orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Bezzegh Attila

Dr. Bezzegh Attila válaszol

Dr. Bezzegh Attila

laboratóriumi szakorvos

Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás

előző oldal  70 71 72  73 74  következő oldal
Gyors teszt?  2011. június 2. 23:45   #1440 

Kedves Dr.Úr!

A kérdésem az lenne, hogy a HIV szűrésnél a gyorsteszt az mennyire megbízható?Nekem azzal csinálták (az ominózus eset után kb. 1,5 évvel), és negatív lett.Mennyire hihetek a tesztnek? (kb.10 percet kellett várnom,miután az újbegyemből "rácsepegtették" a vért a gyorstesztre)


Válaszát előre is Köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos erről nem igazán tudok véleményt mondani, mert nem ismerem a körülményeket. Abban az esetben, ha ez a gyorsteszt vizsgálat laboratóriumban, bevizsgált anyaggal készült, akkor nagy valószínűséggel megbízható, de azt tudnia kell, hogy a laboratóriumi módszerek kihagyása (gyorstesztek alkalmazása) csak abban az esetben fogadható el, ha azt megfelelően végzett (laboratóriumi) szakember felügyeli. Ezért az a kérdés, hogy milyen leletet kapott, azt aláírta-e laboratóriumi szakorvos - mert ha nem, akkor senki sem vállalja érte a felelősséget, és ebben az esetben rendes laboratóriumban javaslom a vizsgálat megismétlését.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

eniko  2011. június 2. 23:40   #1439 

Kedves Doktor Ur!
Koszonom a valaszat. Ezek a kiutesek sajnos tobbszor fordultak mar elo, de sem szajsebesz, sem borgyogyasz nem tudott valaszt adni, hogy mi lehet.
Az elobbi levelemben kerdztem azt, hogy mennyire valtoztathat egy db B1 B6 B12 injekcio beadasa a vereredmenyen.(azelott 24 oraval)
Meg kell-e ismetelni emiatt, ha a 10 napos kezeles veget er?
Koszonom, Eniko.


Tisztelt Érdeklődő!

A B vitaminokat tartalmazó injekció ilyen gyorsan nem tud a vérképen változtatni. Mai ismereteink szerint az injekcióban beadott B12 egyébként sem igazán hatásos, több vizsgálat igazolta, hogy az aktivált B12 kialakulásáért a szájon át beadott magas koncentrációjú készítménynek van mérhető hosszú hatása.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

hcg  2011. június 2. 23:37   #1438 

Kedves doktor úr!
Segítségét szeretném kérni.
Május 9.-én volt inszemináció beavatkozásom előtte clostybegitett,most pedig dhupastont szedek.Nagyon elvagyok keseredve mert álítólag vérvételemből a hcg szintem nem kecsegtető
inszem után a 16.napon néztek vérvételből akkor29,4 volt az érték majd 18 napon 89,4 re emelkedett és ma voltam megint 23.napon 304,9 volt a hcg szintem ,de még ere is azt mondták kétséges a terhesség.Véleményét szeretném ki kérni ,tényleg csak kémiai terhességről van szó?Menyinek kellene lenni már ilyenkor a hcg szintnek?
A hőmérsékletemet minden reggel mérem 36,8.
Ami még fontos lehet esetleg hogy,április 27.-én volt utolsó menszeszem,és pco-s vagyok.
Segítségét előre is nagyon köszönöm és nagyon fogom várni válaszát ,kérem segítsen!!!
Üdvözlettel :Anikó


Tisztelt Hölgyem!

A leírt értékek alapján nem zárható ki a terhesség, azonban az emelkedés mértéke és tempója miatt további mérések is szükségesek. Az inszemináció utáni 23 napon a várt érték 300 és 4600 IU/L között szokott mozogni, de nem ez a fő szabály, hanem az, hogy 2-3 naponta mérve ebben az időszakban duplázódni kell terhesség esetén az értéknek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Mellékvese?  2011. június 2. 19:04   #1437 

Tisztelt Doktorúr!

Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy az "alap" Teljes vérkép vizsgálaton belül (Fe, Kálium ... stb.) mi az ami mellékveseproblémára utalhat a Kortizol mellett, mert különböző írások és a tünetek alapján valószínű, hogy mellékvese betegségem lehet. Leginkább abból gondolom, hogy a vérnyomásomra már több mint egy éve szedek v.nyomáscsökkentőt, de azóta se állt be, ráadásul a pajzsmirigyem is rendben van szakorvosilag.

Ami nekem gyanus az a csökkenő:
Vörösvértestszámom: 0,23
Káliumszintem: 0,3
Káliumot is tartalmazó v.nyomáscsökkentő mellett .

Emelekdő:
Fehérvérsejtszám: 1,53
LDL-C: 0,32
CHOL/HDL Autherogén: 1,65

(A megadott értékek az emelkedés, csökkenés mértékét mutatják 1év 1 hónapon belül.)

Az alábbiak figyelembevételével mi az amit figyelnem kellene és mire utalhatnak?


Tisztelt Érdeklődő!

Kérem olvassa el a kérdés feltevésekor látható, által írt kérést - ugyanis a konkrét adatok hiányában (az eredmény számszerű értéke és a mértékegység) semmilyen véleményt nem tudok mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

tom81  2011. június 2. 19:02   #1436 

Kérdésem már 6_éve szedem a Syncumárt edigi eredményeim prothrombin30-40% között inr:1:6 most pedig Prothrombin:63% INR.1.3 ez nem valami bajra uttalo elttérés?


Tisztelt Érdeklődő!

Az INR értéknek 2-3 közötti értékeket kellene adni. Ilyenkor tavasszal, a több zöldség és gyümölcs fogyasztása miatt megnőhet a természetes K vitamin bevitel, ami a syncumar hatását ellensúlyozza, így az INR érték 1-hez közelít, csökken. Ugyancsak csökkentheti valamilyen fájdalomcsillapító (úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló) alkalmazása is az INR értéket, ilyenkor gyakrabban kell ellenőrizni, és óvatosan emelni kell a bevitt adagot.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

eniko  2011. június 2. 19:00   #1435 

Elfelejtettem megirni, 34 eves no vagyok.


Tisztelt Érdeklődő!

Igen, a lelet olvasásánál figyelembe vettem az életkorát és nemét. Köszönöm hogy ezt megírta, ugyanis sokszor hiányzik ez az információ a pontos vélemény-alkotáshoz.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

eniko  2011. június 2. 18:58   #1434 

Kedves Doktor Ur!
A szajnyalkahartyan illetve nyelven megjeleno visszatero kiutesek miatt a haziorvosom verkep elvegzeset kerte.
Az eredmeny a kovetkezo:
Vorosversejt:4660000/mm3 (3.8-5.8 mil)
Hemoglobin: 12.5 (12-16
Hematocrit:40.1% (37-47)
MCV:86.1 fl (82-92)
MCH:26.8 pg (27-31)
MCHC:31.2 g/dl (32-36)
RDW:16% (11.6-14.8)
Trombocita 293000 (150-450 ezer)
Leucocita:7570/mm3 (4000-10000)
Neutrofil: 74% 5600/mm3 (45-70)
lymfocita: 19.6 % 1490/mm3 ( 20-40)
monocyta:5.23% 396/mm3 (3-10)
eozinofil:0.52% 39/mm3 (1-3)
bazofil: 0.64 48/mm3 (0-1)
versullyedes: 10mm/1 ora (2-10)
TGO:23 (5-34)
TGP:18 (0-55)
cukor 97mg (70-109)
Meg szeretnem kerdezni a Doktor Urtol , hogy milyen gyulladasra esetleg fertozesre utal a magas versullyedes ertek (nem tudjuk, hogy a kiutesek milyen eredetuek, a kozerzetem sem a legmegfelelobb, de az idoszak is nagyon stresszes) es azt is , egy db. B1B6B12 (b12 50 mg)injekcio beadasa egy nappal a verkep elott valtoztathat-e annyira a verkepen , hogy verszegenysegrol lenne szo. (Ezt is ajanlotta a haziorvos, sajnos keson olvastam el, hogy valtoztathat a verkep eredmenyein)
Elore is koszonom valaszat, Eniko.


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön vérsüllyedés értéke nem magas, a referencia tartomány felső szélén van, de ez semmiképpen sem nevezhető magas értéknek. A többi vizsgálat eredménye sem mutat semmi olyan eltérést, ami további vizsgálatot indokolna. Amennyiben a kiütések megmaradtak, mutassa meg több alkalommal is akár szájsebész illetve bőrgyógyász szakorvosnak.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Összefügghet?  2011. június 2. 18:56   #1433 

Tisztelt Doktor Úr!

Az utóbbi hetekben (1-2hónapban) időnként, általában 7végente nagyon erős szúró fájdalom jelentkezik a halántékomban, legutóbb tegnap este, előtte pedig két héttel, amikor mentő szállított kórházba. Ott azt mondták, biztos, csak egy migrén és hisztérikus roham volt. Kértem időpontot neurológiára is, de csak június 9.-re kaptam időpontot. A házi orvos addig elküldött laborba, aminek az eredményét le is írtam Önnek. Arra lennék kíváncsi, hogy van e benne olyan, ami összefüggésbe hozható a fejfájással, illetve, hogy a rossz értékek mennyire rosszak. Köszönöm szépen. Egy 22 éves diáklány.

Vérkép
Fehérvérsejtszám 8,1 G/L
Vörösvérsejtszám 4,68 T/L
Haemoglobin 141 g/L
Haematokrit 0,411
MCV 87,8 fL
MCH 30,1 pg
MCHC 343 g/L
Thrombocyta szám 338 G/L
RDW-SD 39,1 fL
RDW-CV 0,125
PDW 14 fL
MPV 11,3 fL
Neutrophil granulocyta szám 3,82 G/L
Lymphocyta szám 2,24 G/L
Monocyta szám 0,79 G/L
Eosinophil szám 1,19 G/L
Basophil szám 0,06 G/L
Neutrophil granulocyta 0,471
Lymphocyta 0,277
Monocyta 0,098
Eosinophil 0,147
Basophil 0,007

Vvt-süllyedés
Vvs süllyedés sebesség 13 mm/óra

Coagulatio
Prothrombin idő 78 %
INR 1,19

Általános vizelet
Glukoz negatív
Protein enyhén pozitív
bilirubin negatív
Urobilinogén normál
pH 5,5
Aceton negatív
Nitrit negatív
fajsúly 1,027

Vizelet üledék
Vizelet üledék 1-1 kerek hámsejt, vegyes bakt.
Vizelet üledék 8-10 vvt, 1-2 fvs, 5-6 lhs, sűrű nyák

Klinikai kémia
GOT 20 U/L
GPT 14 U/L
Alkalikus foszfatáz 123 U/L
Össz. bilirubin 10,7 umol/L
Direkt bilirubin 3,4 umol/L
Glukóz (szérum) 4,6 mmol/L
Húgysav 353 umol/L
Koleszterin 4,7 mmol/L
Triglicerid 1,42 mmol/L
HDL-koleszterin 1,59 mmol/L
Alfa-amiláz 53 U/L
Karbamid 3,5 mmol/L
Kreatinin (Enz) 73 umol/L
Kálium 4,6 mmol/L
Nátrium 142 mmol/L
Kalcium 2,42 mmol/L
CRP 13 mg/L


Tisztelt Érdeklődő!

A leletében semmi olyan elváltozást nem látok, ami a fejfájásával összefüggésbe hozható lenne. A kis mértékben emelkedett CRP egy lezajlott vagy a háttérben meglevő krónikus gyulladás nyoma, ezt egy újabb, pár hét múlva ismételt laborvizsgálattal tisztázni lehet. A fejfájásával kapcsolatban a tényleges információt csak a neurológiai ambulancia fog adni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

emlődaganat  2011. május 28. 12:21   #1432 

Tisztelt Doktor Úr!


Édesanyámnak márciusban emlőműtétje volt,rosszindulatú daganatot távolítottak el.Kemoterápia és sugárkezelés vár rá,legutóbbi laboratóriumi leletében sok magas ill. alacsony érték van.Mit jelentenek?
Mivel csökkentheti ill. növelheti a rossz értékeket?
Kérem a segítségét.

Fehérvérsejtsz. 15.81
Vörösv.szám 4.04
Haemoglobin 6.70
Haematokrit 0.34
MCV 84.30
MCH 1.65
RDW 13.60
Trombocyta sz. 358
Neutrophil 75.4
Lymphocyta 16.8
Monocyta 5.9
Neutrofil 11.92
Limfocita 2.65
Monocita 0.93



Előre is köszönöm válaszát:

Betti


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt eredmények alapján nem sokat tudok mondani, mert - mint azt a kérdés feltevésekor olvasható piros betűs üzenetemben részletesen leírtam - a teljes lelet, illetve a mértékegységek nélkül nem sokat mondhatok. A leírtak alapján az a feltételezésem, hogy valahol egy gyulladás, de leginkább a sebészeti műtét utáni gyógyulás okozza a fehérvérsejtszám emelkedést, sajnos az eozinofil sejteket nem írta meg- ezért lehet hogy nem is találtaltak ilyet, de ha jól gondolom, és az először felsorolt "Neutrophil - lymphocyta - Monocyta" so százalékos értékeket jelent, akkor az eozinophil és a basophil sejtek együttesen 1,9%-ot adhattak, ami nem jelent emelkedést, és így nem a sebgyógyulás okozhatja a fehérvérsejtszám emelkedést.

Az alacsony hemoglobin és hematokrit érték jelzett vérszegénységre utal, vaskészítményekkel, c-vitaminnal, nyomelemekkel, szájon át szedhető nagy dózisú B12 vitaminnal lehet rajta javítani - de az a legjobb, ha mindezt az édesanyját kezelő szakorvosra bízza, és vele beszélik meg ezeket a kérdéseket.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Ilona  2011. május 28. 12:12   #1431 

Tisztelt doktor úr !

67 éves vagyok.
Bőrpoblémám van. Az SZTK orvos a bőrgyógyászati klinikára utalt pszoriasis gyanújával. Vettek vért és egyetlen jelzett eredmény sem lett. Minden normális. Ön szerint a pszoriasist ki lehetne mutatni a vérből?

Üdv. Ilona.


Tisztelt Érdeklődő!

Mivel nem írta meg, hogy milyen vizsgálatokat kértek, ezért nem tudom mit is vizsgáltak. Amikor egy diagnózis kizárását, vagy bizonyítását végzi egy orvos, akkor igen ritkán van olyan laborvizsgálat a kezében, amivel egyértelműen lehet egy betegséget vagy állapotot igazolni vagy cáfolni (talán a terhesség, a hererák, és bizonyos állapotokban a cukorbetegség ilyen) - ezért a kérdésére az a válaszom, hogy a psoriázist nem lehet vérből kimutatni, de sok olyan állapot van, ami a psoriázishoz hasonlít, és különböző laboratórium eltéréseket mutat, illetve a psoriázis bizonyos aktivitási állapotaiban néhány akut fázis fehérje, vérkép paraméter eltér; illetve a vérképvizsgálat során ellenőrzött sejtszámok és értékek meghatározhatják, hogy a később megkezdett kezelés során milyen gyógyszerekhez kell nyúlni, és milyen adagban lehető ket alkalmazni (mennyi a trombocita, fehérvérsejt szám, limfocita szám, milyenek az akut fázis fehérje értékek - CRP, ferritin, stb.; hogy működik a máj, a vese. Attól, hogy egy laborvizsgálatban nincsen "jelzett" eredmény, igen sok információt ad az orvosnak - például az előbb említetteknek megfelelően elkezdi a kezelést, és pár hét múlva újra megnézi a májenzimeket, trombocitaszámot, és eldönti, hogy emelheti-e a gyógyszerei adagját.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

hannah  2011. május 28. 12:04   #1430 

tisztelt doktor ur
tobb mint 2 hete szarad a szam,annyira,hogy mar nyalam sincsen, nem egesznap, elojon,majd elmulik, de mintha egyre rosszabb lenne. ezert elmentem a csaladiorvoshoz, aki elkuldott vercukorszint meresre, de en kertem egyuttal a teljes verkepet,ami igy nez ki
wbc 9,03
rbc 4,95
hgb 12,90
hct 41,12
mcv 83,0
mch 26,0
hemoglobin eritrocitar koncentracio 31,3
rdw 15,5
plt 289
mpv 9,27
neutrofil 7,63
eosinofil 0,052
limfocit 0,94
basofil 0,025
monocit 0,377

szazalekokban
neutrofil 84,6
eosinofil 0,581
bazofil 0,28
limfocit 10, 40
monocit 4,18
pct 0,268
pdw 40,4
vsh jo
glicemia jo
onnek mi a velemenye... engem nagyon aggaszt a limfocita szintem 9 honnappal ezzelott 1,25 volt, azota esett es magas a neutrofilem,raadasul a szajsazarasag... annyi rosszat olvastam ezekrol a neten, pl az aids szel kapcsolatba, hogy teljesen meg vagyok remulve, ketsegbe vagyok esve, nem eszem, nem alszom. kerem segitsen, egy 27 eves lany


Tisztelt Érdeklődő!

A laboratóriumi leletei közül kettő értékről nem tudom mit jelent ("vsh jo" és "glicemia jo"), de ezeken kívül a több iértéke rendben van, beleértve a limfocita számot és százalékot is.

Amennyiben ennek ellenére továbbra is érzi ezeket a tüneteket, akkor forduljon olyan orvoshoz, aki a pánik betegségben, esetleg más pszichés rendellenességekben is segíteni tud, de semmiképpen ne az internet alapján próbáljon kórképet keresni magának.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Roni  2011. május 28. 11:57   #1429 

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos nem olvastam el a piros betűvel szedett kérését, a kérdésem feltevése közben, most pótolom!
Na: 145 mmol/l
K: 4,3mmol/l
Glükóz: 4,1mmol/l
HbA1c: 5,40%
HbA1: 6,20%
HbF: 0,10%
össz bilirubin:11,4umol/l
Karbamid: 4,6mmol/l
Kreatinin: 77umol/l
eGFR: 60 felett ml/perc/1,73m2
GOT: 25
GPT:32
CK: 386
Gamma-GT: 12
Alkalikus foszfatáz: 295
Triglicerid: 1,5mmol/l
Koleszterin: 5,3mmol/l
HDL-koleszterin: 1,62mmol/l
LDL: 3,00mmol/l
Vérkép:Fvs: 6,5 G/l
vvt: 4,7 T/l
Hemoglobin: 138 g/l
Hematokrit: 0,404 l/l
Vvt.átl. térf.: 86,0 fl
Vvt.átl. Hgb tar:29,,4 pg
Vvt.átl. Hgb kon: 342,0 g/l
Vvt variációs ko:13,2 %
Thrombocyta: 253 G/l
Tromb. átl. térf.: 10 fl
TSH: 3,139 mIU/L
Vizelet:
Fajsúly: 1,010
Feh, Cukor, Aceton, bilirubin: neg
UBG: 3,20
PH: 6,00
Baktérium: neg
üledék: 6-8 fvs, 45-50 vvt. 3-41 laph.
A vizeletvizsgálat eredményével kapcsolatban még három vizsgálatot végeztek:
1. üledék: 70-80 fvs, 10-20 vvt, hyalin cylinder ( atöbbi u.a)
2. baktérium: positive, üledék: 30-35fvs, 10-12 vvt, sok bakt.
3. vizeletleoltás: negatív
Az urológus szerint tennivaló nincs.
Kérem ezt a levelemet az előzőhöz kapcsolva olvassa!
Nagyon köszönöm, tisztelettel: Roni


Tisztelt Érdeklődő!

Köszönöm hogy beírta a leletét, a kérdéseire az előző válaszomban írtam meg a véleményem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Roni  2011. május 28. 11:56   #1428 

Tisztelt Doktor úr!

59 éves vagyok, februárban magas vérnyomás kiugrásom volt (201/104 Hgm) amit azóta kezelnek. Többek között 24 órás vérnyomás mérésem is volt, szerencsére viszonylag megnyugtató eredménnyel. Néhány konkrét eseményhez kötött kissé magasabb érték volt. Most naponta 1/4 Nebivolol PLIVÁt szedek, így csaknem állandóan alacsony vagy normálok az értékek. Sajnos stresszes életet élek. (tanítok)
Az EKG és a szív UH vizsgálat semmilyen kiugró eredményt nem mutatott. Laboratóriumi vizsgálatot is végeztek és három érték magasnak bizonyult, a többi rendben van. CK:386, Alkalikus foszfatáz:295, koleszterin:5,3
A CK értéket a körzeti orvos az évek óta beszedett napi 10mg Torvacard-nak tulajdonította, a kardiológus sem fűzött hozzá semmit. Ez azonban nem nyugtat meg engem, hiszen ha egy laboratóriumi érték háromszorosa a normálnak az nem tekinthető normálisnak. Az említetteken kívül nem szedek semmilyen gyógyszert, még ezeket sem szívesen. Nagyon örülnék, ha ezt az értéket lejjebb lehetne vinni, lehetséges ez bármilyen módon?
A kardiológustól kapott leleten ez szerepel: conc. bal kamra hypertrophia, megtartott systolés bkf, relax. zavar, haemodinamikailag nem jelentős mitr. és tricusp. insuff. Hypertonia. HLP.
Csak akkor kell legközelebb mennem, ha panaszom van.
Várom válaszát tisztelettel: Roni


Tisztelt Érdeklődő!

Válaszom írásakor figyelembe vettem az egy kérdéssel később Ön által elküldött teljes laboratóriumi lelet eredményeit - ezt köszönöm, mert így ténylegesen lehetőségem van megítélni a helyzetet.

A CK (kreatinin foszfokináz) enzim valójában nem egy, hanem több helyről származó enzimek aktivitásának mértéke. Magyarországon már néhány évtizede a legtöbb laboratórium alkalmazza azt a módszertani ajánlást, miszerint ha a CK ("össz" CK) érték meghaladja a referencia tartományt (vagy annak másfélszeresét), akkor automatikusan megtörténik a CK- MB izoenzim meghatározása - ez forma a szívizomból származik, és így ilyenkor eldönthető, hogy ez okozza-e az emelkedést, vagy nem. Az Ön laboratóriumi leletének tanusága szerint a laboratórium nem alkalmazza ezt a javaslatot, így sajnálatos módon erre a kérdésre csak közvetetten lehet választ adni. Mivel a GOT és GPT enzimek sem emelkedtek, másrészt Önnek nincs szívizom-betegségre utaló közvetlen panasza, ezért nagy valószínűséggel más okozza a CK emelkedést. Ez amúgy lehet szívizom eredetű (bizonyított, hogy lassú, tünetszegény szívizom oxigénellátási zavar esetében folyamatosan nő a CK MB termelődés, és így az össz CK aktivitás is. Ezen kívül oka lehet a harántcsíkolt izmok sérülése, injekció, véraláfutás, stb.; illetve az izmok valamilyen megbetegedése, de ugyanígy előfordulhat központi idegrendszeri eredet is, ami mögött más megbetegedések állhatnak. Ennek megfelelően amennyiben a az össz CK emelkedés továbbra is fennáll, mindenképpen szükséges egy újabb CK-MB aktivitást, esetleg CK-MB (mass) vagy tömeg meghatározást meghatároztatni (ez utóbbi nem az enzimaktivitást, hanem a ténylegesen ott levő CK-MB enzimek mennyiségét méri). Amennyiben továbbra is emelkedett az érték, ezt mindenképpen ki kell vizsgáltatni belgyógyász, esetleg neurológus konzilium bevonásával.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

toxoplazma  2011. május 26. 15:43   #1427 

Tisztelt Doktor úr!

Toxoplasma vizsgálaton voltam.
Szeretném kérdezni, hogy a következő véleményezés mit jelent?

Toxoplasma gondii IgM /ELISA (BioRad) Érték 0,2, Minőség negativ
Toxoplasma gondii IgG /ELISA (bioRad) Érték 49 IU/ml, Minőség pozitív,
Vélemény :
Toxoplasma gondii átvészeltség, védettség (maradványantitest)

Köszönettel: Tamara


Tisztelt Érdeklődő!

Ez a lelet azt jelzi, hogy korábban (hónapokkal, esetleg évekkel ezelőtt) átesett egy toxoplasma gondii fertőzésen (esetleg tünetmentesen), abból meggyógyult, és e miatt még kimutathatók Önben a parazita ellen képezett IgG tipusú antitestek. Ez valószínűleg még éveken át így lesz, ez jelzi azt, hogy védve van e kórokozó hatása ellen. Terhesség előtt/alatt szoktuk ezt nézni, és ha ilyen leletet kapunk, akkor megnyugodhatunk, mivel ilyenkor egy esetleges fertőzés nem veszélyeztetheti a magzati fejlődést.


Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Vérkép elemzés  2011. május 26. 15:40   #1426 

Tisztelt Dr.Úr,

véleményét szeretném kérni a mostani laboratóriumi leletem elemzésére,ami a következő:

Eredmény
WBC 6,6 G/L
RBC 5,7 T/L
hgb 17,0 g/dl
htc 48,0 %
MCV 83,9 fl
MCH 29,8 pg
MCHC 35,5 g/dl
CHCM 35,6 g/dl
RDW 12,4 %
PLT 197 G/L
MPV 11,8 fl
NEUT 43,0 %
LYMPH 45,0 %
MONO 4,5 %
EO 4,0 %
BASO 0,7 %
Luc 2,7 %
Retikulocita 10 ezrelék
Viz uledék amorf anorg.ul
Éhgy.vércukor 5,0 mmol/l
se.bilirubin total 9,3 umol/l
GOT 22 U/l
GPT 38 U/l
ALP 184 U/l
Se.amylase 59 U/l
Cholesterin 5,16 mmol/l
Triglicerid 0,7 mmol/l
HDL koleszterin 1,77 mmol/l
CN 3,9 mmol/l
Creatinin 80 umol/l
eGFR >60 ml/min/1.73m2
Se-K 4,3 mmol/l
Se-Na 138 mmol/l
SE-Cl 98 mmol/l
Hugysav serum 384 umol/l

Négy adat: RBC, CHCM, LYMPH, Hugysav serum eltér a ref.tartománytól. Mi lehet az oka?
Segítségét előre köszönöm.
Erik


Tisztelt Érdeklődő!

A vizsgálati eredmények nem jeleznek olyan állapotot, amivel további teendő lenne. Az eltérések oka kettős lehet: a mintavétel előtt nem vitt be elegendő folyadékot, ezért a vörösvértestek száma, illetve azok hemoglobin koncentrációja magasabb a szokásosnál; másrészt a limfociták aránya is magasabb, aminek a közelmúltban esetleg lezajlott vírusfertőzés is oka lehet.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

köszönöm  2011. május 26. 15:36   #1425 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm válaszát. A vizsgálat előtt nem vittem be megfelelő mennyiségű folyadékot, én nagyon keveset iszok, egy liter folyadék körül szoktam meginni egy nap. A vizsgálat előtt erre figyelni fogok.

Üdvözlettel:

Fazekas László


Tisztelt Érdeklődő!

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

B12  2011. május 25. 00:56   #1424 

Tisztelt Doktor Úr!
Egy korábbi válaszában talált honlapon kutakodva bukkantam rá a B12 vitamin kapszulákra. Édesanyámnak szánnám, aki (elvileg ok nélkül) elég feledékeny. 54 éves, aktív, de sokszor észreveszem, hogy 2-3 perccel ezelőtt említett dolgokat elfelejt. Tudom, hogy ennek számtalan oka lehet, mindenesetre jónak tűnne neki a B12 vitamin adása, pláne mert magas a koleszterinszintje.
A kérdésem az lenne, hogy szabad-e úgy adni neki ezt a vitaminkészítményt, hogy előtte nem lett megállapítva a vérében az aktivált B12 vitain szintje. Azaz árthatunk-e azzal, hogy esetleg normális aktivált B12 vitamin szint mellet mondjuk 3 hónapig szedi a tablettát.
Előre is köszönöm a válaszát,
tisztelettel,
Betti


Tisztelt Érdeklődő!

Saját tapasztalataim alapján is úgy gondolom, hogy minden további nélkül szabad adni édesanyjának a magas B12 vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt (CognitB12 kapszula). Ismereteink szerint nincs mellékhatása, általában a felfokozott étvágy, és a javuló tápanyag hasznosítás (utilizáció) tekinthető az egyetlen olyan tényezőnek ami adott helyzetben nem kívánatos (magyarul: testsúly-gyarapodást okozhat, a korábbival azonos táplálkozás esetében is).

A rövidtávú memória funkcióit általában jelentősen képes javítani, ugyancsak jobb lesz a hangulata, és az emelkedett össz-koleszterint, és ezen belül az emelkedett LDL koleszterint pedig már néhány hetes szedés után is csökkenteni fogja.

Mivel a B12 vitamin a vízben oldódóak családjába tartozik, valamint a felszívódásához a szervezet aktív közreműködése is kell, ezért nagyon jól szabályozott a ténylegesen felszívódó mennyiség, és annak ellenére, hogy a túladagolás káros hatásai nem ismertek, valójában szájon át bevíve nem is alakítható ki ilyen helyzet. Ezért az aktivált B12 vitamin meghatározása (holo-transzkobalamin, HTC) ebben az esetben nem szükséges - viszont az ilyen beteg 40 év körüli hozzátartozóinál igen, mert ebben az életkorban már felfedezhető a hajlam a HTC mérés segítségével. Én magam is hasonló örökletes állapot miatt szoktam két-három havonta néhány hetes kúrát tartani, ami ilyenkor jelentősen javít a hangulati állapotomon is.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

laborlelet  2011. május 25. 00:43   #1423 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném kérni véleményét laborleletemről:
Érték Referencia

Vvt sülyedési sebesség 17 H 1-8
Glükóz 4.7 3.89-5.84
Koleszterin 5.75 H 2.8-5.2
Triglicerid 1.80 0.65-1.85
Bilirubin totál 9.6 5-21
Kreatinin 74 53-100
Vas 8.0 L 9.6-30
Transzferrin 2.30 2-3.6
Alkalikus Foszfatáz 420 H 98-279
GGT 106 H 11-50
GOT 21 37
GPT 33 40
ASO 28 200
Vérkép

Fehérvérsejt 10.80 H 4-10
Neutrophil 6.91 H 2-6.9
Lymphocyta 3.10 0.6-3.4
Monocyta 0.37 0.9
Eosinophil 0.32 0.7
Basophil 0.12 0.2
Neutrophil 63.90% 50-75
Lymphocyta 28.60 % 20-45
Monocyta 3.40% 12
Eosinophil 2.95% 7
Basophil 1.09%
Vörösvértest 6.37 H 4.5-5.9
Haemoglobin 172 140-180
Haematokrit 0.53 H 0.41-0.53
MCV 83.80 83-103
MCH 27.10 27-34
MCHC 323 320-360
RDW 18.90 H 11.6-14.8
Thrombocyta 261 150-400

Általános vizelet

Urobilirogen normál
Bilirubin negatív
Fehérje negatív
Nitrit negatív
Keton negatív
Vizelet glükóz +
ph 5.5
Fajsúly 1027
viz.ül: Fehérvérsejt 1 / HFF

Megjegyzés: Referencia tartomány: vvt: 1/HFF fvs:1-2/HFF Hyalin cylinder: 1/HFF. HFf: Nagy nagyítású látótér
eGFR L 90 fölött ml/L
vaskötőkapacitás 48.56 47-72
Transzferrin szaturáció 13.8 % 6-45

37 éves vagyok, három éve van sacroleitisem, akkor kerestek psoriasist, de nem voltam az. Most úgy tünik mégis. Három éve voltam utoljára ezelőtt laborban az alkalikus foszfatáz akkor 327 volt, magas volt a húgysavam is.
Most megijedtem, mert nem iszok alkoholt, mégis magas a GGt-m. Nagynak mondható az eltérés a normálistól?Zöldhályogos a szemem, allergiás vagyok minden virágporra, szedem a Recivetet, nasonex orrsprayt használok, valamint xalatan szemcseppet. A gerincemben van scoliosis, spondylosis, discopathia.

Gyulladás csökkentőt a sacroleitisemre nem szedek, de 3 éve enyhén be van gyulladva az izületem.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Fazekas László


Tisztelt Érdeklődő!

A lelet alapján egy enyhe fokú gyulladás laboreltérései jól láthatók, ennek oka lehet az ízületeinek megbetegedése. A magas GGT és az alkalikus foszfatáz érték további vizsgálatokat indukál - egyrészt ezt meg kellene ismételni, másrészt az epehólyag és környékének gyulladásos, esetleg köves elváltozásait ki kellene zárni, leginkább ultrahanggal. A beszedett, vagy alkalmazott gyógyszerek, de esetleg a psoriatikus folyamat is okozhatja az enzim emelkedést. A magas hematokrit, vvt szám és hemoglobin koncentráció is tovább vizsgálandó - leginkább azonban azt kellene megnézni, hogy a vérvétel előtt bevitt-e megfelelő mennyiségű folyadékot - az ismételt laborvizsgálatnál erre ügyeljen (igyon elegendő vizet a vérvétel előtt).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

kullancs  2011. május 25. 00:35   #1422 

Tisztelt Doktor Úr !

Családommal nagy túrázók vagyunk .Rendszeresen beoltatjuk magunkat a kullancsok okozta betegség ellen a gyerekeinket is természetesen. A nagyobbik fiamnál 3 éve volt aktuális az emlékeztető oltás ám a gyerekorvosunk azt mondta hogy már nem kell 3 évente csak öt évente kell így kivártuk az 5 évet Ám most egyre több helyen olvasom hogy 3 évente van szükség az emlékeztető oltásra .Mi a helyes időköz illetve ha tényleg 3 évente kell az oltás akkor most mi a teendő hogy öt évet vártunk

Válaszát tisztelettel köszönöm Judit


Tisztelt Érdeklődő!

Az oltást nyugodtan vegyék fel, a néhány év kimaradás egy egészséges immunrendszerű személynél nem okoz védelem-kiesést, az emlékeztető oltás így öt év után is el fogja érni a célját.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tumor marker kérdés  2011. május 25. 00:33   #1421 

Tiszteld Doktor úr! 2006-ban jobboldali heredaganattal műtöttek. Azóta járok kontrollokra és eddig minden jó volt. Az utóbbi kontroll alkalmával-2011 február-a véreredményem egyik értéke az NSE 27,20 lett-norm értéke 16,3, rá egy hónapra ez az érték magán vérvételen 9,4 lett, most egy hónapja pedig 19,70. A kérdésem az, hogy ez az érték ingadozás normális vagy nem?


Tisztelt Érdeklődő!

Az NSE (neuron-specifikus enoláz) sajnos egy igen nehezen meghatározható enzim, ami jelentős mennyiségben van normálisan is a vörösvértestekben. Ezért a vérvétel, a vér szállítása, illetve centrifugálása, feldolgozása során könnyen károsodhatnak a vörösvértestek, és ez az enzim a savóba bekerülve hamisan emelkedett értéket okoz. Ezért van az, hogy a referencia tartomány felső szélénél ilyen intenzíven hullámzik ez az érték. A valódi NSE emelkedés azonban rögtön látszik, általában néhány 100-as, esetleg ezres értéket mutat - ilyenkor a vvvt-ből történő felszabadulás már nem módosíthatja a képet.

Az Ön esetében ennek megfelelően én nem tulajdonítanék jelentőséget a referencia tartomány fölé mozgó ingadozó NSE értéknek.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal  70 71 72  73 74  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Labor témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!