orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Dravetzky Éva

Dr. Dravetzky Éva válaszol

Dr. Dravetzky Éva

akupunktőr, neurológus szakorvos

előző oldal  12 13 14  15 16  következő oldal
Judit51  2009. január 13. 08:10   #280 

Kedves Doktornő,köszönöm szíves válaszát.
A vércukrom az tökéletes,de a koleszterin az mindegyik magas,erre szedem még az Atorvox nevű gyógyszert bár én azt hittem,hogy az aspirint szedem arra:-)
Vérnyomásom rendben van tartva.
Mégegyszer köszönöm a válaszát,további jó munkát kívánva maradok tiszetelettel Judit51


Kedves Judit!
A második levelében jelzett kiegészítés is arra utal, hogy korrektül gondozott,igy aggodalomra nincs ok!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

..  2009. január 13. 08:05   #279 

Jó napot!
Én 19 éves vagyok lány vagyok. És egy hónapja tudtam meg hogy érszűkületem van. Emelett epilepsziás is vagyok és gerinc problémáim vannak. Többször érzek szúró fájdalmat a mellkasomban és a végtagjaimban. Mitől lehet ez ?
És lenne még egy kérdésem. MRi Angio vizsgálatot fognak nekem csinálni az elkövetkezendő napokban. Mire számithatok ? Milyen tipusú ez a vizsgálat?
Válaszát előre is köszönöm.
Ui: Tímea


Kedves Timea!
Mint jelezte, kivizsgálása folyamatban van. E vizsgálatok azért történnek, hogy panaszaira választ találjanak.
Az MR -angiographia az agyi ereket, illetve az erekben áramló vért-kontrasztanyagot teszi láthatóvá. Lebonyolítása nem fájdalmas, az MR vizsgálathoz hasonló. Ha lezárul kivizsgálása és ezután is marad kérdése, jelentkezzen! Azt tanácsolom, hogy jelenleg, kivizsgálását végző orvosnak, minden panaszáról számoljon be!! Arrol is, ha esetleg fogamzásgátlót szed!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

essentialis tremor  2009. január 13. 07:49   #278 

Üdvözletem!

26 éves fiatalember vagyok,és aziránt szeretnék érdeklődni,hogy az essentialis tremoromra propranolol tbl szedek napi egy ill fél tbl,mivel preciz manulis munkát végzek!A gyógyszerre -szemmel látható változást tapasztalok!Az lenne a kérdésem,hogy a további életemre ha mindennnap szedem káros mellékhatásai lehetnek -e?Gondolok például a gyógyszer elhagyása utánni tremor súlyosbodására!Ez lehetséges?Semilyen káros szenvedély(dohányzás,alkoholt nem fogyasztok!
Előre is köszönöm segitségét!


Kedves Érdeklödő!
Az ess tremor egyik lehetséges mérséklője a Propranolol.Ha elhagyja a gyógyszert fokozódhat a remegés, mivel nincs mi féken tartsa, semmiféle káros mellékhatása a gyógyszer szedésnek nincs, mivel szedését kis adagban ajánljuk.
Az ess tremornak többféle formáját különitjük el a frekvencia és a kezelhetőség alapján, Önnél az a szerencsés forma van jelen, amely jól befolyásolható béta receptor blokkolóval ( Propranolol), használja ki ezt a lehetőséget!
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

Epilepszia  2009. január 12. 21:14   #277 

Tisztelt Doktorno!
Koszonom a kielégto választ. Fogom szedni a gyogyszert,bár tunetmentes vagyok.Szoval attol még,hogy ott van az az aktivitás,nem leszek rosszabb tanulo?!Ugye akkor nem okozhat tudatzavarokat se szellemi leépulést?


Kedves Érdeklödő!
Örülök, hogy részben sikerült megnyugtassam. A rosszullétek halmozódása okozhat memoria zavart, de egy EEG jel semmi esetre sem!!
A gyógyszert azért kapta, hogy ne legyen rosszulléte, ami az EEG alapján esetleg elöfordulhat. Ha szorgalma elegendő, a meglévő eltérések mellett mindent elérhet, amit szeretne! Kívánom hogy így legyen!
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

pánikos terhes  2009. január 12. 21:02   #276 

Kedves Doktornő!

22 éves, 8 hetes terhes vagyok. Egy éve pánikbetegséget diagnosztizáltak nálam, melynek kezelésére Citagen 20 mg tablettát írtak fel. Rendszeresen jártam pszichiáterhez felmentünk 1,5 tablettára naponta, de már visszafelé haladunk és 1/2 tablettánál tartok-tartottam, míg ki nem derült a terhességem. Jelenleg nem szedem a gyógyszert, mert félek a következményeitől.
Azonban már egy hete ismét folyamatosan szédülök, igaz rohamom még nem volt, de ez a szédülés olyan, mint mielőtt elkezdtem szedni a gyógyszert és nem a terhesség miatt.
A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg újra szedném a gyógyszert, az milyen hatással lenne a babára, mert olyan rosszul vagyok nélküle, hogy akadályoz a munkámban és a mindennapi cselekvéseimben.

Előre is köszönöm válaszát.
Brigitta


Kedves Brigitta!
Föltétlen keresse meg a psychiáterét, aki javasolta a Citagent, beszélje meg vele a nekem feladott kérdéseket. Ha nagyon fontos, úgy a szerotonin felszívodás gátlók némelyéke, ahova a Citagen is tartozik, szedhetök terhesség alatt. Legjobb viszont a gyógyszer mentes terhesség, de hogy az Ön esetében mi a legjobb megoldás, ebben az Önt ismerő, kezelő psychiáter döntsön!
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

Fibromyalgia  2009. január 12. 10:14   #275 

Tisztelt doktornő!Kérdésem az lenne hogy a fybromyalgia okozhat e hónapokig tartó szédülést,fejfájást?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Annamária


Kedves Annamária!
A fibromyalgia rengeteg kellemetlenséget okoz.Lokalizátiotól függöen okozhat bizonytalanságot ,tarkóba sugárzó fájdalmat.Vizsgálat után lehet korrekt választ adni kérdésére, azt javaslom keressen fel neurológust
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Judit51  2009. január 12. 10:08   #274 

Tisztelt Doktornő!
6 éve szedek magas vérnyomásra gyógyszert,kivizsgálva soha nem voltam az okáról.Novemberben elkezdett zsibbadni bizseregni a felső ajkam,amik a fejembe mentek bele,aztán két hét múlva a jobb kezem kisujján.Ekkor mentem el orvoshoz,aki elküldött neurológiára,onnan küldtek el koponya CT-re.
Ennek eredményét leírnám:
Nativan majd i.v.kontrasztanyag adását követően végeztük vizsgálatunkat.
A külső liquorterek frontálisan kismértékben tágabbak, a belső liqourterek norm.tágasságuak, a középvonak megtartott.Jobb oldalon a thalamusban 11x5 mm-es,mérsékelten hypodens góc
látható.Egyebütt az agyállományban kóros denzitás,kóros kontrasztanyag halmozás nem ábrázolódik.
A foramen magnum szabad.
Mk.ACI és a bal arteria verteblaris scleroticus falú.
Vélemény:kismértékű corticalis atrophia
Ischaemias laesio a jobb thalamusban
Arterisoclerosis.
Kérem a Tisztelt Doktornőt,hogy szíveskedjék ezeket nekem számomra is érthetően elmondani és kérdésem,hogy mire számítsak.
Azt tudom,hogy agylágyulás az a góc,de mi várható ettől a dologtól?
Vérhigítót írtak fel, a nyaki ULTRAHANG AZ RENDBEN VOLT.
Várom szíves válaszát és maradok Tisztelettel Judit51


Kedves Judit!
A leirt panaszok, nem kapcsolatosak a Ct vizsgálaton leirtakkal.Vércukor nem magasabb?
A trombocyta aggregatio gátló szedése (Aspirin protect?) jó gondolat volt. A hypertonia , cukorbetegség okoz kisérbetegséget, melynek lehet következménye a thalamus ischaemia. Hogy mi várható, azon ne töprengjünk, ha a vérnyomás kezelt, rendszeres gondozás alatt áll, aggodalomra nincs ok.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

agykéreg  2009. január 12. 08:40   #273 

Üdvözlöm Doktornö. Különösebb jelét nem látom a betegségnek.1,5 évvel ezelőt volt egy tüdőmütét azota átértékelte dolgokat ezért nem tünik semmi jele. Azért sem tudom mire kellene odafigyelni.


Kedves Érdeklödő!
A tüdőműtét, nem írta, jóindulatü folyamat miatt volt?
Ha igy van, valamint ha továbbra is panaszmentes, az MR leleten leírtak miatt semmi aggodalomra,életmódbeli korlátozásra nincs ok. Egy év múlva csináltatnék egy kontroll képalkotó vizsgálatot.
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

Epilepszia  2009. január 10. 05:40   #272 

Tisztelt doktorno!
Volt egy ájulásom. Elmentem vizsgálatra(EEG),(CT). A CT negatív lett. Az EEG viszont mutatott aktivitást az agyam bal felénél. Az orvosom azt mondta epilepszia. Kaptam gyogyszert(ORFIRIL LONG 300) Tud on valamit errol a gyogyszerrol? Ez csak epilepszia ellen jo? Ez az aktivitás okozhat tudat zavarokat,vagy gátolhatja a szellemi képességeimet? Vagy csak rohamokat okozhat?


Kedves Érdeklödő!
Elnézést, az Ön első levelére kicsit késtem a válasszal.Mivel volt egy rosszulléte, az EEG pozitiv volt, ezért feltételezhető az epilepszia, s ezért állitották be antiepileptikumra, amit az orvosi javaslatnak megfelelöen kell szedni.Az EEG-n leirtak roham készséget igazolnak, ha nem szedi a gyógyszert, s esetleg ismétlödnének a rosszullétei, az okozhat gondot.Tehát ismétlem az elözökben leirtakat, pontosan be kell tartani a kezelő neurologus javaslatát, be kell szedni az általa javasolt epilepsziás aktivitást csökkentő gyógyszert, gyógyulását nem az EEG aktivitás, ill annak hiánya jelzi, hanem az, hogy roham mentes! Ne szorongjon, végezze továbbra is napi teendöit,ovakodjon a múlt levelemben leírt provokáló dolgoktol.
Üdvözlettel
Dr Dravetzky


...  2009. január 10. 05:24   #271 

Kedves Doktornő, ne haragudjon elfelejtettem a legfontosabbat, amit akartam kérdezni, hogy ez a betegség, ami elért ez lehet SM első jelei? 26 éves lány vagyok. Tudom, hogy ezt így nem lehet biztosan tudni, de akár ez is lehet? Lolka


Kedves Lolka!
Úgy látom mégis szükség lesz egy enyhe szorongásoldóra!
Az SM biztonsággal kizárható!!!
Ezt azért állitom ilyen meggyözően, mert az MR negatív!!
Kedves Lolka 26 évesen ne betegségeken töprengjen, sportol?Ha nem tessék a mai naptól elkezdeni, meglátja, jó segítségére lesz a szorongás leküzdésében! Kívánok sok sikert!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

...  2009. január 10. 05:17   #270 

Köszönöm szépen a gyors választ. Értem is, de akkor miért van ott az a benignus laesio, még ha jóindulatú is? Vagy az mindegy? Akkor az nem jelent egyebet.
Még annyit szeretnék elmondani, hogy vestibularis hypasthaesiát mondtak a gégészeten, neurológián meg azt, hogy nincs teendő. Betasercet és Milgammát kell szednem. Néha még nagyon enyhén szédelgek, és kicsit fáj a fejem. Azt mondták, ez lassan gyógyul, türelem és hogy ezek beleférnek. Illetve panaszkodtam még arra, hogy mikor állok, megyek valahova és érzem a szédülést, ami már enyhe (igazából csak egyszer volt erős) akkor a talpaimban azt érzem, mintha kimenne belőle a vér, enyhe zsibbadás szerű, vagy inkább mintha nem érezném. Első alkalommal azt mondták, ezek mind lehetnek ettől.
Ez normális? Az a baj, eleve nagyon félős vagyok, így még az rátesz egy lapáttal, bármilyen tünetemre.
Köszönöm, üdv. Lolka.


Kedves Lolka!
Ne foglalkozzon az MR vizsgálaton látottakkal, az ott leirtak egy variácioja a fiziologiásnak-tehát nem kóros.Panaszait biztos, hogy nem ez okozza!
Szédülése perifériás eredetü.A Betaserc és Milgamma szedése jó ötlet ilyen esetben.Ne szorongjon,hisz a szorongás fokozhatja panaszait.Ha nem tudja szorongását leküzdeni, esetleg egy enyhe szorongásoldót kérhet ideggyógyászától.
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

Epilepszia  2009. január 10. 05:10   #269 

Tisztelt doktorno!
1 éve elájultam,ossze estem. Elmentem vizsgálatra(EEG),aktivitást mutatott.A CT negatív lett.Akkoriban intenzíven tornáztam,doppinghoz is nyultam. Valoszinuleg a steroydoktol lehettett ez a roham.Kaptam gyogyszert(ORFIRIL LONG 300) 3 honapig szedtem,aztán abba hagytam. Azota semmi bajom,azt hittem hogy elmult. Mult héten kiváncsiságbol elmentem vizsgálatra(EEG),sajnos még mindig kimutatta azt az aktivitást.Ismét ugyanezt a gyogyszert írták fel.Tény,hogy van a fejemben az az aktivitás,de szerintem ez nem epilepszia. Ismeri on ezt a fajta gyogyszert? Ez az aktivitás a rohamokon kívul milyen bajt okozhat még? Gátolhatja a szellemi képességeimet,vagy okozhat tudatzavarokat? Vagy az csak ugy ott van? Sajnos nagyon keveset tudok ezekrol a dolgokrol.


Kedves Érdeklődő!
Az epileptiform aktivitás görcs készséget jelent , az EEG-n epilepsziás működészavar gyanúját keltő hullámjelenségek jelennek meg. Sok minden provokálhat rohamot: alkohol, láz, testi megterhelés, drog, alvásmegvonás, stb.
Rohamot követően a betegek kb. 50 %-nál látunk pozitív EEG-t.. A roham alatt felvett EEG, ha izgalmi jeleket tartalmaz, egyértelműen bizonyítja az epilepsziás eredetet. A rohamok közti időszakban a jelek gyakran hiányoznak. Az a tapasztalat, hogy pozitív első vizsgálat esetén, a további vizsgálatokon is kimutathatóak az izgalmi jelek, ill. egyéb koros hullám.
Föltétlen működjön együtt orvosával, nem lett volna szabad a gyógyszert önhatalmúlag elhagyni, t.i. a hirtelen gyógyszer elhagyás is provokálhat rohamot.
Üdvözlettel
Dr Dravetzky Éva


...  2009. január 9. 17:13   #268 

Tisztelt Doktornő! Engem szédülés, fejfájás miatt vizsgáltak.
MR vizsgálatom kész lett:
Az extracerebralis liquorterek szimmetrikusak, nem szélesebbek. A kamrarendszer normál helyzetű és tágasságú. Intracerebralisan kóros jelintenzitás nem ábrázolódik. Mk. oldalon elsősorban parieto-occipitalisan néhány subcorticalis lokalizációjú, éles kontúrú max. 3 mm átmérőjű liquorjelintensitasú, benignus jellegű laesio látszik, melyek tágabb Virchow Robin-térnek imponálnak.
Diffusio gátolt terület nem mutatható ki. A kisagy hídszögletben path. struktúra nem igazolható. A középvonali struktúrák épek, a sella nem nagyobb. A cranio-cervicalis átmenet szabályos. A foramen magnum szabad.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez az eredmény rendben van-e, illetve az a mondat, amely azt írja, hogy mindkét oldalon...néhány benignus laesio látszik...ezért fáj a fejem is?
Köszönöm a válaszát Lolka.


Kedves Lolka!
A leirt MR vizsgálat NEGATIV.A lágy agyhártya és az erek fala közötti periarteriális teret hívjuk Virchow-Robin résnek,mely fiziologiásan kiszélesedhet, agyvizet tartalmaz.Benignus jellegü laesio-joindulatut jelent.Nem kórjelző! Fejfájást nem okoz!

Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

agykéreg  2009. január 9. 17:02   #267 

Üdvözlöm. A férjemnél részleges agykéreg sorvadást,aneorizmát a kisagyban,több agyi infaktusjeleit látják az mri vizsgálaton. csak 52-éves. Szeretném tudni mik a kilátásaink a jövöre nézve.


Kedves Érdeklödő!
Egy lelet alapján nagy merészség lenne jóslatokba bocsátkozni! Vannak e panaszai, tünetei? Az aneurysma érzsák, lényeges milyen a nagysága, lokalizátiója,stb. A több helyen leirt infarctus valószínű st lacunaris lehet (kis erek szintjén zajló kis elzárodás, a mögöttes terület vérellátás zavarával). A részleges sorvadás az MR-n nem beszél sokról, egyéb tünet nélkül.
Ha sok a rizikotényező (pl elhízás, dohányzás, cukor, hypertonia, stb), nos e tényezökkel kell fölvenni a nagyon szigorú harcot, s akkor biztató lesz a jövő.Mi volt a vizsgáló orvos vélemény, mit tapasztalt vizsgálatnál?
Üdvözlettel dr Dravetzky Éva

Tarokk  2009. január 9. 16:43   #266 

Azt szeretném megkérdezni a T. neurológus szakorvostól, hogy most, 60 évesen kezdődött, körzeti orvos által diagnosztizált benignus paroxysmalis szédülésre milyen terápiát javasol. Úgy látom az angol portálokon, hogy sokak szerint nincs tenni való, illetve javasolják az ©Epley-manővert©. Ezt a kezelést, ha jónak tartja, hol lehet nálunk megkapni?
Köszönöm.


Kedves Érdeklödő!
Az Epley manöver egy mozgássor, mellyel a BPV(benignus positionalis vertigo ©jóindulatú helyzetfüggő szédülés) szindroma leküzdhető. Még 1921-ben Bárány Róbert leírta ezt a szindromát, melynek oka az, hogy a belső fülben fülkö (otolyth) mozdul el és szédülést provokál.
Mellékelek egy lehetöséget a tanuáshoz , remélem sikerülni fog elövarázsolni, video az Epley manöver kivitelezésröl :
http://www.neurology.org/cgi/content/full/63/1 /150/DC1
Továbbá a témával kapcsolatosan ajánlok egy ragyogo elöadást:
Szédülés:a neurológia a fülészet és a pszichiátria határterületi problémája
Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora
PTE OEC Neurológiai Klinika
Megtalálja az interneten az elöadást
Nézze át , ha további kérdés van jelentkezzen.
Betaserc, vagy Betagen, Stugeron, Gingko tartalmu készitmények jöhetnek szóba gyógyszeresen.De az Epley manöver önmagában is legtöbbször hatásos.
üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

Üdvözlettel
dr Dravetzky

zsibbadt kar  2009. január 9. 15:06   #265 

Tisztelt Dr.no
Kb.4 napja zsibbdtnak erzem a jobb karom, vagyis pontasabbban konyektol lefeli de az erzes erosebb a kis uj es a gyuros ujban.Erzem az ujjaim, csak ugy mintha lenne egy zsibbadt reteg ami fedi.
Mi lehet, vagyis mitol, minek az elojele? Nem utottem meg, de mivel sok papir munkat csinalok,inkabb akkor eross az erzes ha 1 vagy 2 oran keresztol az asztalnak tamosztom.Ugyelek hogy az egesz alkarom az asztalan kenyelmesen fekudjon, de akkor is erzem.
Koszonom valaszat.
magdika.


Kedves Érdeklödő!
A könyök redőben található a nervus ulnaris, mely érző idegekkel látja el a negyedik és 5 ujjat,valamint a tenyér kisujj felöli részét.
Ez az ideg leggyakrabban trauma következtében sérül a könyöknél levő redöben.Lehet Önnél is volt trauma melyre nem is emlékszik, az is lehet, hogy munkavégzéskor, az asztalszél nyomhatja ezt a területet,amit Ön észre sem vesz, csak a következményt.Milgamma caps szedését javaslom, recept nélkül kapható. Ha elhúzodó lenne a panasz el kell menni neurologiai vizsgálatra, esetleg itt müszeres vizsgálat is szóba jön (ENG,EMG), melyek választ adnak arra, hogy a sérülés helye hova lokalizálható(Ez az ideg a C8 TH 1 gyökökböl szedödik össze és a felkaron keresztül, a már emlitett könyök redön át halad a kézhez)
Elhúzodó zsibbadás esetén, ha nem volt mostanában, esetleg egy mellkas Rtg is szóba jöhet.
Üdvözlettel dr Dravetzky Éva

Agyérgörcs  2009. január 7. 12:22   #264 

Tisztelt Doktor nö!

AZ édesapám 2 napja bekerült a kórházba agyérgörccsel. A témával kapcsolatban azt hiszem mindent amit tudtam elolvastam az interneten, kérdésem az volna , hogy kezelöorvosa szerint TIA történt de akkor nem értem , hogy édesapám miért nem tud beszélni , jobb oldala gyenge, hiszen azt olvastam hogy TIA után legkésöbb 24 órával a szervezet helyreáll. Most akkor ez mégiscak stroke és ez az állapot maradandó?
Válaszát elöre is köszönöm. Tisztelettel: Nánási Èva


Kedves Éva!
Az agyi vérellátási zavarokat súlyosság szerint osztjuk, elsösorban TIA-ra (transiens-átmeneti - ischaemias attack). Rövid ideig tart, max 48 óra alatt rendezödik. Ezt követi a PRIND (prolongált ischaemiás neurologiai deficit) -hosszabb ideig tart, nem szünik meg magától, a tünetek jóval lassabban fejlödnek vissza. Nagyon részletes kivizsgálást igényel,ugy a TIA, mint a PRIND, ami biztos meg is fog történni. Trombocyta aggregatio gátlóra fogják beállitani, biztos kap keringést javító infusiókat, stb.
Annak ellenére, hogy a beteg mindent megkap, elöfordulhat az is, hogy a TiÁ-t egy súlyosabb állapot kialakulása követi .
A következő napok alakulása, a képalkotó vizsgálatok eredményei,stb döntik majd el, hogy mi várható!
Reméljük minden jól alakul!
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

zsibbadás  2009. január 7. 05:54   #263 

Kedves Doktornő!

Éjszaka zsibbad mindkét kezem, ez a szokásos "kimegy a vér belőle" állapot, semmit nem érzek abban a pillanatban vele, ami másodpercek alatt rendeződik is, ha felkelek. Viszont nappal csak a bal kezemben, a felkaromon, minta hideg érné a kezem ilyen felületi zsibbadás félét érzek. Ugyanezt a bal lábamban a térdem feletti részen, különösen, ha ülök, ez sem tipikus zsibbadás (nem az 1000 tű szurkálós érzés), hanem olyan tompa nyomás-hideg féle. Ülő munkát végzek, bal lábbal nyomom a pedált, (nem 8 órában, tehát nem egy folyamatos megterhelésről van szó), ami vezetés közben is elég rossz érzés a lábamban, ha nyomom a kuplungot, ahogy feszül az izom a combomban. Bal fülemmel pedig olyan mindig, mintha picit bedugulva hallanám, különösen a tévét, olyan légnyomáskülönbségeket érzek vele. Mindkét térdem recseg-ropog és fáj, különösen lépcsőzéskor. Az ideggyógyászton a Sertralin ratiopharm nevű gyógyszert írta fel anno (picit szédültem, fogcsikorgatás, szememet mintha tolnák ki, ha hason aludtam) amiből (felesével) a harmadik szem bevétele után a szemem vérben van reggelre és a lábamban bizsereg nagyon (mindkettőben, de főleg a balban a talpamtól végig a combomig) nem a zsibbadásos bizsergésről beszélek, inkább olyan, mint a szemben ez a pattogó tikk, mintha az ereim pattognának, lüktetnének ezerszámra. Ez lehet mellékhatása a gyógyszernek? Amúgy a mozgásom koordinált, nincs egyensúlyzavarom. Semmit komolyabb. Félek nem lehet ez SM előjele? Kezdődő stádiuma. A gerincem, hátam, farkcsont feletti részem is gyakran fáj és a forgómon alig tudok aludni. Várom válaszát és előre is köszönöm szépen!


Kedves Érdeklödő!
A leírt panaszok nem SM -re utalóak. A Sertralin felírásakor biztos részletes neurologiai vizsgálat is történt, igy panaszainak organikus okát biztonsággal kizárhatjuk. Természetes a funkcionális okok is sok kellemetlenséget tudnak okozni, mint ahogy ezt Ön is érzékeli.
A javasolt gyógyszert föltétlen szedje, biztos figyelmeztették, hogy kezdetben kellemetlen mellékhatásai lehetnek a gyógyszer szedésnek, de ezek egy két héten belül megszünnek!
A gerincmenti fájdalmai miatt rheumatologiai vizsgálatát javaslom.Mivel zömével ülő munkát végez, rendszeres torna gyakorlatokat végzése, ill. a rendszeres uszás is jó ötlet lenne.
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

fájdalom  2009. január 5. 13:26   #262 

Tisztelt Doktornő! Jobblábamnak ágyékhajlatából állandó fájást érzek,mely fájás lesugárzik most már a térdemig.Oly annyira fájt hogy még a cipő felvétele és levételénél is érzem.Az ünnepeken kocsival tudtuk megtenni a 450 km.-es utat a gyermekeinkhez,igy legalább 5-6 órát kellett pici megszakitásokkal ülnőm.Az ülés alkalmával a fájást jobban érzem, mint mikor állok, vagy fekszem.Az ágyék résznél természetesen a jobboldalom kissé duzzanat van,de nem nagyon.Pihengettem fekvéssel, igy a fájdalom most annyira nincsen meg.Erre sziveskedjen választ adni.Előre is köszönőm válaszát.Kovácsné Éva


Kedves Éva!
A n.femoralis (combhoz tartozó) ideg sérüléséröl lehet szó.Ennek az idegnek károsodását okozhatja többféle probléma.A duzzanat amit észlel jobb oldalt a redőben , ez lehet megnagyobbodott nyirokcsomo.Javaslom minél elöbb történjen labor, nőgyógyászati, ill hasi UH.Valamilyen kismedencei folyamat feltételezhető a háttérben. Az idegi károsodás másodlagos lehet!Kérek visszajelzést a történtekről (ez utobbi célszerü lenne minden esetben, ebböl mi is okulunk!)
Üdvözlettel
dr Dravetzky

szorítás  2009. január 5. 09:24   #261 

Kedves Dr-nő!

A következő a problémám a fejemben gyakran olyan érzést érzek mintha nyomás alatt lenne, , zsiborog, szorít. Mintha az agyamat valami szorítaná. Ez egy tompa jellegű érzés ami fájdalommal nem jár de nagyon zavaró. Ilyenkor úgy érzem magam mintha ki lenne merülve az agyam. Koncentrálni nem tudok semmire. Fáradt vagyok és semmihez nincs kedvem. Van úgy, hogy egy kis bizonytalanság van a mozgásomban. Ilyenkor kicsit megijedek de nem veszem komolyan.
Tudna erre valamit tanácsolni? /azt ne tanácsolja, hogy menjek el orvoshoz/
köszönettel Béla /42 éves/


Kedves Béla!
Ha autónkkal bármilyen kicsi problémánk van, visszük ellenörzésre, ugyanakkor sokan, úgy mint Ön is, rettegnek az orvostól, az egészség karbantartóitól! Bizony egy vizsgálat lenne legcélszerübb!
Mérték e a vérnyomását, hypertonia okozhat a leirtakhoz hasonló tüneteket. Az is lehet, hogy kimerült, de hangulati labilitás is járhat hasonló panaszokkal.
Leirása alapján inkább funkcionális okot feltételezek, nem organikust, elveimnek ellentmondóan vizsgálat nélkül teszek javaslatot!!
Szedjen gyógynövény tartalmú gyógyszert :Remotiv extra (orbáncfű)
Hogyan szedje a Remotiv extra filmtablettát?
Felnőttek napi adagja 1 tabletta kevés folyadékkal (este, vagy reggel), étkezés alatt, vagy után. A gyógyszer hatásának kialakulásához legalább 14 napi szedés szükséges. A kezelés ajánlott időtartama 4-6 hét. A gyógyszer recept nélkül kapható.
Ha elhuzodó lenne panasza, keresse családorvosát, kérjen ideggyógyászhoz beutalót
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva


előző oldal  12 13 14  15 16  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Idegrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!