orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Unger Erika Ivett

Dr. Unger Erika Ivett válaszol

Dr. Unger Erika Ivett

orvosi rehabilitáció (tüdőgyógyászat) szakorvosa, tüdőgyógyász szakorvos, allergológus szakorvos

légúti bőr- táplálékallergiák, immunológia

előző oldal  14 15 16  17 18  következő oldal
edit40  2009. október 16. 22:39   #320 

Évek óta vissza térő kőhőgésem van ami akár 3-5 hónapig is eltarthat legtöbbször száraz fenemszakadni akaró rohamszerű köhögés.Atorkom is tele van valami váladékkal ami nemakar eltünni onnan nyelési nehézséget is okozva.Aköhögés +torokfájást is okoz.néha fáj lüktet a pajzsmirigy cisztámis de a háziorvos azt mondta azzal nem kell foglalkozni attól még 100-évig is élhetek.Szúr és nyom még a mellkasom.fáradt és gyengeség fog el szédüléshez hasonlo állapottal.Nemrég a munkahelyemen immun szűrést végeztek ami meglepő módon 5-ös a legjobb lett amit a kollégák sem értenek hogyan?pedig 5-éve majdnem belecsúsztam egy méh nyak rákba de szerencsére azt időbenfelfedezték .


Kedves Edit!

Fogalmam sincs, milyen szűrővizsgálatot végeztek a munkahelyén, de bármi is az eredménye, az nem zárja ki, hogy legyen valamilyen légúti betegsége pl. asztmája vagy krónikus hörghurutja. Keressen fel egy tüdőgondozót, ahol el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat (mellkas-röntgen, légzésfunkció, allergia- vizsgálat)

spiroergometer  2009. október 14. 23:33   #319 

Tisztelt Doktonő!

A spiroergometriás vizsgálat során meddig emelik az ellenállást? 2 percenkiént emelik az emelkedő meredekségét vagy a gyorsaságot? EKG is készül vagy csak légzésfunkció?


Ld. előző válasz.

spiroergometria  2009. október 14. 23:33   #318 

Tisztelt Dr. Unger ERika főorvosnő!

20 éves nő vagyok. Kaptam előjegyzést spiroergometriás vizsgálatra. Kérdésem annyiból ,hogy ez milyen jellegű vizsgálat? futószallagterhelésből áll? biciklizésből?Mennyi ideig tart a vizsgálat ideje? mondjuk 10-20 percig kell futni/biciklizni?


Kedves Kérdező!

Helytől függ, hogy milyen módszerrel végzik a vizsgálatot, a legtöbb helyen kerékpárral végzik a terhelést, percenként emelik a teljesítményt, közben légzésfunkciós vizsgálatot végeznek, pulzust, vérnyomást mérnek, és állandóan figyelik az EKG-t. A terhelés "kifulladásig" tart, általában 20 percnél nem hosszabb.

Tüdőáttét  2009. október 14. 23:28   #317 

Kedves Doktornő!
Édesapámnál egy éve gégerákot diagnosztizáltak, és tavaly szeptemberben totális gégeeltávolításon esett át, majd sugárkezelést is kapott.
A kontrollvizsgálat során a mellkas-CT leleten az alábbiak szerepelnek véleményként: Bullosus emphysema, illetve residualis kötegek mk.tüdőben.
Mit jelent ez pontosan? Esetleg áttét a tüdőben?
Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

Áttétre semmilyen jel nem utal. A bullosus emphysema tüdőtágulatot jelent, a residualis kötegek pedig valamilyen régebbi gyulladás maradványai lehetnek.

lelet értelmezés  2009. október 14. 23:26   #316 

Tisztelt Doktornő!

Jó napot!
Annyi lenne a kérdésem ,hogy nem értem a leleten a paraméterek. Jók az értékek egy 30 éves férfinek ,nem dohányzó ,sportoló férfianak? A másik kérdésem az lenne, hogy DLCO-vizsgálat az mi célt szolgál? és mit lehet vele kizárni/megerősíteni? ÉS a DLCO az milyen vizsgálat? Kizárható- e a tödőbetegéség?

leletem

Anamnézis: 30 éves férfi. Panaszt nem említ. láz,köpet, dohányzás nincs. Fulladás miatt kéri HO a vizsgálatot. Sportol.

Pletizmo + DLCO: FVC 103% , FEV':98% , VC:100% FEV'/FVC: 81% , FEF25-75: 88% TLC: 96%, RV:81%, RV/TLC:20%, DLCO: 117%, DLCO/VA:127%

Mellkas rtg: szív norm alakú és nagyságú, Rekesz mindkét oldalon éles, sinusok szabadok, Jelentős beszűrődés nélkül.



Kedves Kérdező!

A légzésfunkciós paraméterek valamennyien a tüdő kapacitására, működésére vonatkoznak. A DLCO is egy légzésfunkciós vizsgálat, ún. diffúziós kapacitást mér, amely azt mutatja meg, hogy az oxigén mennyire képes átjutni a léghólyagok falán és bejutni a vérbe. Ez bizonyos fajta tüdőbetegségeknél jelentősen lecsökken. Az Ön leletei tökéletesek, nem a tüdőben kell keresni a fulladás okát.

tüdőrák?  2009. október 14. 12:15   #315 

Kedves Doktornő!

Férjemnél megállapított diagnózissal kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni. Október elején háziorvosunk idült obstructiv tüdőbetegség heveny alsó légúti fertőzéssel küldte Őt mellkasröntgenre ahol a következőt állapították meg: "éles kontorú, kp.állású szimmetrikus rekesz.Szabad sinusok.Jobb oldalon a felső lebenyben medialisan 4 cm nagyságú, éles kontorú, homogén fedettség látható.A többi tüdőmező tiszta.Norm.hilusok.Kórosan nem konfiguralt, nem nagyobb cor. Aorta, kp.árnyék rendben." Tüdőgyulladásra gyanakodtak, melyre Cifran 2x1-et kapott, majd egy hét múlva a kontroll röntgenvizsgálaton a következő szerepelt: "A jobb felső lebenyben centrálisan, a mediastiniummal öszefüggő diónyi terime ábrázolódik.Az elváltozás az egy héttel ezelőtti felvétellel összevetve változatlan.Vélemény: A morfológiai kép alapján felmerül térfoglalás lehetősége, további célzott kivizsgálás javasolt." Ct: kb.két hét múlva lesz majd. Az utóbbi rtg.felvétel előtti napon férjem köpete erősebb köhögések alkalmával véres volt és hőemelkedése is van.
Amit még tudni kell, hogy férjemet 2005-ben 4 éve azonosított intractabilis chron colotis betegség miatt, megműtötték, vastagbelét teljesen eltávolították és stomát kapott.
Kérdésem az lenne, fenti diagnózis pontosan mit jelent.


Kedves Kérdező!

Sajnos, valóban felmerül a tüdőrák lehetősége, mivel az elváltozás antibiotikus kezelésre semmit nem változott. A pontosabb megítélés céljából szükséges a CT-vizsgálat, és ha ez is megvan, akkor a szövettan. Ennek az elváltozásnak valószínűleg semmi köze a férje korábbi bélbetegségéhez.

hörghurut-antibiotikum  2009. október 14. 12:12   #314 

Tisztelt Doktornő!

1 hete vagyok itthon hörghurut megbetegedéssel, melyre háziorvosom Fromilid 500mg-os antibiotikumot írt föl, melyet végig beszedtem, ahogy azt megadták, de a kontrolvizsgálaton orvosom ismét felírt egy adag Fromilid 500-at, mivel véleménye szerint a teljes gyógyuláshoz, szükség van még egy kúrára. Teljesen jól érzem magam, közérzetem jó, a hurutos köhögésen kívül nincs más panaszon, ezért ha nem lenne szükséges, nem szeretnék még egy sorozat antibiotikumot beszedni, de mivel most végeztem az előző adaggal, így holnap el kéne kezdeni a második doboz beszedését, viszont szombaton születésnapom van, melyen valószínűleg alkoholt fogunk fogyasztani. Nem szeretnék antibiotikumra alkoholt inni, mert úgy tudom ez nagyon veszélyes, annak ellenére, hogy a Fromilid klaritromicin hatóanyagú gyógyszer mely makrolid típusú antibiotikum, nem reagál alkohollal. Doktornő véleménye szerint mi lenne a legjobb megoldás? Kezdjem el beszedni a gyógyszert és szombaton a születésnapon hagyjam ki egy napra, mely úgy tudom antibiotikum szedése esetén nem szerencsés megoldás, vagy csak a születésnap után kezdjek bele a következő adagba, vagy egyáltalán ne szedjem be a második dobozzal, mert annélkül is teljesen rendbe fog jönni ez a megbetegedés? Válaszáért nagyon hálás lennék!




Kedves Kérdező!

Valóban van olyan atípusos tüdőgyulladás, amely hosszabb makrolid-kúrát igényel, hörghurut esetén azonban ez ritkán indokolt. Az Ön esetében úgy vélem, ha panaszai jelentősen csökkentek, felesleges még egy hétig szedni ugyanazt az antibiotikumot. A köhögés még eltarthat néhány napig és csak később szűnik meg. Ha tartóssá válik, pl. egy hét múlva is ugyanúgy köhög, akkor érdemes lehet esetleg egy újabb antibiotikus kúra, de semmiképpen sem ugyanazzal az antibiotikummal.

Jutka  2009. október 14. 12:07   #313 



Tisztelt Doktornő!

Köszönöm szépen a gyors és magnyugtató válaszát!További szép napot és nagyon jó egészséget kívánok,hálás köszönettel! Jutka.


Örülök, hogy megnyugodott.

anyalka  2009. október 14. 12:06   #312 

Tisztelt doktornő!
Több hónapja gyötör mindig visszatérő köhögés. Néha ugató, néha csak száraz, valamikor csak krágogás-szerű. Nyár folyamán az orvosom feltételezte, hogy korábbi betegségből visszamaradt és kiújult hörgőgyulladás okozhatja, így antibiotikumot írt. Azután jól lettem, elmaradt a köhögés. Majd egy idő múlva újra jelentkezett kb. 4-5 hete és azóta is folyamatosan van. Kértem beutalót pulmonológiára, de csak nov. 5-re mehetek. Addig csináltattam egy allergia-vizsg.ot magán úton, de negatív lett. Néha érzem, hogy a torkom is beduzzad, (de nem fáj), fülem is tompább (nyomásra érzékeny) állkapocs is nyomásra érzékeny. Hátfájást is érzek a jobb oldalon és néha mellkasban is (bal oldalon 2.3.borda környékén). Tüdőből fakadó lehet a problémám? Milyen lehetőségek jöhetnek szóba?
Az aug. végén végzett tüdőszűrő (éves szűrés) leletem negatív lett.
Üdvözlettel:F.né Erika


Kedves Erika!

A köhögésnek több oka is lehet. A tüdő eredetű okokat valószínűleg a pulmonológián ki fogják vizsgálni. Lehet pl. asztma, krónikus hörghurut, légcső vagy hörgőfal-gyengeség miatti köhögés. Ezenkívül egyéb gyakori ok lehet a gastrooesophagealis reflux, vagy gyógyszermellékhatás. Érdemes lenne még gégészetre is elmenni részben az említett panaszai miatt, másrészt lehet krónikus arcüreg-gyulladása vagy orrpolipja esetleg valamilyen krónikus felső-légúti gyulladás.A negatív allergia-teszt sem zárja ki az allergiát, más dologra esetleg allergiás lehet. Ha már minden egyéb vizsgálat megvolt ki lehet próbálni esetleg egy allergia-ellenes gyógyszert is.

asztma  2009. október 13. 15:06   #311 

Tisztelt Doktornő!

Kislányom 13 hónapos. 4 hónapos kora óta asztmatikus jellegű hörghuruttal kezelik minden ősszel és télen. Az apuka is és én is asztmásak voltunk gyerekkorban,ezért erős a gyanúm hogy örökölte. A gyerekorvosunk viszont nem érzi úgy hogy ezzel komolyabban kellene foglalkozni.
Előfordul hogy a friss levegő és a felpolcolt fej sem használ. Ilyenkor Theophyllines és Rectodelt kúpot kapunk (illetve ez van is készenlétben otthon), Spiropent szirupot. Minimum 3-4 napon keresztül kell adnom dupla adagban, mint ahogy elő van írva. Félek, hogy ez más problémákat okozhat.
Meg szeretném kérdezni,hogy okozhatnak e ezek bármi gondot?
Valóban túl kicsi még ahhoz, hogy kivizsgáltassam szakorvossal?
Kaphat esetleg enyhébb, vagy más gyógyszereket?
Előre is köszönöm szépen válaszát, ami talán megnyugtat.

Betti


Kedves Betti!

13 hópos korban még valóban nem biztos, hogy asztmáról van szó, lehet, hogy csak a hörgők válaszkészsége fokozott. Viszont, ha gyakoriak a tünetek, mindenképpen szakorvossal kell kivizsgáltatni, és állandó gyógyszereket beállítani, pl. a Spiropentet rendszeresen adni és nem csak akkor és főleg nem emelt dózisban, amikor már baj van. A Rectodelt és a Theophyllin rendszes használata pedig főleg nem tesz jót, rengeteg mellékhatásuk van. Vannak ma már ennél sokkal korszerűbb gyógyszerek, ezek pedig maradjanak meg végszükség esetére!

védőoltás?  2009. október 13. 14:58   #310 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném véleményét kérni,hogy édesanyámnak,aki tüdőrákos ajánlott-e beadatni a H1N1 elleni védőoltást?Januárban volt a daganat eltávolítása,ami a tüdőcsúcsban volt,tehát a tüdejét nem csonkolták,két bordarészt távolítottak el,kemoterápián és sugárkezelésen is átesett tavasszal!Szeretném tanácsát kérni és egy másik levelében olvastam,hogy tud ajánlani táplálékkiegészítőket,ami szintén érdekelne!
Köszönettel


Kedves Kérdező!

Ha édesanyja jelenleg nem áll kezelés alatt, inkább az immunerősítőket javaslom. Mint előző levelemben írtam, normális immunrendszerű egyéneknél az influenza enyhe lefolyású, szövődményt nem okoz. Inkább javasolnám édesanyjának, hogy kerülje a zsúfolt helyeket, sokat tartózkodjon friss levegőn és fogyasszon sok vitamint. A táplálék-kiegészítőkről az elérhetőségeim között feltüntetett Neways-honlapon bővebben olvashat. Tüdőrákban elsősorban a következőket ajánlom: Maximol, Noni, Revenol, Orachel, Ardiol, Green Qi és immunerősítőnek Az Echinacea Formula. Ha valamelyik termék érdekli, szívesen adok részletes tájékoztatást is, akkor kérem írjon egy privát e-mailt édesanyja betegséének részleteivel.

Kell az infulenza elleni oltás?  2009. október 13. 14:46   #309 

Kedves Doktornő!

26 éves vagyok, tavaly műtöttek tuberculomával, csak az elváltozást vették ki, lebenyt nem távolítottak el. A kérdésem a következő: beadassam-e az új, H1N1, valamint a hagyományos infulenza ellen magam? Eléggé félek a mellékhatásoktól. Egyébként jól vagyok, megerősödtem, helyesen táplálkozom, vitamint fogyasztok, sportolok (dolgozom, és tömegközlekedéssel járok). Mit tegyek, erősítsem tovább a szervezetem, vagy adassam be az oltást a biztonság kedvéért? Eddig nem kaptam infulenza elleni oltást.

Üdvözlettel:

Andrea


Kedves Andrea!

Amennyiben meggyógyult és megfelelően működik az immunrendszere, nem látom indokoltnak az oltás beadását. A betegség normális immunrendszerű egyénekben enyhe lefolyású, 1 hét alatt gyógyul. Inkább az immunrendszerét erősítse!

Jutka  2009. október 13. 14:44   #308 

Tisztelt Doktornő!

Régóta fáj a hátam és kb 2 hétig meg voltam fázva,ezért az orvosom röntgenre küldött.A mellkasfelvétel eredményén ez olvasható. A rekesz norm helyzetű,sima szélű,bal oldalon a medialis harmadban finoman egyenetlen contúru. Sinusok szabadok. A tüdőkben parenchymas árnyék nem látható. Kp.vérbő hilusok. Szabályos középárnyék. Mivel még egyéb vizsgálatokra is megyek,ezért az eredményt csak jövő héten tudnám visszavinni.Nagyon aggódom,hogy komoly baj van,ezért fordulok gyors válasz reményében Önhöz.Lehet,hogy rákos vagyok?? Köszönettel Jutka


Kedves Jutka!

A mellkas-röntgen alapján semmi baja a tüdejének. A rekesz egyenetlensége lehet veleszületett is, régi gyulladás esetleg valamilyen hasi gyulladás következménye, a tüdejében azonban semmi daganatra utaló elváltozás nincs.

hátfájás  2009. október 13. 14:41   #307 

Tisztelt Doktornő!

Betegségem nagyon erős és gyakori köhögéssel kezdődött, csak 10 nap után tudtam orvoshoz fordulni, mikor már hátfájás is gyötört. (A hát középső, alsó régiói, s az oldalsó részek.) A gyógyszereket (Ospamox, Calcimusc) következetesen elfogyasztottam. Most, hogy két napja már nincs a gyógyszeremből, várom a javulást. A köhögés jelentősen csökkent, de a hátfájás néha elviselhetetlen. A tüsszentés és a köhögés okozza a legnagyobb fájdalmat a hátamban, de mozgásnál, sőt ülő, fekvő helyzetben is igencsak érzem. Arra gondoltam, hogy egyszerűen csak izomlázam lett a rettentő sok köhögéstől, mert a bordáim között lent és oldalt is fájdalmaim vannak. Ennyi idő után az izomláz viszont tapasztalataim szerint elmúlik. Lázam nincs, nem is volt. Így kérdésem, hogy lehet-e vajon ízületi gyulladás jellegű fájdalom ez (ami jobban fáj mint amennyire veszélyes), vagy mégiscsak a tüdővel van gond és keressem fel az orvost ismét.

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Lehet izomláza, ha sokáig és erősen köhögött, ahogy írta. Még néhány napig eltarthat. Ha 3-4 nap múlva sincs javulás, keresse fel ismét orvosát, hogy nincs-e valami egyéb betegség a háttérben.

KLÁRI..  2009. október 13. 14:38   #306 

TISZTELT DOKTÓR NŐ AZ ELŐZŐ KÉRDÉSEMRE A VÁLASZT NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM. MOST AZT SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI ŐNTŐL, HOGY MIT TEGYEK ANNAK ÉRDEKÉBE, HOGY ANYUKÁMNÁL VALAMIT CSINÁLJANAK, VAGY MEGKELL VÁRNI, HOGY MEGHALJON TÜDÖRÁKBA.2009.10.02-ÁN IRTAM A 290. SORSZÁM ALATT EGY LEVELET.MEGKÉREM A TISZTELT DOKTÓR NŐT, HOGY VALAMILYEN TANÁCSOT TUD-E ADNI. ANYUKÁM 78 ÉVES. A SZIVÉVEL IS BAJ VAN 2X VOLT INFARTUSA, SZIV ELÉGTELENSÉGE IS VAN.TŐRŐKBÁLINTON VOLT 8 NAPOT ÉS NEM CSINÁLTAK VELE SEMMIT CSAK A VIZET NYOMTÁK LE A LÁBÁRÓL, DE AZT SEM TÖKÉLETESEN. AMI ÓTA ITTHON VAN NAGYON VIZESEDIK A LÁBA ÉS NEM HASZNÁL MÁR NEKI SEMMI FÉLE VIZHAJTÓ SEM.VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.MARADOK TISZTELETTEL KLÁRI.


Kedves Klári!

Valószínűleg azért nem vizsgálták tovább az anyukáját, mert a korából és egyéb betegségeiből adódóan további kezelés, pl. műtét vagy kemoterápia nem jöhetett szóba. Valószínűleg másik, vagy többfajta vízhajtó kell a további vízhajtáshoz. Ha a mellhártyalemezek között is van víz, esetleg azokat össze lehet tapasztani, erről a kezelőorvosa biztosan tudja tájékoztatni. Menjenek vissza a kezelőorvosukhoz és kérjenek másik vízhajtót!

tüdőhang  2009. október 13. 14:32   #305 

Tisztelt Doktor Nő!

Pár napja észrevettem, hogy hirtelen, gyors oldalirányú vagy csavarodó mozgáskor a légcsövemből rövid "tüdőhangot" hallok, máshogy nem tudom leírni. Egyébként a hétköznapi életben nem hallom, csak véletlenül fedeztem fel. Légzésemmel amúgy nincs gond, orvos meghallgatta, és mellkas röntgenen sincs eltérés.
Mi a véleménye, mi lehet az oka? Komoly betegség jele lehet?

Üdvözlettel 30 éves ffi!


Kedves Kérdező!

Fogalmam sincs, mit ért "tüdőhang" alatt. Ha valamilyen sípolást vagy búgást hall, akkor az lehet valamilyen légúti szűkület, gyulladás eredménye. Keressen fel egy tüdőgyógyszt, aki meghallgatja és ha szükséges, légzésfunkciós vizsgálatokat is végez.

Hanna  2009. október 13. 14:29   #304 

T.Doktornő! Azt szeretném kérdezni,kapható-e nikotin tartalmú orrspray a hazai patikákban. Próbáltam tapaszt,rágógumit,több kevesebb sikerrel. Ha van ismerete legyen szives tájékoztatni. Köszönettel. Hanna


Kedves Hanna!

Orrspray-ről nem tudok, de a Champix tablettát próbálta már? Sokkal jobb, mint bármely nikotintartalmú segédeszköz. Háziorvos és tüdőgyógyász is felírhatja.

Köhögés  2009. október 10. 22:59   #303 

Tisztelt Doktornő!
2 napja reggel új keltem, mintha kiszáradt volna a torkom, és kellemetlen volt nyelésnél, csiklandozott és kapart is, mindig inni kellett vagy cukrot szopogatni hogy enyhüljön. Majd másnap ágyban is kellett maradnom mert nem éreztem jól magam, rossz közérzet, fejfájás, és a nyakam is fájt a nyirokcsomóknál. 3. nap jól voltam de a torokkaparás kezdett szűnni, és elkezdtem köhögni. Semmi váladék, csak irritálja a légcsövemet és szárazan köhögök. Van egy kis allergiás asztmám, fulladás esetére van Ventolin spray, de már elvileg vége a pollenszezonnak, most a köhögés miatt úgy érzem, mintha egy nagyon picit fulladnék is. Sajnos éppen külföldön tartózkodok, nem egyszerű orvoshoz menni. Az lenne a kérdésem, hogy mit vehetnék be hogy ez a száraz ingerlő köhögés enyhüljön, esetleg ha úgy érzem hogy kicsit fulladok, arra mit szedjek? ( van nálam némi gyógyszer: Libexin, ambroxol, augmentin, stb, ezek közül esetleg valamit szedjek?)
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Niki


Kedves Niki!

Ha valóban száraz a köhögés, akkor a köpetető ( ambroxol) semmiképp nem jó, inkább a Libexint javaslom, de még jobb, ha köhögés esetén is a Ventolin spray-t használja, ez a köhögést és a fulladást is csökkenti. Nyugodtan használhat belőle napi 8-10 puffot is. Sajnos a pollenszezonnak még nincs teljesen vége, a parlgfű még virágzik egészen az első fagyokig, így az antihisztamin szedése is jó hatású lehet (Zyrtec, Claritine, Xyzal, aerius, Telfast stb)

mellkas  2009. október 10. 22:54   #302 

Tisztelt Doktornő!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni.Lassan 2 hónapja voltam orvosnál miután nehezen vettem a levegőt és fájt a mellkasom.A háziorvos azt mondta semmi bajom stresszes vagyok...de később már annyira nem voltam jól hogy elmentem a sűrgősségi osztályra ahol mandulagyulladást és a mellkasi röntgenen hörghurut gyulladást állapítottak meg.Akkor a háziorvos ezt miért nem tudta megállapítani?Azt mondta a tüdőm tiszta....De hanem megyek a sürgősségire akkor később mi lett volna belőle?Kaptam rá antibiotikumot utána jobb lett már nem egész nap fájt csak olykor.A mandulámra azóta is szedek antibiotikumot mivel elég nagy és valószínű be van gyulladva.de néha még mindig fáj a mellkasom és nehezen veszem a levegőt.Kérdésem,hogy ez esetleg lehet a mandula miatt?Minden orvos ahol voltam azt mondta tiszta a tüdőm és nem is köhögök de akkor miért szokott még fájni?Akkor lennék nyugodt ha mégegyszer elmennék röntgenre és akkor elhinném hogy nincs semmi baj,de tudom oda gyakran nem lehet menni.Legközelebb esetleg mikor mehetek mennyi idő után?Mert nyugtalanít hogy tudom a háziorvos azt mondta semmi baja a tüdőmnek erre a röntgen mégis kimutatta a gyulladást és félek hogy esetleg még maradt ott gyulladás ezért fájhat de hiába megyek orvoshoz mindegyik azt mondja semmi baj a tüdőmmel mert tiszta de magától csak nem fájhat?Tehetetlen vagyok....Ön mit tanácsol?Vagy a mandula okozhat ilyet?( a belgyógyászaton azt állapították meg a mandulámról hogy hasadékos,duzzadt mi gennyes fertőzésre is utal,a papíron az állt hogy a bal oldalon még folliculus is található).
Válaszát előre is köszönöm:
Üdvözlettel: Varga Anikó


Kedves Anikó!

Azt tanácsolom, keressen fel egy tüdőgyógyászt, aki tud végezni légzésfunkciós vizsgálatot és esetleg megismétleteti a mellkas-röntgent, ha szükségesnek látja. egyébként a hörghurut nem látszik a mellkas-röntgenen, valószínűleg egy kissé fokozottabb érrajzolatot láttak, amely valóban utalhat hörghurutra, de tüdőgyulladása nem volt. A mandulagyulladás inkább nyelési nehézséget, esetleg nehézlégzést is okozhat, a mellkasi fájdalmat viszont nem magyarázza. A mellkasa fájhat még a korábbi köhögés illetve hörghurut következményeként. Egyébként semmi baja nem történik, ha most egymás után kétszer is megröntgenezik, két röntgen még nem jelent akkora sugárterhelést, hogy bármilyen következménytől tartani lehetne.

PJ félek  2009. október 10. 22:46   #301 

Tisztelt doktornő
Még csak azt szeretném tudni hogy a csecsemőmirigy eltávolítása hogy fog történni mire készüljek fel mert nagyon félek és hogy kb hány nap kórházi ápolást igényel.
Tisztelettel PJ


Kedves PJ!

A daganat nagyságától és elhelyezkedésétől is függ, hogy milyen műtétet lehet végezni, ezt a sebész tudja megmondani pontosan. valószínűleg elvégezhető a műtét endoscoppal, a nyakon ejtett kis metszésen keresztül, ha nem, akkor mellkasi műtétet kell végezni, amely nagyobb metszéssel és hosszabb gyógyulási idővel jár. Előbbi esetben max. 1 hetes kórházi kezelés, utóbbiban akár 10-14 napos kórház is várható.

előző oldal  14 15 16  17 18  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Allergia témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!