, 1 hete ismét megjelentek rajtam a kiütések, közérzetem nagyon rossz. Allergia vizsgálat, labor negatív lett, nyaki nyirokcsomóm megnagyobbodott. Bőrgyógyászatilag negatív.
Lehet összefüggés a magas anti-TPO és a kiütések között? Esetleg autoimmun folyamat?

Válaszát köszönöm!
Andrea



Tisztelt Érdeklődő!

A megadott információ alapján nem igazán tudom megítélni, de nem tartom valószínűnek, hogy az anti-TPO és a bőrtünetek között közvetlen összefüggés lenne.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

mit jelent?  2010. április 27. 22:15   #1319 

TISZTELT DOKTOR ÚR!

SZERETNÉM KÉRDEZNI,HOGY MIT JELENT A VÉRKÉP EREMÉNYEMBEN A KÖVETKEZŐ:

GÉP ÁLTAL NEM AZONOSÍTHATÓ FEHÉRVÉRSEJTEK!?
KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!


Tisztelt Érdeklődő!

A vérkép eredményben az Ön által megírt információ pontosan azt jelenti, amit a neve is mond: olyan fehérvérsejtek, amelyeket a mérőberendezés nem tudott értelmezni, azonosítani. A laboratórium lehetőség szerint igyekeznie kellene az ilyen tartalmú leletek kiadását - ugyanis ha a berendezés nem ismeri fel bizonyos sejteket, akkor a megfelelő szakképesítéssel bíró szakembernek kell megtennie ezt -és ilyenkor felülírnia lelet ilyen információját.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Mazs/Marika  2010. április 25. 17:40   #1318 

Tisztelt Doktor Úr!

December óta Medrolt szedek, Fibrosis miatt/ - (hónapok óta napi 8 mg) -a vérképem most
a LYMPH 53, LYMPH absz. 4.43, a GOT (ASAT) 36, GPT (ALAT) 40,

GGT 87. ezt látom magasnak.

Ugy gondolom, hogy a gyógyszer szedése miatt változott meg, kérdésem mit tehetnék annak érdekében, hogy javuljanak az eredményeim?

Köszönöm válaszát.


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt néhány lelet-részlet alapján véleményt sajnos nem tudok mondani. A teljes lelet ismeret nélkül nem tudom eldönteni, hogy például azok az eredmények, amelyeket a levelében jelenleg nem említ, azok elkészültek, és a referencia tartományon belüli eredményt adtak, vagy esetleg nem is készült el az általam feltételezett és szükségesnek tartott vizsgálat. Amennyiben minden más, általam feltételezett vizsgálat negatív, akkor az Ön által felsorolt eltérések mögött a szedett gyógyszer is állhat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

hepatitis b  2010. április 25. 16:14   #1317 

Jo napot doktor ur!
Egy olyan kerdesem lenne,hogy nemreg voltam hiv es szifilisz szuresen.hala istennek mind a ketto negativ lett.de amikor mentem az eredmenyert kozoltek velem hogy a versavom magasabb az atlagnal.nagyon megijedtem,es azota nagyon aggaszt a dolog!szoval akkor mitol lehet magas a versavo?osszefuggesben lehet a hepatitis b betegseggel?valaszat elore is koszonom!


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos számomra nem ismert a probléma, nem tudom értelmezni a "vérsavóm magasabb az átlagnál" eredményt. Javaslom, hogy érdeklődje meg mit jelent annál a személynél, aki ezt Önnek mondta.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

dinus  2010. április 17. 16:34   #1316 

Tisztelt Doktor Úr!

Nem tudom pontosan, kit kérdezzek ezügyben, remélem, tud segíteni. Gyerekkorom óta oltatom magam FSME immun-injekt oltással és már régen a 3 éves emlékeztető oltásokat kapom. Mivel kisbabát vártam, most szoptatok, nem adattam be magamnak akkor, de már 5 év is kimarad nyárra. Még szeretnék szoptatni, nem ellenjavallt-e az oltás? Az injekciónál még 8 év határidőt is láttam, de nem volt egyértelmű, nem kezdeném újra a sorozatot és úgy tudom, elölt vírus, így nem okoz gondot a babának. Jól tudom?
Köszönettel, dinus


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos a kérdésére nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá. Elsősorban attól az orvostól kérdezzen, aki az injekciót Önnek felírta, illetve be kívánja adni - ő nyilván tájékozott kell hogy legyen ezekben a kérdésekben.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

GPT-L és SGOT  2010. április 17. 16:30   #1315 

Tisztelt Doktor Úr!

Fiam vérképében a GPT-L és az SGOT értékek nagyon magasak (230, 126). Mi lehet ennek az oka, és mit jeleznek ezek az értékek?

Sehol nem találtam információt továbbá arról, hogy a máj regenerálódik-e? Az interneten számtalan "gyógyszert" javasolnak és mindent ígérnek. Lehet-e hatásosan regenerálni a májsejteket?

Köszönöm, ha válaszol, mert nagyon rémült vagyok.

Üdvözlettel: Katalin


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos csak abban az esetben tudok a kérdésére válaszolni, ha megírja a leleten látható eredményeket - függetlenül attól, hogy azok eltérnek-e a referencia tartománytól, vagy sem. Így ugyanis nem tudom megállapítani, hogy amiről nem írt, az elkészült, és referencia határértékeken belüli, vagy esetleg az általam fontosnak tartott vizsgálat nem készült - de én normál értékűnek gondolhatom.

Ugyancsak lényeges a fia életkora: korosztályonként a májenzimek nagy mértékben eltérhetnek. A máj regenerációja a betegségtől függ: gombamérgezés esetén, gyógyszer hatására, vírusos fertőzés vagy tumor esetén más-és-más; azonban az biztos, hogy az ember szervei közül a leginkább regenerációra képes szerv.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

zalai férfi  2010. április 16. 19:19   #1314 


Tisztelt főorvos Úr!

Nagyon enyhe bőrérintettségű pszoriázisom van,de 3. éve izületeim fájnak.
CRP értékem 8, We. 25.
Szíveskedjen nekem válaszolni, az én esetemben ezek a gyulladási paraméterek milyen fokúnak számítanak?
30 éves vagyok.
Nagyon várom szíves válaszát.Köszönettel.


Tisztelt Uram!

A megírt két gyulladásra is jellemző vizsgálat alapján messzemenő következtetéseket nem tudok levonni, szükségem van a többi, meg nem írt eredményre is, még akkor is, ha azok a referencia tartományba estek. Fontos ugyanis a ferritin, fibrinogén, transzferrin, összfehérje, albumin, fehérvérsejtszám, részletes vérkép - ezek nélkül nem mondható részletes vélemény. A megírt két adat alapján enyhe gyulladásos marker-emelkedés feltételezhető.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Apasági  2010. április 16. 19:16   #1313 

Kedves Doktor Úr!

Apasági vizsgálat elvégzésén gondolkodom, két gyerek esetében kell-e az anyától is anyag, milyen vizsgálati anyag kell hozzá, illetve mennyire biztos az eredménye, és hol szokták az ilyen anyagot levenni. Egyszerre kell-e az összes személytől, vagy lehet egy-két hetes különbség is közte?

Köszönöm:

Egy Apa


Tisztelt Érdeklődő!

Az apasági vizsgálat elvégzéséhez a vizsgált személyektől (minimálisan a gyermektől, illetve feltételezett apától) nyálkahártya hámsejtekre van szükség - ezt fájdalommentesen, gyakorlatilag bárki által egy-két perc alatt le lehet venni, akár otthon is. Ilyenkor a szájnyálkahártya sejtjeit gyűjtjük össze egy fültisztító pálcikára emlékeztető mintavevő eszközzel. A vizsgálat során modern molekuláris biológiai, genetikai módszereket alkalmaznak, és a kapott eredmény biztos - a valószínűség magasabb, mint 99,999%.

Az anya részvétele nem feltétel, nélküle is nagy pontossággal végezhető a vizsgálat. Az összes vizsgálandó személytől nem szükséges azonos időpontban a mintát levenni, a mintatartó tasakban gyakorlatilag megszáradva hónapokig eláll a levett anyag. További részleteket a www.dnskozpont.hu honlapon is talál.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

magas DHEA szint  2010. április 16. 11:51   #1312 

Tisztelt Dr. Bezzegh Attila Úr!

Férjemmel babát szeretnénk, 9 hónapja probálkozunk,eddig sikertelenül. 40 éves vagyok, 169 cm magas, 56 kg. Férjem 43 éves.
Hormonvizsgálat a ciklus 22. napján történt, amelynek eredménye a következő: FHS 2,0 mIU/ml Luteinizáló hormon. 1,10 mIU/ml; Prolactin: 311,5 mIU/l; Ösztradiol E2: 502 pmol/l; Tesztoszteron TE: 1,7 nmol/l; Dehidroepiandroszteron DHEA 1937 ng/dl; Dehidroepiandroszteron-szulfát DEHAS: 303 . Kérdésem, a magas DHEA szintet mi okozhatja, és hogyan tudnám csökkenteni hormon tabletták nélkül?
A leleten referencia értéknél 80 -1050 van megadva, nekem ettől jóval több.

Köszönettel és tisztelettel: K. Erzsébet


Tisztelt Hölgyem!

A DHEA jelen esetben az osztrogén prohormonjaként is szerepelhet - ezért fontos lenne a ciklus krai szakaszában is megvizsgálni az értékeket (amikor az ösztrogén sokkal alacsonyabb). Ennek függvényében eldönthető, hogy a magasabb DHEAS szint a fokozott ösztrogén termeléssel együtt mozog-e, vagy ettől független komponens - másrészt a tesztoszteron szinttel együtt, esetleg SHBG (sex-hormone binding globulin) értékkel, és albumin értékkel együtt kellene kiértékelni (a szabad tesztoszteron szint és index így kalkulálható lenne).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Fertőző?  2010. április 16. 07:31   #1311 

Tisztelt Doktor Úr!
Hepatitisz B pozitiv voltam 11 hónappal ez előtt, most megcsináltattam egy laboratóriumi vizsgálatot vérböl. Aminek az eredménye a következő lett:
IgM Hbc Ag (ECLIA) ---0.038
Összegzett Hbc Ag (ECLIA) ----1.87
Hepatitisz B vírus minőségi kimutatása ---- nem kimutatható
Májfunkciok jók.
A fenti eredmények alapján fertőző vagyok még? És ha igen nyállal is tovább adhatom? Vagy nyugodtan kereshetek barátnőt (mivel nem szeretnék megfertőzni senkit)?
Mit jelent a Hbc Ag 1.87-es érték?
Kb. egy éve mindennap visszatérő hőemelkedésem van(36.9-37.1 celsius), de csak nappal, hosszabb rövidebb ideig tart. 20 percnyi teljes nyugalom után ez általában lecsökken 36.7-re. Ez ügyben végeztek több vizsgálatot de nem jöttek rá az okára. Ennek a kezdete után kb 1.5 hónapra volt egy bölcsességfog gyulladásom, amivel nagyon megszenvedtem. Feldagadt a fél arcom, és azóta is ez az oldal sokkal feszesebb mint a másik, mintha állandóan meg lenne dagadva. Ez a bölcsességfog azóta sem bujt ki. Elképzelhető, h ez okozza a hőemelkedést? Mit javasolna?
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésének első részében felvetett hepatitisz B fertőzéssel kapcsolatban az a valószínű helyzet, hogy a B típusú vírus még a szervezetében van, de inaktív. A Hepatitis B kvalitatív kimutatása valószínűleg molekuláris módszerrel történt, vérből, így a rejtőzködő állapotban levő vírust esetleg nem láthatta az amúgy igen érzékeny módszer. A továbbiakat illetően javaslom, hogy az Ön gondozását végző hepatológus - belgyógyász szakemberrel beszélje át. Véleményem szerint az egyébként is szükséges elővigyázatossággal (óvszer használata, a promiszkuitás kerülése) nem jelent fertőzési kockázatot.

A rendszeres hőemelkedésnek oka lehet a szervezetben zajló, gócként működő gyulladásos folyamat, amit például a problémás bölcsességfog is fenntarthat.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Hepatitis B?  2010. április 1. 06:11   #1310 

Tisztelt Doktor Úr!

Mit jelent az, hogy: hepatitis B szerológia immunizációra utal. Immunszerológia, anticardiolipin antitest negatív.

Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Az idézet valószínűleg zárójelentésből vagy ambuláns lapból való, és pontosabban csak a teljes szövegkörnyezetben értelmezhető.

A "hepatitis B szerológia immunizációra utal" rész arra enged következtetni, hogy az illető vagy átesett a fertőzésen korábban (és így HBsAg, esetleg anti-HBc, anti HBe pozitív), vagy védőoltást kapott (ilyenkor anti-HBs pozitív).

"Immunszerológia, anticardiolipin antitest negatív" résznél sem vagyok biztosabb a dolgomban: az immunszerológia alatt valószínűleg az autoimmun megbetegedések kimutatására végzett laboratóriumi vizsgálatok csoportját értheti az orvos, csak nem derül ki ebből, hogy melyek voltak a csoport tagjai. Ugyanakkor egy autimmun vizsgálati paramétert külön is emlit (anticardiolipin antitest), ami egy bizonyos autoimmun betegségcsoportra jellemző, de nem volt kimutatható, negatív volt.

Az "immunszerológia" szó alatt azonban mást is lehet érteni -például a vizsgált vírusos, bakterialis vagy parazita okozta betegsége kórokozói elleni antitestek kimutatását is jelentheti. Ezt sajnos azonban innen nem tudom megállapítani.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

LDH eredmény 37 hetes terhesen  2010. március 31. 23:04   #1309 

Tisztelt Doktor Úr !

36 hetes terhesen voltam vérvételen és vizeletvizsgálaton, ennek most lett meg az eredménye.
Az LDH magas értéket mutat, 757 ( a papír szerint 200-450 között kéne lennie).
Az orvosom annyit kérdezett, hogy magas-e a vérnyomásom : nos, eddig mindig rendben volt, a védőnő 110/70-et, illetve utoljára 120/80-at mért. Kicsit mostanában már idegesebb vagyok, a szülés miatt, ezzel indokoltuk a magasabb értéket, de a védőnő szerint ez elfogadható.

Mi okozhatja a magas LDH értéket, lehet, hogy csak átmeneti probléma? ( eddig nem nézték az LDH-t, visszakerestem a papírjaimat). Illetve miez az LDH egyáltalán ?
A jövő héten ismét kell vérvételre mennem emiatt.
Minden más értékem jó !

Köszönettel,
Andrea


Tisztelt Érdeklődő!

Magam is az ismétlést javaslom. Az LDH a laktát dehidrogenáz (tejsav dehidrogenáz) enzimet jelenti alapvetően minden sejt tartalmazza, de leggyakrabban a vörösvérsejtekből felszabaduló anyagot látjuk a laboratóriumokban. A terhesség utolsó szakaszában - a magzati vérképzés módosulása miatt is - emelkedhet a koncentrációja. Fontos lenne tisztázni a vércsoport kérdést - azon belül az Rh negativitás lehetőségét, különösen akkor, ha az Ön vércsoportja is Rh (D) negatív.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

ca-125  2010. március 31. 22:50   #1308 

Tisztelt Uram!
CA-125 eredményem 80, CEA értékem 0,24 lett. 40 éves nő vagyok 2 gyermekkel.
A tesztet ciszta és endometriózis gyanú miatt végezték. Érdeklődnék, hogy a kapott érték (főként a ca-125) nagyon rossznak számít-e, mert tudom, hogy ez a petefészekrák tumormarkere. Az emelkedés nálam sajnos több, mint kétszeres a normál értékhez képest.
Válaszát köszönettel fogadom. Nati.


Tisztelt Hölgyem!

A CA 125 általánosságban ovariális tumormarker tesztnek tartják, de az esetek többségében az emelkedett érték mögött nem daganatos folyamat van. A referencia tartomány kétszeresére emelkedik menstruáció alatt és közvetlenül utána, myomás vérzéskor, endometriózis következtében, de ugyancsak emelkedik minden olyan folyamatban, ami az úgynevezett savós hártyákat érinti (hashártya - peritoneum, mellhártya - pleura, szívhártya - pericardium). Ezek gyulladása, vagy bármilyen egyéb megbetegedése okozhatja a CA 125 emelkedését. Ugyancsak emelkedést okozhatnak a májat érintő folyamatok, illetve a petevezetékek, petefészek gyulladása. egyéb elváltozása (például a ciszták is).

Az Ön által leírt helyzetben nagy valószínűséggel az endometriozis és/vagy a ciszta okozhatja a Ca 125 emelkedését. Ennek tisztázására javaslom a mérés megismétlését néhány hét múlva.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vérkép  2010. március 29. 18:58   #1307 

Tisztelt Doktor ur!

GOT GOT ASAT 53,2U/L +
GPT GPT ALAT 19,5U/L
* GGT Se GGT 13,0U/L
TBI Se össz bilirubin 4,6umol/l -
* DBI Se D.bilirubin 1,0umol/l
* HGB Haemoglobin 12,1g/dl
HCT Haematokrit 35,1% -
* Plt thrombocyta 341,0
NEU%NEU% 34,1% -
LYM%Lymph% 54,5% +
BASO %Basophil%0,0 -
vizelet öszes értéke negativ
A többi adatotot nem irom mert azok a tartományon belül vannak.a csillagozottak csak az összes értékelés miatt irtam.


Kisfiunk 1éves és az lenne a kérdésem,hgy a GOT GOT ASAT okozhat -e börszinváltozást,ami születése ota szembetünő ,(átlagosnál kicsit sárgább)
de a doktornőnk csak most észlelte.
Lehet e összefüggés ezzel hgy születése előtt 6évig harmonetet szedtem.(rögtön teherbe estem ahgy abba hagytam)
születése után a 6.héttől pedig a Cerazette fogamzásgátlot szedem.8még 4* szopik)
Apának viszont a bilirubinja 35,30umol/l de a többi májra vonatkozo adat rendben van.Néha ő is kicsit sárgás börszinű.
köszönjük válaszát
Tisztelettel egy aggodó család


Tisztelt Érdeklődő!

A megírt laboratóriumi eredmények megfelelnek az életkor-csoport szerinti elvárt értékeknek, az ASAT enzim kivételével, mely egy csöppet emelkedett. E miatt célszerű a vizsgálatot néhány hét múlva megismételni, az emelkedett érték mögött ugyanis banális gyulladás - például egy felső légúti hurut is meghúzódhat, ami a megbetegedés gyógyulása után az enzim értéke 2-3 hét alatt normalizálódik. A bőr elszíneződéséért a bilirubin érték elvileg felelőssé tehető, de a gyermek esetében ezek az értékek rendben voltak, így azt más okozhatja. Célszerű lenne e miatt is megismételni a laboratóriumi vizsgálatot.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

labor  2010. március 29. 18:50   #1306 

Tisztelt doktor úr!
Kérdésem a következő volna,nagyon alacsony a trombocitám,(80)ami azt jelenti hogy
hig a vérem.Lehet e tenni valamit annak érdekébe hogy magasabb legyen,és még a
fehérvérsejtszám is alacsony2-3 közötti,rendszeresen járok vérvételre(4-5 havonta)
de semmitt nem tud javasolni a háziorvosom.Ezért is kérném az ön segitségét.
Ami még hozzá tartozik a dologhoz réggen sokat ittam 4éve egy kortyot se és nem
is fogok.Lehet hogy a régi életvitelem befolyásolja ezt a két eredményt?
A májeredményeim is magasak de az tudom hogy a piálás miatt,azért lassan javul
volt 1500 most 220.Ön szerint lemehet ez 50 alá?ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT.


Tisztelt Érdeklődő!

Az alacsony trombocitaszám bizonyos esetekben következménye lehet a krónikus alkoholfogyasztásnak. Az Ön esetében ezt azonban elemezni nem tudom, ugyanis a megírt laboratóriumi eredmények a véleményalkotáshoz nem elegendőek - különösen nem tudok mit kezdeni a "májeredménnyel", mivel ilyen nevű laboratóriumi vizsgálatról nem tudok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

szűrés  2010. március 14. 18:49   #1305 

Tisztelt Doktor Úr!

Az volna a kérdésem, hogy hív tesztnél előfordulhat-e álnegatív eredmény ha valakinek valamilyen autoimmun betegsége van?vagy esetleg cukorbetegsége? Illetve létezhet e olyan hív fertőzés ma Magyarországon amit esetleg nem tudnak kimutatni a véremből. Sajnos sok hív re utaló tünetem van. De évekkel ezelött volt meggondolatlan kapcsolatom és a tesztjeim negativak , de a tünetek csak jönnek és teljesen megegyeezők az aids kialakulásával. A limfocita számom is csökken, nyirokcsomok, éjszakai izzadás és sok egyéb probléma.... Előfordulhat hogy a tesztek nem mutatják ki valamiért az ellenanyagot vagy nem termel ellenanyagot a szervezetem? lehetséges ez?
Várom válaszát ! Köszönöttel.


Tisztelt Érdeklődő!

Az autoimmun, illetve más betegség nem okozhat álnegatív eredményt a Hazánkban engedéllyel alkalmazott HIV tesztek esetében (anti-HIV I-II kimutatás). Az ismert HIV vírusok által okozott fertőzés a használatban levő tesztekkel kimutathatók.

Az Ön által leírt panaszok, illetve tünetek sok más vírusfertőzés esetén is kialakulhatnak, illetve bizonyos vérképzőrendszeri megbetegedések is járhatnak hasonló elváltozásokkal. Javaslom, hogy a tüneteivel keresse fel háziorvosát, vagy belgyógyászát, és bízza rájuk kivizsgálását.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

kedves dr úr  2010. március 14. 11:23   #1304 

én egy 28éves férfi vagyok,és sajnos gonorrheae áldozata lettem, kaptam a kezelő orvosomtol 3db injekciót napi 1 ROCEPHON 500ast-ez az injekció meddig dolgozik a szervezetben? hány napig van meg a 3db injekció hatása? azt szeretnémmegtudni dr úr. mert hétfőn lett az egyik, kedden a második, szerdán a harmadik, és most péntek van, de reggelente még mindig érzem hogy már nem váladékozok fehéress gennyes váladék már nincsen de reggelente van olyan víz szerű. én attol tartok még kéne legalább 1 vagy 2db ilyen injekció. őn mit javasol? az orvosom 17én vár vissza, de nekem csak az az érzésem hogy kéne még ebböl az injekcióbol, elnézést hogy összeségében ennyikérdést tettem fel, de lehet már kiment az injekció hatása,és félek vissza térhet a panaszom, előre is köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére sajnos válaszolni nem tudok, mert nem értek hozzá. Forduljon a megfelelő szakemberhez, bőr és nemi gyógyász szakorvoshoz - akár itt, az orvostudakozó keretein belül.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

2010/1.Egy másik dr.  2010. március 5. 08:48   #1303 


Tisztelt Orvosigazgató Úr!

Megkaptam szíves válaszát, amit nagyon köszönök. 2 év alatt nem kellett metabolikus jellemzőket megnézetnem, amit most meg fogok tenni. Még csak annyit szeretnék kérdezni, mit takar a "funkcionális tesztek" kifejezés, - hogy legalább kérhessem az elvégzésüket.A több hazai egészségügyi intézmény megyei szintűt takar, vagy kiemeltet?
Rábíztam volna én orvosra ezeket a vizsgálatokat,csak nem volt kire.Mindenhol azt a választ kaptam a problémámra,hogy "nem tudom". Elég szomorú,ha a szerencsétlen beteg (mert szerintem nem csak az a beteg akit a mentő visz) maga kepesztet, innen-onnan összekapart féltudással ide-oda,ahol azt reméli,hogy segítenek rajta.
Mégegyszer: végtelenül hálás vagyok Önnek a válaszért.


Tisztelt Érdeklődő!

A funkcionális tesztek alatt azokat a vizsgálatokat értik, amikor nem egy egyszeri mintavételről van szó, hanem az adott paramétert dinamikusan ellenőrzik - tehát több alkalommal végeznek mintavételt, és ezek között valami történik a vizsgált személlyel: fizikai aktivitást végez, valamilyen természetes terhelésnek teszik ki (ilyen például a terheléses vércukor mérés), stressz-helyzeteknek teszik ki (funkcionális hiper-prolaktinémia esetében váratlanul éjszaka többször felébresztik, és ilyenkor vesznek tőle vért), illetve gyógyszerrel, vagy biológiailag aktív anyagokkal kezelik, és ennek hatását ellenőrzik.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

valóban lisztérzékeny?  2010. március 5. 08:44   #1302 

Tisztelt Doktor Úr!

Azért írok Önnek, mert kérdéseim merültek fel a tavaly októberben dagnosztizált lisztérzékenységem kapcsán. A megállapítását megelőzte egy erős fogyás és egy hónapon keresztül tartó fájó bélgyulladás. Amikor elkezdtem fogyni, egyre nagyobb arányban ettem tejtermékeket és tésztákat, hogy visszahízzam, de ez végül leakasztotta a szervezetem.

A vérvizsgálat eredménye sajnos nincs Nálam, de az orvosom azt mondta lisztérzékenységre negatív, a laktózérzékenység viszont bebizonyosodott kilégzéses vizsgálattal. A biopszia alapján viszont igazolták lisztérzékenységem is, a következő eredmény született:
3 db 3mm es szövetdarabból/duodenum

-vékonybélbolyhok nem mutathatók ki, teljes bohogyatropia
-nyálkahártya teljesen ellapult
a lamina propriában igen kifejezet, főként plasmasejtekből álló gyulladásos beszűrődés látható
-a gyulladásos sejtek közözz granulocyták is elófordulnak, melyek a hámsejtek között is megjelentek
PAS reakcióval régióra jellemző nyáktermelő mintázat mutatkozik
CD3 ellenes antitesttel a felszíni hámsejtek között nagyszámban láthatóak CD-3 ellenes lymphociták


A laktóz és gluténmentes diétát tartom 4 hónapja, de csak a nagyon "gyerekételeket" tudtam eleinte gond nélkül megemészteni, tehát főtt hús, könnyű nem zsíros ételek. 1 hónap után mialatt csak és kizárólag főtt húst főtt zöldségekkel ettem javulást tapasztaltam, utána tudtam fogyasztani a liszt és tejmentes spec ételeket. Tápszer nélkül még mindig nem hízom. Néhány alkalommal fogyasztottam 1 hónapja alkoholt, illetve elkövettem azt a hibát, hogy egy étteremben ettem, ami bár valószínűleg tej és gluténmente volt, mégis fűszeres vagy valami miatt nem jó, azóta enyhébb bélgyulladásom van és már a főtt húst zöldséggel sem tudom gond nélkül megemészteni, nemhogy más ételeket.

Kérdésem a következő: a bipszia eredménye kizárja más betegségek felmerülését a lisztérzékenységen kívül? A tünteim csak erre utalnak? Amiatt merült ez fel, mert elvileg a vérvételnek is pozitínak kellett volna lennie még 3 napi koplalás után is az orvosom szerint. Nem javulok olyan mértékben, mint kellene talán és rossz ételek elfogyasztására nem a tipikus hasmnéssel ragálok, hanem egyszerűen fájdalmat és gyulladásszerű lüktetést érzek.

Előre is köszönöm válaszát.






Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére sajnos érdemben válaszolni nem tudok, mert nem értek hozzá. A szövettani leletet mindenképpen patológus/hisztológus szakemberrel kellene megbeszélnie. Amihez értenék, az a gluten elleni antitest szint meghatározás, illetve esetleg a trans-glutamináz, vagy laktóz-intolerancia meghatározás: amennyiben ezekre gondolt a laborvizsgálatokkal kapcsolatban.

Mindenképpen igaz azonban, hogy a tünetek, a laboreredmény, a biopsziák szövettani vizsgálata együtt értékelendő, és természetesen figyelembe kell venni a bevezetett diéta hatékonyságát, vagy a tünetek fennmaradását. Ugyancsak lényeges, hogy ezek a folyamatok meglehetősen hosszú idő alatt alakulnak ki, így természetes, hogy tünetek elmúlása is hosszabb időt vesz igénybe - így szükséges, hogy türelemmel várja meg a kezelőorvos javaslatait.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

laphámsejt?  2010. február 13. 10:42   #1301 

Tisztelt Dr. Bezzegh Attila!

Vizeleteredményemben minden érték jó lett, kivéve a laphámsejt, aminél 2+ jelölést kaptam (értéket nem írtak). Kérem válaszát, hogy ez mire utalhat.

Köszönettel

Keresztes Krisztina


Tisztelt Érdeklődő!

A laphám sejt a vizelet kivezető rendszer belső hámborításából származik. Normális állapotban is bizonyos mennyiségben folyamatosan leválik, "hámlik" és megjelenik a vizelet üledékben, gyulladás, kő, menstruáció esetében a számuk növekedhet. Napjaink laboratóriumaiban a vizelet üledéket automatizált rendszerekben vizsgálják, és pontosan megadják az üledékben látható sejtek számát. Ezt a számot automata nélküli vizsgálat esetén is illik megadni (mikroszkópos vizsgálat után a látóterenkénti sejtszámot szokták a leletre írni). A "keresztekkel", "pluszokkal" történő leletezés meglehetősen elavult, nehéz mit kezdeni az ilyen lelettel. Mindenesetre valószínű, hogy azok az orvosok, akik rendszeresen kapják az Ön által igénybe vett laboratóriumból a leleteket, már tisztában vannak azzal, hogy a "2+" mit jelent - bízza magát a kezelőorvosára, ő el tudja dönteni a többi eredmény és a panaszok ismeretében a teendőket.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  64 65 66  67 68  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!