orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Unger Erika Ivett

Dr. Unger Erika Ivett válaszol

Dr. Unger Erika Ivett

orvosi rehabilitáció (tüdőgyógyászat) szakorvosa, tüdőgyógyász szakorvos, allergológus szakorvos

légúti bőr- táplálékallergiák, immunológia

előző oldal  28 29 30  31 32  következő oldal
ANNA  2010. január 21. 13:28   #600 

TISZTELT DOKTORNO!!EGY HONAPJA TUDOGYULLADASOM VOLT.EGY HETIG ANTIBIOTIKUM INJEKCIOT EGY HETIG GYOGYSZERES KEZELEST KAPTAM.UTANA VOLTAM TUDORONTGENEN AZ ORVOS AZT MONDTA HOGY NINCS GYULLADAS MEGGYOGYULTAM.AZ A PROBLEMAM HOGY AZOTA IS MINDEN NAP HATFAJASOM VAN AMI NAGYON IDEGESIT MERT A TUDOGYULLADAS ELOTT IS SOKAIG ILYEN FAJAST EREZTEM.VAJON MITOL LEHET EZ A HATFAJAS?LEHET IDEGALAPON IS?MERT A BETEGSEG AZ IDEGEIMET IS NAGYON MEGVISELTE.NAGYON FELEK HOGY NEHOGY MEGIN TUDOGYULLADASOM LEGYEN MERT MINDEN ESTE 37 37,1 FOKOS HOEMELKEDESEM VAN.VAJON MI LEHET A BAJOM?VALASZAT ELORE IS NAGYON KOSZONOM!!


Kedves Anna!

Egy súlyos tüdőgyulladás még hetek múlva is okozhat panaszokat, főleg, ha a mellhártya is gyulladt volt. Ha a röntgenen nem látszik a gyulladás, akkor valószínűleg meg is gyógyult, és a fájdalom és a hőemelkedés is el fog múlni. Ha kétségei vannak,vagy a mellkas-röntgen nem teljesen negatív, esetleg egy mellkas-CT pontosabb választ ad a tüdőgyulladásról. Azt javaslom azonban, hogy várjon még egy hónapot, és ha ekkor sem szűnnek meg a panaszok, keresse fel ismét orvosát.

Gabi  2010. január 21. 13:24   #599 

Tisztelt Doktor nő!Érdeklődni szeretnék Anyukám állapotáról!Már nagyon régóta fály a háta,a válla,a lapockálya,és ez a fálydalom kihat már a kezére is,és azt mondja egészen lehúzódik neki a fálydalom a farcsontjáig!Jobb oldalt érzi mindig a fálydalmat,igy a jobboldali karját is fájlalja!volt hogy csak néha jöttek a fálydalmak,mostmeg már szinte minden nap fály neki!Mit tanácsol,hogy anyukám meggyógyuljon?Hova forduljon orvoshoz?Előre is megköszönöm válaszát!További szép napot kivánok!Gabi


Kedves Gabi!

A leírtak alapján édesanyja fájdalmai valószínűleg mozgásszervi vagy idegi eredetűek, javaslom, hogy reumatológust és/vagy neurológust keressenek fel. Tüdőgyógyászati szempontból esetleg egy mellkas-röntgen elvégzése javasolható.

böbe  2010. január 19. 20:32   #598 

Tisztelt doktorno az ismerösömet beküldték tüdögondozoba a föorvos aszony ismét csinált melkas rtg ent eztirták rá tüdöparenchymában koros elváltozás nincs abal oldali kerek goc nem ábrázolodik az a kérdésem hogy akkor a másik orvos mit látot lehet hogy amikor felburultak abol kifolyolag volt ot még valami


Kedves Böbe!

Lehetséges, hogy volt az ütés következtében pl. egy mellkasfali hematomája az ismerősének, ami mostanra felszívódott. Ha már nem látszik semmi, akkor nagy baj nincs.

Nem tudom mi lehet a bajom!  2010. január 19. 20:30   #597 

Tisztelt Doktornő!
Kb.1 éve volt tüdőgyulladásom,Leflokin-t kaptam rá!Azóta is folyamatosan éreztem fájdalmat a jobb lapockám környékén.2009.május végén voltam tüdőröntgenen:
akkor ezt írták a leleten:
A rekesz éles kontúrú, a lat.sinusok szabadok.A szív nem nagyobb, tiszta tüdő .
Ezek után úgy gondoltam nagy baj nem lehet de a fájdalmam még mindig fent áll.
2010 januárjában elmentem a háziorvoshoz:köhögtem , ritkán sárgás váladék ürült.
Erre Curam 1000 tablettát kaptam meg köptetőszirupot!
Egy hét után szinte semmit nem javult a helyzetem és már a job mellem alá is átsugárzott a fájdalom!ez nem állandó fájdalom(bizonyos időközönként jön elő pl.mozdulatra,mélyebb levegővételre...stb).
Jan 18-án újabbb MRTG-t készítettek:
Mindkét rekeszcontúr lat.sinusában részleges kitapadás van. A jobb hilus alatt néhány intenzívebb köteg van. A felső lebenyek transparensebbek.Cor nem nagyobb , elongált aorta!
Mi lehet a bajom?


Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel egy gyógyulni akaró!!!


Kedves Kérdező!

A röntgen friss gyulladást nem mutat, viszont valamikor nem túl régen lehetett egy tüdő és/vagy mellhártya-gyulladása, ami maradványként letapadást és kötegezettséget okozott. A letapadásokból adódhatnak a panaszai, ami a kellemetlenségen kívül nagyobb problémát nem okoz. Esetleg egy CT pontosabb leírást adhat az elváltozásokról.

aggódó  2010. január 19. 20:25   #596 


Tisztelt Doktornő!

Édesapámat ez év január végén műtik vesekővel. A műtét előtt elküldték mellkasröntgenre, az eredmény kézhezvétele óta folyamatosan aggódik, hogy a tüdejének valamilyen betegsége van. A leletben ez található:
" A tüdők normális légtartalmúak, tiszták. A rekesz éles kontúrú, a szinusok szabadok. Az érrajzolat szabályos. Mk. hilusban egy-két resid, fibroticus köteg látható."
Kérem a Doktornőt legyenszíves a leletről leírni a véleményét.

Köszönettel: Kopácsi-Zöld Rita


Kedves Rita!

Nyugodjanak meg, az édesapja tüdejének semmi baja. A hilusokban leírt kötegezettség régebbi gyulladás maradványa lehet.

Anikó S.O.S.  2010. január 19. 20:23   #595 

Szeretném megtudni, mit jelentenek ezek a kifejezése: empysemás tüdők. Számos residualiskötegezettség, gócárnyék látható főleg a jobb parahilaris és paracard területen. Kérem hogy segítsen megtunom ezeket a dolgokat. Sajnos régóta fulladok, szívinfarktusom volt és álandó háti illeve mellkasi fájdalmam van. Nagyon borzasztó, de ráadásul nem sokat, de dohhányzom. Ha nagy a baj, lehet még ezen segíteni ? Egy aggódó nyagymama. köszönöm mielőbbi öszinte segítségét.


Kedves Anikó!

Ki kellene vizsgálni az elváltozások hátterét. Lehet, hogy semmi egyéb gond nincs, csak a szívbetegségéből adódó dekompenzáció. Az emphysema tüdőtágulatot jelent, egy bizonyos kor felett már mindenkinél előfordul kisebb-nagyobb mértékben.A residuumok korábbi gyulladás jelei, a gócok is lehetenek régi vagy új gyulladás jelei, de akár daganat is. Fontos lenne a röntgenképet összehasonlítani a korábbiakkal, illetve, ha kell, Ct-t csináltatni. A kezelés attól függ, hogy mi okozta a bajt. ezért is fontos lenne a mielőbbi kivizsgálás és kezelés.

tüdőgyulladás???  2010. január 19. 20:17   #594 

Kedves doktornő!

6 éves kislányunk röntgenképe köteges-gócos elváltozást, bronchopneumóniát mutat. Hallgatózásra sem 1 hónappal korábban, sem most nem hallani semmit, láza nincs, jó állapotban van. Allergiás viszont szinte mindenre, amit teszteltek rajta. Ami miatt a kivizsgálást elindítottuk az az, hogy egy kicsit gyorsabban veszi a levegőt, és nagyon ritkán ugatósan köhög a reggeli, éjszakai órákban (úgy 2 hónapja ez a köhögés is megszűnt). A vérvétel eredménye még nincs meg. Aggódom ez nem valami krónikus állapot-e?

Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Ha a kislánya allergiás, hajlamos lehet az asztmára, lehet, hogy emiatt köhög, de az is lehet, hogy semmi komolyabb betegség nem áll a háttérben. A röntgen-elváltozás is lehet a légutak gyulladásának, pl. asztmának a jele, de lehet akár alkatilag is fokozottabb a tüdőrajzolat. Érdemes lenne egy légzésfunkciós vizsgálatot elvégezni, a továbbiakban pedig rendszeresen , mondjuk félévente megvizsgálni a kislányt, hogy vannak-e asztmára utaló tünetei.

Tojásallergia??  2010. január 19. 20:14   #593 

Tisztelt Doktornő!

Évek óta előfordult, hogy elkezdtem viszketni, ilyenkor megjelent egy pici pontocska, ami egyre nőtt (kb. 1 cm átmérőjű volt, vagy néha nagyobb), a viszketés általában 1 óra múlva csökkent, a viszkető pont visszacsökkent picikére, de még pár napig megmaradt és időnként viszketett.
Bőrgyógyásznál voltam, azt mondta, hogy biztos ételallergia figyeljem mit eszek.
Tavaly áprilisban kezdtem el figyelni, és úgy néz ki, hogy tojástól van. Azóta igyekszem minél kevesebb tojásosat enni, és egyre ritkábban is jönnek ezek a viszkető pöttyök.
Az lenne a kérdésem, hogy ez lehet-e valóban tojásallergia tünete? Elképzelhető-e, hogy nem lesznek ennél rosszabb tünetek, vagy a későbbiekben még kijöhet más tojásallergiás tünet?
És még azt szeretném kérdezni, hogy tojásallergia tesztet csak vérvétel után lehet csinálni, vagy vizeletből is kimutatható?
Hogyan lehet tojásallergia tesztet csináltatni, a háziorvos küldhet ilyen vizsgálatra?

Köszönettel: Berni


Kedves Berni!

Az allergia-vizsgálatot vagy vérből, vagy bőrteszttel lehet elvégezni, esetenként mindkettő szükséges, a vizeletvizsgálat erre nem alkalmas. Ha tapaszatalati úton- ételterheléssel-ahogyan ezt már el is végezte, igazolható az allergia nem feltétlenül szükséges más vizsgálat, be kell tartani a diétát. Elképzelhető, nem változik az allergia, sőt diétázás után javulhat is, de nagyobb mennyiségű tojás elfogyasztása után rosszabbodhat.
Háziorvos adhat beutalót allergológiára, ahol elvégzik az allergia-vizsgálatokat.

lúgos víz  2010. január 19. 20:08   #592 

Tisztelt Doktor Úr !

Sokat hallani a lúgosított vízrol és az ezt eloállító berendezésekrol.On szerin valóban jók ezek a berendezések, vagy ez is csak uzlet. Lehet-e az eloállított lúgos víznek egészségkárosító hatása.
Válaszát koszonve maradok tisztelettel : Tamás , volt daganatos beteg


Kedves Tamás!

Bizonyos tapasztalatok azt mutatják, hogy a deutérium-mentes víznek valóban jó hatása van pl. daganatos betegségekben, nekem személy szerint nincs vele tapasztalatom. Egészségkárosító hatása biztosan nincs, jótékony hatásáról ismeretek hiányában nem tudok nyilatkozni.

uh  2010. január 19. 20:05   #591 

kedves drnö
én irtam Önnek,sikerült holnapra elintézni megyek az orrm.ü Ctre is,és maszek alapon meg lesz MR is a fejrol.Ön szerint nem sok ez egy napra ?de ha a fejrol MR készül az jobb mintha CT lenne?


Kedves Kérdező!

Bizonyos dolgok az MR-en jobban látszanak, mint a CT-n, pl. gyulladás vagy régebbi agyvérzés. Majd értesítsen az eredményről!

eosinophilia  2010. január 16. 15:25   #590 

Tisztelt Doktornő!

December közepén voltam tüdőgyógyásznál, aki a mellkasrtg. és a tüneteim alapján (6hete tartó -elsősorban éjszakai- köhögési rohamok, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, 21,9-es eosinophil-szám a vérképemben) tüdőgyulladásra+/-asztmára gyanakodott. Ventolint,Frontint és Alvesco-t írt fel. Nemrég voltam kontrollon. A rtg.-kép semmit nem változott (a jobb hilus-kontúr elmosott) és a tüneteim nem szűntek meg -kivéve, hogy a köhögési roham már nem ébreszt fel- Újabb vérvételen még nem voltam, ugyanis a HR CT-re csak márc.-ra kaptam időpontot. Az orvosom kérdőjelesen ezt írta most a lapomra: eosinophiliás interstitialis tüdőbetegség.
A tüneteim mostanában: köhögési -néha fulladásos- rohamok, légszomjam van, sokszor alig bírok állni egy helyben, mert úgy érzem, megfulladok. Van, hogy köhögésnél vagy nyugodt állapotban -légvételkor- úgy érzem, mintha buborékos lenne a tüdőm (vagy valami van a torkomban) -ilyenkor darabosan veszem a levegőt, fáj a hátam és a mellkasom és kilégzéskor néha még sípoló hang is hallatszik. (ez a köhögés ismeretlen emberek között nagyon kellemetlen tud lenni...) Évekig sportoltam, de most félek, hogy vissza kell vennem ebből az életmódból, mert hamar rosszul leszek. Gyenge és fáradékony vagyok, rengeteget tudnék aludni -pedig nincs lázam-, nehezen tudok másra koncentrálni, minden második gondolatom az, mi lehet velem a baj.
Kérdéseim: mit érdemes tudnom erről az interstitialis betegségről?
Hogyan csökkenthetők a tünetek gyógyszer nélkül? (mert most márciusig nem kaptam újakat.)
Esetleg folytassam az inhalációs spray-kkel?
Mit javasol?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel: egy sportos lány


Kedves Kérdező!

Az eozinophiliának számos oka lehet, az egyik az allergiás eredetű asztma, amely viszont nem okoz röntgenelváltozást. A leírtak alapján lehet, hogy eozinophil interstitialis tüdőgyulladása van, ami azt jelenti, hogy a tüdő kötőszövetében alakul ki a gyulladás.Ennek létezik akut és krónikus fajtája-attól függően, milyen hevesek a tünetek és mennyi ideig tart a betegség. Az oka nem ismert, valószínűleg allergiás esetleg autoimmun eredete van, jelenleg ismert egyetlen kezelése szteroiddal lehetséges, méghozzá tartósan- néhány hónapig-kell szedni a szteroidokat. Az asztmaellenes szerek ilyen esetben hatástalanok. A CT-t mindenképpen jó lenne elvégezni- az Ön esetében szerintem megoldható, hogy sürgősséggel kérjék- ezenkívül jó lenne egy szövettani vagy citológiai mintavétel pl. bronchoscopiával.

tanácstalan  2010. január 16. 15:15   #589 

kedves dr nö
Én irtam Önnek már.elmentem orvoshoz ujra a fejem miatt.irtam hogy az OMÜ rtg negatic lett,.voltam neurologusnál.csinált pár vizsgálatot de azt mondta szerinte ez nem oda tartozik...Ö arra tippel tenziós fájás.(sosem szokott fájni a fejem foleg nem igy )
elmentem egy másik fül orr g hez,ekuldott OMÜ Ct re ,de sajnos idöpont ki tudja mikor lesz,.addig simán megis halhatok.... (nem szertenék ugy járni mint ez a 20 éves fiu aki kb 5 szor volt orvosnál mégsem gondolt senki nála sem semmire ) nekem az van a papiron: sinusitis sphenoidalis ? azt mondta az iköbol okozhat ilyet...

nah,még jobban megrémültem.mert ugy tudom ez simán okozhat akár agyh.gyull is.igen? ha netán csak feb ban lesz idöpont hogy várjak addig ? arrol nemis beszélve hogy a fejem majd szétmegy,nemtudom hogy tudok majd igy dolgozni ,a másik,a frontin amit már nem akartam szedni,muszály lesz ,mert ettol még jobban felidegesittettem magam...
Ön szerint ha az van, az sulyos betegség ?

(nekem egyszer hasonlo tavaly volt,10 napig csak feküdtem,akkor voltam fej MRIn de negativ lett.ott látták volna amugy az Iköbölt vagy nem? az csak OMÜ en látszik?
az elmult de utolag visszagondolva,olyan érzésem volt mint akinek agyvérzése van.) és elég hasonló ez is,persze 1 évre rá,tavaly ilyenkor fájt az ugyanugy...de akkor is azt mondták hogy semmi,mivel a MR neg lett.de akkor Pl senki nem gondolt erre az OMÜ-re.
Köszönöm


Kedves Kérdező!

Ahogy írtam, mindenképpen meg kellene várni a CT-vizsgálatot, mert ezzel ki lehet zárni az orrmelléküreg-gyulladást, és akkor tovább kell vizsgálódni, más irányban. Esetleg ki lehetne egészíteni az arcüreg-CT-t koponya CT-vel, és akkor a koponyaűri folyamatokról is információt lehetne kapni. Az agyvérzés egyébként más tünetekkel is jár, és az elmúlt egy évben annak lett volna már következménye. Nem kizárt, hogy van valamilyen agyi érszűkülete, ami miatt lehetnek átmeneti agyi keringészavarai, ezt is tisztázhatja esetleg a CT.
Az MR-en látszik az iköböl, de a gyulladás igazán CT-vel mutatható ki. A krónikus gyulladás nem okoz agyhártyagyulladást, ennek a veszélye a gennyes, hirtelen kialakuló orrmelléküreg-gyulladásoknál áll fenn.
Érdemes lenne esetleg a nyaki ereit is megvizsgáltatni ultrahanggal, mert lehet, hogy ott van érszűkület.

segitség  2010. január 16. 15:05   #588 

tisztelt doktornö megint énvagyok tegnap már irtam önek az a 9mm -es goc lehet baleset következménye mert párhete fel borultak autoval és bajlehet belöle elöre is köszönöm válaszát


Kedves Kérdező!

Igen, lehet a baleset következménye, lehet pl. egy hematóma, de tüdőembólia jele is, továbbra is az a véleményem, hogy mindenképpen ki kell vizsgálni.



jég  2010. január 16. 15:02   #587 

kedves drnö
Én irtam Önnek ,voltam az Orrmellékü rtgenen ma lett meg az eredmény,az OMÜ-k légtartóak. akkor ez jó?a fö paabsz a fejfájás már egy ideje,mert az is szóba jött h netán homlok ü gy van...akkor nem?a rtg az pontos ???


ha most az ember neurologushoz fordul és elküldi akár MRI re,(már voltam pár éve ) de az is negativ lett akkor elvileg mégis mitol fájhat a fej?




Kedves Kérdező!

Az orrmelléküreg-röntgen egyáltalán nem informatív, a CT eredménye adhat pontos információt. Ha ez is negatív, tehát a melléküregek légtartók, akkor más oka lehet a fejfájásnak. Pl. neurológiai, mozgásszervi, belgyógyászati stb.

Allergia vagy más?  2010. január 16. 14:59   #586 

Tisztelt Doktornő!

Azért keresem meg Önt levelemmel,mert sajnos már hónapok óta küzdök, és nem találok megoldást a problémámra.
Gyerekkoromomban többször volt középfültő gyulladásom,arc-és homloküreggyulladásom is, ezért gyakran használtam orrcseppeket is.
Szerencsére, ezek a panaszok 14 éves korom után megszűntek, és a megfázások alkalmával elegendőnek bizonyolt az orrcsepp használata.
Most 27 éves vagyok, és a néhány hónapja kezdődött, hogy (mikor bekapcsolták a központi fűtést) arra az időszakra teszem a jelenlegi problémáim kezdetét.
Mikor lefeküdtem, és oldalra fordultam, eldugult az orrom.Amelyik oldalra, az az orrlyukam dugult el.Ez még önmagában nem is lett volna probléma,de zavart.
Elkezdtem orrcseppeket használni.Otrivin, Vibrocil,homeopátis szerek,Sterimar tengervizes oldat.Ezek megoldást nyújtottak egy ideig,de nem akartam állandóan orrcseppeket használni,a leghatékonyabb a Vibrocil volt.
Körülbelül december közepén megfáztam és onnantól kezdve nem csak éjjel, hanem állandóan eldugult az orrom. A jobb orrlyukam.Aztán felváltva dugul el az orrom.
A nátha miatt mégtöbb orrcseppet használtam, amitől erősen kiszáradt az orrom belül.
Lemetem a körzeti orvoshoz és mindenféle vizsgálat nélkül, (csupán belenézett az orromba), megállapította,hogy allergia.Felírt egy gyógyszert, amit szedtem, de nem volt hatása.
Aztán felírta a Nasonex orrcseppet is, aminek szintén nem éreztem a pozitív hatását.
Ezek után elmentem egy másik fül-orr-gégészhez, és további vizsgálatokra küldtek.A röntgen kimutatta, hogy orrssövényferülésem van, de arcüreggyulladásom nincs.
Allergia vizsgálatot is csináltak.Pozitív lett: a por, poratka,vegyes pázsitfűkeverék, rozs,lándzsásutifű is.
A diagnózis,hogy az allergia a fő kiváltó oka az orrdugulásnak, és az orrnyálkahártya-, illetve fülkürtgyulladásom is van.
Szedem az allergiagyógyszert és az orrcseppet is használom, javultak a tüneteim ugyan, de még mindig a Vibrocil orrcsepp nyújt megoldást az orrdugulásomra ideig-óráig.
Tisztában vagyok avval, hogy káros hatást értem el az orrcseppek rendszeres használatával.
Magán fül-orr-gégészt is felkerestem és endoszkoppal is megvizsgált, és a rendszeres orrcsepp használata miatt kóros nyálkahártya megnagyobbodásom és kiszáradásom is lett.Megerősítette, hogy valószínüleg nem az orrsövényferdülés, hanem az allergia okozza a panaszaimat, és javaslatára hosszan tartó antibiotikumos kezelést kaptam.Kaptam Cordastop orcseppet is, de mikor bekenem az orromat belül vele, méginkább eldugul.
A Telfast gyógyszer napi egyszeri használata javasolt.Én napi kettőt veszek be,és szerintem az hatásos.lefekvéskor és ébredés után.Ez sok?Meddig lehet szedni a Telfast gyógyszert?Van mellékhatása?
Még mindig úgy érzem, hogy nem nyújt kellő megoldást a problémáimra ez a kezelés, és végleges megoldást keresek továbbra is.
Mivel eddig is az orrsövényferüléssel éltem, nem szeretnék kés alá feküdni.Annál is inkább, mert utánna olvastam az orrsövény műtétnek is.
Sajnos hajlamos vagyok a depresszióra, és mivel nem kapok levegőt, ezért "meg akarok fulladni" éjjelente, és nem tudok aludni sem.
A segítségét, és a szaktanácsát kérném a tüneteim végleges megoldására! Milyen kezeléseket javasolna?!
Várom szíves tájékoztatását a lehetőségekről, és a segítségét gyógyulásban!

További szép Napot Kívánok Önnek!


Kedves Kérdező!

Az orrcseppek hosszantartó használata egy idő után pontosan a kívánt hatás ellenkezőjét váltja ki, vagyis az orrnyálkahártya-megvastagodását, ahogyan ezt már a fül-orr-gégész kolléga is megerősítette. Ezen orrcseppek használata hosszú távon nemcsak nem javasolt, hanem káros. A Nasonex nagyon jó az allergiás panaszokra és az orrnyálkahártya-duzzanatot is csökkenti, de nem azonnal hat, hanem néhány nap, inkább 1-2 hét szükséges az optimális hatás eléréséhez. Ennek az időszaknak az áthidalására esetleg néhány napig szteroid tablettát lehet szedni. Az antihisztaminok- így a Telfast- napi adagja is egy tabletta, súlyos esetben azonban lehet 2x1-et is szedni, különösebb mellékhatás nélkül. Lehet tartósan szedni akár éveken keresztül, azonban néhány évente valószínűleg szükség van az antihisztamin cseréjére, mert van bizonyos mértékű hozzászokás.Egyébként valószínűleg Önnek nem a Telfast a legmegfelelőbb gyógyszer, kérje meg orvosát, írjon Önnek másik antihisztamint, amelyből elég a napi 1 adag is.
Az orrsövényferdülés hozzájárulhat a tünetekhez, de valószínűleg a fő ok az allergia, így a műtét nem lehet megoldás a problémájára.
A gyógyszeres kezelés mellett javaslom még a lakás atkátlanítását, amely önmagában is jelentősen csökkenti a tüneteket.

segitség  2010. január 16. 14:46   #585 

Tisztelt Doktornö szeretném megkérdezni egyik ismerösöm fél évente jár vizsgálatra a szivével ésa mostani Mellkas rtg-n ezt irták szivárnyék norm. nagys.,bal rekesz felett 9mm. átm. gocot irtakle köszönöm válaszát Böbe


Kedves Böbe!

A leírt góc sok minden lehet,-pl. gyulladás, daganat- további vizsgálatok szükségesek a pontos meghatározásához, először is mellkas-CT, majd ezután, ha szükséges, szövettani vizsgálat.

mellhártyagyulladás  2010. január 10. 23:17   #584 

Tisztelt Főorvos Nő!

El lehet kapni a mellhártyagyulladást?


Kedves Kérdező!

Attól függ, milyen eredetű. ha TBC, vagy egyéb baktérium okozza, akkor igen, ha nem bakteriális vagy vírusos eredetű, akkor nem.

Tüdőgyulladás?  2010. január 10. 23:16   #583 

Kedves Doktornő,

a mellkasröntgen eredményem a következő:
a bal hilus szélesebbnek látszik, alsó pólusnál kötegesebb a rajzolat.
Centralis pneumonia? Egyéb?

Azt tudom hogy a pneumonia tüdőgyulladást jelent, de nekem se lázam nem volt és nem is köhögök, csak hátfájással mentem orvoshoz.

Ha nem tüdőgyulladás, akkor mire gondolnak még az egyéb alatt?

Válaszát előre is köszönöm.

M.



Kedves M!

Az egyébbe sok minden belefér, ezért nem is sorolták fel. Gyakorlatilag bármi lehet, ami a tüdőben röntgen-elváltozást okoz. Lehet, hogy lábon kihordott egy tüdőgyulladást, ennek a maradványa látszik- nem feltétlenül kell, hogy lázzal járjon-, lehet megnagyobbodott nyirokcsomó, fokozott kötőszövetes átalakulás (fibrosis) Célszerű lenne egy CT-t elvégezni, amelyen pontosabban látszik az elváltozás.

aggódó  2010. január 10. 23:11   #582 

kedves dr nö
voltam orvosnál és véletlenül mondta (tudögy )hogy szerinte homlok vagy arcüreg gy. van.ez érdekes mert semmilyen föbb tünetem nincs, az igaz h az orrom pl mindig be van dugulva de allergiás is vagyok ezért gondolom nehezen össuekeverhetö.
viszont ami feltünt pl ma is elkezdett nagyon fájni a fejem de csak a fejtetön olyan nyomás érzékenység egyszer tavaly is éreztem már ilyet akkor kegyetlen volt,voltam Ctn semmi de pl homlok stb re nem gyanakodtak.én viszont olvasgattam hogy az erös fejfájás az pl pont lehet homlok ü gy is ....vagy iköböl? az nemtudom mi.
Ön szerint ez ha már kronikus mert fájt karácsonykor is mennyire sulyos ?hova kell mennem? fül orr gége ? rtg kell csinálni?
biztos hogy nem sima fejfájás mert sosem szokott,frontot sem érzem meg-
de kicsit aggodok,a homlok ü gy.nem mehet feljebb és okozhat akár agyh .gy is ????

köszönöm


Kedves Kérdező!

A fejfájásnak lehet az oka bármilyen orrmelléküreg- ( arcüreg vagy homloküreg) gyulladás. A krónikus gyulladásoknak gyakran nincs tünete, vagy csak nagyon enyhe, amire többnyire oda sem figyel a beteg. A gyakori nátha vagy orrdugulás is lehet az egyik jel. Az allergiát is gyakran kíséri krónikus arcüreg-gyulladás, és orrpolipok. Ha felmerült a gyanú, a legjobb, ha felkeres egy fül-orr-gégészt, valószínűleg egy ismételt CT is kell, mert a röntgen az orr-melléküreg-gyulladásokat nem mutatja ki. Krónikus gyulladások agyhártya-gyulladást nem okoznak, de a tünetek súlyosbodását megelőzendő érdemes kivizsgálni és kezelni.

cica  2010. január 10. 23:03   #581 

Tisztelt Doktor nő!
37éves nő vagyok egyre többet dohányzom.Munka nélküli lettem egyre több stresz ér tudom ezek kifogások.Nem tudom hogy szokjak le vagy csak csökkenteni tudnám már az is jó lenne de már kb 1,5doboznál tartok...Kérem ha tud segítsen nekem.Nikotinos rágógumit próbáltam az sajnos nem segített.
Előre is köszönöm a válaszát


Kedves Kérdező!

Létezik egy új, a nikotintartalmú segédeszközöktől lényegesen különböző és azoknál hatékonyabb tabletta, a neve Champix. Ennek az a lényege, hogy a nikotinreceptorokhoz kötődik, és fenntartja a nikotin által kiváltott kellemes érzést, ugyanakkor, ha rágyújt, a dohányzás semmilyen örömet nem fog okozni, mert a receptorok már foglaltak. Nagyon hatásos főként erős dohányosoknál, és könnyű a leszokás. fontos, hogy egy 3 hónapos kúrát végig kell csinálni, akkor is, ha közben már úgy érzi, hogy nincs rá tovább szüksége. Tüdőgyógyász és háziorvos is felírhatja.

előző oldal  28 29 30  31 32  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Allergia témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!