orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Unger Erika Ivett

Dr. Unger Erika Ivett válaszol

Dr. Unger Erika Ivett

orvosi rehabilitáció (tüdőgyógyászat) szakorvosa, tüdőgyógyász szakorvos, allergológus szakorvos

légúti bőr- táplálékallergiák, immunológia

előző oldal  19 20 21  22 23  következő oldal
kilégzésnél panasz  2009. november 21. 22:58   #420 

Tisztelt Doktornő!

Meg szeretném kérdezni hogy ha kifúlyom a levegőt szinte teljesen akkor érzek "valamit" a jobb tüdő felső részénél...Mellkasi fájdalom nincs, fulladás nincs. köhögés, köpet nincs. Belégzésre nem tapasztalok ilyen panaszt. Az elöbbi panasz azóta áll fenn mióta egyszer benn voltam a tüdőosztályon egy ismerősömnél több héttel ezelött...
25 éves sportoló csávó vagyok, panaszom különösebb nincs. Köhögés nincs. Nem dohányzom. Eddzés közbe sincs panaszom. Foglalkozzak-e a kérdéssel? Könyörögjek-e ki Ön szerint egy mellkasfelvételet a háziorvostól? Vagy törődjek bele...Rosszul nem vagyok, de hetek óta áll fenn a panasz...és csak mély kilégzésnél van. Az is lehet ,hogy gerinc eredetű...Egyszer csinálta fél éve rutin MRTG-t és légzésfunkciót. ott minden rendbe volt...


Kedves Kérdező!

Az Ön esetében leginkább egy légzésfunkciós vizsgálat lenne célravezető, amely megmutatja, hogy valóban van-e légzési nehezítettsége. Tüdőgondozóban beutaló nélkül is elvégzik a viszgálatot.

Pity-paty  2009. november 21. 22:55   #419 

2-es diabétesz-es cukorbeteg vagyok, 2004-ben kaptam tüdögyulladás elleni oltást, akkor azt mondták, hogy 5 év mulva jelentkezzek a következóért, ma azt mondta az uj családorvosunk , hogy 10 évente kell /68.éves vagyok, inzulinozom magam, naponta 4x/, igaz ez?


Kedves Kérdező!

Általában 5 évente javasolt az emlékeztető oltás. Keresse fel a tüdőgondozót, vagy azt az orvost, akitől az előző oltást kapta, ők bővebb információval tudnak szolgálni.

Hörghurut  2009. november 21. 22:46   #418 

Tisztelt Doktornő,

30 éves káros szenvedélyektől mentes fiatalember vagyok. Jelenlegi testsúlyom 86 kg. Depresszív tüneteimre 1/2 20 mg-os Citapramot szedek 3/4 éve.
A héten elkezdett fájni a torkom, minden egyéb tünettől mentesen (nem köhögtem, nem fájt a fejem, nem éreztem orrdugulást, sem orrfolyást, nem fájtak a végtagjaim). Ehhez szerdán enyhe (37,5 C-os) hőemelkedés társult. Mivel egyre kellemetlenebb lett a torokfájás és tegnap már 37,8 C-os testhőt mértem a mai napon felkerestem háziorvosomat. A fizikális vizsgálat után a radiológiára küldött mert zörejt hallott a tüdő felett jobb oldali túlsúllyal. A beutalón bronchitis a.c. szerepelt Pneunomia l.d.? mellett. A röntegnvizsgálat eredménye: normál mellkasi röntgenkép, beszűrődés nem látható. Zinnat 500 mg tablettát írt fel és szükség szerint lázcsillapítást. Sok folyadékot igyak és szedjek C vitamint. Tud abban véleményt formálni, hogy ilyen diagnózissal milyen lefolyású betegségre számíthatok?Most kezdtem el produktívan köhögni és egy kicsit a hátam is érzem. Ez normális? Tartok egy esetleges tüdőgyulladástól.

Válaszát várva maradok tisztelettel!

Árpád


Kedves Árpád!

Valószínűleg nem lesz tüdőgyulladása, ha betartja orvosa utasításait. Az antibiotikum megöli a hörghurutot okozó baktériumokat, így azok nem jutnak le a tüdőbe. a köhögés eltarthat még néhány napig, akár egy hétig is, emiatt a háta is fájhat egy kicsit.

ősz  2009. november 21. 22:42   #417 

Tisztelt Doktor Nő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a pánikbetegségkor fellépő légszomj, illetve a tartós szorongás károsíthatja -e a tüdőt, ezzel esetleg asztmát, vagy mást, pl. tüdőembóliát okozva?
Tisztelettel:
Barbara


Kedves Barbara!

Maga a pánikbetegség talaján kialakuló légszomj azon kívül, hogy kellemetlen, semmilyen tartós károsodást nem okoz, mivel ez egy funkcionális zavar. Viszont a tartós szorongás hosszú távon hozzájárulhat az asztma kialakulásához.

Anita  2009. november 21. 22:39   #416 

Tisztelt Doktornő!
a segítségét szeretném kérni mi lehet a bajom?
már egy jó ideje éjszakánként nagyon fáj a hátam ill a tüdőm majd beszakad. alig birok mozdulni és levegőt venni a fájdalomtól. nappal mikor mozgok akkor enyhül, sokkal jobb csak enyhe fájdalom marad. már félek minden éjszakától, elalvástól. pont olyan érzésem van mint mikor egy éve pajzsmirigy műtéti altatásból felébredtem, és akkor is majd beszakadt a hátam ( majd megdögöltem tőle már bocsánat,) pedig fiatal vagyok 40 éves. és akkor is mikor feltápászkodtam végre akkor kezdett jobb lenni. nem dohányzom, lázam stb más bajom nincs.
köszönettel: Anita


Kedves Anita!

Így látatlanban nem tudom megmondani, mi a baja, viszont mindenképpen jó lenne elvégezni néhány vizsgálatot, elsősorban mellkas-röntgent. Lehet a tüdejében kisér-embólia, krónikus tüdő-vagy mellhártya-gyulladás, mellkasi folyadékgyülemmel, netán mozgássszervi vagy kardiológiai ok. A röntgen eredményétől függően más vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

tüdőér  2009. november 19. 23:30   #415 

Tisztelt Doktonő!

Tehát spiroergometer nem alkalmas tüdőérbetegség kizárására...Tüdőérbetegséget mivel igazolják? érburjánzást?


Kedves Kérdező!

Attól függ, milyen jellegű érbetegségről van szó. Elsősorban képalkotó vizsgálatokkal Mellkas-röntgen, CT, izotópos vizsgálatok.

Szűrővizsgálat  2009. november 19. 23:27   #414 

Tisztelt Doktornő,

a tüdőszűrő vizsgálat szükségességéről érdeklődnék Öntől. 29 éves férfi vagyok kb. 10 szál/nap dohányos. Az idei évben júniusban allergia miatt már voltam tüdőgondozóban vizsgálaton, ahol készült röntgen felvétel is, kapacitás vizsgálat is negatív eredménnyel. Az idei tüdőszűrés 12.hó elején lenne esedékes. Szükséges e a korábbi vizsgálat ellenére a szűrést is elvégeztetni.
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

A legújabb ajánlások szerint 40 éves kor alatt egyáltalán nem szükséges a szűrővizsgálat, bár én ezzel-sok kollégámmal együtt-nem értek egyet. Szűrésre mindenképpen elég az évi 1 vizsgálat, amennyiben nincs panasza, tehát az idei tüdőszűrést nyugodtan kihagyhatja.



Inhalátor készülék  2009. november 19. 23:24   #413 

Kedves Doktornő!
Óvodás korú gyermekem sokszor betegeskedik, felső és alsólégúti betegségeken szenved.
Sokat köhög, minden őszi-téli időszakot szinte végig betegeskedünk.
Inhalátor készüléket fel lehetne-e iratni orvosi receptre, indokolt esetben?
Illetve körülbelül mennyi támogatás jár egy ilyen készülékre?


Kedves Kérdező!

Igen, minden további nélkül, sőt javasolt is. A támogatás függ a diagnózistól is, illetve pl. közgyógyra is lehet írni. A támogatott ár -készüléktől függően- 3000-5000Ft

tüdőér  2009. november 18. 22:19   #412 

Tisztelt Doktornő!

Negatív spiroergometer meg szeretném kérdezni, hogy kizárja-e a tüdőerek betegségét? Ha tüdőérprobléma megerősítésére és kizárása alkalmas-e a spiroergometria? Tüdőérvastagság igazolására,cáfolására?


Kedves Kérdező!

A spiroergometria csak a tüdő funkcionális állapotáról ad felvilágosítást. Súlyos tüdőér-betegségek esetén nyilvánvalóan a spiroergometria is romlik, de kezdetben teljesen normális, és egyáltalán nem alkalmas érbetegségek igazolására vagy kizárására.

védőoltás  2009. november 18. 22:16   #411 

Tisztelt Doktor Nő!

A most sok embert foglalkoztató kérdésemet szeretném feltenni.

A h1n1 védőoltás káros hatásaitől félve egyenlőre úgy döntöttünk a férjemmel, hogy nem adatjuk be magunknak, azonban egyre többen gondolják meg magukat a sok rossz hír hallatán ami minket is elbizonytalanít, azonban még mindig jobban félek az oltás beadásától.


Eddigi tudásunk alapján egészséges 32 és 35 évesek vagyunk, akik saját megítélésem szerint sok zöldséget (még foghagymát is) gyümölcsöt fogyasztanak. Echinácia és grapefruit cseppeket szedünk felváltva, illetve különböző gyógyteákat fogyasztunk immunerősítés céljából.

Mit tanácsol a védőoltás beadásával kapcsolatban?

Köszönettel várom segítő válaszát!



Kedves Kérdező!

Ahogy korábbi válaszaimban is olvashatta, úgy gondolom, egy egészséges immunrendszerrel bíró fiatal felnőtt szövődmények nélkül meg tud bírkózni a vírussal, így nem feltétlenül szükséges a védőoltás. Az immunerősítést mindenképpen folytassák!

gond van?  2009. november 18. 22:13   #410 

Tisztelt Doktornő!

Nemrégiben Gasztroenterológusnál jártam,aki alaposan megvizsgált,a vizsgálat eredménye pedig a következőképpen kezdődik: "A rekesz mindkét oldalt kitér. Puhasejtes légzés,pangás nem hallható......."
Mit jelent ez pontosan,hogy a rekesz kitér? Ha jól sejtem,ez valami rendellenes dolog,de mennyire? Szükséges esetleg további vizsgálat ezzel kapcsolatban?
Előre is köszönöm a válaszát!
Zita


Kedves Zita!

A rekesz azért tér ki, mert lélegzik. Ha nem térne ki, akkor a tüdeje nem tudna kitágulni, és nem férne bele a levegő.

soczo  2009. november 18. 22:11   #409 

Tisztelt Dr.nő! Párom röntgen leletét szeretném ha értelmezné számomra, mivel kb. egy hónap mulva mütétje lesz, és aggodom mit takarnak ezek az orvosi szavak. A lelet a következő: Hullámos lefutásu rekesz. Emphysaemás tüdömezők. Hilusokban tágabb pulmonalis főtörzsek.Cor balra kissé megnagyobbodott tágabb scler.aorta. A trachea légsáv a középvonalban helyezkedik el. Tisztelettel Oroszné


Kedves Oroszné!

Tüdőtágulatra utaló jelek láthatók. A tüdőerek kissé tágabbak, a szív megnagyobbodott, az aorta meszes. Egyéb kóros nem látszik. Nincs a férjének magas vérnyomása ? Többek között az is magyarázhatja a leletet. Ugye, nem tüdővel kapcsolatos műtétje lesz?

Köhögés, mellkasi fájdalom  2009. november 18. 22:07   #408 

Tisztelt Doktornő!

Mindenekelőtt köszönöm válaszát. Úgy vettem észre, hogy a mellkasom akkor fáj jobban, ha sokat köhögök, ill. a szorító érzés összefügg az idegállapotommal. A pajzsmirigyemet már nézték, rendben van, refluxra pedig szedek savkötőt. A következőt szeretném kérdezni:
1. Honnan lehet megkülönböztetni, hogy a köhögés asztma, v. krónikus bronhitis jele-e, utóbbinak más a terápiája?

2. Ön szerint a száraz speleo terápiával elérhető-e tünetmentes gyógyulás, ugyanis ezt hirdetik.

3. Ha netán hatnának az inhalációs szerek, lehet-e az adagot csökkenteni, esetleg elhagyni, vagy az asztma semmilyen gyógyszerrel nem gyógyítható, csak tünetmentesíthető?

4. A Peak-Flow-hoz csatolt grafikon szerint 480-500-as kilégzést kellene produkálnom. A 410-as érték hogyan viszonyul ehhez? Ez jelenthet hörgőszűkületet?

Köszönettel: Tusi


Kedves Tusi!

Nézzük sorban a kérdéseket. Az asztmát és a krónikus bronchitist elsősorban légzésfunkciós vizsgálatokkal lehet elkülöníteni. A beadott inhalációs hörgtágító hatására asztmában a légzésfunkció sokat javul, esetleg normalizálódik, míg a krónikus bronchitisnél sokkal kisebb a javulás.
Nincs tapasztalatom az említett kezeléssel kapcsolatban, de kételyeim azért vannak.
Ha az inhalatív szerek megfelelően be vannak állítva, egy idő után lehet az adagot csökkenteni, és az a cél, hogy minél kisebb gyógyszeradag mellett egyensúlyban lehessen tartani a beteget. Az asztma nem gyógyítható, viszont jól kezelhető, és a jól beállított gyógyszereléssel teljesen tünetmentesíthető.
A csökkent Peak-Flow-érték utalhat hörgőszűkületre, de ez csak nagy vonalakban tájékoztató értékű, az igazán lényeges vizsgálat a komplett légzésfunkció.

védőoltás  2009. november 18. 21:58   #407 

Tisztelt Doktornő!

Férjemnek azonosíthatatlan allergiája van, kb. 20 éve szed folyamatosan antihisztamint. Emellett enyhe asztmája is van, amely minimális gyógyszerrel jól karbantartott.

A 28 éves fiamnak gyerekkorában asztmatikus hörghurutja volt, melyet 9 éves korára "kinőtt", idén tavasszal viszont kitört rajta a parlagfű allergia.

Szeretném megkérdezni, hogy nekik ajánlott-e az influenza elleni védőoltás?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel

Horváth Csilla


Kedves Csilla!

Férjének az asztmája miatt igen, a fiának nem feltétlenül, mivel az asztmája megszűnt és csak szezonális allergiája van, így gyakorlatilag teljesen egészségesnek számít, így a szövődményekre nincs fokozott rizkótényezője.

idült bronchitis  2009. november 16. 13:02   #406 

Tisztelt doktornő.
30 éves nem dohányzó férfi vagyok,soha nem dohányoztam,a munkám sem olyan ami irritálná a légutakat,és a lakóhelyem is zöld övezetben fekszik,viszont már régóta küzdök idült hörghuruttal,a tüdőgondozóban egyszerű kevert bronchitist állapítottak meg,a légzésfunkció nem volt kóros,és a vérgáz sem.Köhögni nem köhögök,viszont évek óta állandó a köpetürítésem,hol kisebb,hol nagyobb intenzitással,ami engem nagyon zavar.Lehetséges hogy copd-s vagyok?
Köszönettel:Imre


Kedves Imre!

A leírtak alapján nem gondolnám, hogy COPD-s, mivel erre semmiféle rizikófaktora nincs, - hacsak genetikai nem lehet- illetve a leletei is normálisak. Lehet, hogy a légutak egy kicsit "túlreagálnak" az őket érő ingerekre, emiatt van a sok köpet. Inkább allergia és asztma irányában gondolkodnék.

kérdés  2009. november 15. 23:45   #405 

jonapot kivánok tisztelt doktornö azzal a kérésel fordulok önhöz
hogy sajnos orvosrol orvosra járok mert az orvosok azt monják hogy a hörgök
anyira bevannak gyuladva hogy nem tudnak segiteni nagyon elvagyok keseredvel
mivel itvan kétpici hároméves ikergyermekem kérem önt legyenszives
válaszolni ténleg nincs már reményem a felgyogyulásra vagy hova tudnák fordulni
elöre is köszönöm maradok tisztelettel egy agodo édesanya


kedves Édesanya!

Mivel betegségéről semmi érdemi információt nem adott-milyen panaszai vannak, mik a leletei, mióta beteg stb-így nem tudok a kérdésére válaszolni, mert fogalmam sincs, mi baja. Kérem, írjon egy kicsit többet a betegségéről!

tüdőgyulladás?  2009. november 15. 23:41   #404 

Tisztelt Doktor Nő!
Megáztam és fáj a bal mellkasom.A háziorvosom elküldött mellkas röntgenre.Az első eredménye a következő volt:A bal hilus alsó pólusánál 2cm nagyságú területen köteges légtartalom csökkenés van,mely infiltratumnak megfelelhet.A jobb tüdő tiszta.A szív normális.
Rá egy hétre újból elkellet mennem annak ez eredménye:
A bal oldali árnyék valamelyest lazább szerkezetű lett,de kiterjedése nem változott.Szívlelet normális.Legközelebb négy hét múlva kell mennem röntgenre. Szeretném tudni ön szerint mi lehet a probléma,Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Valószínűleg tüdőgyulladása van. A mellkas-röntgen javulást mutat, azonban a teljes felszívódás hetekig eltarthat, ezért kell 4 hét múlva is kontrollra menni. Ha akkor sem lesz számottevő változás, további vizsgálatok, pl. CT szükségesek.

Gizi42  2009. november 15. 23:38   #403 

Tisztelt Doktornő!

Lányomnál tavaly októberben tüdő szarcoidosist diagnosztizáltak. Mivel a kezelésére szteroidokat javasoltak Ő ezt nem kérte. A féléves ellenőrzésen már túl vagyunk és a vizsgálatok, tüdőröntgen, CT, negatívak lettek. AZ elmúlt pár hétben viszont időszakosan mellkas nyomása és heves szívdobogása van, ami elég hosszú ideig tart. Lehet, hogy köze van a betegséghez, vagy a szívvel van probléma? Az viszont igaz mióta a betegség fenn áll állandóan magát figyeli, elég stresszes életmódot folytat, a napját üléssel tölti ami viszont a munkájának tudható be. Kialakulhatott nála egyfajta stressz ami ezt a tünetet okozza? A diagnosztizálás előtt minden belgyógyászati vizsgálaton átesett, és ott nem találtak semmi rendellenességet. Szeretném a véleményét kérni az influenzával kapcsolatban is. Mit tanácsol az ilyen fajta betegségnél a beoltással. Szükséges vagy nem? Mindenesetre nagyon aggódom.
Előre is köszönöm a válaszát.

Gizella


Kedves Gizella!

Leveléből nem derül ki, mi alapján diagnosztizálták lányánál a sarcoidosist. volt szövettani vizsgálat is, vagy csak röntgen? Szövettan nélkül valószínűleg nem állja meg a helyét a diagnosis, mivel most minden lelet negatív. Ha szövettan is volt, akkor valószínűleg a betegség spontán javult, amire enyhébb formáknál jó esély van. Mivel most a leletek negatívak, a panaszok valószínűleg nem a sarcoidosissal függnek össze, más tüdőbetegsége-pl. asztmája- azonban lehet, tehát mindenképpen szükség lenne egy tüdőgyógyászati vizsgálatra. Ezenkívül kardiológiai, belgyógyászati vizsgálat is javasolt. ha mindezek negatívak, akkor rá lehet fogni a panaszokra a pszichés eredetet.
Ha semmilyen szervi baj nem derül ki, akkor nem szükséges az oltást bedatni. Ha azonban van valamilyen krónikus légzőszervi, vagy keringési betegség a háttérben, akkor az oltás megfontolandó.

Köhögés, mellkasi fájdalom  2009. november 15. 23:29   #402 

Tisztelt Dr.nő!

44 éves vagyok, kb. 9 év óta van allergiám a kora tavaszi pollenekre. Ezt általában csak orrspray-kel kezeltem, gyógyszert nem szedtem. Idén tavasszal kezdődő allergiához köhögés is társult, ami mostanáig nem múlt el. Tüdőgyógyászaton végeztek röntgent, légzésfunkciós vizsgálatot. Nem mondták ki egyértelműen, hogy asztmám van, egyébként nem fulladok, sem a be- sem a kilégzés nem nehezített, a vizsgálatok eredményei sem rosszak, otthoni mérés a Peak-Flow-Meterrel legtöbbször 400-420-at mutat. Nem dohányzok, egészséges életmódot élek, étkezés, mozgás, jóga stb.

Az orvos először Alvescot és Ventolint javasolt, ami időnként hatott, időnként nem, igaz az adagokat csökkentettem. Most 5 napja Fostert írt fel 2x2 adagban, de ez erős szívdobogást okozott, ezért 2x1 puffot használok. Változást nem érzek, viszont mintha többet köhögnék és szinte állandó mellkasi szorító? nyomó? érzéseim vannak. Ez utóbbi sem újkeletű, régebb óta érzek a szegycsont környékén valami furcsát. A köhögésem nem száraz, a váladék nem véres, elfolyós, kis mennyiségű, de állandóan van. Nem tudom mit tegyek, hogy ezek a tünetek elmúljanak, és egyáltalán a köhögés mitől van? 3 gyermek édesanyjaként, nem szeretnék egy komolyabb betegség későn felismert áldozata lenni.

Válaszát előre is köszönöm: Tusi


Kedves Tusi!

Az asztmának gyakran első és egyetlen tünete a visszatérő köhögés. Ha az asztmaellenes szerek nem használnak, akkor valószínűleg máshol kell keresni a köhögés okát. Talán érdemes lenne reflux irányában vizsgálódni, esetleg a szívét és a pajzsmirigyét is megnézetni.

oltás  2009. november 15. 23:24   #401 

Tisztelt Doktornő!

A segítségét szeretném kérni, mert tanácstalan vagyok, félek beadatni az oltást az esetleges szövődmények miatt, ugyanakkor abban sem vagyok biztos, hogy le tudnám küzdeni a betegséget.
2008. szeptemberében volt egy tüdőgyulladásom, mandulagyulladással indult és időben el is mentem orvoshoz kaptam antibiotikumot, de hiába szedtem be nem lett jobb a közérzetem. Nagy nehezen elküldtek mellkas röntgenre, aminek az eredménye:
Rekesz sima kontúrú, sinusok szabadok. Jo.-on a szivrekesz szögletében kb 7*3 cm kiterjedésű halvány transparentia csökkenés és gócos kötegezettség látható. A szív balra mérs. nagyobb. Az arota kp. tág.
Vél: pneumonia
2 doboz Tavanic után meggyógyultam (bár míg kiderült a tűdőgyulladás kétféle antibiotikumot szedtem)
Most október közepén megint mandulagyulladás, de a doktornő szerint vírusos eredetű így nem írt gyógyszert, hogy majd hátha leküzdöm. Most sem éreztem sokkal jobban magam két hét után sem, így megint mellkas röntgen, melynek eredménye:
A rekesz sima kontúrú, sinusok szabadok.
Paracardialisan mko. vaskos kötegezettség és kezdődő bronchopneumonias infiltratio látható.
A szív balra mérsékelten nagyobb.
A szívöböl kitöltött.
Most megint Tavanicot (500mg) kaptam és majd hétfőn kell visszamennem kontrollra.
Ajánlatos lenne megkapnom az oltást vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm!
Tünde


Kedves Tünde!

Valószínűleg Önnek valamilyen okból le van gyengülve az immunrendszere, és emiatt hajlamos a tüdőgyulladásra is.
Gondolom, a H1N1 elleni oltásra gondolt. Az Ön esetében érdemes lenne az oltást megkapni, mert ilyen legyengült állapotban nagyobb az esélye rá, hogy szövődménnyel jár a betegség. Ha mégsem vállalja az oltást, mindenképpen javaslom immunerősítők szedését. (Bronchovaxom, Multitabs Immuno, Rybomunyl--ezek kifejezetten a légúti szövődmények megelőzésére nagyon jók)

előző oldal  19 20 21  22 23  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Allergia témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!