orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Dravetzky Éva

Dr. Dravetzky Éva válaszol

Dr. Dravetzky Éva

akupunktőr, neurológus szakorvos

előző oldal  85 86 87  88 89  következő oldal
Sinus cavernosus  2013. szeptember 30. 05:54   #1740 

Jonapot!

30 éves vagyok,baloldali fejfájással szédüléssel,fejzsibbadással,magas vérnyomással kezelnek!E mellett még szivritmus zavarom is van!A fejfájás és a szédülés miatt Agykoponya CT vizsgálatom volt!Ezt irták nekem a leletemre!
-A supratentorialis kamra rendszer normális tágasságu,az oldalkamrák zimmetrikusak.A IV.agykamra szimmetrikus,nem tágabb.A felszini liquorterk normális tágasságuak.A balsalis ciszternák és a foramen magnum szabadok.Megjegyzendő ,hogy a baloldali sinus cavernosus denzitása a nativ és a kontrasztos képeken is alacsonyabb az ellenoldalinál.Intracranialisan kóros denzitásbeli elétérs ,kóros kontrasztanyag halomozás nem láthato.Mindkét mastiod nyulvány alacsony pneumatizácioju.A jobb oldalon a mastoid sejtek kitöltöttek.A jobb dobüregben is megfigyelhető kevés tartalom.A belső hallojáratok szimmetrikusak,nem tágabbak.A koponyaboltozati csontokon egyéb szerkezeti eltérés nincs.


Kérdésem lenne a következő!Mit jelent ez az eredmény?Van e valami eltérés,van e valami bajom?
Köszönöm válaszát elöre is!! Tisztelettel: Kálmán


Kedves Kálmán!

A lelet lényeges eltérésre nem utal, értékelése a klinikummal együtt jön szóba. OFG szakorvosnak is célszerü lenne megmutatni a leletet.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Fül sípolás  2013. szeptember 26. 13:03   #1739 

Tisztelt doktornő!
Két hete sípol a fülem, szünet nélkül éjjel nappal. Háziorvosom fül orr gégészetre küldött, de oda csak egy hét mulva kaptam időpontot. Komolyabb tüneteim ezenkívül nincsenek, kivéve hogy kicsit fáj a tarkóm pár napja, és tegnap lefekvés után ki kellett mennem levegőzni, mert enyhe rosszullét jött rám. Úgy éreztem hogy el fogok ájulni, de ez 5 perc levegőzés után teljesen elmúlt. A fejemben tompa fájdalmat érzek néha, de ez nem sűrű, és nem erős fájdalom. Meg szeretném kérdezni hogy ezek a tünetek lehetnek fül betegségtől, vagy okozhatja e érszűkület valahol a tarkómban. A családomban gyakoriak az ér rendszeri betegségek, infarktus, angina. Megvárjam a jövő hetet mire fogad a fül orr gégész, vagy keressek fel előtte neurológust?
Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Várja meg az OFG vizsgálatot, akkor menjen neurológushoz, ha ezt az OFG szakorvos javasolná vizsgálat után (ez akkor történik így, ha panaszának perifériás okát nem találná az OFGégész). Ekkor az ideggyógyász megprobál esetleges centrális okot keresni. Addig amig sorra kerül az OFG-hez, kérjen labor vizsgálatra beutalót Családorvostól.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

MR lelet  2013. szeptember 26. 12:55   #1738 

Tisztelt Doktornő!

Ma voltam koponya és nyaki MR vizsgálaton. a lelet értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A sinus sphenoidalis fala mentén és a septum mentén vaskos nyálkahártyaduzanat látható.A rostasejtek fala mentén keskeny nyálkahártyaduzzanat látszik. A gerinc felvételen : A nyaki intervertebrális rések dorsalisan kissé szűkebbek. Ezeket szeretném megkérdezni,hogy mit jelentenek,illetve ez a nyálkahártyaduzanat igényel e bárminemű kezelést,beavatkozást? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ági


Kedves Ági!

A nyálkahártya duzzanata régi gyulladás maradványa, nincs teendő.
A szükebb nyaki intervertebralis rés annak jele, hogy volt a múltban nyaki fájdalom porc érintettséggel, jelenleg ezzel sincs teendő
üdvözlettel
dr Dravetzky

gyógytorna  2013. szeptember 26. 12:50   #1737 

Tisztelt Doktornő!

Röntgen és CT vizsgálat alapján kezdődő porckorongsérvet állapítottak meg nálam, egyelőre még csak enyhe kitüremkedés van. Nyomja viszont az egyik ideggyököt, és az egyik lábam néha fáj és zsibog, ritkán zsibbad. Gyógyszeres kezelést nem kaptam, csak gerinctorna, masszázs és fizikoterápia lesz.
Az első tornára úgy mentem, hogy nem volt zsibogás, zsibbadás a lábamban, a torna közben sem volt semmi gond, viszont utána eléggé el kezdett zsiborogni a lábam. Ön szerint ez normális, természetes velejáró folyamat? Folytatható tovább a torna? Nem árt, ha utána zsibbad a láb?
A doktornő szerint ugyanaz a gerinctorna alkalmas a nyakfájós, illetve a derékfájós embernek is? Mert számomra kissé érdekes, hogy nekem ugyanazokat a gyakorlatokat kell végeznem a tornán, mint akinek a nyakával vannak gondjai.

Köszönöm!
Anikó


Kedves Anikó!

Elöfordulhat átmeneti zsibbadás, ez nem akadálya hogy folytassa a javasolt terápiát.Ha fájdalma fokozódna és kitartóan megmerad, jelezze Ideggyógyászának
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Mária67  2013. szeptember 26. 12:48   #1736 

Tisztelt Doktornő!
Az első EEG: A nyugalmi felvételen a kp és hátsó területek felett 9-10Hz, 30-60mikrovolt feszültségű, ritmusios, szemnyitásra gátlódó alpha tevékenység látható. Frontalisna színe végig izomműtermék miatt értékelhetetlen az eeg. A jobb o. temporalis tájo látni visszatérően meredek tranzienseket, elkülönülten vagy rövid csoportokban. Ezek a HV alatt gyakoribbá váltak, a HV után is perzisztáltak.

Vélemény Alpha típusú eeg, jobb féltekei temporális focalis functiozavar, laesios jelleg nélkül.
Diagnózisok: R42HO/3

A második lelet:
A nyugalmi felvételen a kp és hátsó területek felett 9-10, 30-60 mikrovolt feszültségű, ritmusos, szemnyitásra jól gátlodó alpha tevékenység látható. Frontalisan végig gyors beta aktivitas, helyenként izomműtermékek voltak. A jobb o. temporalis tájon látni végig szabálytalan, a környezetből nem kiemelkedő szabálytalan meredekhullámokat. Elkülönülten, vagy rövid csoportokban. Ezek a HV alatt kicsit gyakoribbá váltak. A HV után is perzisztáltak.
Vélemény: Alpha típusú eeg, jobb éltekei temporális focialis functiozavar, laesios jelleg nélkül. Az előzővel mindenben egyező eeg kép. Tüske -hullám minta nem volt.
Diagnózis: R51/H0/3.
Ez állt a két teljes leleten. A rosszullét teljesen váratlanul különböző helyzetekben jelentkezik. Utoljára pl. evés közben azt éreztem szédülök és ájulás kerülget. Van amikor a víz is lever, vagy éppen mintha kicsit elhomályosodna minden. Ezen felül vannak időnként fejfájások ami nagyon erős hányingert keltő. A rosszulétek jelentkezése változó. Van hogy több hétig semmi, aztán olyan is hogy naponta és azis előfordult már, hogy egy nap többször. Előzményt viszont sosem éreztem.
Várom válaszát köszönettel: Mária


Kedves Mária!

Temporalisan(halánték lebeny fölött) van egy kis funkció zavar, "laesios jelleg nélkül"- azt jelenti, hogy nincs háttérben organikus elváltozás, ezt igazolta a negatív MR is.Mivel az Mr megvolt, így türelmesen megvárhatja a kontroll idejét.Valószínű gyógyszer szedést fog javasolni az ideggyógyász.Ha rosszulléte ismét jelentkezne, a Családorvos segítségét kérje az időpont elörehozatalát illetően.
üdvözlettel
dr Dravetzky

lehet-e  2013. szeptember 26. 12:34   #1735 

Tisztelt Doktornő!

Egy kényes kérdéssel fordulok Önhöz. Kezdődő gerincsérv (protrusio) esetén, amikor éppen fáj a keresztcsonti rész, illetve enyhe zsibogás és lábfájdalom sugárzik le az egyik lábba, illetve farba, lehet-e szeretkezni? Az együttlét során kifejtett intenzív mozgás nem ártalmas ebben az esetben?
A tünetek alapján lehet ez isiász?
A további kérdésem, hogy a keresztcsonti részre kaptam gyógyszertárban kikevert rozmaringos reuma krémet. Nem tudom, van-e benne alkohol, de mivel alvási nehézségeim vannak a betegségből eredő szorongás miatt, ezért esténként néha beveszek egy fél 0,25-ös Xanaxot, és érdekelne, hogy a krémben esetlegesen lévő alkohol kihatással lehet-e a xanax-ra, magyarán a krémmel együtt lehet-e alkalmazni a xanaxot? Ha egyébként éppen zsibog lefekvés előtt a lábam, akkor is lehet xanaxot bevenni, nem "ront" a helyzeten?
Szeretném még kérdezni, hogy az ékpárnát javasolja-e Ön az én esetemben?
Egy utolsó kérdés. Ön javasolja-e a Milgamma kapszula szedését, ha igen, mennyi ideig, illetve szedhető-e együtt a xanax-szal?
Köszönöm a válaszait!
Anita


Kedves Anita!

1.)Lehet, nem ártalmas.Természetes nagy fájdalom esetén nem jön szóba
2.)Igen, az ülőideg lehet érintve
3.)Nyugottan használhatja az említett krémet a Xanax tablettával
4.) A Xanax bevétel nem ront a láb zsibbadáson
5.)Milgamma szedhető együtt a Xanax tablettával. A Milagammát addig szedje amig érzi a panaszokat.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Mária 67  2013. szeptember 25. 06:33   #1734 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm a választ. Sajnos a házi orvossal nem járható ez az út amit ajánlott, ezért is próbáltam itt érdeklődni a diagnózis felől. Márciusban próbáltam a segítségét kérni, akkor is azt mondta, várjam ki az időpontomat a neurológián. Márciusban EMR vizsgálat is történt, szerencsére az teljesen negatív. nem jeleztek semmi kóros eltérést. Az EEG volt ugyan ilyen azért kértek abból ismétlést. Egy nyaki uh vizsgálat történt szintén tavasszal, ott is rendben találtak mindent.
Most azért pánikolok, hogy ez az eltérés mi lehet.
üdvözlettel: Mária


Kedves Mária!

Pontosan másolja le azelső és második EEg egész szövegét.Pánikra nincs ok az eddig leirtak szerint!
Miben rejlett rosszulléte?
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Mária67  2013. szeptember 24. 16:59   #1733 

Tisztelt Doktornő!

Márciusban és éppen ma voltam EEG vizsgálaton. A rosszulléteim miatt küldtek el kivizsgálásra. A márciusi EEG nem lett jó, de nem részletzték, hogy mi a probléma ,és azt sem, hogy a rosszulléteim hátterében mi áll. Ma megkérdezték miért jöttem újra, én elmondtam, hogy a kezelőorvos ismétlést kért, mire ez ugyan olyan rossz lelet, mi történt eddig milyem kezelést kaptam stb.. Én kétségbe esve hallgattam, mert azt is kérdezték bírok.-e még dolgozni. Úgy tűnt, mintha valami nagy bajom lenne amit nem kezdtek el kezelni, de nem mondtak semmit csak mennyek vissza, majd a kezelőorvos elmondja. Nem tudom vissza vinni a leletet csak jövő hónap végén, mert akkora kaptam időpontot.
A diagnózis: Alpha típusú eeg, jobb féltekei, temporális focalis functiozavar laesios jelleg nélkül. Az előzővel mindenben egyező eeg kép. Tüska hullám mintavétel nem volt. Nagyon várom válaszát, mit is jelentenek ezek köszönöm Mária


Kedves Mária!

Az MR vizsgálatot azért javasoltam, mert leveléből ugy tünik rosszullétei voltak, melyek oki tisztázása miatt célszerű lenne az Mr is.Az EEG vizsgálat önmagában nem diagnosztikus értékű.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Mária67  2013. szeptember 24. 16:41   #1732 

Tisztelt Doktornő!

Márciusban és éppen ma voltam EEG vizsgálaton. A rosszulléteim miatt küldtek el kivizsgálásra. A márciusi EEG nem lett jó, de nem részletzték, hogy mi a probléma ,és azt sem, hogy a rosszulléteim hátterében mi áll. Ma megkérdezték miért jöttem újra, én elmondtam, hogy a kezelőorvos ismétlést kért, mire ez ugyan olyan rossz lelet, mi történt eddig milyem kezelést kaptam stb.. Én kétségbe esve hallgattam, mert azt is kérdezték bírok.-e még dolgozni. Úgy tűnt, mintha valami nagy bajom lenne amit nem kezdtek el kezelni, de nem mondtak semmit csak mennyek vissza, majd a kezelőorvos elmondja. Nem tudom vissza vinni a leletet csak jövő hónap végén, mert akkora kaptam időpontot.
A diagnózis: Alpha típusú eeg, jobb féltekei, temporális focalis functiozavar laesios jelleg nélkül. Az előzővel mindenben egyező eeg kép. Tüska hullám mi


Kedves Kérdező!

Kérje meg Családorvosát, hogy beszélje meg az Ieggyógyásszal a lelet tartalmát, s ha még nem volt, próbáljon az Ideggyógyász MR vizsgálatra időpontot kérni. Erre a lehetőségre időnyerés miatt gondoltam, hisz az MR vizsgálatra is sokat kell majd várni. Minél előbbi cél a rosszullétei okának tisztázása, s a kezelés elindítása. Családorvosa biztos segítségére lesz, hivatkozhat arra, hogy vizsgálata már megtörtént,így nincs szükség egy hónap ismételt várásra!?
üdvözlettel
dr Dravetzky

vizsgálat  2013. szeptember 24. 16:25   #1731 

Kedves doktor nő!

Az ügyben írok önnek, hogy már 1 évtizede küszködök szociális fóbiás, paranoiás, és "túlpörgéses" állapotban, minek hatására sok negatív dolgon megyek keresztül, remegés stb.. sok mindent írhatnék még. Ezen kívül ha nem emberek között vagyok, hanem mondjuk csak házban ergo nincs semmiféle zavaró tényező, akkor folyamatosan úgy érzem mintha valami tuningolna belülről, és pörögnek a gondolataim is, fantáziálok, ingadozok. Kis koromban is voltak túlpörgéses és gátlástalansághoz hasonló gondjaim, de semmi esetre sem éleződött ki ennyire, pláne nem szociális fóbia és hasonlók! Drogoztam sok évet, utána élesedett ez ki. 7 éve tiszta vagyok, próbáltunk rengeteg fajta gyógyszert és gyógyszercsoportot, a gondokat nem oldotta meg! Erős a gyanúm, hogy valami rendellenesség áll a háttérben, vagy idegrendszer vagy szervi. CT -vizsgálaton voltam 2002-ben, annyit mondtak a főbb idegvégződések nem sérültek. MR -en nem voltam soha! A diagnózisom szociális fóbia, paranoia, szkizotípiás rendellenesség inkább súlyos személyiségzavar.
Azt olvastam hogy neurológushoz lehet fordulni: "Hozzá fordulhatunk többek között fejfájással, gerincpanaszokkal, szédüléssel, zsibbadással, különböző fájdalmakkal, remegéssel és más mozgászavarokkal. Az izmok gyengülése, bénulása, a járás, a beszéd zavarai is erre a szakterületre tartoznak. Nagyon gyakran az alvászavarok, a szellemi hanyatlás, memóriazavar, sőt olykor a depresszió és szorongásos tünetek hátterében is szervi idegrendszeri zavarok állnak' ilyen esetben is.

leghamarabb hogy tudnám ezt kivizsgáltatni? A pszichiáterem ha ad beutalót akkor hamarabb kapok időpontot mint háziorvostól?

Érdemes ezt meglépni a fentebb említettek alapján ön szerint?

részletese neurológiai kivizsgálást hol érdemes kérni?

Ha 2002 -ben közvetlen drogozás után, a CT -nem mutatott főbb eltéréseket, attól még az MR -vizsgálat kimutathatott volna rendellenességet? Mert MR -en nem voltam soha, csak CT -n.

Tisztelettel: Áron... elnézést a hosszú sorokért, de le kellett írnom hogy lássa miről van szó. Megértését köszönöm!


Kedves Kérdező!

Azt javaslom beszélje meg Psychiáterével szükségesnek tart e neurológiai kivizsgálást. Ha a Ct negatív volt, nem hiszem hogy lenne MR vizsgálattal kimutatható eltérés. Leírása alapján pajzsmirigy tűlműködést próbálnék elsősorban kizárni (TSH labor vizsgálattal történik, amire a Családorvosától kaphat beutalót).Neurológiai vizsgálatra kerülés menete a következő: kérjen vagy a Családorvostól, vagy a Psychiáterétől beutalót a területileg illetékes Ideggyógyászhoz.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

arczsibbadás  2013. szeptember 22. 13:11   #1730 

Tsztelt doktor Nő...
34 éves két kicsi gyermekes anyuka vagyok....jelenleg otthon avagyok a kisebbik gyerkőccel, és közben otthon végezhető munkát végzek számitógép mellett..Vasárnap óta nagyon furcsa érzésem van....enyhe zsibbadást érzek a jobb arcomon....félig a homlokom, félig az orrom és a jobb arcom....az állam már nem....vasárnap óta megvan ez az érzés, nem enyhült, nem rosszabodott....talán mintha ébredéskor nem is lenne, csak mikor beindul a nap, a jövés-menés, akkor kezdem el jobban érezni....Most vasárnap megyek haza, azaz hétfőn tudok elmenni a kezelőorvosomhoz...Addig is szeretném megkélrdezni mi okazhatjűa ezt az arczsibbadást....nagyon félek....ha interneten rákeresek, akkor a legtöbb helyen agydaganatot ir...tudom nem szabad az interneten keresgélni, csak kiváncsiságból irtam be a keresőbe....ha otthon lennék már elmenetem volna vele orvoshoz.....Valóban csak a fent emlitett betegség okozhat ilyen tünetet? Vagy mit csináljak? Menjek el itt minél hamarabb valamilyen orvoahoz, bár nem tudom befogadnának-e, ha nem oda tartozom...


Kedves Kérdező!

Nem kell szorongani,valószínű huzat, vagy egy gócos fog okozza panaszait. Szedjen Milgamma caps-t 2x1 addig is, amig történik fogászati góc vizsgálat, vagy orr fül gégészeti góc vizsgálat.Az agydaganat nem ilyen tünettel kezdődik!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Félelem2  2013. szeptember 22. 13:06   #1729 

Köszönöm a megnyugtató válaszát!

Én kérdeztem önt az agyhártyagyulladással kapcsolatban.

Olyan kérdésem lenne, hogy olvastam a sclerosis multiplex nevű betegségről. Most meg ettől kezdtem el tartani. Ha az agyi MR negatív, vérkép negatív, neurológiai status negatív, akkor kell tőle félnem?
Beszéltem pszichiáterrel, ő azt mondta enyhe szorongás, pánik és depresszió keveredik nálam. Okozhat zsibbadást csak egyik kézben ez? Úgy érzem a látásom se olyan jó, mint volt, sokszor mintha nem úgy látnék ahogy régen. Nemrég voltam kontaklencséért szemésznél, aki nem talált elváltozást. Ez mind csak a szorongás?

Válaszát előre is köszönöm. (21 éves lány)


Kedves Kérdező!

Vizsgálat nélkül is biztonsággal állithatom, hogy negatív Mr vizsgálat esetén az SM kizárható.Szorongás okozhatja panaszait.Fogadja el az Önt vizsgáló orvosok véleményét. Ne olvasson orvosi témájú dolgokat!!Sportoljon! Örüljön a negatív vizsgálati eredményeknek!!Le kell gyözni a félelmeket! Ne foglalkozzon a meglévő tünetekkel.ha nem sikerül legyözni szorongásait,kérjen psychiátertől segítséget.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

agyi betegség laborral kimutatható-  2013. szeptember 19. 19:42   #1728 

Tisztelt Doktornő!

Meg tudná mondani, hogy agyi betegségek mutatnak-e a laborban eltérést?

Vérsüllyedés, CRP, CK, LDH értékek specifikusak-e agyi területet érintő gyulladás során?


Kedves Kérdező!

Röviden - nem.
üdvözlettel
dr Dravetzky

ládzsibbadás  2013. szeptember 19. 19:40   #1727 

T. Doktornő!

29 ffi vagyok, ülő szellemi tevékenységet végzek napi 8 órában, kövér nem vagyok ,eddzeni szoktam, futni. Panaszom, hogy zsibbadni szokott a bal lában külső része. Fájdalom nem jellemző, néha égő érzés is van ezen a részen. Neurológus látott, fizikális vizsgálat negatív lett. Milgammát javasolt. Gerincsérvet MR-vizsgálat nem igazolt, cukorbetegségem nem ismeretes. Zsibbadás oka tehát ismeretlen .Kérdésem az lenne, hogy tarthatok-e bénulástól és reverzibilis-e a zsibbadás vagy idegkárosodás egész életemben megmarad?


Dr. Dravetzky Éva adatlapjára

Kedves Kérdező!

Bal láb (azaz egész alsó végtag) külső része zsibbad, vagy a bal comb külső része?
Várom válaszát
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Tisztelt Doktornő!

nem az egész lábam szokott zsibbadni, hanem csak a comb külső része. A lábszáram oldala nem szokott zsibbadni. Fájdalmam nincsen. MR-vizsgálat kizárta a kiszakadt sérvet , és protrusiot is.


Kedves Kérdező!

A comb külső felszínét ellátó ideg bántalmáról van szó(neve:nervus cutaneus femoris lateralis). Több oka lehet: felső ágyéki porckorong bántalom(ezt kizárták), cukorbetegség(ez is kizárt), illetve a fent nevezett ideg ágyékszalagon való áthaladásánál lévő esetleges nyomódás-compresszió Készüljön még lágyékhajlatról ultrahang , hogy az ideg ágyékszalagon való áthaladásánál lévő esetleges nyomódását kizárhassák. Lássa urológus-prostata probléma?
Amig a vizsgálat megtörténik szedjen Milgamma caps.-t 4x1, recept nélkül kapható.
Elöfordul fizikai megterhelésnek kitett egyéneknél minden ok nélkül.Aggodalomra ok nincs, ez egy érző ideg, a térdnél végződik, bénulásról szó nem lehet, hisz mint irtam érző rostokat tartalmaz csak, motorost nem.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

sos  2013. szeptember 19. 19:27   #1726 

Tisztelt dr nő
Honapok ota zsibbad és fáj a fejem volt mr vizsgálatom aminek az eredményét meg is kaptam, ezt szeretném le irni önnek hogy ez mit is jelent- Az extra-és intracerebralis liquorterek tágassága megtartott. A kamra rendszer szimetrikus,közép vonal nem dislocalt intracerebralis kóros jelintenzitás nem látszik diffuzio gátlás nem mutatható ki. Artériás MR vizsgálat során jobb oldalon az ACM fejlödési variácioja figyelhető meg, ahol a willisi körböl közvetlen két ACM-nek megfelelő fő artéria ágazik le Kóros parenchymás leasio nem igazolható....Válaszát elöre is köszönöm


Kedves Kérdező!

Negatív az MR, s mint ahogy jelzik jobb oldalt 2 arteria cerebri mediája van, tehát a jobb agyféltekének jobb vérellátása van mint más embernek, ahol általában csak egy ACM van.
üdvözlettel
dr Dravetzky

Aggodalom 5.  2013. szeptember 19. 19:23   #1725 

Kedves Doktornő!

A Benfogammából melyiket vegyem? Az 50 mg-osat vagy a 300 mg-osat? Naponta mennyit kell belőle szedni?

Köszönettel: Mónika


Kedves Mónika!

A Benfogamma 50 mg benfotiamint (zsíroldékony B1-vitamint) tartalmaz tablettánként.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

aggódás  2013. szeptember 19. 19:18   #1724 

Tisztelt Doktornő!
Egy közeli barátnőmről van szó (60 éves). Családtagjai szerint egy ideje nagyon furcsán viselkedik, ami fokozódó tendenciát mutat: egyre feledékenyebb, ami a rövidtávú memóriájában nyilvánul meg. Pl. nem emlékszik arra, hogy 10 perce jött meg egy sétából, ismét készülődik, fordítva teszi a kulcsot a zárba, stb. Családja körében ül az étkezőasztalánál, előtte az étel, a többiek esznek, ő nem, mikor rákérdeznek miért nem eszel, azt mondja, dehát ő eszik.
Egyre soványabb, férje, gyermeke szerint szinte nem lehet vele kommunikálni, beszélgetést sem kezdeményez. Háztartási teendőit egészen hanyagolja. Ő, aki korábban mindenben precíz, példamutató volt, férjéről, fiáról maximálisan, lelkiismeretesen gondoskodott, lakást karbantartotta, stb.
Ott tart a dolog, hogy semmit nem csinál csak ül, érdeklődése minden iránt megszűnt.
Én tavaly nyáron találkoztam vele, rövid ideig beszélgettünk az utcán, nekem akkor még nem tűnt fel a fent leírtakból semmi. Állítólag az utóbbi pár hónapban rohamosan történik a leépülés.
A napokban felkeresem, de doktornő szerint mi lehet a baj?
Köszönöm válaszát: Zsuzsanna


Kedves Zsuzsanna!

Javaslatom az hogy sürgősen kérjenek ideggyógyászati vizsgálatot, kizárandó elsősorban nincs e a tüneteknek organikus(akár neurologiai, vagy belgyógyászati, stb) háttere, továbbá lehet hogy pseudodementiáról van szó , azaz áldemenciáról, s a háttérben depresszió az ok. Lezárni a történteket azzal hogy "leépült", semmi esetre sem szabad !!Örülnék ha a fejleményekről tájékoztatna
üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

SM  2013. szeptember 19. 19:10   #1723 

Tisztelt Doktornő!

Sclerosis gyanúval vizsgáltak az elmúlt héten. panaszaim végtaggyengeség állandó bizsergés, zsibbadás stb. Szerencsére nem mutatott ki az MR nagy gócokat, az agyvíz is negatív.
Az agyi MR leleten a következő olvasható
\"A periventricularis fehérjeállományban, occipitalisan látható egy-egy apró kb 3 mm-es, mags T2 és FLAIR jeintezitású góc melyben diffúzos gátlás vagy .- anyag halmozás nem észlelhető. Hasonló megjelenésű 1-2 mm-es elváltozások láthatók frontálisan is.
Vélemény: A fentebb leírt apró fehérállományi gócok inkább microvascularis károsodásra utalnak\"

Szeretném megkérdezni ez mit jelent, illetve lehet hogy mégis SM csak kezdő stádiumban van? Sajnos a panaszaim nem szűnnek továbbra is gyenge fáradékony vagyok, állandó bizsergéssel, zsibbadással, izom v. idegrángással.
Köszönöm a válaszát!


Kedves Kérdező!

Az MR nem SM- re utaló, ahhoz hogy panaszainak okára tudnék választ adni ismernem kellene sok minden egyebet.Vannak e érbetegségre utaló riziko tényezők, van e kórjele, ami részletes vizsgálatából derülne ki, stb.. Javaslatom az, kérdését beszélje meg az MR vizsgálatot kérő ideggyógyásszal.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

kialvatlanság  2013. szeptember 19. 19:02   #1722 

Tisztelt Doktornő!

Egy olyan problemaval fordulok Önhöz ami nagyon ranyomja a belyeget a mindennapjaimra, es mivel külföldön elek es nem nagyon beszelem az adott orszag nyelvet, igy orvoshoz sem tudok fordulni ezzel a problemaval.
A helyzet a következö: evek ota szenvedek attol h minden nap almodok, es tökeletesen emlekszem minden egyes almomra, ami szamomra azt jelenti h az agyam nem pihen nem kapcsol ki. Hogy ez ennek a hatasa vagy sem nem tudom de minden nap faradtan ebredek fel, mintha semmit sem aludtam vna, pedig van h 8-9 orat is alszom. Ha esetleg ettöl kevesebbet az megrosszabb. Az almokkal meg az is a bajom h a legtöbbször rosszakat almodok, legutobb pl h meghalt az amugy egeszseges edesanyam. Ezek utan a napom olyan hangulatban is telik... Egyszerüen mar kinoz ez az egesz, es nem tudok ellene tenni. Probaltam h uj matracot veszek, nem segitett, alvohelyet(szobat) csereltem de semmi valtozas. Az nem lehet okozoja a bajomnak h nem vok elegge faradt mert dolgozom es estere kellö kepp el vok faradva .
Szeretnek vegre megszabadulni az almoktol, h vegre kialhassam magam... Kerem segitsen.
28 eves vagyok, hazas, gyermektelen.
Valaszat elöre is megköszönöm.
Üdvözlettel: Melinda


Kedves Melinda!

Szerintem kimerültség lehet panaszainak okozója, szorongás, hisz mint írja nehezen tudja megértetni magát környezetével, biztos sokat dolgozik, gondolom hiányzik a Család ,stb.. Probáljon sportolni, szabadidejében iratkozzon be nyelvtanfolyamra, esetleg enyhe kis nyugtató szedése célszerű lenne. A gond biztos átmeneti, ne aggodalmaskodjon miatta, mert az még ronthat a helyzeten, a kiút keresés a legjobb megoldás, ezért javasoltam a nyelvtanfolyamot!
Bizzon Önmagába!!
üdvözlettel
dr Dravetzky

kiszakadt porckorongsérv  2013. szeptember 18. 11:23   #1721 

Tisztelt Doktornő!

1 éve készült MR leletem eredménye:
AZ LI-II discus körkörösen laposabb, érdemi compressiot nem okoz. A határoló zárólemezeken schmorl herniák vannak. Az LV-SI discuson bal oldalon széles alapú, kiszakadt hernia látható, mely az durát és a bal oldali gyököt komprmálja, a bal forament lezárja.

Akkor eléggé fájt a derekam, bal lábamba kisugárzott, zsibbadással társulva. Orvosom az mondta, hogy mivel ki van szakadva idővel veszít víztartalmából és sorvadni fog. Csökkeni fognak a panaszok. Műteni nem kell. Gyógytornát javasolt. Már lassan 1 éve nem volt különösebb panaszom. Néha egy kis derékfájás. Utóbbi pár napban viszont kicsit elkezdett zsibbadni a bal lábam bokánál és a lábfej külső szélén, de nem folyamatosan.
Ön mit tanácsol? Műtétet nagyon nem szeretnék. Ön szerint tornával kezelhető. Egyébként mit jelent, hogy a forament lezárja?

Köszönetttel:
Zsófia


Kedves Zsófia!

Arra figyeljen nem alakul e ki motoros tünet, azaz nem tud lábujjhegyre állni, vagy sarokra. Nem alakul e ki vizelési zavar. E két esetben lenne indokolt a mütét.
Szedjen Milgamma caps-t 3x1, ha fokozódnak panaszai keresse meg az ideggyógyászát.A foramen a csigolyán az a lyuk ahol kilépa perifériás ideg.Ha fájdalma nincs, csak zsibbadás, nyújtó gyakorlatok szóba jöhetnek.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

előző oldal  85 86 87  88 89  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Idegrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!