orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  92 93 94  95 96  következő oldal
fog  2010. november 26. 21:52   #1880 

Tisztelt Doktor Úr!
az elsó hetes fogam tömött az előtte lévő hatosban pedig egy piciny lyuk van. 2 hónapja voltam fogászaton azt mondta az orvosom még nem kell tömni, de ma már érzem hogy van benne lyuk. ez a lyuk rendes lyuk nem csak fekete csak hanem iylen süppedés is van a közepén. (nemtudom érthetőbben leirni)
a hetes fogam érzékeny már elég régóta, (2 hónapja is az volt de nem csinálak vele semmit, azt mondta majd elmulik) és most már mind a kettőt érzékenynek érzem. ez nagy baj? lehet cska a 6osat kéne betömetni? én olvastam a fognyaki érzékenyságről, de nekem nem oylan a 7 es fogam nincs lekopva az iny róla, (interneten látam képeket). Szoktam az oldalat olvasni, és láttam valakinek azt irta lehet gyökérezelés is az érzékenyságből. ez egy pisit rémisztően hangzik. hány alkalmas az? van félni valóm? azt hallottam az érzéstelenítő injekció beadása elég fájdalmas. Mit gondol erről?

várom válaszát.
erika


Tisztelt Erika!

Ha a fog érzékeny, akkor valóban okozhatja ezt a szabaddá vált fognyak, de szuvasodás is. Ha egy fog tömött, akkor a tömés mellett is kialakulhat szuvasodás, ezt hívják másodlagos cariesnek.
Konkrét ügyben ne kérdezzen, mivel látatlanban nem tudok sem diagnózist, sem kezelési tervet adni.
A gyökérkezelés több alkalmas is lehet, a fog gyógyulásától függ. Az érzéstelenítés beadása sokkal kevésbé fájdalmas, ha nem feszíti meg az izmait, és a tű nem a feszes nyálkahártyába hatol.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

elhúzódó fogfájások  2010. november 26. 21:42   #1879 

Tisztelt Doktor úr!

A következő problámával kapcsolatban kérném ki a véleményét:

Jobb felső, 6-os fogammal évek óta szenvedek. 10 évnyi amalgám tömés után fehér tömés került bele, ez begyulladt, majd gyökérkezelésre került sor. A gyökérkezelés után 2 évvel, ismét fájni kezdett a fog, ekkor a röntgen kimutatta ciszta van a fog felett. Idén szeptemberben a szájsebész resectiot végzett. Nehezen gyógyult a seb, és a fogfájás is visszatért, nem érzékenység, hanem tompa fájás. Két hétig Cataflamon éltem. 3 napja ismét felnyitotta az ínyem az orvos, újabb resectiot végzett, mivel a röngten ismét elváltozást mutatott. A fogam ugyanúgy fáj, tompán, de folyamatosan. Gyakran úgy érzem kisugárzik a mellette lévő fogakba, az orvos szerint azok nem problémásak. Most ismét Cataflamot szedek és Dalacint az orvos utasítására. Aggódom, meddig lehet napi 2-3 Cataflamot? Hónapokig? Nem tudom mi lesz a kezelés vége és meddig tart még. Nagyon aggódom, és egyre rosszabbul viselem a kezeléseket és a fájdalmat. Annyit még hozzátennék, hogy 5 hónapja szültem 30 évesen, és úgy tűnik a fogaim nagy része elromlott a terhesség alatt. Pl. a két resectio között tömést is csinált az orvos az alsó fogsoromon, az is fáj azóta, és a bölcsességfogaim is megmozdultak. Elnézést a hosszú levélért, igyekeztem minden infót megadni.

Kiemelve a kérdéseim:
Miért fáj még mindig a fogam?
Meddig lehet ilyen erős fájdalomcsillapítót szedni bűntetlenül?

Várom válaszát, köszönettel: Fekete Gabriella


Tisztelt Fekete Gabriella!

A fájdalomcsillapító szedése csak időlegesen oldja meg a problémát, magát a kiváltó okot kellene megszüntetni. Idővel hozzászokás alakulhat ki, de más szövődmények is jelentkezhetnek. A felső 6-os fognak több gyökere van, lehet, hogy más, nem rezekált gyökeren is van elváltozás.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

állkapocs  2010. november 26. 21:37   #1878 

Tisztelt Doktor Úr!

kb. 2 hete fáj az állkapcsom az egyik oldalom. Eleinte csak reggel éreztem ébredés után, mikor először kinyitottam a számat. A héten már rágás közben is éreztem a fájdalmat a hátsó fogak alatti részen az állkapocsban. Elmentem fogorvoshoz, OP röntgen is készült. Azt mondta a fogaim rendben vannak. Ma már a fülem előtti csontos részen is éreztem a fájdalmat. Elsősorban mozgatásra fáj, de néha ujjal is meg tudom nyomni a fájdalmas részt.
Ki okozhatja ezt?

Köszönettel
Tímea


Tisztelt Tímea!

Nem valószínű, hogy fogprobléma, inkább állkapocsízületi rendellenesség áll fent. Nyitott-csukott OP felvételre lenne szükség, amin látható lenne, ha van elváltozás. Arc-állcsontsebészeti szakrendelést kellene felkeresnie, ahol alaposan kivizsgálnák és a megfelelő kezelésben részesítenék.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

piercing és az íny  2010. november 26. 21:32   #1877 Jó napot!

Van egy kis problémám... illetve, kérdésem.
Van egy ajak piercingem, ami kikezdte a fogam alatti íny részt mivel nem cseréltem időben szárat. A szár csere után az íny egy része visszanőtt, de egy kicsi részen még nem. Nem tudom, fog-e egyáltalán. Csak reménykedem benne.
A fogaim -ettől független- legutóbbi szűrésen rendben voltak, csak félek, hogy ez a kis "valami" is okozhat nagy problémákat. Csak akkor mennék el orvoshoz, ha mindenképpen fontos.
És a piercingemtől is csak akkor szeretnék megválni ha más megoldás nincs.
Jut eszembe, ez a fogam nem mozog. Lehet ez fontos információ.


Tisztelt Érdeklődő!

A piercing az ínyt károsítja, amiből fognyaki érzékenység lehet, ha a fognyak szabaddá válik. A fog mozgása egy későbbi jelenség, abban az esetben, ha a fogmeder csontozata is károsodott.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Tömés-Lyuk-Nem értem  2010. november 26. 21:30   #1876 

T. Doktor Úr!

22 éves vagyok, még sohasem volt lyukas fogam eddig.
Azonban most találtak két darab szuvas fogat...ma betömték őket.
Nem tudom, mit kellene éreznem de valami olyasmit érzek mintha magasabb lenne a tömés...ilyen lehet ? Vagy ez majd kiforrja magát?
Amikor összeharapok, a bal oldalon ahol tömtek érzem a tömést, mintha kiemelkedne a fogamból...nem is tudom megfogalmazni.

Ill. a másik fogam, amit tömtek állítólag csak egy nagyon picit volt szuvas. Kifúrták és betömték...továbbá a fogam oldalán, a pofazacskóm felől is fúrt egy picit, amit viszont nem tömött be. Most úgy néz ki a fogam, hogy felül van a tömés, és oldalt egy picike lyuk...ez normális?
Lehet, hogy oda nem kellett fehér tömés???

Köszönöm válaszát!

Egy fogproblémával ritkán küszködő fiú!


Tisztelt Érdeklődő!

Igen, érezheti, hogy magasabb a tömés. Minél előbb menjen vissza a fogorvosához, mivel a magas tömés túlterhelheti a fogat.
Konkrét fogról látatlanban nem tudok nyilatkozni.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Rejtély  2010. november 26. 20:20   #1875 

Tisztelt Doktor Úr!

Voltam fogorvosnál, mert panaszom a következő: A jobb felső hátsó fogaim fájnak, olyan mintha valami hatalmas erő szétfeszítené őket. Elküldött röntgenre, ami semmiféle elváltozást nem mutatott. Azt mondta, hogy a fájdalmat nem a fog okozza.
Ezután elmentem a fül-orr gégészetre, ahol megállapították, hogy arcüreg gyulladásom van. Szedem az orvos által felírt antibiotikumot, de a fog fájdalom nem igazán szűnik.
Lehetséges, hogy az arcüreg gyulladás okozza ezt a fájdalmat? Illetve a röntgen kimutatta volna, ha valami gond lenne fogaimmal?

Köszönettel: Domokos Gabriella


Tisztelt Domokos Gabriella!

Igen, lehetséges. Sajnos elképzelhető, hogy kevés az antibiotikumos kezelés, más típusú beavatkozásra is szükség lehet. Ezzel kapcsolatban azonban a fül-orr-gégész tud pontosabb felvilágosítást adni.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkezelés  2010. november 26. 20:18   #1874 

Tisztelt Doktor Úr!

Túlcsiszolás miatti trauma miatt sajnos gyökérkezelni kell a fogamat.

Az orvosom említette, hogy lehetőség van arra, hogy egy speciális anyaggal kiölje a fogbél tartalmát és ezt követően kerülne sor annak eltávolítására, ill. a gyökércsatorna tömésére.

Valóban van ilyen lehetőség? Amennyiben ez tényleg így zajlik, akkor vélhetően a "takarítás" már nem lesz fájdalmas ugye? :)

Köszönettel,
Eszter


Tisztelt Eszter!

Valóban vannak ilyen "pulpaölő" anyagok és a gyökérkezelés is kevésbé fájdalmas utána.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Érdekes érzés  2010. november 26. 20:16   #1873 

Kedves doktor úr


Érdekes érzést érzek az inyemben.Ha nyomom jobb.Az inyem halovány rózsaszinü,fogaim átlagosak,pár tömésem van ezen kivül semmi.A bal felső szemfogam felett kissé piros az iny
Mit gondol mitől ez a fura érzés?

Timea


Tisztelt Tímea!

Lehet, hogy egyszerűen csak felsértette egy ételdarabkával. Ha így van, néhány napon belül spontán gyógyul.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Begyulladt íny, kettétört fog  2010. november 26. 20:14   #1872 

Tiszteletem doktor úr!
Raymond vagyok és az lenne a problémám, hogy baloldalon az egyik hátsó őrlőfogam korábban kilyukadt, és később ketté tört vízszintesen...
A hét elején begyulladt az arcom érezhetően a fog gyökerénél.
Mostanra az egész arcom be van dagadva az államtól a szememig és a foggyökérnél egy gócot érzek, mintha tele lenne valami löttyel...genny lehet...
Segítségét kérem, mivel nem merek kimenni az utcára ilyen arccal, mert úgy nézek ki, mint akit fejbe rúgtak...:(
Tudna rá ajánlani valami olcsóbb gyógyhatású készítményt, mert nem vagyok manapság eleresztve anyagilag és pont rosszkor jött nekem ez a fogfájdalom.
Vajon felvágják, vagy kihúzzák a fogamat?
Válaszát előre is köszönöm.
Ray


Tisztelt Ray!

Azt javaslom minél hamarabb keresse fel az ügyeletet, mielőtt komolyabb egészségügyi, akár életet veszélyeztető szövődmények alakulnak ki. Egy jó kézügyességű kolléga megfelelő érzéstelenítés után megszabadítja a panaszaitól.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Fog  2010. november 26. 09:32   #1871 

Kedves Leonárd!

3 napja elkezdett "fájni" a jobboldali középső metszőfogam.Azért teszem idézőjelbe,mert ez nem kimondott fájdalom,inkább ilyen kellemetlen érzés,olyan,mintha "fázna" a fogam.Nem tudom máshoz hasonlítani.Hidegre,melegre nem érzékeny,aludni tudok tőle,érintésre nem fáj,de napközben elég kellemetlen.Mondanám,hogy lehet,hogy a zománc sérült,de semmi elváltozást nem látok a fogamon.Nem tudom,hogy mi ez és mitől múlna el,elég zavaró.
Tanácsát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Edina


Tisztelt Edina!

Meg kellene mutatni a fogat egy kollégának. Lehet, hogy egy fognyaki érzékenysége van, de az is lehet, hogy a foggyökér szuvasodott el, vagyis van egy lyuk a foggyökéren.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

ajak  2010. november 26. 09:30   #1870 

Kedves Doktor Úr!
Nem vagyok biztos abban, hogy Önnek kell-e feltennem ezt a kérdést.
Azért fordulok Önhöz, mert az utóbbi hetekben észrevettem az alsó ajkamon egy betokosodott pattanás szerű dolgot. Igazából fogalmam sincs, hogy mi is lehet. De ha hátrafeszítem az alsó ajkamon lévő bőrt, akkor sárga színű dolognak tűnik a hámréteg alatt. Egyébként nem is látszódik. Nem túl nagy a mérete, nem is érzek semmilyen fájdalmat a területen. Pusztán zavar a jelenléte és legfőképpen az, hogy nem tudom, hogy micsoda.

Köszönöm válaszát:
Sándor


Tisztelt Sándor!

Mindenképpen mutassa meg az elváltozást egy kollégának, mivel látatlanban diagnózist nem tudok adni. Éppúgy lehet egy szimpla pattanás, mint egy betokosodott kis nyálmirigy.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Lili66  2010. november 26. 09:28   #1869 

Kedves Doktor Úr!
Pár hete a felső fogsoromban az egyik első metszőfogam széle kis mértékben (1-2 mm hosszan) megrepedt. Nem érzékeny a sérült terület, és alig látható a repedés, de tartok attól, hogy esetleg komolyabb probléma is kialakulhat, ha nem kezeli szakorvos. Szeretném megtudni, milyen lehetőségek vannak a repedt fog helyrehozására, illetve milyen költséggel jár egy hasonló beavatkozás.
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Lili


Tisztelt Lili!

A fogakban, de főleg a metszőfogakban számos repedés található, ezek jelentős része szemmel nem is látható. A fogak szerkezeti stabilitásában ezek a repedések sokszor évtizedekig nem okoznak problémát, ha mégis letörik a fog, akkor ez töméssel pótolható. Előzetesen beavatkozni - főleg ha esztétikai zavart nem okoz és nem látható a repedés - akkor semmiképpen sem érdemes, mert csak nagyobb kárt okozhatunk vele. A saját foganyag megléte sokkal előnyösebb, mint egy 5-10 évenként bekövetkező töméscsere.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

nyálkő  2010. november 26. 09:23   #1868 

Tisztelt Doktor Úr!

Egy pár hete vettem észre az arcom jobb belső felén egy picike puklit. Tegnap voltam fogorvosnál töméscserén, és megmutattam Neki is. Ő azt mondta, hogy a nyálmirigyem kivezető csöve (jól mondtam?) helyezkedik ott el, de ő nem érez ott nekem semmi különöset, azt mondta nem kell vele foglalkozni. Engem továbbra is foglalkoztat a dolog, mert a másik oldalon nem érzek olyat. Mit tegyek? Hagyjam annyiban a dolgot, vagy esetleg mutassam meg másnak is? Válaszát előre is köszönöm!Zs.


Tisztelt Érdeklődő!

Mindenképpen jó, hogy figyel magára és ha bizonytalan a kapott válaszban, akkor mindenképpen mutassa meg egy másik kollégának is.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

korona utáni fájdalom  2010. november 25. 15:15   #1867 

Kedves Doktorúr!

1 hónapja csiszolta a fogorvosom a felső bal 6-os fogamat, amelyre 3 hete korona került.
Ugyanekkor a bal alsó részre 4 tagú híd került a 4-7 fogakhoz. A felső koronás fogammal szemben elég rég óta nem volt fog, kicsit be is nőtt az alatta lévő helyre, ezt most visszacsiszolta az orvos a "helyére".

Már a korona felragasztásának másnapján nagyon fájt a fogam, aspirinnel kezeltem 1 hétig. Akkor visszamentem a fogorvosomhoz, aki csiszolt a fogpótlásokból, mert szerinte magasak voltak és ez okozta a bajt.
Ugyanezen látogatásomkor az orvosom jeges vattával megnézte a koronás fogat. Nem igazán éreztem hideget, csak egy ponton, ott viszont normál módon, nem hasított bele a fájdalom. Ez egyébként érdekes, mert most ha vizet iszom, akkor igen élénken érzem a hideget.
A visszamenetelem előtt egyébként 30 órája megszűnt a fájás, és a kiigazító csiszolás után 1,5 héttel jött elő újra.

A fájdalom újbóli jelentkezését követően 5 nap múlva mentem újra a fogorvosomhoz, aki megröntgenezte a fogat, nem látott elváltozást és újból csiszolt egy kicsit.

Jelenleg 2 hete szedek napi 3-4 aspirint. A fogam spontán fáj, nem nagyon rágok már azon az oldalon és úgy érzem, hogy érzékeny a hidegre. Lüktető fájdalmat nem kifejezetten érzek, és nappal-éjszaka egyformán fáj. Nagyon.
Amit észrevettem tegnap, az az, hogy fogmosáskor vérzik ennél a koronás fognál és a mögötte lévőnél az ínyem, ill. tegnap a két fog közül kijött egy darabka fogszerű dolog (1 mm széles, 3 mm hosszú), de ez lehet, hogy a korona ragasztója...

Megbízom a fogorvosomban, de most úgy érzem elakadtunk ezzel a fogfájással.
Nagyon aggódom, hogy a csiszolás miatt begyulladt a fogam, és ha tényleg így van, akkor mielőbb kezelni kellene. Nem beszélve arról,hogy az utóbbi időben legalább 40 db aspirint bevettem, ami nyilván nem túl egészséges.

Ön mit gondol, lehetséges, hogy tényleg begyulladt a foggyökér? Legyek egy kicsit erőszakosabb az orvosomnál? Milyen eszközökkel tudja megnézni, hogy fennáll-e a gyökér gyulladása?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Eszter


Tisztelt Eszter!

A híd alatti fog tartós fájdalom semmiképpen nem természetes. A spontán fájdalom meg semmiképpen. Elképzelhető, hogy gyökérkezelni kell a fogat, ha a panaszai néhány napon belül nem enyhülnek. A gyökér gyulladása az első napokban még nem mutat röntgenelváltozást, ahhoz el kell telnie némi időnek.
Ha ráharapásra érzékeny, fájdalmas, akkor valóban nincs más lehetőség, mint beállítani a pótlás megfelelő magasságát, ha ez jó és a panasz továbbra is fennáll, akkor gyökérkezelni a fogat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

mi ez?  2010. november 23. 23:46   #1866 

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy pénteken kihúzták a gócos jobb felső hatost, másnapra bedagadt, lázas lettem, harmadik napra pedig elölre hajolás esetén sárgaszínű, vizes folyadék ürül azon az oldalon az orromból, és a jobb 5-ös pedig nagyon lüktet, mi történhetett.Az orvoshoz visszamentem, írt antibiotikumot, menjek pénteken, de mi lesz velem addig, mindig folyik ez a gennyes lé az arcüregemből, ez lehet a fogamról, arcüregemnek nincs baja, és a fogam minden egyes mozdulatomra, lépsemre érzem. köszönöm előre is.


Tisztelt Érdeklődő!

Azt hiszem mégiscsak arcüreggyulladása van, amit remélhetően az antibiotikumkezelés meggyógyít. Péntekig rendbe kell hogy jöjjön.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

érzékeny fog  2010. november 23. 23:43   #1865 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon fáj a fogam,ha összekoccantom.Enni is alig tudok.Olyan fájdalom nyilall bele a fogamba amikor összekoccantom,hogy azt nem kívánom senkinek!!!Tegnap voltam fogorvosnál és betömött 2 fogamat,de azokkal nincs
semmi gond.Azt mondta hogy szépek a fogaim,meg hogy lepedék sincs rajta.De mégis ,,be van gyulladva az ínyem,, és hogy Lacalut aktív fogkrémmel mossam a fogamat.Ez mitől lehet,hogy ha összekoccantom a fogam akkor fáj?Okozhatja a begyulladt íny?
Válaszát előre is köszönöm!!!!


Tisztelt Érdeklődő!

A koccanásra történő érzékenység a gyökérhártya, vagy valamely más terület gyulladásának a jele. Ilyenkor a fogat magasabbnak érzi, ezért az érzékenység.
Ha erősödnek a panaszok, akkor mindenképpen térjen vissza a kollégához, mivel rendszeres kezelésre van szükség.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Tisztelt Doktor Úr!  2010. november 23. 23:40   #1864 

Tisztelt Doktornő!

20 éves vagyok.
Örökletesen is gyengék a fogaim, ezen kívül van refluxom is, de nagyon odafigyelek a fogápolásra. Fogaim, főleg a fogközök mentén mégis romlanak. A felső elsőkön látszik a saverózió hatása. (átlátszóvá kezdenek válni a fogélek) A piros ELMEX fogkrémet és szájvizet használom és fogselymet is. Ez megfelelő? vagy inkább mást ajánl, (szedjek fluor tablettát)? Tehetek még valamit a fogápolásért? (rendszeresen étkezem)
Továbbá az lenne a kérdésem, hogy ha vannak betömött fogaim és ezek elszíneződnek (kezdenek szürkéssé válni a tömés alatt) az mitől lehet? A fogorvosom nem tisztította ki rendesen őket?
Az egyik első fogam betömték hátulról (fehérrel), a fogam mégis elszíneződik. Tehát elöl szürkés, ott ahol hátul betömték. (Elől a fogzománc jónak tűnik) Ez mitől lehet?
Utolsó kérdés: Amikor legutóbb kb. 2hónapja voltam fogorvosnál, akkor már volt egy lyukas fogam, amit az orvos nem kezelt (korábban kezelte, de kiesett belőle a "zár", vagy a tömés és azt mondta nem tesz bele újat, mert gondolom ahhoz meg kellett volna fúrni és sérült volna az ép fogrész is) Azt mondta fél év múlva kontroll. Most fél évet várjak, hogy nagyobb legyen a lyuk? Ilyet szokás csinálni? (Fájni csak nagyon ritkán fáj, a nyelvemmel érzem)

Türelmét és válaszát köszönöm, üdvözlettel:

Lilla


Tisztelt Lilla!

A reflux hatása a rendszeres savtúltengés miatt rendkívül károsító hatást gyakorol a fogazatra. Bárminemű fogkrém vagy szájvíz helyett elsősorban a kiváltó okot kellene megszüntetni, hiszen ebből más egészségi problémái is adódhatnak, esetenként sokkal súlyosabbak.
A tömés alatti elszíneződés oka az esetlegesen kialakuló másodlagos szuvasodás eredménye lehet. A szájban végbemenő kémiai változások eredményezhetik a tömés melletti réseket.
Utolsó kérdésére felelve: a kolléga valószínűleg mérlegelte, mivel tesz Önnek jobbat. Ha csak megfigyelgeti a kezdődő szuvasodást, akkor lehet, hogy csak hosszú évek múlva kell a fogat betömni, amivel időt nyer, mivel lehet, hogy jelenlegi állapotában sokkal több ép fogállományt kellene eltávolítani a szuvasodás hozzáféréséhez és a tömés üregének kialakításához. Mivel egy tömés élettartama 3-5 év, fontos, hogy csak olyan beavatkozásra kerüljön sor, amely szakmailag feltétlenül indokolt.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Ildikó  2010. november 23. 23:32   #1863 

érdeklödni szeretnék rendes körzeti fogorvosnál milyen kezelésért nem kell fizetni ? pl:fogköeltávolitás , gyökérkezelés stb
az is érdekelne ,hogy elöl a felsö középsö metszö fogambol van letörve ( kb70%) ennek a helyrehozásáért gondolom kell fizetni ? és ha igen kb mennyibe kerül ? Válaszát elöre is köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

A magam részéről nem dolgozom tb-támogatott ellátásban, így a körzeti ellátással rendelkező kollégák árairól nincs tudomásom. Tudomásom szerint a gyökérkezelés, húzás, tömés, fogkőleszedés ingyenes, a pótlásoknak van részleges térítési ára. Biztos választ a körzetileg illetékes rendelőben tudnának Önnek adni.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkezelt fog  2010. november 23. 16:04   #1862 

A kérdésem a következö: volt két lyukas fogam egymás mellett, mind a 2 be volt tömve de kihultak idövel, kicsit elhanyagoltam és az egyik nagyon fájt, elmentem az orvoshoz megröggenezte és gennyes volt, a másik meg gyökérkezelt volt és azt mondta h szépen meg van csinalva csak a tetejet kell majd betömni. A gennyes fogamat rezekálták majd betömték, és nincs semmi gondom vele, mind ez az idö alatt a masik fogamba ideiglenes tömést tett, és nem fájt egyáltalán, most betömte véglegesen egy napja és kicsit fáj, ha a gyökeret nyomkodom nem fáj, csak a fenti része a fognak. Mi lehet a gond? köszönöm a segitséget


Tisztelt Érdeklődő!

Gyökértömés utáni érzékenység még hetekig fennállhat. Ha duzzanat, dagadás, erősödő fájdalom jelentkezik, akkor viszont mindenképpen keresse meg a kezelőorvosát.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

zománc  2010. november 23. 14:30   #1861 

Doktor Úr
Azt vettem érszre, hogy a fogaim-az elsők, és leginkább felsők - szélei mintha kezdedének áttetszővá válni, ez azt jelenti h kopik a zománc? Fluor- vagy kalciumbevitellel lehet segíteni a problémán? Vagy mi ennek az oka? Visszafordíható a folyamat?
Mostanában sok kávét iszok, elképzelhető h savas hatás miatt vált ilyenné?
Köszönöm válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

A fogak a korral, illetve az intenzív használat során kopnak. A szélek áttetszővé válása, illetve letörése utalhat erre. Ásványianyag-bevitel ilyenkor már nem segít. Ha az jelenség zavaróvá válik, akkor speciális töméssel, ún. élpótlással lehet javítani a problémán.
A kávé esetében nem elsősorban a savasság, hanem inkább a hirtelen hőmérsékletváltozás lehet ártalmas.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  92 93 94  95 96  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!