orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Unger Erika Ivett

Dr. Unger Erika Ivett válaszol

Dr. Unger Erika Ivett

orvosi rehabilitáció (tüdőgyógyászat) szakorvosa, tüdőgyógyász szakorvos, allergológus szakorvos

légúti bőr- táplálékallergiák, immunológia

előző oldal  40 41 42  43 44  következő oldal
"kissejtes tüdőrák"  2010. május 19. 19:19   #840 

Kedves doktor nő!

Egy ismerősömnek (67 éves férfi)2009.jún.-ban előrehaladott kissejtes tüdőrákot
diagnosztizáltak. Akkor azt mondták, hogy kezelés nélkül 4 hónapja
van hátra. Kemoterápiát kezdtek, Avemar-t szed, CT-vel ellenőrzik.
Kb. 1 hónapja tüdőgyulladás lépett fel. Ez már az egyik figyelmeztető jel lenne? Egyéb panasza nincs, nem fogy, talán még jobb az étvágya is,
nem köhög, nincs köpete, stb.
Mennyi a túlélési esély? Mikor és milyen áttétet adhat?
Miért nincsenek tünetek, állapotrosszabbodás?
Lehet, hogy téves a diagnózis? -:

Meddig adják a kemoth.-át?
Ismétlődhet a tüdőgyulladás?
Az AVEMAR mennyire hatásos?
Úgy hallottam ez csak az állapotot teszi elviselhetőbbé?
Magára a rákra "nincs" hatással?

Várom mielőbbi válaszát, tanácsát.

Köszönettel: Török Andrea


Kedves Andrea!

Általában az előrehaladott tüdőráknak vannak tünetei, fogyás, nehézlégzés, fájdalom. A tüdőgyulladás lehet a legyengült immunrendszer következménye, de lehet a daganat növekedésének a jele is. A kemoterápia általában 6 hónapig tart, havonta adunk egy kezelést. indokolt esetben, illetve a daganat kiújulásakor többet is lehet adni. Az Avemar valóban elviselhetőbbé teszi a kezeléseket, emellett a daganatnövekedést is gátolhatja.
A kissejtes tüdőrák a legrosszabb indulatú tüdődaganat, mivel nagyon korán ad áttétet, viszont nagyon jól reagál a kemoterápiára és a sugárra is, de a kezelés abbahagyása után nagyon hamar kiújul, tehát a túlélsi esély nem túl jó.

Aggódom  2010. május 19. 19:14   #839 

Kedves Doktornő.
60 éves nő vagyok. Gyerekkoromban TBC-s voltam. Ez év ápr.29-én magas láz jelentkezett.... előtte erős hidegrázásom volt. Körzeti orvosomtól kaptam antibiotikumot, köhögésre gyógyszert. Virusra gyanakodott. Azóta 4-5 naponta hőemelkedésem van, ami erős hidegrázással jelentkezik. 2 napig tart.... addig nagyon gyenge vagyok, lábaim alig tartanak meg. Ma volt mellkas rtg. A lelet a következő:Sima kontúrú rekeszek, a sinusok szabadok. Jobb oldalon a hilusból a lat. mellkasfal felé húzódó kisujjnyi vaskosabb kötegek ábrázolódnak, végükön mogyorónyi halvány lágyrész képlet van. A basisokon felszaporodott peribronchiális rajzolat látható. T.gondozóba lettem utalva.... de addig is szeretném tudni, hogy mi lehet a gond. Lehetséges hogy daganatom van és hogy lehet-e fertőző ?/11 hónapos iker unokáim vannak/. Nagyon aggódom.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Mária.


Kedves Mária!

Így, leírás alapján bármi lehet az elváltozás, a tünetei alapján én elsősorban valamilyen bakteriális fertőzésre, gyulladásra, esetleg tályogra gondolnék, de sajnos nem zárható ki a TBC, illetve a daganat sem. valószínűleg egy mellkas-CT közelebb visz a megoldáshoz, illetve, ha szükséges, szövettani mintavétel is kell.

Vért köpök de nem köhögök  2010. május 17. 22:14   #838 

Jó napot!

32 éves 3 gyermekes anya vagyok,3 éve pajzsmirigy problémáim vannak.Ugyanúgy 3 éve köptem először véres nyálat.Elmentem orvoshoz,azt mondták biztos az inam vérzett.Azóta havonta 1-2 alkalommal csak úgy érzem a vér ízét a számban.Köpök egy fehér papír zsebkendőre és ott a véres nyál.Most voltam gyomor tükrözésen nem találtak semmit.Gégészeten se találtak semmit,sima szív és tüdő röntgenen is voltam ott se találtak semmit.Vérvételen is voltam,de most CT-re akarnak küldeni.Megkérdeztem a doktor. Nőt hogy daganat lehet-e azt mondta szerinte nem de mindent ki kell zárni.Nem fogytam sőt híztam mert hormon gyógyszert szedtem a pajzsmirigyemre.Most küldenek izotóp vizsgálatra,nem tudom hogy a tüdom lehet-e vagy a pajzsmirigyem!

Előre is köszönöm!
Kovácsné


Kedves Kovácsné!

A pajzsmirigybetegségétől biztos nem köp vért. Nem tartom valószínűnek a tüdőbetegséget sem, de helyesen mondta a kolléganő, mindent ki kell zárni. Gyakran nem is derül ki a vérköpés oka, viszont komolyan kell venni, és alaposan kivizsgálni..

Erika  2010. május 17. 22:11   #837 

Tisztelt Főorvos Nő!
Coronaria Ct-m volt és hála az égnek minden eredmény negatív,szinte már túl jó.Egy valamit találtak de az nem a szív hanem a tüdő.A leleten a következő állt:Meszes pulmonalis micronodulus.Ez mit jelent mert én nagyon megijedtem,daganatom van? .Előre is nagyon köszönöm a válaszát.Hálás szívvel:Erika


Kedves Erika!

Nyugodjon meg nincs tüdődaganata. Valamilyen régi gyulladás elmeszesedett maradványa látszik a tüdőben, semmi teendő nincs vele.

TBC  2010. május 17. 22:10   #836 

Tisztelt Doktornő!

Édesapám 60 éves. 2000-ben diagnosztizáltak nála COPD-t. Valamint TBC-t. Azóta volt 2 tüdőműtéte 2000-ben és 2006-ban, mindkét alkalommal TBC-s gócot távolítottak el a tüdejéből. Azóta rendszeresen járt szűrésre, kontrollra. Tavaly szeptemberben elkezdett romlani a légzése, köhögött. Megállapították nála újra a TBC-t, a bal tüdőben. Novemberben egy hónapra elküldték szanatóriumba, ahol igazából semmit nem javult a helyzet. Hazatérvén suralt, pyraznamide-t és ryfazid-et írt fel neki a doktornő. Sajnos azóta is romlott a helyzet, levegőt már nehezen kap, ereje nincs. A doktornő abbahagyatta vele a 6 hónapig szedett, az előzőekben említett gyógyszereket. Úgy tudom, hogy ezek a gyógyszerek az elsővonalbeli tbc-s gyógyszerek, tehát vannak még lehetőségek, amiket nem tudom miért nem próbál adni a kezelőorvosa. A levett köpetmintákról nem kaptunk eredményt, pedig már novemberben elküldték tenyészetre. Most már kb. 1 hónapja ismét kértek köpetmintát, de még erről sem tudunk eredményt.
Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani egy szakorvost, aki TBC-re specializálódott, és esetleg el tudnák hozzá menni, vagy kihez tudnánk fordulni?
Köszönöm szépen a válaszát:
Barányi Katalin


Kedevs Katalin!

Nem írta meg, hogy melyik környéken keres orvost. Budapesten a SE Tüdőklinikán és az Országos Korányi Intézetben kezelnek sok TBC-s beteget, ott több kolléga is foglalkozik a TBC-vel. Biztos, hogy az édesapjának TBC-je van, és nem lehet esetleg daganata?

mesothelioma  2010. május 12. 22:37   #835 

Tisztelt Doktornő!
Férjem mellüri folyadékkal került kórházba, a cytologiai vizsgálat és a szövettan mesotheliomát mutatott ki. sajnos a főorvosasszony semmivel nem biztatott bennünket. Mi azért küzdünk és bizunk. minden létező vitamint, flavogenidet, és ki tudja még mit eszünk és iszunk. /pl culevit stb./ Most voltunka 3. kemon és sajnos vért is kellett kapnia, mert a vérképe nem lett jó. Szinte net függő lettem, de egyetlen helyen se találok olyan beteget aki gyógyulásról számolna be. Tényleg nem tudjuk megmenteni? Még csak 56 éves Kérem segitsen.

Tisztelettel Pné


Kedves Pné!

Sajnos, én sem tudok semmi bíztatót írni. A mesothelioma az egyik legrosszabb indulatú daganatfajta, amely gyakran ad áttétet, és nagyon rosszul reagál a kezelésre is.Sajnos, én sem ismerek olyat, aki meggyógyult. A kemo egy ideig jó hatású, gátolja a gyors daganatnövekedést, meghosszabítja az életet, de nem gyógyít.A vitaminok és antioxidánsok is sokat segíthetnek az általános állapot javításában. Nagyon sajnálom, hogy nem tudok semmi jót mondani.

légzés  2010. május 11. 22:43   #834 

Kedves doktornő!

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy nehezen kapok levegőt. 20 éves fiatal lány vagyok, soha semmilyen komolyabb betegségben nem szenvedtem! Mélyebb belégzésnél sokszor úgy érzem nem telik meg teljesen a tüdőm levegővel, így egymás után többet is kell sóhajtanom, majd végül ásítozni kezdek. A sóhajtozás addig tart, amíg végre egy belégzésnél úgy érzem megtelik a tüdőm levegővel, aztán 1-2 perc elteltével kezdődik minden előröl. Ez úgy két hetente jelentkezik 2-3 napra, ilyenkor ezzel fekszek, ezzel kelek. Éjszaka nyugodtan alszom, nappal viszont sokszor fulladás érzetem van, ezért elég ijesztő. Az utóbbi 2 hétben ez egyre gyakrabban jelentkezik, illetve azt is megfigyeltem, hogy sokáig egy helyben ülés, fekvés után az orromon nem kapok levegőt. Nem dugul be, kifújni nincs mint, inkább mintha duzzadt lenne belülről. Lehet ez valamilyen szervi probléma vagy inkább pszichés? Ön mit tanácsol érdemes ezzel orvoshoz fordulni?

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A leírtak alapján inkább pszichésnek gondolom a problémáját, de ezt csak akkor lehet kimondani, ha a szervi eredetet már kizártuk. Lehet asztmája, allergiája, vagy krónikus arcüreg-gyulladása is, bármelyik okozhat az Önéhez hasonló tüneteket. keressen fel egy tüdőgyógyászt, és, ha minden vizsgálat negatív, akkor nagy valószínűséggel pszichések a panaszok.

Rozika  2010. május 11. 22:39   #833 

Asztmas vagyok.Betegsegemet tobb ketoldali tudogyulladas elozte meg .5 honapos koromban volt az elso tudogyulladasom ami 5 eves koromig kisert, evente ketszer tavasszal es osszel.Ezt gyakori horgo es leguti gyullads kovette. 7 eves koromban asztmaval diagnosztikaltak. Egyre tobb dologra lettem allergias es sajnos a szamuk egyre no.A tudogyulladas is meg el-elkapott.Eletem soran 14 alkalommal voltam tudogyulladasban.Minden evben tavasszal es osszel sulyos legutigyulladast kapok. Most mar mivel 62 eves vagyok ezekhez a virusos leguti fertozesekhez grippes lazas allapot, altalanos rosszullet tarsul.Egyik asztmas roham a masikat eri.Bronho-Waxom oltokapszulakat szedtem es megis lebetegedtem. 3-4 het is beletelik amig felgyogyulok.Felek , mivel ezek a virusos fertozesek mind sulyosabbak.Szeretnem tudni ha mas hatekonyabb oltas letezik-e a leguti gyulladasok, virusos fertozesek ellen? Letezik-e a tudogyullads ellen oltas? A Bronho-Waxom ved-e a tudogyulladast okozo bacilus ellen is? Tavassal, jelenleg egesz majus vegeig junius elejeig az orrfolyas es a konnyezes kinoz de ez a legkevesebb.Van orrspreyem,szemcseppem.Az asztmas kriziseket Ventolin sprayvel vagy sziruppal oldom. A megelozom Seretide discus spray. es Aerus allergia elleni tablettat szedek.kerem nagyon szepen ha valami mas hatekonnyabb gyogyszer letezik Magyarorszagon tudasson engem, atmennenk, hogy megvasaroljuk.Nyaron junius 10.-tol egesz szeptember vegeig kitunoen erzem magam.Az ismert allergenektol ovakodok.Allergias vagyok gyogyszerekre es egyes elelmiszerekre is es minden eros vegyszer ,virag vagy parfum illatra is. na de tovabb nem tartom fenn Ont kerem kedves Dr. No valamilyen jotanaccsal segitsen megkonnyiteni egyuttelesemet az asztmaval.Baj az,hogy szivpillentyu elegtelensegem is van,magas vernyomasom es a nehez legzestol pedig neha ritmuszavarom ....ezen a telen olyan sulyosan beteg voltam,hogy egy hajszalon mult ,hogy az eletem megmaradt.A vernyomasom lezuhant 90/60 -ra Ajulasi erzeseim voltak.Meg van egy problema. A vernyomas ellen a tertensif mellett szedek naponta 1 tabletta Betalok-ot is ami az asztmasoknak nem javasolt. A kardiologus sajnos amit ehelyett adott attol sulyos kiutest es viszketegseget kaptam ugy,hogy Hidrokortizont inekciot kellett kapjak.Kerem a Dr. Not ne haragudjon ram, hogy ilyen sokat irtam.A kerdesem tulajdonkeppen a az oltasokkal kapcsolatos. Kivanok Onnek erot, egeszseget es sok sikert a munkajaban Oszinte tisztelettel B.Rozalia Erdelybol


Kedves Rozália!

Létezik a BronchoVaxomhoz hasonló immunerősítő, Ribomunyl a neve, talán ez jobban beválik. sajnos, receptköteles, és nem tudom, hogy Erdélyben kapható-e és fel tudják-e írni. Bizonyos kórokozók ellen véd a Bronchovaxom, így némelyik tüdőgyulladás ellen is, de kórokozófüggő. Létezik a leggyakoribb tüdőgyulladást okozó baktérium ellen is védőoltás, de ez is receptköteles. Azt asztma kezelésére is van többféle lehetőség a seretide-n kívül is, de ez betegfüggő, hogy kinek mi válik be, illetve fontos hozzá a légzésfunkciós vizsgálat. Keresse fel a tüdőgyógyászát, és érdeklődjön az egyéb lehetőségekről! Az összes asztma elleni szer receptköteles, így valószínűleg nem tudja őket recept nélkül beszerezni.

lelet  2010. május 11. 22:31   #832 

Kedves doktornő!Megszeretném kérdezni ,hogy mitjelent a mellkas átvilágitás eredménye.Balra egy haránt ujjal nagyobb cor.Előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Balra kissé megnagyobbodott a szíve. Nincs esetleg magas vérnyomása?

köhögök!  2010. május 11. 22:30   #831 

Tisztelt Dr nő. szeretném megtudni lehet a bajom? kb:fél éve jártam tüdőgondozóba mert tartós csúnya köhögésem volt.de sajnos dohányzom a köpeten néha halvány sárgás atrovent-n-t kaptam a hátam fájt nagyon.most nagyon csúnya olyan fulladós köhögésem van és hamar kifáradok a hátam nagyon fáj és a melkasom is,a leheletem fura olyan érzés amit nem is tudnék leírni hogy milyen mintha égő vagy nem is tudom mi ez.szeretném ha segítene nekem hogy mi lehet a baj? köszönettel:ildikó


Kedves Ildikó!

Több minden is lehet a baja, az elhúzódó köhögés alapos kivizsgálást igényel. Leginkább a krónikus bronchitis (COPD) a valószínű, de ezen kívül lehet asztmája, tüdőgyulladása, refluxa és még egyéb, ritkább betegség is. Mindenképpen érdemes újra felkeresni a tüdőgyógyászt, mert valószínűleg a kezelésén is változtatni kell!

folt a tüdőmön  2010. május 8. 22:45   #830 

Kedves Doktor nő!

Egy kétségbeesett ember szertné öntől megkérdezni, hoigy Ön szerint mitől lehet folt a tüdőmön? Röntgen és Ct vizsgálat is azt mutatta, hogy akár gyulladás, vagy térfoglaló folyamat is lehet. Pár napja voltam bronchoskopián, eredmény még nincs. Nagyon félek, de a vizsgálat szerint a tükrözés során nem láttak semmi áttétet. Reménykedhetek, hogy esetleg jó indulatu daganatom van? Azt mondták, ha negativ lesz az eredmény még valami szurásos módszert alkalamaznak, hogy ujabb ereményt kapjanak, ha pozitiv, akkor mütét. De én semmit nem érzek, néha köhögök, de sajnos dohányzom. Szeretném még azt megkérdezni, hogy ha jön fel szinte tiszta köpet köhögéskor, az mire utal? Ne,m arra, hogy esetleg valami rossz kiürül?
A vizsgálat /bronchologiai/:A trachea és a kétoldali hörgőrenszer és nyálkahártya ép, szabad a jobb B6 carinája kiszélesedett, a szájadék körkörösen szükitett, de oszlásai beláthatők. Kefebiopszia a B 6 árnyék széléből.

Legyen szives véleményt mondani, hogy ez ji lehet igazából. Köszönöm szépen. H. Judit


Kedves Judit!

A "folt" sok minden lehet, ahogy azt a CT és a röntgen is leírta, akár gyulladás, akár daganat, bár a CT-nek "illene" pontosabb választ adni. A bronchoscopián látott szűkület inkább valamilyen szövetszaporulat-esetleg daganat- mellett szól, de egy krónikus gyulladás is okozhat szűkületet. attól, hogy nincs semmilyen tünete, sajnos még lehet daganata, viszont talán korai stádiumban van még, és műthető. Amikor már tüneteket okoz, akkor általában kiterjedtebb, és nehezebb a kezelés is. Mindenképpen szövettanhoz kell jutni a további teendők meghatározásához. A tiszta köpetnek semmi jelentősége nincs, lehet akár megfázástól vagy a dohányzástól.

Mami  2010. május 8. 08:33   #829 

Üdvözlöm!

A kapott ct mellkas nativ leleten a következőt olvastam:
A jobb alsó lebenyben dorsalisan 1.5 cm-es halvány szabálytalan kötegezettség látható?
Ha megtenné,hogy értelmezné a leírtakat megköszönném.Kedves Kérdező!
A kötegezettség általában valamilyen régi gyulladás maradványa, semmi jelentősége.Ha sok van belőle, és fokozódik, akkor lehet esetleg fibrosis jele, de az az egész tüdőt érinti, így ez a helyi kis elváltozás nem utal semmi kórosra.

Tüdőn lévő daganat  2010. május 8. 08:30   #828 

Tisztelt Főorvosnő!

Király Adrienn vagyok Zalaegerszegről,s szeretnék Önhöz fordulni tanácsért,illetve szakvéleményéért.
A papámnak,aki a 70-es éveiben jár,daganatot diagnosztizáltak a tüdején.
Vélhetően még korai stádiumban van.
Ez a daganat növekszik és sajnos elrettentettek minket,hogy nem tudnak segíteni.
Az okok a következőek.
Papám egyrészt cukorbeteg,inzulinozzuk,másrészt igen alacsony a fehérvérsejtjeinek száma.Ezen sejtek szintje folyamatosan ingadozik.
A hematológiára járva néha-néha idővel beáll,majd ismét csökken.
Különböző helyeken az arcán és a testén sebek jelennek meg,ami sok idő múltán gyógyul el.
Ennek tudatában az orvosok közölték,sajnos még a sugarazást sem merik vállalni,mert legyengülne,esetlegesen nem bírná ki a szervezete.
A műtét szóba sem jöhet,közölték.
Szeretném ezúton megkérdezni Öntől,mi a véleménye,illetve ezen kevés információ által mit javasolna,lehetne-e segíteni,esetlegesen meggyógyítani nagyapámat?!
Kedves Főorvosnő!
A válaszát nagyon várom és tisztelettel megköszönöm előre is.

Tisztelettel:
Király Adrienn
Kedves Adrienn!

A cukorbetegség nem akadálya a műtétnek, ha a beteg egyébként kielégítő általános állapotban van. Alapos kivizsgálás szükséges egy tüdőműtét előtt, hogy a beteg egyáltalán kibírja-e. A tüdőgyógyászati kivizsgáláson kívül megfelelően be kell állítani az egyéb gyógyszereket is.Ki kell kérni a hematológus véleményét, hogy a nagypapa betegségével milyen kockázata van a műtétnek, ezután megkérdezni a mellkassebészt, hogy így vállalja-e, illetve onkológussal is kell konzultálni a további kezelést illetően.Mindezek ismeretében lehet eldönteni, hogy milyen kezelés választható.

tüdőgyulladás??  2010. május 8. 08:23   #827 

Tisztelt Doktornő!


Múlt héten vasárnap mentem el az ügyeletre, (nem akartam a munkahelyemről kimaradni) száraz köhögéssel (kb. egy hete köhögtem akkor). Azt mondta az orvos: lábon kihordott tüdőgyulladás és Tavanic tablettát írt fel. Hozzátette, pár nap múlva csináltassak röntgent, hogy hatott-e a gyógyszer. Másnap elmentem a háziorvoshoz, aki viszont nem hallott semmit, teljesen tiszta a tüdőm. Rá két napra szerdán visszamentem, akkor is ezt mondta hallgatás után mert persze röntgenre nem küldött el. Még mindig köhögök és néha szédülök is és este van egy kis hidegrázásom, de se lázam, se hőemelkedésem nincs és nem is volt, egyéb panaszom nincs. Most akkor mi lehet, hogy két egymást követő nap mást mond két orvos? És hogyan érhetném el hogy saját megnyugtatásomra csináljanak felvételt?
Köszönettel: Kati


Kedves Kati!

A köhögésnek rendkívül sok oka lehet, ha hetekig fennáll, és nem csillapodik, mindenképpen ki kell vizsgálni. A tüdő hallgatózási lelete akár egy napon belül is változhat, tehát lehet, hogy két nap múlva a másik kolléga már nem hallott semmit. Ennek ellenére én is szükségesnek tartom a mellkas-röntgent. érdeklődjön a tüdőgondozóban, hogy kell-e beutaló (mert nem mindegyikben kell) és ott el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat. Ha kell beutaló, mondja meg a háziorvosának, hogy a köhögését szeretné kivizsgáltatni!

betegség  2010. május 8. 08:17   #826 

Tiszteld Doktor Nő!
2hete elmentem a háziorvosomhoz, mert nagyon köhögtem. Megállapította, hogy a két tüdőm felett sípol. Ma is visszamentem és már csak a bal oldali felett sípolt. Nem mondtam neki, hogy 1 éve dohányzom.És 16 éves vagyok.
Nem tudom, de lehet hogy a dohányzás miatt van ez?
És méghozzá ma hirtelen elkapott a hányinger, folyt rólam a víz(pedig nem volt meleg), és hasmenésem is van.
Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Niki


Kedves Niki!

Sok mindentől sípolhat a tüdeje, többek között a dohányzás miatt. Lehet egy egyszerű hörghurutja, de akár asztmája is, amit a dohányzás provokálhatott, vagy rontott. Néha tüdőgyulladásban is előfordul sípolás. Mindenképpen fontos lenne egy tüdőgyógyászati vizsgálat, mellkas-röntgennel, légzésfunkcióval.

tüdőrák  2010. május 8. 08:14   #825 

Tisztelt Doktor Nő!Pár napja kérdeztem önt Édesapám tüdőrákjáról.Nagyon köszönöm válaszát,és őszintén megdöbbentett,hogy létezik ilyen.Mi azt hittük,hogy a gép volt rossz.Ön válaszában megemelíti a hajlam örökléséről ,hogy a rizikó tényezők kiküszöbölése a cél.Én nem dohányoztam soha,de levegőt veszek és azt Pesten.Kimutatható-e valamivel,hogy mennyire károsodott a tüdő ettől és van -e valamiylen szer rá,hogy ezen segítsen?Vagy ez egy szinte kiküszöbölhetetlen rizikó tényező?A hajlam ,meddig öröklődik/pl.unoka is veszélyeztetett/?Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

Sajnos, a környezetszennyezést valóban nem lehet kiküszöbölni, viszont a dohányzás elkerülésével máris sokat tett. A tüdő károsodása pl. légzésfunkciós vizsgálatokkal, CO-méréssel kimutathtaó még a tünetek jelentkezése előtt, de ez nem jelent feltétlenül tüdőrákot, sok más betegségre is utalhat egy kóros eredmény. A megfelelő táplákozás (sok természetes antioxidáns) segíthet a megelőzésben. A hajlam öröklődhet több generáción keresztül, de az unokáknál már kisebb eséllyel, mint a közvetlen leszármazottaknál.

negatív ?  2010. május 7. 19:48   #824 

Tisztelt Doktornő !
41 éves nő vagyok. Októberben megfáztam, másnap már csúnyán köhögtem. Lázam nem volt. Amoxicillint szedtem 5 napig. Sajnos nagyon sokáig elhúzódott ez a köhögés - bár egyre enyhébb lett, viszont néha fulladásérzetem támadt.
Decemberben elküldtek tüdőgyógyászhoz. Mellkasrtg neg lett, vérgázvizsgálat eredménye a következő:
hco3 22,8 mmol/l
hco3std 24,7 mmol/l
tco2 23,8 mmol/l
BEecf -1,0 mmol/l
BE (B) -0,3 mmol/l
SO2c 98%
THbc 13,3 g/dl
Mivel előtte volt visszérgyulladásom, és kissé emelkedett volt a ddimer értékem, elküldött a doktor izotópos vizsgálatra. Ennek a leletén ez szerepel:
" normális nagyságú, alakú tüdővetületek ábrázolódtak. Az aktívitás eloszlása kissé egyenetlen, körülírt perfúziós defektus azonban nem mutatható ki. Vizsgálatunkkal pulmonalis embólia nem igazolható'

Erre a tüdőgyógyász azt mondta, hogy minden rendben van. Ez jó, de azóta is fáj a hátam jobb oldalon egy pontban (ami lehet, hogy az ülőmunka közben felvett rossz testtartás következménye), és néha még mindig nehéz levegőt venni, illetve köhécselek. Ami talán nem a tüdőmből indul, hanem talán a légcsőből ill a torokból, ill dagadnak a bokáim.
A hétvégén ismét rakoncátlankodott a lábam, szombaton éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon görcsöl a vádlim, és reggelre mindkét bokám bedagadt. A körzeti orvos elküldött érsebészhez. Itt a ddimer eredmény ismét kicsit emelkedett volt (330), viszont szerencsére nincs trombózisom. Nem is volt eddig sem. Nem dohányzom, soha nem is dohányoztam.

Kérem, segítsen abban a döntésben, hogy
-ezek a tünetek, leletek alapján lehet-e valami tüdőgyógyászati bajom, vagy ez az emelkedett ddimer valójában a csípőgyulladás, ill gerincsérv miatt lehet-e ?
- a leletek alapján valóban megnyugodhatok-e, hogy nem volt, és nincs is embóliám ?
- A köhécselés ill az előforduló fulladásérzet lehet-e esetleg allergia, ill asthma ?

Köszönöm szépen előre is válaszát.


kedves Kérdező!

Sem a vérgáz-értékek, sem az izotópos vizsgálat nem utal tüdőembóliára, a tünetei is elég enyhék az embóliához. A D-dimer lehet pozitiv különböző gyulladásokban, így az ízületi gyulladás is okozhatja.
Általában a tüdő eredetű fájdalmak légvételre fokozódnak, a mozgásszerviek pedig mozgásra, így el lehet dönteni, milyen irányban kell tovább vizsgálódni.Én sem tartom valószínűnek a tüdőembóliát.
A lábdagadás és a fulladás oka lehet szívbetegség is, de tüdőgyógyászati kivizsgálás is szükséges, asztma, allergia,krónikus bronchitis irányában.

műtét után  2010. május 7. 19:38   #823 

Köszönöm a gyors választ!
Minden jót Önnek!
Erika


Szívesen.

aerius  2010. május 4. 19:13   #822 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm a válaszát,további szép estét!

Kármen


Nagyon szívesen.

műtét után  2010. május 4. 19:13   #821 

Kedves Doktornő!
Hét hete műtét során eltávolították a jobb felső tüdőlebenyemet egy 18x15x15 mm-es daganat miatt. A hörgőcsonk, a pleura, a nyirokcsomók daganatmentesek a szövettani eredmény szerint. Kiegészítő kezelésekre sem volt szükség. A műtét óta a körülményekhez képest jól érzem magam. Az utóbbi két hétben azonban nagyon sokszor váladék ürül. Szinte egész nap köpködnöm kell, vagy zsebkendőt használnom, mert állandóan feljön a váladék. A műtét után ez inkább csak köhögéssel volt jellemző, most viszont nem igazán köhögök már, csak a váladék jön folyamatosan. Kérdésem: ez természetes gyógyulási folyamat, vagy valami kóros dolog? / Január 1-ig dohányoztam./ Végzem a megtanult légzőtornát minden nap, s azt tapasztalom, hogy olyankor még intenzívebb ez a váladékürülés. Utoljára ápr. 6-án voltam kontroll vizsgálaton. Június 6-án kell újra mennem. Mi a véleménye, menjek vissza emiatt, vagy nyugodtan várjam ki az időpontot?
Bizonyos időszakokban a gyomorszáj környékén és a nyelőcsőnél égő fájdalmas érzés is fellép és gyakori böfögés gyötör ilyenkor.
Válaszát előre is köszönöm! Minden jót kívánok: Erika


Kedves Erika!

A dohányzás elhagyása után is van a tüdőnek egy természetes tisztulási folyamata, illetve a légzőtornának is pont az a lényege, hogy a váladékürülést megkönnyítse. A műtét után is lehet fokozottabb a váladékürülés. Ha a váladék tiszta, és más panasza nincs, akkor nyugodtan várhat a kontroll időpontjáig.
A gyomor- és nyelőcsőtáji égést valószínűleg reflux okozza.

előző oldal  40 41 42  43 44  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Allergia témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!